Група
Селена-билките, природните видими и невидими светове
Селена-билките, природните видими и невидими светове
Билки, рецепти, лечение, природа и нейните закономерности, видими и невидими светове, висши и нисши духовни сфери, карма, взаимоотношения, ментални светове, йога, мантри ... Тук можем да говорим за всички явления протичащи в петте царства
Категория :
Здраве и фитнес
Създадена на :
9 Септември 2008
Тип : Модерирана
Членове : 33
Собственик : СЕЛЕНА-ЛОТОС
Тема : Продукти от боровинки и съхранението им
A+ A-
Мнения asc desc
Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1 
СЕЛЕНА-ЛОТОС
Пуснат на: 10 Септември 2008, 11:53

Продукти от боровинки и съхранението им
Цитирай Присъедини се

По-голямата част от реколтата от червени боровинки се превръща в сок, сос или в захаросани сушени плодове.
Сокът от боровинки е неделима част от традиционния ден на Благодарността в Америка и Канада, както и от Европейските зимни фестивали.

Пресните боровинки може да бъдат замразени в домашни условия и по този начин да се съхранят над девет месеца, като след това се използват директно, без размразяване. Боровинковият сок, обикновено изкуствено подслаждан, за да се редуцира натуралния му тръпчив вкус, често се смесва с други плодови сокове в коктейли.

Боровинките могат да се съхраняват в хладилник до 1 месец, ако са опаковани добре и замразят за период до 1 година във фризера.

Сушените червени боровинки са идеални за добавка към мюсли, както и за приготвяне на сладкиши.

Сокът от червени боровинки предпазва от възпаление

Какво ще кажете за твърдението, че плодов сок може да предотврати цистита? Звучи малко несериозно, нали? Но въпреки това научни изследвания са показали, че сокът от червени боровинки не е “бабешко лекарство”, а един от начините да предотвратим този вид, изцяло “женско”, възпаление.

Около 50% от жените заявяват, че поне един път в живота си са страдали от цистит, а между 20 и 30 % се разболяват всяка година, съобщи Tialoto.bg. За хроничен се смята цистит, който се обостря повече от три пъти в годината. Той засяга между 2 и 10% от жените. При 90% от случаите, причинител на инфекцията е бактерията ешерихия коли / или Е коли/.

Превантивният ефект на червената боровинка:

На 6 декември 2004, Френската агенция за зравеопазване, официално обявява резултатите от 5-годишните изследвания за влиянието на храните върху някои от симптомите на различни заболявания.

Френските учени тврдят, че сокът от червени боровинки не позволява на бактерията да се захване по стените на уретера и да предизвика възпаление. Плодът не предпазва от инфекцията, а облекчава симптомите на цистита.

Изследванията посочват също, че сокът намалява на половина вероятността от повторна поява през годината на бактериален цистит. Сокът НЕ ЛЕКУВА остър цистит. Също така в изследването не се казва нищо и за цистита при малките деца и възрастните хора.

Две чаши сок на ден са достатъчни, за да намалите на половина неприятните появи на това възпаление.

Сокът от червена боровинка е богат и на антиоксиданти, които предпазват клетката от стареене. В момента се провеждат и изследвания, които имат за цел да проверят ефекта на плодовия сок при борбата с лошия холестерол.


Любими рецепти с боровинки

От всички любими летни плодове, боровинките изпъкват със свойте хранителни свойства. Те са един от най-богатите извори на антиоксиданти и намаляват риска от получаване на сърдечни, ракови и други заболявания.

Боровинките също така са богати на фибри и витамин С. За да изберете най-доброто качество се ориентирайте по сиво-синия цвят и се стремете всички боровинки да са с еднакъв размер. Съхранявайте ги на един слой, на сухо място до 5 дни и ги мийте непосредствено преди консумация.

Има 2 вида боровинки: питомни и диви. Питомните растат на високи храсти, за разлика от дивите които се намират в непосредствена близост до земята. Дивите боровинки са по-ароматни и цветовете им варират.

В повечето рецепти за този плод се използват пресни както и замразени боровинки. Дивите замразени боровинки могат да се използват без предварително размразяване, но по този начин понякога променят цветовете на останалите продукти. За плодови салати и сладкише трябва да се използват пресни боровинки.

Проучвания от последните години сочат че боровинките са толкова полезни колкото и вкусни. През 1997г. в САЩ са изследвани 43 плода и боровинките се класират на първо по съдържание на антиоксиданти, като при дивите то е по-високо. Учени констатират, че съдържанието на специфични химични вещества в боровинките предпазва организма от редица заболявания, а също така забавя стареенето и отслабването на мозъчната дейност.

Нека да поканим още днес на трапезата си тези "дребосъци" - червените боровинки, за да се насладим на уникална свежест и да сме по-здрави всеки ден.



Сладко от боровинки

Американците използват боровинките за приготвяне на прочутия сос за Деня на благодарността, но с тях могат да се правят и най-различни десерти – пайове, чийзкейк, мифини. Могат да се приготви и компот, сладко, желе и дори вино от боровинки.

Сладко от боровинки
2 кг боровинки
4 кг захар
4 ч.л. лимонена киселина

Боровинките се почистват от листа и примеси със силна струя вода. Притеглят се.
На всеки 1/2 кг боровинки се приготвя захарен сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода (250 мл).

Когато захраният сироп заври се добавят плодовете и се вари до сгъстяване на сместа.
Готовността се проверява като капка от сладкото, капната в порцеланова чиния не се разлива.

Накрая се добавя лимонена киселина, 1/2 ч.л. на 1/2 кг боровинки.

Като заври сместа се обира пяната с решетеста лъжица и сладкото се разсипва в предварително затоплени буркани.



Сироп от боровинки

Приготвя се от черни, добре узрели и свежи боровинки.
Вариантът на класическата рецепта е малко модернизиран от мен.

Заливам измитите и почистени плодове с минимално количество вода, което смилам с блендера. Плодовата каша престоява около 2 часа след което ч прецеждам през двойна марля.

На 1 литър сок от черни боровинки се добавят 2 кг захар и 5 гр лимонена киселона.
От тук се приготвя по класическата рецепта за сироп по горещ начин. Плодовият сок се смесва със захарта и се слага да заври, когато захарта се разтопи се прибавя лимонената киселина.

Сиропът се разлива в стъклени бутилки и може да се използва след това при приготвяне на торт и домашен сладолед, или разреден с вода и парченце лимон е много по-полезен от подсладена газирана напитка.



Желе от боровинки

Добре узрелите боровинки се измиват и след това се поставят в по-голяма тенджера и се заливат с вода, докато се покрият. Варят се до омекване 10-15 мин. След което сокът се прецежда през двойна марля и отново се слага да заври.

След това се прибавят 800 гр захар на 1 литър сок. Варенето продължава до необходимата гъстота на желето. Проверява се като се капне капка на порцеланова чиния да не се разлива, а да се запазват размерите на капката.

Към края на варенето се прибавя по 1 ч.л. лимонена киселина на 1 л. плодов сироп.
Готовото желе се разлива в предварително затоплени буркани.

 
Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1 
commercial реклама
host bg
Copyright © 2006-2013 Sibir.bg