Sibir
Блогът на Ирена- Paдоcттa e cъcтояниe нa чиcто блaжeнcтво и ce поcтигa, кaто дaвaмe утexa и уcпокоeниe нa дpугитe xоpa. Ако поcтъпвaмe тaкa, вceки дeн щe внacямe paдоcт в животa cи.
Ирена
Ирена, 45
« sibir.bg
Лотосът Написана на : 2010-03-14 08:36:22

Лотосът е свещеното цвете на древните египтяни, символ на красотата, чистотата, стремежа към cлънце, светлина. Този образ пронизва цялото египетско изкуство, водейки началото си от лотосовидните капители, храмови колони и завършвайки с миниатюрни тоалетни съдове и бижутерийни накити.

В различните традиции реализацията на потенциалните възможности се изобразява като разцъфване на цвета на повърхността на водата; на Запад – това е роза или лилия, на Изток - лотос. Космическият лотос се явява като образ на творението, възникване на света от първоначалните води или от празнината; това е особен универсален принцип, управляващ света и развиващия се в него живот.
      лотос цвете
Този символ има соларен и лунарен аспекти; той е еднакво близък до водата и огъня, хаоса на тъмнината и божествената светлина. Лотосът е резултат от взаимодействието на съзидателните сили на Слънцето и лунните сили на водата, това е Космосът , издигнал се от водния хаос, подобно на Слънцето, изгряло в началото на времената, "светът на развиващия се живот във вихъра от прераждания" (Дж. Кемпбъл). Това време е минало, настояще и бъдеще, тъй като всяко растение има пъпки, цветове и семена едновременно. "Времето и вечността са два аспекта на едно и също възприятие на цялото, два плана на единствената, недуалистична неизразимост; по такъв начин съкровището на вечността се крие в раждането и смъртта на лотоса " (Дж. Кемпбъл).

Разтваряйки се на разсъмване и затваряйки се при залез, лотосът олицетворява възраждането на Слънцето, а значи, и всяко друго възраждане, възобновяване на жизнените сили, връщането на младостта, безсмъртието.


По думите на Е.П. Блаватска, "лотосът символизира живота на човека, както и на Вселената", при това неговият корен, потопен в тинестата почва, олицетворява материята, стъблото, подаващо се от водата, - душата, а цветът, обърнат към Слънцето е символ на духа. Цветът на лотоса не се мокри от водата, както духът не се опетнява от материята, защото лотосът олицетворява вечния живот, безсмъртната природа на човека, духовното разкриване.

                
лотос цвете
В Древен Египет с образа на лотоса се е свързвало творението, раждането и Слънцето като източник на живота. Това велико цвете е разцъфнало , издигайки се от дълбините на първичните води, и е понесло на своите листенца битието , въплътено в образа на слънчевото божество, златния младенец: от лотоса се ражда богът на слънцето Ра. Изгряващото Слънце също така често са представяли във вид на Хор, който се издига от лотоса, олицетворяващ Вселената. Цветът на лотоса е можел да служи за трон на Озирис, Изида и Нефтида.

Лотосът е символизирал обновяването на жизнените сили и връщането на младостта,иначе според вярванията на египтяните, старият бог умира, за да се възроди млад. Изобразяването на починал, държащ цвят на лотос, говори за възкръсване от мъртвите, пробуждане в духовен план.

Като символ на процъфтяването и плодородието лотосът бил атрибут на мемфиския бог на растителността Нефертум, който се изобразявал като юноша с украса на главата във вид на лотосов цвят . В "Текстовете от пирамидите " той е наречен "лотос от носа на Ра". Всяка сутрин бог Нефертум става от лотоса и всяка вечер се спуска във водата на свещеното езеро.

От древни времена лотосът се е асоциирал с върховната власт: лотосът е бил символ на Горен Египет, а скиптърът на египетските фараони приличал на цвят на лотос върху дълго стъбло.


 лотос цвете египет


В Древна Индия лотосът символизирал творческата сила, съ творението на света. В лотоса виждали символ на Вселената, изображение на земята , която плува, подобно на цвета по повърхността на океана. Разтворената чашка на цветето , разположена по средата , е планината на боговете Меру.
В Упанишадите творец и пазител на света става Вишну. Той е начало, среда и край на целия свят. Когато Вишну се събужда , от неговия пъп израства цветето лотос, а в него се ражда Брахма, съзидаващ света . В центъра на небесния рай на Вишну тече небесният Ганг, дворецът на Вишну е обкръжен от пет езера със сини, бели и червени лотоси, които блестят, като изумруди и сапфири.
С лотоса е свързана съпругата на Вишну - Лакшми, богинята на щастието, богатството и красотата. Според един мит, когато боговете и асурите разпенвали океана, от него с лотос в ръцете излязла Лакшми. По други предания , Лакшми е възникнала в самото начало на творението, изплувайки от първосъздадените води върху цвят от лотос; оттук са нейните имена Падма или Камала ("лотосна"). Тронът във вид на лотос е атрибут на болшинство индуистки и най-вече почитани будистки божества.
В будизма лотосът символизира изначалните води, духовното разкриване, мъдростта и нирваната. Лотосът е посветен на Буда, "Перлата на Лотоса", явил се от лотоса във вид на пламък. Този образ на чистота и съвършенство: израствайки от калта ,той остава чист – също , като Буда, роден в света. Буда се смята за сърце на лотоса,той сяда на трона във вид на напълно разтворен цвят.
Освен това, в будизма с появата на лотоса се свързва началото на нова космическа ера. Пълното разцъфване на лотоса олицетворява колелото на непрекъснатия цикъл на съществуване и се явява символ на Хуан-ин, Буда Майтрейя и Амитабха. В будисткия рай, както и в рая на Вишну, в водоемите , направени от скъпоценности, "цъфтят удивителни лотоси от различни цветове".
"Един от най- могъщите и любими бодхисатви в будизма на Тибет, Китай и Япония , е Носещият Лотос Авалокитешвара, "Богът, който гледа надолу със съчувствие"... Към него е насочена милиони пъти повтаряната молитва: Ом мани падме хум, "О Съкровище в сърцевината на лотоса"… Той държи в една от левите ръце лотоса на мира". (Дж. Кемпбъл).

    
лотос цвете езероВ Китай лотосът се е почитал като свещено растение още преди разпространението на будизма и олицетворява чистота и целомъдрие, плодородие и производителна сила. Съгласно традицията на китайския будизъм, "Лотосът на Сърцето" олицетворява соларния огън, а също така времето, невидимо и всепоглъщащо, разкриване на всичко съществуващо, мира и хармонията. На западното небе, в лотосовия рай , се намира лотосовото езеро, където сред цветя, в обкръжението на бодхисатви възсяда Амитофо (Амитабха), Буда на Запада. Всеки лотос, растящ на това езеро,се съотнася с душата на починал човек. В даоската традиция една от осемте безсмъртни, добродетелната дева Хе Сян-гу се изобразявала държаща в ръце символ на чистотата - цвете бял лотос на дълго стъбло, огънато подобно на свещен жезъл за изпълнение на желанията.
От Египет, Индия и Китай символиката на лотоса прониква и в други страни. В гръко-римската култура лотосът се е считал за растение, посветено на Хера и Афродита. В златна лодка във формата на лотос извършва едно от своите пътешествия древногръцкият герой Херакъл. Херодот наричал розовия лотос, който се смятал за най- свещен и чудодеен, "розова лилия на Нил". Надпис в Храма на Хатхор в Дендери гласи: "Вземи си лотос, който е съществувал от началото на времената, лотос свещен, който е царувал над голямо езеро, лотос, който излиза за теб от Унит, той освещава с листенцата си земята, която преди това е била в мрак".

ЦВЕТЯТА НА ВСЕЛЕНАТА Написана на : 2010-02-27 19:20:05

 Ако вярвате, че съществува енергията на вселената, която активно влияе на всичко живо на Земята, в това число и на хората, засадете в градината си цветя и растения, които са подчинени на седемте планети. Според древните трактати те са строго разпределени според цвета и вида си, освен това притежават и свой собствен ден от седмицата. Слънцето - неделя, Луната – понеделник, Марс – вторник, Меркурий - сряда, Юпитер – четвъртък, Венера – петък, Сатурн – събота. Това означава, че именно в своя ден от седмицата цветята, подчинени на планетите си, ще получават максимален заряд от тяхната сила.

    ГРАДИНА ЦВЕТЯ ЕЗЕРЦЕ 

Например, ако имате материални проблеми и парични затруднения, засадете повече растения, които принадлежат към Юпитер. Това са люлякът, бадемът, орловите нокти. Повечето цветя в синя гама са подвластни на Венера. Те ще ви донесат мир, щастие, любов. В сърдечните дела ще ви помогне незабравката, а благата мирта още в Древна Гърция се е смятала за растението на Афродита. Върбинката ще помогне да привлечете вниманието на мъжа, когото харесвате, а кралицата на любовта – розата, ще разтопи и най-леденото сърце. В любовната магия най-много ще помогнат червените и розовите цветя на Венера.

Слънчогледът е растението на Слънцето. То ще ви зареди с енергията, светлината и силата на своят властелин. Към знака на Слънцето спадат също така жълтите маргаритки, лавъра и хелиотропът. Ако смятате, че се нуждаете от сили и енергия, направете в градината си кътче на Слънцето.
      СЛЪНЧОГЛЕД ПОЛЕ РАСТЕНИЕ
Луната се смята за покровителка на магиите. Под нейното влияние са белите цветя – лилии, нарциси, ириси. Техният аромат особено се усилва вечер, когато Луната започва да твори магиите си. Ако искате следващият месец да бъде особено сполучлив, на пълнолуние откъснете няколко бели цветя и ги сложете в стъклена или кристална ваза на перваза, за да се огряват през нощта от Луната. Студеното сребро на лунната светлина ще подчертае тяхната изумителна красота и божествен аромат, а това ще привлече благотворното влияние на Луната във вашия дом. Смята се, че това влияние ще бъде много по-силно, ако сами сте засадили и отгледали тези цветя.

Тези, които нямат собствена градина, могат да засадят магическите цветя в апартамента си. Например, огнените цветя на мушкатото излъчват огромната жизнена сила и енергия на Марс. Ако сте неразположени или болни, те ще ви помогнат да се справите по-лесно с болежките си, както и букетът от бодили, сложен във ваза. Розовото мушкато е от цветята на Венера, то благоприятства любовта, а бялото мушкато - раждането на деца. Папратът е още едно растение на Венера, което добре живее в къщи. В наше време доста хора имат нощни кошмари и тревожни сънища. За да се справите с тях, засадете в къщи цветето на Марс – цикламата. То ще прогони злите сили и ужасни сънища. Жълтите хризантеми, сложени в няколко вази, ще развеят скуката, депресията и унинието.
      ПАРК АЛЕЯ ГРАДИНА ЦВЕТЯ РАСТЕНИЯ
Ако се почувствате слаби, изоставени от съдбата или любовта, потърсете помощта на растенията. Те незабелязано, но ефикасно ще разделят с вас силата на своите могъщи покровители – планетите на нашата Вселена. Природата винаги е по-силна от човека, почерпете от нейната енергия и власт, защото тя е щедра и добра към хората, които умеят да я чувстват и обичат.

Китка за обич Написана на : 2010-02-06 09:48:20

Срещата с прекрасното винаги оставя в душата на човека дълбока следа, независимо дали става дума за скулптура, живопис или музика. Но само произведенията на изкуството ли са в състояние да ни развълнуват до дъното на душата ни, да събудят най-добри чувства?
С вкус подреденият букет е истинска "музика" от багри, хармонични линии и форми, това е уникално изкуство. Един букет цветя звучи винаги галантно и романтично. Една единствена роза е в състояние да оживи всяко помещение с форма и аромат. А и както показват анкетите на психолозите повечето жени предпочитат две дузини рози пред всякакъв друг подарък. При това,

роза цвете 

колкото по-млади са запитаните, толкова по-голямо значение те отдават на такъв подарък, какъвто са цветята. Психолозите са забелязали също, че предпочитанието към едно или друго цвете зависи от характера на дамата и от нейното светоусещане и нагласи.
Дамите, които избират лалета, умеят да се наслаждават на простите радости в живота и откриват прекрасното дори в обикновените неща. Те са верни спътници в живота, сигурни приятелки, чувствителни и отзивчиви, в критични ситуации са способни да запазят трезв разум и никога не се оставят съдбата да ги пречупи.
Жените, които се впечатляват от малки букетчета с горски теменужки, като правило са нежни, чувствени и творчески надарени натури. За практичните и праволинейни мъже общуването с тях е доста сложно. В никакъв случай не им е лесно да се сближат с такива дами и още повече пък да завоюват такава жена: минава много време докато събудят дълбоко чувство и доверие.
    теменужки цветя
Най-семейните от жените отдават предпочитанията си на герберите. Те се отнасят към своя брак трепетно и сериозно. Мъжете не рискуват да скъсат отношенията си с тях: къде другаде ще намерят такава предана жена (приятелка) и великолепна майка?
Нарцисът е любимото цвете на правдолюбивите и откровени жени. Със своята прямота те нерядко развалят отношенията си с мъжете. Впрочем, те не се стремят твърде много към брак, по-скоро ги устройва една успешна кариера. Такива жени мъжествено преодоляват кризисните ситуации и с чест излизат практически от всякакви ситуации. Когато им е зле, те не го показват пред всички, напротив, винаги са усмихнати и изглеждат добре. За да разсърдиш такава жена, трябват доста старания, и ако все пак успеете, тогава ще усетите как жилят скорпионите.

Карамфили обичат жени решителни и самостоятелни, твърдо отстояващи целта си. В отношенията си с околните те са взискателни и понякога дори резки, не премълчават обидата и не прощават измяната. При необходимост са готови да се притекат на помощ дори на не много близки хора. И още: жените от този тип, като правило, са твърде сексуални и не търпят посредствени партньори.
Не е възможно човек да сбърка поклоничките на розите с някои други, да не ги отличи в тълпата. Те са горди и винаги спазват дистанция. И само ако някой се опита да се приближи до тях против волята им, те веднага показват бодлите си.
букет цветя лалета
Бохемната лейди винаги предпочита орхидеите. Такива жени можете да срещнете в театъра, на изложба или премиера. В дома им ще откриете много старинни вещи и книги. Любовните приключения са неотделима и твърде ярка част от живота им.
Любителките на мимозата са нежни, уязвими и едновременно тайнствени. Присъщата им наивност им пречи да подредят личния си живот така, че да се чувстват психологически комфортно. Непрекъснато попадат на умни и пресметливи или на глупави и недодялани мъже, с които естествено не могат да бъдат щастливи.


И накрая, бих искала да кажа, че най-важното не е вида на растението и цвета на листенцата му, а в това - доколко е чистосърдечен човек, когато подарява цветя.

палма Вашингтон Написана на : 2008-04-10 13:21:42
палма Вашингтон

Вашингтония / Washingtonia robusta
РАЗДЕЛ: Декоративнолистни
СЕМЕЙСТВО: /
легенда
Описание: Семейство - Arecaceae/Палмови.
Вашингтонията е едно от най-популярните стайни растения в цял свят. Тя “е родена” в пустинните части на Аризона и Калифорния и е декоративно-листно растение. Палмата “Вашингтон” е висока и красива, растяща бързо. Притежава големи, кръгли листа, като специфичното при нея е, че по-старите й листа не окапват, а увисват.
Грижи: Не обича преките слънчеви лъчи. През зимата поддържайте температура между 5 и 8 градуса.
Кафявите листни върхове се орязват равномерно, но така че да остане тесен кафяв ръб.
Количеството необходима вода зависи от температурата. Летните месеци поливането зачестява, но без да се прекалява. Но ако лятото е хладно, се полива умерено. Пазете от подгизване. През зимата поливайте колкото се може по-рядко. Водата трябва да е престояла открита 24 часа или да е филтрирана. Въпреки всичко, оросявайте периодично листата и ги забърсвайте от прах.
Торете от април до август на всеки две седмици.

       ГГГГГГГГ
Място: Тази палма обича светлото, проветриво и хладно място. Ако имате зимна градина, я дръжте там. Ако вашата вашингтония е все още младо растение, знайте, че се поддава на “превъзпитание”, т.е. може да й осигурите и шарена сянка, както и постоянен приток на свеж въздух. В процеса на развитието си младите растения привикват към сенчестите места, защото и в природата не всички места са слънчеви.

      ГГГГГ
Размножаване: Размножаването със семена изисква много време. За да ускорите малко покълването като натопите семената в топла вода.

        оооо

ЦВЕТЯ Написана на : 2008-04-10 08:22:34

 

 

Recados e Imagens - Flores - Orkut
РОЗА

Те имат свой символичен език, чрез който изразяват нашето лично отношение, нашата обич, уважение и възхищение, мълчаливо признание и подкрепа или радост от живота и красотата на мига. Те проправят път към сърцата на хората, дарявайки внимание, топлота и симпатия. Всеки повод е достатъчно добър да се поднесе букет цветя.а
Във всекидневието хората са се опитвали да сведат езотеричното знание до символиката на цветята, обясняваща употребата им като израз на лични взаимоотношения. В началото на века се разпространява един символен език на цветята, чрез който нашите баби и дядовци са водели дълги разговори и обяснявали чувствата си без да кажат нито една дума, само с помощта на цветята.

       
j

Кокетната циклама е набедена, че при поднасяне изразява чувство на завист.
Нарцисът някъде се разглежда като израз на деликатност и срамежливост, а другаде - като
въплъщение на студенина и егоизъм.
Момината сълза изповядва горещата любов на лиричен обожател, който се стеснява да говори за чувствата си.                                                       
лале
Лалето говори, че от приятелството до любовта има само една крачка. Други пък му приписват израз на горещо желание за притежание.
Анемонията сдобрява влюбените. Но я тълкуват и като предупреждение: “Прекалено си недостъпна в любовта. Обърни ми внимание.”

      рози
Розовият карамфил най-често разкрива хармонична любов или възхищение пред чистотата на избраницата.
Значенията на някои цветя са недвусмислени, сливащи се понякога с наименованието, като незабравката, обещаваща вярност,
гергината (далията) - горда любов, непризнаваща компромиси.
Виолетката
1 е нежна и искрена обич,
хризантемата се предпочита от мечтателни натури, които и в най-щастливото чувство откриват мъничко тъга.
Герберата издава, че подаряващият цветята иска да покаже колко е щедър и да изтъкне себе си. Фрезиите са вестители на романтична любов.
При
k белия крем са съчетани любовта и възхищението към личността, на която са подарени. Антуриумът намеква за сериозни чувства,
а розата си остава класически посланик на ухажването.
Полските камбанки биват избирани от мъж, който е поет по душа,
а невените - от трезвомислещ и практичен мъж.
На пъстроветните стройни хвощове се спира онзи, който все още не се е определил окончателно и му трябват повече доказателства за реален интерес от другата страна.
Перуники подаряват само мъже, сигурни в себе си,
а алстромериите издават флиртаджия, който държи не на дълбочината на чувството, а на впечатленията, които оставя у дамите.
люлякЛюлякът е лиричен пратеник. Особено се цени белият люляк, който е популярно цвете при майските сватби. Нерядко го наричат “кралско цвете”. Много от пролетните церемонии са свързани с пищна люлякова украса. Казват, че последната румънска кралица поискала за погребението си всичко да бъде в лилаво, а ако сезонът не позволява да бъде с лилави люляци, те да бъдат заменени с лилави орхидеи.
У нас все още не са популярни букетчетата от виолетки, чиято изящност ги прави истинско украшение за тоалета или дома на дамта.

        b
Същото може да се каже и за камелиите с тяхното пищно велколепие.
Все по-рядко се продават минзухари. Но ако мъжът сам ги набере и поднесе, този жест ще засили символичното значение на цветето - сериозна, скромна обич.
По-често се подаряват маргаритки, а те отлично се съчетават и с
рози, понеже обещават любов, готова да премине всякакви изпитания.
Орхидеите са неизменен спътник на лукса.
Те издават не толкова въображение, колкото материални възможности.

     1
Непретенциозни цветя като кокичето и зюмбюла са най-често искрен, сърдечен дар.
Мъже, ненавиждащи рутината и ценящи фантазията, обичат екзотичната красота на лилиума.
Традиционалистите купуват карамфили.
А само хората с богато въображение си позволяват да съчетаят по своему или по препоръка на аранжьор цветята така, че да се получи симфония от значения и мълчаливи послания.

         
h

Тази снимка е качена от Ирена

Цветята – дар от боговете
"На човек не му е достатъчно просто да живее. Той трябва постоянно да се радва на слънчевата светлина, на любовта и на красотата на едно цвете." Ханс Кристиан Андерсен
Цветята6 наистина внасят особена поезия в нашето ежедневие, дават ни тонус, зареждат ни със своето очарование. Под изкусната четка на Природата-художник те греят с багри, обхващащи всички нюанси на дъга, смайват с хармонията си, с изящните си форми и аромати. Не случайно ги смятат за дар от боговете. И още - пратеници от други светове.


     я                                                                                      


В цялата си хилядолетна история човечеството е тачило цветята и се е научило да използва техния символичен език. Откак свят светува най-светли празници се празнуват с гирлянди, венци и букети от стръкове живи цветя. А има и един ден в годината - Цветница (Връбница, според православния християнски календар той се чества винаги в неделята преди Великден), който сам е посветен на цветята и се превръща в апотеоз на тези пъстроцветни творения. В Англия, Франция и Германия Денят на цветята се празнува в първия ден на най-цветния месец - май.
                  1
С цвете можем да кажем толкова много неща: да поднесем поздравления за рожден ден, сватба и всякакъв празничен повод и най-вече да изразим съкровените си чувства към любими и близки нам хора.j

Букетът от рози например говори недвусмислено "Обичам те", розовите карамфили - "любовта ни е хармонична", лалетата - "само една стъпка дели приятелството от любовта". Чрез теменужките можем да засвидетелстваме нежна обич, чрез зюмбюла - сърдечна привързаност, чрез фрезиите - романтични чувства, чрез люляка - лиричната си душевност, чрез орхидеята - усета си към екзотичното.
      роза
Наред с всички останали езици, съществува и език на цветята, който е познат на малко хора. Но през миналия век той е бил твърде известен. Често са се издавали справочници, които разкривали значението на цветята и растенията.
         й
Езикът на цветята бил създаден преди няколко века на Изток. Затворничките в харемите го използвали, за да общуват с външния свят. Нарекли го СЕЛАМ.

Букетът, подобно на писмото, бил носител на вест за обяснения в любов, определяне на място и време за среща. Той изразявал чувства.

В днешно време езикът на цветята е загубил своето дълбоко значение и само поетите прибягват понякога към него. Възможността за свободно общуване между хората направи ненужен този език. шлейсНо ако искаме да разгадаем смисъла на една цветна композиция, на едно поднесено ни цвете - той и сега ни е необходим.

АКАЦИЯ - елегантност, АЛОЕ - оскърбление, АЛПИЙСКИ МЪХ - скромност, БЯЛА ИГЛИКА - безсмъртие, БРЕЗОВ ЛИСТ - покана, БОДИЛ -самота, уединение, БЯЛ ЛЮЛЯК - самота, БЯЛА ЛИЛИЯ -невинност, БОРОВО ДЪРВО - храброст, БЯЛА РОЗА - невинност, ВЪРБА - възхищение, ВЪЛЧИ БОБ (диво кафе) - напразна молба, ГЕРГИНА -новост, ГОРСКИ КАМБАНКИ - постоянство, ГЛУХАРЧЕ -оракул, ДЪБОВ ЛИСТ - сила, ДИВ МИНЗУХАР - размишление, ДИВА КАЛИНА - подчинение, ДИВА РОЗА - поезия, ДИВ КИСЕЛЕЦ - търпение, ЕНЬОВЧЕ -лъжливост, ЖАСМИН - увереност, приятелство, ЖЪЛТУРЧЕ - среща, ЖЪЛТА ЛИЛИЯ - високомерие, ЖЪЛТА РОЗА - кокетство, ЗЕЛЕНИКА - вечна любов,жжж ИНДИЙСКИ КАРАМФИЛ - кратко щастие, ИГЛИКА - мимолетна любов, ИМОРТЕЛА - търпение, КИСЕЛ ТРЪН - съпротивление, КАЛИНА - безчувственост, КАКТУС - кратко щастие, КЕДЪР - противодействие, КИПАРИС - печал, тъга, КОПРИВА - пази се, КАДИФЕНА ЧЕРВЕНА РОЗА - не мога да ти се налюбувам, КЛОНЧЕ ОТ ДИВА КАЛИНА - ласкателство, хитрост, КОПЪР - безразсъдство, ЛУДО БИЛЕ - измамна привлекателност, ЛОЗОВИ ЛИСТА - живот и наслаждение, ЛАВАНДУЛА - усърдие, ревност, ЛАВЪР - ирония, ЛЪВСКА УСТА - грубост, ЛАЙКА - презрение, ЛАЛЕ -обяснение в розалюбов, ЛИАНИ -неразрушими връзки, ЛИСТ ОТ РОЗА - съгласие, МАРГАРИТА - богиня на съдбата, ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА - внимание, предпазливост, ПЕРУНИКА - щастието е като дим, ПОЛСКИ КАМБАНКИ - признателност, ПОЛСКА ЛЮТИКА - злоба, ПОЛСКИ ЧЕРВЕН МАК - глупост, ПАЛМОВ ЛИСТ - победа, ПАПРАТ - доверие, РОЗМАРИН - откровеност, РУЖА - красота и студенина, РЕПЕЙ - приспособявам се, СИНЧЕЦ - простота, нежност, СЕДЕФЧЕ -коварни замисли, СЛЪНЧОГЛЕД - любовта е всичко, СИВА ЛИЛИЯ - величие, СТЪБЛО ОТ РОЗА - отказ, ТЪМНО ЖИТО - спомени от миналото, ТРЕПЕТЛИКА - въздишки, стонове, ТРОСКОТ - презрение, ХВОЙНА - самота, ЦВЯТ ОТ КЕСТЕН - разкош, ЦИКОРИЯ - огорчение, ЧЕРВЕН ШИБОЙ - трайна красота, ЧЕСЪН - неприятно общество, ЯБЪЛКОВ ЛИСТ - кавги, ЯБЪЛКОВ ЦВЯТ - несъгласие в любовта.
                  3

Ала дори и без да знаем цветния език, всяко поднесено от сърце живо цвете, та било то и китка дъхави полски цветя, непременно ще породи усещане за свежест, красота и очарование. И освен всичко друго ще бъде своеобразна "визитна картичка" за човека, който ги поднася: защото, както е казал Бертолт Брехт -
                    ггг
"Само лошите хора не обичат цветята!"Kiss

очарованието на мостчетата Написана на : 2008-04-08 14:35:47

Очарованието на градинските мостчета
Не е задължително да имате огромен двор, пресичан от река, за да изградите мост в него.
Достатъчно е да разполагате с градина и да проявите вкус и фантазия в създаването на най-подходящото място за любовни признания и романтично съзерцаване на звездите.

Отдавна оставило на заден план своите чисто практически функции, градинското мостче днес се причислява към малките архитектурни форми и е често използван елемент в ландшафтния дизайн.

         1

Умело проектираното и построено мостче се вписва хармонично във всеки стил градина и я разнообразява изключително много.
То мирно съжителства и с пейзажните, и с геометричните, и способства за “търсене на истината” в източните градини.

Във всяка от тях мостът притежава характерни особености.
Разбира се, най-добре е, когато мостчето свързва двата бряга на рекичка, поточе или друг воден елемент, но това съвсем не е задължително.

Като декоративен елемент на градината то може да се направи дори и да нямате река, дворно езерце или буен поток.

В избраното от вас място импровизирайте сухо дере с русло покрито с чакъл и дребни речни камъчета, с брегове, потънали в зеленина, и над него прехвърлете мостче.
          фф               
Важно е обаче мястото му да бъде подбрано правилно – то трябва да се забелязва отдалеч и най-добре изгледът към него да бъде страничен. Издигнете мостчето максимално високо – така ще постигнете двоен резултат – гледката и към него, и от него ще бъде най-ефектна.

И не се захващайте с мащабни проекти - малкото мостче по-лесно се вписва в градината и не нарушава мащаба й.
Много важно е свързването му с градинските комуникации.

От дизайнерска гледна точка то е част от общия стил на градината и се включва в системата от пътеки и алеи, стълби, подпорни стени и други елементи.

Видът му трябва да се съчетае с архитектурата на сградите и с насажденията.
Дъговиден или прав, мостът може да бъде изграден от дърво, камък или желязо. Ако искате непременно да имате каменен мост трябва да поставите и други каменни композиции в градината.

В зависимост от предпочитанието си може да използвате обработени или необработени камъни.

Ако плочите са с правилна форма, мостът трябва да има строги архитектурни линии.

Така той ще се впише добре в градина в класически стил.
     image
Мостчето от загладени речни камъни е по-подходящо за пейзажната градина.

То ще представлява естествено продължение на калдъръмената пътека. Естествени скални късове, прехвърлени над тясно поточе, могат да оформят ефектна каменна купчина, през която водата се промушва. 

Много подходящо е съчетаването й с алпинеуми и други скални форми. 

Има вариант мостът да се направи от ковано желязо

В този случай платното е от дъски или от желязна мрежа с настилка от декоративни плочи. Интересни са мостчетата от лят чугун в стил модерн.

                тт
Въжените мостчета са подходящи за по-просторен парцел с подчертана денивелация.

Обикновено върху здрави въжета се прикрепват дъски.

Те са много ефектни и преминаването по тях е доста вълнуващо преживяване.
Най-популярни са дървените мостчета.
image
Те се свързват идеално с естествения ландшафт.

Дървото лесно се обработва и е лек строителен материал.

То трябва да е устойчиво на въздействието на водата и неблагоприятните климатични условия.

Като строителен материал се използват бреза, дъб, бук, които се импрегнират срещу влага.

Най-доброто, но и най-скъпото решение е дъб, а от екзотичните породи - кедърът.
Какъвто и избор да направите, постарайте се мостчето във вашата градина да бъде достатъчно здраво и устойчиво, за да ви носи само радост и приятни емоции.

          

Банан Написана на : 2008-04-08 10:02:45
Банан

Банан / Musa
РАЗДЕЛ: Декоративнолистни
СЕМЕЙСТВО: / Musaceae
легенда
Описание: Банановите растения стават все по – популярни. Тяхното отглеждане е истинско удоволствие и лесен начин да се създаде тропическа атмосфера у дома и в градината.
Те растат бързо, а повечето от тях раждат плодове на втората си година. В повечето случаи плодовете са по – вкусни от тези, които се продават в магазините или на пазара.

   image
Грижи: Повечето бананови растения обичат частична сянка, голямо количество вода и богата тор. Необходимо е наторяването да става по точна схема, за да се образуват здрави и големи плодове.
Ако отглеждате банана в саксия или сандък, оставете поне 8 – 10 см.разстояние между грудките. Можете да го засадите и в градината, но температурата на въздуха трябва да е поне 10 градуса.
 

    image
Размножаване: Засейте семената на дълбочина 2.5 см., в поднос или саксия с влажна, наторена почва. Поставете контейнера на топло място и поддържайте постоянна температура 20-25 градуса по целзий. Помнете, че растението се нуждае от светлина.
Поникването може да отнеме от 1 до 6 месеца.

Когато порастнат достатъчно,за да се обработват, засадете растенията в саксия или сандък, на дълбочина 7.5 см., като внимамавате да не увредите корените. За бързия им растеж е необходима много светлина. През лятото могат да се изнесат на двора и да се приберат вкъщи преди първите студове. През зимата ограничете до минимум поливането. някои листа могат ад покафенеят, което е нормална реакция за сезона.
                        
Ако решите да захванете банан от грудка, най – важното е да осигурите добро отцеждане на почвата. Тя трябва да е леко влажна, но не и подгизнала, за да се избегне загниване.

               image

Орхидея-цимбидиум Написана на : 2008-04-08 09:50:21
Орхидея-цимбидиум

Цимбидиум / Cymbidium
РАЗДЕЛ: Орхидеи
СЕМЕЙСТВО: /
легенда
Описание: Това е една от най-често срещаните орхидеи за отрязан цвят. Продават се както цели цветни стъбла, така и отделни цветчета потопени в специални шишенца пълни с вода.
Начинаещите градинари могат да срещнат трудности при цъфтенето, тъй като често се полагат повече грижи от необходимото. Цимбидиумът изисква ниски нощни температури през лятото и промяна с поне 5° повече през деня. Не обичат течения или прекалено високи температури. През топлите месеци може да поставите в градината на светло място без директно слънце. При първите символи на застудяване приберете обратно у дома.
Грижи: Поливане: Основно правило е да не позволявате да изсъхнат. Поливайте на 10-14 дни през зимата, когато темпетатурите са по-ниски и до два пъти седмично през лятото в горещи дни.
              орх
Температура: Нуждаят се от 20-25° през деня и до 10° по-ниска температурата през нощта. Осигурете 15-16° през ноща, като увеличите въздушната циркулация и влажност.

Торене: Правилния тор през правилното време. Ползвайте тор със съотношение 30-10-10 през периода на растеж - пролет и лято. Към края на лятото сменете съотношението на 10-30-20 - това ще спомогне да се сформират цветните стъбла. През зимата се тори веднъж месечно. През останалото време торете на всяка една до две седмици според описанието на опаковката.
           image
Пресаждане: На всеки 2 до 3 години преди кората, която ползвате да се е разпаднала. Най-подходящо за това време е напролет, след цъфтежа. Пресаждайте внимателно в средно едра смес, като осигурите добро проветрение и предвидите място за 2 годишно прорастване. Използвайте рохкава смеска от средно едри борови кори , едър перлит и торф. След като отделите внимателно корените, поставете в саксията, така че новоизрастващите псевдолуковици да са далеч от ръба, полълнете внимателно със смеската и притиснете.
Място: Светлината е най-важния фактор за доброто развитие на вашата орхидея и спомага за силен растеж. Липсата на светлина е честа причина за отказ от цъфтеж при възрастни растения. Избягвайте силно слънце по обяд.
Размножаване: Неприложимо в домашни условия.

image

Орхидея-дендробиум Написана на : 2008-04-08 09:46:57

 

 

 

 Дендробиум Dendrobium
   РАЗДЕЛ: Орхидеи
   
Описание: Дендробиум са сред най-често срещаните орхидеи. Те са епифитни растения, което означава, че в природата те растат върху други растения. Поради начина си на живот имат силно изразени псевдолуковици, където натрупват резерв от вода. 

image

 

Това е отличната орхидея за начинаещите цветари поради факта, че едно растение може да цъфне с множество прекрасни бели цветове с обагрени в пурпурно краища и тъмно червен център. Съществуват и разновидности с жълти и розови цветове.Така наречените "благородни" орхидеи произхождат от Югоизточна Азия и Хималаите и растат на доста голяма надморска височина. Въпреки, че са лесни за гледане трябва да се спазват няколко важни правила за да се радвате не ежегоден богат цъфтеж.

Грижи: Поливане: Тук се прави и основната грешка при отглеждането им от неопитните цветари.

Никакво поливане от средата на Ноември до Февруари.
Ако въздухът в помещението е сух, може да пулверизирате на 2-3 седмици. Въпреки това, е необходимо еднократно накисване на субстрата през 6-7 седмици. Това е задължително условие, ако искате да подтикнете растението към нов цъфтеж. Съществува много тънка граница между това да ги изсушите напълно, и да ги поддържате живи през този период. Описаното по - горе е необходимо заради техния начин на живот в естествената им среда в Югоизточна Азия, където зимите са студени със сух въздух, а лятно време е топло с висока влажност.
През Февруари започнете поливане за да стимулирате развитието на добра коренова система и на нови стъбла. През периода на активен растеж поливайте по 2 пъти на седмица до Ноември.
  image
Температура: Възрастните растения се нуждаят от 10° разлика в температурата между деня и нощта. Осигурете 15-16° през ноща и 25-30° през деня, като увеличите въздушната циркулация и влажност. При температури под 10° може да опадат листата или да загубите растението.

Торене: Трябва да се подава редовно през активния период. Идеалната комбинация се определя в голяма степен според субстрата. Като по правило е ползвайте добре балансиран тор със съотношение 10-10-10 или 12-12-12. Друго важно правило е да ползвате разтвор, 2 пъти по-слаб от предписания на опаковката. През зимата не се тори, тъй като растението е в покой и не се полива.
             
image
Пресаждане: На всеки 2 до 3 години преди кората, която ползвате да се е разпаднала. Пресаждайте внимателно в средно едра смес, като осигурите добро проветрение и предвидите място за 2 годишно прорастване. Предпочита и се развива по добре в по-малки по размер саксии.
Място: Обичат много светлина през всички сезони, но трябва да се предпазват от директно слънце тъй като то може да "опърли" листата. Поставете ги на най-светлото място в дома си дори и през зимата, за да могат да развият цветоносните си стъбла.
Естествения растеж е изправен, без нужда от подпиране. Цветът на стъблото трябва да е маслинено зелен.
Размножаване: Неприложимо в домашни условия.
Съвет на градинаря: Ако искате да видите орхидеята си отново цъфнала запомнете:
Никакво поливане от средата на Ноември до Февруари!

    image

Финикова палма Написана на : 2008-04-08 09:36:07
Финикова палма

Описание: Финиковата палма е бързоизрастващо стайно растение, подходящо и за засаждане в дървени съндъчета. Въпреки, че в България финиковата палма е популярна само като стайно цвете, в пустинните местности на Северна Африка достига на височина до седеметажна сграда. Както всички палми, тя не образувадървесина, а стъблото й е сочно, тревисто и меко. Расте бавно, особено в първите години, като образува само няколко листа. Впоследствие долните листа окапват и основите им изграждат

     image

стъблото. Редовно цъфти с пищни златистожълти съцветия. Финиковата палма започва да плододава от шестата година. Тя обаче е двудомно растение. Женските и мъжките съцветия са на отделни растения.

     ОООООООО 

Грижи: Трябва да поливате растението с филтрирана водя, като количеството е съобразено с възрастта и големината на палмата. Финиковата палма трябва често да се оросява. Тори се през периода на израстване на всеки 14 дена. Като всеки пустинен вид, палмата има дълги корени, които проникват на голяма дълбочина, за да търсят влага. В домашни условия това може да се забележи лесно – още на втората година корените на финиковата палма излизат през дупките на дъното на саксията. Това налага ежегодно пресаждане.
Място: По-младите растения предпочитат полусенчесто място, докато по-старите екземпляри се чувстват по-добре на светло, без обаче да са изложени на пряка слънчева светлина. През цялата година финиковата палма изисква температура от 18-25* C, но не близо да се държи в близост до отоплителни тела. Не обича сухия въздух.

               ЖЖ
Размножаване: Растението може да се размножава с отводи или издънки, но най-добре е да се използват костилки. Въпреки, че семената са твърди, те поникват за около два месеца. Подготвя се смеска от градинска почва, пясък, дървени стърготини и торф.Съдът може да се покрие с тъмна хартия, за да се запази влагата. Полива се редовно. Когато поотраснат растенията се засаждат в отделни саксии. Тези палми изискват високи, тесни и добре дренирани саксии.

Страница 1 от 1
 1-11 от 11  |   1