Sibir
Dragostea să fie mereu cu tine.Articole pe blog pe Emil Petrov.
ЕМИЛ
ЕМИЛ, 58
« sibir.bg
ВРЕМЕТО Е ИЛЮЗИЯ. Написана на : 2017-03-30 15:40:59

Времето е илюзия


Веднъж, обяснявайки теорията на относителността, Айнщайн казва: „Подръжте ръката си една минута на гореща плоча и тази минута ще ви се стори безкрайна. А един час, прекаран с мила девойка, ще ви се стори минута.“

Или пък точно по темата за офис ежедневието: „Времето е илюзия. А обедното време – още по-голяма.“ (Дъглас Адамс, „Пътеводител на галактическия стопаджия“).

Но шегите са си шеги, а къде е истината? Добре ли разбираме изобщо що е то време? На вашето внимание – 7 невероятни факта.

Някога една година на Земята траела 486 дни
Това е било преди около 800 милиона години, преди зараждането на древния живот, в епохата на най-голямото вледеняване на Земята. Стотици милиони години по-късно, вече в епохата на динозаврите, годината се съкратила до 370 дни. Сега, както знаем, тя трае 365 дни.

Какво се случва? Ами това, че Земята се върти все по-бавно, тъй като „спирачка“ ѝ действа лунната гравитация. В резултат дните стават по-дълги (с около 1,7 милисекунди за едно хилядолетие), а годината – по-къса.

Моментът „сега“ всъщност не съществува
Това е наша измислица, за да си облекчим възприятието за време. Същият Айнщайн казва: „За нас, убедените физици, разликата между минало, настояще и бъдеще е не повече от илюзия, макар и доста натрапчива.“

Луната, която ние виждаме „сега“, всъщност е изображение на Луната, каквато е била тя преди 1.25 секунди (за толкова време светлината от Луната достига Земята). Слънцето го виждаме такова, каквото е било преди 8.5 минути. А най-близката до Слънцето звездна система Алфа Кентавър се вижда от Земята остаряла с 4.3 години!

Времето не е еднакво за всички
Първо, то се изкривява от гравитацията: колкото по-близо е обектът до гравитационния източник (например до центъра на Земята), толкова по-бавно тече времето. Така на най-високия връх Еверест една година е с 15 микросекунди по-къса, отколкото на морското равнище.

Второ, времето зависи от движението на обекта в пространството. Като пример винаги се дава така нареченият парадокс на близнаците: ако единият от братята се отправи в космическо пътешествие, а другият остане на Земята, то за „пътешественика“ времето ще тече по-бавно, отколкото за останалия, а това значи, че първият ще старее по-бавно. Този ефект точно сега проверяват братята астронавти Марк и Скот Кели. време, междузвездни войни.

Вярно е, че в техния случай разликата не се хвърля на очи. Но си представете, ако ставаше дума за космически кораби със скоростта на светлината: пътешествието до Сириус и обратно за вас би продължило само 2 години и половина, но когато се върнете, ще откриете, че всичките ви роднини на Земята са остарели със 17 години.

Човечеството успява да изживее само 0,16 космически секунди
Да, да, точно така – по вселенски мерки 70–80 години излитат дори не за секунда, а за стотни от секундата. Но нека това не ви разстройва: по същите мерки цялата история на човечеството, чак до наши дни, просто се вмества едва… в час и половина.

Защо така?
Астрофизикът и популяризатор на науката Карл Сейгън е успял да „свие“ цялата история на Вселената до една условна календарна година, за да може всеки човек да разбере с какви темпове е протичало развитието.


Ако просто се каже, че Вселената се е зародила преди 13,8 милиарда години, а човечеството – преди 2,8 милиона години, то така или иначе не можем да си представим тези гигантски срокове; за нас и 100 години са цяла вечност.

Ето само няколко „дати“ от този календар.
Големият взрив, поставил началото на Вселената – 1 януари.
Възникването на Земята – 25 септември.
Появата на първите бактерии и водорасли – 9 октомври.
Появата на еукариотите (живи организми, чиито клетки съдържат ядро) – 15 ноември.
Развитието на кислородна атмосфера на Земята – 1 декември.
Първите насекоми и земноводни – 21-22 декември.
Първите дървета – 23 декември.
Първите динозаври – 24 декември.
Първите бозайници – 26 декември.
Първите птици – 27 декември.
Измирането на динозаврите – 28 декември.
Първите примати – 29 декември.
Първите хора – 31 декември.

Обърнете внимание: според „космическия календар“ на Сейгън динозаврите са живели на Земята само „4 дни“, а в реалността това са били 160 милиона години!

По-нататък става още по-интересно: времето на човечеството се измерва вече не с дни, а със секунди.
И така… 31 декември е!
Първите хора са се появили в около 22:30
Повсеместното разпространяване на каменните оръдия – 23:00
Първите градове и цивилизации – 23:59:35
Бронзовият век – 23:59:53
Железният век – 23:59:54
Рождество Христово (началото на нашата ера) – 23:59:56
Епохата на Възраждането в Европа и епохата на великите открития по цял свят – 23:59:59

Повсеместното развитие на науката и технологиите, усвояването на Космоса и цялата наша съвременност – първата секунда на Новата година.

Вероятно сега ще ви бъде много по-лесно да осъзнаете, че…
Най-древният наблюдаван обект във Вселената е на 13 милиарда години
Това практически е връстница на Вселената – най-древната и най-далечната галактика от Земята от всички известни на човечеството. z8 GND 5296 е открита през 2013 година в съзвездие Голяма мечка. А това значи, че чак сега, след 13 милиарда години, нейната светлина най-накрая е достигнала Земята!

Такава сме я видели в действителност!
image


А така са я изобразили художниците от НАСА и Европейската космическа агенция.
image

А сега си спомнете втората точка: излиза, че днес ние виждаме най-древното минало!
И по-конкретно имаме възможност да надникнем в така наречените тъмни векове на Вселената, когато още не са съществували ни звезди, ни други източници на ярко лъчение, а е имало само гъста мъгла от водородни и хелиеви атоми.

Около галактиката z8 GND 5296 се виждат остатъци от тази мъгла, която е започнала да се разсейва от светлините на първите звезди и квазари.

Какво да кажем за най-древния земен артефакт?
Кристал от циркон на възраст 4,4 милиарда години!

image
Изображението е увеличено многократно

Той е извлечен от земната кора в Австралия и е един от първите твърди обекти на нашата планета, когато тя е престанала да бъде огнено кълбо, покрито с океани от магма.

Всички ние сме във властта на илюзията време
Има множество ситуации, когато нашето възприятие за време се изкривява. Времето може да се забави, да се ускори, да спре, а и изобщо да върви „с д… то напред“. Ето някои разпространени илюзии.

Капа-ефект
Kогато възприятието за време се изкривява от разстоянието. Например, ако няколко фенера са разположени на различно разстояние един от друг и се включват през еднакви интервали от време, то ще изглежда, че фенерите, разположени по-близо един до друг, се включват „по-бързо“, отколкото тези, разстоянието между които е по-голямо.

Или друг пример. Ако две различни дистанции се преодолеят за равно време, то тази, която е била по-дълга, ще ви се стори по-дълга от по-късата. Логично?

Хроностазис
Усещане за застинало време. Това се случва, когато вашият мозък се сблъсква с принципно нови явления или задачи и за секунда сякаш се „бетонира“.

Куриозен ефект
Илюзия за забавяне на времето, когато на фона на привични и познати неща изведнъж забележите или чуете нещо необичайно. В такива случаи вашият мозък обработва нова информация малко по-дълго и в резултат ви се струва, че времето се е забавило. Например скок с парашут или бънджи ще ви се стори по-продължителен, отколкото е в действителност.

Разбира се, този ефект отчасти обяснява защо с възрастта времето лети все по-бързо и бързо. Колкото по-стари ставаме, толкова повече неща са ни познати и толкова по-трудно е нещо да ни учуди.
Впрочем не сте ли забелязали, че първите дни от отпуска, докато още не сте се осъзнали, по усещане продължават по-дълго от останалата част на почивката?

Източник: Мегавселена

Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1