Sibir
БЛОГЪТ НА --КРАСИ----МИРА--
blogs left blogs right
--КРАСИ--
--КРАСИ--, 54
« sibir.bg
Слънчогледовите семки - против депресия и стрес A+ A- Написана на : 2011-09-30 19:36:58
Слънчогледовите семки - против депресия и стрес

Слънчогледовите семки - против депресия и стрес

Слънчогледовите семки са една натурална супер храна, която, освен че е източник на многобройни ползи за физическото здраве, помага и за поддържането на доброто настроение, което ги превръща в природен антидепресант.

30-09-2011

 

Здравните ползи от консумацията на семки са силно омаловажени, а е препоръчително да включим тази храна към ежедневната си диета, за да се възползваме от забележителните резултати. Такъв тип семки са слънчогледовите.

Слънчогледите са сред първите широко култивирани растения - заради разнообразните им приложения като храна, източник на масло и багрилно вещество. Слънчогледовите семки са особено полезни за здравето и действат като естествен антидепресант, който ще ни помогне да се почувстваме в приповдигнато настроение и да се справим със стреса. Причината за това е, че слънчогледовите семки имат високо съдържание на магнезий, който допринася за цялостното здраве на нервната система, и голямо количество от аминокиселината триптофан, която помага за производството на серотонин – най-важния невротрансмитер, който прави чудеса с настроението и ни предпазва от депресията. С други думи слънчогледовите семки действат на принципа на комерсиалните антидепресанти на таблетки, които повишават нивата на серотонина. Като бонус тези семки са богати и на витамин В6, който помага на тялото да произвежда натурални „антидепресанти”.

Освен споменатите по-горе качества на слънчогледовите семки за подобряване на настроението, ето и още някои от многото им ползи за здравето, които ги превръщат в истинска супер храна:

• Мощен антиоксидант: Слънчогледовите семки са пълни с витамините С и Е, които са естествени антиоксиданти и помагат на тялото да се пребори със свободните радикали.

• Изобилието от магнезий: Магнезият помага за отпускането на мускулите и за предпазването от прекомерна активация на нервите. Тези семена ефективно помагат и за понижаването на мускулните спазми, крампите, раздразненията и др.

• Изобилие от селен: Селенът възстановява клетките и ДНК. Минералът в слънчогледовите семки е по-полезен от същия в хранителните добавки.

• Богати на калий – Калият балансира съдържанието на натрий в ежедневната ни храна и помага за поддържането на здравословно кръвно налягане.

• Богати на фолиева киселина: Тя допринася за формирането на хемоглобина в тялото.

• Високо съдържание на цинк: Цинкът подобрява работата на имунната система и на производството на важни хормони като тестостерона.

• Здравословни мазнини: Слънчогледовите семки съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини, които са полезни за сърцето.

• Фибри: Слънчогледовите семки са чудесен източник и на диетични фибри, които помагат за ефективното храносмилане.

Слънчогледовите семки са чудесен заместител на обичайното похапване между храненията и са много по-полезни от стандартните пържени, пълни с натрий, повишаващи холестерола и висококалорични преработени пакетчета чипс.

Източник: Здраве.BG

http://www.zdrave.bg

Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1 
Lora    2011-10-01 10:31:37      
Обичам семки! thumbs_up
Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1