Sibir
Всичко, което не си ти, което не съм аз, престава да бъде важно: болката,безчувствието, отвращението са дребнавости, които нищо общо нямат със живота
blogs left blogs right
Марин
Марин, 14
« sibir.bg
+ * + A+ A- Написана на : 2015-04-17 08:28:08

Един гарван живеел в гората и бил напълно доволен от живота си.

Един хубав ден той срещнал лебед. “Този лебед е толкова бял,” помислил си той, “а пък аз съм толкова черен”. Лебедът сигурно е най-щастливата птица на света. ”

Той споделил тези си свои мисли с лебеда. “Всъщност,” лебедът отговорил: “Аз чувствах, че съм най-щастливата птица, докато не видях един папагал, който беше с два цвята. Сега мисля, че папагалът е по-щастлива птица от мен.”

Гарванът отишъл тогава при папагала. Попитал го дали е най-щастливата птица на света? Папагалът му казал: “Аз живях много щастлив живот, докато не видях пауна. Имам само два цвята, а паунът е изпъстрен с много цветове. Така че не съм аз най-щастливата птица, отиди при пауна.”

След тези думи гарванът се запътил към зоопарка, да посети пауна. Там видял, че стотици хора събрали se да се възхищават на красотата на пауна.

След като хората се разотишли, гарванът си поговорил с пауна, така както и с лебеда и папагала преди това. “Уважаеми пауне, ти си толкова красив. Всеки ден хиляди хора идват да те гледат. Когато хората видят мен, ме пъдят надалече. Мисля, че ти си най-щастливата и най-красивата птица на планетата.”

Паунът отговори: “Винаги съм си мислел, че съм най-красивата и щастлива птица на планетата. Но заради красотата ми, аз съм затворник в този зоопарк. Много внимателно огледах целия зоопарк и видях, че само гарван не е затворен в зоопарка. Гарванът е единствената птица, която не се отглежда в клетка. Така че напоследък си мисля, че ако бях гарван, можех щастливо да бродя навсякъде. А сега съм затворник. Така че смятам, че ти, гарване, който притежаваш свободата, си най-щастливата птица на света.”

 

Това е и нашия проблем също. Ние правим ненужно сравнение с другите и това ни кара да страдаме. Ние не ценим това, което имаме и все искаме различното. И така живеем в порочния кръг на нещастието, вместо да се наслаждаваме на живота си и да бъдем щастливи.


Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате, сте вие самият в миналото. И единственият човек, от когото трябва да се стремите да бъдете по-добър сте вие самият сега, в този момент.
З.Фройд

 

 

 

Страница 1 от 1
 1-3 от 3  |   1 
Саша    2015-04-22 21:56:16      
СВОБОДАТА Е СЛАДКО НЕЩО! СТАРА ИСТИНА И НЕОТМЕНИМА ОТ ВРЕМЕТО! thumbs_up thumbs_up thumbs_up
Вяра    2015-04-17 08:42:29      
Много хубава статия. ok
Страница 1 от 1
 1-3 от 3  |   1