Sibir
Dragostea să fie mereu cu tine.Articole pe blog pe Emil Petrov.
blogs left blogs right
ЕМИЛ
ЕМИЛ, 58
« sibir.bg
МАГИЯТА НА ИЛЮЗИЯТА. Написана на : 2017-03-26 14:48:28
МАГИЯТА НА ИЛЮЗИЯТА.

Много добре знаем, че по света е пълно с талантливи начинаещи магьосници, които умеят до съвършенство не един интересен фокус. Но познавате ли историята на магията, а знаете ли, че магията има няколко нива и много важни термини, които всеки уважаващ себе си фокусник трябва да знае. Не?

Не се притеснявайте, сега ще ви кажем всичко. Думата "магия" произлиза от древната дума "magus", с която са назовавали жреца на мидийците и персите. Най-древният фокус е може би този с чашите или известен още като фокуса с формичките и топчетата. Терминът, който римляните използвали, за да определят магьосника, бил Ацетабулариус, което означава "този, който играе с чаши за оцет".Най-старото сведение за магията се предписва на илюзиониста Джей Ди, според папирусите, намерени в една древна египетска гробница. Джей Ди е живял по времето на Хеопс, фараон на Египет, и строител на известната Хеопсова пирамида, най-голямата в град Гиза.Този първи фокусник е бил легенда за неговите съвременници у които вдъхвал страхопочитание. Дори самият фараон го поканил да се представи на сцената на каменния дворец в Мемфис, резиденция на египетските царе в продължение на 5000 години.

На едно от най-известните му представления, за което знаем благодарение на една египетска записка, Джей Ди поискал една гъска. Отрязал главата ѝ с голям нож, който носел, и я поставил в дланта си. Пред удивените очи на фараона, помилвал гъската, направил няколко жеста, придружени с думи, след това я поставил на земята и тя започнала да ходи... с главата на мястото си. Същият фокус бил повторен с пеликан и дори със затворник на фараона.

Естествено в папируса не е описана тайната на изпълнението на фокуса и днес можем само да гадаем каква е техниката на неговото изпълнение. Именно забулената в тайна техника на фокусите е дала възможност на най-добрите магове в древността да станат приближени към двора на владетеля и техните умения да се използват за манипулиране на поданиците.Неговите последователи твърдели, че са изпратени от боговете. За да покажат, че наистина е така, измисляли приказни илюзии. Имало дори статуя в храма на Изис, от която постоянно се изливало вино върху олтара, за да пият боговете. Докато могъщите илюзионисти като Джей Ди удивлявали царете, други представяли по-прости фокуси пред обикновените хора. Чашите, формите, топчетата били повече древни предмети за онази епоха. И днес те запазват своята атрактивност.В началото на 1 век от Христа трикът с топчетата и купичките се правил вече в целия свят. Но преди това интересни са сведенията за магическото изкуство в Древна Гърция.

То е прилагано от жреците в храмовете на боговете. Според описанията в книгите придружени с илюстрации са описани механични техники използвани при религиозните ритуали като огнени пламъци изригващи от мраморния под пред олтара и звуци илизащи от устата на статуите на боговете и усилени чрез системи от механични усилватели, които създават мистични внушения у посетителите. Всичко това говори за огромното влиянието, което маговете (жреците) могат да упражняват върху населението. Характерно за магичното изкуство в древността е, че хората са вярвали в натурализма на магията и се акцентира върху това, че боговете и духовете участват в реализирането ѝ. Междувременно магьосниците от индианските племена на Северна Америка били усъвършенствали тези фокуси и правили по-добри "подвизи" от тези на Изток и в Европа.

Един от тях бил да поставят стрела вътре в един кош, с острието към земята. Вълшебникът танцувал... стрелата оживявала, издигала се вертикално и заставала във въздуха извън коша. Този е само един от многото трикове, които извършвали магьосниците от иднианските племена.Когато се разпространило християнството по света в началото на Средновековието, упражняването на магия го придружавала. Имало три вида магии: елегантна, извършвана пред царете и благородниците, улични представления за хората от народа, черна магия, чиито практикуващи твърдели, че притежават свърхестествени сили.

Амбулантните илюзионисти пътували от град на град със своите фокуси с топчета, скъсано и възстановено въже, формички и зарчета. Понякога постигали успех. Друг път се провяляли. Мнението за възможността за успех или провал на илюзиониста съществувало до края на 17-ти век. Малко по малк идеята за изкуството на илюзиониста се развила и възприела, преди всичко в Европа. Публиката започнала да гледа на илюзиониста като на артист, способен да пожъне винаги успехи. В края на 18-ти век илюзионизмът в Европа възприел нов вид. Започнали да се изнасят представления в добри театри. Пример за това са магове като Фелипе и Пинети, чиято елегантност удивлявала техните съвременници. През 19-ти век се достига кулминацията на илюзионизма.Появил се е магьосник, който изцяло е възродил това изкуство. С изобретателност, интелигентност и изискан вкус възвеличал магията и подготвил сцената за един златен период, който щял да продължи повече от един век.Неговото име е: Роберт Оудин. Едно накратко имената на най-известните фокусници, които всеки трябва да знае. Айзък Фокс – за произхода му няма сведения, предполага се че е от Лондон. Най-интересният му фокус е “Торбата с яйцата”.

Билетът за представлението му е струвал 1 лира, което за онова време представлява изключително висока сума. След смъртта му (1731 г.?) той оставя наследство равняващо се в днешни дни на 1 милион долара.Филип Бреслав (1726-1783) - фокусник от немско потекло, който развива „Менталната магия“ - способността да чете човешки мисли. За първи път представя свои спектакли в театър (1781 - Хеймаркет Театър в Лондон). Джузепе Балсамо (1743-1795) - по известен в историята като мистичния Граф дьо Калиостро.Става известен в Европа не само със своето магично изкуство , а и чрез своите умения да лекува. Цялото му съшествуване е обвито в мистериозност.За богатството му и за свръх естествените му способности са написани поредица от книги граничещи с легенди. Осъден е на смърт от трибунала на Папската Държава и е заточен в затвора на Сан Лео, намиращ се между Пезаро и Урбино.Бартоломео Боско (1793-1863) - роден е в Торино, учи медицина в Италия и обикалия цяла Европа като професионален илюзионист. Най – известния му трик е фокуса “Чаши и топчета”. Известен е и с фокуса да убие с един изстрел на револвер 12 гълъба, които веднага след това излизат живи и пърхащи.

Никой до този момент не е виждал подобно нещо в театър. Друг ефектен негов фокус бил “Летящото Асо Купи”. Завладява публиката с фокуса си с две пилета - едното бяло другото черно, които се появяват от нищото и на които той разменя главите. Именно заради този фокус през 1838 г., след негово представление, той е остро критикуван от Робер Худен и е обвинен в жестокост и нехуманно отношение към животните.Самия Худен е знаел тайната на трика с пилетата и знаел, че във фокуса няма насилие, но критиката е продиктувана от професионална завист. През 1863 г. Боско умира в бедност, наследява го неговият син Еужен Боско. За съжаление кариерата на сина му не продължава дълго, той се прострелва в дясната ръка по време на представление. В началото на XIX век магичните представления се изпълняват в модерно подредени сцени, самите магове в изискано вечерно облекло са господари на сцената и прокарват пътя на поколението на модерното илюзионно изкуство. Жан Еужен Робер Худен (1805-1871), роден в Блуи, Франция. Основател на първия Магичен Театър през 1840 г. Париж, смятан за царя на модерното илюзионно изкуство. Известният Хари Худини приема неговото име Houdin като свой аристичен псевдоним. Часовникар по професия той прави различни механични играчки и прилага познанията си по механика във фокусите. Робер Худен е бил първия илюзионист използвал, модерни техники и електричество в своите спектакли. Умеел да завладява публиката си не просто с трикове, а с начина им на представяне. Неговата съпруга също участвала в иновационните му номера, говори се, че той я е спасил от екзекуция от църквата.

Едни от забележителните му номера са “Разрязването на жена”, ”Левитация”, ”Кабалистическия часовникът”, ”Летящата монета” и “Секрета на напитката”. Робер Худен живял за магията и до днес неговият дом е отворен като обществен театър-музей. Джон Хенри Андерсон (1814-1874), вероятно първия шотландски илюзионист, най-великият шоумен в историята на магичното изкуство, известен като “ Вълшебника на Севера”. Известен е с фокуса “Хващане на куршум с уста”.Той превръща спектакъла в шоу, първи използва печатането на афиши и средствата на рекламата за популяризиране на спектаклите си. Днес не всички помнят името на Андерсон, но неговите номера са преживяли и се изпълняват вече 200 години.

В България най известни факири от миналото са:

Астор -Антраник Шаварш Арабаджиян) е български илюзионист от арменски произход. Роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен. Той е единственият илюзионист в Европа, който е награден със "Златният Оскар" от Международното братство на маговете през 1981г. г.

Факира Мити -Димитър Димитров Димитров, е български илюзионист. Роден в град Павликени. Баща е на поп-певеца Емил Димитров. Гастролира с цирк „Олимпия“ на Лазар Добрич.

  Мистър Сенко -Евстати Христов Карайончев. Роден е на 12 февруари 1905 г. във град Враца. Евстати, чийто прякор винаги е бил Сенко, започва по примера на своя пръв и единствен учител да се нарича Мистериозния Сенко.

Ненчо Василев Илчев е български актьор и илюзионист. Роден е в село Момчиловци, Смолянско. След като завършва гимназия в Смолян, учи за кратко в медицинския колеж в София преди да се ориентира към актьорското майсторство.

Харди - Георги Тодоров Георгиев. Харди е бил ученик на Мистър Сенко, лауреат на наши и международни магични фестивали и конкурси. Умира от рак на 22 август 2015 г. в Италия. Роден в град София на 24 октомври 1940 г.

Ирко -Христо Стоянов Каранджулов. Въпреки че завършва инженерна специалност, той от малък се е ориентирал към илюзионното изкуство.Почетен гражданин на град София.

Боби Шоу - Борислав Борисов Шопов е български илюзионист. Роден в град Луковит през 1963 г. От малък се занимава с илюзионно изкуство. За първи път среща фокусник през 1968 г. Той излиза като асистент на небезизвестния Мистер Сенко и оттогава се запалва по изкуството.

Диян Костадинов - Роден 21 януари 1982 г. във  град  Бургас - е български шахматист – шахматен композитор и илюзионист.

Ник Дим Кос- Никола Димитров Коцев, е български илюзионист, роден на 15 ноември 1901 г. в град  София. Пътуващи фокусници обясняват на баща му няколко фокуса, а той от своя страна ги показва на сина си. По този начин малкият Никола се запознава с илюзионното изкуство. Началното увлечение прераства в истинска любов.

Орфи - Васил Стефанов Николаев. Роден във град Силистра на 1 юни 1943 г. Син е на известния театрален деец Стефан Николаев и внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Левски. Брат е на актьора Николай Николаев – бате Николай.

Картела -Христо Попов е български жонгльор и илюзионист.Роден в гр. Плевен .

Шехередзада -Десислава Бориславова Димитрова , е първата илюзионистка в България. Родена е на 26 юни 1986 г.  в град София .Нейната първа изява на сцената е едва на 5 години. Тя участва като асистент на Кристо в шоуто, наречено „Магическият парад". След сценична изява на сребърната сватба на родителите си с тайно подготвяно изпълнение, което има голям успех пред гостите, нейният баща Боби Шоу се заема с подготовката ѝ като илюзионистка.

 

КАКВА НАГЛОСТ. Написана на : 2017-03-26 09:42:40

Чудя се каква наглост имате господа Шибльовци в сайта - и изобщо се не разбирате от дума.

Наскоро това мекере - Шибльо бе изтрит от Админите на сайта за кражба на мой статии. Сега е с нов профил -и слага снимки от албумите за статии.

Лепнал се е и като гласуващи за моя профил.Вероятно е или Емо Иванов или Момчеосем девет или Енергия мечта.

Докладван е и пак ще го изтрият.Ето изтриха няколко профила на Секирата.

Трият и ще продължават да трият. Шибльо ми пуснал и покана за приятелство - Забележете /егати наглостта и безочието от такива мухльовци.

Докладвани са всички - ходих и в офиса на Сибир. Емо Иванов и неговите профили.

При разговора и прегледа на профилите в офиса на Сибир - се оказа че Лидия е профил на Емо Иванов. Тази със профила на Лора травестита е профил на Лидия. Меги Тайна е профил на травестита и така нататък.

Секирата е първата с която Админите почват. А след два три дена ще се сдобие и с призовка. Готова е,готов е и Емо Иванов за призовка.

Трити са още няколко профила. От понеделник - се почва отново с триене.

Смятах да си сменя паролата - но след като нищо не е защитено в сайта /няма смисъл. Много скоро сайта - ще бъде пак такъв какъвто е бил Някога.

Аз ще си остана в сайта защото имам мисия и ще я продължа. Мисията ми е да се изчисти сайта от темерути и блокуци като Шибльо.

Мисията ми е да пиша статии и да вдигна реномето на Сибир.

Обръщам се към Шибльо - със следните думи. Момче аз няма да се махна от Сибир каквито и методи да ползваш. Второ - изтрии снимките ми който си взел от албумите ми и си сложил като статии.

Трето спри да се занимаваш с мен - нищо не ти правя - и не ме интересува кой си що си. Ако не искаш да се сдобиеш с призовка и да те осъдят. Разбери се от дума - щото аз съм доста търпелив и добродушен и ако още не си умрял или не си в затвора,се дължи на моята съпруга Дияна.Тя не ми дава да се занимавам с такива кретени - но ако почна ЖАЛНА ТИ МАЙКА.

Социалните мрежи на "Фейсбук", "Туитър" , "Алфабет" и всички останали развлекателни Социални сайтове в България- трябва да променят условията на употреба за територията на Европа до месец, обяви Европейската комисия. В съобщение на комисията се казва, че в противен случай ще вземе нужните мерки, за да се увери, че компаниите "се съобразяват с правилата за потребителите в ЕС."

Твърди се, че някои от условията им нарушават европейските закони за защита на потребителите и че са необходими по-сериозни мерки за справяне с измами, които могат да се извършват чрез сайтовете. Компаниите предлагат да търсят решение на въпроса заедно с комисията и е проведена среща с техни представители в четвъртък според източници на "Ройтерс".

ЕК още през декември е изпратила писма на компаниите, за да поиска да се вземат мерки относно условията, предлагани от "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл плюс" (последната мрежа е част от "Алфабет", която пое голяма част от операциите на "Гугъл"). Някои от случаите, споменати от комисията в кореспонденцията й с тях, включват изискването на социалните мрежи потребители да търсят правата си в калифорнийски съдилища, защото там е седалището на съответната компания, а не в родните си страни.

Споменават се и случаи, в които не е ясно упоменато, че дадено съдържание е рекламно, както и твърде големи правомощия на компаниите да определят колко подходящо за публикуване е конкретно съдържание, генерирано от потребителите. Изявлението идва, след като Германия обяви плановете си да въведе нов закон, който ще позволи социалните мрежи да бъдат глобявани с до 50 млн. евро, ако не вземат мерки срещу подстрекателски материали и клевети. В съобщението на еврокомисията се пояснява:

Условията за ползване на социалните медийни платформи следва да бъдат приведени в съответствие с европейското законодателство за защита на потребителите. В действителност съгласно Директивата относно неравноправните клаузи в потребителските договори стандартни договорни условия, които водят до значителна неравнопоставеност между правата и задълженията на страните в ущърб на потребителя, се считат за несправедливи и съответно за недействителни.

В директивата се изисква също така условията да са написани на ясен и разбираем език (член 5), така че потребителите да бъдат информирани по ясен и разбираем начин за своите права. На практика това означава наред с другото, че:

- Социалните медийни мрежи не могат да лишават потребителите от правото да сезират съда в своята държава членка на пребиваване

- Социалните медийни мрежи не могат да изискват от потребителите да се откажат от неотменните си права, например правото да се откажат от покупка, направена онлайн

- Условията за ползване не могат да ограничават или изключват отговорността на социалните медийни мрежи по отношение на изпълнението на услугата

- Спонсорираното съдържание не може да бъде скрито, а трябва да бъде разпознаваемо като такова - Социалните медийни мрежи не могат да променят едностранно договорни условия, без ясно да информират потребителите относно обосновката и без да им дадат възможността да анулират договора с подходящо предизвестие

- Условията за ползване не могат да предоставят на операторите на социалните медии неограничени дискреционни правомощия относно премахването на съдържание

- Прекратяването на договор от страна на оператор на социалните медии следва да се ръководи от ясни правила, а не да се решава едностранно и без причина.Всичко това се отнася и за Българските Социални сайтове- за развлечение и запознанство.

АТЕНТАТЪТ В ЛОНДОН - 2017 г. Написана на : 2017-03-25 11:54:50

Убитите в нападенията, станали  в Лондон на моста Уестминстър и в района на парламента, са вече петима, предадоха световните агенции. Сред тях има един полицай, трима цивилни, както и самият нападател, който бе ликвидиран край парламента, уточнява Асошиейтед прес. Новината съобщи Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд. Той каза, че ранените, според новите данни, са 40.

"Няма да правя коментари относно самоличността на нападателя. Но ние отдаваме приоритет на версията, че той може да е бил вдъхновен от ислямисткия тероризъм", каза Роули. Вчера мъж, облечен в черно и с брада, вряза колата си в пешеходци на моста Уестминстър в Лондон. После се насочи към парламента на Великобритания, където се блъсна в заграждения. Там той изскочи от колата, размахвайки нож и намушка с него един полицай, преди да бъде ликвидиран.

Още по темата Абу Изадин окървавил Лондон, радикализирал се на 17 г. Светът настръхна отново след нападението в Лондон Сред ранените в Лондон - френски ученици, жена е паднала в Темза. Стрелба край британския парламент, има ранени Заради нападението депутатите останаха часове наред блокирани в парламента. Британската полиция съобщи, че в идните няколко дни по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи, предаде Асошиейтед прес.

Бъкинганският дворец пък съобщи, че британската кралица Елизабет Втора е отложила планираното откриване на новата централа на Скотланд ярд, предаде АП. Това трябваше да се случи днес, но от съображения за сигурност, породени от терористичната атака в Лондон, визитата на кралицата в новата централа на Скотланд ярд е отложена, се казва в съобщение на двореца. На церемонията Елизабет Втора трябваше да бъде придружавана от съпруга си принц Филип.

Нападенията с коли срещу пешеходци са лесни за организиране и трудни за предотвратяване, обобщават ДПА и Ройтерс по повод атентата вчера в Лондон.

На територията на Европа в последните няколко години бяха извършени няколко подобни нападения, припомня ДПА. На 19 декември 2016 г. радикализираният тунизиец Анис Амри открадна полски камион и го вряза в множество на коледен базар в Берлин. Загинаха 12 души. Разследването показа, че Амри е бил последовател на Ислямска държава, която пое отговорност за атаката.

На 28 ноември 2016 г. студент от щатския университет на Охайо вряза кола в група пешеходци. После излезе от колата и атакува хората с касапски нож. 11 души бяха ранени. Ислямска държава пое отговорност за тази атака.

На 14 юли 2016 г. мъж вряза камион в множество на крайбрежния булевард в Ница и отне живота на 86 души. Над 200 души бяха ранени. Ислямска държава каза, че нападателят е неин последовател.

На 20 юни 2015 г. двадесет и шест годишен мъж вряза кола в хора в град Грац и уби трима души, а рани 34 души. После съд прецени, че психическото му състояние не позволява той да бъде съден.

На 30 април 2009 г. мъж се опита да вреже автомобила си в открит автобус в холандския град Апелдорн, с който пътуваше кралското семейство. Той не успя да рани нито една от знатните персони, но уби 7 души и рани 10 души, наблюдаващи преминаването на кралската фамилия по повод празник на монархията.

Нападенията с превозни средства излизат евтино, не се нуждаят от специална подготовка, могат да бъдат извършени от всеки, казва френският депутат социалист и експерт по борбата с тероризма Себастиен Пиетрасанта. Той припомня, че тези нападения често пъти са дело на един човек и могат да бъдат и спонтанна проява, предаде Ройтерс. Някои от нападенията от този тип имат ужасяващи последици - като това в Ница, където убитите бяха десетки, а ранените стотици.

Ислямска държава насърчи читателите на своето онлайн списание Румиях да извършват точно този тип нападения. Атаките с коли, камиони и други превозни средства са познато явление в Близкия изток.

През 2008 г. палестинец вряза булдозер в коли на улица в Ерусалим преди визита на тогавашния американски кандидат-президент Барак Обама. Ранени бяха 16 души. През януари на настоящата година палестинец вряза камион в група израелски военни в Ерусалим и уби четирима от тях. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че вероятно нападателят да е бил вдъхновен от ИД. Според Жан-Шарл Бризар, президент на Центъра за анализи на тероризма, нападения с коли и камиони са ценени много от терористите, защото са по-смъртоносни от нападенията с нож и мачете.

Според Тайсън Баркър, програмен директор на германския мозъчен тръст Институт Аспен, е трудно да се предвиди какви ще са последиците от лондонската атака. Нападението срещу социален център в Сан Бернардино през декември 2015 г. накара Доналд Тръмп, по онова време кандидат-президент, а сега вече президент на САЩ, да обещае забрана за мюсюлманите да влизат в страната.

Нападението в Берлин пък накара Германия да промени политиката си на видеонаблюдение и мерките по отношение на подозрителните кандидати за убежище. Говорителят на министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия Мансур ат Турки неотдавна предупреди, че когато ИД и Ал Каида бъдат разгромени в Сирия и Ирак, то никой не знае къде ще отидат техните бойци. Мисля, че навлизаме в следваща фаза на тероризма, която е чрез социалните медии и на така наречените терористи единаци, предупреди той. (БТА)

 Петима души са загинали и над 40 са ранени при вчерашното нападение до сградата на парламента в Лондон, сочат последните данни, потвърдени и от полицията. Сред загиналите са полицаи и нападателят, както и една жена. Много от ранените са в тежко състояние. Няколко часа след атаката в Уестминстър, метростанция „Норт Гринуич“ в британската столица беше затворена и евакуирана заради подозрителен пакет.

  Британец, приел исляма, е извършител на нападенията в Лондон Според полицията нападателят в Уестминстър е само един и става въпрос за ислямистки тероризъм. Все още не се оповестява самоличността му. Появиха се неофициални информации, че мъжът се казва Абу Изадин. На една от снимките, показващи тялото му в близък план, се вижда дълга брада. Нападение пред Британския парламент Мъжът е врязал автомобила си в десетки пешеходци на Уестминстърския мост, след което е слязъл от него и е атакувал първия срещнат полицейски служител с нож, дълъг около 20 см.

Малко след като е ранил полицая, той е бил прострелян.Френският премиер Бернар Казньов заяви, че има пострадали френски ученици. Според френски дипломатически източник трима граждани на Франция са ранени. Появиха се съобщения за румънски и южнокорейски граждани, пострадали при нападението. Към момента няма информация за пострадали български граждани. нападение в Лондон.

  Реакции след нападението в Лондон Десетки полицейски служители са били разположени на мястото и пътниците са били помолени да напуснат района. По-късно органите на реда уточниха, че метростанцията е била затворена за кратко и е била отворена след проверка на пакета. В изявление британският премиер Тереза Мей осъди атаката. Тя обяви, че Великобритания няма да промени нивото на заплаха от тероризъм въпреки нападението. „Нивото на заплаха в Обединеното кралство от известно време е високо и това няма да се промени“, отбеляза Мей. Световните лидери осъдиха трагедията. Светлините на Айфеловата кула в Париж в полунощ угаснаха в знак на съпричастност с Лондон.

 

СТУДЕНТСКИЯТ ПРОЦЕС В СКОПИЕ - 1927 г. Написана на : 2017-03-24 10:03:51

СТУДЕНТСКИЯТ ПРОЦЕС В СКОПИЕ - 1927 г.

Автор Емил Петров.

Към края на май 1927 г. започват арести сред македонската студентска младеж от университетите в Белград, Скопие, Загреб и Любляна. Арестуваните се обвиняват, че са членове на новоразкритата Македонска младежка тайна революционна организация (ММТРО), която имала за цел да се бори за освобождението на Македония от сръбско и гръцко робство и за обединението й в една отделна, независима държава. Арестите започват в Скопие. На 29 май двама тайни полицаи проследяват и арестуват Димитър Гюзелов, когато той излиза от пощата и се итправя към дома си.

Арестуван е и неговият сътрудник Иван Шопов. Арестуването им става заради предателството на агент-провокатора Иван Гаврилов, по-рано пощенски чиновник в Гевгели, а по това време началник на пощата в Качаник (област Косово). При обиска в жилището на Гюзелов полицията намира компрометиращи материали, на първо място устава на организацията. Открити са също химикали за писане на тайни писма- калиум фероцинатум и 25 броя железен витриол на кристали.С разкритията полицията вкарва в ареста около 70 младежи от почти всички градове на Македония.

ЗА ДА БЪДАТ ИЗТРЪГНАТИ ПОКАЗАНИЯ - задържаните са подложени на страхотни изтезания. Борис Андреев от Велес, 24-годишен, студент по ветеринарна медицина, е горен с нажежени железа по гърдите и ръцете; нощно време е извеждан вън от града и изправян пред изкопан гроб, заплашван, че ще бъде заровен в него.

Христо Хаджикимов, 25-годишен, търговец, и Кирил Вангелов, 26-годишен, магистър-фармацевт, завършил в Загреб - и двамата от Щип, са бити до загубване на съзнание.

Петър Хаджипанзов от Велес, 26-годишен, завършил философия, е с гнойни рани от жестокия побой.Проплювал е кръв вследствие побоищата.

Тома Петров от Скопие също е жестоко бит.

Много са изтезавани също Димитър Гюзелов от Дойран, 24-годишен, завършил философия, и Димитър Нецев от Струмица, 26-годишен, пощенски чиновник, закопаван до шия в гроб в турските гробища Гази Баба.

Главата на студента по философия Емануил Чучков, 25-годишен, е стягана в менгеме. А мускулите на ръцете му са разтягани с въже. Чупени са му ръцете с дъсчици между пръстите /от което отичат ръцете.

Борис Светиев от Битоля, 24-годишен, студент по медицина в Загреб, е оставен четири дена без хляб. Воден край Вардара,за да го хвърлят в реката.

На някои са поставяни спици под ноктите. Измъчвани са още и Йордан и Димитър Чкартови, Щерю Боздов,Сотир Тренков и арестуваният по друго обвинение Сюлейман Асипи.

Студентът Тодор Попйорданов от Кочани, който следва с кралска стипендия, е викан лично от главния директор на полицията Жика Лазич. Предложено му в да съобщи имената на участниците в младежката тайна организация. Пуснат е на свобода, "за да си помисли".

А той, знаейки какви мъчения го очакват, предпочита да умре, но да не издаде другарите си. Хвърля се под бързия влак между Земун и Белград и загива на 27 юни 1927 г.

По това време в цяла Македония с всеки изминал ден вълнението нараства. Изложения и апели до всички сили, до Обществото на народите, до много студентски, културно-просветни и обществено-политически организации в защита на арестуваните в Скопие студенти изпращат организациите на македонската емиграция в България, САЩ и Канада. Протести изпращат и Българският народен студентски съюз, Съюзът на българските юристи, Съюзът на българските журналисти, Св. синод на Българската православна църква и др. Симпатиите на световната общественост към българските студенти се изразяват в ежедневни публикации в периодичния печат, в протестни събрания в София, Виена, Берлин, Лайпциг и др.

Поради тези обстоятелства и поради стремежа на сръбското правителство да намали политическия ефект на протестите по негово нареждане са освободени голямата част от арестуваните и под съд са дадени само 20 души. Делото е насрочено да се гледа на15 ноември от Скопския окръжен съд. При откриването на първото заседание, преди да се даде ход на делото, някои от адвокатите отправят оплакване, че не им е било позволено да се запознаят с всички документи по делото. Освен това те били предупредени да внимават какво говорят, защото може да попаднат под ударите на Закона за защита на държавата.

Скопският студентски процес се провежда на 5 декември 1927 г. от властите в Кралството на сърби, хървати и словенци срещу български революционери, дейци на Македонската младежка тайна революционна организация. Общо на съдебната скамейка застават 20 български студенти.Съдът отхвърля техните искания, но се възползва от протестите им и отлага делото.

Сред съдените са: Димитър Гюзелов от Дойран, Борис Андреев, Петър Хаджипанзов и Георги Хаджиманев от Велес, Щерю Боздов от Крушево, Димитър Чкатров, Йордан Чкартов, Харалампи Фукаров и Кирил Кузманов от Прилеп, Кирил Вангелов, Кирил Караджов, Емануил Чучков, Тодор Гичев, Благой Монев, Тодор Христов и Христо Хаджикимов от Щип, Борис Светиев от Битоля, Йордан Сапунджиев от Скопие, Димитър Нецев от Струмица и Иван Шопов от Гевгели. Подсъдимите са защитавани от сръбските комунисти Антоние Грубишич и Драгутин Тасич и местните българи Стефан Янакиев и Димитър Илиев. Процесът приключва на 10 декември 1927 година със следните присъди: Димитър Гюзелов е осъден на 20 години строг тъмничен затвор с окови, Иван Шопов на 20 години, Димитър Нацев на 15 години, Димитър Чкатров на 10 години; Харалампи Фукаров, Тодор Гичев, Борис Андреев, Щерьо Боздов и Борис Светиев на по 5 години строг тъмничен затвор с окови. Петър Хаджипанзов, Кирил Вангелов, Георги Хаджиманов, Христо Хаджикимов, Мано Чучков, Кирил Караджов и Йордан Сапунджиев са признати за невинни и са освободени. Успоредно със скопския процес в Кавадарци са съдени Васил Сеизов, студентът Иван Митков, Тодор Габев от околийското управление, ковачът Благой Падиков и кафеджията Пешо Грозданов, но са оправдани поради липса на доказателства за техни провинения. За време на процеса по улиците на Скопие са изписвани множество графити, гласящи „Сърби, отивайте си в Шумадия“ и „Македония е българска!“. Тайната културно-просветна организация на македонските българки взема активно участие по време на Скопския студентски процес, организирайки снабдяването на затворниците с неща от първа необходимост (храна, дрехи и други), а също така наемат адвокати, препращат шифровани сведения до оцелелите ръководители на ММТРО и т.н.

В резултат на процеса Мара Бунева убива Велимир Прелич, главният виновник за Скопският студентски процес през 1927 година и събитията около него. Ролята на Македонската младежка тайна революционна организация и на Тайната културно-просветна организация на македонските българки . Събитията непосредствено след Студентския процес. Независимо от някои сериозни слабости в тактиката на подсъдимите, Скопският студентски процес се явява като първо и голямо изпитание в дейността на българската родолюбива младеж в поробена Македония, решила макар и с голи ръце, без опит в конспирацията, при това при тежък терор от страна на властта, да тръгне по пътя на освободителна борба. Но тоя процес не е край, а начало на неподозирани изпитания, които вземат все по-кървав характер. Преди всичко властта, виждайки неподозирания ефект от процеса сред световното обществено мнение, става все по-бдителна към всички прояви на младежта в Македония. Колкото повече световното обществено мнение сочело Скопския студентски процес като аргумент на български дух на млада Македония и за провала на сръбската кауза, толкова акциите на властниците стават по-коварни. В това отношение много показателна е заканата на шефа на скопската полиция Будимирович пред адвокатите на подсъдимите студенти: "Вие успяхте да спасите повечето от затвора, но сега по-лесно ще ги стигне куршумът" {Revue de droit international, No 3/1929}. Властта е чувствувала, че ММТРО живее и по-нататък не само чрез освободените от съдебно дирене членове, но още повече чрез неразкритите. Затова нейните органи са заявявали открито: "Вече няма да завеждаме съдебни процеси, а направо, без съд ще избиваме провинилите се." И наистина тази закана бе изпълнена, и то буквално, още веднага след приключването на процеса – през 1927 и 1928 година. В духа на жестокото изявление на скопския жупан – полковник (по-сетне генерал) Наумович: "За око – глава, за зъб – челюст!" Следните примери ще докажат това красноречиво.

Два дена след произнасянето на присъдата в Скопие на улицата в Струмица бива застрелян членът на ММТРО Тома Куюмджиев (12.ХII.1927). На 29 декември същата година в Неготино в ранни зори бива застрелян младежът Георги Ангюшев, също член на ММТРО. Един месец след това, на 31 януари 1928 г. в Тетово на улицата с три изстрела бива убит местният млад адвокат Борис Стоянов Андрейчин, проявен и уважаван българин в града. През декември 1928 година в затвора е направен опит да бъде убит осъденият на 10 години студент Димитър Чкатров, един от героите на Студентския проиес. Затворник албанец бива натоварен от полицията да убие с нож тоя студент. Той се опитва да извърши това, но успява само да го нарани в гърдите пред спокойно наблюдаващнте стражари. Обаче притеклите се на помощ другари Нацев и Андреев обезоръжили убиеца и той не успял да довърши пъкленото си дело... Властта обявила албанеца за невменяем и с това инцидентът приключил. През есента на същата 1928 година (20 октомври) е убит при гара Йесенице (Словения) студентът Кирил Ципушев от Радовиш, член на ММТРО и продължител на организационното дело след осъждане на неговите другари. Следващата година (13 август 1929 г.) Щип бива потресен от подобно злодеяние: убит е в мазата на полицейския участък студентът Благой Монев, един от освободените в Скопския процес. След освобождението продължил следването си в Белград, но бил извикан в родния си град Щип "за справка", изтезаван в полицията от известния Каламатиевич и след това заклан. Почти по същото време е дирен да бъде убит друг освободен от студентския процес младеж – Петър Хаджипанзов от Велес, в момент, когато се намирал в едно село във Велешко. Узнал за съдбата на Монев и предупреден от приятели, че е дирен от жандарми също "за справка" успява да избяга чак в Черна гора и да заличи временно следите си, докато се постави под закрила на други обществени фактори, независими от властта. По-късно в Дойран бива застрелян през прозореца на спалнята му младежът Кольо Чакъров, също активен член на ММТРО, а през декември 1931 г. в Гевгели е убит пламенният Трайко Попов, също член на ММТРО, заедно с баща му Теохар Попов и верния му другар Илия Иванов Димов, член също на младежката организация. Като реакция срещу всички издевателства на сръбската власт около аферата със студентите ВМРО извърши няколко въоръжени акции, най-внушителните от които са две: убийството на генерал Ковачевич сред Щип, посред бял ден, от младежите Страхил Развигоров и Илия Лилинков, през октомври 1927 г., и убийството на мъчителя на студентите Велимир Прелич, главен префект при Бановината, извършено от героинята Мара Бунева (януари 1928 г.) на улицата на Скопие, покрай Вардара. Цял свят разбра, че този атентат бе заслужено наказание за един от злодеите над македонската младеж. След това обаче се заредиха нови репресии от сръбска страна и цяла Македония настръхна. Неспособни да уловят неуловимите, сръбските власти съвсем изгубиха равновесие и почнаха да избиват по улиците на градовете съвсем невинни, но отявлени българи, като например аптекаря в Скопие Милан Генов (застрелян от органи на властта в аптеката му посред бял ден на 15.II.1928 г.), прилепския търговец Иван Бояджиев (на 31.III.1928 г.), Георги Николов от Кичево (на 3.IV.1928 г.), Александър Шекеринов от Щип (на 22.V.1928 г.); сред Щип (Ново село), край р. Отиня биват застреляни от засада баща и син Мише и Христо Гавраилови (29.XI.1927 г.), в Марийово кметът на с. Бач, Битолско, Мицко Ташков Солаков (21.III.1928 г.) и ред други, в различно време и в различни селища, като Йоше Гламбички от с. Глобочица, Преспата, Тасе Ангелов, Иван Стоянов, Никола Христов, Гьоше Инчов – всички от с. Саса, Кочанско – всички жертва в изпълнение на заканата на жупана полковник Наумович; "За око – глава, за зъб – челюст" – избивани като кучета по улиците.

Тази слабост на сръбските властници – да изгубят самообладание - говори, че неочакваните удари на македонските борци – въоръжени или не – са им подействували много осезателно. Особено когато на 13 юли 1928 г. героят Иван Момчилов извърши атентат срещу самия върховен заповедник на всички насилия – шефа на държавната безопасност за цяла СЬС Жика Лазич, в собствения му кабинет, като го нарани тежко и се самоуби. При цялата тая страшна обстановка няма съмнение, че населението по градове и села бе потресено. Страх от ненадеен куршум от засада на сръбските терористи е карал хората да не смеят да излязат от дома или да се озъртат на всички страни, готови да бягат при всеки съмнителен жест на непознат или съмнителен човек. След убийството на аптекаря Милан Генов чаршията в Скопйе замряла. В дюкяните на по-видните търговци – българи, седели обикновено жени и момичета, а самите търговци изчезнали: едни се криели по домовете си, други забягнали в други градове. Едно обстоятелетво особено е подействувало за нарастване на тревогата: скопският владика Варнава (по-сетне патриарх) в една реч пред сръбските четници, празнуващи своя патронен празник "Сретение господне", е казал: "Цяла Европа се е повдигнала за македонския въпрос, но докато сърбите имат такива лъвове, като тия четници пред мен, никой никога няма да успее в това" (вж. в. "Македония" от 12.III.1928). Описание на това тежко положение намираме и в дописката на специалния пратеник на атинския вестник "Елефтерон вима" от Скопие. Той пише: "След това убийство (на Милан Генов, б.н.) по-видни българи напуснаха Скопие и едни се установиха в Белград, а други в Солун. Същото се забелязва и в широките народни маси в околията. Народът е обхванат от страх и престана да се движи. Аз лично се уверих в това на скопския пазар, където не видях жива душа от околностите. Виден търговец ме уверяваше вчера, че са престанали да се извършват каквито и да са търговски сделки, защото от околните села престанали да идват в Скопие вследствие на формалностите, които се изискват за движението от един до друг пункт" (вж. в. "Македония" от 20.III.1928). Отправят искане да бъде сменен председателят на състава. 

 

ПРЕ3 ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НА АРЕСТА- от задържането им до повторното разглеждане на делото студентите се намират в постоянна връзка със своите неразкрити другари от ММТРО. Тя се осъществявала чрез техни близки и чрез девойките, членки на Тайната културно-просветна организация на македонските българки, които редовно внасят в затвора щифрована информация. От своя страна арестуваните дават сведения за положението си в затвора. Заседанията по отложеното депо започват отново на 6 декември и завършват на 8 същия месец.

Сега са допуснати в залата и няколко души чужди журналисти. Стсъстват само български, на които сръбските власти не разрешават да влязат изобщо в пределите на СХС кралство по време на процеса. Съдът се председателства от Никола Велкович (същия, поради чието пристрастие адвокатите искака да бъде сменен и беше отложено делото на 15 ноември), а негови членове са Милан Маринкович и Б. Шуменкович. Обвинението се поддържа от прокурора Божидар Петрович.

Първият ден от заседанията започва с прочитането на обвинителния акт. След това започва разпитът на подсъдимите. Съгласно предварително взетото решение всички до един заявяват, че за пръв път в полицията са чули за ММТРО, че обвинението е било скалъпено от нея. Те отхвърлят показанията си, дадени пред следствените власти, като твърдят, че са изтръгнати при страшни физинески и морални изтезания. След това се пристъпва към разпита на свидетелите. Пръв е разпитан предателят Иван Гаврилов. На третия ден (7 двкември) се явява д-р Анте Павелич, адвокат от Загреб и народен представител в Скупщината.

Той връчва на председателя полученото телеграфическо искане от близките на някои от подсъдимите, с което го молят да ги защитава. Също на третия ден се пристъпва към разпита на поемните лица при полицейското следствие. След това прокурорът произнася обвинителната си реч. В нея между другото той казва: "Поддържам своето обвинение... Тук имаме работа само с няколко ренегати и шпиони, каквито ги имв във всяко общество... Когато държавата се хване за оръжието, лесно е да се разбере кой ще победи в тази неравна борба между една модерно устроена и национална държава и една терористична, шпионска организация, между 12 и половина милиона свободни граждани и 20 конспиратори...

Когато отцепилите се от Демократичната партия скопяни,начело със Спиро Китанчев,заговориха за самостоятелна защита на местните интереси,тогава той Велимир Прелич по цели нощи е седял буден в жупанията,очаквайки донесенията на агентите си, които са следели невинното движение на скопяни - винаги готов при най малкия повод да ги арестува масово. Спиро Китанчев наистина беше арестуван по късно заедно с другарите си,макар и без никаква вина.

По това време стана аферата с помощник кмета Димитър Шалев - дело пак на Велимир Прелич. Но своята грозна слава в цяла Македония Прелич затвърди главно с мъченията над македонските студенти.

Всичко това го изнесоха студентите пред съда,а го предадоха сръбските и хърватските вестници. Но походът на насилието не спира тук. Едновременно с Шалев - Прелич започва хайка против мнозина по будни в чаршията скопяни. Най нещастни излязоха от затвора - Славе Панков, Панко Саздов, Лазар Малезанов, Павел Шошолчев и други,които са закопавани в земята,удряни с револвери по главата, и разчеквани устата им с вмъквани в тях ками.

Арестувани били и две жени,приятелки на Мара Бунева,бащата и сестра й,едната й леля а също и други граждани. Като начало след смъртта на Прелич- на първо място изчезна братът на Мара Бунева - Лазар Бунев,който беше войник в битолския гарнизон. Властите убиха подир това братовчедите й Борис Андрейчин и Славе Андрейчин в Тетово на 31 януари,въпреки че бяха сърбомани. Борис Андрейчин е 30 годишен,адвокат.

Един албанец - Неджат Аголи в Тетово бе съсипан от бой в ареста,само защото казал ,че Борис Андрейчин е бил добър човек. Над 20 други граждани са били арестувани,всички безпричинно. Бащата на Мара Бунева - Никола Бунев бил бит и окървавен целият от бой. Блъскан от жандармите. Манол Стоянов е бит на Гази Баба и от лекарите са установени рани. Стефан Паракачев,след ужасен бой,е пратен в болница на лечение. Веса Иванова Анчева и Роза Койзеклиева .

Сантименталността тук е излишна и опасна. Моля съдът да определи най-строгото наказание - смъртното - за обвиняемите предвид на тяхната опасна за цялото общество разрушителна дейност, предвид на тяхната интелигентност..."

ВЕДНАГА СЛЕД РЕЧТА НА ПРОКУРОРА-започват речите на защитниците. Най-напред говори Драгустин Тасич, след него Силвио Барух, Бора Янкович и Йован Грубин. На четвъртия ден (8 декември) продължават речите на защитата. Пръв говори здвокатът Джукич, веднага след него адвокатът Пянич. След тях започва речта си д-р Анте Пзвелич: "Нито една държава не може да си създаде симпатии чрез политически процеси... Всеки политически процес води тъкмо към противното на онова, което цели обвинението... Оставете тези млади хора свободни. Оставвте ги свободни, защото народът има нужда от тях... Осъдите ли ги, правите ги мъченици. Всяка жертва увеличава недоволството и намира подражатели..."

След като д-р Павелич свършва, студентите казват последната си дума. Пръв се изказва главният обвиняем Димитър Гюзелов: "Правителството започва да прокарва своята политика в Македония с насилствени средства. Силата е у сърбите, а от македонците се иска само да изпълняват своите задължения. Права те нямат... Нека се позволи на този народ да се организира политически, както във всички останали области на тази държава .." След него последна дума имат останалите подсъдими.След това председателят обявява, че четенето на присъдата ще стане на 10 декмври 1927 г.

НАЙ-ВИСОКАТА ТОЧКА НА ИНТЕРЕСА- към този процес е в деня на произнасянето на присъдата. В този ден в Скопие цялата полиция е на крак. Взети за изключителни мерки за сигурност. Студентите са докарани до съда под силен конвой.

Съдебната зала в препълнена. Дори представителите на печата се налага да стоят прави. В залата има около 30 униформени полицаи, а броят на цивилните не може да се установи. Четенето на присъдата започва точно в 10 часа.

Димитър Гюзелов в осъден по съвкупност на 30 години затвор, но тъй като според сръбското законодателство максималната присъда е 20 години, той е осъден на 20 години строг тъмничен затвор с тежки окови.

Иван Шопов е осъден също на 20 години строг тъмничвн затвор. Димитър Нецев - на 16 години строг тъмничен затвор.

Димитър Чкатров - на 10 години.

Харалампи Фукаров, Тодор Гичев, Борис Андреев, Щерю Боздов и Борис Светиев са осъдени на 5 години.

Съдът намира за невиновни обвиняемите Петър Хаджипанзов, Георги Хаджиманев, Христо Хаджикимов, Маню Чучков, Кирил Кузманов, Благой Монев, Тодор Христов, Страхил Иванов, Кирил Караджов и Йордан Сапунджиев и ги оправдава.

Защитниците заявяват, че ще обжалват присъдата. Най-трогателен е моментът, когато председателят заповядва да бъдат отделени осъдените от оправданите, за да бъдат първите отведени в затвора. Младите хора се прощават, като се прегръщат и целуват като братя. Обжалвана, присъдата е потвърдена от апелативния, а после и от касационния съд. Така приключва един от най-големите и шумни политически процеси в Македония.

Той има огромно историческо значение за борбите на българите във Вардарска Македония, като нанася тежък удар върху сръбските планове за асимилация на българското население. Тези планове претърпявят крах тъкмо от страна на младата интелигенциа, на която поробителите най-много се надяват.

Македонската младежка тайна революционна организация (ММТРО) е българска политическа организация, действала на територията на Вардарска и Егейска Македония между 1922 и 1941 година и целяща освобождаване на Македония от сръбска и гръцка власт. ММТРО е създадена като организационно независима от ВМРО организация през март 1922 година в Загреб от петима българи от Вардарска Македония, студенти в Загребския университет, начело с Иван Бояджиев от Велес.

Уставът на ММТРО е одобрен и подписан от ръководителя на ВМРО Тодор Александров и в него се посочва, че основните цели на организацията са да подпомага дейността на ВМРО в борбата и за освобождаване на Македония и да противодейства на асимилаторската политика на сръбските и гръцките власти по отношение на българското население.

Организационно ММТРО се състои от петчленни групи (петорки), свързани една с друга само със своите ръководители петари. Първите петорки на организацията се създават още през май-юни 1922 година във Велес, Битоля и Щип. ММТРО разделя Вардарска Македония на четири революционни окръга - Скопски, Битолски, Охридски и Щипски, като освен в тях петорки на организацията се създават и сред македонските студенти, учещи в Западна Европа - Виена, Лайпциг, Берлин.

Главната петорка на организацията е в Загреб. За три години организацията обхваща цяла Вардарска Македония с много добре развита мрежа - петорки на ММТРО има във всички македонски градове под сръбска власт.

  Данните са взети от Архивна книга на -МАКЕДОНСКИЯТ НАУЧЕН ИНСТИТУТ.

 

СЕГА И СНИМКИТЕ ОТ АЛБУМА ЛИ КРАДЕШ. Написана на : 2017-03-24 09:43:28

Що за наглост е да ми пускаш покана за приятелство бе Шибльо- мухъл такъв. И смяташ ли че ще те приема - Емо Иванов за приятелство. А сега и снимките ли ми крадеш от албумите - те ли ти пречат. ВАШАТА МАМА ЦИГАНСКА.

Страница 1 от 157
 1-5 от 785  |   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>