Sibir
Блогът предлага отговори на някои въпроси, но може да повдигне други.Не претендирам за безпогрешност, изчерпателност и оригиналност.
blogs left blogs right
Момче
Момче, 28
« sibir.bg
Немски войник помогнал на евреин A+ A- Написана на : 2011-11-22 19:53:56

Историята се случва в последните дни на втората световна война. Участници в нея са полският евреин Владислав Шпилман и нацисткият капитан Вилм Хозенфелд. Шпилман се укрива в запустяла къща и се опитва да оцелее - заобиколен от врагове, изправен пред глад. Хозенфелд открива Шпилман, но не го издава на сънародниците си. Вместо това започва тайно да му носи храна.

При съставянето на статията е използвана информация от Уикипедия. Случаят е пример за това, как Човешкото в човека (по - точно казано божественото в човека) може да надделее над етническите различия и идеологиите.


Владислав „Владек“ Шпилман (* 5 декември 1911 в Сосновец, Полско царство, Руска империя; † 6 юли 2000 във Варшава) е пианист, композитор и писател.

Живот

Шпилман е роден през 1911 г. като четвърто дете в еврейското си семейство. В началото на 30-те години на 20 век следва във Варшава и Берлин свирене на пиано. В Берлин му преподават Леонид Кройцер и Артур Шнабел. От първи април 1935 той работи като пианист в полското радио. По време на нацистката окупация той е единственият член на семейството си във Варшавското гето. Заедно с еврейските и полските въстаници и с помощта на германския офицер Вилм Хозенфелд оцелява през последните дни на войната. Неговити родители и роднини са експортирани и убити в концентрационния лагер Треблинка. На 6 юли 2000 година той умира на 88-годишна възраст.

За Вилм Хозенфелд се знае, че е починал в съветски лагер през 1952г.

Шпилман описва историята на спасението си в автобиографията си “Смъртта на града” (Death of a City), която послужи за основа и на филма "Пианистът" ( режисьор Роман Полански, 2002г.).

Кадри от филма :


http://vbox7.com/play:4fb36104 ( на посочения линк бихте могли да видите клипа в по - голям формат)

 

Страница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1 
Suna    2011-11-22 20:29:51      
zdr momce... smile mnogo hubavo...haresa mi... smile thumbs_up
Страница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1