Sibir
Dragostea să fie mereu cu tine.Articole pe blog pe Emil Petrov. Не се боря за титла и звание в Сибир. Аз съм това - което ме прави човек.
ЕМИЛ
ЕМИЛ, 58
« sibir.bg
БЪЛГАРИЯ ВРЪЩА НА ЕВРОПА ЗАЛОВЕНИ ДЖИХАДИСТИ.

Голям брой чужди бойци и поддръжници изоставят "Ислямска държава" и се опитват да влязат в Турция, тъй като групировката все повече губи позиции в последните месеци, пише британският вестник "Гардиън". Десетки чужденци, между тях поне двама британци и един американец, са избягали, като много от тях са били заловени от граничните власти в Турция, след като са прекарали над две години в райони, контролирани от екстремистите, твърдят източници, пожелали да запазят анонимност, за изданието.

Източници в "Ислямска държава" потвърждават, че редиците на групата рязко са се свили, броени седмици преди офанзивата на международната коалиция към Ракка и Табка в североизточната част на страната, обитавани от множество чуждестранни бойци последните четири години. Официални представители на Европа и Турция казват, че все повече членове на групировката са се свързали с посолствата си в опит да се завърнат в родните си страни.

По-отдадени бойци обаче смятат да използват бежанския поток, за да влязат в Турция и така да стигнат до Европа, за да отмъстят за ударите по "халифата" и с това увеличават притесненията на службите, че на Стария континент може да има нови атаки. Западните разузнавателни агенции смятат, че между тях са и изтъкнати членове на крилото за дейности в чужбина на "Ислямска държава".

Много от тях са родом от Великобритания, Франция и Белгия или дори Австралия. Смята се, че най-малко 250 чужденци, силно идеологизирали се още преди или по време на престоя си в земите на групировката, са успели да влязат в Европа между края на 2014 и средата на 2016 г. и 2017 г. Почти всички са минали през Турция. Според турската полиция арести, направени по-рано тази година, са прерязали главни маршрути на бойците, някои от тях през Гърция или България.

От няколко разузнавателни служби в региона обаче смятат, че някои от тези маршрути все още се използват въпреки опиите да бъдат затворени. "Европа трябва да държи гарда високо," казва Шираз Махер, заместник-директор на Международния център за изследване на радикализацията към Кралския колеж във Великобритания. "Заплахата ще става все по-остра през идните месеци и години, докато нараства натискът върху "Ислямска държава.

" Според Масрур Барзани, министър на сигурността за регионалното правителство в Иракски Кюрдистан, битката срещу "Ислямска държава" ще се превърне в "разузнавателна война". Въпреки че военна победа срещу групировката ще я направи непривлекателна за чуждестранните бойци, "не бива да се подценява заплахата от тези бойци, когато се завърнат в домовете си". Миналата година Нийл Пракаш, австралиец, заемал висш пост в "Ислямска държава", е арестуван малко след като пресича турската граница.

В изявление за турската прокуратура, получено от "Гардиън", той признава, че се е присъединил към организацията и се е сражавал на нейна страна в северния град Кобани в Сирия. Отрича да е заемал важна длъжност, но австралийското правителство вярва, че той може да е свързан с програмата за дронове на джихадистката групировка. Дроновете заемат все по-важна роля като средство за защита и наблюдение на "Ислямска държава", докато атаките на коалицията около Мосул и Ракка се ожесточават. В някои райони около Табка, на запад от Ракка, дроновете често се използват срещу коалицията, но битката изглежда ще бъде загубена заради натиска на кюрдите, подкрепяни от САЩ.

Американецът Кари Пол Клеман, задържан на турската граница, признава, че е живял както в Ракка, така и в Ал Баб. Последният град беше освободен от подкрепяни от Турция елементи на сирийската опозиция по-рано тази година. Изчезва през април 2015 г., след като отлита за Ларнака в Кипър. Съседи от времето, в което живее в Ал Баб, казват, че малко преди да го видят за последно, той вече носи ислямско облекло всеки ден. Години по-рано той е приел исляма след развода си с първата си жена. През 2011 г. се мести в Египет, където си намира и втора съпруга, но след като и този брак пропада, отива в Дубай, където намира сегашната си половина - сирийка.

Според семейството му той пристига в Сирия през 2015 г., за да помага на хуманитарни организации в райони, които са тежко засегнати от конфликта. Пристигайки, научил, че всичко, което е знаел до момента за ситуацията на терен, е измама, обяснява майка му. В края на 2015 г. негови близки се обръщат към ФБР с предупреждение, че той може да е в опасност. Смята се, че близо 30 000 чуждестранни бойци са влезли в Сирия, за да се бият за "Ислямска държава". По оценки на американското правителство убитите от тях са близо 25 000. "Гардиън" посочва, че от 850 британски бойци, присъединили се към тази и други групировки, около половината са се върнали в родината си.

Около 200 са убитите. "Ислямска държава" досега е предлагала разказ за възход и успех. Девизът им беше "Оставаме и се разширяваме" и много млади хора се хванаха," казва Махер от Кралския колеж. "Тази привлекателност вече не е на линия. Силата и значимостта на идеята намаляват," казва той. Според него се очаква най-отдадените членове да се изтеглят в пустинята. Голям брой от европейските джихадисти в редиците на организацията ще загубят доверие в нея и или ще избягат, или ще се предадат. Само Хасково връща на Европа над десет терористи за Три години.

За 3 г. Хасковският окръжен съд е разрешил да бъдат екстрадирани десетина, издирвани за тероризъм в Европа. Те бяха върнати на Холандия, Белгия, Испания и Франция.Повечето са минали безпрепятствено през ГКПП Калотина, прекосили са страната ни от запад на юг и са задържани на ГКПП Капитан Андреево, твърдят експерти по сигурността. Всички са млади хора - от 17 до 33 г., израснали в държави от ЕС. Те държат да отидат в Сирия, а и след кратък престой в следствения ни арест искат да се предадат доброволно на издирващите ги държави.Сред екстрадираните са две холандки които бяха търсени заради радикален ислям в родината им.

Едната е 33-годишната Лике Петронела, която на 3 януари 2017-а потвърди пред Хасковския окръжен съд, че дава съгласието си да бъде предадена на властите в Холандия.Малко преди Коледа Петронела бе задържана на ГКПП Капитан Андреево. Искала да отиде в Сирия, но след 3-месечни безуспешни опити решила да се върне обратно в родината си. По делото има данни, че жената била спирана на сирийската граница от турските сили за сигурност.Според прокуратурата на Айндховен младата жена е обявена за издирване, след като оставила послание, че заминава за“халифата”,където намерила сподвижници. Имало и рисунки на театър “Батаклан”, където на 13 ноември 2015 г. на концерт терористи убиха близо 90 човека намерени в нея..“Искам да бъда екстрадирана. Вярваща съм, имам идеалите си, но не съм терористка”, каза Лике пред съда в Хасково.

През октомври 2015 г. сходни изявления направи и 17-годишната ѝ сънародничка Шайма Калоуаа. В залата тя се яви с бурка. Момичето от марокански произход бе спряно на Капитан Андреево заедно с 22-годишния Илиас Хасан и 18-годишния Аит Юнес. Двамата също бяха задържани под стража и впоследствие предадени на Холандия. Шайма тръгнала с младежите за Сирия, за да се сражават на страната на “Ислямска държава”. Родителите ѝ подали сигнал, че е избягала, за да се присъедини към ислямистите. Според окръжната прокуратура на Централна Нидерландия девойката имала профил във Фейсбук със символите на ИДИЛ, а сред приятелите ѝ в мрежата фигурирали и радикални бойци от Сирия.

Същата година през ноември издирваният за тероризъм във Франция Соаиб Андржак, на 17 г., минал няколко европейски граници и пропътувал 2545 км с личната карта на 13-годишния си брат, преди да бъде задържан на Капитан Андреево. Младежът да бъде екстрадиран незабавно в Париж, разпореди тогава Хасковският окръжен съд. Това стана 2 дни преди Соаиб да навърши пълнолетие.

Според прокуратурата към Окръжния съд на Париж Андржак участвал в джихадистка група, подготвяла терористични актове. От френската столица до София 17-годишният студент по готварство пристигнал с автобус. После хванал друг за Турция. Идеята му била да стигне до Сирия, за да открие батко си, който се сражавал за “Ислямска държава”.

“Не мисля, че нещо лошо ще ми се случи в Сирия. Докато преминавах през страната ви, ми се стори, че сте доста бедна държава”, каза французинът пред Хасковския окръжен съд. Заради опита му да премине границата ни с личната карта на непълнолетния си брат Соаиб бе осъден в Свиленград на 6 месеца условно и пробация.

Безспорно най-гръмкото дело за екстрадиция в България бе това на 29-годишния хаитянин с френски паспорт Фриц-Жули Жоасен. Той е приятел на братята Саид и Шериф Куаши,окървавили Париж .На 7 януари 2015 г. те извършиха атентат срещу редакцията на сатиричния в. “Шарли ебдо” и убиха 12 души.Фриц-Жули Жоасен тръгнал от град Ренси в края на 2014 г. Поел за Турция с 3-годишното си дете Абделрахман. Две седмици по-рано съпругата му Зайнем Сояр тръгнала към родината си Тунис с 22-месечната им дъщеричка.

На 31 декември 2014 г. г-жа Жоасен се прибрала във Франция и подала жалба в полицията, че нейният мъж е отвлякъл детето им и иска да го заведе в Сирия, където хлапето да бъде обучавано от ислямистите. На същата дата е издадена и първата европейска заповед за задържането на родения на 5 април 1986 г. хаитянин с френски паспорт.

Малко след 3 ч на 1 януари 2015 г. Фриц-Жули е арестуван в туристически автобус на ГКПП Капитан Андреево. Освен с детето той пътувал с Имане Шанаа. Тя е духовната съпруга на Фриц-Жули Жоасен. Нейният брат - Йоанес Шанаа, бил сред лидерите на клетка, набирала бойци за “Ислямска държава”.В групичката били радикализираната ислямистка Фехиме Аксой и единомишленикът ѝ Шекю Диакхаби. Те и Имане продължили пътя си с останалите пасажери, след като Жоасен бил свален и задържан.

Малкият Абделрахман бе предаден на социалната служба в Свиленград. След няколко дни майка му пристигна и си го вземе. Придружаваха я френският консул и офицер от техните спецслужби. За адекватното отношение и положените грижи за момченцето тогавашният посланик на Франция у нас благодари на свиленградската социална служба.

След края на операцията срещу терористите в Париж властите започват да издирват всички от обкръжението на Саид и Шериф Куаши. Френските служби засекли няколко срещи между Фриц-Жули и Шериф. Така до нашата ВКП пристига втора европейска заповед за арест от държавното обвинение към Главния съд в Париж. В нея е отбелязано, че Жоасен е издирван по обвинение за участие в организирана престъпна група, подготвила терористични актове.

“За мен това не е нормално. Не съм терорист. Човек може да има приятели и те да правят каквото си искат. Нямам общо със станалото в Париж и никога не съм имал такива намерения”, заяви пред съда в Хасково Жоасен. “Щом има доказателства срещу мен, нека ми бъдат показани. Мисля, че не е тероризъм да имаш приятели.

Те си остават такива от детството, но може да имат и различни възгледи”, допълни още Фриц-Жули пред съдия Милена Петева. Той поясни, че ако искал да участва в акцията, щял да го направи, а не да тръгне за ваканция в Истанбул. Чужденецът заяви, че желае час по-скоро да бъде екстрадиран във Франция.Според жената на Жоасен той приел мюсюлманската религия преди 15 г., но от няколко години започнал да се увлича по джихадизма.

В началото на 2015-а бяха върнати на Испания голобрадият бразилски джихадист Кайке Луан Рибейро Гимараеш, на 18 г., и мароканците Тафик Моухуч (24 г.) и Мохамед Ел Гарби (27 г.). Докато чакаше решението на магистратите, Ел Гарби си напяваше молитви от сурите на Корана в залата на българския съд. “Искам да си отида по-бързо.Не ми се остава нито ден повече.В килията ми е много студено”,заяви той. Другите двама също декларираха, че са съгласни да бъдат екстрадирани.

Кайке, Тафик и Мохамед бяха задържани на Капитан Андреево на 15 декември 2014 г. и предадени на ДАНС. Те бяха обявени за международно издирване от Централен следствен съд №1 в Мадрид по обвинение, че вербували в Барселона бойци за “Ислямска държава”.

“От Западна Европа през държавата ни минават заблудени младежи и девойки, вербувани са от джихадисти. Съответните държави ги издирват, но не ги засичат по вътрешните граници”, твърдят наши спецове.Конгоански джихадист на носилка в наш съд

С огнестрелни рани в краката бе заловен на Капитан Андреево през лятото на 2014 г. 24-годишният конгоанец с белгийско гражданство Харис-Симпака Капета. Прострелванията получил, докато се сражавал на страната на джихадистите в Сирия.

Заради тежкото му състояние първо бе приет и лекуван под охрана в МБАЛ - Хасково, а след наложената му мярка за неотклонение бе откаран в затворническата болница в София.  Харис-Симпака Капета бе доведен с носилка в съда.

На заседанията за екстрадирането му Харис бе воден с линейка до съда, а в залата лежеше на количка носилка. Той бе предаден на Брюксел след изразено доброволно съгласие.През 2015 година в България са били арестувани 21 ислямистки терористи, се съобщава в доклад на Европол за тероризма. В документа изрично се посочва, че сред задържаните в страната ни няма нито един участник в леви или десни терористични организации; всичките са джихадисти. Директорът на Европол Роб Уейнрайт подчертава в доклада тежките атентати, извършени миналата година на територията на ЕС и по-специално във Франция, която пострада най-тежко от тероризма.

Общо през годината са загинали 148 французи, а други 350 са били ранени. Европол сочи като основна тенденция това, че заплахата за сигурността на ЕС продължава да расте. Най-голямата заплаха за страните членки остават джихадисткият тероризъм и свързаните с него чуждестранни бойци, които идват от конфликтни точки. Службата констатира, че нападенията в Париж от януари (включително в редакцията на „Шарли ебдо“) и през ноември (срещу редица обекти в центъра на френската столица) говорят за промяна в методите на ислямистките терористи.

Атентаторите се насочват към силно населени градски части целят да убият възможно повече цивилни. През изминалата година най-много джихадисти – 377 са били задържани във Франция. Голям е броят задържани и в Испания (75 души), Белгия (60 души) и в Австрия (48 души). От средите на крайнодесните терористи миналата година на територията на ЕС са задържани 67 души, основна част от които в Испания (37 души) и Гърция (16 души). Голям е броят и на арестуваните сепаратисти – 168 души. Задържаните леви екстремисти през миналата година са били 11 души. Някой от тях са задържани в Румъния и Сърбия има задържани и в Македония.

АТЕНТАТЪТ В ЛОНДОН - 2017 г. Написана на : 2017-03-25 11:54:50
АТЕНТАТЪТ В ЛОНДОН - 2017 г.

Убитите в нападенията, станали  в Лондон на моста Уестминстър и в района на парламента, са вече петима, предадоха световните агенции. Сред тях има един полицай, трима цивилни, както и самият нападател, който бе ликвидиран край парламента, уточнява Асошиейтед прес. Новината съобщи Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд. Той каза, че ранените, според новите данни, са 40.

"Няма да правя коментари относно самоличността на нападателя. Но ние отдаваме приоритет на версията, че той може да е бил вдъхновен от ислямисткия тероризъм", каза Роули. Вчера мъж, облечен в черно и с брада, вряза колата си в пешеходци на моста Уестминстър в Лондон. После се насочи към парламента на Великобритания, където се блъсна в заграждения. Там той изскочи от колата, размахвайки нож и намушка с него един полицай, преди да бъде ликвидиран.

Още по темата Абу Изадин окървавил Лондон, радикализирал се на 17 г. Светът настръхна отново след нападението в Лондон Сред ранените в Лондон - френски ученици, жена е паднала в Темза. Стрелба край британския парламент, има ранени Заради нападението депутатите останаха часове наред блокирани в парламента. Британската полиция съобщи, че в идните няколко дни по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи, предаде Асошиейтед прес.

Бъкинганският дворец пък съобщи, че британската кралица Елизабет Втора е отложила планираното откриване на новата централа на Скотланд ярд, предаде АП. Това трябваше да се случи днес, но от съображения за сигурност, породени от терористичната атака в Лондон, визитата на кралицата в новата централа на Скотланд ярд е отложена, се казва в съобщение на двореца. На церемонията Елизабет Втора трябваше да бъде придружавана от съпруга си принц Филип.

Нападенията с коли срещу пешеходци са лесни за организиране и трудни за предотвратяване, обобщават ДПА и Ройтерс по повод атентата вчера в Лондон.

На територията на Европа в последните няколко години бяха извършени няколко подобни нападения, припомня ДПА. На 19 декември 2016 г. радикализираният тунизиец Анис Амри открадна полски камион и го вряза в множество на коледен базар в Берлин. Загинаха 12 души. Разследването показа, че Амри е бил последовател на Ислямска държава, която пое отговорност за атаката.

На 28 ноември 2016 г. студент от щатския университет на Охайо вряза кола в група пешеходци. После излезе от колата и атакува хората с касапски нож. 11 души бяха ранени. Ислямска държава пое отговорност за тази атака.

На 14 юли 2016 г. мъж вряза камион в множество на крайбрежния булевард в Ница и отне живота на 86 души. Над 200 души бяха ранени. Ислямска държава каза, че нападателят е неин последовател.

На 20 юни 2015 г. двадесет и шест годишен мъж вряза кола в хора в град Грац и уби трима души, а рани 34 души. После съд прецени, че психическото му състояние не позволява той да бъде съден.

На 30 април 2009 г. мъж се опита да вреже автомобила си в открит автобус в холандския град Апелдорн, с който пътуваше кралското семейство. Той не успя да рани нито една от знатните персони, но уби 7 души и рани 10 души, наблюдаващи преминаването на кралската фамилия по повод празник на монархията.

Нападенията с превозни средства излизат евтино, не се нуждаят от специална подготовка, могат да бъдат извършени от всеки, казва френският депутат социалист и експерт по борбата с тероризма Себастиен Пиетрасанта. Той припомня, че тези нападения често пъти са дело на един човек и могат да бъдат и спонтанна проява, предаде Ройтерс. Някои от нападенията от този тип имат ужасяващи последици - като това в Ница, където убитите бяха десетки, а ранените стотици.

Ислямска държава насърчи читателите на своето онлайн списание Румиях да извършват точно този тип нападения. Атаките с коли, камиони и други превозни средства са познато явление в Близкия изток.

През 2008 г. палестинец вряза булдозер в коли на улица в Ерусалим преди визита на тогавашния американски кандидат-президент Барак Обама. Ранени бяха 16 души. През януари на настоящата година палестинец вряза камион в група израелски военни в Ерусалим и уби четирима от тях. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че вероятно нападателят да е бил вдъхновен от ИД. Според Жан-Шарл Бризар, президент на Центъра за анализи на тероризма, нападения с коли и камиони са ценени много от терористите, защото са по-смъртоносни от нападенията с нож и мачете.

Според Тайсън Баркър, програмен директор на германския мозъчен тръст Институт Аспен, е трудно да се предвиди какви ще са последиците от лондонската атака. Нападението срещу социален център в Сан Бернардино през декември 2015 г. накара Доналд Тръмп, по онова време кандидат-президент, а сега вече президент на САЩ, да обещае забрана за мюсюлманите да влизат в страната.

Нападението в Берлин пък накара Германия да промени политиката си на видеонаблюдение и мерките по отношение на подозрителните кандидати за убежище. Говорителят на министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия Мансур ат Турки неотдавна предупреди, че когато ИД и Ал Каида бъдат разгромени в Сирия и Ирак, то никой не знае къде ще отидат техните бойци. Мисля, че навлизаме в следваща фаза на тероризма, която е чрез социалните медии и на така наречените терористи единаци, предупреди той. (БТА)

 Петима души са загинали и над 40 са ранени при вчерашното нападение до сградата на парламента в Лондон, сочат последните данни, потвърдени и от полицията. Сред загиналите са полицаи и нападателят, както и една жена. Много от ранените са в тежко състояние. Няколко часа след атаката в Уестминстър, метростанция „Норт Гринуич“ в британската столица беше затворена и евакуирана заради подозрителен пакет.

  Британец, приел исляма, е извършител на нападенията в Лондон Според полицията нападателят в Уестминстър е само един и става въпрос за ислямистки тероризъм. Все още не се оповестява самоличността му. Появиха се неофициални информации, че мъжът се казва Абу Изадин. На една от снимките, показващи тялото му в близък план, се вижда дълга брада. Нападение пред Британския парламент Мъжът е врязал автомобила си в десетки пешеходци на Уестминстърския мост, след което е слязъл от него и е атакувал първия срещнат полицейски служител с нож, дълъг около 20 см.

Малко след като е ранил полицая, той е бил прострелян.Френският премиер Бернар Казньов заяви, че има пострадали френски ученици. Според френски дипломатически източник трима граждани на Франция са ранени. Появиха се съобщения за румънски и южнокорейски граждани, пострадали при нападението. Към момента няма информация за пострадали български граждани. нападение в Лондон.

  Реакции след нападението в Лондон Десетки полицейски служители са били разположени на мястото и пътниците са били помолени да напуснат района. По-късно органите на реда уточниха, че метростанцията е била затворена за кратко и е била отворена след проверка на пакета. В изявление британският премиер Тереза Мей осъди атаката. Тя обяви, че Великобритания няма да промени нивото на заплаха от тероризъм въпреки нападението. „Нивото на заплаха в Обединеното кралство от известно време е високо и това няма да се промени“, отбеляза Мей. Световните лидери осъдиха трагедията. Светлините на Айфеловата кула в Париж в полунощ угаснаха в знак на съпричастност с Лондон.

 

АТЕНТАТИТЕ ПО СВЕТА. Част Четвърта. Написана на : 2017-03-12 11:13:17

 Това е последната статия за терористичните атаки по света. Трудно ми е да изнамеря всички. трудно ми е да намеря и Обезглавените от ислямска държава стотици хора. Каквото намеря е на английски - а Гугъл Преводача направо е блокук.

Терористичният акт на летище „Бургас“ в България е бомбен атентат срещу автобус с израелски туристи станал на 18 юли 2012 г. в 17:23 часа местно време, при което загиват 7 души и 35 са тежко и леко ранени.На 18 юли в 17:23 часа на паркинга на летище Бургас Сарафово в Бургас е извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг. Взривът поразява тежко единия автобус и засяга другия паркиран до него. Следствие експлозията най-тежко засегнатия и още два автобуса наблизо са изпепелени от пожар, шофьорът на третия автобус, предназначен за израелците, Виктор Андонов от поморийска транспортна фирма „СтарБус“, реагира светкавично – тича до своя автобус, пали двигателя и с отворени врати го изтегля от паркинга преди да са го е обхванали пламъците, с хладнокръвната си постъпка той спасява много хора и предодвратява още жертви.Офир Генделман – говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърждава разпространените веднага от медиите съобщения, че става въпрос за терористично нападение срещу израелски граждани, като взривното устройство е било хвърлено по автобуса. Малко по-късно се излизат съобщения, че взривът се е случил след качването на пътник в автобуса, че взривът е станал багажното му отделение и накрая според българският вътрешен министър, че е станал между два от чакащите израелците 3 автобуса.В атентата са убити 7 души: 1 българин – шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години семеен с 11 годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени, една по-леко ранените е българка – служителка на туристическата фирма „Ортана“ посрещаща израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти.В продължение на дни никоя организация не поема отговорност за атентата.По-малко от два часа след взрива Израел с комюнике на своя примиер Бенямин Нетаняху обвиниява Иран за него и заплаши с военен отговор като не изключи удар по иранските ядрени обекти. Иран напълно отхвърля обвиненията като „ционистки“ и „смехотворни“. Ехуд Барак допълва израелските обвинения като сочи свързаната с Иран Хизбула, но говорител на Хизбула определя изявленията му също като „смехотворни“ и заявява: „нашата организация не воюва срещу туристи“. Джон Болтън, бивш посланик на САЩ в ООН, призовава Израел „да даде директен отговор на Иран“, тъй като нападението е извършено в „много опасен период за Израел“. Британски политици също настояват, че организатор е Иран, но разследващите български служби и българското правителство не могат да потвърдят такава връзка без да са установили или, както посочват, ако партньорите им разполагат с такива, да им бъдат предоставени достоверни данни за това. Изясненият и разпространен от службите фоторобот на безспорно установения атентатор е на светъл червенокос мъж с характерни чисто европейски черти, притежаващ фалшива шофьорска книжка от САЩ с името Жак Фелипе Мартин от американския щат Мичиган, представящ се за Ралф Уилям Рико от Мичиган, дошъл в страната според установеното от шенгенска страна в Европейския съюз малко преди атентата. На 21 юли МВР обяви за издирване Дейвид Джебсън, гражданин на САЩ, по подозрение в съучастничество.

Шведските и българските власти категорично отрекоха информацията, разпространявана в интернет и от различни медии, че човекът на снимката е шведския гражданин от алжирски произход Мехди Гезили, бивш затворник в Гуантанамо. Според неназовани „официални лица“ в правителството на САЩ, атентаторът е член на секция на Хизбула, оперираща отдавна в България. На 21 юли в израелски медии се появи информация, че групировката „Ал-Кайда Джихад“, функционираща от 2002, е поела отговорност за атентата. Българското външно министерство напълно отрече достоверността на такава информация.На 26 юли Иранското правителство, чрез посланика си в ООН, обвини „израелския режим, чиято кратка история е изпълнена с държавен тероризъм“ в организирането на атентата. Подобно мнение по-рано изказа в телевизионното предаване на Милен Цветков и представител на арабската общност в България.Веднага след взрива местните власти затварят летище Бургас и пренасочват всички полети към Варна. Започва претърсване на летището за евентуално наличие на други бомби. На мястото пристигат президентът Росен Плевнелиев, вътрешният министър Цветан Цветанов, министрите на здравеопазването и финансите Десислава Атанасова и Симеон Дянков. От МБАЛСМ „Пирогов“, Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св.Марина“-Варна пристигат специализирани медицински екипи, а Израел изпраща и самолет със свои специалисти.Група от ливанци е задържана на летище Варна във връзка с експлозията.

Революционна борба е крайно лява гръцка терористична групировка, за която се предполага, че е наследила разгромената „Седемнадесети ноември“.Групировката е активна от 2002 г. насам, и се предполага, че има връзки с други подобни групировки. Първият ѝ атентат е през 2003 г., когато са извършени две бомбени нападения срещу съдебната палата в Атина. Други атентати, за които се смята, че са дело на групировката, са взривът пред Министерството на финансите през 2005 г. и атентатът срещу Георгиос Вулгаракис, бивш министър на вътрешните работи и министър на културата на Гърция през 2006 г. Засега най-големият атентат е стрелбата с гранатомет срещу американското посолство през 2007 г. Тези атентати завършват без жертви.От началото на 2009 г., групировката отново се активизира и започва редица нападения срещу полицаи, след убийството на 15–годишния Алексис Григоропулос. Редица полицаи са ранени, като атентатът на 17 юни 2009 г. е фатален за полицай, който охранява къщата на важен свидетел по дело за тероризъм. На 27 октомври, най-вероятно същата групировка е обстрелвала полицейското управление в Агия Параскеви (северен квартал на Атина), ранявайки шест полицаи, от които двама с опасност за живота.

Шоко Асахара е името, с което става известен Чидзуо Мацумото, японски религиозен водач и терорист.Той е основател и водач на религиозната сектаАум Шинрикьо“ („Учение на истината“, понастоящем позната като „Алеф“) и главен виновник за терористичния атентат с газ зарин в токийското метро на 20 март 1995 г. с 12 убити, над 50 души с тежки увреждания и около 1000 други пострадали с временни проблеми в зрението.Осъден на смърт, в момента очаква екзекуцията си.

Кризата с американските заложници в Иран- Окупация на американското посолство) е дипломатическа криза между Иран и САЩ, по време на която 66 американци са държани заложници за 444 дни – от 4 ноемри 1979 до 20 януари 1981, след като група ислямистки студенти и активисти окупират американското посолство в Техеран в подкрепа на Иранската революция.Непосредствената причина за окупацията на американското посолство е фактът, че президентът Картър позволява на сваления бивш владетел на Иран Шах Реза Пахлави да бъде приет в болница в САЩ за медицинско лечение. В Иран това се приема като опит на Шах Реза Пахлави да се върне на власт, подкрепян от САЩ. Последвалата криза проваля призидентството на Картър и създава ситуация близка до война, враждебност между Иран и САЩ, която продължава и до днес.

Ин Аменас  е град и община в Източен Алжир, област Илизи, околия Ин Аменас.Намира се в Алжирска Сахара близо до границата с Либия, на 240 километра североизточно от областния център Илизи и на ок. 1500 км югоизточно от столицата Алжир.Населението на градската агломерация е 6 514 жители, а на общината е 7 385 души (преброяване, 14.04.2008).Градът влиза в световните новини с нападението срещу автобус, превозващ работници от находището Тигентурин (на 45 км западно от града) до местното летище на 16 януари 2013 г. В резултат са загинали 2 души и са взети за заложници 20-41 души, вкл. чужденци.Отговорност за нападението е поела терористичната ислямистка организация „Ал-Каида в Ислямския Магреб“, която държи под свой контрол (заедно с други организации) Северно Мали от лятото на 2012 г. Поискали са незабавно прекратяване на Операция „Сервал“, провеждана от френските въоръжени сили за прочистване на Северно Мали от бунтовниците от 11 януари 2013 г.

Атаките в Норвегия са поредица от две последователни терористични нападения срещу правителството и политически летен лагер в Норвегия извършени на 22 юли 2011 г. извършени от крайно десния анти-ислямист и просемит терориста Андеш Брейвик. Първото нападение е избухването на кола-бомба в правителствения център на норвежката столица Осло в 15:22, недалеч от канцеларията на норвежкия министър-председател Йенс Столтенберг. Експлозията убива осем души и ранява няколко други. Второто нападение става приблизително два часа по-късно на остров Утьоя в младежки лагер, организиран от младежката организация на управляващата Работническа партия. Въоръжен стрелец, преоблечен като полицай, започва да стреля по лагеруващите там и убива 68 души, в това число лични познати на министър-председателя Йенс Столтенберг в отговор на евентуалната ислямизация на Европа. Норвежката полиция задържа 32-годишния Андерс Беринг Брейвик във връзка със стрелбата в Утьоя и впоследствие го обвинява за двете нападения. Европейският съюз, НАТО и други държави по света изразяват своята подкрепа за Норвегия и осъждат атаките.

На 22 юли 2011 година, в централната част на Осло избухва взрив. Първоначалните репортажи сочат детонирането на кола-бомба, разположена пред няколко административни сгради – сградата, в която се помещава кабинетът на министър-председателя на Норвегия Йенс Столтенберг, сградата на Министерството на петрола и енергетиката и Министерството на финансиите. Министър-председателят Столтенберг е невредим след взрива. Министърът на финансиите Сигбьорн Йонсен не е пострадал, тъй като в момента на взрива е бил на почивка в Дания. Взривната звукова вълна е чута на разстояние 7 km. В зоната на експлозията и околните улици се намират множество останки и парчета стъкло от счупени прозорци. Скелетът на избухналата кола е забелязан близо до една от пострадалите сгради. Огромен облак от бял дим, отразен в медиите като резултат от пожар, се издига над сградата на Министерството на петрола и енергетиката. След експлозията, полицията прочиства района и започва търсене на други експлозивни устройства. Полицията приканва към евакуация на централно Осло.

Жертви-Потвърдени са 8 загинали след експлозията, 11 човека са сериозно ранени, а 15 са с леки наранявания. Доктор от университетската болница в Осло съобщава, че повечето наранявания са в областта на главата, гърдите и корема. Държавният секретар Ханс Кристиан Амундсен заявява, че броят на хората в зоната на експлозията е бил по-малък от обичайния, поради настъпването на летните отпуски. Министър председателят Йенс Столтенберг не е засегнат от взрива. Ефект върху транспорта.Всички пътища, водещи към центъра на Осло, са затворени след експлозията, пазителите на реда евакуират хора от областта и предупреждават гражданите да стоят далеч от централните части и да се въздържат от използването на мобилни телефони поради риск от следващи терористични атаки. Общественият транспорт от и към града е също прекъснат след екплозията на 22 юли. Полицията претърсва коли, разположени край летището в Осло, но самото летище остава отворено за полети.

 Стрелба в Утьоя -Приблизително час и половина след експлозията в центъра на Осло, въоръжен полицейски служител, по-късно идентифициран като Андерс Беринг Брейвик, пристига на остров Утьоя в езерото, разположено на 40 км северозападно от Осло. На острова по това време на годината се организира палатков лагер на Работническия младежки съюз (РМС) на управляващата Работническа партия. Палатковият лагер се организира всяка година на това място, откакто острова е предоставен на Работническия младежки съюз през август 1950 г. Когато извършителят пристига на острова той се представя за полицейски служител, който е дошъл да извърши рутинна проверка, заради експлозията в Осло. Той дава сигнал всички да се съберат около него, преди да започне да стреля безразборно с оръжията си, при което убива и ранява много хора. Първо стреля по хората на острова, а после по тези, които се опитват да избягат с плуване от острова. Говорител на Националната дирекция на полицията съобщава, че повечето от жертвите са деца на възраст между 15 и 16 години. Някои от свидетелите на острова се укриват в умивалните и храсталаците, и общуват помежду си с текстови съобщения, за да не издават местоположението си. Стрелбата продължава приблизително около час и половина. В 17:27 местната полиция научава за стрелбата и две минути по-късно полицията в Осло е уведомена. До 17:38 новрежките специални части са изпратени към Утьоя от техните щабове в Осло. Обаче специалните служби не разполагат с транспортен хеликоптер, който да ги закара направо на острова. Единственият хеликоптер, който е на разположение на полицията в момента на акцията е военен хеликоптер, паркиран на летище на 60 км южно от Осло. Специалните части пристигат до брега на езерото в 18:09, но трябва да изчакат няколко минути лодката, която трябва да ги превози. Когато се качват на борда, лодката почти потъва, тъй като тяхното снаряжение е много тежко и те трябва непрекъснато да изливат вода по време на превозването. Те достигат Утьоя в 18:25 и две минути по-късно арестуват стрелеца. Когато полицаите пристигат на местопрестъплението, те са посрещнати от оцелели, които уплашени от униформите им, ги молят да не бъдат застрелвани.

Мюнхенското клане е терористична акция по време на олимпийски игри в Мюнхен 1972 г. На 5 септември 1972 г. единадесет членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската терористична организация Черният септември с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел.  Още при взимането на заложниците са убити израелският състезател по вдигане на тежести Йозеф Романо и треньора му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с автобус, а после се качват на хеликоптер, който да ги откара до самолет, пътуващ за Тунис.  Германската полиция открива огън по хеликоптера, завързва се престрелка. Намерени са труповете на деветте заложника и на четирима похитителя, а трима са арестувани, но впоследствие са освободени след като са разменени срещу отвлечен самолет на Луфтханза. При престрелката загива един полицай.  Загиват и петима заложници, с което броят на жертвите става седемнадесет.  На 6 септември, сряда, в олимпийския стадион се провежда траурна церемония, на която не присъстват арабски спортисти.  Впоследствие, Израел организира група от офицери, работещи в неговите тайни служби, за намиране и елиминиране на останалите живи похитители. Те са ликвидирани, с изключение на Джамал ал Гашей. Главният организатор на похищението Абу Дауд доживява до 73 години и умира от бъбречна недостатъчност през 2010 година в Дамаск. 

След убийствата на заложниците започва да се говори за прекратяване на олимпийските игри. Това обаче не се случва. На голямо публично изявление тогавашният президент на МОК Ейвъри Бръндидж изрича прочутото изречение — „Игрите трябва да продължат“. През 1972 г. властите обявяват, че атентатът е извършен прецизно. През 2012 г., след разсекретяването на архиви, се разбира, че атентатът е бил извършен дилетантски. Преди Игрите е имало предупреждение за атентат от германското посолство в Бейрут. Властите са се опитали да прикрият грешките си посредством отбягване на самокритика и критика от една институция към други.

  

 

АТЕНТАТИТЕ ПО СВЕТА . ПЪРВА ЧАСТ. Написана на : 2017-03-10 12:47:14

 АТЕНТАТИТЕ ПО СВЕТА.

 АВТОР ЕМИЛ ПЕТРОВ.

Атентатите, вземания на заложници и терористичните атаки не са от вчера а още от векове наред.Първите такива са на ВМОРО и БКП та до днес изпълнявани от религиозни фанатици от Ал Кайда и Ислямска държава. Трудно ми беше да изнамеря и да се намерят безбройните Терористични акта в Европа,САЩ, Австралия, Канада и другаде та дори и в България. Под ножа на талибани и джихадисти попаднаха хиляди хора /чийто глави бяха отрязани сред тях българи,непалци,руснаци,англичани и американци - без подбор дали са мъже или жени.

Вземания на заложници и атаки като тази в Световния търговски център са стотици - във Франция,Турция, Германия и Белгия и Испания. За подробна информация се рових в Уйкипедия но и тя не ми даде що годе нещо ново. Днес от 2014 до 2017 г. такива терористични атаки има навсякъде даже и една в гр. Куманово Македония. Няма държава в СВЕТА - където да няма такива атаки и да удавят в кръв населението на дадена държава.

Сърби,Турци, Американци, Японец,Южнокореец,Непалци,Французи, Италианци,Индийци и Араби са заклани от началото на Тероризма до сега.Аз имам някаква статистика на такива терористични атаки по света, списък на обезглавени,убити и запалени пленници на тероризма и други, имам и много от имената на терористите - но това си остава за мен.Ако седна да пиша за това - няма да ми стигне Сибир.Повярвайте ми. Свалени самолети,убити военни от НАТО и ОН.Отвлечени и така нататък - това е тероризъм. Аз ще ви представя това което успях да издиря.

22 юли 1946 г. – Ционистката групировка Иргун взривява сградата на главното командване на английската армия в Йерусалим.

1 ноември 1950 г. – Националисти от Пуерто Рико се опитват да убият президента на САЩ Хари Труман. 1954 – МОСАД взривява няколко обекта в Египет, за да подрони авторитета на правителството.

1 март 1954 г. – Националисти от Пуерто Рико атакуват сградата на Конгреса във Вашингтон, ранявайки петима членове на парламента. 30 септември 1956 г.– FLN атакуват офиси на френски компании в Алжир.

1972  г. 4 септември – По време на Олимпийските игри в Мюнхен 8 палестински терористи от групировката „Черният септември“ убиват 2-ма спортисти от Израел. Други 9 са взети за заложници и по-късно загиват при неуспешен опит да бъдат освободени. Освен тях са убити един германски полицай и петима от осемте терористи. В отговор на терористичния акт израелските тайни служби проследяват по света и убиват няколко палестинци, които смятат за свързани с атентата. По погрешка е убит и един напълно невинен гражданин.

1984 г. 30 август Атентати на 30 август 1984: Първо е взривена чакалнята на жп гара Пловдив. Загива една жена. 42-ма души са ранени. Тогавашната власт веднага ремонтира помещението и сменя прозорците на гарата. На вестниците е забранено да разгласяват за избухналата бомба.

На същия ден втори взрив разтърсва паркинга на аерогара Варна, но без да вземе жертви. В този ден и в двата града на посещение е трябвало да дойде Тодор Живков.

1985 г. 9 март – Атентат на гара Буново: взривен е вагон за майки с деца в бързия влак № 326 по линията Бургас-София. Загиват 7 души, 9 са тежко ранени. Поради закъснението на влака, часовниковият механизъм на бомбата се задейства преди тунела на гара Буново, вместо вътре в тунела.

Същият ден бомба избухва и в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в гр.Сливен. Няма пострадали. Извършителите и на  атентатите  принадлежат към нелегалната организация Турското национално-освободително движение в България.

1988 г. 21 март – самолет Боинг 747 на американската компания „Пан Ам“, извършващ полет 103 по линията Лондон – Ню Йорк експлоадира във въздуха над Локърби – Шотландия. Загиват 243 пасажера, 16 човека екипаж и 11 жители на Локърби. За терористичния акт са уличени атентатори от либийски служби. Един от тях – Меграхи е признат за виновен и осъден на 31.01.2001 г. на доживотен затвор. Освободен е през 2009 г. и върнат в Либия по решение на съда на Шотландия, поради раково заболяване в последна фаза. В Либия е посрещнат като герой.

 1991  г.21 май – недалеч от Мадрас по време на предизборна кампания е убит Раджив Ганди от тамилска терористка – камикадзе. Раджив Ганди е генерален секретар на партията Индийски национален конгрес и министър – председател на Индия след убийството на майка му Индира Ганди.

1997 г. 4 септември- Израело-палестински конфликт: 8 души са убити и 150 ранени при три самоубийствени атаки на военната групировка Хамас в центъра на Йерусалим, Израел. Тримата самоубийци се взривяват на пешеходна зона в рамките на една минута. Атентатът е извършен една седмица преди мирната мисия на американския посланик Мадлин Олбрайт в Йерусалим.

1998 г.15 август – Най-малко 28 души загиват, над 220 са тежко ранени след избухването на бомба, поставена в автомобил на пазара в град Омаг в Северна Ирландия. Конфликтът в Северна Ирландия започва през 1968 и е свързан с противоречията между католическо малцинство (IRA) и протестантското мнозинство в страната.

1999 г. 4 септември Камион натоварен с взрив е взривен в град Буйнакск, Дагестан, в жилищен квартал, в който живеят семйства на военни. Загиват 62 души, а повече от 100 са ранени. Атентати в Русия - 1999 г. Ж. П. гара Волгоград и автобус. 14 загинали и42 ранени.13 септември 1999г. Атентат в жилищна сграда в Москва - загинали 118 човека. 23 - 26 октомври 2002 г. загинали 130 човека. 05. юли 2003 г. Рок концерт в Москва - терористи убиват 15 души.05. декември 2003 г.атентат срещу влак в Югоизточна Русия.

От 2000 - 2001 г.При Атентатите, извършени на 11 септември терористи от арабски произход вземат контрол над 4 самолета. Два от тях се се блъскат в кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и напълно го разрушават, а друг се разбива в Пентагона в Арлингтън, Вирджиния. Убити са общо 2977 души от 90 държави.Ранени са 6000 души.Загиват 340 пожарникари и 60 полицай.

2002г.  23 -26 октомври – Чеченски терористи окупират театъра на улица Дубровка в Москва и вземат за заложници над 850 души. След тридневни преговори руски специални части щурмуват сградата. Загиват 170 заложници, по-голямата част от които се задушават от употребения от ОМОН неизвестен упойващ газ.Ранени 700 души според официалните данни.

2003г.  25 август – Приблизително 52 души са убити и 150 ранени при взривяването на две коли-бомби в центъра на Бомбай, Индия, в рамките на няколко минути.

2004 г. 11 март Бомбени атентати в Мадрид: Серия от десет взрива избухват в четири влака в Мадрид, Испания. Загиват 192 души, а близо 2 050 са ранени. Тридесет чужденци от 13 националности са сред жертвите на атентатите в Мадрид, включително и четирима български граждани. Отговорност за атентата поема Ал-Кайда. По-късно става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид, за да може силата на взрива да унищожи сградата на гарата и да причини хиляди жертви.

1 - 3 септември  2004 г. – Чеченски терористи вземат за заложници повече от 1200 деца, родители и учители в сградата на училището в град Беслан, Северна Осетия. На третия ден от кризата избухва престрелка между въоръжените родители на децата и терористите. Специалните сили по принуда се намесват. Чеченците взривяват покрива на училището. Загиват 334 души, от които 186 – деца. Шамил Басаев поема отговорност за атентата.

2005  г.7 юли Бомбени атентати в Лондон, при които при координирани взривове на атентатори-самоубийци в лондонското метро и един автобус на градския транспорт загиват 52 невинни граждани и са ранени около 700 души.Жертвите са от Испания,Ирландия,Иран,Ирак,Германия,Исландия,Дубай.

2006 г. 18 септември – Терорист-камикадзе се взривява на многолюден пазар в град Тал Афар, северозападен Ирак, недалеч от границата със Сирия. Загиват 21 души, а повече от 20 са ранени.

2009 г. 6 ноември – 13 души бяха убити и над 30 ранени, след като военният психолог майор Нидал Малик Хасан, американски гражданин, мюсюлманин от палестински произход, с викове „Аллах е велик“, открива огън по военнослужащи в медицински център за лечение в най-голямата американска военна база Форт Хууд, щата Тексас.

27 ноември – 26 души загиват при бомбен атентат срещу "Невски Експрес" в Русия. На 06. февруари 2004 г. атентат срещу влак експрес - 41 човека загиват. На същата дата атентат в Московското метро. 24. август 2004 г. две жени камикадзета се качват на самолети и ги взривяват по време на полет южно от Москва. Жертвите са 90 човека.

2012 г.18 юли атентат на летището в Бургас срещу израелски туристи. Загиват 5 човека и около 35 са ранени. Жертвите са израелски граждани и шофьорът на автобуса българин мохамеданин.

2015 г. 13 ноември - Многобройни атаки в Париж - камикадзета пред Стад дьо Франс, убийства в Батаклан и Камбоджийски ресторант Загиват 129 души и над 300 ранени.

Атентати в Турция. 2016 г.убити 15 германски туристи и 9 турски граждани. 20. ноември 2003 г. бомбен атентат в Истамбул - 57 убити и 700 ранени. Бомбен атентат в Анкара на 17. февруари и 12 януари. 37 убити и 120 ранени.

Атентати в Индия - На 01. октомври 2001 г. На 13 декември 2001 г. на 14. май 2002 г. На 24. септември 2002 г.На 13. март 2003 г. На 25. март 2003 г.на 02. октомври 2004 г.На 28. юли 2005 г. На 29. октомври 2005 г. На 07. март 2006 г.На 11. юли 2006 г.На 07. септември 2006 г. На 19. февруари 2007 г.

Атентат в Австралия на 03. февруари 2010 г. Атентат в Сидни в кафене. 17 загинали.

Атентат в Канада на 22. октомври 2014 г. Атентат в Пакистан.Атентат в Саудитска Арабия на 20 ноември и 04. декември 1979 г. Атентат в Алжир.

Ла Бел“  е някогашна дискотека в Берлин, станала известна с извършен на 5 април 1986 г. бомбен атентат.Жертва на атентата стават 3 души: 2 американски военнослужещи и туркиня. Събраните косвени улики като възложител на нападението сочат правителството на Либия. Това се потвърждава от решението на Федералния съд на Германия, според който зад терористичния акт стоят тайни служби на Либия.На 10 август 2004 г. Либия се съгласява да изплати 35 млн. долара на пострадалите и близките им.

На 19 декември 2016 г. в около 20 часа местно време камион се врязва в коледен базар на Брайтшайдплац в германската столица Берлин, убивайки най-малко 12 и ранявайки над 50 души. Според германската полиция става дума за терористичен акт. Ислямска държава поема отговорност за атентата.

Покушението в Тусон, Аризона е акт на безразборна стрелба от 22-годишния нападател Джаред Лий Лафнър в гр. Тусон, щата Аризона, САЩ в събота, 8 януари 2011 г.Стрелецът открива огън с полуавтоматичен пистолет, в резултат на което е ранена сериозно 40-годишната членка на Камарата на представителите на САЩ Габриела Гифърдс и са убити общо 6 души, сред които са помощникът на Гифърдс Габе Цимерман и федералният съдия Джон Рол (на английски:  Гифърдс е ранена в главата (куршумът е излязъл навън) и в критично състояние е закарана до болницата.

Атентатът в Оклахома Сити е бомбена атака във федералната сграда "Алфред П. Мъра" на 19 април 1995 г. в град Оклахома. Жертвите са 168 убити и над 800 наранени души. Това е най-големият вътрешен терористичен акт в историята на САЩ преди Атентатите от 11 септември.За атентата са осъдени бивши военнослужещи, като мотиви обикновено се посочват симпатиите им към частните милиции в САЩ и отмъщение за правителствените акции срещу тях. Самите терористи обаче посочват като една от причините Обсадата на Уейко през 1993, при която правителството на САЩ убива 76 цивилни.

Атентатът срещу Световния търговски център през 1993 г. е извършен на 26 февруари 1993 г., когато кола-бомба е взривена под Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк.Мощното взривно устройство е трябвало да събори Северната кула (Кула Едно) към Южната кула (Кула Две) и така да паднат двете кули. Това не успява да стане, но загиват 6 човека, а други 1042 са ранени.Атаката е планирана от група заговорници от Близкия изток, които са финансирани от Халед Шейх Мохамед. През март 1994, четирима от атентаторите са обвинени в провеждане на заговор, разрушаване на имущество чрез експлозия и международно пренасяне на експлозиви. През ноември 1997 още двама са обвинени.

На 15 април 2013 година по време на ежегодния маратон в Бостън, Масачузетс избухват 2 експлозии.Първата експлозия избухва около 14:49 часа местно време в непосредствена близост до финалната линия на площад „Копли“ в момент, в който спортисти са финиширали. Вторият взрив се случва около 11 секунди след първия. Непосредствено в началото на започналото разследване е установено, че експлозиите са координирани терористични атаки, отхвърляйки първоначалната версия за избухване на газов тръбопровод. Около час по-късно избухва трети взрив пред библиотекатаДжон Ф. Кенеди“,

Атаките с антракс в САЩ през 2001 г. започват на 18 септември с изпращането на 5 писма с пощенска марка от Трентън, Ню Джърси, съдържащи антраксни спори, до медийните организации ABC News, CBS News, NBC News и New York Post, намиращи се в гр. Ню Йорк и до National Enquirer в Бока Ратон, Флорида но според полицията той няма общо с терористичния акт и е причинен в резултат на пожар.
 
Нощен клуб „Рейна“, 2012 г.
  Местоположение Истанбул, Турция Географски координати Дата 1 януари 2017 г.
01:15 ч. местно време (00:15 българско) Смъртни случаи 39 Ранени 70 Извършител
Ислямска държава Атентатор Абдулкадир Машарипов Нападението в нощен клуб в Истанбул става в първите часове на 1 януари 2017 г., когато въоръжен мъж открива стрелба в нощен клуб „Рейна“ около 01:15 ч. след полунощ.Това нападение се случва, въпреки повишените мерки за сигурност в града, където дежурят 17 000 полицаи, след няколкото терористични атаки през последните месеци, извършени от „ИДИЛ“ и кюрдските бунтовници.Въоръжен мъж открива стрелба в нощен клуб „Рейна“ в квартал Ортакьой около 01:15 часа сутринта. Той е с автомат АК-47 и влиза в клуба, след като убива полицай на входа. Съобщава се, че нападателят говори арабски език и все още е на свобода. Властите по-рано заявяват, че въоръжен мъж нахлува в нощен клуб, като по-късно е убит от полицията, докато някои свидетелски показания в турските медии предполагат, повече от един нападател. Турското правителство нарежда временно медийно затъмнение, позовавайки се на опасения за сигурността и обществения ред.По време на атаката, около 700 души са в клуба, за да празнуват Нова година. Най-малко 39 са убити (включително 15 чужденци и най-малко 69 души са ранени. Полицията прави кордон около нощния клуб. Неизвестен брой хора, скачат в Босфора, за да избегнат атаката.

Убийството на Андрей Карлов е атентат, при който на 19 декември 2016 г. е смъртно ранен посланикът на Русия в Турция.Карлов е застрелян, докато държи реч на изложба от Мевлют Мерт Алтънташ в Анкара, Турция. Счита се, че атентатора е бивш турски полицай, който, след като прострелва посланика, извиква: „Аллах Акбар, Аллах Акбар. Не забравяйте Алепо, не забравяйте Сирия. Ако нашите провинции не са спокойни, няма да се чувствате в безопастност. Стой назад, стой назад. Само смъртта ни отвежда далеч от тук. Всеки човек, който има пръст в тази жестокост ще плати“.Убийството се случва след няколко дни на протести от турците, срещу руската намеса в сирийската гражданска война и битката за Алепо, въпреки че руските и турските правителства преговарят за прекратяване на огъня.

На 7 януари 2015 г. в Париж група терористи извършват нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“.Около 11:30 централноевропейско време на 7 януари 2015 г. двама маскирани, въоръжени с автомати „Kалашников“, пушка и противотанков гранатомет, нападат седалището на френския сатиричен вестникШарли Ебдо“ в Париж. Откриват огън и убиват редактора Стефан „Шарб“ Шарбоние, девет служители на вестника, двама френски полицаи и раняват 11 други, преди да избягат с автомобил „Ситроен“.

   Местоположение Ница, Франция  Дата 14 юли 2016 г.
ок. 22:45 ч. местно време Смъртни случаи над 84 Ранени над 65. Терористичният акт в Ница е извършен през нощта на 14 юли 2016 г., когато мъж врязва товарен камион в тълпата, събрала се да празнува националния празник на Франция –
превземането на Бастилията. Загиват над 84 души. Атентаторът е застрелян от полицията. Терористичен акт в Берлин
Коледният базар на Брайтшайдплац през 2009 г.Берлин, Германия Дата 19 декември 2016 г.
ок. 20:00 ч. централно европейско време Смъртни случаи 12 Ранени над 50 Извършител
ДАЕШ Терористичен акт в Берлин На 19 декември 2016 г. в около 20 часа местно време камион се врязва в коледен базар на Брайтшайдплац в германската столица Берлин, убивайки най-малко 12 и ранявайки над 50 души. Според германската полиция става дума за терористичен акт. Ислямска държава поема отговорност за атентата.

Превземането на Голямата джамия се състои от 20 ноември до 4 декември 1979 г., когато ислямистки бунтовници, призоваващи за свалянето на Саудитската династия превземат джамията Масджид ал-Харам (Кааба) в Мека, Саудитска Арабия. Бунтовниците обявяват, че техният лидер Мохамед ал-Кахтани е махди (избавител на исляма) и призовават мюсюлманите да му се подчиняват.Превземането на най-свещената джамия на исляма, вземането на заложници сред поклонниците и смъртта на стотици бунтовници, сили за сигурност и заложници в последвалите битки за контрол над джамията шокират Саудитска Арабия.

Стрелбата по Парламент Хил в Отава, Канада става на 22 октомври 2014 г.Започва малко преди 10:00 EDT, когато ефрейтор от канадска армия, войник на церемониален пост на канадския Национален военен мемориал, е прострелян смъртоносно. Допълнително, инцидент със стрелба има и в централния блок на Парламент Хил.  Майкъл Зехаф-Бибо (Michael Zehaf-Bibeau) е обявен като заподозрян и се смята, че е приел исляма, и е от Квебек.  Атаката идва два дни след като двама канадски войници бяха прегазени с кола от Мартин Кутюр-Руло (Martin Couture-Rouleau), приел исляма канадец от Квебек, и ИД симпатизант, убивайки един от тях, а след това Канада повдига нивото си за терор заплаха от ниско до средно.

Вечерта на 13 ноември 2015 година в Париж и Сен Дени (предградие на града) са извършени поне шест едновременни терористични нападения. Поне 128 души загиват, а десетки са ранени. Осем от нападателите са сред загиналите, като седем от тях са се самовзривили.Първата атака е в парижкото предградие Сен Дени, близо до стадиона, на който в същия момент се играе приятелски футболен мач между отборите на Франция и Германия. Трима нападатели се самовзривяват. Има една жертва. По-късно се извършват нападения на още пет места в Париж. Към 14 ноември 2015 година хронологията на събитията не е напълно изяснена.

 

АТЕНТАТИТЕ ПО СВЕТА. ВТОРА ЧАСТ. Написана на : 2017-03-10 11:59:58

 АТЕНТАТИТЕ ПО СВЕТА. Част втора.

Автор Емил Петров.

От 01.10.2001 г. Афганистан. Водената от САЩ успешна офанзива принуди ръководството на "Ал Кайда" да избага в Пакистан и свали талибаните от власт. След изтеглянето на американските войски талибаните си върнаха някой територии.

Индонезия.  02. 10. 2002 г.Свързаната с "Ал Кайда "група " Джемаа Исламия" уби 202 души,включително 88 австралийци при бомбена атака в Бали.

Ирак. 03.03.2003 г. Ръководената от САЩ инвазия доведе до възход на подкрепяните от " Ал Кайда " джихадисти. Така наречената "Ислямска държава" /ИД обяви халифат в Северен Ирак и Сирия. През 2014 г.  ИД завзе Фалуджа и Мосул,вторият по големина град в Ирак.

Британия. 05.07. 2005 г. При координирани самоубийствени бомбени атентати в центъра на Лондон бяха убити 52 души и бяха ранени над 700.

"Фейсбук и Туитър". от 2006 г. се отварят за обществеността. възходът на социалните медии и шифроването стават нови инструменти за радикализация на бойците. Над 300 брутални обезглавявания и разпъвания на кръст бяха показани по интернет за това десетилетие.

Северна Африка. 2007 г. досега " Ал Кайда" в "Ислямския Магреб "/АКИМ - започна дейност в Алжир, Мали и Мавритания.

Индия. Ноември 2008 г. " Лашкар - е- Тайба" . Ислямистки бойци,базирани в Пакистан,извършват координирани атаки в Мумбай,убивайки 164 души и ранявайки поне 308.

Йемен. 2009 г. досега. Групи на " Ал Кайда" в Йемен и Саудитска Арабия се сливат, за да станат " Ал Кайда в Арабския полуостров" /АКАП. досега са извършени над 200 американски нападения с дронове срещу АКАП.

САЩ. Тексас 2009 г. При вдъхновена от АКАП атака в базите - ФортХуд бяха убити 13 души и ранени 32. При атаката в Литъл Рок загина 1 човек.

 Декм. Арабска пролет. Започва като бунт в Тунис и серазпростира в Близкия изток.

Египет. 2011 г досега. Свален е президента Хюсни Мубарак. През 2013 г. първият демократично избран на страната Мохамед Морси е свален от началника на Генералния щаб Абдел Фатик ал Сиси.

Сирия. 2011 г. досега. Избухва Гражданска война,в която правителствените сили на президента Башар Асад подкрепени от Русия и Иран,се бият срещу алианс от бунтовнически групи,подкрепени от Запада и Турция. Във войната се включват свързаната с " Ал Кайда " група "Джабхед Фатех аш Шам" и ИД от 2014 г.

Либия. 2011 г. до сега. Водена от НАТО война довежда до свалянето и екзекуцията на президента Муамар Кадафи. През 2016 г. президентът на САЩ Барак Обама разрешава нова кампания от въздушни удари срещу ИД в Либия.

Пакистан. Май 2011 г. Осама Бин Ладен е убит от американски военноморски командоси /тюлени. Сомалия.  2012 г. Терористичната група "Аш Шабааб" се заклева във вярност на "Ал Кайда".

САЩ. Април 2013 г. При бомбената атака срещу Бостънския маратон бяха убити трима цивилни и ранени 264 души. Извършителите бяха наречени Вълци единаци.

Нигерия. Април 2014 г. "Боко Харам "отвлича 276 ученички от Чибок. По късно групировката се закле във вярност на ИД.

Индия. Септември 2014 г. "Каедат ал Джихад" образувана с цел да създаде мюсюлмански халифат в Бирма, Бангладеш и Индия.

Европейска бежанска вълна. 2015 г. 1,3 милиона бежанци пътуват през Средиземноморието или през Югоизточна Европа към ЕС,за да търсят убежище.

Франция. 07.01.2015 г. Двама стрелци атакуват сатиричния вестник "Шарли Ебдо" -  в Париж, убивайки 12 души. АКАП пое отговорностна.заради което са си виновни. Арабите не обичат някой да се подиграва с техния Бог. Те не с се подигравали с нашия Бог.

 Франция. 13 ноември . При атаки в Париж бяха убити130 души и ранени стотици.

Турция. От 2015 г. досега. между юли 2015 г. и юни 2016 г. бюха убити близо 200 души при различни нападения. Най голямата касапница бе през октомври 2015 г. -103 убити в столицата Анкара.

САЩ. 07.01.2016 г. Стрелба в два  военни обекта в Чатануга,щата тенеси,петима убити.

Белгия.  22 март. при бомбени атаки в Брюксел загинаха 32 души и над 300 ранени.

САЩ. 12 юни - Атака на вълк единак срещу нощен клуб за гейове в Орландо,щата Флорида,при която загинаха 49 и бяха ранени 53 души. Извършителят използва "Фейсбук "за да заплаши с мъст от страна на ИД.

Франция. 14 юли. При касапница на националния празник загинаха 64 души и стотици бяха ранени,когато джихадист насочи ТИР срещу навалицата в град Ница на Лазурния бряг. Атаки на вълци - единаци имаше в Германия и другаде.

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета- Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 977 души, без 19-те терористи . Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от над 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал-Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите. Като мотиви за атентатите Ал-Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. Жертвите са 2 977 души, без 19-те терористи: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, и 125 - в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. Всички жертви са цивилни лица освен 55-те военни, убити във Пентагона. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

Националният институт по стандарти и технологии на САЩ установява, че по време на атаките, в комплекса на Световния търговски център се намират около 17 400 души. Голяма част от хората, които се намират под зоната на удара, са евакуирани безопасно извън сградите. Освен тях, са евакуирани и 18 души от зоната на удара в Южната кула. Около 600 души са убити незабавно или са хванати в капан в Южната кула. В Северната кула загиват 1 366 души. Според докладите на комисиите, стотици са убити по времето на удара, а други са хванати в капан и загиват при падането на кулите.

Поне 200 човека скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради. Някои от хората в двете кули успяват да се изкачат до покрива с надеждата, че ще бъдат спасени от хеликоптер, но вратите към покрива се оказват заключени. Към този момент не е предвидена спасителна операция с хеликоптер, освен това гъстия пушек и високата температура биха попречили на хеликоптерите да се намесят. 411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите. Жертвите сред военните в Афганистан общо от началото на войната. (Състояние от 24 август 2007) -663 Коалиционни войници от които: 428 загинали американски войници, 73 британски войници, 69 канадски войници, 24 германски войници, 21 испански войници, 10 френски войници, 9 италиански войници, 9 холандски войници, 4 румънски войници, 4 датски войници, 2 шведски войници, 2 естонски войници, 2 норвежки войници, 1 загинал австралийски войник,1 финландски войник, 1 полски войник, 1 португалски войник, 1 южно корейски войник, 1 загинал чешки войник, и неизвестен брой афганистански военни. В пресата периодично се изказват съмнения за достоверността на статистиката.

Информациите за жертвите сред цивилното население са крайно противоречиви, поради невъзможността да бъде водена обективна статистика, официални данни не са публикувани.

  • Според Марк Херолд  от американските бомбардировки са починали 3600 цивилни.
  • Джонатан Стил  обявява в „Гардиън“ числа между 20 000 и 49 000 починали, в резултат на инвазията.
  • Изследване на „Los Angeles Times“ посочва приблизително 1 000 цивилни жертви.

Жертви сред военните в Ирак общо от началото на войната. (Състояние от 02 септември 2007) ) - 4.036 Коалиционни войници от които: 3.739 загинали американски войници, 168 британски войници, 33 италиански войници, 21 полски войници, 18 украински войници, 13 български войници, 11 испански войници, 7 датски войници, 5 войници от Ел Салвадор, 4 словашки войници, 3 латвийски войници, 2 естонски войници, 2 холандски войници, 2 тайландски войници, 2 австралийски войници, 2 румънски войници, 1 загинал унгарски войник, 1 казахски войник, 1 чешки войник, 1 загинал южно корейски войник и 7.395 убити иракски войници и полицаи (Състояние от 02 септември 2007) )- Всяка обявяване на броя на жертвите сред цивилното население грешно, броят им може да бъде установен единствено след приключване на геноцида.

В участието си в освобождаването на Ирак, както бива наричана намесата на американски и други войници в Ирак , българските военни части понасят 13 смъртни случая, което нарежда България на 6-о място по този показател (данните са актуални към октомври 2009). Седем души загиват в бойни условия, петима при катастрофи и един от приятелски огън. Двама български шофьори, работещи за компании, обслужващи коалиционните сили, са отвлечени, изтезавани и убити в Ирак, трети е застрелян от засада. Загиват също трима български летци при обстрел на хеликоптера им през април 2005 г.

Най-малко 14 души загинаха, а 42 бяха ранени по последни данни при днешния самоубийствен атентат, извършен от жена камикадзе на железопътната гара в южния руски град Волгоград, близо до нестабилния кавказки регион и до курорта Сочи, който ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през февруари. По този повод агенция АФП представя справка за някои от най-кървавите терористични атентати в Русия от 1999 г., някои от които бяха извършени от жени камикадзе - предпочитан от ислямистките бунтовници в Кавказ метод.

 Последният по рода си атентат бе извършен едва през октомври, отново във Волгоград. Тогава шестима души загинаха при самоубийствен атентат, извършен от жена родом от Дагестан в автобус, пълен със студенти. Следва хронология на най-кървавите нападения: 13 септември 1999 г.: 118 души са убити при бомбено нападение в жилищна сграда в югоизточната част на Москва. Общо 293 човека загиват при пет атентата в Русия между 31 август и 16 септември. 23-26 октомври 2002 г.: Тежко въоръжена и запасена с голямо количество експлозиви група чеченски терористи успява да проникне в Москва и да вземе за заложници над 800 души в театъра на „Дубровка”. При щурма на руските специални части загиват 130 души, почти всички те задушени от използвания при операцията газ.

5 юли 2003 г.: Двоен самоубийствен атентат в Москва по време на рок концерт, извършен от жени камикадзе и приписан на чеченските сепаратисти, причинява смъртта на 15 души, освен двете нападателки, и ранява петдесетина човека. 5 декември 2003 г.: Самоубийствен атентат срещу влак в Югозападна Русия, отговорността за който поема чеченският полеви командир Шамил Басаев, взима 46 жертви. 6 февруари 2004 г.: Нападение с експлозив причинява смъртта на 41 души в московското метро. Отговорност за атаката поема неизвестната чеченска групировка „Газотан Мурдаш”. 24 август 2004 г.: Две жени камикадзе, носещи опасани с експлозиви пояси, успяват да се качат на самолети и ги взривяват по време на полет, съответно южно от Москва и в Югозападна Русия. Равносметката е общо 90 жертви.

1-3 септември 2004 г.: Повече от 1000 души са взети за заложници в училище в Беслан, в руската севернокавказка република Северна Осетия, от група чеченски бунтовници. Над 330 човека загиват при щурма, предприет от руските сили за сигурност. 27 ноември 2009 г.: Атентат предизвиква дерайлирането на пътническия влак „Невски експрес”, който свързва Москва и Санкт Петербург, като причинява 28 жертви. 29 март 2010 г.: Двоен самоубийствен атентат в московското метро, приписан на две жени камикадзе, причинява смъртта на 40 души. 9 септември 2010 г.: Нападение с кола бомба взима 17 жертви във Владикавказ, Северна Осетия. 24 януари 2011 г.: Самоубийствен атентат с бомба причинява смъртта на най-малко 35 души и ранява 46 в зоната за пътници, пристигащи с международни полети, на московското летище „Домодедово”.

4 май 2012 г.: 14 души бяха убити и 120 - ранени, при двоен атентат с коли бомби в Дагестан. 28 август 2012 г.: Седем човека, сред които умерен ислямски лидер, загинаха при нападение, извършено от жена камикадзе, отново в Дагестан. 20 май 2013 г.: Осем души бяха убити в Дагестан при експлозията на две коли бомби близо до съдебна зала в столицата на нестабилната руска кавказка република Махачкала. 21 октомври 2013 г.: Шестима човека загинаха при атентат, извършен в автобус, пълен със студенти, във Волгоград от жена камикадзе, родом от Дагестан. 29 декември 2013 г.: Най-малко 14 души бяха убити и десетки - ранени, при самовзривяването на жена на железопътната гара във Волгоград.

Страница 1 от 3
 1-5 от 12  |   1  2  3  >>