Sibir
“Тя и да иска, не може да бъде друга. Тя е момиче със сърце, такива изобщо престанаха да се раждат!” - “Нощем с белите коне”, Павел Вежинов
blogs left blogs right
nqkakva
nqkakva, 56
« sibir.bg
Стачки за стотачки A+ A- Написана на : 2016-03-28 11:41:40

Ще стачкуват лекарите.Тишина.Никой не смее да се обади и със сигурност още днес ,или утре исканията им ще бъдат удовлетворени.Нямаме лекари,бягат в чужбина и трябва да ги галим и да се отнасяме добре с тях,защото ще останем и без тях.Пациенти дал Господ,няма какво да ги мислим.

Та по този повод се сетих за следното приключение.

Като се завъртя един здравословен проблем с месеци.Няма оправия.Отивам при личния лекар,оплаквам се,гледа ме,почуква ме от тук от там,дава ми рецепта и ме изпраща по живо по здраво.Преди да напусна кабинета сестрата ми напомня да оставя таксата за преглед.Касова бележка –друг път.

Пия хапчета,болка не минава,отивам отново.Гледа ме пак,никакви изследвания и дава други хапчета,плюс съвет да ходя на почивка по“ бабешките „курорти.На курорт не отивам,пия хапчета и положението остава същото.Ходих още няколко пъти и от началото беше минало година.

Видях,че нещата се усложняват и реших да отида при някое светило в столична болница ,на платен прием,за да съм сигурна,че ще ми обърне внимание. Записах час и отидох.Оплаках се и на него,прегледа ме и назначи рентгенова снимка.Обаче…тази снимка трябва да бъде направена в определен от него медицински център.Няма как,пътувам на пет километра из София,правя снимката точно там.Изследванията,които назначи, пак трябва да са в определена лаборатория,пътувам в друга посока и някак успявам в рамките на този ден да стана готова. Връщам се при него.Оказва се,че проблема е точно този,който той каза и че едната година,която загубих при моя личен лекар е дала много поражения.

При посещението сутринта платих 100 лева.Пише ми рецепта на коляно на стълбите в държавната болница,в която уж е на работа и аз си тръгвам.Останах меко казано гръмната,когато поиска още 30 лева за рецептата.

-Нали сутринта платих-казвам аз.

-А,всяко влизане при мен е 30 лева,няма значение колко пъти идваш днес.

Тръгвам си потресена.В уж държавната болница,където този лекар взима заплата пак от наши пари,в работно време,със средства на болницата този човек прави пачки. И защо всички мълчим ?

Ако на някой лекар не му стига заплатата-да се премести. Аз също не работя по специалността си заради парите. Ако не му изнася-да отива в чужбина.Само че там години наред ще бъде или санитар,или болногледач,или ще бере ягоди.

А тук ще дойдат лекари,като тази лекарка,която извърши вътреутробна операция на бебе и се отказа от заплащането си.Ще останат тези,които наистина са лекари,но не по диплом,а по призвание.

Държавата твърдо трябва да покаже на всички категории,че всеки е длъжен да спазва правилата. Или да направи като в Япония.Там всеки дипломиран за лекар е длъжен да работи десет години в населеното място,в което живее и след тези години има право на избор.Смята се,че щом държавата отделя средства за него и той е длъжен да направи нещо за нея.

Трябва твърда ръка и проверка след проверка.Може да е окаже,че от профилактичните прегледи,които са платени от държавата половината не са извършени…Може да се окаже,че парите за всеки пациент,които превежда касата не са целесъобразни,защото има хора,които с години не ходят на лекар,или отдавна са в чужбина…Може да се окаже,че има доста отчетени прегледи,пък касов бон за потребителска такса няма…Може да се окаже,че в работно време се преглеждат повече външни хора,отколкото да се обърне внимание на стационарно болните…Може да се окаже,че някои лекари изписват все едни и същи лекарства,на една фирма,въпреки по-високата цена…и още …и още…Дори да се окаже,че един и същ лекар работи на две места едновременно с едно и също работно време…за да привлича пациенти в частни болници с името си,обаче се мярка за по две минути на ден…

Спирам.Лекари няма,нека си ги гледа държавата.Но както са я подкарали в скоро време няма да има пациенти…Е ?

Страница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1 
Angel    2016-03-28 12:32:54      
Това е дереджето в България за съжаление, и както казва Хорска Злоба/съгласен съм с нея/ виновни сме и ние ,че само говорим нищо не правим и търпим целия този цирк.
Horska    2016-03-28 12:24:39      
Няма твърда ръка в България.Всеки ден се сблъсквам с пародии,всеки ден изразявам социална нетърпимост към държава и институции. И знаете ли какво?Оказва се,че не съм толерантна и т.н.
Сами сме си виновни...До кога ще търпим...?
Страница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1