Sibir
На теб, който... Далече от мен си ми близък. Познат непознат. И бездумен. Отдавна не спя в твойта риза. И ти не прегръщаш съня ми. В очите умора проплаква. Взаимност е нашето нямане. Разделя ни цяла галактика. А сме на дъх разстояние
blogs left blogs right
Raia
Raia, 55
« sibir.bg
✿(\\|/)✿ Написана на : 2012-06-16 23:55:17

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Ирисът цветето на надеждата и вярата Написана на : 2012-04-10 11:51:09

image

 

Ирисът е цветето на надеждата и вярата. С него можем да кажем "Моите комплименти" или да признаем на някой близък "Твоето приятелство значи много за мен". 

 

image

Историята на ириса разказва за едно младо момче, което обожавало ириса в семейната градина.

 Въпреки многото други цветя в градината, ирисът бил изключително важен за него, защото "станал всичко, което заслужавало съзерцание и било вълшебно". Той често се взирал в ириса и се понасял на крилата на приказен сън, където можел да почувства единството на Вселената и блаженството на живота. Но когато момчето пораснало, се превърнало в дълбоко ангажиран в материалния свят човек; и така той напълно забравил за това, което ирисът символизирал.

По-късно той станал известен учен, професор, уважаван от мнозина, но в сърцето си бил нещастен и незадоволен. Това усещане започнало да го напуска с нарастване на привличането му към едно специално момиче на име Ирис.

Нейното име му напомняло за нещо дълбоко, далечно и важно, но той не можел да определи точно какво усеща. Накрая помолил Ирис да се ожени за него, но тя отхвърлила предложението му, като заявила: "Аз не мога да живея без цветя и също без музика...обаче има едно нещо, без което няма да мога да правя каквото и да е: не бих могла да живея, дори и само за един ден, ако музиката в моето сърце не е в сърцевината на всичко, което върша." Ирис настояла той да намери вътрешното си "аз", преди тя да приеме предложението му. 

Неохотно, мъжът се съгласил и предприел вътрешно пътешествие към себеоткриване. Минали няколко години и мъжът развил нова чувствителност към живота и станал нежен. Но преди да завърши мисията си, Ирис се разболяла и настъпил последният й час. 

Преди да умре, тя му дала ирис и му казала: "Търси ме...търси ириса. Тогава ще дойдеш при мене." Той продължил да търси. Накрая преоткрил детската си мечта и отново се изпълнил с живот чрез ириса. "Той започна да пее леко, а пътят му нежно се насочи към дома."

По разказа на Херман Хесе "Ирис"

imageimageimage

image

Маргаритка (Leucanthemum maximum) Написана на : 2012-04-08 17:52:45

image

Името на това познато и обичано цвете идва от гръцката дума за перла. Може би защото дребните цветчета на дивите маргаритки изглеждат като разпилени по поляните бисери. Или заради изяществото и бодростта, които излъчва тази истинска перла в градината.

image

Маргаритката принадлежи към семейство Сложноцветни. Естественият й ареал на разпространение е в Европа, най-вече Средиземноморието, но е пренесена и успешно натурализирана в Америка, Австралия и навсякъде, където климатът не е прекалено суров. Родът включва тревисти многогодишни и едногодишни растения с характерни съцветия - кошнички. Цветчетата по периферията са едри, бели, розови или червени, а в центъра - миниатюрни и златисто-жълти. Размерите на съцветието варират според вида и сорта от 1 до 10 см. Сред маргаритките има и дребосъчета, и доста едри цветя. Листата са събрани в прикоренова розетка, цветоносите са безлистни и многобройни.

 

 

image

Маргаритките не са взискателни. Развиват се най-успешно на леки, богати на хумус, добре дренирани почви. Задържането на вода е вредно за тях. Студоустойчиви са, листата и пъпките се запазват под снега. Предпочитат откритите слънчеви места, но понасят и лека сянка. Нуждаят се от редовно, но умерено поливане и периодично подхранване. Цъфтежът започва през април-май, най-обилен е през първата половина на лятото, но ако не се допусне засушаване нови цветове ще се цъфтят чак до есента.Ако искате да цъфтят продължително и с пищни цветове, премахвайте увехналите съцветия.

 

image

Маргаритките се размножават със семена, резници и делене на растението. Първият метод е най-лесен. В 1 г се съдържат 6000 семена, които запазвят кълняемостта си в продължение на 3-4 години. Засяват се през май-юни, след месец-два растенията се засаждат на постоянно място с разстояние 15-20 см между тях. Истински обилен цъфтеж може да се очаква на втората година. Деленето и размножаването с резници се използват, когато целта е да се съхранят качествата на даден сорт. За разделяне на възрастно растение най-удачното време е август. Размножаването с резници става през май-юни, използват се странични клонки с няколко листа, които се поставят във влажна рохка почва.

image

Ценно качество на маргаритките е устойчивостта към болести и бързото възстановяване при своевременно лечение, ако все пак се наложи такова.

image

Красотата на маргаритката е оценена отдавна - тя се отглежда като културно растение още от древността. Считана е за символ на невинността и чистата любов. Маргаритката била много популярна през Средновековието. От стари времена се е запазил обичаят по цветчетата на маргаритката да се гадае „Обича ме, не ме обича".

image

Селекцията на различни сортове започнала отдавна - някои от тях са описани още през XVII век. Има маргаритки с прости, полукичести и кичести съцветия. При кичестите малките жълти цветчета в центъра остават скрити до пълното разтваряне на съцветието. Днес тя преживява истински Ренесанс, при това без изобщо някога да е напускала градините. Новите сортове откриват нови хоризонти и многобройни идеи.

Като почвопокривно растение или като класически фон в лехите, маргаритките винаги изглеждат на мястото си. Дори в съвсем необичайни роли като плаващ цветен остров в декоративен водоем - разбира се, засадени в специални съдове, които не позволяват преовлажняване.

Ако нямате водоем, нито дори градина, но харесвате усмихнатите личица на маргаритките, можете да украсите с тях дома си. Засадени в съндъче на разстояние 5-7 см, те ще създадат истинска приказка от зеленина и цветове на прозореца. Разбира се, при положение че поливате редовно, но умерено и не забравяте да ги подхранвате.

gradinata.bg

imageimageimage

 

Маргаритка

image

В началото бе цветето.
Прекрасна бяла маргаритка.
Държах я в ръката си
И се питах:
Обича ли ме или не ме обича?
Откъснах листенце -
обича ме.
Откъснах и второ -
не ме обича.
Обича ме. Не ме обича.
Обича ме. Не ме обича.
Живее ми се.
Не ми се живее.
Живее ми се.
Не ми се живее.

image

Живее ми се.
Не ми се живее.
Живее ми се.
Не ми се живее.
Живе…
Стоп! Спри!
Но какво е това във ръката ми?
Аз държа едно
прежълтяло и голо сърце.
А маргаритката къде е?
Кажете ми!
Къде?!...

image

network-hv.com

image

 

Името ти ✿ Маргарита ✿ Написана на : 2012-04-08 14:42:31

image

В превод от латински означава „бисер". В България това е пожелателно име и се свързва с цветето маргарита.


Тя е умна, подчертано деликатна в мъжка компания и преднамерено груба в женска. Маргарита притежава добро логическо мислене и е праволинейна както вкъщи, така и на работа. По правило околните приемат това, без да се обиждат, защото отдават дължимото на честността, смелостта и ума на Маргарита. На всичко отгоре тя е човек, способен на самокритика. Маргарита е нетърпелива, иска й се да получи всичко наведнъж. Не е много уверена в себе си, но е прагматична. Не е егоистична, но е капризна. Категорична е в съжденията си. Не умее да се нагажда към някого. Понякога може да бъде много затворена. За нея работата е просто начин да си изкарва хляба. Трудно е да се определи вида дейност, която би я увлякла и завладяла. Може да постигне успехи на административна работа, в шахмата, биологията, педагогиката. Често в нея надделяват мъжките черти на характера й и тогава тя е решителна в действията си. Маргарита е сексуална и сама си избира партньор. Ако мъжът не й е хванал окото, няма смисъл да я ухажва. В дъното на душата си смята, че нито един мъж не е достоен партньор за нея. Едва ли някой може да я разбере докрай, душата й е като дълбок кладенец. Само любимият, сексуално хармоничен партньор ще успее да надникне в истинската дълбочина на чувствата й. В първата любов не винаги й върви, защото тя може да се омъжи прибързано и необмислено. Маргарита изживява много болезнено краха на надеждите си. Скоро след това се омъжва повторно, но не от голяма любов, а за да си докаже нещо, да се избави от чувството, че на никого не е нужна. Случва се и точно обратното: след като не намери подходящ мъж, съвсем му отпуска края, без да се интересува особено с кого е и що за човек е до нея. Обожава да има поклонници и с поведението си често дава на мъжа си поводи за ревност. Не обича да се занимава с домакинството. Кулинарията също не е нейна стихия, но при добро желание може да сготви учудващо вкусни ястия. Много обича децата си. Заради тях е готова да пожертва даже най-голямото удоволствие в живота си - секса. Кой знае защо на нея по-често, отколкото на притежателите на други имена, й се случват странни неща и непонятни произшествия.

@
imageimageimage
image

 

image

Преди 446 години един европейски император получава дар красив храст. Само след половин век великолепният храст започва да краси всеки дом и парк. Siringa Vulgaris L. - това е неговото латинско наименование, но всички го познаваме като Люляк!
image

Любопитно е, че най-обилно и разкошно цъфти в Скандинавия,а родината му е Персия, днешен Иран. Символ на различни настроения е люлякът. Казват, че колкото по на Изток отиваш и ти подарят люляк, толкова по-искрено желаят повече да не те видят. Затова тръгни на запад, защото подаряването на лилавото великолепие може да значи само и единствено „Обичам те!” Както се казва „Свят като цвят!” Между другото може би не е случайно, че Lilas са нарекли персийците люляка, което в превод означава...”цвете”!
image
А ако сънуваш люляк, наяве те очаква любовно пробуждане! Дори и да продължиш „да спиш” си за завиждане, защото имаш люлякови сънища!

Съществува легенда за това цвете “храст”. Веднъж през април, когато земята очаквала с нетърпение небесните дарове, богинята на цветята и младостта тръгнала да буди Слънцето, за да види по-бързо вълшебната провяна на дърветата, да чуе песента на приците, да потъне сред уханните цветя. Чувайки призива и, Слънцето съпровождано от своята неизменна спътница, богинята на дъгата Ирида, слязло на земята. Размесила разноцветните лъчи на дъгата си със златистите лъчи на Слънцето, богинята започнала да ръси с тях ливади, поля и дървета. В местата, където попадали лилави багри, ту по-светли, ту по-тъмни се появили люляковите храсти. Люлякът е особено красив привечер, когато ти се струва, че самата пролет се къпе в ухаещо море, заливащо задрямалата градина.
image

Освен красотата и незабравимия си аромат, люлякът има и приложение в народната медицина. Действието му е потогонно, температуропонижаващо и стимулиращо секрецията на стомаха, апетитовъзбуждащо. В българската народна медицина листата на люляка се използват при малария, цветът – при епилепсия, семената – при оскъдна менструация.

 

belladonna-bg

image

image

Страница 1 от 7
 1-5 от 33  |   1  2  3  4  5  6  7  >>