Sibir
Блогът на Стефан
blogs left blogs right
Стефан
Стефан, 60
« sibir.bg
Мечи лапи Написана на : 2014-04-29 09:40:40
На мечи лапи лятото пристъпя.
Пчелите пеят мантри във захлас.
Огромен риск пое насъщно жито
И героично вдигна златен клас.

Помете вятърът безброй простори.
Уханен звън отрони камертон.
На жабата детето се кокори.
От истина кован е моят кон.

Бандерата плющи. Кръвта възстава.
Бедра извайват дюнести вълни.
Припадам тихо. Някой ме очаква.
Сълзите смели радост напои.

Стефан Стефанов


17.04.2014 GBBG
Мечи лук Написана на : 2014-04-28 17:17:04
Днес е 22 март – равноденствие, Първа пролет, ново начало, ново раждане и там каквото се сетите още. По това време в горите и полянките около Узана, левурдата превзема територии. Решавам да напълня раницата за приятели и любители на диво-оранжерийните продукти. Качвам се на Алфата и отпрашваме през гори и върхари по меки горски пътища. Тя е Q4 и не се дава лесно, но все пак не е Виетнамка, оставям я посред гората, пред една огромна яма пълна с кална вода и стръмни брегове със сериозна денивелация. Мятам раницата на гръб и продължавам по пътя. Знам точно къде отивам. Да де, но и тя знае! Пресни следи от мечи лапи изникнали от нищото, дълбоко и ясно отпечатани във влажната почва тичат пред мен. Ах тая ранобудница, изпреварила ме е. Забързвам крачки с надежда, че все още не е късно. Когато запъхтян и плувнал в пот стигам до плантацията с левурда виждам, че мечката вече се е настанила и е започнала угощението без мен. Седи си тя като човек, скубе с лапи околните леста и сладко си похапва. Без да губя никакво време, разтварям раницата и също с две ръце започвам да скубя и пъхам в нея виталната зелена свежест. Мечката ме видя и веднага разбра за какво иде реч. Изправи се и започна ожесточено да пасе, да скубе с лапи и да тъпче левурдата в устата си. Аз не се отказвам, скубя толкова бързо, колкото мога. Мечката от своя страна ускори темпото, с което до сега унищожаваше зелената магия, до непосилни за мен диви стойности. Сигурно от страни изглеждаме като забавен епизод от мултфилм: аз от единия край на поляната, тя от другия и постепенно се приближаваме до центъра й и един към друг. Нещата станаха сериозни, мечката не само, че не перставаше да яде и непрекъснато ме следеше, но намери време да изреве и с това да ме предупреди, че вече губи търпение и сериозно се е замислила да ми даде един хубав мечешки урок по добри обноски. Разбирам отлично недвусмисленото й послание. Все пак съм само един градски натрапник, който се опитва да напазарува, без да си плати, от нейният див супермаркет и то мечи лук! Стефан Стефанов 31.03.2014 GBBG
Не казвай нищо Написана на : 2013-08-18 13:43:29
Не казвай нищо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Когато давам става малко чудо.

Въпроси парят ничии уши.

Брилянтни мисли спъват се по светло.

Червилото предателски мълчи.


На мачтата простряно е прането,

А тя на кила само по снага...

Не сипвай Узо право във сърцето.

Надбягват се кошути по снега.


Изчистени до блясък са платната.

Фамозни битки водят планини.

Не казвай нищо, даже да е лято.

Кубински пури палят и жени...

 

Стефан Стефанов

17.08.2013 GBBG

КЪМ СТОЛИЦАТА И СВЕТА Написана на : 2012-10-09 18:34:09

КЪМ СТОЛИЦАТА И СВЕТА

О, да, има столици на велики империи като: Рим, Виена, Санкт Петербург, чието излъчване е в спектъра на грандиозността и внушителността. Има и световни столици на изкуството и културата като: Атина, Фиренце и Париж, които блестят с антично съвършенство, неповторимо сфумато и дръзка разкрепостеност. Има и съвсем обикновени провинциални столици на провинциални държавици като: ..., които светят само с фенерите си. Но аз съм жител на единствената в поднебесната столица, която сияе с непостижимо сияние - ?.

            Група хора, наречени учени, са се обединили около идеята, че единственото, с което се отличаваме от другите живи същества е чувството ни за хумор. Всичко друго може да се намери под една или друга форма, в една или друга степен в света различен от нашия: има овце, които могат да смятат, кучета, които разбират смисъла на всичките думи изречени от стопаните им, пеещи китове, разговарящи делфини, безчислен брои мравки гениални архитекти и т.н. , но никъде не се е намерил кон, който да разкаже виц за каубои и индианци, нито мишка, която с чувство на заслужено превъзходство да осмее домашната котка, още по-малко вероятно е да срещнете охлюв баснописец.

            Радвайте се съграждани от Габрово, радвайте се със законна радост, защото нашият град е световната столица на хумора и шегата, а ние сме гражданите най-високо седящи в тази столична йерархия, което означава, че сме най-близко стоящи до нашия Създател!


Стефан Стефанов

07.05.2012

ХАЙКУ В СТИЛ РУМИ Написана на : 2012-10-09 18:21:48
ХАЙКУ В СТИЛ РУМИ

Ела, ела и кажи,

на всички пламтящи души,

че Стефан, това си Ти!


Стефан Стефанов

22.03.2012 GBBG

Страница 1 от 38
 1-5 от 190  |   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>