Sibir
“Тя и да иска, не може да бъде друга. Тя е момиче със сърце, такива изобщо престанаха да се раждат!” - “Нощем с белите коне”, Павел Вежинов
blogs left blogs right
nqkakva
nqkakva, 56
« sibir.bg
„ Добрите „ и „ лошите „ A+ A- Написана на : 2016-03-17 14:36:51

И аз като всеки човек за толкова години съзнателен живот съм си изградила някаква представа за доброто и лошото.Всеки съди със свой аршин и не всеки път доброто за мен е било добро за другите.

Преди две седмици в едно село пребиха 93 годишна жена .Няколко дни преди това отново пребиха и ограбиха две възрастни жени,в един от градовете жена почина след побой и обир.До тук със статистиката,за да не се превръщам в новинарска телевизионна емисия,които приличат повече на сводка на полицията.

След всеки потресаващ случай на насилие върху възрастни хора гледаме дни наред репортажи от произшествията,както коментари на специалисти и репортери. Те друга работа нямат и затова им плащат. Изненадващи за мен са реакциите на близките,както и самото им поведение.

След един от случаите на екрана гледаш двама братя на малко над средната възраст,които трудно сдържат емоцията и разказват подробности около случката. Застанали пред къщата и дават мнение какво трябва да се направи,как да действа кмета,полицията,идеи не липсват.

А аз,както си седя и се заглеждам в къщата и тръгват едни въпроси.....

Къщата изобщо не е обезопасена.Решетки няма нито по прозорците,нито по вратите. Е,та се питам как вие,драги синове оставихте майка си,на 93 години да живее сама ? На какво разчитате ?По селата отдавна хора няма,какво остава за полиция.Толкова ли няма два метра място в подредените ви домове,за да сложите едно легло и да приберете възрастната си майка при вас ?Или,ако е пренаселено жилището ви не може ли да се редувате и да оставате вечер при нея ?Колко струват лъскавите ви коли?Ако бяха малко по –евтини ,с 500 лева да речем-това е достатъчно да направите решетки например.Не,че ще спрат побойника,но поне ще дадете някаква възможност на жената да ви позвъни например...

Друга дъщеря,пак на пострадала жена,долетяла от Англия... веднага щом разбрала....Видите ли,притеснила се...Като и гледах палтото на тази госпожа,то струва колкото да обезопаси поне стаите,в които живеят майката и баба и.

Ясно е ,че работа тук няма,че е трудно да живееш в България.Много търсят препитание по широкия свят.Това оправдава ли ни ?Заплатата в Англия е толкова,че спокойно можеш да отделиш 200 лева на месец,с които да платиш на още един човек да преспива само в къщата и що-годе да се чувстваш спокоен за близките си.Имам роднини,които живеят в чужбина,но го направиха,сложиха СОТ ,предприеха и други неща и при тях проблеми няма.

„ Лошите „ са навсякъде по селата.Обират и пребиват беззащитните хорица и за 2 лева.Те няма да спрат.Наказанията са такива,че не ги стряскат,нито пък те са от хората,които се стряскат.

Та остана ние, „ добрите „ да изпълним отговорностите към възрастните си родители.Дължим им го.Другото се казва резил.

Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1 
Angel    2016-03-17 15:59:21      
Винаги в блога ти има точно отражение на нещата в България, благодаря ,за което. Време е нашите управляващи да се замислят над изказаното .Защото утре това може да се случи с техни близки .И така безучастни ли ще стоят и гледат? Едва ли?
Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1