Sibir
На теб, който... Далече от мен си ми близък. Познат непознат. И бездумен. Отдавна не спя в твойта риза. И ти не прегръщаш съня ми. В очите умора проплаква. Взаимност е нашето нямане. Разделя ни цяла галактика. А сме на дъх разстояние
blogs left blogs right
Raia
Raia, 55
« sibir.bg
"Мълчи, аз да кажа; стани, аз да седна Написана на : 2012-01-26 21:22:10

image

Един ерген намислил да се ожени. Обаче харесал три моми - учена , богата и бедна, та не можел да реши коя да избере. Искал съвет от близки и познати, никой не се наел да му даде такъв, пратили го да пита мъдрия Соломон. Тръгнал да го търси момъкът, стигнал в града, към който го упътили. Попитал един човек на улицата къде да намери Соломон, онзи не казал нищо, само посочил с пръст група деца, които си играели наблизо.

-Къде да намеря Соломон? - попитал и тях странникът.
-Аз съм Соломон, чичо. Какво искаш? - рекло едно момченце.
Момъкът много се зачудил, че при дете го пратили, но все пак си казал каквото му било на душата - така и така, три моми харесах - учена, богата и бедна, не знам коя да избера.
-Мълчи, аз да кажа; стани, аз да седна; прави каквото знаеш - засмяло се момчето и изтичало да си играе.
"Загубих си времето!" - помислил си пътникът и тръгнал да се прибира.
-Какво те научи Соломон? - попитала го майка му, като си дошъл вкъщи.
-Нищо не разбрах, мале. Каза само: "Мълчи, аз да кажа; стани, аз да седна; прави каквото знаеш" ...
–Право е рекъл - засмяла се и майка му. - Учената ще вика: "Мълчи, аз да кажа!", богатата: "Стани, да седна аз!". Само беднатата ще ти рече: "Прави каквото си намислил!"

image
народна приказка

Международният ден на Приятелството Написана на : 2011-07-30 21:03:22

image

 

Знаеш ли, че днес (30.07.2011г.) за първи път се чества Международният ден на Приятелството, обявен от Общото събрание на ООН?
Не забравяй, че единственият начин да имаш приятели е, самият Ти да бъдеш добър приятел! Честит Ден на Приятелството! ♥

Позитивното - храна за душата

Ето, такъв трябва да бъде Истинският Приятел:
~ да те обича дори тогава, когато не си за обичане...
~ да те прегръща дори тогава, когато не си за прегръщане...
~ да те търпи дори тогава, когато си непоносим...
~ да ти дава вяра и сили дори тогава, когато целият останал свят се обърне против теб...
~ когато ти е весело - да танцува заедно с теб, а когато ти е тъжно – да плаче и той редом с теб...

Автор - Celaleddin Mevlana Rumi

image

Приказкa за лека нощ! Написана на : 2011-07-10 23:15:41

image

 

Песента на момчето

Eдно момче било влюбено в птиците. Винаги било около природата и ги наблюдавало как летят. Започнало да ги отглежда, да ги изучава и да им се наслаждава, но било самотно, защото нямало никой до себе си. Пеели му птичките своята песен, но това не помагало на посърналото сърце на момчето. Наблюдавало как се ухажват неговите птици и мечтаело и той да намери своята половинка, която да обгрижва така.

Там където живяло момчето всички странели от него, защото бил различен от тях и това ги отблъсквало. Вечер момчето сядало в своята стая и пишело писма до любимият човек, който искал един ден да срещне. На сутринта закачал писмото на крачето на най-красивата птица и й говорел, галейки я:

Лети на високо, птичке прекрасна в свободната шир,

Лети на далече, със сили безспир.

Занеси сърцето ми на моята любима!

Пущал птицата и тя отлитала, но всеки път се връщала без отговор изгладняла и уморена от дългите си пътувания. Минало много време в самота, но момчето продължавало да пише и да чака. Красивите птици се уморили от дългите пътувания и спрели да се връщат при момчето, забравили неговата любов и грижи. Останало само едно грозно, което дори не можело да лети добре… Чакало момчето, не му се разделяло с последната птица. Накрая пуснал и нея, изоставил своята къща и тръгнал да търси прекрасните си птици.

Бродило момчето дълго, работило каквото намери, за да успее да се прехранва, а хората усещали неговата доброта, пречупвала ги тя, ставали по-добри и започвали да го обичат и да се грижат за него.

Летяла трудно последната птичката, летяла, докато силите не я напуснали и паднала на една поляна, където едно момиче обичаше да се разхожда. Прегърна го и го стопли. Нахрани го и му даде вода. Извади бележката и започна да я чете, а сърцето и започна да бие по-силно.

“Отдавна те търся любов и те намерих. Отдавна копнея за теб! Безсилен срещу самотата копнея да те видя и да ти даря цялото си сърце, да споделя всичко. Знам, че ти си моята сродна душа без да те познавам. Знам, че ти си пътят, който трябва да извървя без да съм го извървял, знам че си ти! Помогни ми да те намеря!”

Разплакало се момичето от радост, развълнувало се, но не знаело какво да направи. Как да намери този човек в този голям свят, как да стигне до него. Направила хранилка за птицата и дом на полянката и всеки ден чакала.

Птичето много обикнало момичето, но виждало неговата мъка. Искало да помогне и събирало сили за да отлети и да намери момчето, което го беше изпратило на това пътешествие. По пътя намираше другите птици и разказваше за момичето и полянката. Искаха да видят момичето птиците и отиваха при него. Тя се грижеше за тях и те оставаха при нея. Летяха над полянката и пееха песента, която обичаха да пеят на момчето.

Летя в различни посоки грозното птиче, не искаше да се връща само. Когато спираше за почивка пееше песента си. Един ден кацна на покрива на една къща и отново започна да пее. Работеше в близката работилница момчето и като чу познатата песен сърцето му заигра лудо. Излезе на вън а птичето, кацна на рамото му и започна да разказва на момчето за момичето. Така те се намериха и до сега са на тази полянка и до сега птичките пеят песента на момчето!


image

Да чуеш "Обичам те" - ЛЕКА НОЩ! Написана на : 2011-06-28 23:15:53

image

Да чуеш "Обичам те" - най-хубавото нещо преди да заспиш!

Кажете на някого"Обичам те!"

Желая ВИ нежна нощ!

imageimageimage

ЛЕКА НОЩ СИБИРЧЕТА Написана на : 2011-06-27 23:00:39

image

Една нощ Луната ме попита:
"- Ако, тя те кара да страдаш, защо не я напуснеш?"
Обърнах се аз и я попитах:
"- Ти би ли напуснала, своето небе?"

imageimage

Страница 1 от 4
 1-5 от 16  |   1  2  3  4  >>