Sibir
Dragostea să fie mereu cu tine.Articole pe blog pe Emil Petrov.
ЕМИЛ
ЕМИЛ, 58
« sibir.bg
КАК ТРОЛОВЕТЕ РАЗВАЛЯТ. Написана на : 2017-01-10 12:20:07

КАК ТРОЛОВЕТЕ РАЗВАЛЯТ ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВОТО.

Всеки, който е активен в социалните мрежи, е запознат с културата на тролене и немалко са тези, които са ставали нейна жертва. Троловете използват най-различни средства, за да натровят онлайн пространството, те може да започнат с подхвърлянето на обиди или заплахи по ваш адрес, а може и да сменят темата на разговора, така че развалят опитите за дебат.

Някои тролове са платени и тяхната цел е да изпълнят конкретна политическа поръчка – напр. да създадат усещането, че съществува друга правилна гледна точка или да уронят авторитета на изказващия се. Други не са професионалисти, но използват анонимността на интернет, за да захранят собственото си его, като сринат това на другите.

“Психолозите наричат този феномен ефекта на онлайн невъздържаността, в който градените с векове норми за обществено поведение са сринати заради анонимността, невидимостта, липсата на авторитет и липсата на комуникация в реално време. С една дума - те са прости,некултурни или просто псичично болни.

” Това са думи на Джол Стайн, който тази седмица е написал водещата статия на американското сп. Time. “Защо губим интернет от културата на омразата?” е въпросът, който Time си задават тази седмица, а безличният трол е личността, застанала на корицата на списанието – там, където са стояли световни лидери, гении и иноватори.

“Хората, които се наслаждават на онлайн  на свободата, се наричат тролове”, пише авторът. “Терминът “тролене” идва от начина, по който онлайн крадците са ловели своите жертви.”

Но той вече не се използва за онлайн кражба, а за да обозначи “чудовищата, които се крият в тъмата и заплашват хората”. “Интернет троловете имат нещо като кредо, което гласи, че всичко, което те правят, е в името на lulz – смеха.”

От находчивите шеги, през тормоза до грубите заплахи те винаги могат да се оправдаят, че са го направили, за да се посмеем. Те също така може да публикуват ваши лични данни, които ги има в интерент – като осигурителния ви номер или ваша банкова сметка.

Също така може да ви направят swatting (от американските специални сили SWAT) – да се обадят на полицията и да им кажат, че в дома ви се е случила беда. И ако на жервите не им е смешно, троловете просто им казват, че нямат никакво чувство за хумор.

 С времето тролските атаки стават все по-масови и тежки. “През 2011 г. троловете започват масово да се подиграват на стените на наскоро починали facebook потребители”, отбелязва авторът на статиятата в сп. Time.

През 2012 г. феминисткият активист Анита Саркезян започва кампания за разобличаване на сексизма във видеоигрите. Тази ѝ инициатива и печели тролското внимание. Те започват да подават сигнали за бомба на места, където тя ще изнася речи, започват да публикуват нейни лични данни, да й отправят заплахи за изнасилване и дори създават онлайн играта “Набий Анита Саркезян”.

“През юни 2016 г. Джонатан Уайзман, зам.-редактор на New York Times, напуска Twitter, където има 35 000 последователи, след като е залят от антисемитски послания. В края на юли феминисткият писател Джесика Валенти казва, че напуска социалните медии, след като получава заплахи, че ще изнасилят 5-годишната ѝ дъщеря.”

Проучване на центъра Pew Research отпреди две години установява че 70% от интернет потребителите на възраст между 18 и 24 години са ставали жертва на интернет тормоз, а всяка четвърта жена от същата възрастова група твърди, че е била преследвана в онлайн пространството.

През 2014 г. излиза научен доклад в академичното списание Personality and Individual Differences, който открива, че 5% от активните интернет потребители имат изключително високи показатели по четири критерия, ключови за тролския характер: нарцисизъм, психопатия, макиавелност и садизъм. Една част от троловете действат по своя инициатива.

Такъв е случаят с 40-годишния баща и адвокат Джефри Марти, който години наред се представя като републиканския конгресмен Стийв Смит (какъвто не съществува). За три години той напада своите “колеги” републиканци от Конгреса и много обществени личности, подрепящи партията. Но с изненада журналистката от Time открива, че Джефри Марти не е привърженик на демократите и няма никакви причини да се смята, че е финансово стимулиран да напада републиканците.

Той дори е привърженик на Доналд Тръмп и си е поставил за цел да подронва авторитета на медиите и политиците, които го критикуват. “Да кажем, че напиша критично писмо до New York Times, че не харесвам дадена статия за Тръмп. Писмото ми ще отиде в кошчето. Но в Twitter мога да си общувам направо с автора на статията.

Това е срив на цялата институционалност”, заявява Марти. “Наистина вярвам, че тези неща имат значение по време на изборите. За 28 дни получавам 1,5 милиона гледания на моите туитове. Това послание достига да много повече хора, отколкото ако се обаждах на хората и ги питам “Обмисляте ли възможността да изберете Тръмп за президент?”.

Истината е, че троленето е до голяма степен политическа борба. Без значение дали целта е да се срине кауза като феминизма, или да се помогне на кандидат за президент. Това го разбират и самите политици. “Не само че Тръмп споделя тези нагласи, но той притежава и отлични тролски умения.” По време на първичните избори Тръмп решава да се заяде с един от опонентите си, републиканския сенатор Линдзи Греъм, като в национален ефир каже какъв е личният му телефонен номер.

Оттам феновете на Тръмп заливат сенатора с всякакви съобщения. Съществуват и организации, чиято цел е да размиват обществения дебат по политически теми. Така е групата alt-right (водена от Мило Йануполис, един от редакторите на пропагандното издание Breitbard, което подкрепя Тръмп).

Те, на първо място, нападат всички републиканци, които не харесват Тръмп, с обидни определения и твърдения, че не са автентични представители на партията. От друга страна, те се опитват да натровят всякакъв дебат по обществено значими теми (напр. аборта, феминизма, права на ЛГБТ, легализиране на дрогата и т.н.) с лични нападки и говорене за конспирации.

Всеки опит на тях да им бъде отнето правото да коментират те разглеждат като отнемане на техните права. Една стратегия за справяне с троленето е да се отговори на нападките с доброта. През 2005 г. Емили Мей съосновава Hollaback! – онлайн платформа, чиято цел е да засрами мъже, които осъществяват тормоз над жени, като им публикува снимките в интернет.

“Някой може да нарече това тролене”, коментира журналистът на Time. Но кампанията на Емили Мей води до вълна от сексистки съобщения към нея. “Първо си мислех, че е забавно”, заявява Мей, която е отдавала нападките на успеваемостта на кампанията. “Но в дългосрочен план осъзнах, че вече не съм толкова активна в Twitter, защото внимавам какво казвам онлайн.”

 Това е и причината това лято Мей да създаде нов проект – Heartmob, апликация, която позволява на хората да докладват троленето в интернет. Самият автор на статията също е имал приключения с тролове. “Колумнист съм от достатъчно време, за да съм свикнал със заплахите по пощата. Аз съм хетеросексуален бял мъж и тролските атаки са доста слаби, защото слабостите ми не са толкова видни.

Единственият трол, който не е спрял да ме напада за последните две години, е Меган Костър. В повечето случаи тя просто ми обяснява колко са ми зле статиите и винаги ме нарича “опозореният бивш журналист Джол Стайн”. Миналата година, докато бях на откриването на ресторант, тя пусна туит, че и тя е на същото събитие и че иска “едностранната ми вражда с него да отиде на следващото ниво”. След това пусна нов туит: “Срещни се с мен отвън след 15 минути.

Искам да ти сритам задника”. Тогава Стайн не се срещна със своя трол, но след месец получава нова заплаха. Тогава той решава да й отговори, като я пита дали иска да отидат на обяд. Тя, за негово учудване, се съгласява и двамата се срещат. Оказва се, че тя е 32-годишен журналист на свободна практика, който често списва за Vice, който живее на социални помощи.

“На нея й се е струва, че моят кариерен успех не е заслужен и че постоянно се хваля с него в колонката си и в Twitter.“ “Нещата, които мразя в теб, са нещата, които мразя в себе си”, му отговорила тя. Самата Костър също е била подложена на много атаки от тролове. “Но никога не се почувствах зле. Намирам писането ти за толкова неприятно, че не мисля, че заслужаваш симпатиите ми”, продължава тя.

 “Когато й предложих да поръчаме вино, тя ми отговори, че е бивш алкохолик, който се е напил преди месец на откриването на ресторанта, на което ме заплаши, че ще ме пребие. Попитах я защо не е дошла при мен онази сутрин и ако не да ме удари, поне да ме нападне словесно. Тя ме изгледа все едно съм идиот и ми каза: “Защо да го правя? Интернет е пространството за страхливците.

Това са хора, които много лаят, но не хапят”.

Троловете имат профили без снимки и пускат статии до няколко - от 100 до и повече - това се нарича "Спам ". Тези които са в Сибир Бг. са едни и същи - човекът се КАЗВА НОРБЕРТ ЙОВЧЕВ. Троловете в сайта СИБИР БГ. са със профили - които носят гнусни имена на  / Лайно и какви ли не други неща. Те са напълно ОТКАЧЕНИ - и понякога не се усещат. Стоят по цял ден в Интернет и крадат снимки и данни за своя Лична Облага или за някой и друг нов Профил.

Те нападат един и същи човек а понякога и някой друг. Могат да извадят човек от равновесие и да уморят хора -САМО С НЯКОЛКО ДУМИ ИЛИ ОБИДИ. Много хора могат да се справят с троловете - и да разберът от линка в профила кой е истинският човек/няма профил от който да не разбереш кой стои зад ФАЛШИВИЯТ ПРОФИЛ. Троловете не могат да разберат - ЧЕ САМИ МОГАТ ДА СИ ВКАРАТ АВТОГОЛ.

МЕЛИ ДИМИТРОВА. Написана на : 2016-09-06 16:41:44

Ще направя едно обръщение - към госпожичката Мели Димитрова.

Вие курвите нямате ли си друга работа Вашата мамица  освен да се заядете с Някого и да си правите гъргара с ХУЯ МИ.

Даже и по Празниците се заяждате - АМА ВИ ГО КАЗВАМ СЕРИОЗНО - Ако Не престанете ЩЕ СИ ИМАТЕ РАБОТА И ТО ДОСТА СЕРИОЗНА.

Не се мислете за НЕДОСТЪПНИ И ЗА НЕДОСЕГАЕМИ ОТ ЗАКОНА- ГАРАНТИРАМ ВИ ГО. ЩЕ ПРЕВЪРНА ЖИВОТА ВИ В ОГНЕН АД И ЩЕ ВИ ПАРИ НЕ САМО ПОД КРАКАТА АМИ И В СЪРЦЕТО - ТОЛКОВА МНОГО ЧЕ ЩЕ ВИ СЕ ИСКА ДА УМРЕТЕ.

Ще потърпя малко и може би ОЩЕ ПРЕДИ ЗАКОНА ДА СЕ НАМЕСИ - Ще дойда аз и Ще ви ПОТЪРСЯ И ТОГАВА ЖАЛНА ВИ МАЙКА ЩЕ РАЗПЛАЧА. ЩЕ ЯДЕТЕ И БОЙ.

АМАН ОТ мръсни курви и некадърни блокуци обсебили сайта. ВИЕ сте една долнопробна пасмана от ОЛИГОФРЕНИ и толкоз безочливи и прости че на човек би му се ДОСРАЛО ОТ ВАС.

АКО би бил НЯКОЙ ДРУГ НА МОЕ МЯСТО - ВИ ГАРАНТИРАМ ЧЕ ЩЯХТЕ ДА СТЕ МЪРТВИ. ЩО НЕ СЕ ЗАЯЖДАТЕ С ДРУГИТЕ - СТРАХ ВИЕ или ШУБЕ. И ОТ МЕН ЩЕ ВИЕ ШУБЕ - ОЩЕ МАЛКО ОСТАВА.

Емо Иванов,Ти Мели ли си маймуна ли си също,Секирата и Оня Маймунски клесундер и клоун Димитър. Ти Емо Иванов и другите спрете да влизате в профила ми.

НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ВСИЧКО СЕ ЗАПИСВА И ПРАЩА НА МЕСТО - където му е МЯСТОТО.  ВАШИТЕ СНИМКИ И ПРОФИЛИ СЪЩО СА ТАМ АДРЕЗИТЕ ВИ ВЕЧЕ МИ СА ЯСНИ И ОТКЪДЕ СТЕ. ЕМО Е ОТ КАВАРНА и ДРУГИТЕ ГИ ЗНАМ - и тогава аз ще ви оправя и то ХУБАВО.

Проклинам ви - до девето коляно и ще има ВЪЗМЕЗДИЕ. Бог си знае работата.

ЖАЛНА ВИ МАЙКА КОПЕЛЕТА ЩЕ ЕБА.

СЕКИРА ЛИ СИ МЪРШО НИКАКВА. Написана на : 2016-09-01 10:49:25

Секиро - първото нещо не се прави на ударена Майка ти да Еба.

Второ Не се прави на  жертва  Аз не съм ти крал снимки от профила- а сме жертва тези на който си взела профилни снимки и са в клипа ти.

Ние с Ангел не вземаме хонорари,не сме ти вземали снимки и сме двама различни хора набий си го в тъпата глава шимпанзе мръсно.

Мисля - ЧЕ ЗНАЕШ ЧЕ АЗ ВКАРАХ ЛИЧНО ЕДИН СИБИРЕЦ В ЗАТВОРА. ТИ СИ СЛЕДВАЩАТА ТИ И ЕМО ИВАНОВ - въпрос на време е РАЗБЕРЕТЕ ГО ДОБРЕ С ТЪПИТЕ СИ МУЦУНИ.

Нека не си правят оглушки разни фейкове с женски имена - ТОВА Е ЕМО ИВАНОВ. И СПРЕТЕ ДА МИ ВЛИЗАТЕ В ПРОФИЛА - МАМИЦАТА ВИ ЦИГАНСКА.

Последно - Преди да те вкарам в затвора теб и изродите - те се знаят. Аз ще дойда с полиция у ВАС ще ти вземат компа и ще изтрият всичко. МОЖЕ ПЪК ДА ИДЕШ ДО ЖИВОТ в затвора - зарад това което си сторила на ХОРАТА НЕ САМО В СИБИР И ДРУГИТЕ САЙТОВЕ.

И не си пиши статий от другите ти фалшиви профили - НЯМА ДА ТИ ПОМОГНЕ.

ЕМО ИВАНОВ ми е най лесният проблем ти също - А ДОКАЗАТЕЛСТВА БОЛ и ГИ ПАЗЯ ДОБРЕ ВСИЧКИТЕ НЕЩА. ВСИЧКО ПАЗЯ В ДИСКОВЕ,И ТВОЙ И НА ОНИЯ ТЪПУНГЕРИ.

ОТ ДО .

Както оня реве от затвора и Вие ЩЕ ПРОРЕВЕТЕ. Аз не оставям длъжник никому,аз съм така научен - КАТО НЕ МОЖЕ СЪС МИРА - УДРЯМ СЪС СЕКИРА. И най вече съм Бил в Камбоджа и от там придобих и ЖЕСТОКОСТТА да се справям по начини който не ми прилягат но ПОМАГАТ.

МОЖЕ ДА Е БАВНА СИСТЕМАТА НИ - БАВНО СТАНА И КАТО ОСЪДИХ ОРЛИН ФИЛИПОВСКИ- БАВНО АМА СЛАВНО ГОСПОЖО СЕКИРА.

БАВНО СТАНА И СЪС СИБИРЕЦА - ДЕТО БЕШЕ -Я ГОЛЕМ ЕРБАП АМА И БАВНО И СЪС ЗАМАХ ОТИДЕ В ЗАТВОРА.

Бавно - НО ПРИ МЕН ЛАБАВО НЕМА - СТРАХ СЪЩО НЕМАМ, ДА СЕ БИЯ МОГА ОЩЕ - ИМАМ ЧЕРЕН КОЛАН мисля че знаеш какво значи това. И СЪМ ПОДВИЖЕН. НЕ СЪМ ЯЛ БОЙ ОЩЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯТ СИ ЖИВОТ ДО СЕГА. А СЪМ НА 57 г.А от мен са яли доста- ДАЖЕ И БРАТЪТ НА ОНАЯ КУРВА.

ПИШЕШ - че защитаваш децага си . КОЙ деца тези който те мразят ДО ЕНТА СТЕПЕН ЛИ? И как така си БЕЗОЧЛИВА И ТИ И ЕМО ИВАНОВ.

Едно дете ако му кажеш нещо което не трябва да прави ще го възприеме - НО ВИЕ ТЪПАНАРИТЕ НЕ. НАВСИЧКО ОТГОРЕ И СЕ МИСЛЯТ ЗА ЖЕРТВИ.Имаш над 20 клипчета със крадени стихове и снимки на потребители: Апостол Апостолов,Аз, Ангел Божиков,Слава и Йонка, и други. Леле ако взема да ги опиша всички потребители на СИБИР - чийто снимки си ВЗЕЛА - МАЙ МНОГО ЩЕ ТИ ДОЙДЕ АКО ВСИЧКИ СКОКНАТ И ТЕ ОСЪДЯТ.

АДМИНИСТРАТОРА изгони с бан тоя блокук от сайта. ЕМО ИВАНОВ и останалите негови ПРОФИЛИ / той пък на колко ХОРА ИМА СНИМКИ И ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ - и мисли ЧЕ ТОВА ЩЕ МУ СЕ РАЗМИНЕ. ДА АМА НЕ. АДМИНА ако НЕ ВЗЕМЕШ МЕРКИ СРЕЩУ ТИЯ ДВАМАТА  и ги блокираш и ИЗТРИЕШ ПРОФИЛИТЕ ИМ/ ГАРАНТИРАМ ТИ ЧЕ МНОГО ХОРА ЩЕ ТИ ПОТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ.

ОК - АЗ СЪМ ВЗЕЛ МЕРКИ - доста СИГУРНИ - описал съм всичко -РЕДЪТ ВИ Е ДОШЪЛ. ВИЕ АКО НЕ СЕ ИЗТРИЕТЕ І ЩЕ ВИ СЪДЯТ- НАЧИНА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ Е ДА НАПУСНЕТЕ СИБИР.

RS - Между другото многото потребители - Седят и не СМЕЯТ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ- какво сте се уплашили бе ХОРА - вие мъже ли сте или БАБИ. Следете клипчетата и вижте колко ваши снимки има в тях.

Защо не скокнете и пишете срещу тоя ПРОСТАК ЕМО ИВАНОВ - ВИЕ НЕ СТЕ ЛИ НЕГОВИ ЖЕРТВИ. Питам приятелките си в СИБИР - що мълчите като ПУТКИ - що не пишете и защитавате себе си и ПРИЯТЕЛИТЕ СИ.

УЖ сте приятели - НИЩО НЕ СТЕ - само четете и гледате сеир. Браво на Дари - че СЕ ЗАЩИТИ и пише. Браво на Ангел - че пише и защитава приятелите си със зъби и нокти. Останалите - НЕ СТЕ НИЩО.

ДО СЕКИРАТА. Написана на : 2016-08-29 16:46:17
ДО СЕКИРАТА.

 ГОСПОЖО СЕКИРА -КУРВО !

КЛИПЧЕТАТА ТИ С Мой и на другите потребители в СИБИР - СНИМКИ ОТИВАТ В ПОЛИЦИЯТА - ТОЯ ПЪТ ОТЪРВАНЕ НЯМАШ.

ЕДИН ПЪТ СЕ ОТЪРВА. Отърва се че не те НАМЕРИХМЕ У ДОМА - щото ЩЯХМЕ ДА ТИ ОБЕРЕМ ПАЯЖИНИТЕ ПО ВСИЧКИ ДУПКИ ДЕТО ГИ ИМАШ.

ИЗТРИВАШ КЛИПЧЕТАТА - Иначе пак ще дойда с този Плевенчанин - ЕДИН ОТ НАЙ ОПАСНИТЕ МАФИОТИ В ПЛЕВЕН и Ще ти пръснем дупето и путката от ебане / ще пуснеш и кръв.

И НЯМАШ ПРАВА ДА ВЛИЗАШ В ЛИЧНОТО МИ ПРОСТРАНСТВО И КРАДЕШ МОЙ СНИМКИ. Нямаш право да крадеш снимките на хората в СИБИР - и да правиш клипчета с тях / МНОГО ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЧИЙТО СНИМКИ СА ТАМ ЩЕ ТЕ СЪДЯТ.

ТОЯ ПЪТ ТИ ЕБАХ майката или идвам на ПЛЕВЕН. НИКОЙ НЕ ТИ Е ВИНОВЕН какво ти правят в Интернета и аз нямам вина за това, . АМА ТОЯ ПЪТ ТИ ГАРАНТИРАМ ЧЕ ЩЕ ТИ ПРЪСНАТ  ПУТКАТА ОТ ЕБАНЕ. ИМАШ ЕДИН ЧАС НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ.

Ще ядеш отново бой пак от същия човек- Нали ПОМНИШ ДОБРЕ КАКВО ТИ СЕ СЛУЧИ посред бял ден във ПЛЕВЕН.

Отърва се само с бой /ама щяха и друго да ти правят,пак аз те отървах. Тоя дето те би - не би се свенил да ти го сложи посред бял ден.

И тези пустиняци който ми гледат профила по няколко пъти - НАВЛЕЦИТЕ ГИ ЧАКА СЪЩОТО. Гарантирам ИМ ГО. Нека никой не си прави пас - ЧЕ ЩЕ МУ СЕ РАЗМИНЕ - БАВНО НО СЛАВНО И НИКОГА И НА НИКОГО НЕ ОСТАВАМ ДЛЪЖНИК ВРЪЩАМ ГО.

Госпожо СЕКИРА - ТИ СИ ПЪРВАТА а другите ДА ОЧАКВАТ СЪЩОТО особено ТЕЗИ ДЕТО ТИ ПРАВЯТ МРЪСНО ГОСПОЖО - ти ги ЗНАЕШ ЕМО ИВАНОВ,БЕСЕЛИНА,КУРВАЛИНА И ДА ЕБА МАЙКА ИМ ПРОСТАШКА.

Не се гордей с КЛИПЧЕТАТА СИ - ЩОТО ГЛЕДАМ МНОГО НИСКО СИ ПАДНАЛА. ЩЕ ПАДНЕШ ПАК НА ТОЯ ДЕТО ТЕ БИ.

И СКОРО ЩЕ ДОЙДЕМ И ДВАМАТА ЩЕ ДЕЙСТВАМЕ-макар че не допуска да се ЗАНИМАВАМ и аз с теб А САМО ТОЙ. ТИ НА НЕГО МОЖЕШ ДА МУ ПРЪДНЕШ НА ДЕДОВЕЦА. 

ТИ МЕ ПРЕДИЗВИКВАШ - А ЩОМ МЕ ПРЕДИЗВИКВАШ ЛОШО ЗА ТЕБ.

БЮР - МАКЕДОНИЯ. Написана на : 2016-06-28 21:26:58
БЮР - МАКЕДОНИЯ.

Македония е била и продължава да бъде българската Голгота.

Повод за тези размисли е излязлата преди дни книга на българинът от Македония, в която се описват страданията му в прилепския затвор, дължащи се на неговата всеотдайност към българската национална кауза в Македония.На Снимката е българинът ДРАГИ КАРЕВ от с.Свети Николе Велешко. Осъден и изпратен в затвора - че е вдигнал паметник на ИВАН МИХАИЛОВ - в родния си дом в двора на къщата в която живее.

Двадесет и три години (1918-1941 г.) сърбите полагат неимоверни усилия да асимилират българското население в окупираните от тях земи. Те променят имената им, закриват българските училища и и църкви, прогонват и избиват родолюбивите българи. През 1941 г. Вардарска Македония е присъединена към България. Българската войска е посрещната като освободителка с цветя, песни ,танци и църковни хоругви. До идването на българската власт, местното население създава Акционните комитети на българите в Македония, които поемат властта от сърбите. През същата 1941 г., всички граждани на Македония от български произход получиха българско поданство (гражданство). Опитите на Югославската комунистическа партия да създаде партизанско движение срещу българската държава са безуспешни. След 1944 г. българското правителство доминирано от комунисти започна да провежда политика на отказ от националните интереси в Македония и в защита на националната ни идентичност.

През 1945 г. под натиска на Москва и Белград, Георги Димитров и ръководената от него Българска комунистическа партия започнаха курс на отказ от защита на националните ни интереси във Вардарска Македония и започнаха процес на денационализация на българите в Пиринския край. Почти 180 хиляди българи от Горноджумайски окръг са македонизирани насилствено. В този окръг започва процес на насилствено насаждане на „Македонско национално съзнание“, налагане на „Македонски език“ и „Македонска история“ – долнопробен фалшификат на българската национална история.

Какво става по това време във Вардарска Македония? След изтеглянето на българските войски от Вардарска Македония, през есента на 1944 г., бившите ренегати обслужвали сръбския режим до 1941 г. излизат на светло и развяват знамето вече не на „Сърбизма“, а на „Македонизма“, сътворено от великосръбският шовинист Стоян Новакович. В Македония налагането на сърбокомунистическия режим на Тито, чрез неговият гауллайтер Светозар Вукмановия – Темпо започва с „кървавия януари“, когато за по-малко от месец са избити повече от 30 000 български патриоти в обвинение, че са подпомагали „българските окупатори“. Тази кървава вакханалия хвърля тежък отпечатък върху психиката на всички българи в Македония, на които им е внушено да се декларират като „македонци“, а не като „българи“. Всички онези, които демонстрират под каквато и да е форма, че са „българи“ са арестувани и изпратени в концлагери. През периода на Титова Югославия в концлагерите са изпратени повече от 145 000 българи от Вардарска Македония и Западните Покрайнини. При този небивал терор всеки опит за най-малка проява на български национален дух и мислене се наказва по най-жесток начин.

За да се заличи българското национално съзнание, по решение на Политбюро на ЮКП се създава т.нар. „Македонски език“ на базата на прилепско-битолския диалект, който според австрийският езиковед Ото Щросмайер, представлява „български език написан на сръбска пишеща машина“. През 1945 г. започва формирането на сърбокомунистическия еничарски корпус от бивши служители на сръбския режим българи-ренегати, които се превръщат в ударната сила на репресивната власт в Македония. По времето на целия този период на репресии (1945-1991 г.) във Вардарска Македония се създава тотална страхова психоза. Никой не смее да каже на глас, че е българин и има българско национално съзнание.

При тези условия протича живота на хиляди българи. Всеки, който дръзне да заяви своята национална принадлежност е подложен заедно със семейството си на нечовешки репресии. На този фон на политическия живот във Вардарска Македония се развива драмата на автора на мемоарната книга на Здравко Здравевски. Един обикновен българин, който има дързостта да не се нарича „Македонец“, а демонстративно изявява своята „Българска национална принадлежност“. Книгата на Здравевски представлява един забележителен документ за функционирането на един престъпен режим, който полага неимоверни усилия да защити своето господство в обществото с помощта на своите господари „сърбокомунистите“, използвайки всички средства познати и използвани от средновековната инквизиция. В дневника на Здравевски виждаме огромния арсенал от лукавство, лицемерие и жестокост, използвани от македонистите за смачкване на човешката психика и превръщане на техните жертви в безхарактерни и психически дегенерирали личности. Всичко това ни кара веднага да потърсим аналогия с репресивния апарат на нацистите в Хитлерова Германия и комунистите-болшевики на Сталин в бившия СССР и в България. Фабрикуването на обвинения към противниците на режима е ежедневие. За това е достатъчно свидетелството на един доносник, за да бъде обвинен в какво ли не, всеки гражданин на Македония заявил, че е българин. По този начин е намерен повод за малтретиране и на автора на мемоара.
Много българи като Темелко Нешков,Мирослав Резински,Здравко Здравески,Драги Карев,Владимир Панков и Виктор Канзуров - са били в сръбските затвори за това че са БЪЛГАРИ от МАКЕДОНИЯ. Благородна Божилова и Спаска Митрова - също а още колко жени има .
Едно от най-мощните оръжия на македонистите във Вардарска Македония е вербуването на противниците на режима и създаването на огромен доноснически апарат, нещо до болка познато у нас. Но докато у нас опозиционерите са малтретирани заради несъгласие с провежданата политика, то във Вардарска Македония, според Здравевски, репресиите са насочени срещу всички тези, които се декларират за българи и отстояват мъжествено националната си идентичност.

Прочитането на книгата поставя въпросът възможно ли е един такъв фашизоидно-комунистически режим да има желание да стане член на Европейския съюз, в който членуват свободни и демократични държави. Дълбоко съм убеден, че македонските правителства никога не са искали да станат членове на Европейския съюз. Защото като членове на ЕС те няма да могат да прилагат тези репресии към мнозинството от своя народ. Отпадането на границите ще окаже огромно влияние върху духовното пробуждане на българизма сред нашите братя и сестри.

Мемоарите на Здравевски са живо свидетелство, че българският национален дух във Вардарска Македония е жив. За това говори и факта, че въпреки репресиите десетки хиляди граждани на Р Македония желаят да станат български граждани, с което свидетелстват за националната си принадлежност. За съжаление този стремеж не намира достатъчно адекватна подкрепа от страна на българските власти. Фактът, че г-н Здравевски от две години чака да се реши въпросът му с българското гражданство ни кара да мислим, че македонистите във Вардарска Македония имат свои съмишленици и помагачи в службите на България. Та нали до вчера те работеха заедно. Време е този апарат да се прочисти от безродници и да се ускори и улесни процедурата за даване на гражданство.

Някога народният поет Иван Вазов писа: „Не се гаси туй що не гасне“. Аз вярвам в достоверността на тази максима. След близо 60 години терор и насилие във Вардарска Македония, отново се убеждаваме в нейната истинност. Десетки хиляди граждани на Р Македония желаят да приемат българско гражданство т.е. да се декларират, че са българи. До днес българско гражданство са получили повече от 65 000 души. Тази тенденция се засилва. Убеден съм, че през следващите няколко години този брой ще обхване повече от 2/3 от населението на Вардарска Македония.

Мирослав Резински - е арестуван и съден по скалъпено дело в ШПИОНАЖ. Здравко Здравески - по скалъпено дело в ШПИОНАЖ.
Драги Карев - съден за това че в собствения двор на къщата е вдигнал паметник на Иван Михайлов. Миле Йовановски - е изгонен от работа а после бит до такаава степен че умира.Виктор Канзуров - е съден че се е самоопределил за българин и то ПУБЛИЧНО.
Владимир Панков - също.Спаска Митрова е българка от Гевгели. Съдена е че не е осигурила храна и подслон на мъжът й сръбски гражданин.
Темелко Нешков е политически затворник. Благородна Божилова също е политически затворник. Живко Чавдаров е адвокат - арестуван за това че е защитавал в съда СПАСКА МИТРОВА.
Иван Стаменов е съден за това че е българин и много други.
Българинът от родното село на Капитан Петко войвода лежи в затвора че в дома си е издигнал бюст паметник на Петко войвода.

Ако си българин в Егейска Македония и Вардарско или в Западните Покрайнини си съден и гонен от работа. Никола Стоянов от Егейска Македония е съден че искал да смени името си от Никос Станидис със българското.

Страница 1 от 3
 1-5 от 14  |   1  2  3  >>