Sibir
Блогът на aleks
Aleks
Aleks, 44
« sibir.bg
Музей на розата в Казанлък Написана на : 2016-05-09 23:17:37
Музей на розата в Казанлък В град Казанлък се намира единственият музей в света, посветен на маслодайното растение роза. Музеят на розата се помещава в старата сграда на Института по розата. Розата е един от символите на България. Музеят е част от Историческия музей „Искра” в Казанлък. През 1967 г. е създадена малка експозиция, посветена на розобера в Казанлък и региона. През 1969 г. експозицията прераства в самостоятелен музей. Днес Музеят на розата съхранява над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България. За родина на маслодайната роза се счита Южен Китай, а в България растението е пренесено от османските турци. Според писмено сведение в България промишлени количества от маслодайната роза се произвеждат от 1650 г. През 1740 г. френска фирма изнася от България първата пратка с розово масло. По онова време българското розово масло е било предпочитана суровина от френските парфюмери. Експозицията на музея включва оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството, инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. В Музея на розата са направени възстановки на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на розовото масло, създадена през 1912 г. Една от най-големите атракции в музея е съд за розово масло, който за последен път е използван през 1947 г., но от него все още се разнася силен аромат на рози. И днес розоберът е едно от най-важните събития в Розовата долина на България, което е съпроводено с множество празненства. Ежегодно тук се провежда Празникът на розата – един от най-атрактивните фестивали в България. Празникът на розата се празнува за първи път през 1903 г., като оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни. Това е периодът, през който цъфти маслодайната казанлъшка роза. Събитието привлича хиляди гости в града и е свързано с много мероприятия – розобер, демонстрации на розоварене, международен фолклорен фестивал, празнично шествие и коронясване на Кралица Роза. Розоберът в България се провежда през месец май. Започва рано сутрин, когато в разцъфналия розов цвят има роса, която съхранява розовото масло и е от съществена важност за извличането на екстракта от растението. Българското розово масло притежава изключително високо качество заради технологията, по която се произвежда - метода на двойната дестилация и междинното охлаждане. По този начин се увеличава три пъти добивът на розово масло от розова вода. И до днес, заради високото си качество, българското розово масло е сред най-предпочитаните суровини от френските парфюмери. В магазина към Музея на розата могат да бъдат закупени информационни материали, сувенири, козметика, сладко от рози, розов ликьор, ароматни масла и др.
БЪЛГАРИЯ Написана на : 2016-05-05 14:27:41
БЪЛГАРИЯ

 

Някога, много отдавна, във време, което вече никой не помни, в далечна страна, наречена Персия, властвал могъщ шах. Любимата му жена починала, но преди това го дарила с най-голямото му богатство – прелестна дъщеря, която от всичко на света най много обичала баща си и да се грижи за необятната си розова градина. След една славна битка шахът решил да отбележи триумфа си по грандиозен начин. Искал да построи джамия с минаре толкова високо, че от върха му да се вижда цялата розова градина. Никой от майсторите в царството му не се решил на това дръзко дело, защото гневът на владетеля бил страшен. Само един млад странник от България решил да опита късмета си. Започнал той големия градеж, но усещал как силите му намаляват. Още на първия ден издигнал висока стена, от която се открила гледка към градината, а ароматът на розите достигнал до него. Това му дало неподозирани сили и продължил да поставя камък върху камък през цялата нощ. Когато на сутринта слънцето изгряло, момъкът обхванал с поглед цялата градина, а в средата й съзрял прекрасната дъщеря на шаха, която беряла розовия цвят и нежно пеела. Тогава момъкът продължил още по-устремено своето дело, защото вече знаел каква награда ще поиска от владетеля. Смелият зидар не убягнал и от погледа на девойката, и завинаги останал в сърцето й. На третия ден джамията била готова и дошло време за наградата. Когато обаче момъкът поискал ръката на прекрасната девойка, шахът обезумял от гняв и хвърлил младежа в тъмница. Но владетелската дъщеря вече не признавала волята на баща си. През нощта тя освободила момъка и заедно побягнали към неговата страна. За спомен от родината си тя взела един розов храст. Пътят обаче се оказал тежък за крехкото момиче и силите я напуснали. Тогава тя дала на момъка розовия храст и му казала да го засади в родината си, в памет на тяхната любов и след това издъхнала. Сломен младежът се върнал в България и засял царственото растение в прекрасна долина, в сърцето на страната.

Rosa gallica

Има основание да се смята, че една от прочутите рози сред гърци и римляни е известната Rosa gallica. У нас тя се отглежда в дворните градини повече от 300 години. В края на ХІХ, началото на ХХ век тя е заемала по-голямата част от насажденията с маслодайна роза в България и е известна с името Казанлъшка роза. Розовото масло, получено от нея, се смята за най-съвършеният натурален ароматичен продукт. Заради високото си качество българското розово масло и днес е търсено от страните със силно развита парфюмерийна промишленост. През 1870-1875 г. на европейския пазар се продава около 1650 кг розово масло. От тях 850 кг - повече от половината е от Казанлъшката долина, не напразно наричана Долина на розите. До 1890 г. маслото се е теглило в мускали (в оригинал - мискал) - староарабска мярка за вместимост на розово масло, която тежи 4,810 г., след това статистиката се отбелязва в килограми. Истинското розово масло стои на кристалчета. То кристализира при 18-22°С.

Пъстри камбанки цъфтят Написана на : 2016-04-24 19:39:03
Пъстри камбанки цъфтят

Кандилката е едно от най-българските цветя, защото то присъства в почти всяка българска градина. Ако не го засеете, то може само да реши да ви погостува. Кандилката или от латински (Aquilegia – аква – вода и лего – събирам) е изключително непретенциозно и издръжливо растение. Не може да не сте го виждали дори само ако сте се разхождали из страната. Може би сте се чудили на причудливите му цветове, които са хем като камбанки, хем с различно дълги шпори. Цветето се селекционира още от 14-ти век и затова може да видите многообразие от форми и окраски. Въпросните венчелистчета, наречени шпори не са само за украса, а когато вали дъжд в тях се събира вода и се задържа. Така когато отново пекне слънце растението си има вода в запас. Кандилките лесно се размножават, защотоцъфтят със стотици цветове, лесно се опрашват и кръстосват и лесно се самонасяват. През пролетта никнат и тогава, ако не искаме да заемат цялата градина, а да си растат на точно определени места, тогава е времето да пресадим част от тях, където желаем. Единственото, което е трудно е да запазите вида чист, защото ако сте насадили розови и жълти камбанки, скоро може да имате цяла полянка с камбанки в цветовете на дъгата. Ако редовно отстраняваме прецъфтелите цветчета, кандилките могат да цъфтят и до есента. Както казахме, те не са претенциозни нито към почвата, нито към поливането. Достатъчно е да я наторяваме от време на време и да не преполиваме. Благодарение на селекцията има кандилки за всеки вкус. Ако бабините кандилки ви изглеждат прекалено селски, може да си захванете вид, който е много по-нисък и е подходящ за оформяне на цветни бордюри и алпинеуми. Ако нямаме градина, кандилките нямат проблем да виреят и в саксия. Ако обградите балкона си с високи, стройни, грациозни и пищни кандилки те ще ви се отблагодарят, като от време на време ще забравяте, че пиете кафето си на балкона, а не всред полянката на село. Ако това би ви харесало кандилките ще звънят за вас.

Какви цветя да подариш... Написана на : 2014-05-19 10:33:36

Защо жените толкова много обичат декоративните растения?

Но най-вероятно обичта към цветята е свързана с онова изначално влечение, присъщо на женската природа, към всичко, което ние мъжете не разбираме или просто не ни е интересно.

В днешно време поднасянето на букет или единично цвете по различни поводи ни се налага все по-често и е признак на добра култура и познаване на етикецията. Да си признаем обаче: малко са мъжете, които познават символиката на различните декоративни растения, както и традициите в поднасянето им.

Дали за да я впечатлиш, или за да се измъкнеш от неудобната ситуация, в която ти се налага да подариш цветя, но не знаеш за тях повече от това, че са тревисти растения, малко помощ няма да ти е излишна. Затова се посъветвай с нас и ще имаш успех!

На първо място обезателно трябва да запомниш, че четен брой цветя се поднасят само на погребения. За такива случаи са типични всякакви цветя в черни краски, както и опаковането им в същата багра. Да не се случи така, че в стремежа си да бъдеш стилен да разплачеш някого с 2 черни рози например!

За колеги и хора, с които сте в делови отношения, розите в какъвто и да било цвят не са добър избор. По служебни поводи са подходящи единични екзотични цветя, опаковани в прозрачен целофан, без панделки. Добър избор са лилиите, които символизират лоялност и вярност. Да не тръгнеш сега по Ропотамо да събираш водни лилии за любимия шеф – има и сухоземна разновидност на тези цветя!

За рожден ден се поднася пищен букет. Той трябва да е от цветя в ярки цветове с дълги дръжки, по възможност любимите на рожденика. При опаковането може да оставиш цветарката да развихри въображението си и все пак, когато започне да ти се гади от панделки и финтифлюшки, кажи й да спре.

Букетите, поднесени на юбилей, трябва да бъдат големи и тържествени. Подходящи видове за тях са розите, хризантемите, карамфилите, антуриумът, гладиолите и др. Може би някои от тези имена ти звучат като медицински термини, но не се безпокой – всяка опитна продавачка на цветя ги познава добре.

Букетът за младоженци не е задължително да бъде в бяло. Задължително е обаче да е голям и украсен с тюл и панделка. А може да бъде поднесена и кошничка с цветя. Подходящи са карамфили, рози, кали, гербери, момина сълза, антуриуми, нефролеписи и др. (от последното име направо тръпки ме побиват).

Букетите за новородено, влизане в нов дом, завършване на учение и други радостни събития трябва да са колоритни, от цветя в не твърде шарени багри.

При посещение на болен букетът не трябва да е голям и с твърде силен аромат. Задължително трябва да е от живи цветя. Сухите едва ли ще развеселят когото и да било, камо ли ако е болен!

А сега най-сложното. Какво да подариш на нея. Да започнем с това, че самият жест ще бъде оценен високо. Ако досега не си го правил, най-добре поднеси букет от любимите й цветя. Не изключваме възможността да не знаеш кое е любимото й цвете. В такъв случай не се тревожи – букет червени рози ще я разчувства при всички положения . Не се стреми да купуваш най-огромния букет в магазина – често единичната роза е по-скъп спомен, а пък е и по-евтина покупка. Жените се радват като деца и на кошничка с полски цветя. Веднъж решил да й подаряваш цветя, може да експериментираш, но внимавай със символиката им...

Страница 1 от 1
 1-4 от 4  |   1