Sibir
Блогът на Кристиан
Кристиан
Кристиан, 74
« sibir.bg

За зодиите на компютърните вируси…и още нещо..

ОВЕН
Този опасен вирус действа адски бързо и безпардонно. Създава множество *.INI и *.ЕХЕ файлове след което започва неуморно и многократно да рестартира компютъра за да ги изпълни. Понякога може да се вдигне пушек от прегряването.

ТЕЛЕЦ
Много интересен вирус. Незабавно създава BACK-UP файлове на всичкo по важнo коeто намери по харда. Създава и предупредително съобщение, което ти казва, че няма да ти позволи да изтриеш който и да било файл или информация от такъв…. Често пуска музика …

БЛИЗНАЦИ
Изключително интелигентен вирус. Незабавно отваря всичкия комуникационен софтуер, логва се в интернет, влиза в няколко нюзгрупи , започва да чати с няколко човека едновременно и за капак използва браузера за да търси клюки и жълта информация касаеща известни личности. Ако набара някоя електронна книга веднага започва даунлоуд!
Не се опитвай да го изтриеш, защото не е сам – има двойник…

РАК
Вируса се включва винаги, когато в хард диска се появят нови COOCKIE-та. Веднага се запознава с тях и ги скрива на сигурно място, където няма да можеш да ги изтриеш…

ЛЪВ
Много ексцентричен вирус. Първо се представя като за целта използва някоя програма за презентации, Медия плейър или фотобраузър. Може да включи Windows Media и да изръмжи. След това се заема с другите вируси като се опитва да ги изтрие или прогони така че да му се отвори свободно пространство за бъдещата империя…

ДЕВА
Що годе полезен вирус, но лошото е че не те пита, а съвсем сам започва да анализира информацията и файловете, с които си задръстил диска. След известно време започва да изтрива всички файлчета, които не си отварял от 6 седмици, в които има неясна информация и след като приключиш работа, веднага започва да ти дефрагментира харда. През целия ден извежда на екрана дразнещи съобщения и критики….

ВЕЗНИ

Първо претърсва цялата система за да открие евентуални конфликтни програми. Ако намери такива се опитва да измисли нещо от което и двете да останат доволни и да спрат враждата помежду си. Няколко пъти на ден преглежда инсталирания софтуер и търси в интернет нови версии или ъпгрейди за него. Винаги те пита какво да прави от тук на сетне и се извинява за досадното си присъствие.

СКОРПИОН
Записва всяка информация за местата които посещаваш в мрежата. Ако чатиш с някой, пак той ще се заеме да разбере кой е този насреща и какви намерения има. Понякога сам се включва и се рови в сайтовете на ФБР, ЦРУ, КГБ, МИ-6 и МОСАД. Обича и еротичните сайтове, като редовно даунлоудва по някоя и друга шармантна снимка…

СТРЕЛЕЦ
Незабавно започва да изследва хард диска за програми със истински Сорс код. Тези които не са с такъв веднага биват изобличени и безмилостно изтрити. Чат пат напомня за себе си, като извежда някое весело съобщение или виц от собствена база данни. Запълва папката FAVORITES с уеб адреси на туристически фирми.

КОЗИРОГ
Непрекъснато следи какво правиш с компютъра и ако установи че си губиш времето с безполезни работи, (какъвто е случая в настоящия момент :)) веднага те подканя да се захванеш с работата си. Изтрива всички игри и други подобни програми, които служат за забавления.

ВОДОЛЕЙ
Без да губи време, помита и изтрива всички стари програми , след което започва да търси нови версии в интернет. Създава безжична връзка с някой FTP сървър и започва да даунлоудва всичко, което е ново, авангардно и оригинално. От време на време те подканя да се включиш към някой клуб и да обмениш идеи с другите хора.

РИБИ
Издирва всички бъгове и поправя системата. Програмите, които не работят нормално или карат компютъра да страда, биват излекувани или направо изтрити. Работи в резидентен режим и се опитва да обедини кода на всичкия инсталиран софтуер в един единствен универсален стринг.

АГАТОН - ЗА МЪДРОСТТА - Карел Чапек Написана на : 2011-07-13 15:03:16

Академиците на Беотия[1] поканиха атинския философ Агатон да им прочете лекция за философията. Въпреки че не беше блестящ оратор, Агатон прие поканата, за да допринесе според силите си за пропагандирането на философията, която, според думите на историка, „изглеждаше в упадък“. В определения ден той пристигна в Беотия, но за лекцията беше още рано; затова Агатон излезе на разходка в околностите на града и в лятната привечер се любуваше на полета на лястовиците над атинските покриви. Когато удари осем часът, той отиде в лекционната зала, но я намери почти празна; само пет-шестима души седяха на пейките. Агатон седна край катедрата и реши да почака малко, докато се съберат повече слушатели; той разгъна свитъка, на който беше написана лекцията му, и потъна в четене.

Тоя свитък съдържаше всички основни въпроси на философията; започваше с теорията на познанието, даваше се в него дефиниция на истината, подлагаха се на унищожителна критика погрешните възгледи, тоест всички философии по света с изключение на Агатоновата, и се набелязваха в общи линии висшите идеи. Когато Агатон стигна дотук, той вдигна очи: всичките му слушатели бяха девет на брой. Обзе го гняв и мъка; той удари със свитъка о масата и започна лекцията си така:

 

— Дами и господа, или по-скоро, андрес бойотикой[2], нямам впечатление градът ви да проявява особен интерес към възвишените въпроси на нашия дневен ред. Аз зная, мъже беотийци, в този момент ви занимават повече изборите за местното булѐ[3], а тук няма място за мъдрост, нито дори за разум: изборите са работа на хитреците.

В този миг Агатон се сепна и се позамисли.

— Я чакайте, чакайте — подхвана той отново, — тъкмо в този момент неволно аз казах нещо, за което досега не съм разсъждавал. Аз споменах трите думи: хитрост, разум, мъдрост. Изрекох ги в състояние на гняв. И трите означават някаква способност на интелекта; чувствувам, че те имат съвсем различно значение, но сега трудно бих могъл да кажа по какво се различават. Извинете, аз веднага ще се върна към темата; нека само си поизясня съдържанието на тези три думи.

— Всъщност, ясно е; — продължи той след малко — противоположност на хитростта е глупостта, докато противоположност на разума е лудостта. Но кое противопоставяме ние на мъдростта? Има идеи, господа, които не са нито хитри, тъй като са твърде прости, нито разумни, тъй като напомнят лудостта, и все пак са мъдри. Мъдростта не прилича нито на хитростта, нито на разума.

— Мъже беотийци, в ежедневния си живот ние, както се казва по гръцки, пет пари не даваме за дефинициите на понятията, и все пак много точно ги различаваме. За някого ще кажете, че е хитър крадец; никога обаче няма да го назовете „разумен“ или дори „мъдър крадец“. Ще похвалите шивача си, като изтъкнете, че цените му са разумни, но няма да кажете, че са мъдри. Тук очевидно има някаква разлика, която ви пречи да смесвате думите.

Когато кажете за някого, че е хитър селяк, вие с това очевидно искате да кажете, че умее изгодно да продаде стоката си на пазара; ако кажете, че той е разумен селянин, вие навярно искате да кажете, че той изобщо е добър стопанин; но когато го назовете мъдър селянин, това може би означава, че той живее правилно, че знае много и умее да посъветва хората, като се отнася сериозно и с разбиране към тревогите им.

Или, да кажем, хитрият политик може да не бъде нищо друго освен един шмекер и вредител на републиката; но разумен ще назовеш само този политик, който, достоен за похвала, умее да ръководи делата за обща полза; докато мъдрият политик, господа, сигурно всички чувствувате това, с една дума, такъв човек ние наричаме „баща на отечеството“ или някак подобно; от това се вижда, че мъдростта крие в себе си нещо особено сърдечно.

Когато кажа за някого, че е хитър, аз имам предвид някакво забележително качество; все едно да кажа, че пчелата има жило или че слонът има хобот. Съвсем другояче ще отбележа, че пчелата е трудолюбива или че слонът е извънредно силен; в това вече има известно признание, аз уважавам силата, но не уважавам хобота. Със същата сериозност ще изтъкна за някого, че е разумен. Но кажа ли, че е мъдър, това вече, уважаеми, е друго нещо, то е все едно да кажа, че го обичам. С една дума, хитростта е дар или талант; разумът е предимство или сила, но мъдростта е добродетел.

Сега вече аз зная каква е разликата между тия три думи. Хитростта е обикновено жестока, злонамерена и егоистична; дири да намери слабостта на ближния и съумява да я използува за своя полза; тя води към успех.

Разумът бива жесток към човека, но е справедлив по отношение на целта; търси общата полза; когато открие слабост или изостаналост у ближния, гледа да я отстрани с поучение или дисциплина; води към изправление.

Мъдростта не може да бъде жестока, тъй като тя е самата благосклонност и симпатия; тя вече не търси дори общата полза, тъй като твърде обича хората, за да може да обича някаква по-нататъшна цел; намери ли ближния слаб или жалък, тя му прощава и го обича; води към хармония.

Мъже беотийци, чували ли сте някога определението „мъдър“ да се дава на нещастен човек, или на весел, или на кисел и разочарован? Кажете, защо сме свикнали, в нефилософския живот поне, да наричаме мъдър този човек, у когото има най-малко ненавист и който добре се разбира със света? Повторете за себе си много пъти думата „мъдрост“ и пак я повторете; кажете си тази дума, когато сте радостни или тъжни, когато сте уморени, възмутени и нетърпеливи; ще доловите в нея тъга, но тъга кротка; радост, но радост, повтаряща се постоянно и нежно; умора, но умора, изпълнена с импулси, търпение и безкрайно опрощение; и всичко това, приятели, звучи прелестно и тъжно — такъв е гласът на мъдростта.

Да, мъдростта е някаква особена тъга. Своя разум човекът може да вложи цял в творчеството си, може да го осъществи чрез своя труд. Мъдростта обаче винаги ще остане над всяка творба. Мъдрият човек е като градинарят, който наторява лехата или привързва розата към колчето и при това мисли може би за създателя. Делото му никога няма да обхване, нито ще въплъти мъдростта му. Разумът се проявява в делото, мъдростта в преживяването.

Обаче мъдрите поети и хора на изкуството съумяват да вложат в творбите си и това преживяване; те раздават мъдростта си не чрез дела, а направо чрез преживяването. И в това се състои особената цена на изкуството, и нищо в света не може да се сравни с нея.

Ето, аз съвсем се отклоних от темата. Но какво бих могъл да кажа още? Ако мъдростта е в преживяването, а не в мислите, тогава излишно е да ви чета това, което е написано в свитъка.

Бележки

[1] БЕОТИЯ — област в Средна Гърция, обкръжена от високи планини.

[2] Ανδρεϛ δοιότιϰοι (старогр.) — беотийци, беотийски мъже.

[3] Булѐ (старогр.) — съвещателно тяло в гръцките градове, което било избирано от гръцките граждани за известен период, за да ръководи градските работи.

Край  


http://sersemi.com/books/text/10642.html

"ЖАЖДА" - УНИКАЛНA ТЕАТРAЛНА ПИЕСА Написана на : 2010-10-18 02:36:33
"ЖАЖДА" - УНИКАЛНA ТЕАТРAЛНА ПИЕСА

На 7 и 9 септември в гр. Балчик - ЕРОТИКА, ТРЕПЕТ, СТРАСТИ, ЛЮБОВ, РЕВНОСТ, ПРИЯТЕЛСТВО, ИЗКУШЕНИЕ, ИЗКУПЛЕНИЕ, ПРОНИКНОВЕНИЯ, МЪДРОСТ И УМНИЯ ИЗХОД ОТ ЦЕЛИЯ ТОЗИ ПОРИВ И  БУРИ - СЕРИОЗНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА МИСЛЕЩИТЕ - ВСИЧКО ТОВА В ЕДИН СПЕКТАКЪЛ ВЕЧЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ НА СЦЕНАТА НА МНОГО ТЕАТРИ ПО СВЕТА.

ЗАПОВЯДАЙТЕ СЪС СКЪПИТЕ НА СЪРЦЕТО ВИ ХОРА!!!

 

 

 

Като започне сезона ВИЖТЕ/КЛИКНЕТЕ/  ЕТО ТУК: ПРОГРАМАТА НА МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР - СОФИЯ  /ТОВА Е И ЛИНКЪТ ЗА БИЛЕТИ/. 

 

ТАРАТОР С МОРКОВИ Написана на : 2010-09-06 01:29:54
ТАРАТОР С МОРКОВИ

Когато краставиците започват да стават само огромни семки и се чудиш дали ядеш краставица или сурова тиквичка :) както и през зимата, когато краставиците от парниците са дунапренени, може спокойно да се заменят с настъргани на ситно ренде моркови!!!

Всичко останало си е същото и орехите, и зехтина, и чесъна, и копъра (сол на вкус - нашенска или хималайска - както решите).

Специален Бонус - ако си падате по френските изящности, сложете щипка стрит кимион!!! *

Помощ: Ако на малко дете или възрастна баба с "кастанети" морковите са им твърди, макар и ситно настъргани, може да ги задушите в зехтина за кратко (без запържване) и така да ги включите заедно с останалите съставки. Тогава може да ви потрябва ледът по желание :)  В този вид се усвояват по-пълноценно мастно- разтворимите витамини, които помагат да се абсорбира по-добре калция от киселото мляко - супер за подсилване при остеопороза, счупени кости/крайници и зъби на бременни и родилки или подрастващи.

Да ви е вкуснооо!!!

 

* лит.справка - за кимиона и французите питайте тази дама

http://www.tialoto.bg/recepti-salati/2010/06/03/frenska-salata-s-morkovi-i-kopyr.11046

Мартениците не са амулети! Написана на : 2010-03-01 23:37:24

 

Мартеницата в древността

Е била супер ефективен и екологичен паразитоуловител, а не езически амулет, както ни приказват по телевизията.

 И знам от стари овчари, като сме ходили с лодките по реките, че това работи и за бълхи, и за кърлежи, и за всякакви подобни кръвопиещи гадинки. Понеже един веднъж го питах защо овцете му имат само червени пискюли, а не и бели, за да са като мартенички, а той веднага ми отвърна – «ми те не фащат въшки - не им требе бело...» и седна да ми обясни:

 За кръвопиещите инсекти става супер банкет: в миналото боядисвали мартениците с истинска кръв (кокоша, пилешка или друга според случая), в която слагали стрити изсушени пиявици, за да не се съсири, а да изсъхне естествено. И така всеки ден бълхите (въшките, кърлежите, тахтабите и т.н.) отиват на червеното да се насмучат (няма нужда дори кожата да бодат – като консерва от мЕтро :)), а после се скриват на спокойствие в бялото – като в козинка. Затова са винаги на пискюли, а не топчета, зарчета или масурчета. И затова мартеницата вечерта се подменя и старата се пуска в камината или там както се носи традицията - под камък и на дърво – да го хапнат бръмбарчета или клъвнат птичките.

За който попита «ама наистина ли?», питам на свой ред: «А как може да не действа?!» Кой не знае с каква точност комарите нацелват веничката и отиват първо на детските крачета?  Абсолютно екологично без никакви химикали и отрови!!!

 Както на мухоловките по сладкарниците, понякога са намазвали вътрешно кичурче с петмез или пелте (или престарял конфитюр или мармалад, изостанал от зимата), за да залепнат по-добре (ако някой някога е мил забравено старо такова в някоя съдинка, знае за какво говоря).

... сега ще си прегледате мартениците ли? Smile

Е, купените мартеници надали са правени с истинска кръв, а и вие си имате баня Laughing , но в 14 век не е било така в родата ви, нали .... май и през девет(найст)и също  Laughing (А мартениците са отпреди това!!!)

 Забележете, че това се прави само през сезона, когато вече се е затоплило и се поразмръзяват гадинките (при вас тръгнаха ли вече хлебарките?), а още е студенко и не става за къпане в потока, барата, вира, както ще е удобно през лятото!

И е супер екологично и безвредно прочистване подобно на  хайдушкото пране - трябва да се поучим от фолклора за находчивостта на предците.

За дрешните въшки знам със сигурност от баба ми, че са се проверявали по най-чистите места на ластика на гащите, понеже все на беличкото ходели...

с тия зачестили международни полети аз ще се заоглеждам за всеки случай....

 А задръстените журналисти обявяват мартеницата за "езически амулет". Амулети са наричани и стари арабски рецепти, които някой не разчита, а носи при болния да го излекуват, понеже така ги носел със себе си и арабинът-лечител. Както една баба при рпоучване на терен в Крива бара ми викаше «Сложи си термометъра, чадо – на мен кат съм болна много ми помага!» Могат да обявят така и хурката и вретеното за амулети, като не знаят как се ползват и за какво служат.

Приятно умуване по темата – очаквам мислите Ви! И тук и на лична!

 

Страница 1 от 3
 1-5 от 15  |   1  2  3  >>