Sibir
На теб, който... Далече от мен си ми близък. Познат непознат. И бездумен. Отдавна не спя в твойта риза. И ти не прегръщаш съня ми. В очите умора проплаква. Взаимност е нашето нямане. Разделя ни цяла галактика. А сме на дъх разстояние
Raia
Raia, 55
« sibir.bg
Адска Луна смущава природата Написана на : 2012-05-24 19:40:53

image

 

Астрономите са категорични, че адската (супер)  Луна е виновна за катаклизмите, които преживяхме през през последните дни

 

Адска Луна  смущава природата, защото предизвика земетресение, обилни дъждове, градушки, при това в рамките на няколко дни.

 

Адската Луна смущава природата

 

На 20 май 2012 г. Слънцето беше закрито от Луната. Това природно явление съвпадна със земетресението, което разтърси цяла Северна Италия. След Италия и България беше разлюляна от силен трус с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер.

 

На 21 май 2012 г. целият свят преживява 10 пъти повече трусове от нормалното, оповести  пред в. „Стандарт“ д-р Борислав Борисов – астроном и преподавател в Шуменския университет.

 

Д-р Борислав Борисов добави, че след две седмици ще има лунно затъмнение.  На 6 юни 2012 г. предстои да се случи т.нар.  малък  парад на планетите. Тогава  Слънцето, Земята и Венера ще се подредят на една линия.

 

Подобно съвпадение на планети е изключително  рядко явление, което крие опасности и  може да предизвика  повишена сеизмична активност.

 

Астрономите припомнят, че при  адска (супер) Луна, спътникът на Земята се намира  с около  50 хиляди километра по близо до нас. Същото явление е наблюдавано  преди сто години  (през 1912 г.), когато „Титаник“  претърпява  корабокрушение.

 

В момент  на  такова астрологическо явление  Япония попада под ударите на цунами. През 1992 г.  Луната отново заела такава близка позиция. Човечеството стана свидетел на страшни природни феномени.  Мощно цунами разлюля  Индонезия, отне живота на хиляди хора. По същото време  циклонът Трейси, опустоши гр. Дарвин в Австралия.

 

Като се загледа човек, който не е астроном или нумеролог, ще забележи, че проблемите идват от цифрата 2. Каквото и да става, то ще остане в 2012 г., която е и високосна. Трябва да издържим, за да се радваме на една спокойна 2013 г.

 

Калинка Петрова

image

Спиращи дъха места Написана на : 2012-04-14 20:24:24

image

 Пагоди, будистки обители и манастири са първото, което ни идва на ум, при споменаването на будистка архитектура. Линиите на тези сгради за болшинството от нас са познати още от детството, когато гледахме филми за самураи и нинджи на видеокасетки :) Но погледнете това удивително творение на древните майстори, което носи името "Гнездото на Тигъра" (Tiger’s Nest)! Тази сграда е един от най-впечатляващите будистки храмове! Манастирът предизвиква възхищение у всеки, който го види. Намира се в Бутан и е разположен на изключително опасно място - на самия ръб на скала, на височина 3 120 м над морското равнище - 700 метра над долината Паро.

 Зданието е било построено през 1692г. и днес е едно от най-светите места за религиозен Бутан. Съществува интересна легенда защо манастирът Taktsang ( в превод Гнездото на Тигъра /Tiger's Nest/ ) се казва именно така. Историята за построяването на сградата датира от VIII век и е свързана с реална историческа фигура Гуру Ринпоче (Guru Rinpoche) или Падмасамбхава (Padmasambhava). До ден днешен той е почитан като втори Буда поради огромния му принос за разпространението на будизма по цялата територия от Тибет до Бутан.

 Говори се, че през VIIIв. Падмасамбхава пристигнал по тези места на гърба на тигър. Местността Паро Тактсанг и нейната атмосфера така му се понравила, че той я нарекъл втори Кайлаш (в будистката философия Кайлаш е свято място). Но на местните зли духове не се понравила появата на Падмасамбхава и те обединили тъмните си сили, за да го нападнат. За да отвърне на атаката им и да ги подчини, Падмасамбхава приел една от осемте си форми, тази на ужасния Гуру Дорже Дроло. В този си могъщ вид, той успял да дари силата на свято място на Паро Тактсанг и да подчини на своята власт всички духове. Падмасамбхава прекарал четири месеца, медитирайки в пещерата, намираща се под храма и тази медитация му помогнала да укроти и подчини всички осем класа, представляващи злобната същност на тази планина. Именно след тези събития на ръба на скалата бил построен и удивителния манастир.

 Легендата действително е впечатляваща. По нея могат да се създадат изключително зрелищни филми ;)

 Между другото и до ден днешен се счита, че в Паро Тактсанг са скрити мистичните съкровища на Падмасамбхава - неговите тайни оръжия за покоряване на тъмните сили и самоусъвършенстване на духа и тялото.

 На 19-ти април 1998г. се разгорял пожар, който значително повредил по-голямата част от храма, но въпреки това той продължил да бъде място за поклонение на народа и останал крепко на скалите, въпреки сериозните поражения. Осъзнавайки значението на това място за своя народ, правителството на Бутан предприело мащабни мерки за неговото възстановяване, използвайки за целта архивни документи, снимки, рисунки и съществуващи видеозаписи. Били нужни години на труд и постоянство, докато реконструкцията на храма била окончателно завършена през 2005 година.


image

image

image
image
Бялата красота на Монблан Написана на : 2012-03-09 18:23:52

Величествени бели склонове, остри върхове, които сякаш се докосват до облаците, ледове, които стоят непокътнати от милиони години - масивът Монблан е изпитание за алпинистите и мечта за скиорите.
image
Образувани преди около 40 милиона години, Алпите са уникален планински масив. Той се простира на 1200 км дължина, а в най-широката си част е 200 км. Преминава през Франция, Швейцария, Италия, Словения, Германия и Австрия. Най-високата част на планината е масивът Монблан с едноименния най-висок връх.
Дълго време се смятало, че Монблан е най-високият в цяла Европа. Всъщност е вторият след Елбрус в Кавказ.
Последните научни изследвания обаче показват, че височината на Монблан намалява. Според най-новите измервания, в които са взели участие 20 учени специалисти по геодезия, геология, метеорология и глациология, тя е 4810,45 метра, докато само преди две години е била с 45 см повече. Учените са притеснени, защото това показва, че ледената покривка на върха се топи заради климатичните промени.
Масивът са намира на границата между Италия и Франция и дълги години преминаването от едната в другата страна в този район е било изключително трудно. През 1959г. е решено да се прокопае тунел в планината, който да свързва двете страни. Той е дълъг 11 километра и 600 метра и също е атракция, защото минава под самия връх.
Буквално името на масива означава "белият връх", но освен това го наричат и родното място на алпинизма. На него обаче мнозина са намерили смъртта си. За всички тях е издигнат възпоменателен кръст на върха. Първите, които успяват да го покорят, са Мишел-Габриел Пакар и Жак Балма перз 1786г.
За да се изкачи на върха, човек се нуждае от специална подготовка и екипировка. А за по-нетренираните туристи местността предлага още много възможности за приключения.
В подножието на Монблан се намира известният курорт Шамони. Именно там през 1924г. се провеждат първите зимни олимпийски игри.
Градчето е сгушено на 1035 метра надморска височина и разполага с писти с обща дължина от 170 км. В него няма високи и лъскави хотели, а малки и уютни. Повечето от тях приличат на обикновени планински къщички, но разполагат с всякакви екстри. В курорта има множество спа центрове, закрити тенис кортове, басейни. През зимата Шамони е идеалното място за каране на ски и сноуборд, пускане с шейни, ледено катерене и парапланеризъм. А през лятото привлича любителите на екстремното планинско колоездене.

image


Самият Чарлз Дикенс не пести похвалите си за местността: "Монблан и Долината на Шамони, Мер де Глас и всички онези чудеса на това удивително място надхвърлят дори най-смелите очаквания. Не мога да си представя нещо друго в природата, което да е толкова величествено и ненадминато. Ако трябва сега да пиша за него, доста бих го превъзнасял - такива невероятни впечатления и чувства бушуват в мене.."
Алпите са свързани с множество необикновени истории. Една от най-впечатляващите е тази за Ледения човек. През септември 1991г. германски туристи случайно попадат на замръзнало тяло на човек. Смята се, че това е труп на някой загинал алпинист. Но след първоначалния оглед от полицията, тялото е изпратено за по-задълбочени изследвания и резултатите изненадват всички. Учените достигат до извода, че това са останки на човек от бронзовата епоха на възраст над 5000 години. Според археолозите мъжът е бил около 45-годишен, с ръст над 1,60 м и е тежал малко над 50 кг, когато е загинал. Облеченият в кожи воин, въоръжен с примитивен лък, стрели и брадва, е наречен Йоци. Първоначално учените смятат, че мъжът е умрял от измръзване, но по-късно откриват връх от стрела в реброто му и започват да създават различни теории за убийство.
Мумията е подложена на множество изследвания - специални рентгени, ДНК анализ и какво ли не. Съвременната техника ни дава възможност да разберем къде е живял Йоци, с какво се е хранил, с какво е бил облечен, имал ли е заболявания и от какво е умрял. Но все още остават множество неразгадани тайни. Най-голямата мистерия е свързана с проклятието, което явно тегне около него.
Смята се, че както и египетските мумии, Йоци носи смърт на всеки, който е нарушил покоя му. Първоначално на това се гледа с насмешка, но само 14 години след откритията загиват петима души, свързани по един или друг начин с него. Човекът, който организира изваждането и преместването на мумията, д-р Райнер Хен, загива при автомобилна катастрофа. При нещастен случай в планината загива единият от немските туристи, открили мумията. Журналистът Райнер Хьолц, снимал документален филм за Ледения човек, умира от мозъчен тумор. Алпийският водач Курт Фриц, ръководил транспортирането на мумията, намира смъртта си, затрупан от лавина. Конрад Шпиндлер, ръководителят на научния екип изследователи почива от множествена склероза.

image


Въпреки всички тези нещастни случаи, интересът към мумията не намалява и тя дори е изложена за посетители. Съхранява се в хладилна зала в специално построен музей в италианския град Болцано и любопитните, дошли да я видят, съвсем не са малко
.

BellaDonna
image
В продължение на много векове сакура (японска вишна или черeша) e любимото растение на японците и се е превърнала в своеобразен символ на Япония. Обяснението се крие не само в традиционния за японците усет към красотата и изяществото, но и в природата.
Пролетта в Япония преди всичко се асоциира с цъфтежа на сакурата - през този сезон се слива споменът за прецъфтялата вече слива, /сливата в Япония цъфти през февруари/, на прасковата в нейния пълен цъфтеж и триумфът на вишната.

(699x464, 117Kb)

На фона на покритите с млади листенца хълмове, още повече изпъква красотата на разцъфналите вишневи дървета. Въздухът е наситен с топлота и сладък аромат, който кара кръвта в тялото ни по-бързо да се движи и събужда желание за нова любов...
И сякаш за миг са изчезнали зимата и студа, а за тях ни напомнят само “снежните бури” от листенцата на вишната. Дори облаците са се променили и са станали по- пухкави .
Планинската вишна е дивият вариант, прародител на повече от 300 вида култивирани домашни вишни. Те са едни от най-краткотрайно живеещите дървета - само 40 години. Ефирните им цветове са изключително нежни и дори силен дъжд може да причини тяхното преждевременно падане.

(700x525, 185Kb)
Сакура символизира красивата, но променяща се природа, лайтмотив известен в Японската поезия и проза, които често се наричат "моnо aware" – изтънчено чувство на тъгa.
В края на сезона, умиращите цветове падат като сняг върху земята,образувайки безкраен килим от бели листенца...
(700x525, 198Kb)
(700x525, 142Kb)
(700x525, 204Kb)
(700x525, 169Kb)
(700x525, 180Kb)
(700x525, 192Kb)
(700x525, 144Kb)
(700x525, 167Kb)
(700x525, 177Kb)
(700x525, 143Kb)
(700x525, 224Kb)
(700x525, 176Kb)
(700x525, 185Kb)
2217 (699x464, 97Kb)
(700x525, 201Kb)
(700x525, 194Kb)
(700x525, 125Kb)
(700x525, 174Kb)
(700x525, 156Kb)
(700x525, 201Kb)
(700x525, 116Kb)
(700x525, 198Kb)
(700x560, 148Kb)

Япония анонсира календара на цъфтеж на сакурата за 2012-та година. Най-красивият сезон в тази страна ще започне на 25-ти март.
image
Вълната от цъфтежа на сакура традиционно започва на остров Кюшу и регион след регион се придвижва на север, постепенно обхващайки цялата страна. Около седмица след пика на цъфтене, нежните листенца започват да окапват, покривайки цялата земя с красив розов килим.
image
За да се възхитите пълноценно на тази природна красота, можете да изберете традиционния императорски парк Shinjuku Gyoen или живописното предградие на Киото - Arashiyama. Японците си устройват малки пикници под цъфналите черешови дървета и часове наред се любуват на прелестната им хубост.
image
А ако нямате възможност да отидете до Япония, не пропускайте да се насладите на нашата живописна природа. Направете си малка разходка в края на март, когато дърветата разцъфнат, оплетете си венец от цветя, съберете си букет... Малко са нещата, по-хубави от зараждащия се живот през Пролетта.
BellaDonna
image
Поезията на Природата Написана на : 2012-03-04 20:24:51

Фотографиите на финландеца Mikko Lagerstedt заслужават специално внимание.
Те са като приказка, оставена във времето... приказка, написана от самата Природа...
Обективът на талантливия артист е уловил енигматичната синя прегръдка на Вечерта, гальовната целувка на Слънцето, спокойното лице на водите, дантеления воал на облаците, ледените сълзи на Зимата, плахия поглед на настъпващата Зора, вълнуващата среща между Деня и Нощта...
Красотата струи от всяка снимка... и всяка снимка е като поезия...

Разгледайте ги:


image

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

Mikko Lagerstedt

image

Страница 1 от 2
 1-5 от 10  |   1  2  >>