Всеки ден краката ни стъпкват някоя тревичка. Очите ни погалват някое цветенце и го отминават, без да знаят каква сила му е дала природата, за да лекува. В дългите години любов към растенията и от старите разкази и тефтери на дядо ми научих доста за тайните на билките. Разбрах, че са както добри, така и много опасни, когато се ползват неуко. И също, шокиращо силни, когато знаеш какво да правиш с тях. Уверена съм, че за всяка болка има билка, но...колко лесно е да отидем в аптеката и да се натъпчем с химия...Естествено в кризисни ситуации един аулин или един скалпел са по-добрата алтернатива, но нека тук поговорим за постоянството и желанието да ползваме природата, така, че да не се стига до доктора. Отварям темата с желанието в нея да споделим знания и полезности за растенията-лекари, които сега са в силата си, цъфтят и чакат нас - така екстремни и така обичащи поляните и горите - да ги забележим и напълним шкафа със здраве от безплатната аптека около нас. Започвам с най-често срещаните билки.

Пача трева (Poligonum avikulare)
image

Ползва се като обезболяващо средство при болки в стомаха, бъбреците и жлъчката. Казано с две думи - отпуска гладката мускулатура при спазъм. Кръвоспиращо средство и лек за трудно зарастващи рани върху лигавицата на стомаха и външни такива. Ползва се като кашица, с която се налага нараненото място и като запарка за вътрешна употреба - 2 с.л. от билката се заливат с 500 мл.кипяща вода, престоява половин час и се пие на три пъти преди ядене. Ако се нараните скиторейки насам - натам, огледайте треволяка и ако я откриете, а тя расте почти навсякъде - на слънчеви места, включително и по тротоарите, между плочките, като се разстила се по земята в кръг до около 30-40 см., подобно на зелена палачинка - просто я сдъвчете и сложете върху раната. За домашната аптека се събира надземната част на растението и се суши на сянка.
Може прекрасно да се ползва за салата а защо не и в ястия. Цветовете и са много на брой, много ситни и бяло- жълти на цвят. Може да се яде с цвета. Тревата е вкусна и крехка като маруля.