Sibir
Блогът на МЕГИЧ - РАЗНОЛИКА, СПОРЕД ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ...
Blogs
Gifs e Imagens para Orkut!

blogs left blogs right
DJESSY
DJESSY, 49
« sibir.bg
ДИВИЯТ ЧЕСЪН И ДИВИЯТ ЛУК - КРАСИВО ЦВЕТЕ И ПОЛЕЗНА БИЛКА A+ A- Написана на : 2010-02-03 17:37:40

image Дивият чесън има много имена: Левурда (мечи лук), див лук, сибирски лук, горски чесън, магьоснически лук, цигански лук и т. н. Може би го знаете под какви ли не имена, само не и под официалното му латинско име, което е Allium ursinum L. Той е един от първите предвестници на пролетта. За разлика от останалите си събратя по лютивост е красив и прилича повече на цвете, отколкото на бурен или лук. Той има свежозелени продълговати листа, почти като на момина сълза. Цветчетата му също приличат на блатно кокиче или на момина сълза, стъблото му е гладко и достига до около 30 см височина. 

Расте на сенчести, богати на хумус почви, предимно в широколистни гори. Спокойно може да си го отглеждате и в лехата с цветя в градината. 

Дивият лук пониква през април, май. Цъфти с нежни, бели цветчета. 
Нарича се мечи лук, защото според народните поверия, след зимния сън мечките го ядат, за да си пречистят стомаха, червата и кръвта. 

В народната медицина от стари времена се е използвал едновременно като подправка на ястия и като лечебно средство. 

Използва се пресен, когато изсъхне лечебните му свойства изчезват. 
Може да го използвате като подправка, нарязан на ситно в салати, супи, върху картофи, месо – общо взето може да се използва за всички ястия, в които обикновено слагаме магданоз. 

Някои лекуват кожни болести с дивия чесън, други приготвят лечебна ракия. 

Няколко капки сок от листата на дивия чесън могат да бъдат благотворен мехлем за трудно зарастващи рани. 

Ракията се приготвя в различните области по различен начин, но принципът е един и същ. 

 
imageВ бутилка се слагат нарязани листа от див чесън или луковици, допълва се с домашна ракия и се оставя да престои на слънце 14 дни. След това се приема по една чаена лъжичка, разредена с вода – твърди се, че помага за подобряване на паметта и срещу артериосклероза, безсъние, високо кръвно налягане, виене на свят. 

За стомаха и други чревни проблеми пък нарязаните на ситно листа или луковици се заливат с топло мляко, престояват няколко часа, след което се пие по няколко глътки. Отразява се добре при остри и хронични стомашно-чревни разстройства, запек, глисти, хронична кашлица. Пресните листа на дивия чесън пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират уринирането. 

Лично аз смятам, че дивият чесън е много вкусен и се доверявам на народната мъдрост, че е и полезен. Единственото, което ме дразни в много туристи, че го берат, да не кажа скубят, напълно безотговорно. Наистина дивият чесън има невероятно много приложения и в гората е напълно безплатен, но бих призовала да не се изкоренява. Луковиците са полезни, но както прочетохме, пресните листа не им отстъпват по нищо. Ако безотговорно изваждаме луковиците, скоро няма да може да се радваме на това красиво растение и да се възползваме от лечебните му свойства.
Всяка пролет носи нова надежда за слънце и топлина. Душевно ние отново сме радостни и окрилени, радваме се на първата зеленина и ликуването на птиците и възприемаме всичко това с цялото си сърце като милостив дар от нашия Създател. Гледайки тази нова, зелена прелест, би трябвало да пристъпим към едно пролетно лечение, към премахване на нечистотиите и прочистване, което ще ни донесе здравословно, с положителност не за пренебрегване освежаване.


  Предимно дивият лук, наричан още горски чесън, магьоснически или цигански лук е един от първите предвестници на пролетта. Свежозелените, ланцетовидни, блестящи и подобни на момина сълза, листа идват от продълговата луковица, която е покрита с бели прозрачни ципи. Гладкото, светлозелено стъбло с бялата цветна топка достига до 30 см височина. Дивият чесън расте само по богати на хумус, влажни поляни, сенчести и влажни лъки, под храсти, в широколистни и планински гори. Силният му чеснов мирис се усеща още преди растението да е видяно с очите. Този мирис му е донесъл името "див чесън" и изключва объркване с листата на момината сълза или с отровните есенни минзухари.


  Те излизат от земята през април и май, понякога и по-рано. Цветчетата, обаче, се забелязват едва в средата на май и юни. Мощни лечебни сили дремят в това растение и се говори, че и мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта. Дивият лук притежава в голяма степен качествата на нашия чесън, само че е значително по-лековит. Поради това той е особено подходящ за прочистващи лечения през пролетта и спомага за възстановяване от хронични кожни болести.


  Тъй като в сухо състояние листата губят лечебните си сили, при пролетното лечение за прочистване и освежаване от нечистотиите те се използуват пресни. Нарязани на дребно, те се поръсват върху филия с масло, ситно накълцани се прибавят като подправка (сурови) в супата, върху картофи, в кнедли и други ястия, в които иначе за по-добър вкус слагаме магданоз. Листата могат да се приготвят и като спанак или салата. Тъй като, употребени в по-големи количества, те предизвикват остър вкус, за спаначника е добре да се смесят с листа от коприва.
Младите листа се събират през април и май, т.е. още преди цъфтежа, а луковиците през късното лято и есента. Луковиците могат да се използуват по същия начин, както градинския ни чесън. Хора е чувствителен стомах трябва да залеят с топло мляко нарязани на ситно листа и луковици, да ги оставят два-три часа да покиснат и след това да пият на глътки от тази течност.


  За да си има човек в къщи лечебната сила на дивия чесън през цялата година, се приготвя ракия от него (виж "Видове приложения и рецепти "). От тази ракия се взимат дневно от 10 до 12 капки в малко вода. Тези капки допринасят за чудесна памет, предотвратяват артериосклероза и прогонват редица други оплаквания.


  Дивият чесън действува много благоприятно на стомашно-чревната система. Той е много подходящ както при остри и хронични разстройства, даже и когато те са свързани с образуване на газове и колики, така и при запек, когато той е обусловен от вътрешни спазми или отпускане на червото. Глисти, дори дългите чревни глисти, изчезват след известно време употреба на див чесън. С подобряване дейността на червата замират и онези оплаквания, които често са появяват при стари хора или хора с прекомерен апетит, поради бездействени или препълнени черва. Намаляват предизвиканите от стомаха сърдечни смущения, безсъние, та даже и онези оплаквания, идващи от артериосклероза или високо кръвно налягане, като виене на свята, натиск в главата и тегота. Свръхналягането постепенно спада. Виното от див чесън (виж "Видове приложения и рецепти") е чудесно лечебно средство за всички стари хора със затлачени с храчки гърди и свързаните с това затруднения в дишането. Даже при стара кашлица насъбраните храчки в гърдите се разтварят и с това изчезва и задухът.


  Това лечебно средство може горещо да бъде препоръчвано и при туберкулоза и водянка, от които старите хора често страдат. Прясно употребените листа пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират отделянето на урина. Трудно зарастващи рани заздравяват бързо ако се мажат с пресен сок от див лук. Дори заболявания на сърдечните околовръстни артерии намират подобрение.


  Дивият чесън е недостатъчно ценено кръвопрочистващо средство, което се е доказало предимно при хронично нечиста кожа. Швейцарският природолечител пастор Кюнцле възхваляваше силно това растение: "То пречиства цялото тяло, изхвърля болестотворни, затлачили се вещества оздравява кръвта, прогонва и убива отровни вещества. Вечно болнави хора, такива с лишеи и циреи с брашнени лица, скрофульозни и ревматични, би трябвало да почитат дивия чесън като злато. Нито една билка на Земята не е така ефикасна за пречистване на стомаха, червата и кръвта. Младите хора биха разцъфнали като розови пъпки и биха се отворили като елови шишарки на слънце!" Освен това Кюнцле казва, че познава семейства, които "преди през цялата година боледуваха, влачеха се по доктори, бяха целите в обриви и лишеи, скрофульозни по цялото тяло, изглеждаха бледи, сякаш бяха лежали в гроб и изровени оттам от кокошките, а след една по-продължителна употреба на този чудесен божи дар станаха напълно здрави и свежи".

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ Като подправка: Пресни листа от див чесън са нарязват надребно като лук или магданоз и се поръсват върху хляб, супи, сосове, салати и месни ястия.
Ракия от див чесън: Нарязани на ситно листа или луковици се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, след това се заливат с 38 до 40 %-ова житна или друга домашна ракия и бутилката се оставя да преседи 14 дни на слънце или близо до печката. Четири пъти на ден от нея се взимат от 10 до 15 капки в малко вода.
Вино от див чесън: Взима се шепа нарязани на дребно листа, те се слагат да поврят малко в около 1/4 литър бяло вино, след това са подслаждат на вкус с мед или сироп и от това вино денем се пие бавно, на глътки.

Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1 
Eмилия    2013-04-13 21:49:04      
Благодаря,аз съм чела за дивия чесън и съм го опитвала.Много бих искала да си го насадя покрай блока и да мога да го ползвам,той е толкова полезен и да си направя с ракия и с виното рецептите.Също много бих искала да си намеря и змийската хурка,някои билки съм успяла да ги засадя.Билките са такова богатство,а Мария Требен дава такива хубави рецепти,някои съм правила много пъти-виното за сърце и мед от радика... flower bloom bloom
Страница 1 от 1
 1-1 от 1  |   1