Sibir
Блогът на МЕГИЧ - РАЗНОЛИКА, СПОРЕД ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ...
Blogs
Gifs e Imagens para Orkut!

blogs left blogs right
DJESSY
DJESSY, 49
« sibir.bg
ЖИВОТВОРНАТА СИЛА НА ЦВЕТЯТА И ФЪН ШУЙ A+ A- Написана на : 2010-05-14 19:58:47

imageimageimage

Цветята са истинско чудо на природата.
Живите растения в дома и офиса ни зареждат с положителна енергия и добро настроение, освежават и красят интериора. На всеки тип интериор подхожда определена композиция. Цветните композиции са необикновено разнообразни – от миниатюра върху масата или бюрото до обемно-пространствените композиции на зимните градини.

При ограничено пространство се предпочита вертикалното (зонално) озеленяване. Колкото по-голямо е помещението, толкова по-големи трябва да са растенията и по-голям да е техният брой. Мъничкото растение би се “изгубило” в голямо пространство.


Когато вървя по улиците на моя град аз скрито поглеждам към терасите – какви цветя отглежда домакинята в дома си, на терасата или в градината пред дома. Когато видя тераса с много цветя – мушкато, сакъзчета, петуния или вербена аз си представям един красив дом, усмихната жена и хубаво, голямо семейство, в което се случват хубави неща. Достатъчни ми е да видя терасата и тя продължава да рисува детайли. Когато съм в Италия, Гърция или Турция аз пак наблюдавам цветята – има разлика зад желюзите на прозорците се крият цветята, а в градинините има много Олеандър, зокум – бял, розов и червен.
На моята тераса има много цветя – мушката, сакъзчета, петунии, каскадна вербена, карамфили, гербери, калдаръмчета и билки и подправки – саксии с босилек, лавандула, магданоз, копър, мащерка – моята малка градина на терасата. И другата, голямата на вилата.


На прозорците са наредени саксии със зелените растения – имената им са толкова много, че им слагам малки етикетчета с имената сега започва времето на огнените хризантеми от жълто до тъмнооранжевите те греят като малки слънчица и променят светлината на деня.

image


Много пъти съм се питала какви цветя мога да отглеждам у дома и какви не? Не всички цветя могат да растат в апартамента, защото искат повече светлина, изложение. Но има някои правила, които е хубаво да се спазват при избора на цвете.
Първо са т.н. “гробищни цветя” – това са цветята, които се свързват с тъжни поводи като кипарис, тагетис и др. – самите те са красиви, тагетиса с неговите оранжево-жълти цветове в море от топла светлина, но не може да ни зареди с положителна енергия.


У дома не трябва да отглеждате теменужки – според едно поверие те виреят отлично на гробовете и общуват с мъртъвците.
Тук значение има и личното усещане. Затова тези цветя не е хубаво да се отглеждат у дома.

Не е хубаво да се отглеждат и виеши растения в стаята – то е предпоставка за поява на какви ли не заболявания. И още нещо, ако има пожар, по виещото цвете той ще тръгне, затова изнесете го навън – хем ще пази къщата ви от неприятности, хем ще радва очите с красотата си.

Преди години ми попадна книга за икебана на сухи цветя и зимни букети. От тогава събирам камъни, привлекли погледа ми, шишарки, жълъди, раковини, кестени, шушулки от дърветата (за съжаление такан и не научих името им – има ги в парковете и цъфтят с големи бели цветове) и ги аранжирам със сухи цветя.
Сухите, аранжирани във вид на красив букет цветя, привличат благополучието, здравето и бодростта, неутрализират негативната енергия и защитават обитателите на жилището от болести. В много селски домове ще видите снопчета изсъхнала трева или букетче цветя, загубили отдавна свежестта си.
Единственото сухо растение, което не бива да държите в дома си, е тръстиката. Тя “придърпва” отрицателната енергия и болестите.

image
Когато берем билки за Еньовден – оставам малко букетче билки във ваза. Когато ходя по планините и бера билки, отново оставям малко букетче, което пазя като спомен и цвете.

Синчеца, това красиво синьо, пролетно цвете според поверието може да направи нашия дом табу за демони и лоша магия.
Върбата зарежда с енергия – това е символа на Цветница, наричана още Връбница. Върбата е и красиво парково дърво.
Лилията може да прогонва злите сили.
Жълтият кантарион също има тази сила.

В дома е най-добре да се отглежда бегония, петуния, азалия и мушкато – те пречистват въздуха и стимулират добрия климат в семейното огнище.

Съвременният минимализъм налага внимателен подбор на растенията. Въпреки това цветята с големи листа изглеждат добре в помещения с малко мебели, антре или хол. Това например са драцена, филодендрон, фикус. За малки стаи са подходящи средни или малки цветя с широки и нежни листа.
image От значение при избора на цветя са и цветовете на интериора. При едноцветни и пастелни или черно-бели тонове много добре изглеждат пъстрите, декоративнолистни растения.

Стилът на обзавеждане също има значение при избора.

За етно-стил и плетени мебели (от бамбук или ратан) – бромелии, орхидеи, хоя бела (восъче), жасмин. Японска нотка се постига, като се украси помещението с драцена, бамбук, азалия (японски рододендрон) или бонсай. Английският или френски стил на обзавеждане добре хармонира с храстовидни и обилно цъфтящи цветя като камелия, циклама, палми и щамбово формирани цветя.

Ако растенията във вашия дом са здрави и красиви, растат и се развиват добре, значи е налице положителна енергия.

Някои от цветята, особено тези в глинени съдове, имат способността да пречистват въздуха от най-разпространените вредни вещества. Такива са мушкато, спатифилум, сингониум, хлорофитум, аглаомнема, сансевиера. Най-предпочитани растения според фън шуй са тези, които имат кръгли или овални листа. Не е желателно да имате растения с остри листа и бодли (особено кактуси), освен в случаите, когато самите вие усещате, че ви влияят благоприятно. При остри ъгли в помещението, образувани от стени, мебели или колони, за неутрализиране се използват виещи се или пълзящи растения.

Живите цветя създават енергията “ян” – активна енергия, затова не се препоръчва да са много в спалнята. За спалнята са подходящи малко на брой, но не силно ухаещи растения. Подходящи са камелия, азалия, спатифилум, мурая, теменужка, четирилистна детелина, алое, бамбук на щастието, драцени.

Според фън шуй растенията се отнасят към Стихиите на дървото, което символизира растежа, творчеството и движението напред.

Най-доброто разположение на цветята е на север, югоизток или юг с цел активизиране на положителната енергия в тези зони за здраве, благополучие и късмет.
imageimageimageimage
За привличане на “ци” се използват цветя в саксии или свежи цветя в букети. Според фън шуй сухите или изкуствени цветя, така модерни и придобили популярност в последно време, са носители на енергията “ин” (пасивна) и енергията “ша” (неутрализираща) затова са приложими в редки случаи, например при хора, страдащи от алергии или в помещения, свързани с активен живот. Ако имате такива композиции, старайте се да ги обновявате или сменяте всяка година.

Фън шуй, това е изкуство, посветено на хармонията, затова не прекалявайте с активизирането на дадени зони и неутрализирането на други. Всички ваши действия трябва да са постепенни и най-вече свързани з вашата интуиция и вътрешна нагласа.

Грижете се с любов за вашите цветя и те ще ви се отблагодарят!

 

Страница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1 
Milka    2010-05-15 17:19:26      
интересни неща,някои си противоречат, според скромното ми мнение цветята сами ти казват дали искат точно ти да ги отглеждаш или не, стига да разбираш езика им.
Lora    2010-05-14 20:20:09      
Страница 1 от 1
 1-2 от 2  |   1