Sibir
Блогът на mimi
blogs left blogs right
mimi
mimi, 46
« sibir.bg
NOVITE 7-TE 4UDESA NA SVETA A+ A- Написана на : 2008-03-05 21:50:08

Седемте Нови Чудеса на Света

Миналата седмица ви разказахме за Древните седем чудеса на света. Те са съществували преди повече от 2000 години. От тях само пирамидите в Гиза са се запазили и до днес.

Седемте нови чудеса на света бяха избрани през 2007 г. в надпревара, където участваха 21 финалисти, предварително селектирани още през януари 2006 г. от общо 77 предложения.

Бърнард Уебер е президентът на кампанията „7-те Нови Чудеса на Света“.
Според него всяко едно от тези чудни проявления на човешкото майсторство символизира
основните навигатори, които ръководят всеки един от нас към усъвършенстването му и, които го карат да таи вяра за светло бъдеще. Животът си струва да се живее, когато пълноценно изживяваме всяко едно от следните състояния: Радост, Страст, Приемственост, Познание, Посвещение, Постоянство и Закрила. С тях Бърнард Уебер обвързва всяко едно от новите чудеса на света.

Пирамидата в Чичен Ица, Мексико

Тя е символ на:

ПОЗНАНИЕТО
,
асоцииращо се с преклонението пред едно по-високо ниво на себеусещането.
chichen.jpg
Тази грандиозна постройка представлява стъпаловидна пирамида, увенчана с храм на върха си. Тя е построена на свещено място, което някога е било един от основните политически и икономически центрове на маите на полуостров Юкатан в Мексико. Издигната е съобразно слънчевия календар, за да може сенките по време на есенното и пролетното равноденствие да напомнят виеща се по стъпалата й змия.

Статуята на Христос Спасител, Бразилия

Тя е символ на:

ПРИЕМСТВЕНОСТТА
спрямо хората, умението да ги посрещаш и напътстваш към взаимно разбирателство и развитие.
christ.jpg
Статуята на Христос Спасител в Бразилия е 38-метрова статуя на Иисус Христос. Построена е през 1931г. от полско-френския скулптор Пол Ландовскис. 5 години е отнело извайването на това чудно творение. Издигната върху хълма Корковаду, статуята е обърнала взора си към Рио де Жанейро, символ е на топлия и сърдечен дух на бразилците.

Колизеумът, Рим

Той е символ на:

РАДОСТТА,
coliseum.jpg

съпроводена от тъмната сянка на страданието, без чието присъствие сме неспособни да изпитаме искреното чувство на радостта.

Колизеумът е представлявал огромен амфитеатър в Рим. Създаден е през 80 г. от император Тит, където да се проведе церемония от игри, продължили 100 дни. Той е можел да побере 50 000 души, които с удоволствие са наблюдавали жестоките игри и гладиаторски боеве, които са се провеждали на сцената му. Почти всеки стадион днес наподобява в конструкцията си Колизеума.

Великата Китайска Стена

Тя е символ на:
china wall.jpg
ПОСТОЯНСТВОТО

в това да градиш и да устоиш, дори лице в лице със злополучието.

Великата китайска стена е 6700-километрово отбранително съоръжение . Това е най-голямата, издигана от човека, структура в света. Голяма част от нея е построена от VII в. до IV в. пр.Хр., за да защити отделните династии от нашествията на хуни, монголи и други племена.

Мачу Пикчу, Перу


То е символ на:

ПОСВЕЩЕНИЕТО

на публични дела, общи цели, които да спомагат за развитието на цялото общество.
machu.jpg
Мачу Пикчу означава „стара колония“. Представлява селище, построено по времето на империята на инките през XV в. Големите стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430 м. надморска височина в Андите, откъдето има изглед към долина, на 500 км. югоизточно от Лима. Този уникален град е бил „изгубен“ за три века и след това преоткрит наново. Остава загадка как големите камъни са били транспортирани на такава надморска височина, за да бъде построен отдалеченият град

Град Петра в Йордания

Той е символ на:

ЗАКРИЛАТА,
която ни осигурява човешката изобретателност и находчивост, за да ни пази от стихиите и враговете.
petra.jpg
Древният град Петра в югозападната част на Йордания е построен терасовидно около Вади Муса или долината на Мойсей. Бил е столица на древното царство на набатеите – господарите на водната технология. Разположен на пътя на керваните, той е продължил да процъфтява под римско управление, след като набатеите били разгромени през 106 г. сл. Христа.

Тадж Махал в Индия


Той е символ на:

СТРАСТТА
и любовта, без които взаимоотношенията ни с другите, постиженията ни, животът ни нямат смисъл.
taj_mahal.jpg
Мавзолеят от бял мрамор, който се намира в Агра, щата Утар Прадеш, е най-грандиозното постижение на ислямското изкуство - ярък пример за комбиниране на индийския, персийския и ислямския стил в архитектурата. Построен е от император Шах Джахан между 1632 г. и 1654 г. за любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира, когато ражда детето им. Комплексът включва гробниците на императора и съпругата му.

Колко любопитно е човешкото съзнание ... Колко неуморно търси красотата в света и се наслаждава на най-дребните й проявления и колко неописуемо блаженство изпитва от великите постижения на човешкия ум в стремежа му към съвършенство.

Ако се огледаме, ще открием, че чудесата всъщност са навсякъде около нас. Просто трябва да отворим очите си за тях, защото те ще изпълнят душата ни!