Sibir
Dragostea să fie mereu cu tine.Articole pe blog pe Emil Petrov.
ЕМИЛ
ЕМИЛ, 58
« sibir.bg
ПРОДАТА ОТВРЪЩА НА УДАРА. Написана на : 2017-06-07 12:41:05
ПРОДАТА ОТВРЪЩА НА УДАРА.

ПРИРОДАТА ОТВРЪЩА НА УДАРА.

От 28 - до 31 май и началото на месец юни - над Русия вилнеят урагани, смерч/торнада и вятър със силна скорост - над повечето руски области. Такива неща се срещат и в Европа. Виновника е ХАРП. България,Румъния и Сърбия също няма да бъдат пощадени. Сезонът на бурите и ураганите - вече настъпи и е на ХОД. Природата отвръща на удара.

Трима души пострадаха, а един загина, след като ураган връхлетя руската Свердловска област в събота, съобщават от местното управление на МВР. Загиналият е в Нижни Тагил. Отнесени са покривите на повече от 30 къщи, разрушени са множество оранжерии, басейни, постройки, прекъснати са електропроводи.

Дървета и тежки предмети са паднали върху автомобили. В района на Свердловск остава предупреждението за бури. Както съобщават от Министерството на извънредните ситуации, през деня са възможни проливни дъждове, гръмотевични бури, градушки и поривисти ветрове със скорост до 25 м/сек.

В резултат на лошо време без електричество в региона са останали над 38 хиляди души. Предупреждение за бури също е обявено в района на Ханти-Мансийски автономен окръг, Челябинска и Курганска област, уточнява ТАСС. Преди по-малко от седмица рядък ураган в Москва уби и рани десетки и стотици. ВИЖТЕ ЩЕТИТЕ ОТ УРАГАНА В РУСКАТА СТОЛИЦА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ Източник: БГНЕС.В Татарска област - вилня смерч.

Броят на загиналите в резултат на урагана в Москва и Подмосковието достигна 14- 16  души. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на представителя на Следствения комитет Светлана Петренко. "По данните към момента е установено, че в резултат на ураганния вятър в Москва и Подмосковието на 29 май са загинали 14 души - 11 души в Москва и трима в Московска област", поясни тя. По-късно властите ревизираха данните и съобщиха, че 16 души са загинали. 

Властите в централната част на Русия се подготвят за апокалипсис. Очаква се ураган да удари Владимирска, Тверска, Липецка, Смоленска и други области. Очаква се заедно с урагана столицата да бъде обхваната и от наводнения. В район Челябинск 20 000 души са без електричество. Загубите, породени от природните катаклизми през последните дни се равняват на 100 милиона рубли.

Рядко срещано природно явление в района на Ростов на Дон може да е допринесло за самолетната катастрофа, в която в ранните часове на събота загинаха 62 души. Според руския синоптик Евгений Тишковец колегите му са регистрирали на необичайно малка височина т.нар. струйно течение, известно още като джетстрийм (jetstream). Обикновено, струйните течения в тази част на планетата са на височина 9-12 км, но над Ростов това явление е започвало от 600 метра и е обхващало атмосферата до височина от 10 000 м.

В приземната част (300-600 м) скоростта на вятъра е била 12-14 м/сек (43-50 км/ч) с пориви на от 18-19 м/сек (почти 70 км/ч), но веднага над тази височина скоростта е била ураганна – над 30 м/сек (над 108 км/ч). Във високата атмосфера в историята са регистрирани скорости на джетстрийм, наближаващи 400 км/ч. Тишковец казва пред телевизиониня канал РБК, че има и случаи на близо 900 км/ч., а в конкретния случай на височина 5-7 км вятърът е духал със скорост от 162 км/ч, което може да е повлияло на полета.

Синоптикът твърди, че за района на Ростов на Дон е имало предупреждение за буря, докато на резервните летища времето е било приемливо за кацане. Но окончателното решение се взима от капитана, добави той. Местни медии твърдят, че от разговорите между екипажа и контролната кула не се чува никакъв проблем или някакво притеснение на капитана. В същото време се посочва, че той никога не е летял до това летище. По данни на flightradar24.com катастрофата е започнала в момент, когато новият Боинг 737-800 се е издигал.

Самолетът на полет FZ981 от Дубай е опитал веднъж да кацне, но се е отказал и е кръжал в района повече от час и половина. По неофициални данни екипажът на flydubai е тръгнал да захожда за второ кацане около 3:40, но катастрофата не е станала при кацане, а при пореден кръг над летището. Междувременно самолет на "Аерофолот" от Москва е кацнал снощи в Ростов на Дон на третия опит. Следящият в реално време параметрите на самолетите портал flightradar24.com показва, че боингът буквално е рухнал и е губел височина със скорост над 100 м/сек. Рядко срещано природно явление в района на Ростов на Дон може да е допринесло за самолетната катастрофа, в която в ранните часове на събота загинаха 62 души.

Според руския синоптик Евгений Тишковец колегите му са регистрирали на необичайно малка височина т.нар. струйно течение, известно още като джетстрийм (jetstream). Обикновено, струйните течения в тази част на планетата са на височина 9-12 км, но над Ростов това явление е започвало от 600 метра и е обхващало атмосферата до височина от 10 000 м. В приземната част (300-600 м) скоростта на вятъра е била 12-14 м/сек (43-50 км/ч) с пориви на от 18-19 м/сек (почти 70 км/ч), но веднага над тази височина скоростта е била ураганна – над 30 м/сек (над 108 км/ч).

Във високата атмосфера в историята са регистрирани скорости на джетстрийм, наближаващи 400 км/ч. Тишковец казва пред телевизиониня канал РБК, че има и случаи на близо 900 км/ч., а в конкретния случай на височина 5-7 км вятърът е духал със скорост от 162 км/ч, което може да е повлияло на полета. Синоптикът твърди, че за района на Ростов на Дон е имало предупреждение за буря, докато на резервните летища времето е било приемливо за кацане. Но окончателното решение се взима от капитана, добави той. Местни медии твърдят, че от разговорите между екипажа и контролната кула не се чува никакъв проблем или някакво притеснение на капитана. В същото време се посочва, че той никога не е летял до това летище.

По данни на flightradar24.com катастрофата е започнала в момент, когато новият Боинг 737-800 се е издигал. Самолетът на полет FZ981 от Дубай е опитал веднъж да кацне, но се е отказал и е кръжал в района повече от час и половина. По неофициални данни екипажът на flydubai е тръгнал да захожда за второ кацане около 3:40, но катастрофата не е станала при кацане, а при пореден кръг над летището. Междувременно самолет на "Аерофолот" от Москва е кацнал снощи в Ростов на Дон на третия опит. Следящият в реално време параметрите на самолетите портал flightradar24.com показва, че боингът буквално е рухнал и е губел височина със скорост над 100 м/сек.

Рядко срещано природно явление в района на Ростов на Дон може да е допринесло за самолетната катастрофа, в която в ранните часове на събота загинаха 62 души. Според руския синоптик Евгений Тишковец колегите му са регистрирали на необичайно малка височина т.нар. струйно течение, известно още като джетстрийм (jetstream). Обикновено, струйните течения в тази част на планетата са на височина 9-12 км, но над Ростов това явление е започвало от 600 метра и е обхващало атмосферата до височина от 10 000 м. В приземната част (300-600 м) скоростта на вятъра е била 12-14 м/сек (43-50 км/ч) с пориви на от 18-19 м/сек (почти 70 км/ч), но веднага над тази височина скоростта е била ураганна – над 30 м/сек (над 108 км/ч).

Във високата атмосфера в историята са регистрирани скорости на джетстрийм, наближаващи 400 км/ч. Тишковец казва пред телевизиониня канал РБК, че има и случаи на близо 900 км/ч., а в конкретния случай на височина 5-7 км вятърът е духал със скорост от 162 км/ч, което може да е повлияло на полета. Синоптикът твърди, че за района на Ростов на Дон е имало предупреждение за буря, докато на резервните летища времето е било приемливо за кацане. Но окончателното решение се взима от капитана, добави той. Местни медии твърдят, че от разговорите между екипажа и контролната кула не се чува никакъв проблем или някакво притеснение на капитана.

В същото време се посочва, че той никога не е летял до това летище. По данни на flightradar24.com катастрофата е започнала в момент, когато новият Боинг 737-800 се е издигал. Самолетът на полет FZ981 от Дубай е опитал веднъж да кацне, но се е отказал и е кръжал в района повече от час и половина. По неофициални данни екипажът на flydubai е тръгнал да захожда за второ кацане около 3:40, но катастрофата не е станала при кацане, а при пореден кръг над летището. Междувременно самолет на "Аерофолот" от Москва е кацнал снощи в Ростов на Дон на третия опит. Следящият в реално време параметрите на самолетите портал flightradar24.com показва, че боингът буквално е рухнал и е губел височина със скорост над 100 м/сек. © Reuters Facebook Twitter Viber .

След като най-напред в понеделник удари Великобритания, после Франция, Холандия Германия и Белгия, ураганът, наречен на Свети Юда Датей, се пренесе на изток и засегна цяла Северна Европа.

Ураганните ветрове изкорениха дървета, наводниха крайбрежни райони, оставиха стотици хиляди души без електроснабдяване и нарушиха транспортните връзки в региона. По последни данни бурята е отнела живота на 16 души, обобщава ДПА.

Само в Германия жертвите са 7, повечето - затиснати под повалени дървета. Двама човека намериха смъртта си в морето край германското крайбрежие вчера. Петима души са загиналите във Великобритания. В Дания жертвите са две. Паднала тухла уби мъж северно от столицата Копенхаген. Изкоренено дърво отне живота на жена в Амстердам, Холандия. Една жена загина във Франция, след като бе завлечена в морето от силна вълна. Тялото й било намерено по-късно.

В Германия железопътният трафик е сериозно нарушен, а около 3600 полицаи и пожарникари са разположени в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, за да помагат за отстраняване на щетите. Там много училища останаха затворени във вторник.

Във Великобритания десетки домакинства остават без ток след ураганните ветрове, вилнели в Англия и Уелс. Влаковете продължават да закъсняват. В Кент все още не работят два реактора на атомна централа, спрени заради стихията. Те трябваше да бъдат временно охладени с помощни дизелови генератори, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на компанията оператор Електрисите дьо Франс-Енерджи.

 Властите в Дания и Швеция предприеха дейности по разчистване на жп линии и пътища от паднали дървета и възстановяване на  електричеството след силната буря, която връхлетя Скандинавия, предаде ДПА. В Дания около 70 души бяха ранени. Датските държавни железници заявиха, че движението на влаковете ще бъде намалено заради прекъснати електропроводи и паднали върху релсите отломки и дървета.

Едва днес беше отворен отново за движение железопътен мост, свързващ два датски острова. Датските метеорологични служби съобщиха за рекордни пориви на вятъра, достигнали на остров Алс до 193 километра в час. Предишният рекорд там датираше от декември 1999 г. и беше от 185 километра в час.

В Швеция няма данни за сериозно пострадали хора, но около 60 000 домакинства останаха без електричество. Връзката по море с Полша и Германия е прекъсната. Транспортното управление на страна обяви, че има отменени влакове в южната част на страната. Затворени са летищета в Малмьо и Гьотеборг.

Ураганът, който през нощта достигна Финландия, остави без електричество близо 11 000 домове в южната и югозападната част на страната.

Бурята засегна и района на Балтика. В Естония 63 000 домакинства останаха без ток, а според специалисти на места пораженията са толкова сериозни, че възстановяването може да отнеме около седмица. В град Пайде силният вятър отнесе покрива на училищен физкултурен салон, а в Куресааре беше частично разрушен покривът на пететажна сграда.

В Литва бурята остави без електричество 8500 души. Най-силнопострадаха западните крайбрежни райони на страната.

Над 120 хиляди жители бяха откъснати от света в Латвия в резултат на урагана. Три града в западната част на страната - Вентспилс, Кулдига и Талси - останаха без електричество. Ограничен беше фериботният трафик. Скоростта на вятъра в столицата Рига достигна 24 метра в секунда.

В Русия бурята също остави 11 000 души без ток, предаде Франс прес. Стихията връхлетя Лениградска област и застрашаваше с наводнение Санкт Петербург. Заради покачващите се там води властите затвориха шлюзовете към Финския залив, за да предпазят града. Заради стихията беше прекратено и излъчването на емисиите на радио "Ехото на Москва" в Санкт Петербург.

 

 

КАТАКЛИЗМИ. Написана на : 2017-05-30 20:52:29
КАТАКЛИЗМИ.

Климатолози вещаят: Торнадо все по-често ще вилнее у нас!

  Над 300 случая на торнадо се регистрират всяка година в Европа. Това показват последните данни на Лабораторията по опасни климатични явления на континента. Тенденцията е смерчовете да стават все по-чести и по-силни. Торнадо, смерч, дяволски вихър – става въпрос за едно и също нещо. Страшна буря, която отнася всичко по пътя си. Понякога загиват и хора.

Според прогнозите на климатолозите подобни апокалиптични бури ще са все по-често явление в Европа. "Сезонът на смерчовете" на стария континент се удължава. През 2006 година е бил едва четири месеца, а миналата година - цели седем месеца. За пет десетилетия у нас са документирани 57 торнада, показва анализ на Националния институт по метеорология и хидрология.

Две трети от тях - през последните 10 години. Годишно у нас се случват около четири смерча. Между 2001 и 2010 година най-често стихията е вилняла край София и Разград, Враца,Варна - но реално по-голямата част от България е зона с благоприятни условия за образуване на смерч.

Това са всички хълмисти планински и предпланински райони на Стара планина, Средна гора и Родопите. Причината за по-честата поява на страшните урагани някои намират в глобалните климатични промени. Вероятността за торнадо у нас е сходна с тази в Австрия, Германия и Полша..

 

B Eвpoпa щe вилнeят ypaгaни, тopнaдo, бypи. Ho тoвa нe e cюжeт нa нayчнo-фaнтacтичeн тpилъp, a cвoдĸa oт ĸлимaтичния „фpoнт“ – peзyлтaти oт ĸoмпютъpни cимyлaции нa пpoмeнитe в ĸлимaтa нa плaнeтaтa в ĸpaя нa двaдeceт и пъpви вeĸ, пишe издaниeтo Gеорhуѕісаl Rеѕеаrсh Lеttеrѕ.

Kлимaтът e eднa oт нaй-гopeщитe тeми, ĸoятo paздeля cвeтa нa нayĸaтa. Hяĸoи yчeни твъpдят, чe глoбaлнoтo зaтoплянe e зaпoчнaлo, дoĸaтo дpyги cмятaт, чe нaвлизaмe в нoв лeдниĸoв пepиoд. Haй-бaлaнcиpaнaтa пoзиция глacи: нa фoнa нa дългocpoчния xилядoгoдишeн циĸъл нa oxлaждaнe ce cлyчвaт ĸpaтĸocpoчни дeĸaдни и дopи cтoлeтни зaтoпляния. Cпopeд cпeциaлиcтитe зa тpaнcфopмиpaнeтo нa глoбaлния и peгиoнaлeн ĸлимaт oтгoвapя нaбop oт фaĸтopи.

Eдин oт тяx ca eмиcиитe нa CO2 и дpyги гaзoвe в aтмocфepaтa, ĸoeтo пpeдизвиĸвa пapниĸoвия eфeĸт и зaтoплянeтo. Учeни oт Kpaлcĸия мeтeopoлoгичeн инcтитyт в Xoлaндия, c pъĸoвoдитeл Rеуndеrtоm Наrѕmоm peшили дa paзбepaт ĸaĸви бeдcтвия oчaĸвaт чoвeчecтвoтo пpeз тoзи вeĸ. Изпoлзвaйĸи дaнни зa вepoятнoтo нapacтвaнe нa eмиcиитe нa пapниĸoви гaзoвe и cъoтвeтнoтo yвeличeниe нa глoбaлнaтa тeмпepaтypa, тe cъздaвaт мoдeл нa paзпpeдeлeниe нa ypaгaнитe в гoдинитe 2094-2098.

Най-малко 16 души загинаха, а още поне 170 бяха ранени при преминаването на ураган през руската столица Москва на 29. 05. 2017 г. Последният брой на убитите бе съобщен от руския следствен комитет. Към момента не могат да се изчисли точният брой на пострадалите, както и какви ще са финансовите щети от бедствието.москва

  Към тази сутрин 108 души, сред които и 22 деца, остават в болница, съобщи ТАСС. Осем от пострадалите се намираха в тежко състояние, като трима от тях малко по-късно починаха. Върху петима от загиналите са паднали дървета, а някои са били ударени от летящи предмети. Бурният вятър достигна скорост от 110 км/ч. 11 от жертвите са загинали в самия град, а петима в подмосковските покрайнини.

Метеоролозите описват явлението като изключително рядко за района на руската столица. Ако броят на загиналите се потвърди, то това ще е най-смъртоносната буря там за последните 100 години. Ураганът е нанесъл редица щети върху инфраструктурата на огромния град, като са паднали електрически стълбове, а спирки на градския транспорт са разрушени. Нанесени са поражения и върху сгради.

Голяма популярност доби видеоклип, който показва как вятъра на практика разрушава покрит тенис корт в района Жулебино. Властите призоваха московчани да не излизат от вкъщи през изминалата вечер. Те изразиха готовността си много бързо да разчистят многобройните паднали дървета.

 

ЗАЩО ? Написана на : 2016-09-27 10:03:17

Теоретици на конспирацията за HAARP са убедени, че роля за бедственото положение в България изиграва йоносферното оръжие.Според конспиративната теория чрез метода HAARP могат да се предизвикат природни явления, като се въздейства върху най-горния слой на атмосферата.  Обилните дъждове и НАВОДНЕНИЯТА в Европа - са дело именно на ХАРП. Това го знае всеки.

Именно така  са предизвикани земетресенията в Хаити, вулканът в Исландия, цунамито и катастрофалното земетресение в Япония… И всичко това с икономическа цел за дестабилизиране на държавата. Но защо им е на Щатите да използват HAARP срещу България? „Нашите приятели от САЩ не се колебаят да използват HAARP, за да вразумят врагове, съюзници и дори собствения си народ. Отказът от шистов газ разгневи силите на света”, разсъждават привърженици на теорията по конспирацията ХАРП.

Поредната порция съболезнования заваля  - заради тримата удавници в Бургас. С тях броят на българите, намерили смъртта си в наводненията тази година, стана 26. Впрочем, служебният кабинет не си е направил труда дори да създаде кризисен щаб, оставил е справянето в ръцете на местните власти – колкото се справят, толкова.

Ако броим и човека в Тишевица, ударен от мълния, по време на порен дъжд – броят е 27. Ако прибавим и убития от паднал клон в Борисовата градина по време на голямата градушка в София, стават 28.

Първите четирима бяха семейство Рамадан, намерили смъртта си, тъй като колата им беше отнесена на моста край село Винево от придошлата река.

Жертвите във варненския квартал Аспарухово и в Добрич бяха 13. Още двама в габровското село Враниловци.

После в Мизия загинаха още трима. Първо откриха труповете на двама възрастни, после на бездомник, помагал за спасяването на хората. Една жертва имаше в Димитровград. За тримата край Бургас споменахме. Защо е тази черна статистика?

За 44 дни страната бе застигната от над 10 жестоки наводнения - Варна, Добрич, Велико Търново, София, Ловеч, Габровско, Бургаско, Враца, Монтана, Пловдив, села в Родопите. 

Защото в съседна Румъния водата помля 10 окръга, 30 000 хектара с реколтата бяха унищожени, изля се много повече дъжд, а жертвите бяха пет.

Да погледнем на запад. Босна и Херцеговина, както и Сърбия бяха потопени от най-големите порои от 120 години насам. Само от сръбския град Обреновац бяха евакуирани 24 000 души, хиляди и от други райони. В Босна и Херцеговина евакуацията обхвана над 16 000 човека, а ЕС наскоро обеща да построи домове за 14 000 семейства, останали без подслон. Наводненията в почти цяла Европа -Австрия, Германия,Франция,Украйна, Молдова,Швейцария,Унгария и други.

Колко мислите, че са жертвите? 11, съобщени официално. В Сърбия, където в някои райони паднаха над 250 литра на квадратен метър, беше потвърдено за 30, почти колкото българските. Независимо че размерите на бедствието там надхвърлиха в пъти българските. Щетите, които не включват разрушената инфраструктура, са за над 1.1 млрд. евро.

От 1998 г. насам, Европа преживя над 100 големи наводнения, включително наводненията по река Дунав и река Елба през лятото на 2002 г. Последвалите наводнения от 2005 г. и 2007 г. потвърдиха нарасналите рискове от наводнения в Европа и още по-ясно пролича необходимостта от действия. За периода от 1998 г. досега, наводненията в Европа са причинили над 700 смъртни случая, довели са до евакуация на над половин милион души и са причинили материални загуби, оценявани на над 25 милиарда евро.

Макар и наводненията да са природни явления, човешката дейност - например във връзка с благоустройството на територии или изменението в климата, могат да увеличат вероятността за тяхното настъпване. С подходящи превантивни мерки, възможността за наводнения може да бъде намалена, а техните последици могат да бъдат доведени до минимум.

Впрочем, бедствено положение означава именно това – над 200 л/кв. м. Тази година не е имало валежи с такъв интензитет. Имаше през 2006 г. Тогава дъждове заляха Южното Черноморие. За около 20 часа на квадратен метър паднаха 200-250 литра дъжд, а в Малко Търново беше поставен абсолютен рекорд – 300 л на квадратен метър. Жертви, слава богу, нямаше.

Какво да кажем повече? Само това, че държавата е жив мъртвец.

Краят на годината дойде и дойде време да видим взела ли си е България поука от това, което се случи предишната година. Мъдрият човек не се спъва два пъти в един и същ камък, гласи народната поговорка. Дали обаче си се спънал – Дяволът винаги се е крил в детайлите. Нека заедно видим, уважаеми читатели, какви бяха събитията, белязали България и нас и взели ли сме си поука, така че да вървим напред, а не в омагьосан кръг. Затова – настанете се удобно и вижте гледната точка на Actualno.com за 2014 година. През настоящата година, освен политическа и икономическа криза, които вече са считани за обичайни, България трябваше да преживее и невиждани отдавна наводнения. Природата сякаш се обърна против нас, но дали всъщност беше така?

Дали заради липсата на държава и местна власт хората във Варна, Добрич, Мизия и на още много места не станаха жертви на безмилостната вода? Защото отдавна е ясно – у нас не е ясно кой стопаниства куп язовири, много от които са се превърнали в частни рибарници и не се източват преди да стане късно, няма никакви сериозни наказания за незаконна сеч на т.нар. защитни гори и се строи масово незаконно, дори когато става въпрос за места, където при силен дъжд може да дойде кална вода. Броят на непочистените отводнителни канали и дерета в България дори и експерт по висша математика трудно би изчислил.

Още в средата на пролетта вече се появиха предвестниците на предстоящите бедствия – бедствено положение в Ружинци, порой във Винево, който взе човешки жертви, включително дете. В края на април, в Северозападна България, щетите от наводненията бяха на стойност 27 млн. лева. А предупрежденията се трупаха, метеорологичните прогнози също бяха лоши. Трагедията във Варна Голямата трагедия се случи във вечерта на 19 юни – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор от БНБ. Тогава Варна беше пометена от потоп, който удари много лошо варненския квартал „Аспарухово”. Най-много дъжд в онази ужасна нощ се изваля на Шабла.

Още преди да е ясна пълната картина, дойдоха новините за жертви – при това много. Сутринта на другия ден дойдоха първите потвърждения – десет жертви, включително две деца, загинал имаше и в Добрич. Не мина много време, преди да бъде регистриран нов загубен човешки живот. Обявено беше бедствено положение, в Добрич също жертвите станаха повече. Ужасът се засилваше, защото се чакаше природата да нанесе нов удар, а бедстващите не бяха един и двама. Реакциите на носещите отговорност В критични ситуации най-добре си личи кой от какво е направен. Пролича си и от какво е направена държавата ни. В разгара на потопа, варненският кмет Иван Портних обвини държавата за голямата трагедия.

Държавните мъже дойдоха рано сутринта след ужасната нощ, а премиерът Пламен Орешарски побърза да върне топката в полето на Портних, като го обвини, че не си е свършил работата. Портних отвърна, че звънял на Орешарски час след като вълната заля „Аспарухово”, но той не му отговорил. След огледа премиерът бързо би отбой и смени тона по адрес на Портних. Чак преди обяд политиците осъзнаха, че не е сега времето да се обвиняват, като изключението беше само Волен Сидеров. За разлика от политиците, обикновените хора се организираха много по-бързо. Щети и обезщетения По-малко от едно денонощие прокуратурата обяви, че почва разследване на трагедията в „Аспарухово”. Държавата обеща по 10 хил. лева еднократна помощ за роднините на загиналите и я даде, а за сравнение Община Пловдив обяви готовност да даде помощ от 100 хил. лева. След доброволната организация в помощ на Варна, и от ЕК обещаха помощ.

Само за ден България събра над 200 хил. лева за бедстващите. Междувременно беше намерена нова жертва в „Аспарухово”. На 6 ноември стана ясно, че над 200 хил. лева са платени заради пораженията във Варна. Кой е виновен? Започнаха да стават ясни и подробности – калната вълна, ударила „Аспарухово”, дошла само половин час след като заваляло силно. Това предизвика реакцията на Антон Кутев, който поиска държавата да отговаря за коритата на реките, а не общините. Транспортният министър Данаил Папазов, който е от Варна, призна, че е имало незаконно строителство в дерето до улица „Горна Студена”. Имаше и други подозрения – че вълната е пусната от секретно военно поделение, което се намира на хълма над „Аспарухово”. Чия беше вината – според Портних „на всички”. Колективната безотговорност е любимото оправдание на политиците ни.

Изказване на главния архитект на Варна обаче подсказа, че си има конкретни виновни. Въпросите се трупаха – например кой е отговорен за изсечените гори над „Аспарухово” и защо прокуратурата не прави и не може да направи нищо. И отговорите взеха да се появяват – например как нито един районен кмет във Варна, включително този на „Аспарухово”, не е взел и лев от предвидени 200 хил. за почистване на дерета и канали. Кметът на „Аспарухово” Йордан Николов, който на всичкото отгоре е инженер, обяви пред Actualno.com, че два месеца след наводнението „тече процедура за заявка за почистване на две дерета”. Николов обаче уточни, че не всички дерета ще се чистят от „Аспарухово” и ни препрати да търсим военните от поделението над „Аспарухово”, за да кажат дали и те нямат вина за калната вълна.

И не само Варна Проблемите на Варна не бяха изключение – показателно е какво каза кметът на Велико Търново Даниел Панов: „Коритата на реките трябвало да бъдат изчистени”. А защо не и преди да завали дъжд? Въпросът с язовирите пък си оставаше – кой се грижи за тях, защо не се знае кой е собственикът на 268 язовира в България? За капак само преди месец стана ясно, че 78 язовира в България са в предаварийно състояние, а зимата и повечето валежи настъпваха. Признахме си, че нямаме дори национален план как да действаме при вече настъпило бедствие. На фона на всички тези данни и факти крайно комично звучеше изявлението на вече бившия вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, наричан от „Ранобудните студенти” Овчев – „Понякога природата е по-силна”.

Последваха и сметките колко ще ни струва комбинацията от глупост, нехайство и сурово отношение на природата. Първата беше за 15-тина милиона лева само за Североизточна България. Сметката стана почти същата за разрушена инфраструктура, а от Великотърновско дойдоха още 10 млн. лева щети. В Добрич сметката показваше 1 млн. лева, по Южното Черноморие 3 млн. лева, в Габровоско - над 1 млн. лева, а за капак излезе и стряскаща статистика – свлачищата се превърнаха в огромна заплаха за Варна. Но имаше светлина в тунела – обикновените българи помагаха и помагаха. Варна, Добрич и Велико Търново обаче далеч не бяха краят – София преживя невиждана от десетилетия градушка, бедствено положение в Ловеч, бедствено в Бяла, в Мездра, в Смолянско, в Берковица, в Георги Дамяново и още, и още. Мизия Може би най-нещастният град в България обаче тепърва предстоеше да узнае съдбата си. На 3 август град Мизия беше залят от река Скът.

Водата моментално взе първа жертва, после и втора, евакуирани бяха стотици хора. И пак се започна – защо се стигна до трагедията? Отречено беше да е имало неконтролирано изпускане на язовири, а Зелените обявиха, че заради диги край селскостопански земи от комунистическо време вълната на Скът е заляла толкова жестоко Мизия. Кметът на Мизия обаче беше убеден – заради язовирите е, заместникът му твърдеше същото, стигна се дори до скандал между властите в Мизия и в Борован. Според зам.-кмета на Мизия Николай Нековски стената на язовир Стубел се скъсала и това удавило града. Кметът на Борован Десислава Тодорова отрече и обяви, че Стубел е ползван за рибарник и бил празен. Както и във Варна, прокуратурата се зае с Мизия. Резултат досега няма, което обаче не е чудно и предвид следния пример – на 6 февруари, 2014 година се навършиха две години откакто почна разследването на водната трагедия в село Бисер. И познайте – то още не е завършило.

А на 6 септември тази година Бисер беше евакуирано отново, заради опасност от наводнение. Щетите в Мизия бяха също за милиони, разрушенията бяха непрежалими, стотици къщи - необитаеми, обезщетението за загубените животи беше същото като във Варна. Държавата отпусна 16 млн. лева, обърнахме се за помощ и към ЕС, при това не само за Североизточна България, а и Мизия. Общо щетите прехвърляха стотици милиони левове. Трагедията в Мизия накара „Зелените” да поискат мораториум върху сечта на дървесина. Наводненията обаче продължаваха и вземаха нови жертви, този път в Бургаско – първо две, после станаха и три. Хасково и Приморско също преживяха воден ужас. И сметките се трупаха – още 4 млн. лева щети в Мизия, 1,3 млн. лева за Бургас, които скочиха на 13 млн., 3,8 млн. лева за Габровско и 20 млн. лева за други области, което доведе до още повече отделени пари от държавата за справяне с бедствията. ЕК отреди 10 млн. евро за Варненско и Добрич, макар сметките първоначално да бяха за повече пари.

Оказа се обаче, че ЕК смята по-правилно и дори си го признахме – имало е застраховки върху щети, за които сме искали помощ. В края на годината наводненията пак се превърнаха в основна опасност. Най-сериозно стана положението по Марица и Тунджа. А нещастната Мизия отново изпита студения ужас на мократа прегръдка на природата. В цялото това нещастие изпъкнаха и добрите хора – доброволците във Варна бяха наградени с престижна европейска награда. Награда получи и кметът на Мизия Виолин Крушовенски, макар и по политическа линия. А дали ни е дошъл акълът в главата - на държавата, на общините, на всички нас - пак ще видим и едва ли дълго ще трябва да чакаме, за да проверим. 

ВОДЕН АД В МАКЕДОНИЯ. Написана на : 2016-08-09 11:31:26
ВОДЕН АД В МАКЕДОНИЯ.

 Наводнението в Македония удави стотици хора.

Писъци на деца, стенания на възрастни хора, оглушителен тътен - така очевидците на голямото наводнение в Македония описват преживяното. Според неофициална информация загиналите вече са поне 30 души, предимно деца и по-възрастни хора.

Жители на Сингелик разказват покъртителната история за малко момченце и баба му, които живеели заедно. След като започнал проливния дъжд и водата помела улиците, баба му опитала да го изведе на безопасно място, пише "Вечер". Свидетели видели как детето се държало с всичка сила за възрастната жена, но водата започнала да приижда и тя пуснала ръката му.

По-късно спасителните екипи намерили телата на бабата, а на няколко метра встрани - и на детето. В македонските медии се разпространява и ужасяваща снимка на млада жена, за която се твърди, че е първата жертва на наводнението. Тялото й е открито в близост до езеро.

Местни хора твърдят, че я видели по-рано заедно с още две деца. В момента тече издирването им, не се знае дали не са умрели и те. Ситуацията в Македония продължава да е изключително тежка. След опустошителното наводнение и други беда надвисна над съседите ни. Има опасност от зарази.

Властите предупредиха да не се пие вода от чешмата, а да се консумира само от запечатани бутилки или от бутилки. Трябва да се внимава и с консумацията на храна. Допълнителен проблем идва и от факта, че бедстващите села са без ток. Хората имат нужда и от сухи дрехи.

Междувременно днес правителството на Македония реши утре да е ден на траур в памет на загиналите. Семействата им ще получат по 3 хиляди евро еднократна помощ. Ръководителят на Кризисния щаб Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването съобщи, че ще бъде обявено извънредно положение за 15 дни за областите Скопие и Тетово.

За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват още и екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ. „До момента успяхме да спасим над 100 души, които бяха блокирани и животът им беше застрашен, каза Тодоров.

Кметът на Скопие Коце Траяновски съобщи че най критично е положението в кварталите „Гази баба”, „Ченто”, Стайковци, „Срешево”, „Смилковци” и околните села. Два екипа на аварийно-спасително звено, под ръководството на Красимир Димитров от Столична община, заминаха за Скопие оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности след бурята от изминалата нощ.

Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова се чу по телефона с кмета на Скопие Коце Траяновски, за да уточнят по какъв начин София може да помогне на града.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти Още: Най-малко 15 души са загинали в резултат на силна буря в Скопие Над 700 светкавици в Скопие за една нощ.

Единствената помощ, която сме получили е от България Единствената помощ, която получават някои от пострадалите от тежките наводнения в Македония, е от... българи. Преди три дни в стихията отне живота на над 20 души.

   1000 души са били спасени от наводнени райони след бурята, съобщи вицепремиерът и министър на здравеопазването Никола Тодоров, цитиран от македонския вестник "Дневник". В някои части водата е достигнала височина до 1,5 метра, съобщиха местните медии. Дъждът спря да вали днес сутринта, но по прогноза се очаква отново да завали довечера. На извънредно заседание Общинският съвет в Скопие гласува помощ от 3000 евро за всеки загинал.

Скопие в момента на европейско първенство е националният ни отбор по баскетбол до 18 години. С нашите момчета е и президентът на Националната баскетболна лига - Константин Папазов, който успокои, че всичко е наред с нашата делегация. Той посочи, че на места стихията е била безмилостна, а шестима души още не са открити.

Повече от 200 са закъсалите автомобили. Папазов изтъкна, че дъждът е бил изключително пороен, но изказа предположение, че е възможно и отводнителната система да не е била на най-добро ниво. От около 17:30 часа местно време до 21:30 часа нямаше възможност човек да се покаже навън, беше повече от порой, отбеляза той.

Два аварийно-спасителни екипа на Столична община са заминали за Скопие, оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности след бурята. Бойко Борисов изрази съболезнования по повод трагичните събития в Република Македония, съобщиха от правителствената пресслужба. „От името на правителството и лично от мое име изразявам нашата болка за загубените човешки животи и съпричастността ни към македонския народ в тази тежка ситуация”, каза Борисов.

Премиерът разпореди на компетентните български институции незабавно да започнат разговори с администрацията на Македония, за да бъде уточнено с какво българското правителство може да окаже помощ за по-бързото овладяване на ситуацията и подпомагане на пострадалите. Координацията е възложена на началника на политическия кабинет на министър-председателя.

В Скопие за броени часове са паднали 93 литра дъжд на квадратен метър, което е над средното ниво за целия месец август. Някои от жителите на пострадалите райони обвиняват държавата за бедствието. „Катастрофа ни се случи. От 50 години искаме да се санира каналът горе. Никое правителство не го направи. Трябваше да има жертви.

При съседите се удавиха момчето, жена му и детето. И това е – катастрофа”, обясни един от потърпевшите. Цялата армия е мобилизирана за справянето с бедствието. 1000 души са били спасени от наводнени райони след бурята, съобщи вицепремиерът и министър на здравеопазването Никола Тодоров, цитиран от македонския вестник "Дневник". В някои части водата е достигнала височина до 1,5 метра, съобщиха местните медии. Дъждът спря да вали днес сутринта, но по прогноза се очаква отново да завали довечера.

На извънредно заседание Общинският съвет в Скопие гласува помощ от 3000 евро за всеки загинал. Скопие в момента на европейско първенство е националният ни отбор по баскетбол до 18 години. С нашите момчета е и президентът на Националната баскетболна лига - Константин Папазов, който успокои, че всичко е наред с нашата делегация. Той посочи, че на места стихията е била безмилостна, а шестима души още не са открити.

Повече от 200 са закъсалите автомобили. Папазов изтъкна, че дъждът е бил изключително пороен, но изказа предположение, че е възможно и отводнителната система да не е била на най-добро ниво. От около 17:30 часа местно време до 21:30 часа нямаше възможност човек да се покаже навън, беше повече от порой, отбеляза той. Два аварийно-спасителни екипа на Столична община са заминали за Скопие, оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности след бурята.

Бойко Борисов изрази съболезнования по повод трагичните събития в Република Македония, съобщиха от правителствената пресслужба. „От името на правителството и лично от мое име изразявам нашата болка за загубените човешки животи и съпричастността ни към македонския народ в тази тежка ситуация”, каза Борисов. Премиерът разпореди на компетентните български институции незабавно да започнат разговори с администрацията на Македония, за да бъде уточнено с какво българското правителство може да окаже помощ за по-бързото овладяване на ситуацията и подпомагане на пострадалите.

 Македония е в траур днес след като бурята и последвалите наводнения вчера взеха 22 жертви, раниха десетки и оставиха след себе си множество разрушени домове. Шестима души все още се водят изчезнали. Президентът на страната Георге Иванов заяви, че 400 войници са ангажирани за справянето с последствията от бедствието. Проливните дъждове в района на Скопие причиниха големи материални щети, които тепърва ще се оценяват. Междувременно продължава и спасителната операция, като за първите 15 часа екипите на "Бърза помощ" и "Гражданска защита" са спасили над 1000 души.

В засегнатите райони обикаля и спасителен хеликоптер. Македонските власти въведоха извънредно положение в районите, които пострадаха от проливни дъждове и тежки наводнения. То ще остане в сила две седмици. След заседание на Управителния съвет за справяне с кризисни ситуации, беше създадена и комисия за оценка на щетите от природното бедствие. Президентът Георге Иванов заяви, че вече се работи активно по анализирането на причините за наводненията и предотвратяването на бъдещи бедствия и аварии. Той допълни, че правителството трябва да реши в идните дни дали е възможно отпускане на допълнителен бюджет за кризисните райони и помощи за пострадалите.

Смъртоносни наводнения в Македония, най-малко 20 загинаха

image


Най-малко 20 души са загинали при тежки наводнения след бури в македонската столица Скопие, съобщават международни медии. 

Телата на хората са открити преди 8.30 ч. тази сутрин, заяви представител на властите в страната. Шестима души все още се водят безследно изчезнали, каза той, цитиран от Би Би Си. 

Някои от хората са се удавили в колите си. Част от пътната мрежа на Скопие е пометена от тежки придошли води, които са завлекли с тях и автомобили в близките полета. Кметът на Скопие Коце Траяновски коментира "Това е бедствие. Никога не сме виждали такова нещо". 

Местни медии съобщават, че линейки са били повикани 65 пъти в града, над 20 души са получили болнично лечение. Македонската армия е призована на помощ. 

Три села в североизточната част на страната са отцепени от света и недостъпни, заради свлачища. 

Очаква се още дъжд в Македония тази вечер. 

НАВОДНЕНИЯ В ЕВРОПА 2016 г. Написана на : 2016-06-03 15:07:24
НАВОДНЕНИЯ В ЕВРОПА 2016 г.

Катастрофални наводнения в Европа .  Обилните валежи от последните дни предизвикаха наводнения в много райони на Западна Европа. Река Сена в Париж достигна ниво от 6 метра. Пикът на покачването на нивото на река Сена ще е до 6,30 метра или 6,50 метра, съобщава френското министерство на околната среда. Това високо ниво на водите на реката би трябвало да остане относително стабилно през уикенда, преди да започне да спада, се казва в изявление на ведомството.

Историческият максимум на нивото на реката в Париж е постигнат на 28 януари 1910 г., когато водите на Сена се покачиха до рекордните 8,62 метра във френската столица. От неделя във Франция и по-конкретно централната част на страната и Парижка област валят проливни дъждове. Наводненията причиниха много инциденти и се наложи да бъдат евакуирани над 5000 души. Ездач загина в четвъртък, след като заедно с коня му бяха отнесени от река в Еври Грежи сьор Жер, югоизточно от Париж.

Тялото на 74-годишният мъж беше открито и извадено от водата от пожарникари. Конят е успял да се спаси сам. Това е третата жертва на наводненията, след като възрастна жена и дете загинаха през последните дни. За департамент Сен е Марн е обявена червен код, докато валежите продължават. За 12 други департамента е обявен оранжев код. Междувременно нивото на река Сена не дава признаци за понижаване, а дори се очаква в петък да се покачи до шест метра над обичайното ѝ ниво.

Лувърът е затворен, а служителите изнасят предмети на изкуството от складовете в мазето. От другата страна на реката, музеят Орсе също е затворен и е в готовност за изнасяне на изложените в него творби. В резултат на наводненията има и затворени участъци от метрото в Париж. В южните части на Белгия един човек се води в неизвестност, след като е бил повлечен от водата, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Най-засегнат е район край Намюр, където придошла река е заляла магистрала. Съобщава се за десетки евакуирани и приети в болница с измръзване. Валежите в страната продължават почти непрестанно вече цяла седмица. Средните температури са около 13 градуса, колкото бяха в края на март. Синоптиците отбелязват, че за три дни в Белгия са паднали валежи, равни на месечната норма.

Тежките наводнения, които засегнаха и южната част на Германия, взеха шеста жертва днес. По данни на властите в петък сутринта органите на реда са получили сигнал и за изчезнала възрастна двойка. Точният брой на хората, които се водят в неизвестност след бедствието, към момента обаче не може да бъде конкретизиран. Щетите, причинени от водната стихия, достигат стотици милиони.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съчувствие към семействата на жертвите на катастрофалните наводнения, превърнали части от Южна Германия в бедствени райони, предаде ДПА. "Федералното правителство скърби за тези, които получиха помощ твърде късно", каза Меркел на пресконференция в Берлин.

Тя подчерта, че реакцията във връзка с наводненията, залели южните провинции Бавария и Райнланд-Пфалц и части от западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, показва сплотеността на Германия. По данни на полицията близо 3500 домове в Бавария са останали без електричество заради придошлите води, достигнали височина от 1 метър в много градове в провинцията.

Четири от жертвите са загинали в баварския град Зимбах на Ин, а тялото на петия загинал е било намерено в река близо до град Юлбах, Югоизточна Бавария. Наводненията заляха много къщи и принудиха жителите да търсят спасение на покривите, откъдето бяха откарани с хеликоптери на безопасни места.

Придошлите води отнесоха коли, дървета и мебели. Двама души са загинали при наводнения в източните румънски окръзи Бакъу и Вранча. В района са закрити пътищата, включително и магистралите с национална значимост. Нивото на водата в засегнатите региони на места превишава един метър.

Под вода остават стотици домове, спряно е и електроснабдяването в редица населени места. Мобилната телефонна връзка също е прекъсната. Няколкостотин семейства са евакуирани, а пожарните служби и жандармерията провеждат спасителни операции. Метеоролозите очакват силните валежи да продължат и през следващите дни.

Наводненията в Европа, които германците вече определят като "потопа на века", разширяват своя обхват.  Най-мащабните речни наводнения на континента за последното десетилетие вече опустошиха части на Австрия, Германия и Чехия.

Хиляди унгарци трескаво работиха цяла нощ, за да подсилят дигите по бреговете на река Дунав, докато Будапеща се готвеше да посрещне очакваните наводнения. Нивото на водата в река Дунав на територията на Унгария продължава да нараства. Вече са регистрирани няколко рекорда, съобщиха местните власти.

На границата с Австрия нивото на водата в река Дунав достигна 6.46 метра. Предишният рекорд в този район – 6.42 метра - беше регистриран през 2002 година. В близост до град Диер, на 100 км от Будапеща, водата се е покачила до рекордното нивото от 8.86 метра.

Специалистите очакват невиждано увеличение на водата в река Дунав в унгарската столица. Унгарският премиер Виктор Орбан прекара нощта в казарма край близкия гр. Дьор, където мостът "Петьофи" е затворен за движение на превозни средства.

По-късно, на пресконферениця Орбан заяви: "Ние сме изправени пред най-опасното наводнение в историята ни за всички времена!" Очаква се положението в Будапеща да бъде най-тежко в понеделник, когато водата ще достигне нивото от 8.85 метра.

Около 10 000 души, включително военнослужещи, работиха цяла нощ, за да подсилят дигите по 700-километровото поречие на Дунав в страната. Междувременно наводненията в Австрия и Източна Германия продължават. За преодоляване на разлива на Дунав и Елба в двете страни са се включили военнослужещи и пожарникари. За наводнения се готвят в Хърватия, Сърбия и Унгария.

В Германия наводненията обхващат нови територии в северната част на страната. Тежка е ситуацията в района на провинция Бранденбург, опасваща Берлин, съобщи представител на службата за защита на населението.

Той посочи, че в град Мюленберг обстановката е кризисна. Там през тази нощ водата в река Елба се е повишила до 9.88 метра и продължава да се покачва. Нивото на реката в района на Магдебург, столица на провинция Саксония-Анхалт, достигна 6.97 метра при норма от два метра.

Този показател превишава с 25 см най-високото регистрирано равнище на реката в района през 2002 година. Министерството на вътрешните работи на Саксония-Анхалт съобщи, че водата продължава да приижда.

В разположения в близост град Битерфелд са евакуирани 10 000 души във връзка с възникналата опасност от срутване на язовирна стена. В разположеното в съседство езеро Зеелхаузенер в резултат валежите се е създала опасност от срутване на язовирна стена поради рязкото повишение на нивото на водата.

В Дрезден и Хале, където хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, властите заявиха, че масовото участие на спасителните екипи и доброволците е помогнало за предотвратяването на катастрофални щети в историческите центрове на двата града.

В същото време в столицата на Словакия – Братислава беше обявен режим на извънредна ситуация. Там е превишен историческият максимум на нивото на река Дунав, което достигна 10 метра. В града са затворени крайбрежните райони, по които се разполагат чували с пясък.

От Обединението на германските търговско-промишлени палати прогнозират, че размерът на щетите от наводненията в Германия може да превиши 11 милиарда евро. "През 2002 година щетите от наводненията възлязоха на около 11 милиарда евро", напомни президентът на организацията Ерик Швайтцер.

По негова оценка в някои райони обемът на причинените на селското стопанство щети може да бъдат по-големи от тези през 2002 година.

Еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при криза Кристалина Георгиева заяви във Варна, че високите води от наводненията в Централна Европа ще достигнат до България, Румъния и Сърбия около 14-и юни.

По предварителни данни обаче, опасност за нас няма: "Днес трябва да е пиковият ден за района на Братислава. Очаква се наводненията да стигнат до Будапеща около 10-и юни и след това високите води да са в района на България и Румъния, Сърбия около 14-и юни.

Засега прогнозата е, че положението ще бъде относително по-добро, по-спокойно, отколкото беше в предишните дни", каза тя. Комисар Георгиева уточни, че в България са сформирани 30 екипа за борба с наводненията, те са в готовност и при необходимост могат да се притекат на помощ за борба с наводненията в Централна Европа.

 

Страница 1 от 1
 1-5 от 5  |   1