Законната съпруга на атентатора Ф. А., майка на двете му деца, научила, че Машарипов живее в тайна квартира с любовница – сенегалка, и издала тази информация на полицията.

Според информация във в. „Поста“ след атентата Машарипов отишъл в квартал „Зейтинбурну“, а оттам в квартирата си в квартал „Башакшехир“, където живеел с жена си и двете деца. На 6 януари ръководството на „Ислямска държава“, от съображения за сигурност, решило да раздели семейството и да ги настани в различни квартири.

Когато отишъл в новата квартира, където трябвало да се укрие, Машарипов отвел със себе си сина си – на четири – четири и половина години, въпреки съпротивата на майката.

Жената, заедно с дъщеря им – на около година и половина, била отведена в квартира в квартал „Пендик“ на азиатския бряг на Истанбул. Там тя научила от джихадистите, че групировката възнаградила съпруга ѝ за атентата с любовница – сенегалката Дина, с която сключил религиозен брак – т.н. „имам никяхъ“, и двамата заживели в квартирата в квартал „Есенюрт“.

Полицията първо заловила Ф.А. заедно с други джихадисти. Разпитите им продължили с дни.

Побеснялата от ревност съпруга, за да си отмъсти, издала, че съпругът ѝ живее заедно с любовницата си в квартира в „Есенюрт“, но не знаела точния адрес.

Полицията открила квартирата и задържала атентатора, заедно със сенегалката и още две жени от африкански произход, както и иракчанин, за когото се твърди, че наел жилището пред шест месеца.