Sibir
MAFIA
blogs left blogs right
Consuse
Consuse, 34
« sibir.bg
Поли Пантев A+ A- Написана на : 2009-07-16 15:01:12
Поли Пантев

Кариерата на Пантю Тотев Пантев-Поли е класическа за българския мутренски елит. От чейнджа на “Магурата”, през измамите в Унгария и Германия до каналите за крадени коли и трафика им, през силовите застрахователни компании до наркотиците. В зората на демокрацията Поли Пантев е сред хората на Васил Илиев във ВИС-1. Не е на тяхно пряко подчинение, но е сред техните бригади. Твърде силно е да се твърди, че той е измислил застрахователната компания ВИС-2, но, изглежда, е имал претенции за това. От периода на мутация на борческите охранителни фирми в силови застрахователни компании обаче е слухът, че Поли е завлякъл Васил Илиев с 300 000 долара, което ги направи вечни врагове. След това преминал към СИК. Това се случва в края на 1994 г., когато двете основни фигури в другата борческа компания Красимир Маринов-Маргина и Дмитрий Минев-Руснака се завръщат от изгнание, след като им беше свалено обвинението за въоръжен грабеж в спортния комплекс “Д’ескрим”. Твърдението, че оттам нататък животът на Поли Пантев е тясно свързан със СИК е и вярно, и не е вярно. Вярното е, че той винаги е ползвал покровителството на хората от СИК и е въртял съвместен бизнес с тях, но доста често е играл и индивидуална игра. Бригадата му е структурирана около фирма “Хермес къмпани”, с която той влиза като акционер в застрахователно дружество “СИК живот”. Тези, които го познават, твърдят, че е много хитър, нагъл и жесток .
Кариерата му на наркотърговец започва първоначално с контрола над хероина. Поли е близък до Пламен Иванов-Фалконети, който беше убит от упор през 1997 г. пред ресторант “Олимп”. Фалконети държеше хотел “Орбита” и трафика на хероин през България. На същия адрес имаше регистрирани и няколко оръжейни фирми, както и фирми на хора от СИК. След смъртта на Фалконети неговото място е заето от Николай Котрулев-Ленин, който поддържа близки връзки с турски мафиоти. Кога Поли Пантев е направил крачката към скъпия и далеч по-доходоносен кокаин, не е ясно. Предполага се, че е ползвал италианските си връзки, за да установи контакт с колумбийски доставчици. Ясно е, че в средата на 1999 г. той вече владееше поне половината пазар на кока. Хората на СИК и ВИС си поделят пазара.
Малко след това се появиха слуховете за кражбата на 500-те тона кокаин. Откъде и как - версиите са няколко. Важното е, че Поли си е позволил да отклони половин тон за десетки милиони марки не от кого да е, а от колумбийската или руската мафия, и да пласира коката у нас и в чужбина за своя сметка. И двете мафии не прощават подобна гавра. Още повече пък от неясен балкански субект като Поли Пантев.

На 9 март в 16.30 часа местно време пред асансьора на хотел “Сонеста” от упор е застрелян Пантю Тотев Пантев. Убийството става на карибския остров Аруба, известен като рай за колумбийските наркобарони и руската мафия. Поли Пантев напуска България на 9 февруари през Холандия за островите, които са холандско владение. Убиецът е бял мъж със светла коса и зелени очи според очевидци. След като изстрелял 4 куршума в лицето на българина, той напуснал фоайето на хотела, качил се на мотор “Ендуро” и изчезнал. По-късно моторът е открит изоставен. Изяснява се, че е бил нает под наем десетина дни по-рано от мъж, представил се като Ханк Вебер. При наемането на мотора с него е имало още един мъж. В деня на убийството трети мъж идва във фирмата и взима возилото с пълномощно 5 часа преди убийството. Поли Пантев е бил без охрана, регистрирал се е с истинското си име и е записал българката с него като своя жена. От запис в стаята на Пантев става ясно, че той е бил на острова и през февруари, когато там има традиционни празненства.
Няколко въпроса предизвикват съмнения. Какво е правел Поли Пантев в Аруба, ако наистина е откраднал 500 кг кокаин от колумбийската мафия - искал е да се откупи, да преговаря за живота си, да търси посредничество на някой конкурентен клан, да купува нова стока или е бил спокоен, че е оправил нещата? Каквито и да са отговорите, Поли Пантев не е познал.