Sibir
Dragostea să fie mereu cu tine.Articole pe blog pe Emil Petrov.
blogs left blogs right
ЕМИЛ
ЕМИЛ, 58
« sibir.bg
СУЕВЕРИЯ - БЪЛГАРИТЕ СМЕ СУЕВЕРНА НАЦИЯ. A+ A- Написана на : 2017-06-19 10:21:20

Голям процент от българите са суеверни

Черната котка, пресякла пътя пред вас, все още стряска много от сънародниците ни – българите продължават да са податливи на суеверия и внушения, твърдят социолозите.
„Лошо е черна котка да ти пресече пътя”, „Четирилистната детелина носи късмет”, „Ако намериш подкова, ще бъдеш щастлив”, „ Да разсипеш сол е на бедност”, „Ако счупиш огледало, те чакат седем години нещастие”. Списъкът на суеверията е почти безкраен.
Както и на свързаните с тях ритуали. Като например - носенето на синьо манисто против уроки, връзването на червен конец против „ лоши очи” и какво ли още не... На мнозина подобни твърдения и действия се струват безполезни, глупави, дори смехотворни. Други обаче са така завладени от суеверията, че ги следват стриктно. Какво е положението в България?
Оказва се, че сме доста суеверна нация. Нещо повече – българите масово вярват на врачки и шарлатани. По данни на проведено неотдавна социологическо проучване по темата, над 65 на сто от сънародниците ни са суеверни. Много повече са българите които са суеверни - но не го признават.

Като причина за високия процент суеверие сред българите социолозите изтъкват високата степен на тревожност, породена от дългите години политическа и икономическа нестабилност в страната.
Почва за покълването на подобни явления дадоха и редица медии, най-вече телевизионни, които предоставиха възможност на всякакви екстрасенси и гадатели да се изявяват и рекламират.
Всичко това с едничката цел – печалба.
Медицинската непросветеност на голяма част от хората, ниската здравна култура и образование превърнаха през последните години така нареченото „лечителство” и „гадателство” в доходоносен бизнес. Хубавото е, че все пак има законови разпоредби срещу шарлатанство и те се прилагат с цялата им строгост.

Не е голяма утеха, че проблемът го има в много други страни. Още в училище децата трябва да научат, че има медицинска наука, че за здравето – физическо и психическо, се грижат лекарите, а не някакви врачки”, казва 23-годишната психоложка Милена Римпева: „Хората не се замислят над това, което се случва при посещението им при ясновидец – обяснява тя. – Всъщност той им казва определени неща. Обикновено бъдещи евентуални събития. Тези послания се загнездват в човешкото съзнание и той започва да си мисли как те се случват, вярва в тях, мислено пресъздава бъдещето, показано му от така наречените ясновидци. Понякога предсказанията се сбъдват и то по причина, че ние не спираме с мисълта си и действията си да провокираме дадени събития, подсказани ни от така наречените гадатели. А би било много по-добре хората да си дадат ясна сметка какво точно те желаят от живота си и тогава да положат усилия да го постигнат, а не да се осланят на чужди мнения, очаквания и предсказания.”

Има една сентенция: "Храмът е в самите нас". Не го ли осъзнаем, ще продължаваме да се лутаме между вярата и суеверието и да търсим опора и спокойствие там, където всъщност сами знаем, че не можем да ги намерим – при екстрасенси, лечители, баячки…”, казва 38-годишната Аделина и допълва: „Има хора, които съм виждала да заобикалят улица, защото преди това я е пресякла черна котка. Явно българинът се поддава на внушения и суеверия. Затова и в София се напълни с всякакви гледачки и баячки, най-често от ромски произход, които буквално атакуват минувачите. И най-парадоксалното е, че се навъртат най-вече около църквите и край тях спират хора, които само преди минути са излезли от храма. Хората според мен са много обезверени и тези мними лечители, гадатели, астролози, всички те спекулират по някакъв начин с човешкото нещастие. Всеки уязвим човек малко или повече става суеверен и в един момент се поддава на влиянията на подобни хора.”

Темата вълнува и 70-годишната Лилия: „Не мисля, че само ние българите сме подвластни на суеверия, казва тя. – Подобно любопитство има при всички нации. Друг е въпросът, че в по-развитите общества суеверията са по-малко. Има хора, убедени материалисти, стъпили здраво на земята, които вярват само в себе си и търсят научно потвърждение за всичко.

Как да различим истинските ясновидци и лечители от шарлатаните? За съжаление в днешно време една от най-доходните и модерни професии в България е да си екстрасенс. Такава дарба обаче се дава свише на хора, които по някакъв начин са доказали своята святост и безкористност. Дарбата им е дадена с единствената цел да помагат на хората, както го е правила Ванга. Без да търси внимание и популярност, без да търси благодарност и с цялата си всеотдайност е посветила живота си на хората. Опитайте се да различите истинската дарба от стремежа към вашите пари.

1. Шарлатанинът определя тарифа за предлаганите услуги като на битпазара: за гадаене – толкова, за разваляне на магия – толкова, за лекуване – толкова, пусни sms за 2 лева, обади се на импулсен телефон, на който те държат 10-15 мин и т.н. Таксата на Ванга до 1989 г. е била събирана и използвана от община Петрич. Благодарността на хората към нея се е изразявала в малки подаръци, на които тя се е радвала като дете.

2. Няма да видите истински феномен под светлините на прожекторите, търсещи изява в медиите, рекламирайки се с добре изфабрикувани интервюта за вестници и списания. Само шарлатанинът има нужда от реклама, защото не може да докаже способностите си чрез своите дела, както-го е правила Ванга. Тя е живяла скромно и тихо, без да търси популярност и шумотевици около името, дарбата и изпълнения си с мъка и самотен живот.

3. Шарлатанинът говори много, при това с ентусиазъм за своите мними успехи; разказва за фантастичната точност за своите прогнози; за невероятните случаи, когато неговата консултация е променила напълно живота на човек. Направил е много хора богати и щастливи или ги е спасил от неминуема гибел. Човекът с истинска дарба няма нужда от самореклама и да ви губи времето с отвлечени теми. От десетките срещи на различни хора с Ванга, които съм изчела, никога не срещнах такова самоизтъкване, под каквато и да е форма.

4. Шарлатанинът се страхува да се задълбочава в проблемите на клиента, опасявайки се да не издаде некомпетентността си. По тази причина води разговора по-скоро като монолог. Не ви позволява да задавате уточняващи въпроси и се стреми да ви потопи в потока от думи, да ви измори и на всяка цена да ви убеди в собствената си правота. Ако се намирате пред истински феномен, той по-скоро ще казва „Питай, питай“, както го е правила Ванга.

5. Шарлатанинът говори чрез заучени шаблонни фрази и често за съвсем конкретен проблем използва мистични псевдофилософски безсмислици или се измъква с общи, нищо не означаващи фрази. Фразите са от типа на : „Всичко ще бъде добре“, „Ще Ви бъде трудно, но аз ще Ви помогна“ и т.н. Тази заучена пиеса се разиграва при всички посетители. Ванга винаги е била точна и конкретна към съответния човек и никога не е използвала нищо неозначаващи думи, които ще загубят времето на стотиците чакащи пред дома й.

6. Друг важен белег е, че шарлатанинът може да излекува всичко! Няма такъв лечител, който може да се справи с всички болести, без помощта на медицината. Самата Ванга много често е изпращала посетителите си при различни лекари, като всяка нейна диагноза е била потвърждавана от медицинските лица. Да не говорим, че и лекарите са изпращали хора при нея…

7. Всяко посочване на грешка на шарлатанина се възприема като лично оскърбление, не признава грешките си и се старае се да ви убеди, че не сте го разбрали правилно, говори закодирано и неправилно сте изтълкували думите му. Виновни сте и за несбъднатите прогнози, защото не сте го послушали например. Като случая в една телевизия: обажда се зрителка и ясновидката й казва, че е омъжена, с 2 деца – момче и момиче. Зрителката протестира – „Аз съм само на 19, не съм омъжена“. Ясновидката почервенява от яд и казва: „Тогава ще се омъжиш!“ Линията се затваря…

8. Или просто може да се доверите на интуицията си – тя няма да ви подведе. Ако сте решили да търсите помощ от такива хора, не се доверявайте сляпо на всеки – това може да бъде и опасно. Не се обаждайте на импулсни телефони и не пускайте sms-и – дори и Бог не може да ви помогне по телефона.