Sibir
Блогът на Danninna
blogs left blogs right
Dannina
Dannina, 55
« sibir.bg
Имената на месеците и дните на седмицата A+ A- Написана на : 2009-09-05 21:44:14

От древни времена хората са създавали различни начини за да разграничават и времето,в което живеят.
На мен винаги ми е било интересно откъде води началото си летоброенето,какво значение имат имената на месеците и дните от седмицата и какво настроение създават те в живота ни.
Ще споделя с Вас част от това,което открих!


МЕСЕЦИТЕ
Както много неща от познатия ни съвременен свят, имената на месеците идват от древния Рим.

ЯНУАРИ
Името на месеца идва от римския бог Янус, който е свързван с прехода, с прага, с вратата; с началото и края. Бог Янус е изобразяван с две лица, които гледат в две различни посоки – по подобен начин през януари хората „поглеждат” и в новата, и в старата година.Символ е на ловкостта и приспособимостта ни!

ФЕВРУАРИ
Името му идва от латинското Фавър-бог на отвъдния свят.Символизира пречистването на мислите,чувствата и душите ни!

МАРТ
У нас наричаме март женски месец не само заради 8 март, но и заради факта, че това е месецът с най-променливо време в годината. А каква по-подходяща дума за настроението на една жена от „променливо”?
Да, но всъщност името на месеца идва от бога на войната , свързван в културата с мъжкото начало – Марс за римляните.Символизира промените,в днешно време,агресията,борбеноста!

АПРИЛ
Името идва от Аперир-бог обновяването.
Смволизира цъфтежа,новото начало!

МАЙ
Името му произхожда от Мая-пиитана още от древните гърци като покровителка на горите,полетата,земята.
Символизира вечността и красотата!

ЮНИ
Изненада! Той е наречен на древноримската богиня Юнона. Не го очакваше, нали? Хера е съпругата на главния римския бог Юпитер.Покровителка е на дома и семеството.

ЮЛИ
Това е месецът, в който е роден Юлий Цезар и затова римляните са му дали това име.По негова идея е създаден календара,който с малки поправки ползваме и днес.Това е почти единственият от месеците, такива, който е наречен на простосмъртен.

АВГУСТ
Той е вторият месец,който носи името на простосмъртен-първия императар-Октавиан Август.

Септември, Октомври, Ноември, Декември:
Имената на тези месеци са буквален превод на латински числителни редни-седем,осем,девет,десет.
Какво ни носят,какво смволизират-всъщност не знам-премаме ги така,както ги чувстваме!


СЕДМИЦИТЕ

В древността, всеки ден от седмицата е бил свързан с влиянието на определена планета. Всеки ден е имал своето поверие и символика, а на хората се препоръчвало определено поведение.

ПОНЕДЕЛНИК -ЛУНА
Понеделник - неспокоен, променлив ден. На първи план излизат емоциите и капризите, появяват се романтични настроения, мечтателност. Луната символизира женското начало и за това понеделникът се счита за ден, покровителстващ жените.
Най-добре е да се доверяваме на инстинктите си!

ВТОРНИК - МАРС
Вторник се счита за активен ден, с рязък, взривен характер. Във вторник са се раждали рицарите, героите, борците. В древността вторник се е считал за крайно тежък ден. Счита се, че именно в този ден започват войните, извършват се военните преврати, установява се диктатура. Той е ден за активно начало, борба, резки промени и смели инициативи. В този ден на седмицата не трябва да се стои със скръстени ръце. Напротив, необходимо е да има повече инициатива. Вторник се счита за неуспешен за колективна работа и общуване с близките, тъй като той поражда конфликти. Компромиси и примирие са почти невъзможни.
Препоръчва се да се предпазваме от агресия!

СРЯДА - МЕРКУРИЙ
Срядата в древността е свързвана с Меркурий - покровител на търговията, знанието и писмеността. Срядата е любознателна, възприемчива към новата информация, комуникациите, суетата. Хората родени в сряда, се считат за хитри и ловки. Този ден е подходящ за пътуване,търговска дейност, приключване на сделки, нови запознанства, преписки. Проблемите могат да се решават кротко, без конфликти.
Препоръка-подходящ за комуникации!

ЧЕТВЪРТЪК - ЮПИТЕР
Символизира късмета. Хората, родени в този ден привличат към себе си внимание и предизвикват уважение. Те се считат преродени водачи, пазители на закона. От тях са се избирали жреци и законодатели. В този ден се препоръчва изучаване на религия, закони, възстановяване на справедливост. Четвъртък е посветен на решаване на социалните проблеми свързани със законите, държавността, обществото и религията. В този ден е противопоказано уединението, сключване на търговски сделки и нови запознанства.
Ден на на късмета ни!

ПЕТЪК - ВЕНЕРА
Петък е бил посветен на богинята на любовта, чувствата и красотата. Счита се, че родените в този ден, носят мир, хармония, красота. Те са естети и миротворци, лентяи и лакомници. Този ден се счита за неудачен за романтични запознанства и сключване на брак. Едновременно с това, трябва да се избягват всевъзможните излишества, да се поддава на пагубни страсти. Във всичко трябва да се съблюдава умереност.
Ден на обичта и любовта!

СЪБОТА - САТУРН
Още един критичен ден, отреден за почит към мъртвите. В този ден се раждат философите-отшелници, не вписващи се в общоприетите рамки, шпиони, инквизитори. Съботата се счита за ден на самопознанието, обособеността и социалните контакти, за най-добър ден за уединение, концентрация, размишление за смисъла на живота. Едновременно с това, в този ден човек може да го обземе мъка, вътрешно безпокойство, тежест.
Ден за ограничения или умереност!

НЕДЕЛЯ - СЛЪНЦЕ
Това е активен и творчески ден, истински празник, радост и успех, ден за сватби. В неделя се препоръчва започването на нови дела, започване на лечение, защото в този ден на седмицата започва цикъла за възстановяване силите на организма. В неделя трябва да се започва всяка творческа работа. Едновременно съществуват и забрани. Например, в неделя не се препоръчва усамотяване и затваряне в себе си. Забранява се за сключване на съмнителни сделки и връзки със съмнителни хора, да се впуска в рисковани начинания.
Ден за личността,за равносметка!
                                               от ИнтернетСтраница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1 
Ирена    2009-09-06 13:25:28      
flower flower flower bloom bloom bloom flower flower flower
Страница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1