Sibir
На теб, който... Далече от мен си ми близък. Познат непознат. И бездумен. Отдавна не спя в твойта риза. И ти не прегръщаш съня ми. В очите умора проплаква. Взаимност е нашето нямане. Разделя ни цяла галактика. А сме на дъх разстояние
blogs left blogs right
Raia
Raia, 55
« sibir.bg
Том Джоунс навършва 70 години днес Написана на : 2012-06-07 20:34:15

image

image image image

Днес 7 юни Сър Том Джоунс
празнува своя 70-ти рожден ден.
Какво не знаем за
легендарния поп певец?
Истинското му име е Thomas John Woodward.
На 12 години той се разболява от туберколоза
и се налага две години
да лежи на легло.
Thomas прекарва
този тежък период
слушайки музика.

През 1957 година
на 17-годишна възраст
се жени за Melinda Trenchard
и на бял свят се появява
техния син Марк,
който днес е
мениджър на баща си.

Двойката е женена
от 50 години,
въпреки многобройните
му изневери.
Той променя името си
на Tom Jones
по името на герой от филм
на Tony Richardson
и през 1964 година издава
първия си хит „It’s Not Unusual”.
Годината 1966 се оказва
изключително важна в живота му.
Тогава Джоунс издава хита си
„Green Green Grass of Home”.
И до края на 60-те
се превръща в един от
най-желаните изпълнители
по нощните клубовете
на Лас Вегас.
През 1969 година Jones
започва да се занимава с телевизия.
„Това е Том Джоунс”
се излъчва между
1969-1971 година,
а „Шоуто на Том Джоунс”
е в ефир през
1980 и 1981 година.
Миналата година Jones
се връща в Англия,
след като през 1974 година
се мести да
живее в Лос Анджелис.
Новият му албум
„Praise and Blame”
ще излезе през юли 2010 година.

image

 

image

Биографията днес Написана на : 2012-04-12 13:56:33

image

image

Змей Горянин e български писател и преводач, е роден на 11 януари 1905 година в гр. Русе. Сътрудничи на списанията "Хиперион", "Българска мисъл", на вестниците "Литературен глас", "Светлоструй", на седмичните литературни страници на ежедневниците "Зора", "Време", "Пладне", "Земеделско знаме" и други.

image

Автор е на над 50 книги: автобиографичната повест "Червеният хотел", историческите романи "Кнез Иван Кулин", "Бачо Киро" (1937), "Дунавът тече" /1938/, "Ний умряхме – да живей народа" (1938), "Силата на робите" (1939), "Звезда керванджийка" и други, на повести и разкази, голяма част от които за деца и юноши, на стихосбирки и епиграми. Заедно с Елин Пелин списват и редактират списание "Българска марка". Занимава се и с резбарство.

 

През 1942 г. Змей Горянин за кратко е цензор в Дирекцията по печата.

През 1944–1945 г. е обвинен от Народния съд във "великобългарски шовинизъм", поради интереса си към българската история, който расте покрай издирването на материали за художествените му творби. Книгите му попадат в "Списъка на фашистката литература" и са иззети от библиотеките. Когато излиза от затвора, Георги Караславов, Христо Радевски, Младен Исаев няколко пъти му предлагат публично да се разкае, за да бъде реабилитиран, но той отказва. Изолиран от всякакви публични изяви, животът му преминава в самота до смъртта му 25 август 1958 година от осеновлашкия манастир "Рождество Богородично" отлита в небесата измъчената душа на един български писател.

 

Един от многото български писатели, които днес са незаслужено забравени, нагло и арогантно пренебрегвани даже и от тези, които тъй умело леят крокодилски сълзи за тях.

Явлението Змей Горянин (псевдоним на Светозар Димитров) е особено показателно за условията в които е съществувала, съществува и днеска писателят в българската литература.

Змей Горянин е автор на много книги, някои от които би следвало да ги има във всяка българска библиотека. Особено творбите му за деца. Практически непознато на българските читатели е цялото му наследство – и статиите му, и романите му, и разказите му, и стиховете му.

Змей Горянин е имал нещастието да бъде за кратко цензор в Дирекцията за печата за което е преследван след 1944 година. Фактически след престоя му в затвора, той се оказва в изолация, не може и да мечтае да публикува. Но пък пише, част от ръкописите му продължават да бъдат в неизвестност и до днес.

Змей Горянин има типичната съдба на писател в България. Ако се напише роман или биография за живота му, то те биха били потресаващи.

Но кой да я напише тази биография?
И ако някой я напише, то кой ще я издаде?
Кому е необходимо да види бял свят една такава съдба?
На тези ли, които считат, че българската литература трябва да не е българска?
На тези ли, които с всичките си сили и с цялата мощ на чужди фондации се борят неистово да заличат всеки спомен от литературната ни история?

За жалост в нашата страна всичко се повтаря. Някога в изолация бяха писатели като Змей Горянин и Димитър Талев (за определено време), критици като Владимир Василев, днес в изолация са всички писатели и поети, които създават нещо стойностно...

В българското литературно блато днес изплуват само отровните мехури на бездарието и подражателството, на литературното наемничество и продажничество. Точно тези хора лакомо поглъщат всички средства, те произвеждат като от конвейр безмислена книжнина, която обявяват за литературата необходима на умиращата ни страна. Точно тази пасмина забранява достъпа до нашето литературно наследство. При толкова изхарчени милиони, как не проговори съвестта поне на един от лакомите хищници, че биха могли да отделят и мъничко средства за издаване книгите на страдалеца Змей Горянин? Не, те искат всичко и само за себе си. И така убиват Змей Горянин за пореден път, убиват го всекидневно, убиват го с всяко свое бездарно книжле или списани

 Змей Горянин, който е един от най-ужасяващите символи на безрадостната писателска съдба у нас.

Като на всеки истински творец в тъжната ни и трагична, безрадостна страна.

Юли Йорданов

image

image

„О, колко страшна е смъртта 

и грозен гробът - вход за мрака;
Заспиш - и вечна пустота:
едно огромно „нищо" чака..."
О, мъничък човешки дух,
в живота туй ли си научил?
Нима не схвана твоят слух
на ангелите хора звучен
да слави Живия Живот -
Животът, който не умира?
Та виж: край тебе той извира,
над теб трепти от звездний свод
кипи, шуми на дървесата
във сока свеж през пролетта;
ечи високо в небесата
на птичките във песента -
навред е Вечният Живот!
Та ти ли - син на Саваот -
от тук Към „нищо" ще отминеш?
Нима не виждаш в гроба черен
легло - телото да почине,
и вход - единствен, прав и верен -
Отвъд при Бога да преминеш?!

image

Змей Горянин-Светлозар Димитров

image

18 цитата от Норман Винсънт Пийл Написана на : 2012-03-24 09:18:41

image

Норман Винсънт Пийл е роден през 1898г. в щата Охайо. Завършва местната гимназия и Щатския университет, след това и Бостънския Университет по Теология. Назначен като методистки свещеник, през 1922г. Пийл променя религиозната си привързаност към Реформираната Протестантска Църква през 1932г. Тогава започва неговото 52 годишно управление на като Пастор в Марбъл Колиджит Чърч в Манхатън, Ню Йорк. Той е бил толкова успешен, че по време на неговото водене на църквата, членовете й от 600 се увеличават на повече от 5000 и той става един от най-известните проповедници в Ню Йорк.

 

Норман Винсънт Пийл също така е и автор на много книги, посветени на духовна тематика и личностно развитие. Той е смятан за прародител на „Положителното мислене“ и неговата книга – „Силата на положителното мислене“ го прави един от най-продаваните и четени автори в САЩ и по света. За щастие, книгата е издадена и у нас и всеки, който желае, би могъл да се снабди с нея. Това, което искам да Ви представя тук са 18 негови цитата, които отразяват неговата същност и идеи:

Винаги е твърде рано да се откажеш.

Не вземай утрешния ден в леглото с теб.

Промени мислите си и ще промениш света.

Хвърли сърцето си през оградата и останалото ще го последва.

Ако държиш лъка винаги опънат, скоро ще го счупиш.

Празните джобове, никога няма да Ви попречат. Това могат да направят единствено празните глави или празните сърца.

Този, който мисли „как“, решава проблемите ефективно, защото не си губи времето с безсмислено „ако“.

Да живееш живота си във вътрешен мир, хармония и без стрес, е най-лесния начин на съществуване.

Проблемът на повечето от нас е, че ние по-скоро ще бъдем сринати от похвали, отколкото спасени чрез критика.

Коледата се разпростря, като с магическа пръчка над света, и ето, всичко е по-меко и по-красиво.

Не се опитвай да приличаш на другите и да копираш от тях. Никой не може да бъде толкова ефективен, колкото теб.

Пътят към Християнството не е през сложен лабиринт от догма, а в простата вяра в личността на Христос.

Вярвай в себе си. Имай доверие на способностите си. Без скромна, но приемлива увереност в собствените си сили, няма да можеш да бъдеш успешен или щастлив.

Всеки може да постигне всичко със собствените си сили, ако той наистина иска и накара ума си да поиска също. Ние сме в състояние да постигнем много повече, отколкото осъзнаваме.

Формулирай и запечатай незаличимо в ума си, картина, в която се представяш като успяващ. Задържай този образ упорито. Никога не му позволявай да избледнее и изчезне. Умът ти ще търси начини, за да построи картината. Не поставяй препятствия пред въображението си.

Всеки факт, пред който сме изправени, не е толкова от значение, колкото отношението ни към него. То определя успеха или провала. Начинът, по който мислиш за даден факт, може да те победи, преди още да си предприел каквото и да е.

Системата за пенсиониране според възрастта, произволно премахва продуктивни хора от техния живот, пропилява таланта им, белязва здравето им, натоварва допълнително, вече претоварената Социална система за сигурност и докарва много възрастни хора до бедност и отчаяние. Възрастовата дискриминация е също толкова отвратителна, колкото расизма и сексизма.

Никога не казвай нещо, за да нараниш някой. Освен това, въздържай се лицемерие, от хитри и пресметливи забележки, които са предназначени да те облагодетелстват, за сметка на някой друг. Ние трябва да се обърнем към злото и по всеки възможен начин да правим добро, да помагаме на хората и да носим благодат в живота им!

Positive Spirit

image

image

Жерар Круазе, бащата на психометрията Написана на : 2012-02-23 21:43:50

image

Има хора, които благодарение на уникалните си дарби са помагали на болни и изпаднали в беда люде, без това да им коства кой знае какви усилия

Психометрията е един от начините за свръхчувствено възприятие, състоящ се в сваляне на информация от предмет, където е запечатан запис за минали събития, на които даденият предмет е своеобразен „очевидец“. Но за да се получат тези сведения, се изисква особена дарба…


Жерар Круазе се родил в началото на XX век в Холандия, в семейството на провинциален актьор. Като малко момчето често боледувало и страдало от самота и от липсата на внимание от страна на родителите. На шестгодишна възраст Жерар открил у себе си дарбата за виждане на разстояние, като описал на своя учител в какво е облечена неговата приятелка и посочил датата, на която ще се оженят. На осем години майка му го дала в детски дом. Три години по-късно момчето се върнало в семейството, но се чувствало съвсем ненужно. Това силно го гнетяло и Жерар изпаднал в нервен срив, пише вестник „Феномен“.

Впоследствие, вече като зрял мъж, той дълго не могъл да си намери място в живота, опитвайки да се реализира в различни професии. Най-накрая се спрял на спиритизма. Круазе усетил връзка с отвъдното през 1943 година, когато, вземайки в ръце бастун, който намерил на улицата, отчетливо видял с вътрешното си зрение картина на автомобилна катастрофа и тялото на пешеходец, лежащ на тротоара. Именно от този момент той започнал да се отнася внимателно към своите видения и предчувствия, които го посещавали все по-често.


Още през пролетта на 1949 година Круазе получил възможност да покаже своя талант на практика

По поръчение на полицията той взел в ръка един от предметите, принадлежащ на потърпевш при инцидент, и видял телата на две изчезнали деца, които лежали в близката гора, леко прикрити с клонки. Скоро открили мястото, след което сътрудничеството на Жерар Круазе със следствените органи станало постоянно. В продължение на 20 години необичайните му способности били използвани с успех в криминалистиката, особено когато следствието попаднело в задънена улица. В същото време с него постоянно се занимавали учените…


Бил направен следният опит. Круазе трябвало да опише по лична вещ непознат човек, който седял на определен стол в известно на изследователите здание. Характерното е, че Круазе не само с точност описал мястото, външността и детайлите от костюма на непознатия, но отбелязал и някои факти от неговата биография. Той разказал, че това кресло в театъра впоследствие ще бъде заето от други хора, чийто облик и навици той също обрисувал в детайли, сякаш ги познавал.

Друг път към него се приближил непознат, който имал проблеми, и го помолил да му предскаже съдбата. Круазе отбелязал, че черният период скоро ще свърши, но едновременно с това видял и образа на черна коко сякаш нямала нищо общо и била съвсем не на място. Но впоследствие този човек направил кариера в търговията с ликьор, наречен „Черната кокошка“…

zdrave.ws

Биографията днес -Уитни Хюстън Написана на : 2012-02-12 09:39:46

 

image

Рождена дата: 09.08.1963
Пол: Жена

 

Тя бе модел и актриса, ще бъде запомнена завинаги като певица. Напоследък нарицателното "дива" се прикача почти на всяка по-известна вокална изпълнителка, но никоя не го заслужава повече от Уитни. Тя направи феноменален хит през '80-те с "I Wanna Dance With Somebody", изкачи се на върха през '90-те с "I Will Always Love You" и украси големия екран в „Бодигард” (1992) и в „Жената на проповедника” (1996).Жалко е, когато артисти прибягват до рекламни трикове, за да повишат популярността си. Но направо е тъжно, когато стават любимци на жълтата преса не заради рекламните трикове, а защото имат съвсем истински проблеми. Бракът на Уитни с „лошото момче” Боби Браун е доста объркан, най-меко казано, без да споменаваме сведенията за физическо насилие. Зависимостта на певицата от наркотиците също не се отрази добре на публичния й образ. И накрая, поведението й на страдаща от „синдрома на „дивите” направи работата с нея доста трудна.Уитни Елизабет Хюстън се ражда на 9 август 1963 в Нюарк, Ню Джърси. Тя е дъщеря на Сиси Хюстън, успешна ритъм-енд-блус беквокалистка и братовчедка на звездата Дион Уоруик. Уитни започва да пее в църковен хор в родния си град, а на 11 вече изпълнява соловите партии. Пее и като беквокалистка с Чака Кан, Лу Роулс и с майка си.Въпреки, че започва работа като модел с фотосесии за различни списания и участва в няколко епизода на ТВ сериала Give Me A Break, съдбата й е предпределила да пее. И тя пее. Първият хит на Уитни Хюстън е в дует с Теди Пендерграс през 1984 - "Hold Me". Уитни е подписала контракт с Arista Records още през 1983, но дебютният й албум излиза чак през 1985. Въпреки всичко от него се продават над 22 милиона копия.През 1986 Уитни е удостоена с: 6 музикални награди на Billboard, 5 „Американски музикални награди”, наградата на MTV за най-добър видеоклип ("How Will I Know") и наградата на списание Rolling Stone за най-добър албум на годината. Следващият й албум, наречен „Уитни” и издаден през 1987, продава 19 милиона копия, и влиза в класациите под номер 1 - първият такъв случай в историята за жена. Албумът й осигурява две „Американски музикални награди” и музикалната награда на Billboard. На церемонията по връчването на наградите „Грами” през 1988, тя печели в категорията „Най-добро вокално изпълнение от жена” ("I Wanna Dance With Somebody"). През 1990 Уитни издава албума I'm Your Baby Tonight, продал се в 10-милионен тираж. Това е доста под предишните й постижения, но все пак й осигурява още американски и Billboard награди.Уитни успява да открие време за любов в процъфтяващата си кариера и се омъжва за певеца Боби Браун през юли 1992. Скоро се оказва, че чака дете и през март 1993 ражда момченце, Боби Кристина. Бракът на Уитни и Боби може да бъде описан най-общо като бурен. Между твърденията за семейно снасилие, употреба на наркотици и многото арести на Боби, Уитни Хюстън твърдо стои зад мъжа си.Следващият ход в кариерата на Уитни идва с ролята на разглезена певица, преследвана от вманиачен фен във филма „Бодигард” (1992), в който й партнира Кевин Костнър. Саундтракът на филма се продава в невероятния тираж от 34 милиона копия и подпомага музикалната й кариера с три от най-големите й хита - "I Have Nothing", "I'm Every Woman" (кавър по Чака Кан) и "I Will Always Love You" (кавър по песента на Доли Партън). Следват 9 награди на Billboard, три награди Grammy, 8 „Американски музикални награди” и др.През 1995 Уитни отново се изявява като актриса в „Сладка въздишка”, а приносът й към саундтрака е песента "Exhale (Shoop Shoop)". През 1996 Уитни играе заедно с Дензъл Уошингтън в „Жената на проповедника” и получава номинация за Grammy за албума със саундтрака към филма. Независимо от слуховете, че не могат да се понасят, Уитни и Марая Кери работят заедно над песента "When You Believe" за анимацията „Принцът на Египет”. Сингълът излиза в „My Love Is Your Love” – първият албум с нови песни на Уитни през последните осем години.По време на завидната си кариера Уитни винаги е изпитвала чувство за отговорност към по-малко щастливите от нея. Тя основава фондацията с идеална цел Whitney Houston Foundation For Children, чрез която помага на бездомни деца и на такива с проблеми като рак и СПИН.Въпреки, че Уитни продължава да държи на мъжа си, бракът й продължава да е разклатен. През 2000 г. професионалното й бъдеще изглежда светло, но личният й живот е в безпътица. Тя е арестувана на Хаваите по обвинения в притежание на наркотици, а баща й я дава на съд. Певицата рязко отслабва и това, в съчетание с няколко участия, които отказва в последния момент, дава храна на слуховете, че е пристрастена към наркотиците. Уитни признава, че има продобни проблеми в телевизионно интервю с Даян Сойер. Все пак тя продължава да издава нови албуми като Greatest Hits през 2000, Love, Whitney през 2001, Just Whitney... прeз 2002, и One Wish, коледен албум, през 2003.Макар и актьорската й кариера да е в застой, Уитни продуцира филми като блокбъстера на Disney „Дневниците на принцесата” (2001).През 2001 Уитни счупи рекорда на Марая Кери за най-голяма сделка в областта на звукозаписа. Тя преподписа договора си с Arista Records за $100 млн. долара. Въпреки всичките си проблеми, Уитни си остава изключителна певица и уверена актриса, която мнозина се надяват да видят отново в добра форма.

 

http://www.slava.bg

Поп звездата Уитни Хюстън е починала в хотел Бевърли Хилтън в Бевърли хилс, в Лос Анджелис, предаде ДПА, като цитира Марк Роузън, лейтенант в полицейския участък на Бевърли хилс. Смъртта й е потвърдена в 15,55 часа местно време - 23,55 часа по Гринуич на 11 февруари.

 

 

...Мир на праха й....!!!♥ 

отпечатай новината

Страница 1 от 6
 1-5 от 27  |   1  2  3  4  5  6  >>