Sibir
Блогът на Ирена- Paдоcттa e cъcтояниe нa чиcто блaжeнcтво и ce поcтигa, кaто дaвaмe утexa и уcпокоeниe нa дpугитe xоpa. Ако поcтъпвaмe тaкa, вceки дeн щe внacямe paдоcт в животa cи.
blogs left blogs right
Ирена
Ирена, 45
« sibir.bg
Как да си изберем партньор Написана на : 2015-09-13 13:59:39
Как да си изберем партньор

1. Когато избираш партньор, направи го все едно си сляпа. Затвори очи и се опитай да видиш в себе си – какво чувство ти носи този човек, има ли в него доброта, лоялност, отдаденост? Способност да е загрижен за теб? Способност да се грижи сам за себе си като независимо човешко същество? Въпреки че нашата култура отдава много по-голямо значение на това, което виждаме с очите си, за една връзка е много по-важно да видим обекта на своята любов със затворени очи. Вътре в себе си.

2. Ако има едно единствено нещо, което да различава партньора за цял живот от мимолетната връзка, то това е неговата способност да се учи. Тези, които нямат способността да се учат от опита си, да виждат света по нов начин и от различна гледна точка, които не проявяват любопитство към това какво движи света и хората – тези хора най-често са нетолерантни и затворени. Те казват: „Не, нещата не трябва да бъдат така, а инак, точно както аз смятам”. За дълготрайна връзка е по-добре да имаш до себе си човек, който е способен да се отвори. Да, може би след това да се затвори и да се отвори отново. Но някой, който има способността да се учи и да расте.

          image

3. Избери някой,който има желание да бъде като теб – едновременно силен и крехък. Това е едно от качествата, които почти всяка жена притежава – да бъде понякога силна, способна да се хвърли в битка за своите каузи, а в други моменти – готова да се разпадне на парчета заради нещо видимо дребно и незначително.Силата, която жената притежава, и която връзката трябва да притежава, е тази на дървото – дори ветровете да го огъват и брулят, то е достатъчно гъвкаво, за да устои на порива им. Ще се огъва напред и назад, но няма да се пречупи. Сила и гъвкавост, еластичност, чувствителност – способност да бъдеш буден и осъзнат за това, което се случва около теб. Някои хора може да има нужда от помощ да се научат да го правят. Дълбоко в себе си много хора са вече пробудени за чувствата си, но не знаят как да ги изразят. Точно по тази причина способността да се учим е толкова важна. Другият човек може да притежава огромен потенциал, но ако не се научи да го развива, то значи няма нищо.

4. Избери някой, който когато го нараниш чувства болка и е готов да я покаже. И обратното – избери някой, който ако те нарани, ще изпита болка и съжаление. Има много начини, по които ние хората изразяваме болката си. Някои в тишина и мълчание, други с бурен драматизъм – всичко това може да бъде дразнещо за партньора. И все пак той може да разбере, че това е едно изражение на болката, която е причинил. Ако партньорът ти реагира в рамките на някакво разумно време – да кажем 24 часа – и покаже желание и воля да стигне до теб, да премине през формата, която си дала на болката си – тогава всичко може да бъде поправено. Това, което е притеснително е ако партньорът ти те нарани, постъпи грубо или нечестно, но не покаже никаква реакция на твоята болка. Това означава или че той има сериозен проблем с чувствата (няма способност да влезе във връзка с тях) или че вече се е отказал от теб и никога няма да си позволи да се държи човешки в твоето присъствие. Много от нас минават през поредица от връзки преди да намерят човека, с който да споделят остатъка от живота си. Случва се така, че в някакъв момент – наранени и болезнени от разрушени и провалили се връзки – ние губим представа какво означава да имаш нормална, здравословна и пълноценна връзка. Вероятността да се влюбиш в някой, който е бил наранен в любовта, е много голяма. Изключително важно е този човек да притежава способността да показва своята болка, да вижда твоята и да проявява чувства към теб. Връзките между мъжете и жените никога не са гладки и безметежни – от време на време се появяват търкания, разногласи, външни обстоятелства, от време на време се нараняваме един друг и това не може да се избегне напълно, НО нараняването трябва да е различно. Ако някой те наранява по един и същи начин или за едно и също нещо – значи той не се учи и ще продължи да го прави. Има хора, които са натрупали толкова много гняв срещу миналите си партньори и любими, че развиват не само способност, а и желание да нараняват новите си партньори. А би трябвало да са способни да спрат, когато видят болката на лицето на другия. Човекът, който не спира пред твоята болка не е човекът, с който е възможна дълготрайна и пълнокръвна връзка.

            image

5. Избери някой, който има вътрешен живот. Дърворезба, рисуване, писане, религия или медитация – нещо, което да обича. Избери някой, който има свой собствен път и гледа на теб като на свой партньор и придружител в пътуването. Способността да се сливате един с друг и в същото време да оставате напълно отделни един от друг е много важна. Цикличността на връзките е такава, че в определени моменти ние се сливаме с другия, а в други моменти трябва да сме отделни. Може да се каже, че връзката между двама души е като връв от плът, израснала от всеки един, съединяваща и двамата. Тази връв се разтяга и може да се разтяга с хиляди мили и през много месеци и години, тя се разтяга без да се къса. Това е връзката, която искаш да имаш. Връзка, в която разтягането не причинява скъсване. Връзка, в която има и сливане, и отделяне.

6. Избери някой, който има страст и влечения подобни на твоите. Връзката е създаване на общи спомени. Тя е като спестовна сметка – правите заедно различни неща, имате общи преживявания и така създавате психични картини, които остават в съзнанието и на двамата. Тези спомени и картини са лепилото, което държи връзката ви заедно. Във всеки един момент можете да изтеглите някой спомен от общата сметка – за да си припомните добрите времена, за да се шегувате един с друг, за да си припомните важните неща в моменти на изпитание. А ако трудните времена дойдат и вие нямате нищо помежду си – нищо, на което да се опрете, на което сте се наслаждавали и което е било ценно за двамата – тогава как ще се справите? Трябва да има нещо хубаво и просто – като излежаването заедно в леглото, или припичането на слънчева пейка, или вечерните разходки в квартала – нещо много просто и в същото време много силно и свързващо.

7. Избери някой, който споделя твоите ценности по отношение на децата, родителството, семейството, корените, ролите на мъжете и жените, брака, парите, религията… Твърде идеално е да имаме общи мнения за всичко, но когато изберете някой, който споделя сходни ценности, това намалява търканията във връзката. Като минимум различията в ценностите трябва да се обсъдят и преодолеят преди двамата души да вземат решение да се посветят на връзката си. Колкото и да е важно онова окриляващо еротично преживяване, което ни привлича един към друг, точно толкова важна е и прагматичната страна на връзката. Защото ако се погрижите за прагматичното ще ви е много по-лесно да съхраните и опазите романтичното.

8. Избери някой, който е състрадателен. Който има желание и е способен да те изслуша и разбере. Ако ти си динамичен човек, а партньорът ти по-бавен и предпазлив, това може да се окаже добре за теб – той може да те научи как да намалиш темпото в подходящия момент. И обратното – ако ти си бавен и предпазлив, а до себе си имаш партньор, който е амбициозен и отворен към света – тогава той ще ти помогне да преодолееш своите задръжки и самият ти да станеш по-отворен и експанзивен. С времето във връзката се изграждат ритъм и хармония. По мои наблюдения в една връзка или брак изминават поне 8 или 9 години докато ритъмът се изглади напълно. Отнема време, да. Да сътвориш чудо. Не чудото на „оставането заедно”, а чудото на онази велика сила в центъра на връзката между двама души – някои я наричат божествена любов.

         Клариса Пинкола Естес,

        из книгата „Бягащата с вълци“

Компромиси Написана на : 2015-06-13 21:22:09
Компромиси

Вече нямам търпение за определени неща – не защото съм станала  арогантна, а просто защото достигнах една точка в живота си, в която не искам да губя повече време за неща, които не харесвам или ме нараняват.  

Нямам търпение за цинизма, прекалената критика и всякаквите там изисквания.

Изгубих желание да угаждам на хората, които не ме харесват, да обичам онези, които не ме обичат и да се усмихвам на онези, които отказват да ми подарят и една усмивка.

Вече не отделям и една минута на хората, които лъжат или искат да манипулират. Реших повече да не съществувам съвместно с претенцията, лицемерието, нечестността и евтиното ласкателство.

Не толерирам избирателната ерудиция, нито академичната арогантност. Не мога да се нагодя и към популярното клюкарстване.

Мразя конфликтите и сравненията. Вярвам в един свят на различия и затова избягвам хората със закостенял и лишен от гъвкавост характер.

В приятелството не харесвам липсата на лоялност и предателството. Не се разбирам с хората, които не знаят как да направят един комплимент или да ти кажат една окуражителна дума.

Преувеличенията ме отегчават и ми е трудно да приема хората, които не харесват животните. И накрая нямам никакво търпение за хората, които не заслужават.

Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш “извинявай”, “прости ми”, “моля те”, “благодаря” и всички думи, изразяващи любов, които знаеш да ги търпя!

Всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят, че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон. Късно е и няма полза да се обръщаш назад, да ровиш, да се тюхкаш над грозните разпилени късове. Ако трябва нещо да се прави, то започва оттук нататък.

Научих, че… Написана на : 2015-05-01 08:07:11
Научих, че…

Да успееш да вдъхнеш самочувствие и амбиция в едно дете е нещо, което непременно ще го превърне в самоуверен, умен и щастлив човек. И така, напук на трудностите и злобата у хората, аз растях усмихната и вярваща в доброто. Не познавах злобата и завистта и тя не ме плашеше.

По-късно научих, че злобните и завистливи хора са нещастни, дори когато успяват.

Научих, че никога не можеш да прецениш един човек по дрехите, в които е облечен.

Научих, че богатите и известните нямат всичко на света.

Научих, че най–ценните неща не струват нито лев и че с пари не можеш да си купиш приятели и уважение.

Научих, че в човешките отношения винаги има поне две гледни точки и ако смяташ, че твоята е изключително силна и искрена, то вероятно и другата е такава.

Научих, че хората понякога казват неща, които не мислят, за да се защитят. И това е правилно. Научих, че понякога качествата, в който си се влюбил са същите, които правят невъзможно да сте заедно отново.

Научих, че най–честни са не хората, които не могат да лъжат, а тези, които могат, но не биха го направили.

Научих, че е невъзможно да мразиш някого, ако разбираш мотивите и приоритетите му.

Научих, че именно трудностите те правят добър, позитивен и стойностен човек.

Научих, че да кажеш „Извинявай!”, когато осъзнаваш, че си сгрешил, изисква да си силен и самоуверен. “Благодаря!” и “Браво!” също не са за всеки – само уважаващите себе си хора могат да уважават тези около себе си.

Научих, че единствения важен принцип е да останеш достоен пред себе си.

Научих, че насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш.

Научих, че тези, които са приятели на всички, не са приятели на никого.

Научих, че можеш да имаш всичко, което поискаш, но не можеш да имаш всичко на този свят. Научих, че парите никога не могат да са измерител на богатството ти.

Научих, че ако истински обичаш някого, искаш той да е щастлив, дори когато това не включва теб.

Научих, че най–силното оръжие е да си искрен с хората. Независимо дали ги харесваш или напротив, хубаво е те да са наясно с отношението ти към тях.

Научих, че всички сме егоисти. Но на някой егоисти им пука дали и кого тъпчат по пътя си. Научих, че филмите, които сами си вкарваме в главите са нещо много сериозно. И в повечето случаи доста глупаво.

Научих, че роднините са единствените, на които можеш да кажеш всичко и да разчиташ, че ще останат на твоята страна.

Научих, че когато става въпрос за пари и слава, може да те предаде дори най – верният ти приятел.

Научих, че хората, които са истински важни за теб, остават такива, дори когато са те наранили и обидили.

Научих, че с пари не можеш да си купиш нито здраве, нито приятели, нито емоции, нито мечти. Научих, че когато си в светлината на прожекторите, всички те обичат. Ако не си, обичат някой друг.

Научих, че всеки силен човек има моменти на слабост. Хубаво е тогава да имаш приятели, които да ти върнат вярата.

Научих, че удоволствието, което получаваш от постигнатото е правопропорционално на усилията, които ти е коствало, за да го получиш.

Научих, че да направиш някого щастлив е нещо прекрасно. Дори когато това е мил жест или просто малка изненада.

Научих, че многото похвали и овации не те учат на нищо ново.

Научих, че да си по–добър, не винаги означава да си по–успял.

Научих, че можеш да си истински добър в нещо, само ако то наистина ти доставя удоволствие. Без значение какво е.

Научих, че желанията понякога имат срок на годност. След като изтече, те вече не са същите. Някак… “развалени” са. И колкото и силно да си искал, времето е минало.

Научих, че подходящата дума е мощен фактор. Когато попаднеш на такава силна и навреме казана дума, тя пронизва като меч и ефектът от нея е бърз като електричество.

Научих, че когато ти свършат силите, най–правилно е да продължиш да вървиш устремено и категорично напред.

Научих, че ние винаги бягаме от тези, които ни обичат и обичаме тези, които бягат от нас.

Научих, че да гледаш и да виждаш да две различни неща.

Научих, че два монолога не правят диалог.

Научих, че алчността може да е полезна, ако е насочена в правилната посока.

Научих, че нещо много хубаво ти се случва точно тогава, когато най – малко го очакваш.

Научих, че в живота всеки има право на избор и трябва с достойнство да понесе последствията от избора си. Също и от действията, от бездействията, от възгледите и отношението към собствения си живот.

Научих, че това, че си добър с хората не означава непременно, че и те ще са добри с теб, но определено означава, че ще запазиш само стойностните хора в живота си.

 

Старостта, осъзнах аз, е дар. Днес, вероятно за първи път в живота си аз съм този човек, който винаги съм искала да бъда. Не, не става дума за тялото ми, разбира се. Понякога се отчайвам от това тяло – бръчки, торбички под очите, петна по кожата, увиснал задник.

Често старицата, която виждам в огледалото ме шокира, но не преживявам дълго. Никога не бих се съгласила да сменя моите удивителни приятели, забележителния ми живот и семейството си, което обожавам, за по-малко количество бръчки и плосък корем. Колкото повече остарявах, толкова по-добра ставах към себе си.

И по-малко критична. Станах приятел със себе си. Не се коря за това, че съм хапнала някоя бисквитка, че не съм си оправила леглото, че съм си купила циментов гущер, от който абсолютно нямам нужда, но той придава авангарден оттенък на градината ми. Имам право да преяждам, да не прибирам след себе си, да съм екстравагантна.

Свидетел съм на това как много, твърде много от най-скъпите ми приятели напуснаха този свят, без да са изпитали великата свобода, която дава старостта. На кого му пука, че чета до четири сутринта и после спя до обяд на другия ден? Танцувам сама със себе си, слушам невероятна музика, и ако ми се доплаква за отминалата ми любов, какво пък, ще си порева. Ще се разходя по плажа по бански, който едва удържа едрите ми телеса. Ако ми се прииска ще се хвърля в океанската вълна, въпреки пълните с жалостивост погледи на младите същества по монокини наоколо. Те също ще остареят.

image

Понякога забравям, това е факт.   Впрочем, не всичко в живота е достойно за запомняне, а за важното си спомням. Разбира се, че за толкова години сърцето ми е било разбито не веднъж. Как може да не се разбие сърцето, ако ти си загубила любимия си, ако детето ти страда или когато кола блъсне любимото ти куче? Но разбитите сърца са източникът на нашата сила, нашето разбиране и нашето състрадание.

Сърцето, което не е било разбито нито един път и е стерилно и чисто, никога няма да познае радостта от несъвършенството. Съдбата ме благослови да доживея до бели коси, до времето, когато младежкият ми смях до завинаги се отпечата с дълбоки бразди върху лицето ми. Но колко хора никога не са се заливали от смях и са починали преди косите им да се обсипят със скреж?

Мога да казвам “не” абсолютно искрено. Мога да казвам “да” абсолютно искрено. Колкото повече остаряваш, толкова по-искрен ставаш. Все по-малко те интересува какво мислят околните за теб. Вече не се съмнявам в себе си. Даже си завоювах правото да греша. И така, в отговор на твоя въпрос, мога да кажа: харесва ми да съм стара. Старостта ме освободи. Харесвам човека, в който се превърнах.Щастието започва от теб!Не от твоята връзка ,работа или пари,всичко зависи от теб!Щастието е в  простите неща!Да усетиш аромата на изпрано спално бельо,да усетиш слънчевите лъчи върху лицето си,благодарността  от непознат човек за добра постъпка,аромата на прясно изпечен хляб,приятната обстановка и хубавата музика!

Няма да живея вечно, но докато съм тук, няма да губя време да страдам за нещо, което е можело да се случи, но не се е случило, нито пък ще се притеснявам за това, което може да се случи. И ще ям сладко за десерт всеки Божи ден”

Филиз Шлозберг

Обещайте си! Написана на : 2015-01-03 08:10:09

Да бъдетe толкова силни, че нищо да не може да наруши душевното ви равновесие!

Да говорите за здраве, щастие и благополучие с всеки, когото срещнете!

Да накарате вашите приятели да се чувстват специални и ценени!

Да гледате от слънчевата страна на всичко и да осъществите оптимизма си!

Да мислите само за най-доброто, да работите за най-доброто и да очаквате само най-доброто!

Да бъдете точно толкова въодушевени от успеха на другите, колкото и от вашия собствен!

Да забравите грешките от миналото и да наблегнете на по-големите постижения от бъдещето!

Да имате жизнерадостно изражение по всяко време и да дарявате с усмивка всяко живо същество, което срещате!

image

Да отделите толкова време за самоусъвършенстване, че да нямате време да критикувате другите!

Да бъдете твърде неограничени, за да се безпокоите; твърде благородни, за да се ядосвате; твърде силни, за да се страхувате и твърде щастливи, за да позволите присъствието на неприятности в живота ви!

Да бъдете не просто красиви,най-красивите хора, които познаваме са тези, които знаят, какво е поражението. изпитали са мъката, водили са вътрешна борба, преживели са загубата...И са намерили начин да изплуват от дълбините.Тези хора притежават признателност, чувствителност и разбиране за живота, което ги изпълва със състрадание, нежност и дълбоко любяща загриженост. Красивите хора не са красиви просто по някаква случайност…

Да не задържате в себе си гняв, недоволство, злоба. Прощавайте.. Така се освобождавате от вътрешните негативни чувства. Проправяте път на хубавите усещания и премахвате причинителите на стрес, тревожност, депресия.

За любовта,брака и времето Написана на : 2014-08-02 16:01:18

След известно време някой научава тънката разлика между това да държиш една ръка и да задържиш една душа. И някой научава, че любов не е да заспивате заедно. е една компания не значи сигурност, и този някой започва да научава... Че целувките не са договори, а подаръците – обещания. И този някой започва да приема провалите си с високо вдигната глава и широко отворени очи.

                           image

И той започва да строи пътищата си за днес, защото утрешния терен е прекалено несигурен за планове... а бъдещето има характеристиката да пада по пътя. И някой започва да разбира, че дори слънчевата светлина може да изгаря, ако е прекалена. "С течение на времето, ще научиш тънката разлика между това, да крепиш една ръка и да заробиш една душа и ще научиш, че да обичаш, не значи да се осланяш на някого и че партньорство, не значи сигурност. Ще започнеш да научаваш, че целувките не са договор..., нито подаръците са обещания.. Ще научиш, че колкото по-сурово съдиш другите, толкова по-сурово ще те съдят и накрая ще те осъдят. Ще научиш, че няма значение на колко парчета се е пръснало сърцето ти, светът няма да спре, за да ти даде възможност да се възстановиш.И всеки ден се учи. Ще научиш, че човек сам трябва да поддържа собствената си градина и украсява душата си, вместо да чака някой друг да му подари цветя.И човек разбира,че наистина може да издържи,че наистина е силен,че наистина има стойност. Ще започнеш да приемаш провалите си с високо вдигната глава и гледайки напред, ще се научиш да строиш „днес” всичките си пътища, защото „утре” може да бъде твърде несигурно и бъдещето има навика да пропада в бездна….

      image

С времето си даваш сметка, че ако си с някого, който само придружава самотата ти, в крайна сметка няма да искаш да го видиш никога повече. С времето научаваш, че истинските приятели се броят на пръсти, и който не се бори за тях рано или късно ще се окаже обграден от фалшиви приятелства. С времето научаваш, че думите казани на прощаване остават рана за цял живот. С времето научаваш, че да извини може всеки, но да прости е способна само някоя голяма душа. С времето разбираш, че ако си наранил някой приятел е възможно приятелството ви никога повече да не бъде същото.След време ще разбереш,че думи казани на прощаване могат да наанят човек за цял живот. С времето си даваш сметка, че независимо от това колко си щастлив с твоите приятели, все още продължаваш да плачеш за онези, които остави да си идат. С времето си даваш сметка, че опита, преживяното, с всеки един човек няма да се повтори. С времето си даваш сметка, че онзи, който унижава или не цени другиго, рано или късно ще преживее същите унижения и подигравки умножени.След време разбираш,че да се извини може всеки,но да прощават могат тези само с голяма душа.

   image

С времето научаваш да строиш пътищата си днес, защото утре е невъзможно. С времето научаваш, че да прибързваш и насилваш нещата, кара накрая да излезнат не както си ги очаквал. С времето си даваш сметка, че не бъдещето, а момента, който си изживявал тогава, е бил най-хубавия.Точно този неповторим миг! С времето ще видиш, че даже и да си щастлив с онези, които те заобикалят, ще скърбиш за онези, които си отидоха.С течение на времето научаваш,че животът е тук и сега и че е без значение колко планове имаш-не съществува нито утре,нито вчера. С времето ще се научиш да прощаваш, да молиш за прошка, да казваш „Обичам те.”, че тъгуваш за нещо, че се нуждаеш от нещо, че искаш да си нечий приятел, защото пред един гроб вече няма да има смисъл .Ние не владеем чувствата си. Има мигове, когато внезапно облъхналият ме аромат на люляк ме кара да изживявам отново някой от трепетните месеци в моя живот. В крайна сметка, животът не се ръководи от волята или намеренията ни. Животът е нерви, фибри и бавно изграждани клетки, в които зреят мисли и се раждат поривите на страстта. Чувстваш се сигурен в себе си. Мислиш се за силен. Но цветът на един предмет в някоя стая или утринното небе; обичан някога парфюм, който събужда смътни спомени; стих от забравена поема, която отново прочиташ; фраза от пиеса, която отдавна си престанал да свириш – това са нещата, от които зависи животът ни. Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни, затова трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде. А всички наши мечти мога да се сбъднат – ако имаме куражът да ги преследваме. Именно това е което прави живота интересен, а именно възможността да осъществиш мечтите си. Човек остарява твърде бързо,прекалено бързо и помъдрява прекалено късно! Точно когато….вече няма време... Хорке Луис Борхес

Слушай вътрешния си глас . Тялото ти знае прекрасно какво е добро за теб, просто трябва да се довериш на вътрешните си усещания. Ако не се чувстваш добре във физически или емоционален аспект, значи подсъзнанието ти казва: „Внимавай!“ и обратното. В случай, че си спокоен и радостен, давай смело – решението ти е правилно. Просто е, нали? Но много хора нямат смелостта да си повярват.

Живей за мига. В случая не става дума да си безотговорен, а напротив – да поемеш отговорността за живота си. Миналото е минало, а бъдещето е това, което правим днес. Да, днес! Най-важен е днешният ден. Усети твоето сега, бъди изцяло в него, не се противопоставяй на мига, насочвайки вниманието си към миналото или бъдещето. Само така се живееш пълноценно и ще имаш по-добро бъдеще.

image

Довери се на интуицията си. Има етапи в живота, когато трябва да спреш да мислиш. Подари си малко време, тишина и самота. Помълчи и се вслушай в себе си. Интуицията ти знае най-добре какво е добро за теб.

Спри да се оглеждаш в другите. Никога няма да получиш одобрението на всички останали. Винаги, винаги ще има някой, който няма да е на едно мнение с теб. Осъзнай, че ти не зависиш от одобрението на другите, а от твоето лично одобрение на теб самия.

Осъзнай, че съдбата ти е в твоите ръце. Много от нас са свикнали да търсят причините за своето щастие или нещастие в другите. Истината обаче е, че всичко зависи не толкова от случващото се, а от отношението ни към него. Знай, че ти избираш съдбата си с решенията и действията, които правиш.

Светът е твоето огледало. Светът е като огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща към теб. Затова не бъди жесток със себе си, обичай се. Човек харесва или не харесва в другите това, което харесва или не харесва в себе си. Неговите реакции привличат подобни реакции и това, което той дава на другите, се връща при него.

    image

Научи се да приемаш другите . Да се мъчиш да променяш другите е чиста загуба на време. Ако някой има нужда от твоята помощ, за да промени себе си и живота си, ти ще го разбереш. Но във всички случаи най-важното е да приемаш другите такива, каквито са. Без да ги съдиш! Това ще ти даде спокойствие и свобода.

Уважавай тялото си. То е единственият дом, който имаш, затова обичай го и се грижи за него. Постарай се да го приемеш такова, каквото е, да го храниш с хубава храна и добри емоции, да го поддържаш младо и красиво.

Обичай смело. Не се страхувай от Любовта! Тя е най-голямата благодат. Когато имаш любов в душата си, няма да имаш място за страх, болести, омраза... Позволи си да прощаваш на себе си и другите и ще видиш колко по-щастлив и свободен ще станеш.

Бъди себе си. Да бъдеш себе си и е най-лесният труден начин да бъдеш щастлив! Независимо какво ще си помислят другите, независимо дали истинското ти аз ще те изправи пред предизвикателства, няма по-голямо щастие от това да се осмелиш да бъдеш това, което си. Дийпак Чопра- 10-те тайни на щастието и благоденствието

Истинската жена Написана на : 2014-03-29 17:30:08
Истинската жена

1. Истинската жена не гони щастието. Тя въобще нищо не гони. Гонитбата за щастие е най-популярния и глупав вид спорт. Ние винаги бягаме за някъде. Към светлото бъдеще, утрешния ден, следващата година и т.н. Истинската жена не спортува такъв спорт. Тя плува по живота и винаги е в настоящия ден, защото настоящето е най-интересното и важното от това, което занимава вниманието й. Разбира се, че истинската жена има планове за бъдещето, но тя не отлага живота си за утре. Не очаква истинският й живот да започне когато... (когато най-накрая отслабне, когато срещне принца, когато има подходящи обстоятелства и т.н.).

2. Да си истинска жена е голяма привилегия и тя разбира това. С трепет се отнася към факта, че се е родила жена и вижда особена ценност в това. Тя не просто се познава като жена на ниво понятие, тя се чувства такава. За нея да е истинска жена не е изпитание, нито тежък труд или кръст, който трябва да носи през целия си живот. Това е дар и благословение на съдбата. Истинската жена култивира в себе си женствеността на всички нива: вътрешно (усещания, чувства, мисли) и външно (тяло, дрехи, поведение).

3. Истинската жена живее в собствен темп. Когато живеете много бавно, нямате усещането, че това е живота. Когато живеете много бързо, не успявате да почувствате живота. Всяка от нас има собствен темп на съществуване. Истинската жена добре знае и го чувства, живее в съответствие с него. Тя избягва крайностите. Не лежи на дивана, но и не каканиже като кокошка. Тя сама регулира натоварванията си и така задава темпа на обкръжаващите я обстоятелства. Истинската жена живее така, че да прави каквото иска, без при това да губи вкуса към живота. В действията й най-главното е не количеството на движенията, извършени за единица време, а точното им разчитане и осъзнаване – какво и защо прави.

4. Истинската жена се поставя на първо място. И това не значи, че е егоистка, бездушна, равнодушна или цинична. Тя просто знае, че с прекомерните желания се занимават другите хората, скрити зад страха да живеят собствения си живот. Истинската жена има интересен живот. Тя никога не губи усещането за ценност на личното си пространство. При това е способна да поддържа, помага и участва в живота на другите хора. Тя не казва да, ако сърцето й казва не. И винаги слуша себе си и се доверява на чувствата си.

                  image

5. Истинската жена не плаща „данък обществено мнение”. Той й е наложен от родители, учители, съседи, роднини, приятели и колеги още от детството. И на плащането му момичетата посвещават целия си живот. Истинската жена – не. Тя е оставила на другите да слагат отметки в графите: омъжена – неомъжена, нормално - ненормално, сама - с приятели, както всички – не както всички. Истинската жена има собствени ориентири, сама ги измисля и въплъщава. И ако не приличат на стандартните, това не я притеснява. Тя разрешава на другите да оценяват себе си, както си поискат. Знае, че мисията да се хареса на всички е глупава и неизпълнима. Истинската жена работи над себе си, но никога не го прави, за да заслужи нечие одобрение. Тя го прави от любов към себе си.

6. Истинската жена е надраснала своето „добро момиче”. Доброто момиче е възпитаница на родителите ни. Нейната задача е да се харесва на околните и да предизвиква одобрение. Да се харесва, дори когато собствените й желания протестират. Тя рядко се пита, какво наистина иска. Истинската жена е напуснала това добро момиче, като е оставила и постоянния стремеж за одобрение и похвала. Това не значи, че й е все едно как я оценяват. Просто на никого не доказва нищо, особено пък в свой ущърб. Към така наречените недостатъци (при кого ли ги няма?) истинската жена се отнася снизходително. Тя ги вижда, но не драматизира. Не ги крие, но и не ги излага на показ.

7. Истинската жена не преодолява препятствия, тя ги заобикаля. Да се бориш е работа на войните. Истинската жена никога не играе супергерой. Когато срещне преграда по пътя към целта си, тя няма да я разбива с глава, а ще прецени дали да я заобиколи или да я използва за трамплин. Истинската жена разчита не на силата, а на гъвкавостта. Препятствието за нея не е враг, а ребус, който трябва да се разгадае. Тя знае, че при всяка ситуация има не само сложно, но и просто решение. и владее изкуството да избира нужното място и нужното време за действията си.

8. Истинската жена не разиграва драмата „Колко е тежък живота ми!”. Когато я гледаш, ще си кажеш, че всичко й е добре – и през деня и през нощта заработва пари, мие, пере, чисти, грижи се за мъжа и децата си. Никога няма да си помислиш, че се е изморила с ремонта или строежа на вилата. Дори когато наистина е много натоварена, истинската жена намира време да се възстанови и да изглежда добре. Тя не се прави на жертва, защото знае, че обстоятелствата не са сложни сами по себе си, а според силата на отношението й към тях. „Куцата кобилка” е диагноза на душата, а не влияние на обстоятелствата. Жената може да е куца кобилка където и когато е удобно, независимо от децата и работата, а дори и без всичко това.

9. Самотата е подарък за истинската жена. Периодите си на самота, ако има такива, истинската жена цени и обича. Тя не се стреми да вкара в живота си случайни познати или мъже, само и само да не остане насаме със себе си. Да си сам със себе си е благо. Това е най-доброто време да се възстановиш и изпълниш живота си със спокойствие и дълбочина. Истинската жена е интересна на себе си и ползва самотата с наслаждение.

10. Тя обича възрастта си. Винаги. Истинската жена живее в настоящето си, в реалната си възраст, ползвайки всички нейни преимущества. Тя не си разказва истории за това, че в тази възраст за нещо е късно или още е рано. Тази философия е оправдание за тези, които използват годините за прикритие на страховете си или вътрешните си забрани. Истинската жена може всичко и във всяка възраст. И затова тя не съжалява и няма да съжалява за това, че в нещо не е успяла. Това не значи, че тя не се грижи за себе си и не се стреми да изглежда добре. Просто тя не се подмладява и не се прави на 20-годишна девица. Истинската жена знае, че всяка възраст има собствена красота, сексуалност и обаяние.

2014-та – годината на коня Написана на : 2014-01-05 17:10:45
2014-та – годината на коня

На 31-ви януари 2014-та китайският хороскоп попада под знака на коня. Какво ще ни донесе този зодиакален знак и какви са прогнозите за родените под знака на коня. 2014г. – годината на коня. 2014-та – годината на коня Конят като зодиакален знак Конят е седмият по ред зодиакален знак в китайски хороскоп. Той се отличава със завидни положителни качества. Според китайската култура представителите на този знак са интелигентни, енергични и добродушни. Общителни са, понякога дори твърде приказливи.

 Умеят да работят в екип и се стремят към усъвършенстване в работата. Конят в китайския зодиак е символ също на сила и гордост. Недостатъците на този знак са липсата му на търпение и склонността към песимизъм. Освен това конят е известен като животно с независим дух, което понякога пречи на представителите на този знак да се вслушват в съветите на своите близки. Късмет му носят числата 2, 3 и 7, а елементът му е огънят. От китайския зодиак конят се разбира добре с Тигър, Куче и Плъх.

image

Разновидности на коня според китайския зодиак Подобно на останалите знаци в китайския хороскоп, конят също има своите разновидности.

2014-та е годината на дървения кон, често наричан още зеления кон, защото опашката и част от крайниците му били рисувани в зелено. Дървеният кон се отличава от останалите си „събратя” с повече разум. Той обича да разширява познанията си, като следва модерни подходи, но без да се бори за надмощие. Търсен приятел, защото се отнася внимателно към всички. 

През 1942-ра, 2002-ра и през 2062-ра е годината на водния кон. Той за разлика от останалите коне в зодиака е по-весел и безгрижен. Често гледа собствените си интереси и има променливо мнение според настроението си. Благият си характер дължи най-вече на чувството си за хумор.

През 1930-та, 1990-та и 2050-та е годината на металния кон. Знакът до голяма степен е наследил качествата на своя елемент. Трудно се контролира и „обработва”, когато става дума за сериозни неща. Инат е и често се вслушва само в собствените си думи. Дързък, но пък енергичен, активен и с отлична интуиция.

image

През 1906-та, 1966-та, и 2016-та е годината на огнения кон. Двойното съвпадение на елемента огън, характерен за коня в китайския зодиак, обяснява буйния нрав на представителите на този знак. Тук качествата, присъщи на коня като цяло, са многократно подсилени. Авантюрист по душа, обича да пътува и привлича хората около себе си със своя магнетизъм и гореща кръв.

Известни личности, родени под знака на коня: Ела Фицджералд, Арета Франклин, Барбара Стрейзънд, Синди Крауфорд, Харисън Форд, Дензъл Уошингтън, Джеки Чан, Аштън Къчър, Ема Уотсън, Кейти Холмс, Кристен Стюарт.

2014-та под знака на коня Според китайския зодиак от 31-ви януари 2014-та до 18-ти февруари 2015-та е годината на коня. През следващите 12 месеца представителите на този знак трябва да са по-уверени в себе си, ако искат да постигнат, целите, които гонят – а те се очертава да бъдат напълно достижими. В личен план също предстои напредък – необвързаните ще открият половинката си, а обвързаните ще преминат на следващ по-сериозен етап от връзката си. Със здравето трябва да са внимателни – стресът и претоварването могат да дадат негативен резултат.

image

През 2014-та се о чертават добри финансови сделки, но все пак представителите на коня трябва да бъдат предпазливи относно състоянието си. Обща прогноза за 2014-та Като цяло 2014-та под знака на коня се очертава година, наситена на емоции. За всички предстои редуване на възходи и спадове, но като цяло периодът може да се определи като добър, тъй като конят предоставя възможност на всеки да опита късмета си и да постигне целите си. В следващите 12 месеца носете повече зелено, дръжте в себе си талисман във формата на кон, а у дома наблягайте предимно на дървения интериор.

За какво?! Написана на : 2013-12-29 15:56:33
За какво?!

За какво са ни ръцете, ако няма кого да прегърнем…

За какво са ни краката, ако няма къде да отидем…

За какво ни е гласът, ако нямаме какво да кажем…

За какво ни е слухът, ако не чуваме песента на птиците…

За какво ни е зрението, ако сме слепи за красотата…

За какво ни е посока, ако не знаем какво искаме…

За какво ни е щастието, ако нямаме с кого да го споделим…

За какво ни е любовта, ако не можем да даваме безкористно…

За какво са ни децата, ако не можем да ги освободим от себе си…

За какво ни е радостта, ако ще се радваме на чуждото нещастие…

За какво ни е здравето, ако не го ценим, когато го имаме…

За какво ни е вярата, ако не вярваме в себе си…

За какво ни е силата, ако ще я ползваме за да рушим…

За какво ни е болката, ако не можем да прощаваме…

За какво ни е желанието, ако се страхуваме от него…

За какво ни е знанието, ако ще го ползваме срещу другите…

За какво ни е свободата, ако не познаваме отговорността…

За какво ни е живота, ако не вървим през него будни …

За какво сме на този свят, ако се страхуваме от Събуждането.

ЖЕНАТА ЕСЕН Написана на : 2013-10-10 18:00:13
ЖЕНАТА ЕСЕН

ЖЕНАТА ЕСЕН

Няма значение на колко години е всъщност. Тя не тъгува за младост, защото е пълна с изненади, от които най-непокорната е, че тя е млада, като началото на септември. Тя е безгрижното циганско лято на възрастта си. Красива като хризантема и опиваща, като вино, което доскоро е било само грозде в лозниците. Жената – есен е топла и сбъдната. Тя знае какво иска и още по-важното, че знае как да го получи. Тя е съвършена, защото нищо не може да я уплаши и спре. Тя е претичала своята пролет и дълго е горяла в красивото си лято. Има спомени, които може да заключи само в една песен. Тя е рисувана, тя е отричана, тя е целувана и просто обичана. Децата и са подарък, който все още разгъва с вълнение, удивление и възторг. Понякога се чувства могъща като земята, а в следващият миг прохожда в света на сетивата. Никога не е била по-сигурна в себе си. Прочела е всички приказки. Срещнала е много жаби, преди да целуне принца. Понякога се събужда като след стогодишен сън, само и само да открие, че има още ръце за прегръщане. Жената есен трудно тъгува, но тогава валят дъждове от очите й. Всичките и приятели се готвят за дълго зимуване, а тя все още си има щурец в ухото. С последното ято е изпращала надеждите си, присвивайки очи, да не видят децата и. Събира вести от тях, като пера по земята. Тя е ухае на вятър, на дъжд и на кестени, още горещи – като обещание. Има очи на септември и сърце на момиче. Тя би повярвала само на онзи, който ще я оцвети в златисто. Защото за всичко е платила с душата си.   

                                                                    Автор на този прекрасен текст  е Райчето Видинска

                                жена

Равновесие Написана на : 2013-03-30 16:07:56
Равновесие

Равновесие

Облива ме покоят на градините,в които силният живот расте.Вървя уверено напред в годините запазил страстта си на дете.Каквото да докосна – разцъфтява,каквото да погаля – плод ми дава.Душата ми отправя към света послания за мир и топлота.Върви денят по своя земен път,и всяка мисъл уравновесява.Посока, цел, увереност ми дава да следвам неизменния му ход.Аз виждам как хармония създава и се прекланям пред Великия живот. Да пуснеш в теб реките да текат,да чуеш ветровете си как пеят,да вдъхнеш миг от ароматен цвят и семена в душата да засееш.Във мислите – живот да ромоли,във думите ти – вихри да се смеят,да пламват от ръцете ти искри и водни струи после да се леят.Да стопляш и да напояваш,на помътнялото живот да даваш и път – на устремените зърна и кълнове – на Майката земя.Пусни през теб животът да минава,пусни звездите да го озаряват,съедини се с неговия път -цветята му във теб ще разцъфтят.

image

101 начина да сме щастливи всеки ден Написана на : 2012-11-13 08:57:51
101 начина да сме щастливи всеки ден

Искате ли да се чувствате щастлив или дори по-щастливи с всеки ден? Лесно е. Трябва само да се потопите в тези 101 бързи, лесни и евтини начини да почувствате щастието веднага, в този момент. Те ще ви помогнат да видите голямата картина, тази която ще ви покаже как да бъдете активни и да ставате по-щастливи всеки изминал ден. Веднъж да започнете и ще може сами да добавяте още и още начини, за да поглъщате ежедневно големи дози радост. Животът е достатъчно кратък, за да се оставим на мрачното настроение. А и има наистина толкова много неща около нас, които носят усмивки, задоволство и удовлетвореност. Трябва само да намерим тези, които се отнасят за нас и да си ги прилагаме постоянно. Ето един списък, с който може да започнете:

1. Усмихвайте се. 2. Заобиколете се с позитивни хора. 3. Направете нещо, което винаги ви е носило наслада. 4. Направете нещо, което никога не сте правили, но винаги ви се е искало да опитате. 5. Научете нещо ново. 6. Помиришете нещо, което ви кара да се чувствате щастлив – плод, шоколад, кафе, любим парфюм. 7. Наградете се за … това, че не пушите вече, че не закъснявате за работа, че започнахте да спортувате… винаги има добра причина. 8. Хапнете нещо любимо (само внимавайте с количеството, ако това е шоколадово-сметановата торта). 9. Прекарайте малко време с приятел. 10. Докоснете нещо, което ви е приятно да усещате – копринен шал, кората на дърво, пясъка на плажа, меката козина на котката. Не бързайте, дайте си време да го почувствате. 11. Не се притеснявайте сега и по-късно има време. 12. Кажи на висок глас или изпей нещо, което те прави щастлив. 13. Тацувайте бурно и неконтролируемо. 14. Погледни нещо, което те прави щастлив. 15. Спри да отлагаш! Действай! 16. Направи малка стъпка към целта си. 17. Поздрави се. 18. Кажи на някого, че го обичаш. 19. Направете добро. 20. Изправете се срещу страховете си. 21. Прочетете любима книга. 22. Излезте навън. 23. Прекарайте време с хора, които ви вдъхновяват. Ако нямате възможност прочетете за такива. 24. Изхвърлете боклука, буквално. 25. Оставете лошите спомени да си отидат. 26. Припомнете си позитивни случки. 27. Бъдете креативни. 28. Предизвикайте се да направите нещо. 29. Изненадайте някой с подарък. 30. Променете плановете си, за да направите нещо неочаквано. 31. Гледайте залеза. 32. Станете рано, за да посрещнете изгрева. 33. Открийте си спестовна сметка. 34. Бъдете активни. 35. Направете си план. 36. Изяжте нещо здравословно. 37. Вярвайте на инстинктите си. 38. Последвайте страстта си. 39. Организирайте купон. 40. Избягвайте „кралиците на драмата” и „енергийните вампири”. Вие си знаете кои са. 41. Записвайте си нещата. Водете си дневник. 42. Определете си цел. 43. Почистете къщата, малко по малко. 44. Кажете „НE 45. Прекарайте един ден сам. 46. Посветете ден само на семейството. 47. Обадете са на някого, с когото отдавна не сте се чували. 48. Облечете любимите си дрехи. 49. Бъдете тук и сега, присъствайте. 50. Излезте на разходка с колело.51. Направете нещо, което ви е било любимо, когато сте били дете, но не сте правили от тогава. 52. Дайте прошка на някого. На себе си най-вече. 53. Забавете ритъма. 54. Хапнете на някое ново място. 55. Избягвайте рекламите. 56. Наберете или си купете цветя. Сложете си ги във ваза вкъщи. 57. Не поглеждайте никаква медия за един цял ден. 58. Оставете нещо да ви се изплъзне. 59. Аранжирайте си красиво голяма купа с различни плодове. Хапвайте си всеки ден от тях. 60. Бъдете романтични. 61. Поиграйте на игри с децата или сприятели – монополи, карти, шах, скрабъл. 62. Направете си шейк. 63. Отделете време за една сиеста. 64. Направете нещо, което все отлагате. 65. Мечтайте мащабно. 66. Започнете с малкото. 67. Търсете подкрепящи и единомислещи хора. 68. Разберете, че всяко нещо има край. 69. Нахранете патиците в парка или в близкото езеро. 70. Упорствайте и бъдете постоянни. 71. Създайте си нов навик, добър. 72. Погледнете се в огледалото, изберете това, което най-много харесвате в себе си и си го кажете на глас. 73. Потърсете си занимание, което да извади чувствеността във вас. 74. Огледайте се за нещо смешно и се посмейте на глас. 75. Починете си. 76. Разбийте рутината 77. Направете си хубави нови снимки 78. Разтегнете тялото си. 79. Медитирайте. 80. Напишете си мантра. 81. Бъдете фокусирани. 82. Не си купувайте нещо, което сте искали и вижте дали ще ви липсва. Вместо това сложете парите в сметката си. 83. Установете кои са нещата, които ви носят щастие и ги правете в момент, в който сте тъжни. 84. Спрете да се срещате с хора, които са ви неприятни. 85. Поиграйте на криеница с децата от квартала. 86. Закачете на стената картина или снимка, която много ви харесва. 87. Споделете с някого мечтите си. 88. Обичайте се. 89. Бъдете благодарни. 90. Визуализирайте нещата, които искате да ви се случат. 91. Накарайте мозъка ви да работи. Решете някоя кръстословица или судоку. 92. Направете добър избор. 93. Признайте чувствата си. 94. Отидете на пътешествие. Късо или дълго. 95. Бъдете благодарен на живота. 96. Напишете поема. 97. Научете някого на нещо. 98. Посадете дърво или цвете. 99. Изпейте нещо на висок глас. 100. Прегърнете някой. 101. Изберете да бъдете щастливи всеки ден.

 

Все още имаш надежда Написана на : 2012-11-05 14:31:51
   Все още имаш надежда

Ако можеш да погледнеш към залеза и да се усмихнеш, да откриеш красотата в цветовете на малко цвете, тогава ти все още имаш надежда.

Ако можеш да откриеш наслада в движението на пеперуда и ако усмивката на дете все още може да стопли сърцето ти, тогава все още имаш надежда.

Ако можеш да видиш доброто в другите хора и шума от падащия дъжд по покрива все още може да те приспи, тогава ти все още имаш надежда.

Ако дъгата все още те кара да спираш и да гледаш в захлас, и ако твоя домашен любимец все още се чувства доволен под твоите ласки, тогава ти все още имаш надежда.

Ако срещаш нови хора с въодушевление и оптимизъм и ако не караш хората да се съмняват, тогава ти все още имаш надежда.

Ако все още предлагаш ръката си в знак на приятелство и получаването на неочаквани писма или картички те кара да се вълнуваш, тогава ти все още имаш надежда.

Ако страданието на другите все още те изпълва с болка и те разстройва и ако отказваш да оставиш едно приятелство да си отиде, тогава ти все още имаш надежда.

Ако се надяваш за някое време или място за тишина, за размисъл и ако все още гледаш любовни истории или искаш краят им да е щастлив, тогава ти все още имаш надежда.

Ако можеш да погледнеш назад към миналото и да се усмихнеш и когато се изправиш пред лошото, когато ти казват, че всичко е безсмислено, а ти все още завършваш с фразата “да, но…”, тогава ти все още имаш надежда.

Надеждата е нещо прекрасно. Тя завива, усуква се, понякога се скрива, но рядко се съкрушава. Тя ни подкрепя, когато нищо друго не може. Дава ни причини да продължим и ни окуражава, когато си казваме, че е по-добре да се откажем.

Надеждата поставя усмивка на лицата ни, когато сърцето не може да управлява. Надеждата кара краката ни да се движат по правилния път, когато очите ни не го виждат.

Надеждата ни кара да действаме тогава, когато душите ни са объркани и не знаят посоката. Надеждата е чудесно нещо. Нещо, което да уважаваме и подхранваме, нещо което ще ни отвърне в замяна. Тя може да се намери във всеки от нас и може да осветли дори и най-тъмните места.

Затова никога не губете надежда!

Радостта от живота-И.Гашева Написана на : 2010-07-03 07:17:54
Радостта от живота-И.Гашева

Виетнамският будистки монах и философ Тич Нан Хан пише за това, как да се насладим на пиенето на чаша хубав чай:Съзнанието ти трябва да бъде напълно отворено само за настоящия момент, за да се насладиш на чая. Само ако изцяло усещаш настоящето, ръцете ти ще почувстват топлината на чашата. Само в настоящето можеш да доловиш аромата, да усетиш сладостта, да оцениш деликатния вкус. Ако размишляваш за миналото или се тревожиш за бъдещето, ти ще изпуснеш напълно радостта и насладата от пиенето на чаша чай. Ше погледнеш надолу към чашата и чаят вече ще е свършил.

И с живота е по същия начин. Ако не си напълно буден за настоящето, когато се огледаш наоколо, той вече ще е свършил. Ще си пропуснал усещането, аромата, деликатността, изяществото и красотата на живота. Ще изглежда така, сякаш животът е минал покрай теб като на лента.
    слънчоглед пейзаж
Миналото е свършено. Поучи се от него и го остави да си замине. Бъдещето дори още не е тук. Планирай го, но не си губи времето да се безпокоиш за него. Тревогите за него са безмислени.

Когато престанеш да преживяваш това, което вече се е случило, когато спреш да се притесняваш за това, което може изобщо никога да не стане, тогава ти ще заживееш в настоящия момент. И тогава ще започнеш да усещаш истинската радост от живота...Из “Само любовта е истинска” Ирена Гашева

Лотосът Написана на : 2010-03-14 08:36:22

Лотосът е свещеното цвете на древните египтяни, символ на красотата, чистотата, стремежа към cлънце, светлина. Този образ пронизва цялото египетско изкуство, водейки началото си от лотосовидните капители, храмови колони и завършвайки с миниатюрни тоалетни съдове и бижутерийни накити.

В различните традиции реализацията на потенциалните възможности се изобразява като разцъфване на цвета на повърхността на водата; на Запад – това е роза или лилия, на Изток - лотос. Космическият лотос се явява като образ на творението, възникване на света от първоначалните води или от празнината; това е особен универсален принцип, управляващ света и развиващия се в него живот.
      лотос цвете
Този символ има соларен и лунарен аспекти; той е еднакво близък до водата и огъня, хаоса на тъмнината и божествената светлина. Лотосът е резултат от взаимодействието на съзидателните сили на Слънцето и лунните сили на водата, това е Космосът , издигнал се от водния хаос, подобно на Слънцето, изгряло в началото на времената, "светът на развиващия се живот във вихъра от прераждания" (Дж. Кемпбъл). Това време е минало, настояще и бъдеще, тъй като всяко растение има пъпки, цветове и семена едновременно. "Времето и вечността са два аспекта на едно и също възприятие на цялото, два плана на единствената, недуалистична неизразимост; по такъв начин съкровището на вечността се крие в раждането и смъртта на лотоса " (Дж. Кемпбъл).

Разтваряйки се на разсъмване и затваряйки се при залез, лотосът олицетворява възраждането на Слънцето, а значи, и всяко друго възраждане, възобновяване на жизнените сили, връщането на младостта, безсмъртието.


По думите на Е.П. Блаватска, "лотосът символизира живота на човека, както и на Вселената", при това неговият корен, потопен в тинестата почва, олицетворява материята, стъблото, подаващо се от водата, - душата, а цветът, обърнат към Слънцето е символ на духа. Цветът на лотоса не се мокри от водата, както духът не се опетнява от материята, защото лотосът олицетворява вечния живот, безсмъртната природа на човека, духовното разкриване.

                
лотос цвете
В Древен Египет с образа на лотоса се е свързвало творението, раждането и Слънцето като източник на живота. Това велико цвете е разцъфнало , издигайки се от дълбините на първичните води, и е понесло на своите листенца битието , въплътено в образа на слънчевото божество, златния младенец: от лотоса се ражда богът на слънцето Ра. Изгряващото Слънце също така често са представяли във вид на Хор, който се издига от лотоса, олицетворяващ Вселената. Цветът на лотоса е можел да служи за трон на Озирис, Изида и Нефтида.

Лотосът е символизирал обновяването на жизнените сили и връщането на младостта,иначе според вярванията на египтяните, старият бог умира, за да се възроди млад. Изобразяването на починал, държащ цвят на лотос, говори за възкръсване от мъртвите, пробуждане в духовен план.

Като символ на процъфтяването и плодородието лотосът бил атрибут на мемфиския бог на растителността Нефертум, който се изобразявал като юноша с украса на главата във вид на лотосов цвят . В "Текстовете от пирамидите " той е наречен "лотос от носа на Ра". Всяка сутрин бог Нефертум става от лотоса и всяка вечер се спуска във водата на свещеното езеро.

От древни времена лотосът се е асоциирал с върховната власт: лотосът е бил символ на Горен Египет, а скиптърът на египетските фараони приличал на цвят на лотос върху дълго стъбло.


 лотос цвете египет


В Древна Индия лотосът символизирал творческата сила, съ творението на света. В лотоса виждали символ на Вселената, изображение на земята , която плува, подобно на цвета по повърхността на океана. Разтворената чашка на цветето , разположена по средата , е планината на боговете Меру.
В Упанишадите творец и пазител на света става Вишну. Той е начало, среда и край на целия свят. Когато Вишну се събужда , от неговия пъп израства цветето лотос, а в него се ражда Брахма, съзидаващ света . В центъра на небесния рай на Вишну тече небесният Ганг, дворецът на Вишну е обкръжен от пет езера със сини, бели и червени лотоси, които блестят, като изумруди и сапфири.
С лотоса е свързана съпругата на Вишну - Лакшми, богинята на щастието, богатството и красотата. Според един мит, когато боговете и асурите разпенвали океана, от него с лотос в ръцете излязла Лакшми. По други предания , Лакшми е възникнала в самото начало на творението, изплувайки от първосъздадените води върху цвят от лотос; оттук са нейните имена Падма или Камала ("лотосна"). Тронът във вид на лотос е атрибут на болшинство индуистки и най-вече почитани будистки божества.
В будизма лотосът символизира изначалните води, духовното разкриване, мъдростта и нирваната. Лотосът е посветен на Буда, "Перлата на Лотоса", явил се от лотоса във вид на пламък. Този образ на чистота и съвършенство: израствайки от калта ,той остава чист – също , като Буда, роден в света. Буда се смята за сърце на лотоса,той сяда на трона във вид на напълно разтворен цвят.
Освен това, в будизма с появата на лотоса се свързва началото на нова космическа ера. Пълното разцъфване на лотоса олицетворява колелото на непрекъснатия цикъл на съществуване и се явява символ на Хуан-ин, Буда Майтрейя и Амитабха. В будисткия рай, както и в рая на Вишну, в водоемите , направени от скъпоценности, "цъфтят удивителни лотоси от различни цветове".
"Един от най- могъщите и любими бодхисатви в будизма на Тибет, Китай и Япония , е Носещият Лотос Авалокитешвара, "Богът, който гледа надолу със съчувствие"... Към него е насочена милиони пъти повтаряната молитва: Ом мани падме хум, "О Съкровище в сърцевината на лотоса"… Той държи в една от левите ръце лотоса на мира". (Дж. Кемпбъл).

    
лотос цвете езероВ Китай лотосът се е почитал като свещено растение още преди разпространението на будизма и олицетворява чистота и целомъдрие, плодородие и производителна сила. Съгласно традицията на китайския будизъм, "Лотосът на Сърцето" олицетворява соларния огън, а също така времето, невидимо и всепоглъщащо, разкриване на всичко съществуващо, мира и хармонията. На западното небе, в лотосовия рай , се намира лотосовото езеро, където сред цветя, в обкръжението на бодхисатви възсяда Амитофо (Амитабха), Буда на Запада. Всеки лотос, растящ на това езеро,се съотнася с душата на починал човек. В даоската традиция една от осемте безсмъртни, добродетелната дева Хе Сян-гу се изобразявала държаща в ръце символ на чистотата - цвете бял лотос на дълго стъбло, огънато подобно на свещен жезъл за изпълнение на желанията.
От Египет, Индия и Китай символиката на лотоса прониква и в други страни. В гръко-римската култура лотосът се е считал за растение, посветено на Хера и Афродита. В златна лодка във формата на лотос извършва едно от своите пътешествия древногръцкият герой Херакъл. Херодот наричал розовия лотос, който се смятал за най- свещен и чудодеен, "розова лилия на Нил". Надпис в Храма на Хатхор в Дендери гласи: "Вземи си лотос, който е съществувал от началото на времената, лотос свещен, който е царувал над голямо езеро, лотос, който излиза за теб от Унит, той освещава с листенцата си земята, която преди това е била в мрак".

sun gazing или съзерцаване на слънцето Написана на : 2010-03-06 11:15:27
sun gazing или съзерцаване на слънцето

Начин на съзерцаване

Съзерцава се изгрева или залеза, когато слънцето е най-слабо. Първите дни гледайте в слънцето 5 секунди, след това – 10, когато усетите, че сте готови – 15 и т.н. Можете да спрете дотук, ако искате да усетите само спокойствие и хармония. Ако искате да вървите напред – удължавайте по няколко секунди. След шест месеца вече ще можете да гледате без напрежение в слънцето по 15-20 минути. След като преодолеете 15-минутната бариера, ще започнете да усещате, че апетитът изчезва. Когато ще можете да съзерцавате слънцето по 30-35 минути мозъкът ще започне да съхранява слънчевата енергия и да се храни с нея. На този етап можете да спрете ежедневното взиране в слънцето, защото енергията вече се е натрупала във всяка клетка. Когато клетките са заредени, редовните сеанси не са необходими, те могат да станат периодични.
Вътрешна нагласа

Вътрешната нагласа е много важна. Мислено си повтаряйте как слънчевите лъчи навлизат през очите ви, оттам в мозъка и после в цялото тяло. Помолете светилото да ви даде енергията си, за да бъдете здрави и хармонични.
Препоръки

Хубаво е, когато гледате в слънцето да сте боси върху земята. Не върху бетон или камъни, и дори не върху трева, а просто върху гола земя. Може да се стои върху пясък или върху прашен път, но не върху балкон.
Мястото, където приемате слънчевата светлина не трябва да попада в сянка. Ако сте на открито пространство, прекарвайте по час навън веднага след разсъмване или в последния час преди залез.
Алтернативни начини

Някои предпочитат да тичат боси под слънцето за 40-50 минути дневно. Те усещат освобождаване от вътрешния дискомфорт и пълна свобода. Психосоматичните болести изчезват. Тялото се изпълва със силна енергия, която осигурява защита не само от негативни влияния, но и от болести.
Мерки за безопасност

- Не измъчвайте очите, за да не повредите зениците.
- Не превишавайте времето в никакъв случай. Не увеличавайте визуалният контакт със слънцето с повече от 10 секунди дневно.
- Не гледайте в слънцето без да сваляте поглед от него. Достатъчно е само да поглеждате в него и да запазвате визуалният му образ в съзнанието си. Отпуснете се до състояние на релаксация.
- Ако възникнат очни проблеми, гледайте директно в слънцето 1сек., после затворете очи и го наблюдавайте с "третото око". Когато мисленият образ изчезне, отворете очи и погледнете в слънцето отново. Правете го докато мисленият образ на слънцето не се запази за 5-6 минути. За това време и медицинските очни проблеми ще изчезнат, и вие ще преминете към нормалната практика.
- Периодично посещавайте очен лекар, за да пропуснете опасността от някакви усложнения.

Какво печелите

- Лекуване на очите
- Лекуване на тялото и нарушения енергиен поток в него
- Развиване на интуицията. Способност за ясна визуализация на образи или състояния, виждане на аури и вътрешни състояния.
- Цветотерапия за успокояване и събуждане на чувство на радост. Слънчевата светлина съдържа всички аспекти на дъгата. Ако някои от цветовете на енергията не достигат до тялото, те ще бъдат мигновено попълнени.
- Терапия със светлина за тревожности и депресии.
- Потискане на апетита.
- Задоволяване на апетита и доставяне на всички жизненоважни микроелементи. Изчезва потребността от храна.
Глобални предимства

Ние не използваме дори 10 процента от възможностите на мозъка си. Когато му обезпечим енергийна храна, нашите способности нарастват силно. Всъщност разширеното и просветлено съзнание означават 100 процентно използване на мозъка ни. Докторът по медицина от Филаделфия Маури Д. Пресман пише, че за човечеството са се появили надежди за излизане от старите граници. Надежди да управляваме телата и мозъка си чрез магнитната и слънчевата енергия. Тази нова опитност ще ни превърне в нова раса, по-съвършена в духовен и физически смисъл. Ще отпаднат необходимостите от скалпел и химически медикаменти, войните, които винаги се водят за територии, върху които се отглежда храна и имат петрол ще станат безсмислени. Ние ще имаме повече време и мотивация за духовни победи и контакти с други светове.

ЦВЕТЯТА НА ВСЕЛЕНАТА Написана на : 2010-02-27 19:20:05

 Ако вярвате, че съществува енергията на вселената, която активно влияе на всичко живо на Земята, в това число и на хората, засадете в градината си цветя и растения, които са подчинени на седемте планети. Според древните трактати те са строго разпределени според цвета и вида си, освен това притежават и свой собствен ден от седмицата. Слънцето - неделя, Луната – понеделник, Марс – вторник, Меркурий - сряда, Юпитер – четвъртък, Венера – петък, Сатурн – събота. Това означава, че именно в своя ден от седмицата цветята, подчинени на планетите си, ще получават максимален заряд от тяхната сила.

    ГРАДИНА ЦВЕТЯ ЕЗЕРЦЕ 

Например, ако имате материални проблеми и парични затруднения, засадете повече растения, които принадлежат към Юпитер. Това са люлякът, бадемът, орловите нокти. Повечето цветя в синя гама са подвластни на Венера. Те ще ви донесат мир, щастие, любов. В сърдечните дела ще ви помогне незабравката, а благата мирта още в Древна Гърция се е смятала за растението на Афродита. Върбинката ще помогне да привлечете вниманието на мъжа, когото харесвате, а кралицата на любовта – розата, ще разтопи и най-леденото сърце. В любовната магия най-много ще помогнат червените и розовите цветя на Венера.

Слънчогледът е растението на Слънцето. То ще ви зареди с енергията, светлината и силата на своят властелин. Към знака на Слънцето спадат също така жълтите маргаритки, лавъра и хелиотропът. Ако смятате, че се нуждаете от сили и енергия, направете в градината си кътче на Слънцето.
      СЛЪНЧОГЛЕД ПОЛЕ РАСТЕНИЕ
Луната се смята за покровителка на магиите. Под нейното влияние са белите цветя – лилии, нарциси, ириси. Техният аромат особено се усилва вечер, когато Луната започва да твори магиите си. Ако искате следващият месец да бъде особено сполучлив, на пълнолуние откъснете няколко бели цветя и ги сложете в стъклена или кристална ваза на перваза, за да се огряват през нощта от Луната. Студеното сребро на лунната светлина ще подчертае тяхната изумителна красота и божествен аромат, а това ще привлече благотворното влияние на Луната във вашия дом. Смята се, че това влияние ще бъде много по-силно, ако сами сте засадили и отгледали тези цветя.

Тези, които нямат собствена градина, могат да засадят магическите цветя в апартамента си. Например, огнените цветя на мушкатото излъчват огромната жизнена сила и енергия на Марс. Ако сте неразположени или болни, те ще ви помогнат да се справите по-лесно с болежките си, както и букетът от бодили, сложен във ваза. Розовото мушкато е от цветята на Венера, то благоприятства любовта, а бялото мушкато - раждането на деца. Папратът е още едно растение на Венера, което добре живее в къщи. В наше време доста хора имат нощни кошмари и тревожни сънища. За да се справите с тях, засадете в къщи цветето на Марс – цикламата. То ще прогони злите сили и ужасни сънища. Жълтите хризантеми, сложени в няколко вази, ще развеят скуката, депресията и унинието.
      ПАРК АЛЕЯ ГРАДИНА ЦВЕТЯ РАСТЕНИЯ
Ако се почувствате слаби, изоставени от съдбата или любовта, потърсете помощта на растенията. Те незабелязано, но ефикасно ще разделят с вас силата на своите могъщи покровители – планетите на нашата Вселена. Природата винаги е по-силна от човека, почерпете от нейната енергия и власт, защото тя е щедра и добра към хората, които умеят да я чувстват и обичат.

Кредото на оптимиста Написана на : 2010-02-14 17:30:43
 Кредото на оптимиста

Обещайте си:
Да бъдете силни и нищо да не е в състояние да наруши вътрешния ви мир.
Да излъчвате и внушавате здраве, щастие и благосъстояние на всеки, с когото общувате.
Да накарате всичките си приятели да почувстват, че притежават нещо много ценно.
Винаги да гледате от слънчевата страна на живота и активно да прилагате оптимизма си.
Да мислите само за най-доброто, да работите само за най-доброто и да очаквате само най-добрто.
Да се ентусиазирате от успеха на другите също толкова, колкото и от собствените си успехи.
Да забравите грешките на миналото и да се фокусирате върху великите постижения на бъдещето.
Да имате винаги ведро изражение и да дарявате усмивка на всеки срещнат познат или непознат.
Да отделите извънредно много време за самоусъвършенстване и да не ви остава време да критикувате другите. 
Да сте максимално силни, за да не допускате мрачни мисли, твърде благородни, за да не се гневите, твърде уверени, за да не се стръхувате и извънредно щастливи, за да позволите присъствието на беди и проблеми.
Да имате високо мнение за себе си и да заявите този факт пред света, но не с гръмки думи, а чрез велики постъпки.
Да живеете с вярата, че целият свят е на ваша страна и ви подкрепя при условие, че сте верни на най-доброто в себе си.

      image

 

Китка за обич Написана на : 2010-02-06 09:48:20

Срещата с прекрасното винаги оставя в душата на човека дълбока следа, независимо дали става дума за скулптура, живопис или музика. Но само произведенията на изкуството ли са в състояние да ни развълнуват до дъното на душата ни, да събудят най-добри чувства?
С вкус подреденият букет е истинска "музика" от багри, хармонични линии и форми, това е уникално изкуство. Един букет цветя звучи винаги галантно и романтично. Една единствена роза е в състояние да оживи всяко помещение с форма и аромат. А и както показват анкетите на психолозите повечето жени предпочитат две дузини рози пред всякакъв друг подарък. При това,

роза цвете 

колкото по-млади са запитаните, толкова по-голямо значение те отдават на такъв подарък, какъвто са цветята. Психолозите са забелязали също, че предпочитанието към едно или друго цвете зависи от характера на дамата и от нейното светоусещане и нагласи.
Дамите, които избират лалета, умеят да се наслаждават на простите радости в живота и откриват прекрасното дори в обикновените неща. Те са верни спътници в живота, сигурни приятелки, чувствителни и отзивчиви, в критични ситуации са способни да запазят трезв разум и никога не се оставят съдбата да ги пречупи.
Жените, които се впечатляват от малки букетчета с горски теменужки, като правило са нежни, чувствени и творчески надарени натури. За практичните и праволинейни мъже общуването с тях е доста сложно. В никакъв случай не им е лесно да се сближат с такива дами и още повече пък да завоюват такава жена: минава много време докато събудят дълбоко чувство и доверие.
    теменужки цветя
Най-семейните от жените отдават предпочитанията си на герберите. Те се отнасят към своя брак трепетно и сериозно. Мъжете не рискуват да скъсат отношенията си с тях: къде другаде ще намерят такава предана жена (приятелка) и великолепна майка?
Нарцисът е любимото цвете на правдолюбивите и откровени жени. Със своята прямота те нерядко развалят отношенията си с мъжете. Впрочем, те не се стремят твърде много към брак, по-скоро ги устройва една успешна кариера. Такива жени мъжествено преодоляват кризисните ситуации и с чест излизат практически от всякакви ситуации. Когато им е зле, те не го показват пред всички, напротив, винаги са усмихнати и изглеждат добре. За да разсърдиш такава жена, трябват доста старания, и ако все пак успеете, тогава ще усетите как жилят скорпионите.

Карамфили обичат жени решителни и самостоятелни, твърдо отстояващи целта си. В отношенията си с околните те са взискателни и понякога дори резки, не премълчават обидата и не прощават измяната. При необходимост са готови да се притекат на помощ дори на не много близки хора. И още: жените от този тип, като правило, са твърде сексуални и не търпят посредствени партньори.
Не е възможно човек да сбърка поклоничките на розите с някои други, да не ги отличи в тълпата. Те са горди и винаги спазват дистанция. И само ако някой се опита да се приближи до тях против волята им, те веднага показват бодлите си.
букет цветя лалета
Бохемната лейди винаги предпочита орхидеите. Такива жени можете да срещнете в театъра, на изложба или премиера. В дома им ще откриете много старинни вещи и книги. Любовните приключения са неотделима и твърде ярка част от живота им.
Любителките на мимозата са нежни, уязвими и едновременно тайнствени. Присъщата им наивност им пречи да подредят личния си живот така, че да се чувстват психологически комфортно. Непрекъснато попадат на умни и пресметливи или на глупави и недодялани мъже, с които естествено не могат да бъдат щастливи.


И накрая, бих искала да кажа, че най-важното не е вида на растението и цвета на листенцата му, а в това - доколко е чистосърдечен човек, когато подарява цветя.

Хармония в дома или фън шуй Написана на : 2010-01-23 11:26:04
Хармония в дома или фън шуй

Според азиатската култура или по-точно фън шуй, човек може да преживее между 40 и 60 дни без храна, около 4-5 дни без вода, 1-2 минути без въздух и нито минута без ци.
Енергията ци получаваме от водата, въздуха и пространството и тя е тази, благодарение на която живеем. Фън шуй е това източно изкуство, което ни помага да се обграждаме с положителна енергия. Според китайските вярвания, положителната, добра енергия ци е необходимо да тече бавно и плавно, да лъкатуши и да се натрупва, а отрицателната тече бързо и то по права линия. Като използвате този основен принцип можете да се наслаждавате безкрайно на хармонията.
1. Необходимо е да приберете непотребните вещи. А най-доброто нещо да поддържате хармонията е като купите нещо ново и се отървете от старото.
2. Не забравяйте да измиете старателно навсякъде. Трябва навсякъде положителната енергия да тече свободно навсякъде в дома, ако има безпорядък, то тя ще затихне. Помислете за местата, за които никога не сте се сещали и почистете. Например зад микровълновата печка или зад готварската печка. След това ще почувствате колко лесно и свободно се диша.
3. Разположете всеки един предмет на определено за него място. Най-вече така ще си спестите редица неприятности, като например когато губите време в търсене на дадена вещ. Определено ще се почувствате по-организирани.
4. Нека мебелите ви бъдат разположени правилно. Помислете за мебелите като шкафът, бюфетът, табуретките, комодът, диванът и столовете, като за хора и имат лице. Т.е. всеки един от тях трябва да е с лице към вас.
5. Оставете си малко свободно пространство. Ако прекалено често се спъвате в масичката за кафе, изобщо не бързайте да я сменяте с нова. Най-вероятно може да се наложи да освободите място, а не да я замените с нова. След което ще почувствате облекчение.

image
6. Огледалата имат способността да привличат енергия, затова и притежават силно влияние върху собствениците на жилищата. Ако например, стаята ви е по-тъмна и тясна, а прозорците са обърнати към тих двор със зеленина, най-добре би било да окачите огледало срещу прозореца. По този начин стаята оптически ще изглежда по-светла и голяма. Ако обаче в огледалото се вижда отразения трафик на близкия до вашия дом път или магистрала, единственото, което ще почувствате е шум и дискомфорт. Не забравяйте никога да не поставяте голямо огледало срещу леглото.

7. Поставете стимул за чувствата. В никакъв случай не засенчвайте прозорците със завеси, ако зеленото на дърветата и слънчевата светлина ви карат да се чувстват по-добре.

8. Придобийте увереност. Където и да сте в стаята, трябва да виждате вратата. Това ще ви даде увереност във вашите собствени сили. Ако нямате възможност, по-добре преместете леглото или по-добре окачете огледало срещу входната врата, така че да я отразява.
9. Преминете границите. Ако сте решили да направите ремонт на жилището, по-добре забравете тенденциозните тонове, като бяло, бежово или кремаво и опитайте с нещо по-нетрадиционно като зелено, топло керемидено или теракота.
10. Бъдете обградени с любимите си вещи. Сложете си старата бабина фруктиера, която си стои в шкафа зад стъкло на видно място, а любимата снимка в рамка – на бюрото ви.
11. Сложете повече блясък. Според източната философия кристалните топки за полилеи и лампи имат възможност да раздвижват енергията. Отблясъците помагат на интуицията да се раздвижи. Ако имате нужда от повече страст в своя интимен живот, сложете стъклена топка на слънчевата страна на спалнята, за да могат слънчевите зайчета бавно да се придвижват из стаята.
12. Палете свещи. Леко мъждукащите свещи ще създадат уютна атмосфера, както и топлина. Подредете няколко в дневната, където е сборното място на приятелите и семейството ви. Друга доказана тайна е, че една запалена свещ на работното ви място, може да покачи прилива ви на енергия.
13. Придайте визуалност на мечтите си. Поставете на стените си красиви картини, които отговарят на вашият темперамент, постери и фотографии. Най-главното е те да ви вдъхновяват и да предизвикват само положителни емоции във вас. Не се притеснявайте, не е нужно да купувате скъпи картини, може да си изрежете и фотографии от списания.

image

Ако имаш един ден Написана на : 2010-01-17 10:54:15
Ако имаш един ден

Ако имаш един ден, за да направиш това, което искаш – какво би направил?
Да се събудиш.

Потопете се в красотата на пробуждането на утрото, зараждането на нов, красив ден, представете си колко прекрасно би било за вас едно такова утро. Убедена съм, че наистина ще имате изпълнен с хубави емоции ден и в края му с удоволствие може да се насладите в моментите на заслужена отмора на прекрасните цветове на залеза, изпълнен в най-наситени краски.
Да Пееш.
Дори ако хората са ти казвали „Никога не пей” ти ще искаш и ще пееш…

Да Скачаш.
Веднага би почувствал силата на цялото си тяло, която ще се концентрира в краката ти…

Да Обичаш.
Кажи на всички, че обичаш това, че ги обичаш…

Да Живееш.
Животът е за живеене, а не за чакане и протакане…

Да Танцуваш.
Почувствай музиката и остави ритъма да пулсира в тялото ти като огън…

Да Докоснеш.
Винаги се опитвай да докоснеш звездите…дори и дъгата.Позитивност, енергия, заряд, настроение и всичко събрано на едно място! Палитрите на дъгата са толкова разведряващи и тонизиращи възприятията, че няма как да не се усмихнем пред този букет от светлина и цветове. Оставете се в топлата свежа прегръдка на пъстроцветната дъга! 
        природа планина
Да Плуваш.
Скочи във водата така, както се гмуркаш в живота…
Силно с главата напред и винаги без безпокойство, страх и съжаление…Водата е първоизточника на живота и в основата на всичко зараждащо се. Без нейната свежест и живителна сила не би било мислимо нищо на света.Едва ли сме успявали да забележим колко съвършена красота се крие в една капка.  Истинска канонада от свежест и красота на едно място!

Да се Смееш.
Смей се силно. Нека смехът разтърси цялото ти тяло и душа…да бъде днешния ден 
изпълнен с ведрина и оптимизъм!
Да Срещнеш.
Запознай се с нови хора, който не си срещал преди…

Да Плачеш.
Не прикривай чувствата си – когато ти се плаче – плачи…Сълзите- усещането, че си жив.

Да Прегърнеш.
Прегръдката означава близост завинаги…

Но повече от всичко друго – се забавлявай!Важното е да се забавляваме добре и да се уморим качествено.

Да видиш.

 Понякога е нужно наистина малко, да видим хумора и красотата в нещата които ни заобикалят и да позволим те да докоснат сърцата ни.Поредната топла и слънчева ласка,  галещата красота струяща от слънцето, красотата на природата показващи разнородните аспекти и очарованието на заобикалящия ни свят.

Да се усмихнеш.

 Няма по - красиво украшение от усмивката, тя дарява настроение, оптимизъм, топлота. Със сигурност ако всички ние сме заобиколени от по - позитивни и усмихнати хора, денят с грижите ни ще минават по - леко, с надежда и упование , затова усмихвайте се колкото се може по - често, напук на проблемите!

Да се насладиш.

 Насладете се на романтичните, магични гледки на Слънцето, което с нежни пръсти докосва земята и загатва за поредния вълнуващ ден. Красиви, алени и златни нюанси обагрят с цялата си пищност очарователните цветя,всяко едно растение... полюбувайте се на цялото това обаяние и прелест.Истински балсам за сетивата...слънчев заряд, топлина и блясък!

           лилиум цвете

Да набереш букет цветя.

 Експлозия от красота!Истинска свежа, искряща екзплозия от живителни гледки, която ще ви изпълни с възторженост и ще омагьоса сетивата ви. Понесете се на крилете на фината красота, естетиката и очарованието на този нов вид светоусещане! Една от най - красивите рожби на Природата са цветята. Със своето ухание, красиви багри, нежност ни карат да ги обикнем,ароматни, прекрасни цветя, събрали в себе си слънцето, дъгата, дъжда и попили от тяхната красота. За един слънчев, ведър ден, виж твоето цвете и дано то успее да направи с теб магията, да ти внуши красота и хармония и да внесе в душата ти топлина и радост  Помиришете и усетета аромата!

Да поканиш приятели.

 И за Миг няма да се замислиш.Ще забъркаш нещо вкусно.Различно,по-възможност Екзотично.Ще хапнем, Ще пийнем вино..И ще си говорим.Една съвсем обикновена сбирка.Която знам, че ще напълни сърцето ми с благост.

Цената на Времето Написана на : 2010-01-16 07:09:15
Цената на Времето

Представете си, че една банка пълни сметката Ви всяка сутрин с 86,400 евро. Тези пари не се запазват за следващите дни, а напротив всичко, което не успеете да използвате през деня се нулира в неговия край.

Какво бихте правили? Разбира се, бихте изтеглили и използвали парите до последния цент всеки ден. Добрата новина е, че всеки от нас има подобна банка – спонсор. Тя се нарича – време.

Всяка сутрин времето ни дава 86,400 секунди живот през този ден. Всяка вечер секундите, които не сме инвестирали и изживели добре са безвъзвратно загубени. Времето не позволява баланси или овърдрафт. Всеки ден то отваря нова сметка и всяка вечер изгаря това, което не сме оползотворили. Ако не успеете да използвате даденото време, загубите са за Ваша сметка.

И няма връщане обратно. И няма планове за бъдещето. Научете се да живеете с всичко налично във всеки един момент, във всеки един ден. Инвестирайте в деня така, че да вземете максимума, по отношение на здраве, щастие и успех!

Ние имаме една банкова сметка, която е еднакво достъпна за всички.
Но тя е малко по-особена от онази, в която държим и оперираме с авоарите си.
В нея не ни е позволено да депозираме. Можем единствено да теглим от наличното...

Никога не можем да си вземем извлечение от тази банкова сметка.
Никога не знаем колко ни е останало още за ползване в нея.
И няма мениджър, с който да можем да обсъдим, как по-ефективно да ползваме дебита ù.

Да, тази банкова сметка е нашето време!

Никой от нас не знае, с колко време още разполага.
И никой от нас не е в състояние да увеличи дните си.
Единственото, което можем, е да направим така, че те да са изпълнени с удовлетворение и щастие!
Часовникът тиктака. Вземете максимума от деня.
За да осъзнаете цената на една година, попитайте какво мисли студент, който не е успял да се дипломира.
За да осъзнаете цената на един месец, попитайте майка, която дава живот на преждевременно родило се дете.
За да осъзнаете цената на една седмица, попитайте редактора на седмичен вестник.
За да осъзнаете цената на един час, попитайте двама влюбени, които чакат да се видят.
За да осъзнаете цената на една минута, попитайте човек, който е изпуснал влакът.
За да осъзнаете цената на една секунда, се обърнете към човек, който тъкмо е избегнал ужасна злополука.
За да осъзнаете цената на една милисекунда, попитайте състезателят, който печели сребърен медал на Олимпиадата.

Ценете всеки момент, който Ви е даден. И го ценете още повече, когато го споделите със специален за Вас човек, специален достатъчно, за да му отделяте време.
И помнете – времето не чака никого.

Как да открием и реализираме целта на живота си?

Как да открием и реализираме целта на живота си?
За личната цел на всеки или ефекта на камъка, падащ във вода

Концепцията за откриването на целта на живота на човека е била тема на размисъл векове наред. Безброй поколения са се мъчили с тази мисъл, определяйки какво значи всъщност “истинската цел”на основата на различните културни възгледи и ценностни системи. Някак, в нашата модерна ера, все още не сме се доближили до конкретният отговор на тази мистерия. Каква е всъщност целта на живота ни? Можем винаги да се вкопчим в този обезсърчаващ въпрос, но все пак има едно нещо, с което всички са съгласни. Позитивната цел в живота ни е да се стремим към изпълняване на нещата, които са важни за нас на този свят – семейство, кариера, вяра или заслуги.

Дешифриране на целта на живота.

Дори най-съсредоточеният човек може да се наложи да влжи усилия, за да открие целта на своя живот. Ние често сме раздвоявани в толкова много различни посоки, затова е трудно да определим водещите си приоритети и какво е най-важно. Това е като да се чудим за причината, поради която съществуваме. Бъкминстър Фулър, философ, живял през 20-ти век, е пример за човек, борещ се да открие целта на живота си. Създавайки обобщени принципи на живота, Фулър открил, че неговата лична цел била да помага на другите хора да бъдат щастливи и да изпълнят това, за което са предопределени. Той станал учител на другите как да преценяват индивидуалната си съдба. Днес много хора продължават да използват неговите теории като основа за своите търсения на истинската цел като следват личните си желания и страсти и като откриват ценността си като индивиди.

Първият от обобщените принципи на Фулър е известен като “движение напред”. Това е ефектът на движещите се тела върху други движещи се тела. Класически пример за това е образът на камък, падащ във вода. Когато камъкът докосне водата, причинява вълнички, като така прибавя допълнителен ефект към нещо, което вече съществува. В зависимост от размера на камъка и дължината на падане, този страничен ефект може да бъде много голям и силен. Движението напред е реализация, без...... която всичко на този свят (въздух, вода, растения, насекоми, човешки същества и т.н.), дори нашето съществуване би било много различно. Всичко се движи благодарение на нещо друго и вашият живот не е изключение.

Когато този принцип е обяснен, човек може да се зачуди каква е неговата роля в грандиозната схема. Това изглежда зависи от това колко силно искате да е влиянието на камъка. Ако прекарвате всяка вечер в гледане на филми в хола си, няма да имате същото влияние върху водата, каквото би имал един човек, който е посветил живота си на обществена служба или на голяма кариера. Докато приносите на всеки към живота са диктувани от неговата лична гледна точка, е трудно тази област да бъде разширена (и задоволството ще бъде също толкова трудно постижимо), ако не излезете навън и не живеете живота си.

Да открием личната си цел в живота.

Както Фулър е учил хората за потенциалното влияние, което всеки може да окаже на света, така зависи от нас да изберем къде искаме да окажем това влияние. Когато се запитаме “Каква е целта на живота ми?”, всички ние трябва да преценим кое е нещото, което ни прави богати в личен план.

Отговорът ще е различен при всяка личност. Някои ще поставят семейството като най-важната цел, която имат, докато други ще изберат възможностите в професионален план или това да учат повече за вярата и религията. Веднъж щом определите какви са вашите приоритети, ще откриете, че е много по-лесно да изпълните целта на живота си, отколкото сте мислели.

Цел, насочена към дома и семейството.

В настоящото общество ролята на майката е често подценявана. Почти всяко дете, което е успяло в живота си, е имало майка вкъщи, на която е разчитало. Днешните майки често съчетават работата вкъщи с тази в офиса и се борят да намерят баланса между двете. Майките смятат за важно да слагат семейството на първо място, дори и това да е голямо предизвикателство за тях.

Хората, чиято цел в живота е посветена на дома и семейството, са подложени на диво...

 препускане. Почти всеки може да поддържа физическия живот на едно дете, но това да го отгледаш правилно със стабилни емоции и здрава гледна точка за света, е трудна работа. 

Ако искате да изпълните целта си по отношение на дома и семейството, направете си списък с приоритети относно това как според вас е най-добре да отгледате децата си. Ако сте омъжени или имате сериозна връзка, със сигурност включете и половинката си в процеса. Веднъж щом решите как най-добре да си прекарате времето и какво ще се толерира и не в семейния ви живот, ще започнете да усещате подновено чувство за пълноценност и постижения като глава на семейството.

Да давате пример на децата си в ролята на съвестен гражданин - включително като не псувате по другите шофьори в задръстването, може да е друг добър начин да изпълните целта си в отглеждането на позитивни и добре възпитани деца.

Целеобразният живот в дома често може да се открие в малките неща като планиране на еднодневни пътувания с децата ви, изграждане на семейни традиции, които да продължат поколения наред, предвиждане на специална вечер за среща навън с любимия човек. Не се опитвайте да изградите планини, когато имате толкова хълмове, пълни с възможности за развитие и обединяване на семейството.

Цел, насочена към професионалното развитие.

Ориентирани ли сте към кариерата си и към постигането на цели? Решителната ви съдба може би се крие на работното място, което може да доведе до много доходни и вълнуващи възможности. Като деца често сме чували: “Можеш да станеш какъвто пожелаеш”. Но колко от нас са променили посоката и са станали специалисти по продажбите, вместо мозъчни хирурзи? Може да сте една от малкото щастливци, които са изпълнили целите си за кариера и сега изживяват мечтите си от детството. Повечето хора се борят усилено в опитите си да открият професионалната си цел.

Запитайте се коя сте и каква е целта в живота ви (с оглед настоящата ви позиция). Ако откриете, че сте продължително разочаровани и чувствате...... , че често талантът ви бива пропилян, вероятно е време да смените работата си. Правенето на оценъчни тестове и срещите с професионален консултант могат да ви помогнат да почувствате по-силно усещането за цел в по отношение на времето, прикарвано в офиса. Ако винаги сте мечтали да започнете свой собствен бизнес, не се страхувайте да опитате.

Цел, насочена към служенето на другите.

Понякога хората остават изненадани колко лесно откриват целта в живота си чрез служба в полза на други хора. Проектите на обществените служби са достъпни навсякъде и наистина ви дават шанс да видите света от нова гледна точка. Както е открил Фулър, намирането на целта в живота ви може да е просто това да помагате на хората да намерят своите цели. От приютите за бездомни до събитията за благополучие на децата – има обществени дейности, подходящи за желанията и личността на всеки. Ако сте привързани към църквата, може да откриете своята цел в това да служите на другите според законите на Бог и неговия пример. Без значение какво вероизповедание имате, винаги има място на този свят за любов и за помагане на по-нещастните и много хора смятат, че участието в такава кауза е най-подходящата цел на техния живот. Никога не се отдръпвайте що се отнася до подкрепяне на другите и ще останете изумени какво може да получите в замяна.
Нужно ли е много, за да бъдем щастливи или поне усмивката да украси лицето ни? Защото за хората с позитивна нагласа обичащи живота е нужно наистина малко и дори трудностите, които са незизменен спътник на всеки, не са в състояние да сломят нагласата и духа им. Лично аз се възхищавам на такива хора, които дори окуражават останалите и са истински пример за подражание, въздействие и харизма. Иска ми се повече хора да последват примера за щастие по всяко време.
Когато опитвате предложенията, дадени по-горе, е добре да помните, че откриването на целта в живота ви е пътуване, приключение, и няма нищо общо с печалба и загуба. Позволете си да израснете, да си дадете шанс да опитате нови неща, дори това да означава да направите грешки. Важното е да не мислите прекалено много върху нещо, за да не изпуснете момента, докато се опитвате да решите дали то е правилно за вас. Не е достатъчно да мислите за откриването на целта в живота ви - трябва активно да я търсите.

Мисли за разни неща от живота Написана на : 2009-11-08 10:12:00
Мисли за разни неща от живота

Мисли за разни неща от живота

Его
Просветлението е най-голямото разочарование за твоето его.

Давай, без да очакваш отплата, и поддържай процеса, когато тя дойде при теб. Приеми, когато някой иска да ти даде.

Позитивен поглед
Всяко „против" може да бъде формулирано така, че да се превърне в „за". Вместо да бъдеш против бедността, бъди за благоденствието. Вместо да се включваш във войната срещу наркотиците, допринасяй за чистота на младежта.

Тук и Сега
Живей сега. Винаги е съществувало единствено НАСТОЯЩЕТО.

Благодарност
Престани да се съсредоточаваш върху липсващото и насочи съзнанието си към благодарността за всичко, което си и което имаш в действителност.

Всяко нещо съществува с определена цел.

Първата стъпка към освобождаването от нагласата за оскъдица е да благодариш за всичко, което си и което имаш.

Заблуда
Има една грандиозна лъжа - че сме ограничени. Единствените ни ограничения са онези, в които вярваме.

Страх
Отнасяй се с търпение и любов към всяка плашеща мисъл. Упражнявай се да гледаш на страховете си като страничен наблюдател и ще видиш как се разсейват.
Всички твои съмнения са препятствия, които ти пречат да влезеш в царството на истинската магия.

Твоите ограничения се определят от твоето разбиране за възможното и невъзможното. Промени тази нагласа и ще премахнеш всички ограничения.

Вяра
Нашите убеждения са невидимите съставки на всяко наше действие.

Готовността да използваш вярата и познанието ще дойде при теб само чрез мислите ти.

Прошка
Докато не се научиш да прощаваш, ще останеш впримчен в емоционален и физически капан.

Да не прощаваш значи да не разбираш принципите на Вселената и твоето място в нея.

Ако не простим, ще позволим на тези стари рани да продължават да болят.
Прошката е творение на сърцето.

Прощавай всеки ден, вместо да говориш за прошката само в неделя, когато ходиш на църква.

Прошката е най-голямото постижение на човека, защото представлява истинското просветление в действие. Тя показва връзката на човека с енергията на любовта.

За смъртта
Няма защо да се страхуваме от смъртта. Тя е просто друго измерение.

Вина
Дори и най-силното чувство за вина не може да промени случилото се. Дори и най-силното чувство за вина не може да промени каквото и да било.

Обвиненията са елегантно средство, до което можеш да прибягваш винаги, когато не желаеш да поемеш отговорност за нещо, свързано с живота ти. Можеш да го използваш, за да избегнеш всички рискове, но ще възпрепятстваш собственото си израстване.

В материалния свят обвиненията са удобно извинение за това, че реалността не е точно такава, каквато ни се иска да бъде. Състоянието на света е отражение на умствената ни нагласа.

Когато съдите другите, вие не разкривате черти от техния характер, а от вашия.

Когато, осъждаш другите, всъщност съдиш самия себе си.

Да съдиш другите означава, че възприемаш света от своя гледна точка, а не такъв, какъвто е.

Лечение
Ти си лечението на всеки твой навик, който искаш да промениш. Бъди лекарството, от което се нуждаеш. Не го търси извън себе си.

Веднага, щом се възприемеш не като отделен индивид, а като свързан с другите, започваш да съдействаш и да помагаш. Именно това е същността на целебния процес.

Започнеш ли да лекуваш вътрешното си Аз, променяш имунната си система.

Сила, Енергия, Живот
Нищо не се ражда. Нищо не умира. Всичко просто преминава от едно състояние в друго.

Истинското могъщество е скрито в съзнанието, че имаш определено предназначение и вършиш Божието дело - спокойно и хармонично.

Ао нещо действа някъде, то действа навсякъде.

Като се съсредоточаваш върху дишането си, като медитираш и потвърждаваш гласно намеренията си, можеш винаги, когато е необходимо, да увеличаваш жизнената си енергия.

Спокойствие
Няма да задържиш водата, като я стиснеш в юмрук. Отпусни дланта си, за да я почувстваш.

Необвързаността е липса на необходимост да се вкопчваш в някого или в нещо. Това е начин на мислене и съществуване, който ни дава свободата да следваме потока на живота. Необвързаността е единственото достъпно за нас средство, което може да ни придвижи от стремежа към постигането.

Душа
Негативната нагласа, склонността да съдиш другите и дисхармонията са трите неща, които обременяват душата.

Някои хора се отъждествяват с външността си, но тялото е само гараж, в който временно паркираш душата си.

Истинското мерило за човечността ти е в твоята душа.

Позволи си лукса да повярваш в божествената същност на собствената си душа.

ПОРЯДЪК НА СЪТВОРЯВАНЕТО Написана на : 2009-10-05 11:39:41
ПОРЯДЪК НА СЪТВОРЯВАНЕТО

Небето и Земята ПОРЯДЪК НА СЪТВОРЯВАНЕТО Най-напред из Тъмното на безкрая прониква Лъч светлина. Съприкосновението с Него поражда вдъхновение, творческо желание, ново начало. Тези три последни пораждат Свобода. Свободата поражда прозрение, истина, творчески идеи. Тези три последни пораждат Яснота. Яснотата поражда точни представи, разбиране, цел. Тези три последни пораждат Вяра. Вярата поражда щедрост, оптимизъм, късмет. Тези три последни пораждат Сила. Силата поражда смелост, страст, преобразяване. Тези три последни пораждат Любов. Любовта поражда съчетаване, сглобяване, цялост. Тези три последни пораждат Постигане. Постигането поражда съзряване, завършеност, победа. Тези три последни пораждат Слава. Славата поражда свързване, прилагане, придобиване. Тези три последни пораждат Поглъщане. Поглъщането поражда изяждане, преобразуване, оплождане. Тези три последни пораждат Раждане. Раждането поражда единство на Небето и Земята, нов Лъч светлина, ново вдъхновение, ново творческо желание, ново начало.

Пътят на Сътворението при плодното дърво

1. КЕТЕР (корона) - Пролет е - неудържима, стихийна, живототворяща. Топлина и светлина изпълват пространството. Напират и соковете - жизнените сокове на дърветата. Едни от тях отдолу нагоре - от почвата и корените към върховете, а други, поели в себе си силата на слънцето - от върховете към корените. Дърветата бавно се събуждат от зимен сън - за пореден път, както винаги е било, според Божия план да съединяват Небето и Земята, да служат като мостове помежду им.

2. ХОХМА (мъдрост) - Но тук не цялата светлина е нужна. Затова започва и една мащабна селекция, едно отделяне на част от светлината - нужната част - според вида и разновидността на дървото, според плода, който ще роди, според климата и почвата, където то расте. И дървото поглъща точно и само тази част от светлината.

3. БИНА (разбиране) - По-нататък погълнатата светлина се среща и съединява с минералите от почвата. Част от небето се среща с част от земята, защото двете части са взаимно и непреодолимо привлечени. В резултат на тази среща и на това съединяване се задвижва фотонсинтезата, синтезират се нови вещества, образуват се пъпките - предшественици и жизнена формула на всичко, което ще произведе дървото по-нататък.

4. ХЕСЕД (щедрост) - Още топлина и светлина прииждат и от пъпките започва бурен процес на цъфтеж и разлистване. Дървото «се облича» в нова «премяна», навред наоколо то излъчва (дарява) кислород, нектар, красота и аромати. Привлечени са безброй хвърчащи и пълзящи твари, настава радостно жужене, околното пространство се изпълва с възторг и еуфория.

5. ГЕБУРА (сила) - Привлечените пчели и мушици, покрай пиршеството и омаята, последователно опрашват и цветовете. Образуват се зародишите на плодовете. А най-слабите, лишени от жизненост цветове и зародиши безмилостно биват отвеяни от новопоявилите си ветрове и бури.

6. ТИФЕРЕТ (красота) - Настава повсеместен растеж. Плодовете стават все по-големи и по-големи. И все по-завършени и по-завършени. Те се изпълват със сокове и в един момент достигат своята крайна големина и форма.

7. НЕЦАХ (победа) - Плодовете постепенно се изпълват и със сладост, аромат и привлекателност. Накратко - те узряват. Един цикъл е завършен, една голяма победа е постигната, но… това не е краят.

8. ХОД (слава) - Отнякъде долетява птица, кацва на дървото, хапва си от плодовете. После тя започва да кряка, сигурно за да съобщи важната вест на другите птици от ятото. Мощно групово крякане изпълва гората и скоро всичко живо в нея научава, че плодовете стават вече за ядене. Прииждат птици, катерици - всякаква твар.

9. ЙЕСОД (основа) - Не минава много време и плодовете на дървото биват изядени, но… заедно с тях биват изядени и техните семки. Тези семки скоро ще бъдат посяти нашир и надлъж чрез изпражненията на изялите ги, при това - заедно с нужната тор. От плодовете, от тяхната сладост и привлекателност нищо не е останало, но в името на посяването, в името на новия живот.

10. МАЛКУТ (царство) - Приижда още топлина и още светлина, настава повсеместно покълване и поникване. Започва движението по обратния път - Пътят на растежа.

Така работи Природата, така работи и всичко друго в света на хората.

АЗ съм си АЗ - декларация на самоуважението

.~.~ ДЕКЛАРАЦИЯ НА САМОУВАЖЕНИЕТО ~.~

Аз съм си аз!
В целия свят няма друг човек, който да е точно като мен. Има хора, при които някои части на тялото или страни на характера са еднакви или подобни на моите, но като цяло никой не прилича напълно на мен. Ето защо всичко, което правя, е уникално и неповторимо мое, защото аз самата избирам какво да бъде то!

Притежавам всичко, свързано с мен самата:
~ моето тяло, заедно с всичко, което то прави:
~ умът ми, включително моите мисли и идеи;
~ очите ми и образите, които те виждат;
~ чувствата ми, каквито и да са те - гняв, радост, огорчение, любов, разочарование, въодушевление;
~ устата ми и всички думи, които тя изрича - вежливи, нежни и груби, правилни или неуместни;
~ гласът ми - силен или тих, като шепот;
~ всичките ми действия, насочени към другите или към мен самата...

Владея фантазиите, мечтите, надеждите и страховете си!
Владея триумфа и успехите, неуспехите и грешките си. Тъй като владея всичко, което съм, аз мога да опозная най-истинската си същност. По този начин мога да обичам себе си и да установя приятелски отношения с всяка част от мен. Тогава ще стане възможно всичко в мен да заработи за моите собствени интереси...

Зная, че има някои неща у мен, които ме озадачават.
Както и други, които не познавам. Но докато съм приятелка със себе си, аз смело мога да търся решения на загадките и нови пътища, за да опознавам себе си. Както и да изглеждам и както и да звучат думите ми, каквото и да кажа и направя, каквото и да помисля и да почувствам в даден момент, това съм си Аз! Това е истината и тя показва,
къде съм в този миг от времето...

Когато по-късно погледна назад,
за да преценя как съм изглеждала или как са звучали думите ми, какво съм казала или направила и какво съм помислила или почувствала, може да се окаже, че някои части от мен не са действали по подходящ начин. Мога да отхвърля онова, което е несполучливо, и да измисля нещо ново на негово място, както и да запазя друго, което се е оказало подходящо...

Виждам, чувам, усещам, мисля, говоря и действам разумно!
Имам необходимите инструменти, за да оцелея, да общувам с другите хора, да върша полезни неща, да внасям благоразумие и порядък в света на хората и в нещата извън мен. Аз притежавам себе си и следователно, мога да управлявам живота си!

Аз съм си Aз и се чувствам много добре!

~ . ~ . ~

Вирджиния Сетайър
ДЕКЛАРАЦИЯ НА САМОУВАЖЕНИЕТО

Започни от днес Написана на : 2009-10-02 09:29:49
Започни от днес

Започни от днес:
~ да не се тревожиш за вчерашния ден! Той е в миналото, а то никога не се променя. Можеш да се промениш само ти, ако наистина желаеш да го направиш...

Започни от днес:
~ да не се тревожиш за утрешния ден! Той винаги ще е пред теб и ще очаква да дадеш най-доброто от себе си. Но това може да стане само, ако изживееш пълноценно днешния си ден...

Започни от днес:
~ погледни се в огледалото и виж себе си! Ти си личност, която заслужава внимание и възхищение. Личност, с която ще ти е приятно да общуваш, която с удоволствие ще опознаеш и уважаваш...

Започни от днес:
~ да цениш всеки момент от живота си и даровете, които получаваш в този свят! И не пропускай да споделяш щедро тези подаръци с околните...

Започни от днес:
~ и поне за миг се отклони от утъпкания път, по който се движиш като по навик! Не се страхувай да избереш новото и непознатото. Наслади се на приятните изненади и тайните, които ще откриваш...

Започни от днес:
~ посрещай предизвикателствата с кураж и решителност! Преодолей бариерите, които могат да попречат на твоето израстване и самоусъвършенстване...

Започни от днес:
~ не позволявай липсата на кураж да поквари собственото ти АЗ! Желанието да успяваш и способността ти да обичаш, трябва да са по-силни от всичко останало...

Започни от днес:
~ погледни с нова вяра към човешката доброта! Независимо какво ти се е случвало до сега. Това е шансът ти за по-добро бъдеще...

Започни от днес:
~ отвори съзнанието и сърцето си за всичко добро и красиво около теб! Посрещай с желание преживяванията си и извличай по нещо добро за себе си от всяка ситуация...

Започни от днес:
~ запознай се с нови хора! Но не очаквай съвършенство. Такова няма да откриеш нито в себе си, нито в някой друг. Не съществува съвършенство в този несъвършен свят...

Започни от днес:
~ осъзнай, че ти си носиш отговорността за твоето собствено щастие! Затова, живей така, че да си щастлив и удовлетворен от себе си...

Чудесата в Живота... Написана на : 2009-10-01 12:51:38

Превърни се в чудото, което очакваш, вместо да очакваш чудото да се случи само.

Когато осъзнаеш и почувстваш чудото, което представляваш, добиваш увереността, че няма нищо невъзможно.

Не забравяй, че всеки ден, когато поглеждаш света и виждаш милиони и милиони разцъфващи цветя, Бог прави всичко това, без никакво усилие.
Да влезеш във вълшебната градина на чудесата означава непрестанно да развиваш съзнание за съществуването на възможността.

Ти си едновременно непрестанно туптящо сърце и отделен удар на сърцето в тялото, наречено човечество.
        image
Ние притежаваме и материална форма, и нематериална същност. Ние сме едновременно видими и невидими и трябва да уважаваме нашата цялостност, а не само онова, което можем да видим и докоснем.
Вътрешната отдаденост, насочена към собственото ти съвършенство, е материалът, от който се творят чудеса.
Чудесата.се случват мигновено. Бъди готов и ги очаквай.

Можеш да направиш всичко, което желаеш. Всичко!
Нашият свят е съвършен. Сьомгите, плуващи нагоре по течението към мястото за хвърляне на хайвера, са тайнствено съвършени. Лястовиците, които век след век се появяват в един и същи ден, са съвършени. Дори паякът, който знае как да направи паяжината си, без да е посещавал специално училище, е съвършен. Ти също си част от това съвършенство.

Чудесата могат да се случат едва след като се освободиш от идеята за „невъзможното" и си позволиш да почувстваш магията на познанието.
       
image
За да превъзмогнеш съмненията в себе си и да влезеш в твоето царство на истинската магия, трябва да се държиш така, сякаш вече си станал онова, което искаш, и да знаеш, че можеш да го постигнеш.
Мислено си представи онова, което би нарекъл чудо. Задръж видението. Отхвърли неверието и скептицизма. Позволи си да предприемеш пътешествието към истинската магия.
За да опознаеш чудесата, трябва да носиш в себе си щастие и хармония.

Говорим с Бога насаме и наричаме този разговор молитва. Тогава защо обратната връзка ни се струва толкова неестествена - особено след като вярваме, че Вселенският разум, към когото се обръщаме, съществува?

Новият сън Написана на : 2009-10-01 12:40:40
Новият сън

Рай на земята
Искам да забравите всичко, което сте научили в живота си. Това е началото на ново разбиране, на нов сън.
Сънят, в който живеете, е ваше творение. Това е вашата представа за реалността и вие можете да я промените във всеки момент. Способни сте да създадете ад, способни сте да създадете и рай. Защо да не сънувате различен сън? Защо да не използвате ума си, въображението си и емоциите си, за да сънувате рая?
Използвайте въображението си и ще се случи нещо необикновено. Представете си, че сте способни да видите света с други очи - такъв, какъвто поискате. Всеки път, когато отворите очи, виждате света по различен начин.
Сега затворете очи и после ги отворете и погледнете.
Ще видите как любовта се излъчва от дърветата, от небето, от светлината. Ще видите любовта във всичко наоколо. Това е състоянието на блаженство. Ще виждате любовта във всичко, включително в себе си и в другите хора. Дори когато околните са тъжни или сърдити, зад тези чувства отново ще откриете любов.
Като използвате въображението и новия си начин на възприятие, искам да видите как живеете нов живот, нов сън, живот, в който не ви е необходимо да оправдавате съществуванието си и сте свободни да бъдете самите себе си

     река
Представете си, че ви е позволено да бъдете щастливи и наистина да се наслаждавате на живота. Няма ги конфликтите със самите вас и с другите.
Представете си, че живеете без страх да изразите мечтите си. Знаете какво искате, какво - не и кога го искате. Свободни сте да промените живота си така, както желаете. Не се боите да помолите за желаното, да кажете „да" или „не" на всеки и на всичко.
Представете си, че живеете без страха да би съдят. Поведението ви вече не се ръководи от онова, което околните могат да си помислят за вас. Не се чувствате отговорни за мнението на другите. Не изпитвате нужда да контролирате никого и никой не контролира вас.
Представете си, че живеете, без да съдите другите. Лесно прощавате и сте се освободили от предишната критичност. Не изпитвате необходимост да бъдете прави, нито да изкарвате другите виновни. Уважавате себе си и всички останали и те също ви уважават.
Представете си, че живеете без страха да обичате и да бъдете обичани. Вече не се боите да бъдете отхвърлени и не изпитвате нуждата да бъдете приети. Можете да кажете „Обичам те", без да се срамувате или оправдавате. Можете да вървите по земята с напълно открито сърце, без да се боите, че ще ви наранят.
Представете си, че живеете без страха да поемате рискове и да изследвате живота. Не се боите, че ще загубите нещо. Не се боите да живеете в този свят и не се страхувате от смъртта.
Представете си, че се обичате такива, каквито сте. Обичате тялото си, каквото е, и емоциите си,каквито са. Знаете, че сте съвършени.
Причината да ви моля да си представите тези неща е, че всички те са напълно възможни! Можете да живеете в състояние на блаженство, на благодат, в съня за рая. Но за да заживеете в този сън, трябва първо да го разберете.
Само любовта може да би донесе това състояние на блаженство. Да изпитваш блаженство е като да бъдеш влюбен. Да бъдеш влюбен е като да изпитваш блаженство. Летиш в облаците. Където и да отидеш, виждаш любов. Наистина можете да живеете така всеки миг. Възможно е, защото други са го правили, а те не са по-различни от вас. Животът им е блаженство, защото са променили споразуменията си и сънуват различен сън.
Щом изпитате блаженството, то ще ви хареса. Ще разберете, че земният рай е истински - че раят действително съществува. Когато осъзнаете, че раят съществува, че е възможно да останете там, от вас зависи да положите усилието да го направите. Преди две хиляди години Иисус е разказал за царството небесно, за царството на любовта, но почти никой не е бил готов да го чуе. Казвали са: „За какво говориш? Сърцето ми е празно, не чувствам любовта, за която говориш; не усещам покоя, който ти притежаваш". Не трябва и вие да правите това. Просто си представете, че неговото послание за любовта е възможно и ще откриете, че е ваше.
          лебед
Светът наистина е красиво място. Животът може да бъде много лесен, когато се ръководи от любовта. Нищо не ви пречи да бъдете любящи през цялото време. Изборът е ваш. Дори да нямате причина, обичайте - защото любовта ви прави щастливи, Любовта в действие носи само щастие. Любовта ще ви донесе вътрешен покой. Тя ще промени представата ви за всичко.

Можете да видите всичко през очите на любовта. Можете да осъзнаете, че любовта е навсякъде около вас. Когато живеете по този начин, в ума ви вече няма мъгла. Това търсят хората от векове. От хиляди години търсим щастието - изгубения рай. Хората са работили упорито, за да стигнат до този момент и това е част от еволюцията на ума. Това е бъдещето на човечеството.
Този начин на живот е възможен и е в ръцете ви. Мойсей го нарича Обетована земя, Буда го нарича Нирвана, Иисус го нарича Рай, а толтеките - Нов Сън. За сьжаление, вие сте объркани от съня на планетата. Всичките ви убеждения и споразумения са там, в мъглата. Усещате присъствието на паразита и вярвате, че това сте вие. Ето защо ви е трудно да се освободите - да прогоните паразита и да отворите място за любовта. Вие сте привързани към Съдника, привързани сте кьм жертвата. Страданието ви носи усещане за сигурност, защото го познавате много добре.
Но наистина не е необходимо да страдате. Единствената причина за страданието е, че сте го избрали. Ако се вгледате в живота си, ще откриете много извинения за страданието, но никое от тях не е достатъчно добро. Същото важи за щастието. Единствената причина да сте щастливи е, че сте избрали да бъдете щастливи. Щастието е избор, също както страданието.

Може би не сме в състояние да избягаме от съдбата на човек, но имаме избор: да страдаме от съдбата си или да й се наслаждаваме. Да страдаме или да обичаме и да бъдем щастливи. Да живеем в ада или да се потопим в рая. Аз избрах рая. А Вие?


Източник: Четирите споразумения или Практическо ръководство за лична свобода или Толтекска книга на мъдростта от Дон Мигел Руис

Благодарността като начин на живот Написана на : 2009-10-01 12:15:32
Благодарността като начин на живот

"Забелязала съм, че Вселената обича благодарността. Колкото по-благодарен си, толкова повече блага получаваш. Под „блага" разбирам не само материалните неща, но и всички хора, места и преживявания, заради които си струва да се живее. Знаете колко прекрасно се чувства човек, когато животът му е изпълнен с любов, радост, здраве и творчество, навсякъде среща зелена светлина и намира места за паркиране. Така е замислен животът ни. Вселената е щедра и изобилна и обича да бъде оценявана по достойнство.

Помислете си как се чувствате, когато поднасяте подарък на своя приятелка. Ако тя го погледне и лицето й помръкне или пък каже: „О, не е моят размер" или „Не е моят цвят", или „Никога не използвам такива неща", или „Само това ли е", със сигурност едва ли някога пак ще ви се прииска да й подарите нещо. Но ако очите й грейнат от радост и тя е доволна и благодарна, тогава всеки път, когато видите нещо, което би й харесало, ще ви се иска да й го подарите, независимо дали наистина ще го направите.
Благодарността ни носи още нещо, за което да сме благодарни. Тя засилва изобилието в живота ни. Липсата на благодарност и оплакванията ни носят малко неща, за които да сме благодарни. Оплакващите се неизменно откриват в живота си малко хубави неща или не се радват на онова, което имат. Животът винаги ни дава онова, което вярваме, че заслужаваме. Много от нас са възпитани да виждат само липсващото и да усещат тази липса. Вярваме в оскъдицата и после се чудим защо животът ни е толкова празен. Ако ни изпълва мисълта: „Аз нямам достатъчно и няма да бъда щастлив, докато е така...", ние поставяме живота си в режим на изчакване. Тогава Вселената чува: „Аз нямам и не съм щастлив" и ние получаваме още от същото.
Вече от много време насам посрещам всеки комплимент и всеки подарък с думите: „Приемам го с радост, удоволствие и благодарност". Научила съм, че Вселената обича този израз и постоянно получавам прекрасни дарове.
              
лилиум
         
Когато се събудя сутрин, още преди да си отворя очите благодаря на леглото за хубавия сън. Благодарна съм за топлината и удобството, които ми е дарило. При такова начало ми е лесно да си помисля за всички други неща, за които съм благодарна. Преди да стана от леглото, вероятно съм изразила благодарността си за 80 или 100 различни хора, места, неща или преживявания в моя живот. Това е чудесен начин да започна деня.
Вечер, непосредствено преди лягане, премислям деня си и благославям или изразявам признателността си за всяко преживяване. Освен това си прощавам, ако усетя, че съм направила грешка, казала съм нещо неподходящо или не съм взела най-доброто решение. Това упражнение ме изпълва с топлота и се унасям в сън като щастливо новородено бебе.
Добре е да бъдем благодарни дори и за получените уроци. Не бягайте от уроците, те са малки съкровища. Когато се поучим от тях, животът ни се променя към по-добро. Сега се радвам всеки път, когато видя някоя тъмна страна на личността си. Това означава, че съм готова да се освободя от нещо, което е спъвало живота ми. Казвам; „Благодаря ти, че ми показа това, за да мога да го излекувам и да продължа напред". Така че - все едно дали урокът е внезапно изскочил „проблем" или възможност да видите стар негативен модел в себе си, от който е време да се освободите - радвайте се!
Нека изпълваме всеки ден с възможно най-много моменти, в които сме благодарни за всичко хубаво в живота си. Ако хубавото в момента не е много, ще се увеличи. Ако и сега животът ви е изобилен, изобилието ще нарасне. Това е ситуация, в която винаги ще спечелите. Ако сте щастливи, Вселената също е щастлива. Благодарността увеличава изобилието.

       
залез
Започнете да си водите дневник на благодарността. Всеки ден записвайте нещо, за което сте благодарни. Всекидневно казвайте на някого колко сте му благодарни за нещо. Благодарете на продавачите, на сервитьорите, на пощальоните, на работодателите и на подчинените си, на приятелите, на близките си и на напълно непознати. Споделете тайната на благодарността. Нека помогнем светът да бъде изпълнен с благодарно, признателно даване и получаване... за всички!"


Автор: Луиз Хей - Благодарността начин на живот

Нежността към детето Написана на : 2009-09-26 14:03:26
 Нежността към детето

Отглеждайки най-ценното си създание детето, ние искаме да му дадем най-доброто, на което сме способни. Опитваме се да го възпитаме добре, да му дадем хубаво образование, искаме да не му липсва нищо и да е винаги доволно от живота.


Замисляли ли сте се от какво най-много има нужда едно дете, за да израсте пълноценен и добър човек? Истината е, че доброто училище и хубавите дрехи са една малка част от това, което изгражда характера на малкия човек.

Най-важна за вътрешния свят на детето е любовта, която му даваме. Начина, по който го обичаме и го даряваме с нежност определят колко то след време ще държи на същите тези неща и дали за него ще са важни жестове като милата дума и топла прегръдка, от които всички ние имаме огромна нужда, дори да не си го признаваме винаги.

1
Няма родители, които да не обичат децата си. Родителската обич е най-естественото нещо и тя сякаш е заложена в съществото на човека. Това обаче не е достатъчно, за да усеща детето ни колко е важна любовта между хората. Ние трябва да го даряваме с нежност и ласки от съвсем малко. Още докато е бебе започваме да му говорим сладко и да се смеем заедно с него. Да го гушкаме и да го даряваме с обаятелните майчински прегръдки и целувки. По този начин то усеща още повече огромната нужда от любовта на мама и татко.

Освен психологически, нежността към малкото човече може да бъде и физически полезна. Правейки леки масажи на бебчо, съчетани с нашите милувки и целувки, ние влияем на недоразвитата централна нервна система, докосвайки нервните окончания по телцето му. Увеличаваме апетита на детето, предпазваме го от гръбначни изкривявания, затлъстяване. С леките масажи на бебето се подобрява обмяната на веществата и се регулира дихателната дейност. Така едновременно го обграждаме с нежност и подсилваме здравето му.

Когато детето поотрасне демонстрацията на ласки логично намалява. Няма как да целуваме и мачкаме със сладки думички детето, което вече има своя социална среда и иска да изгражда определен „имидж“ пред връстниците си. Доказването на самостоятелност и индивидуалност започва все по-рано при децата. Добре е още от 1ви клас да се сдържаме, когато го взимаме от училище и да не започваме да го мачкаме и целуваме на входа.
трогателна нежност

Начинът на изразяване на любовта се видоизменя, но нуждата от нея става все по-силна.

Колкото повече расте детето, толкова по-силно то има нужда да усеща, че родителите му са зад него и го даряват с безусловната си обич. Тя се изразява в поощряването на инициативите му, в разговорите и опитите да го предразположим да ни споделя неща от личния си живот. Да говорим дълго и да му обясняваме нежно и спокойно кое е по-добро за него. Не е достатъчно просто да кажем „Това е правилно!“ и „Това не трябва да е така!“. Трябва да изразяваме заинтересованост и разбиране към това, което се случва с него.
 нежност
Нежният тон и окуражаващ поглед на майката са най-топлото и стимулиращо нещо за едно дете. Показвайте любовта към детето си и го обграждайте с нежност по най-подходящия и естествен начин. Всеки родител обича детенцето си, но някои понякога забравят да му го показват с нежност и всеотдайност. Само така то ще расте добър, уверен човек и ще има необходимото самочувствие.

мама

Тибетски лечебни мантри Написана на : 2009-09-26 13:12:11
Тибетски лечебни мантри

Това са магически заклинания, звукови вибрации, предизвикващи в човек състояние на доброта и покой. Те съединяват човека с Космоса, чрез Сахасрара (чакрата на главата), освобождават от болести и злини.
Мантрите са магия чрез слово. Със звук може да се лекува, както и с думи. Пейте за да сте здрави, вибрациите на гласа са много важни за доброто самочувствие и помагат за укрепване на здравето.

Произнасянето на някои гласни заставя жлезите да се изчистват от натрупаните токсини. За съжаление в наше време хората не пеят. Ако им се случи, къде все пак го правят? Разбира се, в банята. Обикновено само включваме радиото или телевизора и слушаме.

 Мантрите са базирани на определени комбинации от гласни, коите се изричат като песен, по особен начин за да предизвикат вибрации в целия организъм- в нервната система, жлезите с вътрешна секреция, в мозъка. Това "изпяване" на гласни се прави леко и спокойно, само с пълната енергия на дълбоко дишане. Опитайте и съвсем скоро ще се почувствате изпълнени с нова и неочаквана енергия.

И така, опитайте да издадете силен и пронизителен звук ИИ, разтягайки устни, като при усмивка, правете това не във вид на пеене, а по-скоро като вик надалече. Звукът трябва да бъде равномерен по височина в началото, средата и края.

 Не трябва да се почва мощно, а да се завършва слабо, спрете преди да ви е свършил въздуха, преди края на звука да имате още запас от дъх. Отдъхнете и повторете 3-4 пъти. В началото-не повече. Постепенно ще забележите въздействието върху главата си- ще възникнат много приятни усещания. Това помага да се изчисти мозъка, очите, носът, ушите и се създава впчатлението за спокойствие.

 Има звуци, които в различни съчетания, предизвикват вибрации в различни органи: И-И-И предизвиква вибрации в главата, ООО- в средната част на гърдите, ЗЗЗ в жлезите, мозъка, СуСуСу- в долната част на белите дробове, ААА в главата, УУУ- в глътката, гръкляна, МММ- в белите дробове

Със следващата мантра трябва в началото да се укрепи сърцето с краткото МММПОММ и по-продължителното ОМ-МАНИ-ПАДМЕ-ХУМ (на един дъх). Забележка: ОЛКО е класическа мантра, чувства се веднага.

 Още едно упражнение: поемете дух и задръжте. При това мислено се концентрирайте върху гласния звук, представете си го зрително, след това издишайте, изпявайки гласния звук и мислейки за него. Направете го с това съчетание ПООООО-ХООООО, подчертавайки преходното Х. За начало не се препоръчва да се използват повече от 3-4 гласни подред.

След като свикнете, може да увеличавате количеството на гласните и времето. Най-добре е да добавяте по един звук всеки път. Ако ви е неудобно да правите това в стаята, практикувайте във ваната, в гората, в парка. Това пречиства главата след сън.

Източните лечители смятат, че ако се позволи на природата да работи безпрепятствено, нашето тяло ще бъде чисто и ще работи безотказно. Ако накарате един орган да трепти и вибрира хармонично, високо произнасяйки звуци, като при това дишаме дълбоко, можем да се избавим от много болести.

Лечебен сеанс
Изключете се от външни дразнители. Във вас има мир, доброта, покой. Около вас – също. ОМ МАНИ ПАД-МЕ ХУМ, ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ, ОМ МАНИ ПАД-МЕ ХУМ. В Главата ви няма мисли.


Отпускате краката си, те са напълно отпуснати. Отпускате таза, пояса, корема, гърба, гърдите. Вашето тяло е напълно отпуснато. Разхлабвате мускулите на лицето и шията. Вашето лице е осветено от усмивка, вашите очи се затварят, те са спокойни и млади, отпускате очните дъна, възстановява се зрителния поток. Зъбите са полуотворени.

Представете си, че във вас влиза жълт целебен слънчев лъч. Жълтият цвят е целебен, както и слънцето и има терапевтичен ефект върху организма ви. Жълтият цвят запълва кората на главния мозък и..болките в главата изчезват. Жълтият цвят слиза по-надолу, към лицето, изчезват натрупванията в гърлото, ларинкса, ангината. Жълтият лъч слиза към щитовидната жлеза, успокоява я.
Почувствайте сърцето си, работи ритмично, точно, спокойно. Изчезват неврозата, исхемия, болките в сърцето. Жълтият лъч запълва корема. Той се повдига нагоре, нагоре, намалява и вие отслабвате. Лъчът слиза по-надолу, около пъпа. Изчиства шлаките в черния дроб, колити, ентероколити. Лъчът е още надолу, запълва простатата. Тя вече е с нормални размери. По-надолу лъчът лекува вените и кръвта от тях се вдига все по-нагоре.Сега вие сте приемник, всички болести отиват към земята. Вие сте под душа, който отмива всички болести и неприятности и те изчезват от вас.Сега на Едно-помръднете с пръстите на краката; на две мръднете пръстите на ръцете, на три отворете очи. Заедно със светлината във вас се влива енергия, болестите си отиват, а Вие сте бодри и енергични.Ако правите това упражнение поне веднъж седмично, повярвайте, ефектът ще ви изненада. Опитайте

Направете вашето пространство свещено - Фън Шуй

 Фън Шуй e древно китайско изкуство за откриване на баланс и хармония в обкръжаващото пространство. В превод Feng Shui означава “ вятър и вода”. Фън Шуй се основава на идеята, че за да бъде животът ни спокоен и добър, гробовете на предците трябва да се пазят от тези два елемента.
За да притворите някои от тайните на Фън Шуй във вашия живот, трябва да направите известни промени в дома си, за да осигурите здраве и щастие за себе си и за тези, които обичате.
· Купа с плодове във вашата кухня или дневна ще донесе изобилие. Тя създава позитивна енергия и носи успех.
· Поддържайте хладилника и килерчето си с провизии добре заредени. Пълният хладилник е знак за изобилие.
· Когато наливате чай на вашия гост, не насочвайте струята към него. Струята разпраща отрицателна енергия, която може да доведе до недоразумения.
· Столовете в дневната трябва да бъдат четен брой. Четният брой символизира успех, а нечетният – самота.
· Когато слагате легло в спалнята си, внимавайте долният му край да не сочи директно към вратата. Енергията прониква бързо през краката ви и може да причини безсъние.
· Не поставяйте леглото си под прозорец. Това ви кара непрекъснато да се ослушвате за неканен гост и ви пречи да спите.
· Убедете се, че спалнята ви е окъпана в светлина. Затъмнените стаи причиняват меланхолия и ленливост.
· Електромагнитното поле, което телевизорът създава, сериозно руши енергията. Ако все пак искате да задържите телевизора в спалнята си, дръжте го в шкаф или покривайте екрана с кърпа, докато спите.
· Дръжте пространството под леглото си празно. Така ще се чувствате по-леко и безгрижно.
· За да подобрите любовния си живот, добавете жълт цвят в спалнята си. Жълтото увеличава комуникативността.
· Избягвайте да окачвате предмети от вътрешната страна на вратата си. Така вратата става по-тежка, а вашият живот – по-труден.
· Поддържайте прозорците си чисти. Това ще донесе повече яснота в живота ви.
· Вратите трябва да се отварят лесно и широко. Така позитивната енергия и свежият въздух ще проникват лесно в дома ви.

                              image
· Вратите олицетворяват вашата способност да взимате решения. Пространството около тях трябва да е добре осветено.
· Прозорците са очите на вашия дом. Проверете каква е гледката от всеки един прозорец. Ако не ви харесва, това което виждате, помислете какво може да се промени.
· Когато вратите са разположени точно една срещу друга или срещу голям прозорец, положителната енергия изтича лесно от дома ви. Постарайте се да поставите някаква мебел между тяхм, за да прекъснете потока.
· Облите предмети носят хармония в дома ви, а острите – Помислете затова когато обзавеждате дома си.
· Не поставяйте огледалата в дома си едно срещу друго. Така енергията ще се върти в кръг безцелно и няма да бъде насочена наникъде.
· Поддържайте огледалата в дома си чисти. Мръсотията и прахът намаляват ефективността им.Отражението , което виждате в огледалото е това, което другите хора виждат у вас.

                                  image
· Огледалата създават оживление. Те могат да бъдат много полезни в тесни и неудобни пространства, защото илюзорно създават повече място.
· Убедете се, че всички мебели в дома ви са удобни и че в тях можете действително да си починете.
· Когато избирате стара мебел или друга антика, внимавайте.Тя може да има отрицателна енергия от предишния си собственик.
· Червеното ще увеличи страстта. Тови цвят носи късмет и символизира огън, топлина и щастие.
· Използвайте светло зелено и синьо, за да създадете успокояваща енергия. Синьото също е и цветът на защитата.
· Toплите цветове като теракота и жълто създават позитивни чувства и увеличават желанието за живот.
· Златото привлича светлината и създава благочестие.
· Бялото подхранва творческите способности.
· Флуорисцентното осветление съдържа отрицателни йони. Избягвайте го.
· Огледалото, поставено срещу входната врата, препятства положителната енергия да влезе в дома ви. Това може да доведе до прекалена конфронтация и отчуждение.
· Огледалата във вашата дневна символизират удвояване на онова, което е на масата.
· За да създадете уют и спокойствие в къщата си, поставете картини с натюрморти на стените. За по-голямо оживление използвайте по-динамично изкуство.
· За декорация можете да използвате старинни монети. Те ще стимулират благосъстоянието ви.
· Висящите дранкулки, които се поставят на места, където има течение, създават музика и оживление в дома.
· Водата, и по-точно течащата вода в дома, привлича позитивната енергия и пари вкъщи.
· Течащите кранове в къщата означават изтичане на пари от дома.
· Водопадчета и фонтанчета около входа на къщата помагат на позитивната енергия да влезе в дома ви. Важно е водата в тях да е чиста и да тече постоянно.
· Ваза със свежи цветя в дневната ще привлече позитивната енергия и ще направи вас и вашето семейство по бодри и радостни от живота.

                                                                               image
· Не дръжте в дома си кактуси или други цветя с бодли, защото те излъчват отрицателна енергия и могат да предизвикат спорове. Ако обаче ги държите навън, те ще ви пазят от зло.
· Хубаво е да имате живо цвете в спалнята си, но прекалено многото цветя в една стая, не е полезно, защото те могат да изсмучат цялата положителна енерги я в нея.
· Добре е да поставите цвете до компютъра си, то ще абсорбира вредната енергия.
· Насочените нагоре растения с кръгли листа увеличават кислорода в помещениято, както и позитивната енергия.
· Птиците и рибите са идеалните домашни любимци. Те символизират богатство.
· Домашните животни могат да бъдат много полезни за активиране на позитивната енергия. Те се движат непрекъснато и така енергията прелива от стая в стая.

Здраве,щастие и благоденствие Написана на : 2009-09-26 12:19:27
Здраве,щастие и благоденствие

ИЗТОЧНА МЪДРОСТ

Още през 7 век китайският лекар Сун Съй Ямо е определил най-популярната формула за здраве и дълголетие: "Не слушай нищо, което те дразни, не говори празни приказки, не прави излишни движения, не задържай в главата си суетни мисли".

Неговите последователи са доразвили теорията на своя предшественик до 15 основни правила за добро здраве и дълъг живот.

"Животът ни се дава за радост и затова няма нужда да се напрягаме, тревожим и преуморяваме." Това не означава, че трябва да се предаваме на напразното веселие и бездействие - ако седиш дълго, ще си навредиш на тялото, ако лежиш дълго, ще навредиш на дишането, ако стоиш дълго, ще навредиш на костите, ако ходиш дълго, ще навредиш на мускулите", са казвали древните китайци.

"Мъдър е този, който знае кога да спре". Това означава, че мъдрият знае цената на почивката и покоя.

Хун Тин Цзян, учен от 9 век дава следния съвет: "След като сте изпили чаша чай и сте се нахранили до насита, можете да си починете. След като сте се уморили от дневните грижи, можете да си починете. След като сте изживели живота си без да се поддавате на алчност и завист, можете да си отдъхнете".

Още от дълбока древност учителите на Китай са говорили за съответствието между сезоните и етапите в човешкия живот.

- Детството е "пролетта на живота". Децата са много подвижни, жадно опознават света и не са склонни към самоанализ. Това е време на активните действия и веселите игри, време на растеж и бързи промени.
- Младостта е "лятото на живота". Време за постигане на физически и нравствена зрялост. В този период на човека са свойствени ясен ум, физическо здраве, но най-главното - в него се пробужда нравственото начало, потребността от осъзнаване.

- Зрелостта е "есента на живота", когато събираме плодовете на жизнения си труд без значение праведни или не. Добродетелите на зрелите години са цялостност на душата, издържаност на характера, сливане на думите с делата. Човекът става източник на хармония и покой.

- Старостта е "зимата на живота". Това е сезон на съсредоточеността и покоя. Добродетелите на стария са пазене на собствените сили и наставление на младите, единство на ума и чувствата.

Ето и 15-те правила за запазване на здравето и дълголетието според средновековните китайски философи:

- Лицето трябва по-често да се масажира.
- Косата трябва по-често да се разресва.
- Очите трябва постоянно да се движат.
- Ушите трябва постоянно да бъдат нащрек.
- Горните и долните зъби трябва постоянно да се докосват.
- Устата трябва винаги да бъде прикрита.
- В устата винаги трябва да има слюнка.
- Дишането трябва да бъде леко.
- Сърцето трябва да бъде винаги спокойно.
- Съзнанието трябва да бъде винаги отворено.
- Гърбът винаги трябва да бъде изправен.
- Коремът трябва по-често да се гали.
- Гърдите винаги трябва да бъдат свободни.
- Речта не трябва да бъде многословна.
- Кожата трябва да бъде леко влажна.

ТРИ НЕЩА... Написана на : 2009-09-24 10:14:01

  Никога не бива да забравяме, че:
- три неща не се връщат обратно -
ВРЕМЕ, ДУМА, ВЪЗМОЖНОСТ
- три неща не трябва да губим - СПОКОЙСТВИЕ, НАДЕЖДА, ЧЕСТ.
- три неща са най-ценни -
ЛЮБОВ, УБЕЖДЕНИЯ, ДРУЖБА.

 

орхидея- три неща никога не са сигурни - ВЛАСТ, КЪСМЕТ, СЪСТОЯНИЕ.
- три неща определят човека -
ТРУД, ЧЕСТНОСТ, ПОСТИЖЕНИЯ.
- три неща разрушават човека - ВИНО, ГОРДОСТ, ЗЛОБА.

Понякога обаче, докато разберем всичко това, минава целият ни живот.
                                                                                                                                           


Хармония в живота с Ин И ЯН Написана на : 2009-09-23 12:18:41

Символът "ин и ян" вече е познат на всички.
Той изобразява равновесие, взаимно допълване и съединение на двете части на цялото.
Светлата част на кръга е ян – активното, мъжкото, небесното начало.
Тъмната част на кръга е ин – пасивното, женското, земното.
В източните философии обичат да правят таблици с двете противоположности.
■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□
Ян началото е активно, мъжко, доминиращо, положително. То е пълно със сила и енергия. Ин началото е приемащо, женско, подчиняващо се, отрицателно. То поддържа, храни, подкрепя. Но всяко понятие, което се отнася към ин, съдържа в себе си зародиш или частичка от ян. Аналогично всяко понятие ян, съдържа в себе си ин. Това показва и всяка от двете точки в символа. Затова правилно е да се говори за преобладаващо ин или преобладаващо ян.
■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□
Във всяко пространство, във всеки дом, офис трябва да се поддържа относителен баланс на ин и ян. Затова е необходимо да се знае кои предмети и свойства към кое начало се отнасят.
Ин – това са: тъмните тонове, мекото и приглушено осветление, плавните линии, тишината, прохладата, меката мебел, килими, меките повърхности, възглавниците, масивната мебел, тихата спокойна музика.
Ян – това са ярките цветове, силната светлина, правите линии, силната музика, топлината, твърдата мебел (например столове), огледалните и лъскави повърхности, силната и жизнена музика.
■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□
Хората по характер също са повече ин или ян (по рождение) и съответно може да избират благоприятна за тях среда.
Личността ян е активна, властна, концентрирана, невъздържана; личността ин е по-възприемчива, феерична, нежна, спокойна, привличаща. На личността ян и е необходима среда ин за да забави темпото, да се поуспокои. И обратното – на личността ин и е необходима среда ян, за да се активизира. Но има една подробност – когато човек е в депресия, той има склонност да потъва още повече в тази депресия и ще предпочете затъмнена стая, тишина и килим. А всъщност в момента са му необходими ярка дневна светлина, червен или оранжев цвят и движение, както и да не остава сам за дълго. По такъв начин – внасяйки в обстановката противоположните качества, може да се постигне благотворен ефект – да се преодолее депресията или да се успокоят бурни емоции.
■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□
                    image

Балансът на ин и ян в дома предполага наличието на достатъчно осветление, но и възможност за затъмняване, ако човек иска. Използването не само но меки, топли и уютни материи, но и гланцови, лъскави, стимулираци повърхности. Разбира се, трябва да се гледа и цялостният баланс за хората, които живеят в дома – какво работят, как искат да се чувстват когато се приберат в къщи, склонни ли са към депресия или са оптимисти и т.н.
■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□
Балансът на ин и ян в офиса обикновено трябва да е изместен в полза на ян, т.е. да преобладава активното начало, по-активни цветове, добро движение на енергия. В спалнята, в СПА центрове, в почивни бази е обратно – трябва да преобладава ин – спокойна, отпускаща атмосфера, тишина и възможност за релакс.
Какво правим, ако спим и работим в едно и също пространство (нещо, което по принцип е недопустимо според Фън Шуй)? Зоната, в която спим оформяме с преобладание на ин, т.е. по-меки и отпускащи цветове, а зоната за работа – повече ян, възможност за по-силно осветление, ярки акценти и т.н.
■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■
Цветовете също може да се делят на ин и ян. Цветове ян са черевен, жълт, оранжев, пурпурен. Ин цветове са син, сив, синьо-зелено, синьо-лилаво. Зеленото е средата на видимия спектър на светлината. Може да се отнесе към ин или ян в зависимост от нюанса – синьо-зелено или жълто-зелено.
И ето един пример от живота, който може да се отнесе към много добрия Фън Шуй: зимата е период на свиване, на превес на ин енергиите. Тогава в много от нашите домове грейва цветето "Коледна звезда",(Euphorbia pulcherrima) което със своите ярки червени листа-цветове внася елемента ян, създава настроение и стимул за живот.
Когато енергиите ин и ян са добре балансирани, ние се чувстваме комфортно. Аз се придържам към мнението, че в домовете ни все пак леко трябва да преобладава ян-ската енергия, защото тя носи живота. Добре е да поддържаме чистота и порядък, защото безпорядъкът и застоят на енергия се отнасят към ин. Добре е да проветряваме всеки ден "на течение", макар и за 5 минути - за да раздвижваме енергиите. Добре е да не държим цял ден пуснати щорите или плътните пердета – нека влиза слънчева светлина, за да бъде домът ни по-хармоничен и да ни подкрепя.
■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■□■■□■□■□■□■

Числото на Вашият Дом...Какъв късмет Ви носи то...

Странно или не, но според нoмеролозите върху хармонията в живота ни влияят и номерът в адреса на жилището ни, и номерът на апартамента, в който живеем. Проблемите на конкретното число на дома ни могат да окажат влияние и върху определени аспекти в живота ни. Например, ако имате материални затруднения, желателно е да се преместите в апартамент или жилище с номер 8. Разбира се, съществуват множество други съображения по повод избора на жилище, но е важно да знаем дали енергията (вибрацията) на дома ни резонира с нашата собствена енергия. Нoмерологията на дома, в който живеем, е важен фактор в живота на всеки човек. Числото на вашия дом се пресмята както се пресмята числото на личната година.

Например, ако живеете в блок № 23, вход 2, етаж 5 апартамент 12, събираме цифрите на номера докато се получи просто число: 2+3+2+5+1+2= 15
Събираме получените числа: 1+5 = 6
Числото на вашия дом е 6. 
Ако сте получили по-голямо число, отново събирате цифрите му.

1
Числото на Вашия дом е 1.
Вибрацията на единицата идеално подхожда на човек, който се кани да започне частен бизнес или друго рисковано начинание. Човекът, който живее в дома на Единицата, ще се учи повече от своя опит, отколкото от инструкциите или съветите на другите. Домът на Единицата е добър за онзи, който иска да следва своя собствен инстинкт и да изразява индивидуалността си оригинално и активно. Понякога в този дом господстват силни емоции, особено когато в него живеят няколко силни индивидуалности. Но тези емоции лекуват и лесно могат да станат стимул за вдъхновени действия. Домът на Единицата не е от домовете, където всичко е подредено, прибрано, тъй като по-малко важните детайли играят второстепенна роля в съзидателните процеси. Ако сте се грижили за другите и сте заели място в живота, където трябва винаги да сте първи, тогава ви е необходим дом с число едно. В него ще се чувствате по-уверени, независими и ще бъдете готови да рискувате.
Проблеми: Понякога в такъв дом може да се почувствате самотни и изолирани, дори в присъствието на други хора. Останалите могат да ви сметнат за егоист, но вие се затваряте в себе си, само за да вземете правилното решение.

2
Числото на Вашия дом е 2.
Дом с вибрацията на двойката е прекрасно място за двама души, които са готови да живеят като съквартиранти, като любовници, като мъж и жена. Вибрацията на Двойката прилича на пламъка на две свещи, запалени от един източник - те са разделени, макар че носят една и съща светлина. Хората, живеещи в дома на Двойката, могат да бъдат свързани подобно на граховите зърна в шушулката. Ще обръщате голямо внимание на енергията и чувствата на онези, с които живеете. Живеейки в този дом, ще се стремите към света и хармонията дипломатично, често ще се вслушвате в гледната точка на другите и ще обмисляте ситуациите, а няма да настоявате на своята гледна точка. Ще откриете, че напълно и с любов разбирате другите. В дома на двойката ще започнете да развивате чувствителност към фините енергии в природата, към изкуството, музиката и дори към аурите на другите хора. Градини, музика, изкуство и магия в този дом процъфтяват. Вие ще развиете своята фина природа и желанието си за хармония. Този дом е прекрасен за изследване и развитие на физическите способности и интуицията. В него взаимоотношенията ще се подобряват и съпружеските отношения ще укрепват.
Проблеми: Тъй като вибрацията на двойката може да разшири вашата чувствителност, възможно е да откриете тенденция към повишена чувствителност и прекалена грижа за чувствата на другите хора. Ако това е така, просто се успокойте и се вслушайте в своя вътрешен глас. Енергията на двойката може също така да изключва другите, тъй като обитателите на този дом са прекалено затворени в себе си.

3
Числото на Вашия дом е 3.
В дом с вибрацията на тройката може да се чувствате много добре. Общуването в такъв дом ще бъде активно и интересно. Това е дом, в който можете да разширите възгледите си за живота. Положителните мисли водят до положителен резултат. Домът на тройката поддържа ентусиазма ви и увеличава топлината на вашия характер. Той великолепно подхожда за купони и развлечения. Домът на тройката спомага за увеличаването на сексуалната и духовна енергия. Премествайки се в дом с число три, вие ще активизирате своя обществен живот. Това е дом, където хора с различна култура и различни възгледи могат да се срещнат и да общуват задушевно и с любов. Силата на триединството в този дом е подобна на енергията на триъгълника и пирамидата.
Проблеми: В дома на тройката може да съществува тенденция на силно разпиляване на енергията и способностите. Погрижете се за финансите, тъй като в този дом обичат да се забавляват, а после да плащат. Понякога също така може да възникне тенденция на прекален оптимизъм. Въпреки това, животът в този дом си струва, независимо от недостатъците.

4
Числото на Вашия дом е 4.
Дом с вибрацията на четворката притежава стабилна и защитаваща енергия. Четворката представлява четири стени или граници, които осигуряват безопасност. Тя символизира твърда основа и защита. Ако изпитвате дестабилизиращо влияние и неувереност в живота, потърсете си жилище с вибрацията на четворката. Ще почувствате как при вас ще се върне прагматизмът, безопасността и земната ви природа. Домът на четворката е свързан с Майката Земя. Именно в този дом ще намерите своите корени и ще посеете семената на своите мечти. В този дом ще придобиете стабилност, увереност и сила. Ще можете и да съберете плодовете на своя труд. Вашата работа ще ви донесе удовлетворение и ще стане източник на безопасност. Домът на четворката спомага за пълната заетост и създаването на основите на бъдещето. Често пъти живеещите в дом с вибрация четири упражняват професии в служба на хората - медицински сестри например. В такъв дом е добре да живее група хора, които работят върху обща цел.
Проблеми: Живеейки в такъв дом, понякога чувствате, че работите безкрай и никога не почивате. Ако чувствате, че това е така, отделете си ден за лекомислени, дори глупави постъпки и се помотайте малко. Съществува също така опасност да станете скръндза или твърдоглавец. Запомнете, че всичко ви стига. Отпуснете се. Животът не е толкова сериозен, колкото понякога ви се струва.

5
Числото на Вашия дом е 5.
Дом с вибрацията на петицата изглежда жив, вибриращ и постоянно променящ се. Ако се местите в дом с число пет, дръжте си шапката винаги готова. Ако сте се заседели на едно място, най-добрият вариант за нов дом е дом с вибрацията на петицата - това е енергия, движение и промяна. Животът ще стане непрекъсната въртележка - срещи, общуване по телефона, участие в купони и екскурзии извън града. Всичко това е забавно и изпълнено с приключения. В този дом ще придобиете и развиете навици за общуване. Домът на петицата винаги е пълен с хора, влизащи и излизащи от него. Той е център на активност. Енергията на петицата стимулира умствената енергия, събирането на информация и умение тя да се споделя кратко и ясно. Това е прекрасен дом за журналисти, които работят у дома. Домът на петицата позволява да се придобие опит в много области. Този дом може да бъде дом на виното, жените и песните. Ако искате да останете ерген, този дом не е за вас. В този дом вашата сексуална привлекателност ще нарасне и той ще бъде добро място за романтични приключения.
Проблеми: Понякога животът в този дом ни се струва прекалено пренаситен. Успокойте се. Медитирайте. Може също така да се появи тенденция да се вземат съмнителни решения. Обикновено, ако живеем в такъв дом, трябва да се доверяваме на инстинктите си. Ако решението обаче е твърде важно, съсредоточете се и обмислете още веднъж всичко, преди да вземете решението.

6
Числото на Вашия дом е 6 .
Дом с вибрацията на шестицата е център на хармония и равновесие. Това е отлична вибрация за семейство, особено, когато в дома има деца. Животът в този дом подпомага чувството за служене на обществото и желанието да се помага на онези, които нямат късмет в живота. Този дом подхожда идеално на онези, които искат да развият артистичните си способности. В такъв дом добре работят адвокати, тъй като енергията на шестицата успокоява и пази. Адвокат, който работи в дом с вибрацията на шестицата, в работата си с клиенти по-лесно ще стигне до сърцевината на проблема, ще прави това със състрадание и грижа. Привързаността към семейството в този дом е нещо много важно. В него се събуждаусещането за близост и любов към партньора, съседа, приятеля и семейството. Украсяването на дома, както и района около него за шестицата са много важни.
Проблеми: Понякога ще ви се струва, че се раздавате на другите без остатък. А и вие самите искате да получите внимание. Срещайте се по-често с жизнерадостни и ведри хора, хора с късмет. Домашните животни също ще донесат в дома ви искрена любов и привързаност.

7
Числото на Вашия дом е 7.
Домът с вибрацията на седмицата може да стане храм на съзерцание и уединение. Това е място, където можете да анализирате натрупания опит и ситуацията в момента, наблягайки на духовната страна в развитието. Домът на седмицата е добър за онези, които искат да живеят сами, да медитират и търсят божественото откровение. Да се живее в този дом с някой, който не подкрепя вашето съзерцателно състояние, няма да е лесно. Подобен дом е добър за студента или изследователя, тъй като вибрацията на седмицата предразполага към съсредоточаване. Тя подпомага интуицията, мечтите, виденията, телепатичните опити, изучаването на философията и метафизиката - изобщо всичко, което ви помага да намерите пътя си в живота.
Проблеми: Този дом не е за хора, които искат да постигнат материален успех. Енергията се съсредоточава върху духовните, а не върху материалните ценности. Ако искате да живеете в такъв дом не сами, а с партньор, ще ви бъде трудно, тъй като ще се стремите към уединение и дори към отчуждение.

8
Числото на Вашия дом е 8.
Вибрацията на осмицата е изобилие във всички области на живота, изобилие от приятели, изобилие в семейството и изобилие от материални ценности. Ако искате да подобрите материалното си състояние, прместете се в дом с вибрацията на осмицата. Осмицата укрепва организаторските умения, които спомагат за постигането на материално благосъстояние. С помощта на дисциплина и упорита работа ще можете да заемете силни позиции. Ако откриете, че прекалено много сте работити над духовното си и емоционално развитие, а не сте обръщали внимание на материалната страна на живота - този дом е за вас. С вибрацията на осмицата финансовото благосъстояние и силната позиция стават възможни. Награди, почести и обществено признание - всичко това е възможно, ако живеете в този дом. Осмицата включва в себе си целокупност. Вашите взаимоотношения ще се развиват не едностранно, а ще включват и физически, духовни и ментални характеристики.
Проблеми: Вие трябва да се грижите за благосъстоянието на другите и да боравите разумно с финансите. Иначе ще се сблъсквате непрекъснато с постоянно изтичане на изобилието.


9
Числото на Вашия дом е 9.
Ако домът ви е с вибрацията на девятката, той е подходящ да се събират плодовете от минали усилия. Това е дом, където расте вашата любов и състрадание към хората. Тази вибрация ще ви помогне да надникнете зад собствените си граници. Вие свободно давате, тъй като сте разбрали, колко много сте придобили в живота. Стигате до дълбининте на мъдростта, което с помощта на вибрацията на девятката може да се излее в пророчество. Понеже осъзнавате, че сте част то вселенското семейство, можете да прощавате някои дреболии в живота и да не се обиждате лесно. Старите приятели са важни за вас и ако живеете в дом с вибрацията на девятката, може да чуете за хора от миналото. Ще откриете, че хората са ви предани, че за тях са важни вашето състрадание и мъдрост. Това е прекрасен дом, в който да живеете до края на дните си. Живейте със своята истина и ще бъдете пример за другите.
Проблеми: Опитвайки се да постигнете най-голяма полза за човечеството, може да не забележите индивидуалните нужди. Нещо повече, може да не разберете нуждата на някоя страна от собствената си индивидуалност, тъй като я възприемате като цяло. Например, може да сте сигурни, че бонбоните вредят на здравето като цяло, но да не забележите, че детето вътре във вас се нуждае от сладост сега и винаги.

Може би Написана на : 2009-09-21 13:43:49

"Може би... сме обречени да срещаме грешните хора преди да срещнем правилните, за да можем когато срещнем точния човек да знаем как да бъдем благодарни за този подарък.

Може би... когато се затваря вратата на щастието, се отваря друга; но често ние гледаме толкова дълго към затворената врата, че изобщо не виждаме новата, която е отворена специално за нас.

Може би... е истина, че не знаем какво притежаваме докато не го загубим, но също така е истина, че не знаем какво ще ни липсва, докато то не си отиде.

Може би... най-щастливите хора нямат непременно най-доброто от всичко; те просто се възползват максимално от всичко, което срещат по пътя си.

Може би... най-светлото бъдеще винаги се базира на добре забравеното минало. В крайна сметка не можем да продължим успешно живота си, докато не се освободим от миналите си грешки, провали и душевни мъки.

Може би... трябва да мечтаем за това, за което искаме да мечтаем; да отидем там, където искаме да отидем; да бъдем такива, каквито искаме да бъдем, защото имаме само един шанс в този живот да направим всички неща, за които мечтаем и желаем.

Може би... има моменти в живота когато някой ни липсва - родител, съпруг, приятел, дете - толкова много, че искаме да ги вземем от сънищата си и да ги прегърнем наистина; така че когато те са около нас нека ги оценяваме повече.
     
Може би... трябва винаги да се стремим да се поставяме на мястото на другия. Ако усещаме, че нещо може да ни нарани, то вероятно би наранило и другите хора.
        цвете
Може би... най-добрия приятел е този, с който можеш да седнеш на верандата, да поседите заедно без да си казвате нищо и след това да си тръгнеш с чувството, че си провел най-пълноценния разговор в живота си.

Може би... трябва да се стремим да правим нещо хубаво за някой друг всеки ден, дори когато е по-лесно да го оставим да се оправя сам.

Може би... няма гаранции, че ако дарите на някого цялата си любов, той ще ви отвърне по същия начин. Не очаквайте любов в замяна, просто изчакайте докато тя нарасне в техните сърца. Но дори и това да не се случи, бъдете доволни, че е пораснала във вашите.

Може би.. щастие очаква всички онези, които плачат, страдат, копнеят за него го или вече са го опитвали: само те могат да оценят значението на всички хора, които са се докоснали до техния живот.

Може би... не трябва да се стремим към хубава външност - тя може да бъде измамна, към голямо богатство - то може да бъде изгубено. Трябва да се стремим към някой, който ни кара да се усмихваме, защото само една усмивка е достатъчна да превърне мрачния ден в хубав. Намерете някой, който кара сърцето ви да се усмихва.

Може би... трябва да се надяваме да имаме достатъчно щастие, за да бъдем любезни и мили; на достатъчно изпитания, които да ни направят силни; на достатъчно страдания, за да запазим човешкото у себе си и на достатъчно надежда, за да бъдем щастливи.

Може би... трябва да се опитваме да живеем живота си пълноценно, защото като сме се раждали сме плакали, а всички останали са се усмихвали, но когато умрем можем да бъдем единствените, които се усмихваме, а всички останали да плачат.

Може би... трябва да изпратим това послание на хората, които означават нещо да нас; на тези, които са се докоснали до нас; на тези, които могат да ни разсмеят когато имаме нужда от това; на тези, които ни карат да виждаме нещата от хубавата им страна, когато сме най-отчаяни; и на всички онези, които искаме да знаят, че оценяваме тях и тяхното приятелство."

Парфюмът говори Написана на : 2009-09-19 13:09:33
Парфюмът говори

В контакт с кожата той не само въздейства върху вас и околните, но и отделя симфония от аромати, които разкриват различни страни на вътрешния свят.
Той е издайник и ако разбирате какво говори, ще знаете повече и за себе си, и за другите.
Ако харесвате мириса на цветя, сте нежна и добра.
Това са ухания топли и красиви. Било като чисти есенции, било в комбинация, те намекват за светлина и слънце, навяват пролетни образи, които будят земята и зоват към живот. Цветният аромат подсказва за чувственост, младост, радост и доброта, за омая от капризната природа.
Сега повечето парфюми се правят чрез химичен синтез, но розовите и жасминовите екстракти например не се получават по този метод. Хиляди розови листенца се използват за добиването на един кремообразен продукт, който след като се смеси със спирт и после се отдели от него, служи за основа на ценния парфюм.
Есенциите от роза, мушкато, жасмин, уханието от портокалово или лимоново дърво винаги се свързват с женствеността.
Всяко цвете притежава свой аромат -един подарък за сетивата, който излъчва хармония и сила.
Камелия: Нейният аромат оказва успокояващо въздействие върху този, който го усеща.
Карамфил: Свързват го с мъжествеността. Подсилва агресивното в характера.
Гардения: Есенцията от нейните листа стимулира предприемаческия дух.
Мушкато: Уханието от неговите листа и цветове помага за разсейване на задръжките и засилва доверието на човека в самия себе си.
Зюмбюл: Увеличава силата на ума.
Мимоза: Умиротворява духа.
Роза: Действа успокояващо върху организма.

Тревите говорят за естественост

Парфюмът на базата на треви: например комбинация от лаванда и розмарин, примесени с горски мъх, ни пренася сред зелени пейзажи и евкалиптови гори, покрити с шумаци и папрат. Или по бреговете на Средиземно море, като шепне за свежест и благосъстояние.
Аромат на борова гора, индийски троскот, върбинка, зелена трева... Всички те са предпочитани от естествените, откровените, ведрите и спокойните хора.
От свободния дух, който бяга от изкуственото и фиктивното, който привлича със своята магнетична дискретност.

      image

Парфюмите с тези ухания са леки и нежни, създават усещане за свежест. Идеални са за лятото, но са подходящи и за останалите сезони на годината. Бързо се изпаряват.
Ползването на такива ухания винаги е добър избор за всяка възраст.
Канела: Това екзотично растение дава кураж и желание за живот. То е символ на смелостта.
Кедър: Уханието от течния екстракт на дървото помага за стабилизиране на нервната система.
Лаванда: Живителните нотки на това растение карат ума да бленува.
Горски мъх: В парфюмерията се използва за омекотяване на романтичните акорди. Събужда заспали спомени.
Розмарин: Неговият свеж и впечатляващ аромат помага и на най-безнадеждните мечтатели да слязат от облаците.
Ванилия: Нейното ухание буди амбицията и силата на волята.
Плодовото ухание означава чувственост
За парфюмерията растителният свят е съкровище, от което се използва всичко - дори плодовете на дърветата и сочните зърнести плодове на храстите, които ни напомнят за това, колко е щедра земята: лимон, малина, ананас, мандарина, киви, кокос... Всички те отделят ухания, асоциирани с пищна растителност, огромни градини и девствени джунгли, в които природата показва цялата си пламенност и мъдрост.
Тази линия на аромати не е най-променливата.
Цитрусовите придават весела и лека нотка, ухаят на чисто и свежо, но бързо се изпаряват.
Те се съчетават с други есенции, определят структурата на парфюма и са причина той да оставя следа в сетивата по-дълго време.

Някои аромати може да изглеждат тръпчиви, но притежават нюанси, които стимулират сетивата, подканяйки ги към сладострастие. Който избира такова ухание, е чувствен, страстен, динамичен и експресивен.
Лимон: С уханието си този плод излъчва магнетизъм и жизненост. Същевременно успокоява ексцентричните чувства. Действа силно тонизиращо на кожата.
Мандарина: Действа успокояващо на организма. Идеална е за деца, защото стимулира интелекта.
Портокал: Неговият специфичен аромат освежава, дава сила и възстановява организма.
Екзотиката знак за изтънченост

image

Такъв аромат ни пренася в далечни земи, изпълнени с екзотика и магия. Той говори за сила на характера и желание за съблазняване.


Някои цветове ни действат възбуждащо, други ни успокояват. Аромати ни ободряват, други ни карат да се отпуснем. Съчетаем ли правилно цветове и аромати в облеклото или в обзавеждането на дома ни можем да увеличим шансовете за самоконтрол на собственото поведение, да запазим доброто си настроение, да повдигнем духа си. Цветове и аромати действат в синхрон, ако се подберат и комбинират добре.
image
Можем да напръскаме с тях дрехите или да вдишваме уханието им от ароматизираща лампа или направо от отвора на флакончето. Науката е установила, че естествените миризми съответстват на цветовете. Те не се приемат вътрешно или директно върху кожата, защото са силно концентрирани, но можем да разтворим от тях няколко капки във водата на ваната и да се отпуснем в нея.
Бялото ни връща спокойствието. То символизира светлината, прозрачността, чистотата и непорочността. Това е цветът на пречистването и не се препоръчва на жителите на замърсени райони. Белият цвят действа пречистващо и на съзнанието. Когато предприемаме далечни пътувания, носим бяло бельо, защото то намалява вторичните ефекти от часова разлика и умора и схващане, кара мозъка да си почива. Още по-голямо е въздействието му, ако се комбинира с етерични масла на камфор, на лавандула и лимон. Те предпазват организма от всякакви физически и психически външни агресори.
image
Синьото блокира стреса. То е цветът на мира и успокоението. Облечем ли се в сини дрехи, освобождаваме се от страхове, притеснения, тревогите ни намаляват. Стресът се стопява, духът намира покой. Синьото е цветът на словоохотливостта. Облечени в синьо сме готови да се изразяваме свободно, да говорим сладкодумно, да не се притесняваме, че ще изтървем нещо ненужно. Синьото действа по-силно, ако е в съчетание с лавандулата, ароматът на евкалипт или розово дърво носят също омагьосващо ухание и успокоява психиката. Етеричните им масла се препоръчват за прогонване на сценична треска.

Зеленото ви кара са се вслушвате. Да дишате по-леко и свободно, да подобрявате контактите си с хората. Това е цветът на надеждата и настройката да бъдем по-толерантни към другите. помага за излизане от изолация, кара ни да се чувстваме като освободени от всичко и от всякакви зависимости. Комбинацията от аромати на мента, бор, розмарин, градински чай, или бяла мащерка подсилва въздействието му и ни кара да полетим над проблемите и да се издигнем над ниските полета на съзнанието.
image
Оранжевото засилва интуицията. Позволява ни успешно да се самовглъбяваме, да взимаме правилни решения по-самоуверени сме и сме във вътрешен покой. Съчетано с аромати на портокал, мандарина, кипарис, кориандър, мирта, кардамон, или канела, комбинацията е просто вълшебна. Дава ни възможности да разбираме, асимилираме събитията от околния свят, да преодоляваме разсеяността и трудната си концентрация, да се конкретизираме върху нещата, които правим, да разпалим у себе си любовта.
image
Виолетовото активира мисловната дейност. Прави ни романтични и носталгично настроени. Връща ни към приятните спомени от миналото ни. Дъхът на виолетки, миризмата на восък – всичко това стимулира размерите ни, оставя ни позитивно настроение. Вдишваните аромати на кедър, лайка, здравец подсилва въздействието му, активират мисловните процеси, помиряват се враговете, пропъждат кошмарите, успокояват съня.
image
Жълтото носи радост и усмивки. Дарява с усещането за щастие, стимулира предаването на добро настроение. Контролира волята и канализира егото ни. Помага за преодоляване на конфликти между поколенията. В съчетание с есенциите от лимон, цитрусови плодове, камфор и риган пропъждат тъгата и потиснатостта, влияят позитивно на слънчевия сплит. В подобно съчетание проблемите се решават успешно, натрапчиви мисли, мании и фобии се преодоляват, ревността изчезва.

Розовото постига разбирателство и внушава спокойствие. Кара ни да се потопим в блянове и любовни пориви. Нежен, мек и дълбок, розовият цвят умее да възстановява и възражда. След професионален конфликт, или сърдечна драма то може да възстанови погубената ни енергия, да върне силите ни, да компенсира загубата на здраве и бодрост. Уханието на роза или розово дърво засилва потребността ни от нежност и обич, задоволява глада ни за ласки и притъпява желанието ни от компенсиране на тази нужда с храна или захарни лакомства.
image
Червеното влива енергия. Носим ли дрехи оцветени в червено от сутринта ще ни тръгне със силен старт. Яркият цвят активизира енергията ни, умението ни да организираме и ръководим добре работите си, да придобиваме материални блага. Облечени в червено бельо, експлозивно ще води сексуалните ви пориви. В съчетание с миризми от карамфил, сандалово дърво и червена мащерка действат като мощен тласък на жизнеността и сексуалното желание.

image

Открийте вашето ухание с хороскопa на ароматите

Зодиакалният знак, под който сме родени определя не само нашия характер, но той е свързан и с ароматите, които положително влияят на нашата психика, събуждат чувства и eротични помисли. 

 Овен-Тъкмо защото сте родена през пролетта, всяко ново нещо ви въодушевява, но често допускате грешки, за които съжалявате, защото емоционалността ви надделява над разума. Активна и енергична, вие винаги правите първата крачка. Обичате да ви поощряват с подаръци и с красиви думи. На дамите подхожда аромата на джин с лимон, съчетан с леки нотки на пролетни цветя. Острите аромати ви активизират, правят ви упорити и внимателни. За мъжете - динамичните аромати, ухаещи на жасмин, мускус, кедър. 

 Жените: Allure, Coco, Opium, Chanel 5, Magic Noire.

 Мъжете: Kenzo, Boss, M. Jordan, One Men Show

 Телец -Внимание от околните. Вие сте много мирни и спокойни натури, нервирате се много рядко. Верността и постоянството са вашите отличителни черти. Обичате парфюми с нежни ухания, рядко се ограничавате с един, обикновено разполагате с няколко аромата за различни случай. Подходящи за жената Телец са магнетичните аромати с мирис на лилия, рози, касис и ванилия. Мъжете да се спрат на ароматите с мирис на бергамот и дъбов мъх, сандалово дърво, мускус и амбър. 

 Жените: Amarige, Champagne, Organza, XS.

 Мъжете: Egoist, Fahrenheit, Hugo, Yatagan.

               image

Близнаци - Вие живеете спонтанно и непринудено. Умни и активни, но понякога ви завладяват меланхолията и мрачните мисли. Обичате всичко ново и необичайно, не сте консервативни, затова често ставате вестители на прогресивни мисли и идеи. Обожавате експериментите. Обичате разнообразните комбинации аромати – от тежки до въздушни. С такава лекота, без да се замисляте, присъща на вашата въздушна стихия сменяте своето класическо ухание с някакво ултрамодерно. Подходящи за дамите под този знак са парфюмите, наситени с нежния мирис на златна магнолия, пролетна мимоза, ягода и бяла лилия. Мъжете Близнаци не обичат загадъчни и ексклузивни аромати. Подходящи са по-простите, в основата на които има цветни нотки - на водна лилия, коралова орхидея и нарциси. 

 Жените: Sublime от Patou, Venezia от Laura Biagiotti, Tocade от Rochas.

 МъжетAbout Adam

 Рак -Вие сте чувствителна и емоционална душа, за вас са много важни спокойната атмосфера и хармонията. Човек трудно може да устои на вашето обаяние и сексуалност. Силните чувства на партньора понякога ви плашат, а резките ви реакции водят до раздяла. По отношение на козметиката залагате на доказани марки. Подходящи за дамите са аромати, в които се смесва мирис на шафран, цитруси, сандал, мускус, кафе и кориандър. На мъжете Раци подхождат свежите морски и въздушни аромати, с цветни и плодови нотки. Мирисът на кориандър, сандалово дърво, кедър и кора на олива ги правят спокойни и уравновесени.

 Жените: Aqua Di Gio, Escape, L"Eua D"Issey, 212 C.Herrera

 Мъжете: Cool Water, 1881-Cerruti, Pleasures 

 Лъв -Енергична и страстна. Парите за вас са ключ към качествения живот. Хората около вас ви смятат за егоистична и надменна, но в действителност не е така, заобиколена сте от хиляди приятели. Слабост са ви ярките и скъпи вещи, затова често си купувате нови дизайнерски оригинални парфюми - със златно покритие и орнаменти. Идеалният аромат за лъвицата е комбинация от цветни и класически аромати: зелена мандарина, розов жасмин, карамелизирани пуканки, фиалка, мускус, амбра. На мъжа Лъв ще му допаднат ароматите, в които се усещат нежните нотки на цъфнали нарциси, магнолия, фрезии, мускус, ванилия, карамел и сандалово дърво. 

 Жените: Eternity, Miss Dior, Paris, Poison

 Мъжете: Havana, Polo Sport, Romo Uomo, Zino Davidoff 

 Дева-Вие изгаряте от страст, с любимия мъж сте много нежни. В живота по-скоро предпочитате да сте практични, отколкото да робувате на модните тенденции на всяка цена. Вроденият ви вкус към красивото и елегантността ви се подчертават от неподвластните на времето класически аромати. Силните цветни и екзотични аромати ви настройват на романтична вълна. Обичате парфюмът да има строги геометрични форми. Подходящи за Девата са страстните цитрусови и дървесни аромати, благоуханията на топлата и нежна пролет. За мъжете от тази зодия са подходящи ненатрапчиви миризми, леки като полъха на морски бриз, свежи цитрусови нотки в съчетание с дървесни, които подчертават увереността в собствения успех. 

 Жените: Gucci Ruch, Diva, Paloma Picasso, Roma

Мъжете: Jazz!, One Sculpture, Angel

 Везни-Благородна аристократка до мозъка на костите, независимо от облеклото и обстановката. Ценителка, която отдава предпочитания на красивите и елегантни вещи, а не на практичните. Подходящи за дамите са богатите, разкошни, благородни аромати, но не и прекалено тежките. Заложете на парфюм с мирис на рози и фрезии, на букет от жасмин, зелени листа, грейпфрут, черен пипер, кора на бреза. Мъжете от тази зодия предпочитат изящните и дори малко сладникави аромати, „облечени" в правилни, но не ръбати форми. Мирисът на грейпфрут, листа на кипарис, кориандър, кедър, кардамон, мандарини или портокал ще ви кара да се чувствате спокойни и отпочинали. 

 Жените: Gabriela Sabatini, Poeme,Ultraviolet, Venezia

 Мъжете: Hugo, Declaration, Boss Elements, Black Seans 

 Скорпион -Любвеобилни, емоционални и сексуални. Вие се отличавате с бурен и ярък темперамент. Обичате властта, а парите за вас са само средство да се сдобиете с нея. Харесвате особените, нетрадиционни, интригуващи аромати. Подходящи за жените са парфюмите с мирис на нарциси, цитрусовите нотки стимулират духовните ви сили, а ванилията подобрява настроението ви. За мъжа Скорпион ароматът задължително трябва да е необичаен, но в известна степен и класически. Уханието на розмарин, цитруси, лавандула и ванилия добре подхождат на характера му. 

 Жените: Contradiction, Extravagance, D"Amarige,Boss Woman

 Мъжете: Tommy, L"Eua D"Issey, Eternity, Dune 

 Стрелец -Вечната оптимистка, която и в най-големите неуредици и житейски трудности ще намери изход благодарение на чувството си за хумор и приятелите си. За да бъдете щастливи, са ви нужни свеж въздух, пътешествия и общуване с различни хора. Парфюмът на дамите трябва да е нежен и женствен. Особено подходящи са цветните нюанси - за лятото - свежи, за зимата - с леки източни мотиви. Ароматът на лимон, жасмин, рози и портокалови цветчета, както на мускус, ванилия и сандалово дърво е подходящ за вашия младежки и енергичен дух. Ароматът на мъжа Стрелец трябва да има делови привкус - с мирис на лавандула и цитруси.

 Жените: L.B.de Ricci, Sculpture, S.Jacomo, Champs Elysees

 Мъжете: Escape, One, Bulgari, Dolce & Gabbana

 Козирог -Вие сте красива, самостоятелна и независима. Не витаете в облаците, а постепенно и целенасочено вървите към постигане на поставените цели. Реалисти, които преценяват изключително трезво своите възможности, виждат проблемите и бързо вземат решения. Подходящи за жената Козирог са плодовите и цветни аромати с източни нотки. Уханието на камелии и жасмин ще окаже благотворно влияние на самочувствието и жизнения ви тонус. Изберете откровените, наситени аромати с нотки на ванилия, диня и узрели праскови. За мъжете са подходящи парфюмите с мирис на цигари и естествена кожа, а ароматът на горски мъх, кора на дърво и билки ще му помогне да се концентрира. 

 Жените: Ocean Dream, Organza, Dolce Una, Rocco Barocco Silver

 Мъжете: Hugo, Yatagan, Havana, Green Jens

 Водолей -Вие сте умна, привлекателна и енергична. Обичате да разполагате със сводното си време, за да се отдавате на активен отдих и пътешествия. Най-подходящият подарък за вас е това, което е необичайно и току-що се е появило на пазара. При парфюмите, предпочитате богатите и наситени композиции. Подходящи за дамите са тези с ухания на цветя, хортензии, магнолии, жасмин, както и малките карамфилчета. Подходящия аромати за мъжа Водолей е ефирен полъх на морски бриз, чистотата на водата от падащ водопад. 

 Жените: Anais Anais, 1881-Cerruti, XS, Oh Lala

 Мъжете: Kenzo, Polo Sport, Opium, Roma Uomo 

 Риби-Вие сте романтични, нежни и търпеливи, но и лесно раними и обидчиви. Не се стремите да бъдете водещата фигура нито в работата, нито в личния живот. Предпочитате да вървите и да подкрепяте някой друг по пътя нагоре. Имате сложен и малко труден характер. Обичате да имате подходящ парфюм за всеки случай. Много рядко ви е достатъчен само с един аромат. Подходящи за жената Риба са страстните и енергични аромати, които вдъхват увереност в собствените сили. Уханието на рози или лалетата би било много добро попадение. За мъжа са подходящи свежите аромати. Кардамон от Гватемала, кедър от Вирджиния, италиански бергамот. Нуждае се от ярък младежки секси аромат. 

 Жените: Champs Elysees, Roma, Jungle, Cerutti Imagie 

 Мъжете: Fahrenheit, Sculpture, One Men Show, Minotaure

тъмната страна на човешката душа- египетските жреци

В дълбока древност египетските жреци открили астрологична система от 10 тайни знака, отговарящи за тъмната страна на човешката душа. Искаш ли да узнаеш кое е най-лошото у теб.

 КЕНТАВЪР


/8 януари - 12 февруари/

Кентавърът е наполовина човек, наполовина - кон. Ето защо у хората, родени под този знак, животинските инстинкти често надвиват човешките. Понякога им е доста трудно да сдържат "зверските" си емоции, като гняв, ревност, похот, страх.ХАРПИЯ


/13 февруари - 18 март/Жената с огромни птичи криле и остри нокти в гръцката митология е символ на смъртта. Със своята енергия тя е дарила всички родени през този период. На "родените харпии" им е много трудно да прощават обидите, те са изключително злопаметни и могат с години да таят в душата си негодувание и ненавист. Дори харпията да не отмъщава на "душманите" си, тя често се радва, когато те изпаднат в беда.ПЕГАС


/19 март - 24 април/


Подобно на крилатия кон от легендата носителят на този знак се носи над простосмъртните, които леко презира. Родените под знака на пегаса се отличават с буйна горделивост и черна завист. От малки са убедени, че заслужават най-добрия живот, който не са получили по нечия вина. Те ненавиждат да решават битови проблеми, но много обичат да командват. Трудно можем да ги наречем романтици. Дори открили втората си половинка, те се измъчват от въпроса дали не може да се намери някой по-добър партньор.


ЦЕРБЕР


/25 април - 30 май/Триглавото куче с ужасяващ лай в античната митология охранява вратата към царството на мъртвите. Родените под този знак се отличават с раздразнителност, която околните приемат за злобност. И неслучайно - церберът е способен да се нахвърли с юмруци върху човека, който не му е угодил. А ако възпитанието не позволява на цербера да проявява инстинктите си, той страда от постоянни стресове и депресии.


САТИР

/
31 май - 3 юли/Секс, секс и пак секс - това е страстта, която движи сатира. Сред мъжете сатири често се срещат безсрамни женкари, лесно очароващи и също така лесно разбиващи женските сърца. Жените пък без капка съвест рушат чужди семейства, за да получат харесалия им мъж за любовник. А които се срамуват да правят това, посвещават много време на еротични фантазии и мастурбиране.


ОКЕАНИДА


/4 юли - 10 август/В древногръцката митология океанидите са морски нимфи, които със сладките си гласове примамвали нещастните моряци при себе си на острова. Приближавайки се към острова, мореплавателите се натъквали на скали и се давели. Така че сред родените под този знак мнозина използват чара си, за да се докопат до желаното. Жените океаниди по принцип са фатални съблазнителки, обожаващи да се преструват на безпомощни и да въртят мъжете, както им е угодно. Мъжете пък изкусно се правят на добри и безхитростни. На тази въдица се хващат немалко наивни дами.


ГРИФОН/11 август - 15 септември/Грифонът - полулъв-полуорел - е символ на войната и враждата. Носителите на този знак често страдат от нетърпимост и фанатизъм. Те могат до последен дъх да се придържат към някакви принципи /често доста безсмислени/, затова всички несъгласни с грифоните, се превръщат в техни най-зли врагове. Някога именно родените под този знак организирали лов на вещици и ръководели инквизицията.


ХИМЕРА

/16 септември - 22 октомври/

Химерата е митично същество, притежаващо свойството внезапно да се появява от въздуха и да изчезва в него. Носителите на този знак се отличават с изострено възприятие и вечен стремеж към хармония. Ако химерите не я намерят, могат да се разболеят тежко или неочаквано да изчезнат от живота ви. Химерите са податливи на депресии, зле са приспособени към реалния живот и често съществуват в собствен паралелен свят. Почти никога не лъжат, но на тях не бива да се разчита – толкова са призрачни.

СФИНКС

/23 октомври - 30 ноември/

Студен, пресметлив и хитър, сфинксът непрекъснато се стреми да се извиси над околните. Друга негова черта е икономичността. Носителят на този знак се радва на всяка възможност да спести нещо, дори ако не се нуждае от пари. Любовта му към парите често се превръща в истинска мания.

МИНОТАВЪР

/1 декември - 7 януари/

Както и у кентавъра, у минотавъра - същество с глава на бик – преобладават животинските рефлекси и черти. И най-вече първичният инстинкт. Минотавърът му се отдава грубо и примитивно. Но за разлика от своя събрат с конска половина, минотавърът е и крайно зависим от чуждите съждения. Най-трудното за него е да живее за себе си, без да му пука какво ще си помислят и ще кажат околните. Заради общественото мнение и евтината популярност той е способен дълго да се инати и да се опъва с рога.

СКРИТИТЕ ЧЕРТИ HА ВАШИЯ ЗНАК Написана на : 2009-09-17 15:34:54
 СКРИТИТЕ ЧЕРТИ HА ВАШИЯ ЗНАК

За да не бъдете неприятно изненадани от запознанството с човек, който отначало ви е изглеждал почтен, но по-късно не е оправдал очакванията ви, трябва да знаете кои са скритите черти на всеки знак.

Овен
Неговата запазена марка са егоизмът и стремежът да бъде пръв във всичко. Винаги има собствено мнение по всеки въпрос, дори да не е специалист в съответната област. Когато знае, че не е прав, продължава да настоява на своето заради желанието си да спори. Постоянно има пристъпи на лошо настроение. Не изпитва угризения, ако изневери. Не обича да дава пари назаем.

Телец
Интелектът не е сред силните му страни, затова пък по лакомия и алчност няма равен на себе си. Прави се на човеколюбец, но вдействителност изпитва презрение към повечето хора, дори да са от близкото му обкръжение. Обича да мързелува. Когато се ядоса, яростта му е впечатляваща. Може усърдно да проповядва някакви морални ценности, които да наруши в следващия момент с пълното съзнание, че това му е позволено.

Близнаци
Изключително суетни и любопитни - завират си но са навсякъде под прикритието, че са любознателни. Изобщо не се стараят да прикрият лъжите и измислиците си. От зодията има най-много представители на любителите на всякакви сексуални извращения. Постоянно сменят нещо - работа, приятели, жилище. Ненавиждат разписанията. Невъзможно е да бъдат надговорени. Често изпитват завист. Не се срамуват да флиртуват пред очите на партньора си.

Рак
Най-мнителният знак. Представителите му са необщителни, лениви и лицемерни. Представят се за наивни, а тайно кроят коварни планове.

Не търпят критиката, злопаметни са. Не понасят отказите и разделите - готови са да отмъстят не само на този, който ги е изоставил, но и на следващите си партньори. Непрекъснато са в депресия - а ако не са, бързат да намерят повод, за да потънат в мрачно настроение.

Лъв
Никой друг знак не е така податлив на лекомислие, безразборно харчене на пари, излежаване до късно. Гордостта му е пословична. Страдат, ако не са център на внимание. Ревниви са, но самите те постоянно флиртуват. Налагат мнението си и изпитват удоволствие, когато притежават власт. Постоянно търсят признаци на чуждо внимание към себе си, опияняват се, когато някой им се възхищава.

Дева
Досаждат в стремежа си да дават съвети на всеки за всичко. Имат навика провалите си да представят като победи, никога не търсят причината за неуспеха в себе си. В преследването на чистота и подреденост стигат до маниакален педантизъм. Тежко на тези, които имат началници от зодията! Критикуват заради удоволствието да нараняват. Големи самохвалковци са. Неслучайно в зодията има най-много самотници. Ако се свържат с някого, задължително искат да имат доминираща роля.

Везна
Те винаги играят някаква роля, дори да са сами. Трудно им е да завършат започнатото. А вземането на решение е най-голямото изпитание за тях. Ако все пак го постигнат, после продължават да се съмняват, че са постъпили правилно. Много лесно се влюбват. Нямат никаква представа от цената на парите, особено ако са спечелени от друг. Отнасят се пренебрежително към чуждите проблеми, но своите винаги преувеличават.

Скорпион
Най-двуличният от всички знаци. Злопаметен, с тежък характер, не може да му се угоди. Презира по-слабите от себе си, не е способен да съпреживява чуждо нещастие. Проправя си път в кариерата без да подбира средства - мачка като танк конкурентите или онези, които са имали наглостта (според него) да се изпречат на пътя му. Смята собствено си мнение за единствено правилно. Способен е да чака с години, за да осъществи пъклено коварен план за отмъщение. Верността за него е празна дума, а развратът - начин на живот.

Стрелец
Идеализмът му е без граници, а след определена юношеска възраст това означава просто глупост и невъзможност да се справи с обикновени житейски ситуации. Чувството му за хумор е грубо, деликатността му е чужда. Лесно се ядосва и изпада в гневни изблици. Пороците са неговият постоянен спътник. Обичат да си приписват чужди подвизи и толкова се вживяват в измислените си разкази, че започват да си вярват. Чувството им за отговорност е минимално. Обичат да отлагат до последния момент задълженията си.

Козирог
Болезнено амбициозни, ако не постигнат целите си, изпадат в депресия. Много лесно се обиждат. Вечно се оплакват от нещо. Не понасят да им бъде отказано нещо. Вярват, че хората около тях искат да им навредят или поне да им усложнят живота. Правят си сметката за всичко. Не проявят великодушие. Настроенията им се колебаят от вихъра на радостта до мрачната меланхолия. Страхуват се от любовта и обикновено сключват брак по сметка, а после се жалват колко са нещастни и неразбрани.

Водолей
Безгрижието, разсеяността, безотговорността не ги напускат до дълбока старост. Дадената от тях дума няма никаква стойност - отричат се от обещанието си без да им мигне окото. Дори когато са семейни, продължават да се държат като необвързани по отношение на изразходването на личните си средства - не се съобразяват с нуждите на семейството, а със своите планове. Оплакват се по повод и без повод, постоянно хленчат за нещо. В работата винаги са неразбрани и недооценени.

Риба
Ексцентрични, нервни, мързеливи. Обичат с часове да размишляват за нещо, от което няма никаква полза. Имат навика да прехвърлят неприятните им ангажименти върху другите -от семейството, колеги, приятели. Непрекъснато променят мнението си. Живеят в своя свят от илюзии и се оплакват, че околните не ги възприемат несериозно. Нервните сривове са обикновеното им състояние. Изпитват удоволствие да се подиграват на чужди проблеми.

Космически закони Написана на : 2009-09-17 15:23:23
Космически закони

1. Не вреди нито с дума, нито смисъл, нито с дело на никое живо същество.

2. Ако не те молят за нещо - не го прави. Помолят ли те - направи го.

3. Ако не можеш да сториш нещо, не го обещавай.

4. Отнасяй се към хората, както към себе си.

5. Не съди.

6. Изпълнявай добрите желания.

7. Изпълнявай дълга си пред обществото.

8, Уважавай обичаите и законите на страната, в която живееш.

9. Пази тайните и традициите.

10. Не мисли зло, защото мислите са бумеранг.

11. Търси щастието в щастието на другите.
12. Стреми се към духовното и възвишеното, избягвай дребното и второстепенното.

13. Чети.

14. Обичай.

15. Не бъди злопаметен.

16. Не се напрягай, напрежението е смърт, а отпускането – живот

17. Никога не се обиждай. Обидата е кармична грешка.

18. Ако ревнуваш, включваш програмата за самоунищожение.

19. Завистта причинява болести.

20. Не говори прекалено - бъбривецът е находка за шпионина.

21. Никога не се отчайвай. Отчаянието поражда болест на белите дробове.

Радвай се на живота, той е прекрасен и удивителен,неповторим и скъпоценен!Живей в мир!

image

Кармата – вселенската система за справедливост

Законът, според които всеки си получава заслуженото

Какво всъщност е карма? Дали е карма, когато сте се сетила за стар приятел и той изненадващо ви е звъннал, като че ли е прочел мислите ви? Или карма е да срещнете любовта на живота си на място, което по принцип нито вие, нито половинката ви посещавате?

В действителност, нито един от тези сценарии не може да бъде директно отнесен към кармата, въпреки че много хора погрешно биха помислили точно обратното. Карма е нещо съвсем различно от съвпадение, съдба или късмет - тя е непогрешимата система за справедливост на Вселената. Принципът на карма е "Каквото повикало, това се обадило" или с други думи, човек получава това, което дава. Според кармата, няма нищо случайно - напротив, тя е базирана на това, което човек съзнателно мисли, казва или върши. Законите на карма постулират, че миналите действия определят настоящия живот и оформят бъдещето. Затова карма е процес, тя се генерира постоянно, което означава, че действията ни днес или който и да било ден, директно влияят на утрешния ни живот.

Кармата е наречена "естествен закон", което означава, че нашите действия предизвикват еднакво количество "награда" или "наказание", независимо дали някой, освен нас самите, ма може да ви служи като ясен и практичен морален критерий, който може да използвате в ежедневието си. Например, когато се настроите негативно към някого, се замислете как тези мисли влияят отрицателно - както върху вас самите, така и върху целия свят. Вместо да потънете в негативизъм и недоволство, може би ще предпочетете да се настроите по-позитивно и конструктивно, защото така ще сте по-полезни на себе си и другите.

Принципът на карма е като златното правило на християнския морал: Отнасяй се с другите така, както би желал те да се отнасят с теб. И също както в християнството, силата да творим добро е в нашата собствена власт и свободната воля да избираме.

Ето и характеристиките на кармичния профил:

Благородство
Карма не е само това, което мислите, казвате или вършите, тя е също и намеренията, скрити зад мислите, думите и делата. Да извършите нещо добро, за да впечатлите другите или за да се облагодетелствате лично, няма да направи кармата ви по-добра. Ако търсите аналог с християнството, той е в Евангелие от Матей (6:1-4):

"1. Гледайте да не проявявате своята праведност пред човеците, за да ви видят; инак, няма да имате награда при Небесния ваш Отец.

2. И тъй, кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерните по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците. Истина ви казвам: те вече получават своята награда.

3. А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната.

4. Та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве."

Прошка
Много хора погрешно смятат, че прошката е нещо пасивно. В действителност, в прошката се съдържа огромна духовна активност и сила, мобилизация на най-доброто у човек. Прошката не е просто еднократен и символичен акт, при който „се приемат или поднасят извинения" от или на някого, а всеобщ и вседействен акт, който се разпростира върху всичко окръжаващо. В християнската етика прошката е издигната на пиедестал.

Състрадание
Не е достатъчно да се демонстрира състрадание, когато ситуацията го изисква, с изразяване на съболезнование или съчувствие. Трябва наистина да можете да почувствате емоциите зад действията си. Когато успеете да съпреживеете дълбочината на човешкото страдание, ще можете пълноценно да се свържете с другите и да подсилите кармата.

Цялата история на християнството е история на състраданието, породено от любовта: Бог, Който толкова обикна света, че му предаде своя единороден Син, а Той, от своя страна, пое върху Себе Си греховете на човечеството и умря за неговото спасение.

Грижа
Понякога грижата за друго човешко същество, дори и за най-близките хора, се възприема като задължение, нещо, което се очаква от вас да направите.

Това отношение може в един момент да се превърне в негодувание, дори омраза. Ако усетите подобно чувство, спрете и отделете време да потърсите в себе си чистия извор на състраданието, нежността и любовта.

Десетте ключа за постигане на щастие Написана на : 2009-09-17 15:04:03
Десетте ключа за постигане на щастие

1. ТЯЛОТО ТИ Е МЪДРО

 - В тялото ти е заложена безпогрешна система за избор на правилните за теб неща;- Преди да вземеш поредното решение, вслушай се в сигналите, които тялото ти изпраща;- Ако ти отговори с физически или емоционален дискомфорт - внимавай;
- Ако ти отговори с радост и задоволство - решението е правилно.

2. ЖИВЕЙ НА МИГА- Единственото, което наистина имаш, е настоящият миг;- И миналото, и бъдещето са извън твоята власт;- Насочи вниманието си към своето СЕГА, усети го с цялата му пълнота. Мигът е такъв, какъвто е. Винаги, когато се противопоставяш на мига, ти се противопоставяш на цялата Вселена;

3. ПОДАРИ СИ ТИШИНА - Помълчи и послушай вътрешния си глас;

- Вместо да се луташ в умуване, довери се на интуицията си. Ти си най-важният в този свят - подари си време и тишина, за да чуеш себе си.

 4. НЕ РОБУВАЙ НА ДРУГИТЕ- Отърси се от потребността да получаваш одобрението на другите;- Ти не зависиш от ничие одобрение.

5. ТИ ЗАВИСИШ САМО ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ИЗБОР- Единствено ти избираш чувствата и отношението си към хората и ситуациите. По различно време един и същ факт може да ти изглежда тъжен или смешен. Фактите не се променят; променя се твоето отношение към тях.

 6. СВЕТЪТ Е ОГЛЕДАЛО- Ти мразиш или да обичаш у другите само онова, което обичаш или мразиш у себе си;

- Ти привличаш в живота си хората и ситуациите, от които имаш нужда, за да научиш определен урок;
- Когато реагираш с гняв или избираш насилието, ти обръщаш гнева и насилието срещу себе си. Каквото даваш, това и получаваш. Не бъди жесток със себе си. Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб

 7. НЕ СЪДИ-Отърви се от вроденото си желание да съдиш другите за това, че са различни от теб. Приемай ги такива, каквито са, и ще се изненадаш от самия себе си, защото ще се почувстваш олекнал, освободен, извисен и просветлен.

 8. ТИ СИ ХРАМ-Не тъпчи тялото си с отрови: нито чрез храната, водата и въздуха, нито чрез собствените си емоции. Помни, че Бог живее в теб и пази чист Неговия храм.

 9. НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ДА ОБИЧАШ-Страхът е в основата на твоето нещастие и на твоята болест. Страхът може да бъде победен само с любов. Изпълни се с любов и няма да остане място за страха. Изпълни се с любов и няма да остане място за болестта. Прости на другите, прости на себе си и ще бъдеш свободен.

 10. БЪДИ ТАКЪВ, КАКЪВТО СИ-Ти възприемаш този свят в собственото си съзнание. Чудесно е, че се грижиш за околната среда, защото почиствайки я от отпадъци, ти почистваш майката Земя, от която си жива част. Но не забравяй да почистиш токсините от своите човешки мисли.

                                                                                                          Дийпак Чопра

ЗДРАВЕ:Какви са признаците на здравият човек

Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце. За да придобие човек тия качества, трябва да има знание. Всеки има дух, душа, сърце и ум, но не всеки е могъл да ги развие - да развие такива качества у себе си, които да го направят здрав.


Здравето има отношение не само към физическия свят, но и към сърдечния и умствения свят. То е резултат на действието на висшите закони, т.е. на законите на разумния свят. Да бъдеш здрав, това значи да си в хармония с Първата Причина на нещата, с ближния си и със себе си.
Който иска да има цветущо здраве, непременно трябва да е свързан с Бога, да има един непрекъснат приток в себе си от Божествена енергия.
Човек може да бъде физически здрав, да има разположение да хапне и пийне добре, но духовно може да не е здрав, да няма разположение да направи някакво добро. Като прави добро човек се храни духовно. Ако няма разположение да прави добро, това показва, че е духовно болен. Да бъде човек духовно здрав, това подразбира здрави и устойчиви чувства.
Здравето зависи от съзнанието на човека. Мирът, здравето, мощта, добрите чувства и всички сили, които съществуват в човека, произтичат от неговото съзнание. Който живее в областта на съзнанието, и без пари в джоба си е спокоен, той от нищо не се плаши, а концентрира мисълта си към възвишения свят.
Хората мислят, че каквато и храна да употребяват, както и да мислят и да чувстват, могат да бъдат здрави. Това е невъзможно. Здравето е свързано с чистите мисли и чувства, с чистата и доброкачествена храна.
Здравето е вътрешен процес. Ако организмът не е здрав отвътре, каквито и благоприятни външни условия да има, той не може да ги използва. Какво е нужно, за да бъде здрав? Да определи отношението си първо към Бога, после към своята душа и най-после към ближния си. Ако тези отношения са правилни, човек ще бъде здрав.
Силата и здравето не идват от външната храна. Бог храни човека отвътре и му дава сила и живот да работи, да решава задачите си. Който много яде, много плаща.
Здравето е резултат на правилна обмяна на енергиите в организма на човека, от една страна, както и на правилна обмяна между душите, от друга страна. Дойде ли някаква болест, тя е нарушение.на закона за правилната обмяна.
За да поддържа хармонията на своя организъм, човек трябва да храни мозъка си със светли чувства, сърцето си - с чисти чувства, дробовете си - с чист въздух и стомаха си - с чиста здравословна храна.
Който иска да бъде здрав, трябва да увеличи количеството на любовта и енергията в себе си. Възприемайте повече енергия от Слънцето, ако искате да сте жизнерадостни. Радвайте се на изгряващото слънце, ако искате да продължите живота си.
Законът за чистотата е един от основните закони на Битието. От него зависи здравословното състояние на всички и хигиената на душата. Всички заразни болести се дължат на нечистотата. Както съществуват микроби във физическия свят, така съществуват микроби в духовния и в умствения свят.
Здрав човек наричаме този, у когото всеки орган има свой определен тон и свои определени вибрации. Щом всички органи у човека действат правилно, от тяхната дейност се произвеждат приятни и хармонични тонове. Ако дейността на човешките органи е правилна и създава музика, човек може да се нарече напълно здрав. При това всеки музикален тон има и свой определен цвят.
Какви са признаците, по които се познава здравият човек? Когато човек е здрав по тяло, по сърце и по ум, от него излизат три ухания. Здравото тяло издава особено приятно ухание. Възвишените чувства издават друг вид ухание. Щом едно от трите ухания отсъства, човек е болен в известно отношение.
Истински здрав е онзи, който от сутрин до вечер е подвижен, лек, готов за работа. Той не знае какво е болест, не се оплаква от нищо, готов е да помага на всички.
По какво се познава здравият човек? Когато здравият човек погледне вечер или денем към небето, той веднага се чувства весел, радостен, благодари за всичко, което има. Който не може да се зарадва, като погледне към небето и не благодари за всичко, което му е дадено, той е болен човек.
Мнозина ме питат защо трябва да бъде човек добър. Много просто. Човек трябва да е добър, за да бъде здрав. Доброто, добродетелта е първото условие за здравето на човека.
Който има силна воля, той е здрав човек. Неговата кръв е чиста; ръцете, краката, гръбнакът му са здрави. Здравото тяло е резултат на силна, разумна воля.
На първо място здравето зависи от мисълта на човека. Като знае законите на мисълта и правилно ги прилага, човек е здрав.
На физическия свят човек трябва да пази нормалната топлина на организма си. От нея зависи здравето му. В духовния свят той трябва да пази вътрешния огън, да не го загасва. Той е наречен „свещен огън".
За да гори свещеният огън постоянно, това зависи от правилното кръвообращение, от правилните мисли, чувства и постъпки на човека. Петър Дънов

Кабала на рождената дата Написана на : 2009-09-15 13:21:21
Кабала на рождената дата

Кабала ( kabbalah ) е едно от най-древните мистични учения, което търси връзката между очевидно житейското и “предначертаното”, т.е. рамките, в които всеки човек, въпреки волята и развитите си качества е затворен.

Чрез силата на числата, кабала разгадава съдбата на всеки отделен индивид. Знаменитият метод се гради на числото 142857, което притежава космическата хармония. Умножено с 2 дава число със същите цифри, но разместени – 142857 х 2 = 285714. За да разберете и Вие дали звездите ви покровителстват и какво ви е отредено от орисниците, то направете следните елементарни математически преобразувания. Напишете годината, месеца и деня на вашето раждане. Например, ако сте родени на 18 април 1968 год., то ще получите цифрата 1968418.

Към това число прибавете кабалистичното:

1968418 + 142857 = 2111275

От числото премахнете нулата и повтарящите се цифри. В нашия случай се получава 75. Сега съберете останалите цифри: 7+5=12. Ако числото е над 12 още веднъж съберете цифрите. А ето и самото тълкувание на тайнствената кабала за вашата съдба.
1. Родени сте под щастлива звезда и имате щастието да градите живота си според собствената си воля, а не по стечение на ситуацията. Вашето житейско правило: “Щастието е като здравето – ако не го забелязваш, значи го имаш.”
2. Вашият характер е труден, пълен с противоположности и обърканата ви душевна нагласа може да се отърси от несигурността си единствено, ако си набележите строго определена цел, т.е. не трябва и да си помисляте да раздвоявате усилията си в няколко начинания. Пътят ви към добър живот е усиления труд за осъществяването му. Съдбата ви съветва: “Посейте постъпка и ще пожънете навик; посейте навик и ще пожънете характер; посейте характер, ще пожънете съдба.”
3. Вие сте галеник на съдбата и трудно бихте почувствали, че животът не е само пъстроцветен декор на сцена, а и низ от житейски несгоди. Съдбата ви предупреждава: “Няма рози без бодли.”
4. За съжаление, колкото и да ласкаете “късмета” си, той все бяга от вас. Щастието винаги остава на една ръка разстояние от вас, но прекрасно е, че вие въпреки това сте върл оптимист. За вас е успокоението, че старините ви ще са белязани от щастлива звезда. Житейската ви утеха е: “Ако не можеш да заповядаш на света, заповядай поне на себе си.”
5. Вашата съдба е борбата. Вие постигате всичко с много воля, устременост и хъс и почти винаги успявате. За съжаление щастието ви спохожда единствено в една посока. Иначе (най-вече в личен план) изживявате несгодите сам. Съдбата препоръчва: “Запознайте се с голямото нещо, докато е още малко.”
6. Ако не беше твърде бунтарската ви природа и постоянната ви мнителност, бихте могли да осъществите благосклонните виждания на орисниците за съдбата си, но буйността и необуздания характер определено не са от положителните качества, които биха допринесли за това. Съдбата за Вас: “Човек се лъже почти винаги, когато иска да постъпва хитро във всичко.”
7. Съдбата ви гали рядко, но когато спусне птичето на късмета над вас, внимавайте да не го изтървете, защото иначе житейския ви път е осеян от изпитания и лекомислени грешки, с които вие очевидно не можете да се справите сам, но когато съдбата ви се усмихне, тя го прави доста щедро. Вашият девиз: “Да знаеш да чакаш, е велико средство за успех.”
8. Вие не сте роден под нещастна звезда, но правите сами живота си труден. Бързите настроения, невъзможността да се справите сам със себе си, ви тласка към крайни мерки. Чувството, че сте изигран, неразбран и отритнат от обществото, заради трудния си нрав и инат, напълно заслужено ви отрежда място в ранглистата на вечно оплакващите се от живота, а всъщност (ако се огледате, ще видите, че с малко воля и усмивка) нещата са даже изцяло под ваш контрол. Вашият съдбовен шанс: “Онези, които се оплакват от съдбата, имат повече причини да се оплакват само от себе си.”
9. На вас единствено не ви достига кураж и увереност в собствените ви възможности и това е причината да бяга успехът от вас. Изживявате се като песимист, но нямате основания да се оплаквате от липса на възможности за реализация и реален шанс за достигане на високи лични и професионални успехи. Следвайте стриктно: “Не падайте духом; не успееш ли, започни отново”.
.0. Честито! Вие не само сте родени под щастлива звезда, но и притежавате идеална нагласа за живота и знаете как да постигнете заветните цели. Внимавайте само да не си набележите твърде висока бариера! Пътят ви в живота: “Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай никому”.
.1. Вие сте от малцината, които с малко труд и ясни цели постигат комфорта, за който мечтаят. Помислете обаче, дали не може да продължите с по-висши цели, отколкото да се задоволявате с вече постигнатото, защото на вас не ви липсва нито късмет, нито възможности. Помнете: “Леността се движи тъй бавно, и бедността я настига много лесно.”
.2. Твърде много сте заети с чуждото щастие и не забелязвате, че вашето едва мъждука. Имате шанса да разгорите пламъка, но в характера ви за съжаление присъства колебанието и нерешителността и все изчаквате удобен момент, който понякога или ще ви подмине, или вие ще забравите да видите. Вашата грешка: “Никое щастие не е тъй голямо, както е голям страха.”

Страница 1 от 3
 1-50 от 124  |   1  2  3  >>