Sibir
“Тя и да иска, не може да бъде друга. Тя е момиче със сърце, такива изобщо престанаха да се раждат!” - “Нощем с белите коне”, Павел Вежинов
blogs left blogs right
nqkakva
nqkakva, 56
« sibir.bg
Иконописецът без ръце и крака A+ A- Написана на : 2016-08-08 10:12:06

Той се ражда в голямо руско семейство през 1858 година в село Утевка.Всички са потресени,когато виждат новороденото без ръце и крака.Майката постоянно плачела,бащата бил съсипан.По спомените на близки от семейството майката искала да убие бебето и да се самоубие.Тогава се намесва дядото на момчето,неин баща и обещава да се грижи за детето до края на живота си.

ф

Времето минавало,детето растяло умно,любознателно и много жизнерадостно.Още като много малък ,когато дядото го оставял на  пясъка да си играе,той взимал във зъбите си малки пръчки и по детски рисувал детки картини-птичета,животинки,растения.След смъртта на дядо му с него се занимава един учител,който е възхитен от уменията и самата жизнерадост на детето.

гг

Григорий навършва 15 години и отива с молба при един художник,който живее там-Травкин и го моли да му покаже как се рисуват образи.Започва да рисува икони като продължава да държи четките със зъбите си.В работата му помагало вече цялото семейство-брат,баба.Брат му,Афанасий правел дървените заготовки за иконите,правел боите .

g

През 1885 година в селото му започнали да строят църква.Григорий помолил местните власти да му разрешат да рисува иконите.Това било къртовски труд.Направили специални люлки ,на които той лежал и работел.Когато стигнал купола,бил постоянно легнал по гръб и тялото му станало в рани.Въпреки болките,никога не се оплаквал и с любов и огромно желание довършил храма.

о

В годините нарисувал портрет на царското семейство и преживявал с пенсия от 60 рубли.Случайно попаднах на тази история в един чужд сайт и докато събирах материали в интернет все си мислех за силита на човешкия дух.

t

Аз не обичам сълзливи истории,защото около нас е пълно със страдащи хора,но на някои от тях просто им се кланям в мислите.Да преживееш живота си по един толкова смислен начин,превъзмогнал болката,загърбил всички човешки удоволствия,далеч от всичката суета и празнота в душите на хората и да останеш вечен,признат за неповторим...

Значи...не трябва физика,не трябва да си като другите...трябва да си себе си.Единствен в това,което обичаш да правиш и правиш с любов за другите.

а

Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1 
Момче    2016-08-08 10:28:20      
thumbs_up
Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1