Sibir
Dragostea să fie mereu cu tine.Articole pe blog pe Emil Petrov.
ЕМИЛ
ЕМИЛ, 58
« sibir.bg
ЗЛАТОТО - ДРЕВНИЯТ ЛЕЧИТЕЛ. Написана на : 2017-01-19 17:35:11

Златото – древният лечител

Самородно Злато

Чакрa: В чист вид е за Слънчев сплит – Манипура, но като обков на различни минерали и кристали – за всички чакри според камъкът.

Цвят: Златножълт

Твърдост: 2,5 до 3

Химичeн състав: Аu. В природата чисто злато се среща изключително рядко, тъй като обикновено съдържа примеси от Среб­ро, Мед, Радий, Паладий, Бисмут.

Находища: в България – в наносите на реките Янтра, Арда, Струма, Тополница, Огоста и др.; в околностите на Челопеч, Седефче, Спахиево; по света – Русия, САЩ, Южна Африка, Австралия.

Описание: Златото е мек самороден минерал. Ние го познаваме като благороден метал, но всъщност златото е минерал. Рядко образува кристали, но се среща сраснат с други минерали във вид на зрънца с неправилна форма и малки клончета За да бъде по-лесна обработката на злато, то се свързва в сплави, като: титан – образува т.н. бяло злато, с месинг – образува жълто злато, с мед – образува червено злато.

Лечение: Златото усилва лечебната сила и терапевтичните свойства на всички минерали и кристали обковани с него. Те добиват особена енергия. Може да помогне на всички чакри, затова е наречено „майстор лечител”. Златото притежава позитивната енергия на Слънцето и често се използва, като предавател на енергия. Използва се за балансиране на сърдечната чакра и за отваряне на третото око. А чрез теменната – 7-ма чакра, то ни пренастройва към вселенската енергия. В древността са смятали, че приемайки злато, човек започва да прилича на него – той става благороден, красив и устойчив към външни влияния. Начините за употреба били основно два: във вид на прах вътрешно, или във вид на пластини върху болното или поразено място. Златото удължава живота, лекува отравяния, усилва енергетиката (затова е противопоказано за хипертоници), подобрява паметта, повишава работоспособността и издръжливостта, укрепва сърдечният мускул.

За лечение се използва самородно злато – 22 карата!

За нормализиране на сърдечно-съдовата система и работата на главния мозък се пие „златна вода“. За тази цел се взима чисто злато и се слага в емайлиран съд. Добавят се две чаши вода. Водата трябва да заври и кипи, докато се изпари наполовина. След като изстине, се приема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.
Носенето на златно колие, добре повлиява и аритмията.

Може да се окаже, че златото не е вашият минерал. Познава се по това, че при носенето на златни украшения, по кожата се получава обрив. В такъв случай златото не се употребява под никаква форма, дори и за лечение.

Заради невероятните си свойства, златото в наши дни се използва и в козметиката. То помага за пълната регенерация на тялото. Влияе върху енергийната обмяна на клетките и предотвратява дехидратацията. Има уникално подмладяващо действие и придава на кожата блясък, който я прави сияйна и невероятно гладка.

Свойства: Златото е акумулатор на слънчева енергия и неговото въздействие върху човека е огромно. Този минерал, подпомага самореализацията, а също така помага на човек да осмисли мястото си в живота. Нашите предци са добавяли самородно злато в храната, като по този начин са се предпазвали от попадането на нечисти сили в организма. Според народните предания, ако човек има в устата си късче самородно злато, той ще бъде предпазен от нечисти сили. Можете да привлечете любовта с амулет от злато. То придава сила на магическите талисмани и символи. Смята се, че привлича вниманието на боговете. Златните гривни са се считали за най-силните защитни талисмани.

История: В Египет златото се е използвало като пълномощно. Според древните хроники, египетската царица Клеопатра се е грижела за кожата си със златен прах. Китайските императори също са се стремили към вечна младост с помощта на ценния минерал. В китайските трактати по медицина, често се срещат рецепти със злато. Те са използвали самородното злато за лечение на нервната система и други заболявания. Този минерал е свързвал хората от векове. От там идва и традицията, годежните халки да се правят от жълто злато. Пръстенът се явява символ на съдбата и точно за това влюбените, встъпвайки в брак, си ги разменят, като по този начин декларират, че са готови да бъдат заедно до края на дните си. Твърди се, че тези които избират да си направят брачни халки от бяло злато, ще живеят в равнопоставеност и никой от тях няма да доминира над другия.

Самородно Злато

Самородно Злато

Упътване: За да изчиствате вашите златни предмети от натрупаната енергия, всеки златен предмет трябва да се подлага под топла течаща вода поне веднъж седмично.

Учителят Петър Дънов за златото:

„Златото е носител на жизнени енергии в природата, а среброто чисти човека от непотребни вещества в организма му. Желязото пък усилва организма. Обаче, ако внесе в организма си повече желязо, отколкото трябва, човек започва да огрубява. Всеки елемент има своето предназначение за човешкия организъм, но ако е употребен в определено количество.”

„Ако в кръвта няма достатъчно злато, човек не може да прояви характера си. Ако в кръвта няма достатъчно сребро, човек не може да прояви своята чистота. Всеки елемент се представя с известно качество. Не е достатъчно само да мислите за тези елементи, но трябва и да ги разбирате.”

„Много от болестите се дължат на липсата на органическото злато в кръвта. Слабостта и малокръвието се дължат на недостатъчно количество желязо в кръвта. Когато мисълта на човека е неподвижна, това показва, че той има малко фосфор в кръвта си.”

„Всяко разстройство във физическото тяло, било в симпатичната или нервната му система, показва, че липсва някакъв елемент в кръвта му. Този елемент се набавя не само чрез храната, но и чрез мислите и чувствата.”

„Когато заболее, човек трябва да се свърже с енергията на Слънцето и на Луната. Ако не може да се свърже направо с тях, нека се ползва от ония растения и минерали, които са свързани с енергиите на Слънцето и на Луната и ги трансформира правилно.”

„Здравият човек не трябва да реже хляба с нож. Ножовете, вилиците и лъжиците не оказват възпитателно въздействие върху здравите хора или пък те да бъдат златни, а не железни. Чиниите да бъдат от най-фин порцелан, а тенджерите – от чисто злато или сребро. Калайдисаните съдове и от калай, не се препоръчват. Това значи в човека да се внесат нови чувства, които имат устойчивостта на златото и среброто.”

„Хората на шестата раса ще се хранят с по-чиста и здравословна храна от сегашната, ще изхвърлят от употреба вилиците и ножовете, медните съдове ще се заменят със съдове от по-благороден метал. Засега в човешкия организъм трябва да влязат такива елементи, които да повдигнат вибрациите на неговите енергии.”

„В златото има съзнание, не в самото злато, но в онези, които са господари на златото. Ако обичаш тези господари, отваря се тяхното сърце и те ще ти дадат от това, което имат, но първо трябва да се запознаеш с тях. Златото е складирана слънчева енергия, която индусите наричат прана, а от нея зависи здравето на човека. Праната се съдържа в Слънцето. Затова се препоръчва на хората да излизат сутрин рано, да възприемат по-голямо количество прана. Златото е най-добрият проводник на живота, на праната, на жизнената енергия. Който има повече злато в кръвта си, той се радва на повече живот. Ако златото в човек е малко, той често боледува. Духовната наука разполага с формули, чрез които се привлича златото. Като добри проводници на топлината и електричеството, златото и среброто могат да се използуват като лечебни средства. Дайте един грам чисто злато на един неразположен човек и ще видите как неразположението му ще мине; среброто – също. Среброто чисти, както Луната, а златото се смята като емблема на живота. Среброто вади нечистотиите, а златото носи живот на падналия духом.”

„Вземете един грам чисто самородно злато, турете го в десет грама вода и я оставете да стои няколко дни на слънце. Щом сте неразположени, вземете десет капки от тази вода и неразположението ще мине. Болен сте, вземете десет капки от тази вода. Изобщо, каквото и да сте преживели, лекувайте се с тази вода.”

„Когато се лекувате, турете една златна монета във вода, да стои известно време и след това пийте от нея по една чаена лъжица на ден. Всеки човек има известно количество злато в себе си. И той външно може да бъде толкова богат, колкото органично злато има в кръвта си.”

„Среброто лекува. Ако имаш някаква болка, вземи чисто сребро, тури го във вода да стои 24 часа и от време на време после си пий от тази вода.”

„Скъпоценните камъни са носители на живота. Ако някой болен носи диамант, той ще оздравее. Не само скъпоценните камъни, но и благородните метали носят живот; затова бих ви препоръчал да носите поне един златен пръстен или друг златен предмет, който е проводник на живота.”

С КАКВО НИ ПОМАГАТ ЦВЕТЯТА. Написана на : 2017-01-03 17:00:47
С КАКВО НИ ПОМАГАТ ЦВЕТЯТА.

Каква енергия ни носят цветята у дома?

Повечето домове са изпълнени със свежи, зелени и пъстро цъфтящи стайни растения в саксии. Някои от цветята красят гостната, други са в дневната, има също в спалнята и кухнята или на балкона. В офисите също има саксии. Знаем ли, обаче, каква енергия излъчват цветята у дома, пречат или помагат? Какво е най-подходящото растение за конкретна стая и съчетава ли се положително с нас и нашия характер или може да предизвика конфликти? Въпроси, на които ще дадат отговор, едни от най-често срещаните цветя в дома ни.

Бегония

Цъфти с изключително голямо разнообразие – бяло, розово, червено. Влияе положително и ще ви накара да забравите проблемите. Стимулира раждането на нови идеи, инициативи и желания. Влиянието й може да се засили, ако саксиите с това цвете, са повече от една. Може да се отглежда във всяко едно помещение, където хората се нуждаят от топлина и подкрепа – в детски градини, при възрастни хора и т.н.

 Драцена

Приличащо на дръвче с твърдо стъбло и корона с тънки или дебели листа, то често се нарича и палма, но истинското му име е драцена. Може да израсне почти до тавана на големина, после да се среже и разсади при желание. Рядко цъфти, обичайно се случва при по-възрастно растение. Драцената ще ни зареди с много енергия и сила, оптимизъм и хармония. Дръвчето е сред най-предпочитаните за отглеждане у дома, тъй като дава много положително настроение и емоция, като изпълва с тях цялата стая и се усеща още от вратата.

Нолина Нолината

е друг вид саксийно растение, което се предпочита от по-младите домакини, тъй като не цъфти в домашни условия, а по-възрастните по традиция харесват цъфтящите. Въпреки липсата на цвят, тя е много ефектна с удебеления си къс ствол, подобен на дръвче бонзай и туфата светлозелени, тънки листа отгоре. Докато драцената зарежда и възбужда, то за нолината е типично, че успява да успокоява. За това е много подходяща за изнервени хора и напрегнати малчугани. Помага за решаването на стари, затлачени проблеми.

 Кактус

Кактусите са харесвани както за вкъщи, така и за офиса. Тъй като в повечето случаи саксийките са малки и компактни, хората отглеждат по няколко, което засилва влиянието им. Смята се, че обират негативната енергия, излъчвана от компютрите, затова и често са подарък за офиси. Бодлите им, обаче, ги правят агресивни, поради което и енергията им е бодлива и може да създаде напрежение и скандал. По тези причини не са добра идея за спалня или детска стая, а дори и в дневната, където искате да почивате. Смята се, че колкото по-тънки бодли има растението, толкова повече бодливо напрежение може да създаде във въздуха. Кактусите могат да причинят и депресия. Подходящи са за остъклени балкони и коридори, защото предпазват дома от външна негативна енергия.

Хамедорея

Хамедореята е нежна и красива палма, която цъфти с жълти цветове. Това растение е подходящо за тези, които искат да се съобразят с всички, опитват се да угодят всячески, но за себе си имат ниска самооценка. Палмата ще повлияе положително на тези хора, помагайки им да изградят по-високо самочувствие и самоуважение. Много добре подхожда за офиси и канцеларии или в хола вкъщи, защото дава една добра атмосфера на разбирателство и спокойствие.

Декоративен пипер

Родина на пипера, но в умален, джобен формат, растението радва очите с яркочервените си чушлета със заострена форма, с които е обсипано, подобно на плодчета. Влиянието на саксийката върху човек най-добре се усеща от около три метра. Помага за придобиване на повече мотивация, а също и при ниско кръвно налягане. Действа изключително добре за съсредоточаване, затова е много подходящо за офиса. Избухливите по природа хора, е хубаво да го избягват. Не бива също да се поставя в детската стая или в спалнята, където има нужда от спокойствие.

Хлорофитум

Хлорофитумът е истински водопад от зеленина, среща се или изцяло в зелено или в зелени и жълто-бели райета и почти няма институция или дом, където да не присъства, тъй като е безкрайно невзискателен и непретенциозен за отглеждане. Той е с изключително позитивна енергия и неутрализира всички отрови във въздуха, като изцяло го пречиства и освежава. Мощта му е огромна и може да се увеличи и още, ако си вземете няколко саксии. Може да го поставите навсякъде и ще ви донесе само добри усещания и настроение. По тези причини е много добър подарък за новодомци.

Хризантема

 Много оптимизъм и добро настроение носят есенните хризантеми, приличащи на голяма топка цвят. Едри или ситни, жълти или червени, цветовете носят усмивки на всеки, който ги погледне. Произхождат от Канарските острови. Смята се, че енергията на цветето се засилва с неговия цъфтеж.

Кротон

Кротонът не цъфти като хризантемата, но е не по-малко смайващ с цветовете на листата си, които, подобно на паунски опашки, преливат в жълто, зелено, оранжево и червено. Идва от Югоизточна Азия. Растението провокира към действие хората, на които им липсва инициатива, дава им мотивация и ги зарежда с импулси в работата. Ще повлияе добре, ако искаме да получим признание на работното място.

Циклама

 Сърцето ви ще работи по-добре в присъствието на циклама. Красивото цвете с розови цветове ще помогне и на кръвообращението ви и ще ви накара да се усещате обичани. Ако имате повечко саксии с циклами, действието им ще се увеличи.

Дървото на живота

Приличащо на дръвче, с удебелено стъбло и месести листа, то идва при нас от Южна Африка и носи добро настроение на собствениците си. Говори се, че то обещава не само дълголетие, подобно на името си, но и ще съдейства за повече пари в портфейла.

 Дифенбахия

Красавица с големи жълто-зелени или жълто-бели листа, но и отровна. Въпреки това добре стимулира умствената дейност и мозъка, помага за по-голяма съсредоточеност и по-добра работа.

Камелия

Ако сте притеснителни и неуверени, то камелията ще ви даде нови сили. Цветето влияе положително и ако имате проблеми в леглото. Ще накара притежателите си да бъдат с повече самочувствие и да се усещат красиви и щастливи.

Калцеолария, чехълче

Радост, щастие и активност носи така нареченото чехълче, което е в цветове, обагрени в жълто и червено и прилича на весел клоун. То ще помогне на тези, които са по-вглъбени в себе си. Още по темата: Как да си направите цветна градина у дома?

СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ. Написана на : 2016-07-05 22:29:05
СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ.

Какво е сърдечна недостатъчност ?

Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен физически капацитет, белодробен и/или системен застой, които се дължат на невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв (систолна камерна дисфункция) и/или да приема кръв (диастолна камерна дисфункция), за да задоволи метаболитните потребности на тъканите.

Сърдечната недостатъчност означава, че изпомпващата сила на сърцето е по-слаба от обикновено – кръвта се движи в сърцето и тялото с по-бавна скорост, а налягането в сърцето се повишава. В резултат на това сърцето не може да изпомпа достатъчно кислород и хранителни вещества, за да отговори на нуждите на организма.

Камерите на сърцето отговарят с разтягане, за да задържат повече кръв за изпомпване, или стават все по-схванати и втвърдени.

Това помага да се държи кръвта в движение за кратко време, но с времето сърдечният мускул и стените отслабват и не са в състояние да изпомпат силно кръвта. В резултат на това, бъбреците често реагират като карат организма да задържа течности (вода) и натрий.

Какво причинява сърдечна недостатъчност ?

Сърдечната недостатъчност е предизвикана от много условия, които увреждат сърдечния мускул, в това число :

Коронарна болест Коронарната съдова болест (КСБ) е заболяване на артериите, при което снабдяването на сърцето с кръв и кислород причинява намаляване притока на кръв към сърдечния мускул.

Ако артериите станат блокирани или се свият силно, сърцето изпитва глад за кислород и хранителни вещества. Това включва исхемичната болест на сърцето (ИБС), която в 70% от случаите е причина за сърдечна недостатъчност.

Сърдечен удар (инфаркт)

Инфарктът може да настъпи, когато коронарната артерия става внезапно блокирана, спира притока на кръв към сърдечния мускул и го уврежда.

Целият или част от сърдечния мускул стават изолирани от снабдяването с кислород. Инфарктът може да увреди мускулите на сърцето, което води до увредена зона, нефункционираща правилно.

Кардиомиопатия

Това е увреждане на сърдечния мускул поради причини, различни от артериалните или свързани с притока на кръв проблеми, като най-често са инфекции, злоупотреба с алкохол или наркотици. Високото кръвно налягане (хипертония); исхемичната болест на сърцето, най-често след преживян миокарден инфаркт; аритмии; болест на сърдечните клапи; болести на щитовидната жлеза; бъбречни заболявания; диабет или сърдечни дефекти от раждането – всички те могат също да причинят сърдечна недостатъчност.

В допълнение, сърдечната недостатъчност може да е резултат от няколко заболявания или условия. За систолна дисфункция (или систолна сърдечна недостатъчност) говорим, когато сърдечният мускул не се съкращава с достатъчна сила, така че по-малко количество богата на кислород кръв се изпомпва към целия организъм. За диастолна дисфункция (или диастолна сърдечна недостатъчност) говорим, когато сърцето се съкращава нормално, но камерите не се отпускат правилно или се схващат и по-малко кръв постъпва в сърцето по време на нормалното пълнене.

Кои са провокиращите фактори ?

Провокиращи фактори: повишени психически и физически натоварвания повишен прием на натрий (сол) и течности рязко намаление или прекъсване на терапията (или дигиталисова интоксикация) високостепенни тахи – и брадиаритмии (повишена или понижена сърдечна честота) белодробен тромбемболизъм сърдечни, системни и белодробни инфекции приемане на миокардни депресанти и солзадържащи медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), някои калциеви антагонисти / Verapamil, Nifedipine, по-рядко Diltiazem/, антиаритмици, естрогени, андрогени, лъчетерапия и др.

Високодебитни състояния с хиперкинетична циркулация: тежка анемия, хипертиреоидизъм, бременност, АV- фистули и др. изостряне на ИБС поява или влошаване на клапна регургитация (сърдечен порок) хипертонични кризи поява на друго извънсърдечно заболяване – бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, несърдечна операция, травми, отравяния, простатна обструкция и др. развитие на друго сърдечно заболяване диселектролитемии (когато електролитите са извън нормалните граници) ексцесивна реакция на намаление на преднатоварването (диуретици, нитрати, АСЕ инхибитори).

Каква е класификацията на сърдечната недостатъчност ?

1. В зависимост от това коя камера е с нарушена функция се различават : – Левостранна сърдечна недостатъчност – засяга се лявата камера ; – Десностранна сърдечна недостатъчност – засяга се дясната камера ; – Тотална сърдечна недостатъчност – засягат се и двете камери.

2. Според начина на протичане се различават: – Остра сърдечна недостатъчност – развива се за часове или дни ; – Хронична сърдечна недостатъчност – развива се за месеци и години.

3. Според преобладаващото хемодинамично нарушение се различават : – Застойна сърдечна недостатъчност – декомпенсация във венозната система ; – Нискодебитна сърдечна недостатъчност – декомпенсация в артериалната система и намаляване на минутния сърдечен обем ; – Смесена сърдечна недостатъчност.

4.В клиничната практика все още най-популярна е функционалната класификация по New York Heart Association /NYHA/ :

Клас І – няма ограничения. Обичайните физически усилия не предизвикват умора, задух или сърцебиене.

Клас ІІ – леко ограничена физическа активност. Няма оплаквания в покой, но обичайната активност предизвиква умора, задух и сърцебиене.

Клас ІІІ – силно ограничена физическа активност. Болните се чувстват комфортно само в покой, но физическа активност по-малка от обичайната води до появата на споменатата симптоматика.

Клас ІV – невъзможност да се извършва каквато и да е физическа активност без дискомфорт. Симптоми на сърдечна недостатъчност са налице дори в покой със засилване на дискомфорта при всяка физическа активност.

В последното методично указание за диагностика и лечение на хроничната сърдечна недостатъчност на American College of Cardiology/ American Heart Association е залегнала следната класификация , базирана на комплексна клинична оценка на пациента /а не само на субективната симптоматика/:

Стадий Определение Примери.

А - Пациенти с висок риск от развитие на СН поради наличието на състояния силно асоциирани с развитието на СН. Тези пациенти нямат установени структурни или функционални увреждания на перикарда, миокарда или сърдечните клапи и нямат симптоми на СН. Артериална хипертония, ИБС, захарен диабет, анамнеза за кардиотоксични медикаменти или алкохолизъм, анамнеза за ревматизъм, фамилна обремененост с кардиомиопатии.

В-Пациенти, които са развили структурно сърдечно заболяване, силно асоциирано с развитието на СН, но без симптоми на СН. Левокамерна хипертрофия или фиброза, Левокамерна дилатация или хипоконтрактилитет, безсимптомно клапно заболяване, преживян миокарден инфаркт .

С Пациенти, които в момента или в миналото имат симптоми на СН, свързани с подлежащо структурно сърдечно заболяване. Задух или умора поради левокамерна систолна дисфункция ; асимптомни пациенти, които провеждат лечение поради симптоми на СН в миналото D .

Пациенти с напреднало структурно сърдечно заболяване и изявени симптоми на СН в покой, независимо от максималната медикаментозна терапия, които изискват специализирани интервенции.

Пациенти , които често са хоспитализирани за СН и не могат да бъдат изписани в подобрено състояние ; пациенти, очакващи сърдечна трансплантация ; пациенти на домашно лечение с продължителна интравенозна инфузия на медикаменти.

Внимание :

Преминаването от един функционален клас по NYHA в друг е възможно и в двете посоки, увеличаване и намаляване, и се определя от лечението. Преминаването от един стадий в друг по American College of Cardiology /American Heart Association е възможно само в посока от А към D и никога обратно

! Какви са нефармакологичните мерки при лечение на сърдечна недостатъчност ? редовен контрол на телесното тегло – ежедневно или поне два пъти седмично и при неочаквано наддаване от повече от 2 кг за 3 дни задължително консултиране с лекар диетични мерки – ограничаване приема на сол особено при напреднала сърдечна недостатъчност.

Внимание с калий–съдържащите заместители, особено в съчетание с АСЕ-инхибитори, поради опасност от хиперкалиемия, т.е. редовно измерване на К+ .

Алкохол – забранява се при алкохолна кардиомиопатия редукция на тегло при пациенти с наднормено тегло (ИТМ 25 – 30) и затлъстяване (ИТМ над З0) .

Наддаване на тегло при сърдечна кахексия при тежка сърдечна недостатъчност .

– чест прием на малки порции храна преустановяване на пушенето внимание при пътуване – посещенията на места с голяма надморска височина, както и резки смени на надморската височина или топъл и влажен климат не са препоръчителни имунизации .

– независимо от липсата на документирани данни за положителен ефект, пациентите със сърдечна недостатъчност се съветват да се имунизират с пневмококова и противогрипна ваксина лекарства, които трябва да се избягват или употребяват с повишено внимание .

– НСПВС, клас І антиаритмици, калциеви антагонисти /Verapamil, Diltiazem, първа генерация дихидропиридини/, трициклични антидепресанти, кортикостероиди, литиеви препарати режим на физическа активност и почивка Медикаментозно лечение:

Лечението на сърдечната недостатъчност цели :

1. Лечение на основното заболяване – исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечни пороци, миокардит, ритъмни и проводни нарушения и др.

2. Отстраняване на провокиращите и предизвикващи фактори – намаляване на физическата активност, нормализиране на телесното тегло, ограничаване приема на сол, спиране на лекарства с кардиодепресивен ефект и др.

3. Подобряване на миокардния контрактилитет, отбременяване на сърцето, контрол и корекция на камерната честота и др.

Основните групи медикаменти, които се прилагат за лечение на сърдечна недостатъчност са :

1. АСЕ инхибитори

2. Бета блокери

3.Диуретици

4.Сърдечни гликозиди

5.Вазодилататори – нитрати

6.Антагонисти на алдостероновите рецептори

Каква е профилактиката на сърдечната недостатъчност ?

Профилактиката на сърдечна недостатъчност трябва да бъде първостепенна задача. Много потенциални причини за миокардно увреждане могат да бъдат успешно лекувани, а размерът на увреждането – ограничен.

Например: контрол на рисковите фактори за ИБС, лечение на исхемията, ранна реперфузия (отпушване на артерията) след миокарден инфаркт, профилактика на реинфаркта, ранно откриване и агресивно третиране на артериалната хипертония, навременна корекция на клапните пороци и вродените сърдечни заболявания.

Когато вече има миокардна дисфункция, целта на лечението е да се премахне етиологичната причина за увреждането, ако е възможно (например исхемия, тиреоидна дисфункция, алкохол, токсични субстанции и др.).

Втората цел на модерната терапия е да забави и спре прогресията на заболяването от безсимптомна камерна дисфункция към клинично изявена СН, т.е. заболяването да се задържи, колкото може по-дълго в стадий А .

 

ЕФИКАСНО СРЕДСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЯЗВА. Написана на : 2016-03-14 20:27:57

 Лечението на Язва на Дванадесетопръстника.

Едно ефикасно средство с което аз съм помогнал на много хора да се излекуват от Язвата - ПРИЛОЖИЛ СЪМ ТАЗИ РЕЦЕПТА ВЪРХУ СЕБЕ СИ. Рецептата е от Вестник " Лечител ". Рецептата лекува всякаква язва - ГАРАНТИРАМ ГО ако няма подобрение ще дойде и ще ме заплюе.

Ще си дам адрес и телефон. АВТОР ЕМИЛ ПЕТРОВ.

НАПРАВА НА ЛЕКАРСТВОТО. 

Във един буркан за компот с винтова капачка / сух буркан. Поставят се в буркана 5 или 6 яйца от кокошка - пресни без да се трошат / здрави с черупките. Изстискваш сока от 1 кг. лимони - като се избягват да попадат семена,люспи и т. н. Сокът от лимона да е над яйцата. Преди да нарежеш лимона и да го изстискваш - се топи във гореща вода /пуска повече сок.

ЧЕРУПКИТЕ на Яйцата  КАЛЦИРВАТ ЯЗВАТА ДО ЕНТА СТПЕН И ПОСЛЕ МОЖЕШ ДА ЯДЕШ КАКВОТО СИ ИСКАШ ,ДА ПУШИШ И Т. Н. Аз до ден днешен НЯМАМ нито киселини нито язва.

Черупките на яйцата - НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ. Ако дете има проблеми с костите - черупките се препичат на печката /смилат се на ситно и се дават на детето или с кисело мляко или нещо друго. ГАРАНТИРАМ ЧЕ НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ ПОВЕЧЕ С КОСТИТЕ.

Буркана се запечатва и се поставя до печка - на дърва която се използва всеки ден.  Или върху тухла на печката. Може и на слънце но където слънцето е по силно и жарко. Ако лекарството се прави / през зимата или есента се държи до печка на дърва или върху печка.

ЗА РАЗСТОЯНИЕ ОТ 10 ДЕНА ЛЕКАРСТВОТО Е ГОТОВО - а преди да се пие се разклаща. Докато ползваш този лек се държи на сухо място.Държи се на топло и сухо - докато яйцата и сока добият смес / ВСЕ ЕДНО Е РАЗБИТО С МИКСЕР.

Преди да се почне лечение - почваш диета / тоест не пушиш, не пиеш, не ядеш люто ,мазно и така нататък. Всеки ден сутрин , обяд и вечер - пет минути преди хранене /тоест на гладно / се пият две супени лъжици от това. Строго се спазва часът. Пие се докато сместта в буркана свърши. По вече не се прави. Ако имаш стари незараснали кости или проблеми със счупени кости /се прави същата смес но се слагат две супени лъжици мед. Какви са леченията при язва?

Лечението на язвената болест е комбинирано. Използват се различни медикаменти и трябва да се спазва определен хигиенно-диетичен режим. 

 Медикаментозно лечение

Медикаментозно лечение
 • Н2-блокери - Ранитидин, Фамотидин
 • Инхибитори на протонната помпа - Омепразол, Есомепразол, Ланзопразол, Пантопразол, Рабепразол
 • Медикаменти за намляване на стомашната киселинност (антиациди) - Талцид, Алмагел, Стопацид
 • Медикаменти, стимулиращи изпразването на стомаха - Метоклопрамид (Деган, Реглан), Домперидон (Мотилиум, Кости)
 • Антибиотици за лечение на H. pylori - Амокслицилин, Кларитромицин, Метронидазол
 • Други медикаменти - Де-нол, Сукралфат.

 Хигиенно-диетичен режим

Хигиенно-диетичен режим

Правилният хигиенно-диетичен режим е основен елемент в комплексното лечение на язвената болест.

1. Диетата е основен елемент в комплексното лечение на язвената болест. Основни съвети за хранене при язвена болест:

 • Отделните ястия не бива да дразнят нито със своите физически качества (твърдост, температура), нито да въздействат по химически път (кисели, солени, люти), тъй като това възбужда стомашната секреция и може да засили оплакванията.
 • Препоръчва се често хранене – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря.
 • Избягвайте храни, приготвени чрез пържене, опушване и паниране.
 • След хранене избягвайте да си лягате до 2-3 часа, вдигането на тежки предмети и напрягане.
 • Старайте се много добре да сдъвквате храната. Достатъчното количество слюнка пази лигавицата.
 • Настанете се удобно и отделете достатъчно време, за да се нахраните. Винаги спазвайте неписаното правило, което гласи, че докато дъвчете приборът, с който се храните, трябва да остане празен. След всеки трети или пети залък си починете.
 • Диетата трябва да бъде съобразена с фазата на заболяването. При кризи се предлагат предимно течни храни. При подобряване постепенно към течните храни се прибавят хляб, бисквити, мляно месо, зеленчукови и плодови пюрета. При възстановяване диетата трябва да се разнообразява, но в кръга на разрешените храни,
 • Разрешени храни: мляко и крем супи, сметана, извара, прясно сирене, кашкавал, краве масло, зехтин, сусамово масло, рохки яйца, варено телешко месо, варено или печено на скара крехко свинско и говеждо месо, пиле, бяло птиче месо, бяла речна или морска риба, бял хляб (може и пълнозърнест, но да не е ръжен), сухари, бисквити, пюрета от зеленчуци (моркови, картофи, сладки пиперки), доматено пюре, добре узрели домати без семки и люспи, плодови сокове (от ягоди, череши, сладки ябълки, кайсии, сладки водни круши, портокали, лимони и други), овесена каша, слабо подсладени компоти, нишестени десерти, млечен и ванилов крем, някои подправки – магданоз, копър, кимион, чубрица, пчелен мед (някои болни с язва не го понасят),
 • Забранени храни: алкохол, силен черен чай, кафе, шоколад, газирани и кисели минерални води, пържени храни, пикантни сосове, сурови и твърди плодове, конфитюри и захарни продукти, сурови зеленчуци, бобови варива (фасул, грах, бакла), солени зеленчукови консерви, туршии, консервирани солени храни, лук, чесън, гъби, ръжен хляб, царевица, някои подправки - черен пипер, лютив червен пипер, горчица и други.

2. Не пушете. При пушачите се наблюдава по-висока смъртност от усложнения при диагностицирана язва на стомаха и дванадесетопръстника.

3. Доколкото е възможно избягвайте лекарствата, дразнещи стомаха, особено нестероидните противовъзпалителни средства.

ЯЗВАТА СЕ ЛЕКУВА. Написана на : 2016-03-14 20:08:27
ЯЗВАТА СЕ ЛЕКУВА.

Язвена болест (Язва на стомаха и дванадесетопръстника, Пептична язва).

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника представлява локализиран дефект в стомашната или дуоденалната лигавица, който преминава цялата й дебелина и често засяга и по-дълбоко разположените слоеве на стената.

Протичането, симптоматиката и прогнозата на болестта зависят от много фактори. От какво се причинява? Върху стомашната лигавица въздействат както агресивни, така и протективни фактори.

Защитно действие имат: повърхностната мукозна секреция; бикарбонатното съдържание в мукоса; регенеративната способност на епителните клетки (способността да се самообновяват); доброто кръвоснабдяване на лигавицата; секрецията на простагландини. Агресивно въздействие върху лигавицата имат (при физиологични условия) солната киселина и ензимите, които участват в храносмилането.

В стомаха това е ензимът пепсин, който разгражда белтъците (откъдето идва и названието пептична язва). Редица външни фактори също имат силно агресивно въздействие. Такива са например: инфекцията с Helicobacter pylori; приемът на нестероидни противовъзпалителни средства. Те потискат синтезата на простагландини, които имат протектвно действие; приемът на кортикостеродни препарати; употребата на алкохол; гастро-дуоденален рефлукс - връщане на чревно съдържимо от дуоденума към стомаха.

То се състои от ензими и жлъчни киселини, които също са с агресивно въздействие; тютюнопушене; някои ендокринни състояния - синдромът на Zollinger-Elisson, при който солнокиселата секреция е много висока, хипертиреоидизъм; състояния и фактори, които нарушават доброто кръвоснабдяване на лигавицата също са с агресивен характер - шок, исхемия, изгаряния, забавено изпразване на стомаха и др.

Тук се отнасят т.нар стрес-улкуси. Намаляването на защитните фактори върху лигавицата или засилването на въздействието на факторите с агресивно действие (или и двете) водят до увреждане на лигавицата и образуване на язви. Генетично предразположение е доказано при развитието на язвената болест. Счита се, че при дуодеалната язва водещи са агресивните фактори, а при стомашната - намаляването на протективните фактори.

Какви са болестните промени? Слоевете на стомашната лигавица отвътре навън са следните: Мукоза. Тя се състои от 3 пласта, които отвън навътре са: lamina epithelialis, lamina propria, lamina muscularis mucosae; Субмукоза; Мускуларис - мускулен слой; Субсероза и сероза (външната обвивка на стомаха).

Язвата представлява локализиран дефект в стомашната или дуоденалната лигавица, който преминава границата на lamina muscularis mucosae, т.е преминава дебелината на цялата лигавица и често достига и до по-дълбоко разположените слоеве.

В по-големия процент от случаите при доказването на язвената болест се доказва и наличието на Helicobacter pylori. Той отделя редица токсини, ензими и други патогенни фактори, фактори на адхезия и др. Сред ензимите са: фосфолипаза, протеаза, протеиназа. Увреждането на лигавицата се дължи на директен цитотоксичен ефект, активиране на възпалителни и имунологични процеси, индиректно въздействие.

Водещо значение има отделеният от микрооргазизма ензим уреаза. Той разгражда уреята до амоняк и въглеоден диоксид (СО2). Амонякът води до промени в киселинността на средата, което има токсичен ефект върху епителните клетки.

При 4/5 от случаите язвите на стомаха се разполагат по малката кривина на стомаха, в областта на антрума и ангулуса (антрум - изходната част на стомаха, която преминава в пилор, който пък се свързва с дванадесетопръстника). Друго разположение на язвения дефект - например в областта на фундуса или корпуса на стомаха е силно съмнителен за карцином.

При по-интензивно действащи агресивни фактори язвите могат да бъдат и множествени (например при синдрома на Zollinger-Elisson, при който солнокиселата секреция е много висока). Язвата на дванадесетопръстника най-често се разполага в областта на т.нар bulbus duodeni, по предната стена.

Може да се образуват и две лежащи една срещу друга язви - "целуващи се язви'. Какви са симптомите? Понякога оплакванията са нехарактерни и клиничната картина не може да бъде насочваща за заболяването.

Язвената болест, при която има доказан Helicobacter pylori, има хронично-рецидивиращ ход - протича с обостряния и ремисии. По-характерни оплаквания при дуоденалната язва са поява на болки в епигастриума късно след хранене, на гладно, през нощта. Състоянието се подобрява след прием на храна. Дуоденалната язва е по-честа (честота около 150 на100 000 души) и показва есенно-пролетна сезонност.

Мъжете боледуват по-често. Стомашната язва засяга еднакво и двата пола. Коремната болка при стомашната язва обикновено настъпва непосредствено след нахранване или пък болките са независими от приема на храна (не се появяват задължително на гладно, както при дуоденалната язва и нямат сезонност).

Може да се наблюдава парене в коремната област, гадене, повръщане. Когато язвите се дължат на прием на нестероидни противовъзпалителни средства, често протичат без оплаквания и се изявяват като кръвотечения.

Често първичната изява на болестта може да бъде остро състояние, настъпило вследствие на някое от следните усложнения: Кръвотечение - често при стрес-улкуси и язви, дължащи се на приема на нестероидни противовъзпалителни средства. Настъпва хематемеза, мелена; Перфорации - пробив на стомашната или дуоденалната стена от язвения дефект.

Характеризират се с картината на остър хирургичен корем. Болката е силна, внезапна кинжалоподобна. На обзорна рентгенография на корем се виждат изключително специфичните сърповидни въздушни сенки под диафрагмата; Пенетрация - прорастване към съседни органи, например към панкреаса.

Типични са силни болки в гърба с опасващ характер. Може да се развие картината на остър панкреатит. Поради съпътстващите язвата възпалителни изменения на лигавицата, едно от късните усложнения на язвената болест е пилорната стеноза - стеснение на изхода на стомаха, което затруднява изпразването му.

Стенозата се дължи на натрупването на фиброзна възпалителна тъкан при хронично възпаление. Характерно е повръщане на несмляна храна, загуба на тегло, "стомах като пясъчен часовник" на рентгенография. Счита се, че усложнение на язвената болест може да бъде и карциномът на стомаха, но връзката между тези две заболявания все още се обсъжда. Как се поставя диагноза?

Клиничните оплаквания могат да бъдат насочващи за диагнозата язвена болест, тъй като понякога те са доста характерни. Поставянето на диагнозата обаче изисква задължително ендоскопско изследване и биопсия в мястото на увреждане (няколко биопсии от различни участъци).

Ендоскопското изследване - фиброгастроскопия (с помощта на апарат - ендоскоп, се оглежда лигавицата на стомаха), значително превъзхожда рентгеновото и е метод на избор за поставяне на диагнозата. Начинът, по който изглежда увреждането е насочващо за диагнозата, но биопсичното изследване е окончателно, за да не бъде пропуснат карцином на стомаха. Взема се и материал за доказване на Helicobacter pylori.

Доказването на микроорганизма може да стане чрез културелно изследване, уреазен тест, дихателен тест, хистологично изследване. Най-често използван е дихателният тест. След даване на маркирана с въглероден изотоп урея през устата се отчита количеството на издишания въглероден диоксид, който също е маркиран с въглеродния изотоп. Това се дължи на факта, че мбактерият има висока уреазна активност (притежава ензима уреаза, който разгражда уреята, при което се отделя въглероден диоксид).

По количеството на маркираният СО2 се съди за колонизацията с Helicobacter pylori. Доказването на микроорганизма може да се извърши чрез търсене на антитела в серума, което служи и за проследяване на изхода от лечението. С какво може да се обърка? Някои други заболявания на горната част на храносмилателния тракт могат да дадат подобна симптоматика - ГЕРБ (гастро-езофагеална рефлуксна болест), карцином на стомаха.

Диагнозата се уточнява чрез ендоскопско изследване. Болки в коремната област, но с друга характеристика има и при заболявания на жлъчните пътища, панкреатит, карцином на панкреаса, при функционални нарушения на стомаха - "чувствителен стомах". Как се лекува? При язвена болест с доказана инфекция с Helicobacter pylori е задължително провеждане на ерадикационна терапия по схема.

Тя се извършва по няколко утвърдени схеми, които включват антибиотици и гастропротектори. Най-често се назначава комбинация от антибиотици от групата на макролиди, пеницилини и др. Гастропротекторите включват препарати от групата на инхибиторите на протонната помпа (PPI). Най-често се прилага тройна комбинация с протонен инхибитор + 2 антибиотика за период от 7 дни.

Контрол на успеха от терапията се извършва след 6-8 седмици отново чрез ендоскопско и биопсично изследване. Ако инфекция с Helicobacter pylori не се установи, се прилага симптоматично лечение. Прилагат се медикаменти, които потискат образуването на солна киселина: инхибитори на протонната помпа, Н2 - рецепторни антагонисти, но винаги по лекарско предписание. Препоръчително е намаляване на предразполагащите фактори - премахване на стреса, приема на алкохола, тютюнопушенето, намаляване приема на нестероидни противовъзпалителни и др.

При остри състояния, настъпили вследствие на развити усложнения, най-често се налага оперативна намеса по спешност. Как да се предпазим? При генетична предразположеност към язвена болест се препоръчва избягване на външни фактори с агресивно въздействие върху стомашната лигавица. При пациенти в интензивни отделения, както и пациенти в тежко общо състояние (голяма кръвозагуба, обширни изгаряния, големи оперативни интервенции и др.) се препоръчва да се дават гастропротектори и антиацидни средства.

При предразположени пациенти трябва да се избягва комбинацията от нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди, тъй като рискът за увреждане нараства силно при тяхната комбинация. При лечение с тези медикаменти може да се приложи допълнителна профилактика с простагландини.

Какви са препоръките, след поставяне на дигнозата? При язвена болест с доказана инфекция с Helicobacter pylori е задължително провеждане на ерадикационната терапия. Изкореняването на хеликобактера води до излекуване от язвената болест в голям процент от случаите. В случаи, че инфекция няма, се провежда симптоматично лечение и се намаляват предразполагащите към обостряне на болестта фактори.

Ендоскопски контрол преди и след провеждането на лечение е задължителен, за да не се пропусне карцином на стомаха. 

Страница 1 от 1
 1-5 от 5  |   1