Sibir
“Тя и да иска, не може да бъде друга. Тя е момиче със сърце, такива изобщо престанаха да се раждат!” - “Нощем с белите коне”, Павел Вежинов
blogs left blogs right
nqkakva
nqkakva, 56
« sibir.bg
Най-скъпата фотография на света Написана на : 2017-04-06 07:01:26

Австралийският пейзажен фотограф Питър Лик и автор на най-скъпата снимка в света, след като анонимен колекционер е закупил една от неговите снимки за зашеметяващите $6,000,000. Черно-бялата фотография, наречена “Phantom” е заснета в Каньона на антилопата, Аризона. Предишният рекорд за най-скъпа снимка е държал немският фотограф Андреас Гърски с “Rhein II”, която е била оценена на $4,300,000.

о

Шоколадовото цвете Написана на : 2015-10-05 08:18:48

Представете си да ви подарят букет,който мирише на шоколад.

ъ

Chocolate kosmeya (латинско име «Cosmos atrosanguineus») - е може би едно от най-удивителните цъфтящи растения в Латинска Америка. Площта на разпространението му е доста голяма, това цвете може да бъде намерено в южната част на САЩ, Централна Америка и северната част на Южна Америка.Предпочитано от градинарите за букети поради силния мирис на шоколад. То изглежда еднакво добре както в тъмната половина на осветена стая,така и в помещения с изкуствена светлина .

о

Смята се, че шоколадът kosmeya израснал в Мексико в древни времена. Неговият магичен аромат винаги е привличал хората да късат цветя и растенията умират.През 1902 г. в Мексико изкуствено са засадили единични храсти от съхранени семена, като резултат -мексиканските полета стават наситени на това цвете за радост на очите. Учените все още са горди с победата си, така че това цвете е често посочвано в научни статии, посветени на опазването и защитата на ботаническото и генетично разнообразие.

ж

Дървото на пожара Написана на : 2015-10-04 09:38:08

Delonix Regia - едно от най-красивите цъфтящи дървета. Родина- Мадагаскар, и внесени в Америка през 17-ти век. В природата deloniks са застрашени. То се нарича дървото на пожара, тъй като то е най-яркото дърво в света. Неговата корона е с интелигентни, огнени цветове, но понякога жълти . Дървото расте до 9-12 метра височина. Това растение не понася засушаването.

я

и

о

е

о

Calla Lily Valley Написана на : 2015-10-03 11:03:09

Всяка пролет на тихоокеанското крайбрежие в района на Big Sur, Калифорния, в богата крайбрежна растителност цъфти Valley дива Кала (Calla Lily Valley). На фона на Тихия океан и залязващото слънце на хоризонта има невероятно колоритен спектакъл, който няма да остави никого безразличен наблюдател. С цел защита на дивите цветя от утъпкване на територията на долината са изградени пешеходни пътеки и стълби, които водят от плажа до гъстите горските гъсталаци секвои.

х

в

п

р

Рисунки върху...птичи пера Написана на : 2015-06-26 05:57:09

Ейми Хомейстър е художничка от Индиана, която твори върху птичи пера. Творбите й са повлияни основно от нейното канадско потекло, а голяма част от работата и с пера клони към индианската култура. Много от рисунките й изобразяват папагалите, от които са паднали същите тези пера. Тя казва, че работата й с пера е невероятно смиряваща. Перата се заплитат, заклещват, разцепват и раздробяват под тежестта на боята,а напластяването им в многопластови структури е дори още по-сложна работа, тъй се създават слоеве от леки, ефирни и тънко сплетени, задържащи се във въздуха структури.

аа

ш

э

э

а

о

Цъфтящата пустиня Написана на : 2015-03-14 10:37:35

Когато стане въпрос за пустиня всички си представяме пясък,жега,безлюдно и неприветливо място.

Не така обаче стоят нещата в пустинята Anza-Borrego Desert State Park в Калифорния. Наистина тук през пролетта след дъждовете, напук на всички правила на земята се развива приказен и вълшебен свят.

 

Изпъстрен с безброй цветни килими спиращи дишането и пленяващи със своята красота. Пустинята не се посещава много предвид това,че до там може да се стига само с джип и високо проходима техника.Изглежда това е запазило първичното и недокоснато от човешка ръка оцветяване на иначе неплодородна земя.

ъ

а

7

u

Снимките,които видях ме изпълниха с наслада и промениха моята представа за пустиня.Насладете се и вие.

с

x

Посланията на цветната хартия Написана на : 2014-12-08 10:00:21

Художникът Eric Standley,който живее във Виржиния създава необичайни композиции от цветна хартия.

Той изрязва със лазер и създава необичайни по сложност композиции с елементи на готика и ислямската архитектура.

Наслагвайки и прикрепвайки един към друг различните детайли от хартии създава огромни и много сложни композиции.

Гледайки тези композиции е трудно да повярваш,че са създадени от човешка ръка.

Създават впечатление на магически и космически  послания.

Освен това имат някаква притегателна сила.Насладете се.

ш

о

а

к

ъ

г

а

й

Бодливо,но красиво Написана на : 2014-11-18 09:55:37

В последно време  се смята, че кактусите обират негативната енергия, излъчвана от компютрите, затова и често са подарък за офиси.

т

Твърди се, че колкото по-тънки бодли има растението, толкова повече бодливо напрежение може да създаде във въздуха.

Някои смятат, че кактусите могат да причинят и депресия. Препоръчват ги за остъклени балкони и коридори, защото предпазват дома от външна негативна енергия.

Малко история

Нопал кактуса е символичен за мексиканците. Той е част от герба на мексиканското знаме, който представлява орел, държащ в човката си гърмяща змия и кацнал върху кактуса Нопал. Идеята за мексиканския герб идва от стара легенда на ацтеките. Според нея Богът на ацтеките казал на народа си, че трябва да се заселят и да създадат държавата си на място, където орел е кацнал върху Нопал Кактус, докато разкъсва змия.

Легендата разказва, че след многогодишно странстване, ацтеките намерили орела, стъпил върху Нопал, на малко блатисто островче в езерото Текскоко. Това бил новият дом на ацтеките, нарекли го Теночтитлан или „Мястото на Нопал Кактуса”. През 1325 г. там те започнали да градят днешния Мексико Сити. Хранителни свойства В Латиноамериакнските страни Нопал се използва и в кулинарията като вид зеленчук. В миналото той е бил основно ястие за мексиканците, благодарение на хранителните и вкусовите си свойства. Сварен, задушен или препечен, Нопал Кактуса е незаменима съставка на деликатесни традиционни ястия.

э

В някои краища не света кактусът се смята за символ на дълголетие и здраве и за защитник на дома, пазител на спокойствието и разбирателството.

Смята се, че в иглите на кактусите се крие енергия, която неутрализира негативните мисли.

а

С кактусови игли се правят и магии с восък, дърво или върху вуду кукли.

п

Кактусите предпазват собствениците си от енергийни вампири, уроки, черни магии и отрицателна енергия, като обръщат заклинанията към този, който ги е отправил.

Интересното обаче е, че кактусът първо примамва отрицателната енергия с бодлите си, а след това я неутрализира, като не й позволява да достигне до обитателите в дома. В същото време много хора вярват, че кактусовите игли излъчват невидими импулси, които успокояват хората, намаляват гнева и агресията, прави ги по-толерантни и уравновесени. По тази причина американците вярват, че трябва да има поне един кактус вкъщи, а за да предпазят дома си от крадци и лоши помисли слагат по един кактус на всеки прозорец.

В даден момент обаче кактусите се „задръстват“ с негативна енергия и се налага да ги освободите от нея. Това може да стане като веднъж годишно изплакнете кактуса под течаща струя вода или като го пресадите.

В миналото хората са си правили амулети с кактусови игли, за да предпазят дома си от черни магии. За целта слагали в стъклен буркан игли от кактус, карфици, шевни игли, пирони. След като го затворят го заравяли в градината пред дома.

Другият вариант е да се сложи до входната врата, но така, че да не се вижда – иначе няма да има същия успех.

э

В някои страни използвали кактуса и когато ставало дума за любовни проблеми. Например, ако семейството искало да омъжи дъщеря си, временно изкарвали кактусите извън къщата, но оставяли един в спалнята й, за да запазят целомъдрието й до брака.

Ако искате да се предпазите от завистливи очи и негативни енергии, сложете един малък кактус и на бюрото в офиса.

х

Според древното китайско изкуство Фън Шуй обаче не е хубаво да държите в дома си кактуси или други цветя с бодли, защото те излъчват отрицателна енергия и могат да предизвикат спорове. Ако обаче ги държите навън, те ще пазят вас и дома ви от зло.

и

И сега ще изненадам много от вас като ви напиша ,че в едно село в България има гора от кактуси.

С тази атрактивна гора от кактуси жителите на великотърновското село Пушево привличат много туристи. 

За кактусите в Пушево се носят легенди. Според местните растенията се появили тук, защото "хората са добри и вярващи". Никой обаче не знае кога е поникнал първият кактус.Планира се фестивал на кактуса в началото на юни.Жалко е,че в интернет няма снимки на това уникално място.

" Омагьосаните езера " Написана на : 2014-09-23 15:21:27

Легендите разказват, че тези разноцветни езера са мястото, където душите намират вечен покой. Според вярванията на местните хора, ако човек е правил добрини, душата му отива в "езерото на праотците" (черното езеро); ако е бил лош, той е наказан на вечни мъки в червеното езеро, а ако е вършел и добро, и лошо, бива изпратен в синьото езеро.

2

Освен с красотата си, Кели Муту е известен и с трите си "омагьосани" езера – те са разположени в кратера на вулкана, на височина над 1600 м, и са оцветени по различен начин - в черно, кафяво (червено) и синьо. Странното е, че през 30-те години на миналия век езерата са били обагрени по същия начин, както и днес, но е имало период (60-те години), когато те са били в различни нюанси - мляко с какао, червеникаво-кафяво и синьо. Досега обаче никой не е открил причината за оцветяването на водите, нито пък за промяната на техните цветове през годините.

у

Така например кафявото езеро може да промени цвета на водите си към червено или розово, зеленото – от тъмно в светлозелено, а третото сменя цветовете между тъмнокафяво и лазурно. Промените вероятно настъпват вследствие на вулканичната дейност, започнала преди милиони години, като причините могат да са геоложки или химични процеси на дъното на езерата, наличието на специфични бактерии или дори начинът на пречупване на светлината. Каквато и да е причината обаче, този феномен на промяна на нюансите е уникален за цял свят.

е

Според местните легенди езерата събират душите на умерелите. Тиву Ата Мбулу или Езерото на старците обикновено има син цвят. Тиву Нува Мури Коо Фай – Езерото на младите души е в повечето случаи зелено, а Тиву Ата Поло – Езерото на грешниците е червено. Кабо Кобо – по-малкият брат на бога на смъртта, разпределя душите на умрелите, като ги поставя на кантар. Той е главният Цензур в оценяването на добрите и лошите деяния на човека. За разлика от древноегипетския си колега Анубис, който е бог на смъртта и главен координатор на отвъдния свят, Кабо Того разчита на преценката на брат си Кобо.

р

Местните хора не ловят риба в омагьосаните езера, тъй като смятат, че в тях пребивават душите на мъртвите. По същата логика, те не докосват растенията наоколо, в развитието на които има също определен феномен.

щ

Едни и същи видове „страдат“ от гигантизъм, други остават джуджета. Освен за туристите, Кели Муту представлява интерес и за геолозите, тъй като трите езера са с различен цвят, въпреки че се намират в кратера на един и същ вулкан. На 12 декември 1992 година островът бива разтресен от силно земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер, което убива 2500 човека.

"Стената на плача "...но истинската Написана на : 2014-09-01 18:41:47

Няма студент,или родител на студент ,който да не е чувал за тази стена.Някои плачат,много се смеят,от нея зависи бъдещето на младежите.От къде се е взело това название?

2

Стената на плача е подпорна стена от времето на Втория храм в Йерусалим. Този храм е бил най-свещеното място в юдаизма. Ирод Велики построява огромни подпорни стени около Храмовия хълм, разширявайки малкото, квазиприродно плато. След разрушаването на Втория храм от римляните през I в. сл. Хр. Стената на плача е единствената структура, останала от него.

е

По всяко време край нея може да се видят вярващи юдеи, които се молят. Някои от тях си удрят главата в камъните. Между пролуките се слагат листчета с различни пожелания. Някои хора вярват, че съдържанието им стига директно до юдейския бог.

Важно е да се знае, че жените, които не са загърнали главата си с шал или кърпа, не се допускат до стената. Мъжете също трябва да поставят специфичните шапчици, наречени кепа. За реда и спазването на свещените правила се грижат специални религиозни наблюдатели.

Около стената се намират много чешми, където преди молитва евреите измиват ръцете си. Площада на стената на плача се нарича Котел маарви ("Kotel Ma'aravi"). Около него има изобилие от хотели, заведения и места за отдих. Културният и религиозен паметник ежедневно се посещава от хиляди. Поради тази причина властите в Йерусалим започват да се притесняват за устойчивостта на зидарията, с оглед на многовековното й съществуване. С цел укрепване и по-голяма сигурност, израелското правителство предприема мерки за съхраняването на юдейската светиня като постепенно уплътнява каменната постройка.

е

Друга интересна подробност е, че два пъти в годината главният равин на Йерусалим почиства Стената на плача от хилядите листчета, на които вярващи от цял свят пишат най-съкровените си желания. Многобройните листчета се изгарят, за да може да се запази неприкосновеността на желанията.

Съществува и друга интересна практика, съобразена със съвременния начин на живот. Наскоро водещи световни медии писаха, че вече е възможно изпращането на желания чрез факс или мейл, които достигат до Стената на плача благодарение на духовно лице.

Свещената местност в Йерусалим е дом на вярващи от различни религии. Там се преплитат пътищата на юдаизма и исляма. Прочутият Храмов хълм събира на едно място светините на две религии. В непосредствена близост до Стената на плача се намира третото най-почитано място в исляма - камъкът, от който Мохамед се е възнесъл на небето.

3

Там са построени и две религиозни средища - монументът Куполът на скалата (Dome of the Rock) и джамията Ал-Акса (Al-Aksa Mosque).

Страница 1 от 3
 1-10 от 23  |   1  2  3  >>