Sibir
Блогът на Маргарита
Маргарита
Маргарита, 46
« sibir.bg
Пътят на великаните Написана на : 2012-12-28 07:32:39
Пътят на великаните

Това е уникална природна местност намираща се в крайбрежния район на Антрим, Северна Ирландия, на около 5 километра североизточно от град Бушмилс.

Местността всъщност представлява подреден "път" от каменни колони, които са с толкова правилна форма, че изглеждат сътворени от човешки ръце.

Тези колони обаче са изцяло дело на природата, която е изваяла това съвършено чудо от базалтови скали. Броят на колоните е около 37 000, те са предимно 6 стенни, с диаметър 37-51 сантиметра и височина до 6 метра.

Преди около 50-60 милиона години, от земните недра тук е изригнала лава, която потекла към морето. Лавата се изстудила много бързо и при втвърдяването си се начупила на правилни 6 стенни огромни стълбове.

На някои от каменните формирования са дадени имена, съответстващи на приликата им с различни предмети - "Комините", "Купата за пунш", "Ветрилото на моята лейди".

Според ирландската легенда този път е построен от гиганта Фин Мак Кул (ловец – воин в Ирландската митология), другият край на този път се намира на отдалечения на 120 километра остров Стафа в Шотландия.

Легендата разказва, че „павираният път“ е бил „построен“ за тепих на двама великани, които имали различия помежду си.

Друга легенда обяснява, че великана Фин Мак Кул е построил мост към своята любима на шотландския остров Стафа.

Пътят на великаните е обявен през 1986 година за обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а през 1987 година за национален природен резерват на Великобритания.

Любопитни факти за златото Написана на : 2012-04-30 15:21:08
Любопитни факти за златото

Не само за жените думата "злато" е музика за ушите! Ето най-интересните и любопитни факти за този благороден метал.

Златен стандарт

Използването на злато като гарант на хартиените валутни системи, или така нареченият "златен стандарт", е залегнало в основата на световните валути до Първата световна война. През първата половина на ХХ-ти век повечето страни се отказват от златното обезпечение на валутите си и премахват златния стандарт.

Рекордьорът

Цял век Южноафриканската република заема лидерската позиция в световния златодобив. Китай обаче неотдавна й отне първото място. През 2007 г. азиатската страна за пръв път оглави класацията. Според данни на Китайската златна асоциация (China Gold Association) златодобивът в Китай за 2010 възлиза на рекордните 340 тона. Преди да бъде изместена от Китай, Южноафриканската република цяло едно столетие е шампион по добив на злато. От нейните недра са извадени повече от 45 000 тона благороден метал. Първите регистрирани златни залежи датират още от 1884 година.

Индийски страсти

Половината от цялата наличност на злато в света се намира в Индия под формата на накити и бижута. Това е най-внасяната суровина в страната - след петрола. И нищо чудно, предвид страстта на индийките към пищни украшения. Златото в Индия е не само символ на благосъстоятелност, но и на сигурност, защото в тежки времена винаги може да се продаде.

Най-много злато има във...

Форт Нокс, щата Кентъки - над 8.000 т. на едно място. Там се намира най-известният златен резерв в света – този на САЩ. Съединените щати нямат конкуренция по запасите си на злато в света. Техният златен резерв е почти толкова голям, колкото този на Италия, Франция и Германия взети заедно.

Германското злато

След САЩ, Германия се нарежда на второ място по златни резерви в света. Централната банка на Германия разполага с 3.403 тона злато. А България? Къде стои България в световната ранглиста? Златните резерви на БНБ в края на август 2010 г. възлизат на 40,4 тона. Това класира страната на 43-то място в света.

Цената на златото

Управителят на Кралския монетен двор Исак Нютон пръв определя цената на златото през 1717 година. Една тройунция злато той приравнява на малко повече от четири лири. Тази стойност на златото се запазва фиксирана близо 200 години. За заслугите си към Монетния двор и постиженията си в областта на науката Нютон е удостоен с благородническата титла "сър".

Златото на глупака

Не всичко, което блести е злато. Минералът пирит често изиграва лоша шега на златотърсачите-любители. Той измамно много прилича на злато и затова го наричат още "Златото на глупака". Минералът е бляскава съвкупност от мед, желязо, злато, сребро, кобалт, цинк и никел.

Златни контакти

Не случайно контактите в совалките са от чисто злато. Златото е отличен електропроводник, не корозира и това са две доста основателни причини за неговото използване в космонавтиката. Тези негови качества гарантират 100-процентовата функционалност на контактите в Космоса, а както знаем там условията са доста екстремни. Във всяка космическа совалка има повече от 40 кг злато.

Сателити от злато

Злато има не само в космическите совалки. Бляскавият метал е перфектен рефлектор и това го превръща в идеалния материал за облицоване на сателити. Тънкото златно фолио, което покрива повърхността на сателитите рефлектира слънчевата светлина и ги предпазва от силното топлинно излъчване.

Яйцата на Фаберже

Петер Карл Фаберже е един от най-големите майстор-златари на всички времена и несъмнено най-прочутият. Той е придворен бижутер към руския царски двор, а световна слава му носят неговите "Великденски яйца". Те са истински бижутерски шедьоври! Фаберже успява да изработи 50 яйца, от които 42 са запазени и до днес, а 8 безследно изчезнали.

Българското злато

Най-старите златни украшения в света не са намерени в някоя древна египетска гробница, а в некропола край Дуранкулак! 24-каратовите златни накити и фигурки от каменно-медната епоха предизвикват истинска археологическа сензация, когато през 1972 г. един багерист случайно се натъква на тях. Златото датира от около 5000 години пр. Хр.

Треска за злато

На 24 януари 1848 г. един агроном на име Джон Сатър открива буца злато в ранчото си в Сакраменто. С това поставя началото на познатата ни от романите на Джек Лондон треска за злато в Калифорния. Като обезумели от мечтата за бързи пари, хората се стичат като лавина в американския щат, където избухва легендарната жестока битка за злато.

Испанският крадец

Испанецът Франсиско Писаро влиза в историята не само като завоевател на Империята на инките, но и като най-големия крадец на злато в света. Той и неговата войска пленяват вожда на инките Атахуалпа, като искат нечувано голям откуп за него. Въпреки предложените от инките 59 157 кг. злато и 11 793 кг. сребро в замяна на вожда, Писаро не удържа на думата си и безмилостно го екзекутира.

Тайнственото eзеро

На територията на днешна Колумбия, в Андите, възниква една легенда - легендата за "Златния град". Древен ритуал по провъзгласяване на нов върховен вожд на племето муиски слага началото на един тайнствен мит. Изпълнявайки ритуала, хората от племето поръсвали бъдещия вожд със златен прашец, качвали го на сал, натоварен със златни дарове за боговете и поемали с него на плаване по езерото Гуатавита.

В средата на езерото се отдавали на молитви и пускали златните дарове един по един във водата. Около 1530 г. конкистадорът Гонзало Хименес де Кесада става свидетел на този тайнствен ритуал и така тръгва легендата за Златния град Ел Дорадо. Мнозина авантюристи са опитвали да открият точното местонахождение на Златния град - но уви, безуспешно.

Най-странните професии в света Написана на : 2012-01-29 07:28:24
Най-странните професии в света

Подушвач

В магазините често се сблъскваме с огромното разнообразие от парфюми, дезодоранти, одеколони и продукти с различни аромати. След първите няколко подушвания носът ни вече не може да реши кое от благоуханията му харесва най-много. Затова си има специални служители, които да ви помогнат в обективния избор на аромат – подушвачите.

Професионален поспаланко

Някои от нас спят на работа с риск да бъдат хванати, други го правят в градския транспорт и т.н. Ако сте от гореизброените любители на съня, то със сигурност ще бъдете учудени да разберете, че съществуват хора, на които им се плаща, за да спят. Най-често те се наемат от изследователски организации и университети, за да участват в провеждането на поредния опит или проучване.

Инспектор на зарчета

Дори и най-малкото несъвършенство и драскотина по повърхността на зарчетата може да стане причина някой да загуби или спечели незаслужено. Ако играете табла или барбут в къщи, това няма да има много голямо значение, но в казината зарчетата се проверяват от специални хора – инспектори на зарчета.

Инспектор на тампони

Следващият инспектор със странна професия, може би не е толкова въодушевен от работата си, защото на него ежедневно му се налага да проверява… дамски тампони. Да, има и такава професия, която включва проверяването на абсорбционните възможности на различни по големина тампони. Дневната бройка, която трябва да провери всеки инспектор е 125.

Дояч на змии

Както знаем всички змийската отрова е опасна и много силна. Буквално за секунди се свързва с кръвта в човешкото тяло и води до смърт, ако не бъдат взети навременни мерки. Заедно с това обаче, тя заема централно място в медицинските изследвания за лечение на инфаркти и злокачествени тумори. За да бъдат проведени научните опити обаче, някой трябва да се престраши да „издои” отровата от змиите. Точно така се наричат хората, които се занимават с опасната професия – доячи на змии.

Чистач на повръщано в увеселителен парк

Често в увеселителните паркове се случва на някой да не му понесат завоите на влакчето на ужасите. Обиколката в повечето случаи завършва със „сервирания” обяд върху облегалката на увеселителното влакче. Е, нали все някой трябва да минава и да чисти след туристите?

И още странности от света:

Професия соколар - в Санта Барбара, Калифорния, съществува странната професия соколар. Човекът забавлява гостите на хотел, като им показва шоу с обучени соколи.

Ловец на домашни любимци - в Цюрих, Швейцария, на летището има специални хора, които хващат избягалите домашни любимци на пасажерите. Явно са много…

Пазач от кокосови орехи – на остров Свети Томас (Вирджинските острови) са наети специални служители, които да бдят за безопасността на гостите в един от хотелите. Те трябва да следят да не падат кокосови орехи върху гостите.

Гид в канализацията – в столицата на Франция, Париж можете да посетите канализационната система на града, благодарение на гидове, които добре познават коридорите и шахтите под земята.

Най-странните будилници в света Написана на : 2012-01-26 07:44:22
Най-странните будилници в света

Според специалисти за приятно събуждане трябва да използвате любимото си радио. Ако то свири в продължение на двадесет минути приятна музика, организмът ще премине от състояние на сън в сладка дрямка и след това безболезнено ще се събуди.

Японците са изобретили будилник, който разпръсква аромата на определено цвете, когато трябва да ставате. Засилващият се аромат буди по-рязко и от най-силната аларма.

Леонардо да Винчи изобретил будилник, който търкал краката на спящия, за да го събуди.

Австралийски учени са разработили устройство, което буди заспалите шофьори. Ако то забележи, че човек се отпуска, устройството подава звуков сигнал и отваря рязко прозореца за приток на чист въздух.

Един от най-функционалните будилници е сфера, която се закача над главата. Колкото повече звъни, толкова по-високо към тавана се издига. И така дотогава, докато човек не стане от леглото, за да го свали и да го изключи.

Много ефективен е военният будилник. Той издава звуци на военни команди. Много хора споделят, че изпитват истински ужас и не могат да си помислят да продължат да се излежават.

Най-ужасният будилник се нарича Клоки. Когато трябва да ви събуди, той пада на пода и се скрива някъде, но продължава да звъни. Всеки ден той пада на едно и също място, но се крие на различни.

Чилийски студенти са изобретили възглавница за събуждане на хора, които имат проблеми със слуха. Тя леко вибрира и тресе главата на спящия, като постоянно се надува и спада.

Според специалистите сигналът на будилника трябва да е приятен. Резките звуци при събуждане предизвикват стрес в организма.

Най-странните музеи в света Написана на : 2012-01-24 05:46:07
Най-странните музеи в света

Сред най-странните музеи в света се нарежда международният музей на тоалетните в Ню Делхи, Индия. Той отразява триумфа на един от най-важните предмети на бита.

Исландският музей на фалосите представя тази интересна част на редица животни – над 100 вида. Сред тях са изложени гигантските пениси на слон и кит.

Музеят на металните чашки се намира в американския щат Джорджия. Той е живо доказателство, че ако пожелае, човек може да създаде музей на всяко нищо от бита.

Музеят на изтезанията се намира в Амстердам и хвърля светлина върху ужасяващите методи, използвани за мъчения на хората през вековете. Сред тях е и печално известното разчупване на череп.

Музеят на некадърните творци се намира в Масачузетс и дава възможност и на най-некадърните художници да представят творенията си. Създателите му смятат, че не е нужно да се дава шанс само на хората с талант.

Музеят на солниците се намира в щата Тенеси и представя над 20 000 солници от цял свят. Освен тях има и още толкова съдове за черен пипер, които са в комплект със солниците.

Музеят на зайчето Бъни представя всичко, което засяга зайчетата. Той се намира в Калифорния и всеки, който иска да разбере защо зайците правят любов толкова забързано, може да го посети.

Подземният Париж, който е пресечен от различни канализационни системи, всъщност представлява един вид музей, често посещаван от туристи.

Музеят на косата се намира в Турция и е събрал косите на над 16 000 хора от цял свят. Те са колекционирани от прочут турски милионер.

Може би най-странен е музеят на разтворимите супи, който се намира в Токио.

Страница 1 от 3
 1-5 от 13  |   1  2  3  >>