Sibir
Блогът на МЕГИЧ - РАЗНОЛИКА, СПОРЕД ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ...
Blogs
Gifs e Imagens para Orkut!

blogs left blogs right
DJESSY
DJESSY, 49
« sibir.bg
ОТ ТРЪН ТА... НА ГЛОГ! A+ A- Написана на : 2015-10-08 22:27:07

image 

Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той може да влезе в употреба и на най-придирчивите предпочитания – консумира се под формата на плод или чай, използва се в домашната кулинария (за направата на торти и сладка), участва в състава на редица козметични лосиони, дори може да играе ролята на естетично украшение в дворното място и есенна аранжировка. 

imageПървите сведения за глога датират още от далечното начало на първия век от новата ера. Твърди се, че билкарите открили полезните му свойства и лекували римските императори от сърцебиене с отварата от глог. По-късно, през XV-XVI век, е използван от заможните търговци и занаятчии в Западна Европа като ограда от жив плет за защита на домовете им (заради бодливите клони) и сякаш лечебната му слава му замира. Но с течение на вековете лечебното действие на глога се описва от билкари и лечители и така чак до нашето съвремие, когато червеният плод-билка има най-широко приложение.

Глогът е дърво от храстовиден тип, в разговорния език по-често е наричан храст. Среща се в цялата страна – естественото му разпространение е в горите и планините. Не е придирчив към почвата, може да се засади и в двора. 


image
Съществува поверие, че глогът в дворното място носи здраве и благоденствие на семейството.
image

Плодовете му са напълно узрели и готови за бране от началото на месец септември до късните дни на октомври. Те съдържат сериозна витаминозна бомба, която зарежда имунната система с витамините: A, B1, B2 и C – подходящи за подсилване на организма при прехода към същинската есен. Силно концентрирани в състава на глога са и наситените мастни киселини, отговарящи за равновесието на холестерола в кръвта. Останалите вещества и съединения - витамини, флавоноиди и други сложни киселини, имат силно антиоксидантно действие и уплътняващ кръвоносните съдове ефект.

image

Лечебно действие

Няколко основателни причини защо да приемаме глог:

imageИзцяло подпомага сърдечната дейност. Активното вещество проантоцианидин е най-мощният антиоксидант от всички известни и се съдържа само в съвсем малко храни и напитки - качественото червено вино, червените боровинки, гинко билоба и др. Приемът му е подходящ и за хора със смущения в сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, запушени сърдечни артерии. Глогът улеснява работата на сърдечния мускул и изпомпването на кръвта, разширява кръвоносните артерии и редуцира аритмията. Действа като превенция срещу инфаркт.

image
Запарката от глог


imageПрепоръчва се при хипертоници. Успешно понижава кръвното налягане и нивото на холестерола. Освен това не вреди на страдащите от ниско кръвно и анемия – и при високото, и при ниското кръвно налягане, глогът регулира и връща нивата му в приемливи граници.

imageОблекчава неразположението при подут корем и газове, резултатен е и при диария.

imageПрепоръчва се при хора с наднормено тегло или такива, които просто желаят да свалят 2-3 килограма или да детоксикират организма си. Глогът подпомага стопяването на телесните мазнини, някои антицелулитни кремове съдържат глог поради същата причина. В комбинация със здравословен хранителен режим и умерена физическа активност, консумацията на глог дава много добри резултати против излишните килограми. 

imageПомага при стрес и безсъние. Финансов, служебен, емоционален – стресът днес рядко подминава млади и възрастни. Всички сме чували за таблетките с екстракт от мента, глог и валериан, но и самостоятелен, глогът е силен в борбата със стреса. За да е максимален успокоителният ефект, е добре да се изпива по една чаша чай от глог преди лягане.

image

Вкусът на глога е кисело-сладък. Дали ще се консумират директно плодовете му, или ще се пие отварата от него, е въпрос на индивидуален вкус. Запарката от глог се приготвя лесно и бързо по следния начин:

Две супени лъжици глог се заливат с половин литър гореща вода и се варят от пет до десет минути. След това запарката се прецежда и е готова за пиене. При нужда може да се подслади с мед или кафява захар. Трудно е, а и никак не е задължително, да се изпие около половин литър наведнъж, затова свареното количество може да се раздели на равни части и да се приема 2-3 пъти дневно, препоръчително преди хранене. 

imageПротивопоказания

imageНе е подходящ за прием от малки деца;

imageБременните трябва да са предпазливи с приеманите количества, а през първото тримесечие от бременността изобщо не трябва да консумира глог. За кърмещи жени също не е препоръчителен.

imageВъпреки че е изключително полезен за хора с проблеми със сърдечно-съдовата система, съвместният му прием с определени лекарства за сърце може да предизвика неблагоприятна реакция в организма. Затова консултацията с лекар е задължителна.

Ето че и дъждовните, облачни месеци ни предлагат своята пъстра гама от витамини. Глогът се откроява със здравословните си ползи в различни аспекти на здравето. А наситеният червен цвят на плодовете му внася ведрост в ежедневието и сякаш гони умората от носталгията по жълтеникавите нюанси на капещите есенни листа.

image

Страница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1 
DJESSY    2015-10-08 22:29:12      
DJESSY    2015-10-08 22:28:09      
Страница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1