Sibir
Блогът на miroslava
blogs left blogs right
Мирослава
Мирослава, 57
« sibir.bg
Житна диета на Дънов A+ A- Написана на : 2010-02-02 07:54:32


"Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на Природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа."
"Сила и живот", първа серия
"Ще се намериш посят на Божествената нива. Ще минеш през процеса на житното зърно. Ще намериш процеса на поникването, ще претърпиш зимата, вятъра, студа, додето разбереш Божиите пътища. Не че БОГ има нещо против теб, но то е за твоя полза. Тогава ще се развиваш, иначе ще стоиш в хамбара. Когато БОГ иска да ни даде свобода, то е преминаване от едно състояние в друго. Външните страдания идват, като един процес на съзнанието. Страданията показват, че ние сме на правия път. Щом страдате, бъдете сигурни, че се намирате на правия път. Но престанеш ли да страдаш на Земята, тогава можеш да се разколебаеш. Сега трябва да изучавате тази дълбока на самовъзпитанието. Трябва да се възпитавате. Човек трябва да работи върху себе си, за да стане силен, за да изработи своята свобода, трябва да придобие и знание. А пък за да придобие знание, трябва да има широк поглед, трябва да учи. Аз желая всички да бъдете много трудолюбиви, да учите и да правите постоянно малки опити"
"Доброто семе"ИБ 1930-1932 г.

image

Историята надолу е записана от брат ЖОРО от Габрово като споделяне на сестра Йорданка Жекова - готвачката на Петър Дънов ( със съкращения )

Сестра Йорданка ми обясни, че по време на Учителя, този режим през м. февруари са го провеждали само двамата в тайно и Учителя приживе не е искал да го даде на Братството. Тъй като по време на Учителя, на Изгрева е съществувала традицията да има общ обяд, а вечер Учителя често са го канили на вечера от някоя братска група с цел за общуване и разговори с Учителя - тогава е правело впечатление, че за известен период от време през м. февруари, Учителя е отказвал на тези покани и са се хранили само със своята готвачка. Приятелите не са знаели истинската причина за отказа на Учителя, но са приемали това като негово желание за известна почивка и усамотение. Ние можем само да гадаем, каква е истинската причина Учителя да не сподели това упражнение с Братството, но този факт ми обясни, на какво се дължат различията за провеждането на житния режим в различните братски групи. Фактически този режим не е описан в никоя беседа или пък в разговорите с бр. Боян Боев, а упражненията с жито, дадени в някои беседи, са доста различни от провеждането на житния режим през февруари. Затова някои наши приятели, които твърдят, че са чели за този режим в еди коя си беседа, всъщност говорят за други упражнения и задачи, които Учителя е задавал в Школата.
Фактически с. Йорданка Жекова е единствената, която е била запозната с режима. Тя ми сподели, че през 1953 г. Учителя й се явява на сън като видение и й разрешава да даде житния режим на Братството.
Даже най-близките ученици на Учителя като бр. Боян Боев, бр. Борис Николов, с. Паша Теодорова, с. Мария Тодорова и други фактически не знаеха за съществуването на житния режим.

image

ЖИТНИЯТ РЕЖИМ ЗАПОЧВА ВИНАГИ ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ ( никога през друг месец) 1-3 дни след пълнолуние. Тъй като всяка година то се пада на различни дати, затова и началото на режима не е от една и съща дата и понякога, когато пълнолунието е по края на месеца, режимът може да се продължи и през март. Трябва веднага да отбележим, че житният режим през м. февруари няма пряка връзка със зодиакалните знаци и не е задължително да бъде провеждан само в зодиакален знак Водолей, а може и в зодиакален знак Риби. Когато пълнолунието през м. февруари се падне в крайните дати на месеца ( например 27-28 февруари) и тогава ако вземам за начало на режима три дни след пълнолуние, би означавало режима да започне през м. март. Това не би било правилно, защото противоречи на основното правило, режимът да се започва през м. февруари. В такива крайни случаи се взима пълнолунието в крайните дати на м. януари, като режимът трябва да започне в началото на м. февруари.

Като отчитаме дневната цикличност през седмицата, най-благоприятно ( но не задължително) е режимът да започне в сряда, за да се отпости на десетия ден в петък. Задължително е обаче отпостването да стане преди новолунието.

Така, ако отчитаме всичко горепосочено, най-благоприятно за 2010 г е житният режим да започне на 2-3 февруари и да приключи на 11-12 февруари , тъй като пълнолунието беше на 30.01.2010 г., а новолунието ще бъде на 14.02.2010 г.

През м. февруари Природата все още "спи" зимен сън и ние трябва да пречистим физически и духовно организма си, за да можем да възприемем праната, която е в изобилие в началото на пролетта. Учителят е избрал м. февруари като най-подходящ период за прочитване на организма. И наистинам. януари е все още много рано, а температурните условия често са много сурови, което би изтощило организма, а м. март е вече късно в условията на умерения пояс.

image

ПОДГОТОВКА

На първия ден сутринта се казва един път формулата :
Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни!
Всеки ден трябва да се употребяват:
- 100 грама жито ( то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота);
- 3 ябълки ( за сърцето );
- девет ореха ( за мозъка );
- мед ( за кръвта ) и лимон;
- минимум 1,5 л. преварена вода
необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, а водата да бъде от някой чист извор, а не от водопровода, защото последната е хлорирана и нечиста. не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои минерални соли в съответствие с нейния произход. Идеалният случай би бил, да разполагаме с рилска вода и най-вече от чешмичката "Ръцете, които дават".

image


ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО

Сто грама жито (грухана пшеница ) се измива много добре и с лъжица се слага в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряля вода почти до горе и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха.
На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин-един час преди закуска, като се добавя мед и лимон на вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържа малко в устата, като се ''дъвче", а не да се изпива на едри глътки, защото това е изключително силна и концентрирана храна. Житената вода е също и много силно лекарство, което Учителя дава за лекуване на нерви, като в този случай тя е необходимо да се пие 40 дни. така че тези, които искат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим ( десет дни ) да продължат да пият житената вода. Горепосочената житена вода има тази лечебна сила само в случая, че житото е ГРУХАНО. Ако житото е сурово, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила. Искам изрично да подчертая, че Учителя е ползвал през житния режим само грухано жито от сорта бяло жито, а не сурово или покълнало такова. Това трябва да се има предвид от всички, които искат правилно да проведат житния режим. Употребата на сурово жито е друго упражнение, дадено от Учителя в беседа, което обаче не се отнася до житния режим през февруари.
Дневната порция жито се разпределя на 3 части, като е желателно, след отсипване на съответната част, останалите части да остават в добре затворения термос, което запазва житото в свежо и прясно състояние, докато, ако то се отсипе сутринта и стои на открито, то се окислява от въздуха и губи от своята хранителност.
При всяко от яденетата се изяжда - 1/3 от дневната порция жито, една ябълка и три ореха.
Желателно е около час преди ядене да се изпиват поне 2 водни чаши преварена вода с мед и лимон. Практически сутринта тази роля изпълнява житената вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и житният режим се кара много трудно. Затова пийте вода, колкото може повече, но само преварена такава и никога студена, непреварена.
Учителят е съветвал, да се вземе мед с малка чаена лъжичка, да се долепи до горното небце, а след това да се отпива от водата, в която има изцедени няколко капки лимон. Водата се задържа в устата и се "дъвче", също както и житената вода сутрин. По този начин медът се разтваря в устата, като така захранва най-висшите духовни центрове в мозъка на човека чрез устата, а не чрез стомашните сокове, които се явяват много груба храна за тези фини центрове.
Учителят е казал, че житото трябва да се дъвче 99 пъти. Той винаги подчертаваше, че храната трябва да се дъвче продължително и внимателно, за да се хранят духовните центрове и за да бъдем здрави. тези, които дъвчат малко и задържат храната малко в устата си, не могат наистина да бъдат духовни хора, защото техните духовни центрове гледуват
Преди да изядем ябълката, трябва да я подържим в ръка, да я разгледаме внимателно, да се свържем с нейната аура, да й се порадваме, да благодарим на дървото, на Слънцето и на всички души, които са помогнали тази ябълка да достигне до нас...[b]При хранене да спазваме правилото на Учителя "Хранете се с любов и благодарност! "
На петия ден от житния режим Учителя казал : "Новите клетки идат...!"
Житният режим е даден за обновяване на клетките наорганизма и както се вижда, това става на петия ден. Именно на това се дължи лекотата и хубавото чувство, което ние придобиваме от петия ден нататък...
По време на житния режим не се употребява никаква сол, а лимонът да е един на ден. медът е по вкус и няма ограничения. Добре е, да събирате семките от ябълките и да ги посадите на подходящо място, като с това ние ще изразим нашата благодарност за тяхната саможертва.
По отношение на храните, които консумираме, Учителят казва : " Вие сте болни, заящото ядете свински пържоли, но аз имам предвид не физическа храна, а вашите мисли и чувства."
Това показва, че постът и вегетарианството са наистина такива, ако съществуват едновременно и в трите свята - физическия, духовния и Божествения...
да се опитваме да спазим закона за абсолютната чистота не само относно физическа храна, но и да имаме светли мисли, чисти чувства и добри и благородни постъпки. Затова е абсолютно необхдимо през тези 10 дни да станем СЛЪНЧЕВИ ХОРА и да не допускаме в себе си никакви отрицателни мисли и чувства и съзнателно да правим добри и благородни постъпки.

image

ОТПОСТВАНЕ

Отпостването се прави на десетия ден на обяд, като към житото и останалата храна се добави и АНГЕЛСКА СУПА, подправена с малко сол. Ангелската супа се приготвя, като се сварят цели, обелени картофи и накрая се добавя магнаноз, като може и чер пипер. Няма точен брой картофи, които трябва да се изядат - това е според индивидуалното предпочитание. В дните след житния режим трябва да се внимава да не се преяжда и преминаването към обичайния режим на хранене да се озъществи плавно и постепенно, в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка. на следващия ден към картофите и магданоза се добавя и морковче, на другия ден - целина, на следващия - грах и т.н, докато за захраните постепенно с всички заленчуци. След това постепенно можете да преминете на нормално меню. Тъй като тази година Заговезни е на 15.02., тези, които постят , могат да продължат с пост...
Всички отпадъци от храната по време на житния режим като ореховите черупки, обелки от ябълки и т.н. не бива да се изхвърлят на боклука, а да се събират в плик и след като свърши постът, отпадъците да се заровят на някое чисто място сред Природата.

image

Смисълът на житния режим е да ни пречисти и извиси физически и духовно, да ни направи НОВИ ХОРА, хора, които сега ще дойдат през новата епоха на ВОДОЛЕЯ и които Учителя нарече СЛЪНЧЕВИ ДЕВИ.
А да се спремиш да достигнеш тази мярка, този висок идеал, това е прекрасно! Нали?

Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1 
БЛАГОРОДКА    2010-02-02 12:22:03      
Women MySpace Comment

Click here for more women comments and images
Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1