Sibir
Блог Энергия Мечты
blogs left blogs right
Энергия
Энергия, 27
« sibir.bg
Балада за комуниста Написана на : 2017-04-03 02:05:53

Разпит

Лято 1946 г.

в памет на моя другар

партизанин Стефан Минев — Антон

 

Колко дена го били —

ни дума, ни вопъл, ни стон,

но устата сгрешила,

сама промълвила — Антон…

 

Своето име им казал,

но седмица после мълчал,

а пък тялото — в язви,

и язвите гнойни текът…

 

— Где са твойте другари?

— той виждал отряда любим

и очите притварял и тръпнел,

но бил несклоним.

 

Побеснял и разгърден,

край него прострелвал агент

— той отвърнал му твърдо:

— Убиецо, стреляй във мен!

 

Те в раните люти

посипали сол като жар —

скърцал с зъби нечуто

и как ли без вик издържал?…

 

И в злоба безсилна

пак били го диви и зли

в страшни мъки се свивал,

но дума не им промълвил…

 

После бавно притихнал

- смутени, учудени в страх,

те го гледали тихо — безмълвен,

но горд, величав.

 

— Не човек, а желязо

— просъскал агентът фашист.

Тихо мъртвия казал:

— Не, комунист!

Емиле, да го духаш още 100 годин Написана на : 2017-03-02 23:25:22

1

Засечен извънземен сигнал Написана на : 2017-02-25 10:08:08

Руският радио телескоп Ратан 600 е прихванал необичаен сигнал на 15 май 2015 г. Сигналът идва от звездата HD 164595, която е на около 95 светлинни години от нас и е подобна на Слънцето. Тя е в съзвездието Херкулес. Специалистите знаят, че звездата има поне една планета, а може би и повече. Характеристиките на сигнала обаче са такива, че освен на извънземен интелект, може да се дължат на радиоинтерференция или на естествено явление. Той е засечен от екип, ръководен от Николай Бурсов. Учените са изпратили кратко описание на откритието си по имейл до проекта SETI, който се занимава с търсене на извънземни. Астрономите отчитат, че е прекалено рано, за да бъде определено естеството му, но едновременно с това той им се струва „достатъчно интересен“, за да бъде наблюдаван постоянно. Сигналът ще бъде обсъден на 67-ия международен астрономически конгрес в Гуадалахара, Мексико, в края на септември. Според специалисти, ако сигналът идва от изотропна антена, която го излъчва във всички посоки, изпращащата го цивилизация трябва да е много по-напреднала от нашата. Ако е в тесен коридор, насочен към Слънчевата система, може да е от цивилизация, подобна на нашата. Американският астрономът Ник Сунцеф напомни, че сигналът е 11-гигахерцов и е в честотите, използвани от военните. Сигналът обаче не е далеч и от това, което се използва за разпространение на сателитна телевизия – например Астра използва подобен сигнал. Телескопът Ратан 600 е позициониран в северен Кавказ и има диаметър от 600 метра. Съоръжението сканира небето още от 1974 г. Новината за мистериозния сигнал се разпространи бързо сред феновете на извънземни, но учените полагат усилия да намалят еуфорията и да охладят страстите. Изчисленията показват например, че ако чужда цивилизация е изпратила сигнала до Земята, то са били необходими повече от 1 милиард вата енергия. Това съответства на около половината енергия на всички електроцентрали на земята взети заедно. Ако сигналът е бил изпратен едновременно във всички посоки, то това би отнело стотици пъти повече енергия от тази, която слънцето праща на земята със слънчевите лъчи.

Източник: интернет

 

1

War games (1983) Военни игри Написана на : 2017-02-24 20:36:23

1


Страна: САЩ

Слоган:  《The only winning move is not to play》

Оценка в Кинопоиск:  7.099

Жанр: фантастика

Оценка в  IMBD:  7.10

Бюджет: $12 000 000

Сбор: $79 567 667

Премиера: 19 май 1983

Зрители: 25,5 млн в САЩ

Намира се в списъка 《1000 филма, които трабва да гледате преди да умрете》

Рейтинг на кинокритиците: 93%

Описание:

На хакера му провървяло, той влязъл в компютърната мрежа на Пентагона и започнал да играе на война без да разбере. Операторите в НОРАД и командването решават, че СССР започва 3 световна война и подготвят ответен удар. Осъзнавайки какво е направил, юношата се опитва да спре играта, но се оказва, че това не е толкова лесно...

 

Човекът, който победил смъртта Написана на : 2017-02-23 23:26:25

Откъс от очерка на журналиста А. Стас за арестуваните във фашисткия концлагер Маутхаузен. Бившият затворник от лагера Василий Родионович Бунелик разказвал на журналиста за живота си там. Той му споделил почти фантастичната, но в същото време реална история за Александър Дмитриевич Морозов - човекът, който победил смъртта.


"Този ден, седемнайсети април, никога няма да забравя. Вечерта, преди края на работата в каменоломната, се появи Бахмайер, заобиколен от охранители. Развълнуван, той ни гледаше някак странно, с усмивка, нещо, което никога преди това не се беше забелязвало у него. Никой от арестуваните не искаше очи в очи да се срещне с него, защото той стреляше  с парабелума си срещу хората просто така. Само за развлечение. На когото му се спре погледът. А сега - усмивка! Ние веднага разбрахме - той е намислил нещо, не се хили за добро. Обиколи, като махаше с ръкавицата си. Спря се. Преводачът веднага се затича към него.  Видяхме, че е същият, който разбира руски.

- Сега ще ви покажа любопитно зрелище - се чу гласът на Бахмайер и в сумрака, който бързо се сгъстяваше в каменоломната, веднага светнаха ярките лъчи на два прожектора. Стана светло като ден.

- Гледайте внимателно! Всички гледайте!

Ние се спогледахме, без да рйзбираме. След минута видяхме. В линията на светлината се появи и се движеше някаква сива маса, някакви сенки, обградени от плътен кордон есесовци. Всички наоколо замряха. На мен и преди ми се е налагало да наблюдавам такива неща, че косите ми се изправяха, но това,  което ставаше в каменоломната , е невъзможно да бъде предадено с думи. Ние всички бяхме изнемощели, но хората, които охранителите бутаха, ни се сториха като изровени от земята мъртъвци. Лъчите на прожекторите сякаш проникваха през техните тела.  Тези хора, изранени, окървавени, полуголи, се движеха бавно и тихо, прегърнати и поддържащи се един друг.  Всеки един от тях по отделно не би могъл да стои на краката си.  Те затова се държаха още, защото бяха заедно, слети като в цяло. От раменете им висяха дрипи. Като се вгледах, видях нашите, съветските гимнастьорки...

-Халт! - като се задушаваше, извика Бахмайер и хората призраци се спряха. Ние ги гледахме ужасени. Лагерниците рядко плачеха. Но тук плачеха мнозина.

Бахмайер се обърна към нас - той се любуваше на собствения си глас, който гърмеше в мъртвата тишина.

-Господа, разрешете да ви представя... Добре ли виждат всички? Моля, приближете се! Още по-близо. Точно така. Известно ли ви е кои хора стоят пред вас? Не се ли досещате? Е, как, вгледайте се по-внимателно. Красиви са, нали? Значи това са същите тези знаменити болшевишки комисари, с които се гор-де-е ро-ди-на-та. - Той се разкикоти, завъртя се на токовете си и пристъпи напред. Без да бърза, няколко пъти протегна ръката си с ръкавицата към дрипите им. Есесовците веднага хванаха тези, които той сочеше.

-В крематориума!

Четири безмълвни фигури, увиснали на ръцете на дузина охранители, изчезнаха от осветената лента. Тях ги повлякоха в лагера, към печките, които димяха между кухнята и банята.

Пленниците мълчаха, ние също.

-Искам да ви попитам - Бахмайер извади от кобура си пистолета и повиши глас - харесваше ли ви да бъдете комисари? Бяхте ли доволни от червените звезди на ръкавите си? Мълчанието е знак за съгласие... Добре! В такъв случай може би ще се намери сред вас поне един, който притежава дар-слово и ще ни каже на глас, че е бил комисар и комунист? Какво? -Началникът си сложи ръката на ухото. - Не чувам! Мълчите ли? Да, сега вие сте забравили даже как се изговаря думата "комунист", разбирам...

Бунелик си затвори очите, пръстите му стиснаха края на стола.

И изведнъж от тълпата от хора, осветени от прожекторите, бавно излезе човек. В синкавата светлина аз виждах неговото лице, тъмно и скулесто. Той се приближи към Бахмайер и не отместваше от него поглед с присвитите си очи. Приближи се почти до него, олюля се, но се задържа на краката си и каза с дрезгав глас, като наблягаше на "о"-тата в думите и ясно изговаряше всяка една:

-Искаш ли да се запознаем? Е, какво, давай. Аз съм Александър Дмитриевич Морозов, член на комунистическата партия и военен болшевик комисар! - Преведи му, мърша такава! Преведи му точно. Аз бях комунист, комунист ще си остана и ще бъда комунист дори след смъртта си. Какво още те интересува фашистко нищожество?

Бунелик вдигна очи към мен.

Случвало ли ви се е някога да чувате тишината такава, сякаш времето е спряло? Аз съм слушал такава тишина. Тя настъпи в онзи миг в каменоломната, само дето изглеждаше, че пращи въздухът, който излизйше от хилядите бели дробове.

Човекът, който се представи за комисар Морозов, все още не откъсваше очи от лицето на Бахмайер. Сред тълпата зад гърба му започна движение. Пленниците се размърдаха и излезе още един, млад, висок човек с пилотка.

- Аз съм Пономарьов, комунист и червен комисар!

След това двама:

Комисар от Червената армия, комунист Федулов! Да повторя ли?

- тихонов, батальонен комисар и естествено комунист! С което се и гордея.

Бахмайер не отстъпи изплашено, не. Той направи само някакви си крачка и половина назад, това беше достатъчно - дори  войниците от охраната разбраха какво се случи. Те мълчаха и със суеверен страх гледаха хората, които един след друг пристъпваха напред, срещу дулата на автоматите, като изричаха с разцепени устни няколко думи, които нарушаваха тишината. Дори на тези касапи в мундири, на тези убийци подействи предизвикателството, което беше хвърлено в лицата им, и то без колебание. Началникът на лагера се огледа, като че търсеше подръжка у есесовците. Той също разбра, че няма как 7а се поправи случилото се. С нищо! Дори да покоси всички, които стоят пред него, да ги изгори или живи да ги закопае в земята. И Бахмайер заговори нечленоразделно, като животно. Той се хвърли в групата на пленниците, която растеше около него, като се опитваше отново да отблъсне хората назад, в тълпата. 

Тогава се чу дрезгавият глас на Морозов:

- Какво беснееш, гад? Смъртта е страшна за страхливците и ти се плашиш от нея ! Не ние, а ти!

Бахмайер много скоро се взе в ръце и каза:

Смелостта е хубаво нещо. Смелите ще бъдат разтреляни последни. Ако направим това сега, ще бъде прекалено голям разкош за вас, господа храбреци!

Оставиха ги в каменоломната. Шейсет и осем човека. Това бяха нашите армейски политически работници, вчерашни представители на районните комитети и на общинските ръководства. Някои от тях бяха по-възрастни и действително носеха комисарски звания. Сред тях имаше и доста млади офицери, завършили политически училища. Те за нас все пак си останаха комисари. Само дето живяха малко.

Веднъж, в деня да някакъв хитлеристки празник, в неделя, есесовците ги подгониха всички към стрелбището, където офицерите  от охраната на лагера тренираха да стрелят. Целият лагер притихна и замря в предчуствие за беда. Скоро наистина започна кошмарът. Струваше ми се, че полудявам. Пред очите ми ставаха такива неща, които бяха страховити дори за условията на Маутхаузен. Комисарите бяха връзвани на стрелбището за стълбове и офицерите есесовци, като се отдръпваха на няколко крачки, изпразваха пистолетите си в тях почти от упор, на групи, като се състезаваха по "точност".

Морозов беше там, на стрелбището, а ръцете му бяха вързани с шнур. През цялото време гледаше своите другари, които гинеха от куршумите. Двама охранители го държаха. Бахмайер трепереше като епилептик и му крещеше: 

-Виждаш ли? Виждаш ли, комунист такъв? - Той презареждаше пистолета, прицелваше се в поредната жертва и яростно викаше: - Този ще застрелям в челото, на следващия продупчвам ушите, а след това гърлото... Наблюдавай, ти, смелият!

Лицето на морозов се вкамени. Чуваха се изтрели, стонове, а фашистите неистово крещяха. Морозов стоеше... Скулите му се открояваха още по рязко, на врата му се издуваха жилите, косите му бавно побеляваха, сякаш се покриваха със скреж, от стиснатите му зъби се стичаше кръв...

Стоя така няколко часа. Парабелумите, валтерите и зауерите непрестанно трещяха. Барутният загар, като не успяваше да се изпари, разяждаше очите. По блоковете арестуваните ридаеха, запушваха си ушите, удряха с юмруци по стените и заключените врати

Накрая останаха четирима комисари - това бяха тези, които първи излязоха от тълпата на пленниците - Морозов, Пономарьов, Федулов и Тихонов.

-Твой ред е! - Бахмайер посочи с пистолет Морозов. - Вържете го за стълба!

Очите на Морозов бяха приковани към лицето на началника на лагера, сякаш искаше да запомни омразната физиономия. Бахмайер изведнъж закрещя пронизително:

-Сведи си главата! Погледни настрани, проклет да бъдеш! Затвори си очите, чуваш ли!

- Страх ли те е? - глухо попита морозов. - Аз все пак ще те накарам да ме гледаш в очите, измет такава! Научил си се да убиваш, а да гледаш направо - не те бива,а? Защо побледня? Нали съм призован. Стреляй!

Три пъти Бахмайер вдигна пистолета и три пъти среща погледа на човека, който го гледа презрително и без страх. По челото на началника на лагера течеше на струйки пот, ръцете му започнаха да треперят. Напъха като сляп пистолета си в кобура, обърна се изведнъж с гръб към Морозов  и излезе от стрелбището, като ускоряваше крачките си. След това почти тичаше прегънат, като се спъваше в камъните. Есесовците намръщено го проследиха с погледи, отпуснаха автоматите и нервно запушиха. След това един от тях се насочи към Морозов и 0ързо започна да развързва кабелите."

Тогава Морозов беше на трийсет години. Служеше като комисар на отделния отряд на десантчиците, които изпълняваха специална задача в тила на немците. По време на поредното проникване в тила на врага бил ранен и в безсъзнание попаднал в плен. Той е родом от Кировска област, от северното селище Има. След този случай Бахмайер остави Александър на мира, а останалите есесовци много се плашеха от него. Те бягаха от него като дявол от тамян и млъкваха, когато той минаваше покрай тях. След паметния епизод на стрелбището немците гледаха Морозов с почти суеверен ужас.

По-късно Александър Морозов участваше в дейността на нелегалната антифашистка организация в Маутхаузен. След освобождението се върна в родината си, в своето селище Има. Там работеше като бригадир на дървосекачите. След войната му се родиха шест дъщери. Ето такава е историята..."

Здравни заведения в НРБ Написана на : 2017-02-22 22:28:22

1

Учебни заведения в НРБ Написана на : 2017-02-22 22:25:49

1

Съобщения и транспорт в НРБ Написана на : 2017-02-22 22:23:12

1

Свине и птици в НРБ Написана на : 2017-02-22 22:20:43

1

Трайни и нетрайни насаждения в НРБ Написана на : 2017-02-22 22:18:15

1

Обща селскостопанска продукция в НРБ Написана на : 2017-02-22 22:15:31

1

1

Заетост на населението в НРБ Написана на : 2017-02-22 22:03:41

1

Степен на образование в Н. Р. България Написана на : 2017-02-22 21:59:24

1

1

Ех Написана на : 2017-02-20 21:30:19

1

... и Канарските не звучи зле! Написана на : 2017-02-20 21:28:05

1

Тц тц тц - хващам по Малдивите Написана на : 2017-02-20 21:25:44

1

Ехееееееее Написана на : 2017-02-20 21:20:46

1

Ама се е нагиздила... Написана на : 2017-02-20 21:17:19

1

Симпатяга Написана на : 2017-02-20 21:14:31

1

Загоряла... Написана на : 2017-02-20 21:12:38

1

Какви рибки Написана на : 2017-02-20 21:02:22

1

Ти водиш Написана на : 2017-02-20 20:59:40

1

Как си изкриви така ръката бе, тц тц тц Написана на : 2017-02-20 20:55:46

1

Слама рижая... Написана на : 2017-02-20 20:50:53

1

Тоз мотор имал и резервна гума... Написана на : 2017-02-20 20:47:59

1

Какво зяпаш? Написана на : 2017-02-20 20:44:14

1

Най - силната фигура е ... Написана на : 2017-02-20 13:26:01

Най - силната фигура в шахмата е пешката.

Автор неизвестен

 

1

 

 

 

За шахмата Написана на : 2017-02-19 21:00:30

В шахмата аз ценя преди всичко логиката.

Т. Петросян

 

1

За шахмата и психологията Написана на : 2017-02-19 20:54:44

30% - 40% от играта на шах е психология, която става излишна при игра с компютър.

 

Ю. Полгар

 

1

За шахматните правила и закони Написана на : 2017-02-19 20:44:32

Най-строгите правила в шахмата се явяват изключенията. 

С. Тартаковер

 

1

За шахматните правила и закони Написана на : 2017-02-19 20:30:10

В игри без правила, правилата трябва да знаеш особено щтателно.

А. Самойленко


Шахматните закони съществуват за да бъдат нарушавани. 

С. Тартаковер


Талантът на играча в шахмата се измерва не със неговото знание на правилата, а със способността да създава изключения от тях.

В. Корчной

 

1

Деветте шахматни закона на Щайниц Написана на : 2017-02-19 20:08:43

1. Бързо развитие на фигурите

2. Голяма подвижност на фигурите

3. Овладяване на центъра

4. Слабо положение на царя

5. Слаби полета

6. По-добро пешечно построение

7. Пешечен превес на дамския фланг

8. Открити линии

9. Преимущество на двата офицера

 

1

Как да победим компютъра на шах Написана на : 2017-02-16 20:29:15

Във ерата на бързоразвизащите се технологии и мощните апарати във един момент човек се изправя срещу компютъра. Такъв момент е играта на шах и едва ли накой вече се удивява от това, че комнютърът с лекота побеждава човек, който добре знае правилата. Въпросът е не само в това, че е нужно знание на правилата, но и метод за надделяване, защото съвременните програми (енджини, движки) съставени от все по-съвършенни алгоритми, играят със силата на гросмайстор, а някои дори надделяват на световния шампион. Тук трябва да ви огорча, защото вълшебен метод няма. Но за щастие машината и програмите имат както силни страни, така и ред слабости. Ето някои от силните и слабите черти на програмите за шах:


1. Компютърът е великолепен тактик - изчислява комбинации, ходове, позиции много бързо и надиграването в открита борба с него е непосилна задача, защото изчислява точно всякакви усложнени варианти.

За да победим компютъра трябва да играем позиционно , т.е. да избягваме усложненията и заплетените ходове ,варианти, трябва да се придържаме към избраната стратегия и да не се впускаме в тактически бурии. Трябва да опростяваме играта разменяйки фигури и да се доберем до ендшпила, където е слабото място на всеки алгоритъм. Шахматните програми играят зле в ендшпил с няколко фигури. Не забравяйте, че компютърът е "алчен" и е готов да приеме почти всяка жертва, ако не забележи нещо нередно.


2. Психологическият и физиологическият фактори не влияят на компютъра.

Трябва да играем със 100% внимание и концентрация.


3.  Компютърът съдържа в себе си огромна база данни - дебютни, игрови и т.н.

- На всяка база данни, ние можем да създадем за себе си по-добра и да се обогатим. Компютърът може и да изчислява бързо, но все още не може да се самообучава, за разлика от нас.

 

1

За стратегията и тактиката Написана на : 2017-02-16 08:36:50

Стратегията изисква размишление, тактиката - проницателен поглед. Макс Еве

1

Моя партия срещу компютъра Написана на : 2017-02-14 18:22:39

15 ход Моя партия срещу компютърна програма на 33% от нейната мощност, завършила с победа за мен (белите).  Въпреки двете сериозни грешки в партията, след жертва на офицера и контраигра на царския фланг успях да измъкна победата като по чудо. Имаше моменти, в които мислех, че губя партията, но и компютъра направи своите слаби ходове, прие жертвата ми и беше матиран красиво. И така, ето я и самата партия: 

Ц - цар

Д - царица

Т - топ

О - офицер

К - кон


1. d4 e6 -   дебют на дамската пешка.

2. c4 Kf6

3. Kc3 Ob4

4. Kf3 d5

5. cxd5 exd5

6. Og5 h6

7. Oh4 c5

8. a3 Oxc3+

9. bxc3 cxd4

10. cxd4 Og4

11. e3 O-O

12. Oe2 Kc6

13. O-O Tc8  -до тук с дебюта и известните предварително ходове. Партията навлиза в мителшпил, фигурите и на двете страни са развити.

14. Тb1? b6 -първа грешка за белите, защото отговора на черните го обезмисля, а и по енергично би било 14. h3  с идея. При така стеклите се обстоятелства, борба на дамския фланг е неизгодна за белите.

15. Ке5  Oxe2 - опит за изостряне на играта от моя страна, който успя, но след който черните фигури стоят по-добре. По удар са и конят и офицерът на линия е. След 15. ... Ке5 16. dxe5    черните губят офицер или кон, но не попаднаха в капана.

16. Де2 g5

17. Кс6 Тс6

18. Оg5 Де7

19. h3 Да3 - груба грешка

20. Дf3 Де7

21. Ое5 Ке4

22. Дf5? Tg6

23. f3?? Kd2 - след това проспиване на вилицата мислех, че съм загубил партията. Единият топ си отиде, но както се оказа в последствие не съвсем...

24. Дg4 Te6

25. h4 f6

26. hxg5 fxe5

27. gxh6+ Цh7

28. Цf2 Txh6

29. Th1 e4

30. Th6+ Цxh6

31. Th1+ Дh4+

32. Th4#

Chemtrails Написана на : 2017-02-09 16:28:43

Chemtrails е явление, което едва ли има човек, който да не е наблюдавал. През деня и през нощта летят самолети и разпръскват химикали. Въпросът е какви и защо? Имайки в предвид, че в САЩ са правени подобни опити с цели градове, това може да са насочени върху хората експерименти или вече доказали своята ефективност въздействия. Друг вариант е, че може да се случва нещо с атмосферата - например засуха. Помним, че миналата година нямаше сняг, а в 2017 вече имаме много и то за пръв път от доста време, та чак и в Сахара падна сняг. Заради въздействието върху населението и възможността това да е оръжие за въздействие върху съзнанието на хората отнасям темата към категория Психотроника. Самата реакция на хората го предопределя, а самото изпускане на газове в атмосферата може да е направено тайно с най-добри намерения, особено ако проблемът е сериозен. Това явление е наблюдавано в целия свят и за него много рядко се говори по телевизията.

 

3.12

СТАРИЗМ Написана на : 2017-01-25 14:44:18

СТАРИЗМ(от англ.star —звез­да) —гиперболизированный в капита­листических странах культ знаменитос­тей, идолов из среды исполнителей эстрадной музыки, актеров, спортсменов. С. составляет неотъемлемый элемент функционированиямассовой культуры. С начала XXв. и особенно в последнее время на Западе усиливаются тенден­ции превращения в «звезд» политиков, обозревателей радио, телевидения и прессы, ведущих различных прог­рамм —энкорменов(от англ.anshor — ставить на якорь, скреплять иman — человек), чья личная популярность держится часто на созданном для них имидже«друга», «отца» семей слуша­телей или зрителей.

 

Словарь Эстетики Беляева, 1989

СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЙ РЕА­ЛИЗМ Написана на : 2017-01-25 13:37:02

СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЙ РЕА­ЛИЗМ—творческий метод социалис­тического иск-ва, зародившийся в на­чале XXв. как отражение объективных процессов развития худож. культуры в эпоху социалистической революции. Ис­торическая практика создала новую действительность (неизвестные до сих пор ситуации, конфликты, драматиче­ские коллизии,нового героя —револю­ционного пролетария),к-раянужда­лась не только в политическом и фило­софском, но и в худож.-эстетическом осмыслении ивоплощедии,потребовала обновления и развития средств класси­ческогореализма. Впервые новый метод худож. творчества нашел воплощение в творчествеГорького,на волне событий первой российской революции (роман «Мать», пьеса «Враги», 1906—07).В со­ветскойлит-реииск-веС. р. занял веду­щее положение на рубеже 20—30-х гг., теоретически еще не осознанный. Само понятие С. р. как выражение ху­дож.-концептуальной специфики нового иск-ва вырабатывалось в ходе бурных дискуссий, напряженных теоретических поисков, в к-рых принимали участиемн.деятели советской худож. культуры. Так, писатели первоначально по-разно­му определяли метод формирующейся социалистическойлит-ры:«пролетар­ский реализм»(Ф.В. Гладков,Ю.Н.Ли-бединский),«тенденциозный реализм»(Маяковский),«монументальный реа­лизм» (А. Н. Толстой), «реализм с социа­листическим содержанием» (В.П.Став-ский).Итогом дискуссий и явилось оп­ределение этого творческого метода социалистического иск-ва как «С. р.». В 1934г. он был закреплен в уставе Союза писателей СССР в виде требо­вания «правдивого, исторически кон­кретного изображения жизни в ее ре­волюционном развитии». Наряду с ме­тодом С. р. в социалистическом иск-ве продолжали существовать и др. творческие методы:критический реа­лизм, романтизм, авангардизм,фанта­стический'реализм. Однако на почве новой революционной действительно­сти они претерпели определенные из­менения и влились в общий поток со­циалистического иск-ва. В теоретиче­ском плане С. р. означает продолже­ние и развитие традиций реализма предшествующих форм, однако в от­личие от последнего он опирается на коммунистический общественно-по­литический и эстетический идеал. Имен­но этим прежде всего и определяется жизнеутверждающий характер, истори­ческий оптимизм социалистического иск-ва. И не случайно С. р. предпола­гает включение в худож. мышление романтики(Романтика революцион­ная) —образной формы историческо­гопредвосхищения в искусстве,мечты, основанной на реальных тенденциях развития действительности. Объясняя изменения в об-ве общественными же, объективными причинами,социалисти ческоеиск-во видит свою задачу в рас­крытии новых человеческих отноше­ний еще в рамках старой социальной формации, их закономерное поступа­тельное развитие в дальнейшем. Судьбыоб-ваи личности выступают в произв. С. р. в тесной взаимосвязи. Присущий С. р. историзм образного мышления(Мышление художественное)способ­ствует объемному изображению эсте­тически многогранного характера (напр., образ Г. Мелехова в романе «Тихий Дон»М.А.Шолохова),худож. раскрытию созидательного потенциала человека, идеи ответственности лич­ности перед историей и единства обще­исторического процесса при всех его «зигзагах» и драматизме: препятствия и поражения на пути прогрессивных сил, наиболее трудные периоды исто­рического развития осмысляются как преодолимые благодаря обнаружению жизнеспособных, здоровых начал в об-ве и человеке, оптимистической в ко­нечном счете устремленности в бу­дущее (произв. М. Горького, А. А. Фа­деева, разработка в советском иск-ве темы Великой Отечественной войны, освещение злоупотреблений периода культа личности и застоя). Историче­ская конкретность обретает в иск-ве С. р. новое качество: время становится «трехмерным», что позволяет художни­ку отражать, говоря словами Горького, «три действительности» (прошлое, на­стоящее и будущее). В совокупности всех отмеченных проявлений историзм С. р. непосредственно смыкается с ком­мунистическойпартийностью в искус­стве.Верность художников этому ле­нинскому принципу мыслится как залог правдивости иск-ва(Правда ху­дожественная),что отнюдь не про­тиворечит проявлению новаторства, а, напротив, нацеливает на творческое отношение к действительности, на худож. постижение ее реальных противоречий и перспектив, побуждает пойти дальше уже добытого и известного как в области содержания,сюжета,так и в поискахизобразительно-выразительных средств. Отсюда многообразиевидов искусства, жанров, стилей,худож. форм. Наряду состИлевойориентацией нажизнеподо- Спенсер Средневековая эстетика биеформы в социалистическомиск-ве многообразно используется и вторичнаяусловность.Маяковский обновил сред­ства поэзии, творчество создателя «эпического театра»Брехтавомн. определило общее лицосценического искусства XXв.,постановочная режис­сура создала поэтический ифило-софско-притчевыйтеатр, кинематограф и т.д.О реальных возможностях для проявления вхудож.творчестве ин­дивидуальных склонностей свидетель­ствует факт плодотворной деятельности таких разных художников, как А.Н.Толстой,М.А.Шолохов, Л.М. Леонов, А. Т. Твардовский,—влит-ре;Станиславский,В. И.Немиро-вич-ДанченкоиВахтангов —в театре;Эйэенштейн, Довженко, Пудовкин,Г. Н. и С. Д. Васильевы —в кино; Д. Д. Шос­такович, С. С. Прокофьев, И. О. Дуна­евский, Д. Б. Кабалевский, А. И. Ха­чатурян —в музыке;П.Д. Корин, В. И. Мухина, А. А. Пластов, М.Сарь-ян —в изобразительном иск-ве. Социа­листическоеиск-вопо своей природе ин­тернационально. Егонародностьне ог­раничивается отражением националь­ных интересов, а воплощает конкретные интересы всего прогрессивного челове­чества. Многонациональное советское иск-во сохраняет и приумножает богат­ства национальных культур.Произв. советских писателей(Ч.Айтматова, В. Быкова, И.Друцэ),работы режис­серов. (Г.Товстоногова,В.Жялакяви-чюса,Т. Абуладзе) и др. художников воспринимаются советскими людьми разных национальностей как явления своей культуры. Будучи исторически открытой системой худож.-правдивого воспроизведения жизни, творческий ме­тод социалистическогоиск-ванаходится в состоянии развития, впитывает в себя и творчески перерабатывает достиже­ния мирового худож. процесса. В иск-ве илит-репоследнего времени, озабочен­ных судьбами всего мира и человека как родового существа, делаются по­пытки воссоздания действительности на основе творческого метода, обога­щенного новыми чертами, базирующе­гося на худож. осмыслении глобальных социально-исторических закономерно- стей и все больше обращающегося к общечеловеческим ценностям (произв. Ч. Айтматова, В. Быкова, Н. Думбадзе, В. Распутина, А. Рыбакова и мн. др.). Познание и худож. открытиесовр.ми­ра, порождающего новые жизненные конфликты, проблемы, человеческие ти­пы, возможно лишь на основе револю­ционно-критического отношения иск-ва и его теории к действительности, спо­собствующего ее обновлению и преоб­разованию в духе гуманистических идеалов. Не случайно поэтому в период перестройки, затронувшей и духовную сферу нашегооб-ва,вновь оживились дискуссии о насущных проблемах теории С. р. Они вызваны закономерной пот­ребностью с совр. позиций подойти к осмыслению 70-летнего пути, пройден­ного советскимиск-вом,пересмотреть неверные, авторитарно-субъективистские оценки, данныенек-рымзначительным явлениям худож. культуры во времена культа личности и застоя, преодолеть несоответствие между худож. практи­кой, реалиями творческого процесса и теоретическим его истолкованием.

Словарь эстетики Беляева, 1989

СОЗНАНИЕ ЭСТЕТИЧЕСКОЕ Написана на : 2017-01-25 13:34:18

СОЗНАНИЕ ЭСТЕТИЧЕСКОЕ— .одна из форм общественного С.,являю­щаяся, как и др. его формы (политичес­кое, правовое, нравственное, религиоз­ное, научное), отражением действитель­ности и ее оценкой с позиций обществен­ного (в данном случае эстетического) идеала. С. э. выступает в качестве родо­вого понятия, обозначающего разно­образие его проявлений, связанных в единую систему,к-раяимеет открытый мозаичный характер, образуемый взаи­мопроникающими и взаимодополняю­щими друг друга его видами (эстетичес­кие чувства, вкус, созерцание, восприятие, суждение, ценности, взгляды, идеал и др.). И вовлеченные в эту систему внеэстетическиеформы С.—истина, сознание нравственного долга, спра­ведливость —могут приобретать эсте­тическое значение. Выявляя специфи­ку С. э.,марксистско-ленинская эсте­тика исходит из общих принципов тео­рии отражения применительно к особой сфереоб-ва —эстетической. Объектом отражения С. э. является «мир челове­ка»(Маркс),т. е. природная и социаль­ная действительность, уже освоенная социально-культурным опытом человека. Эту действительность индивид переводит в эстетический план, по-новому органи­зуя, усиливая и оценивая с т.зр.полноты ее жизненных проявлений и субъектив­ной значимости. Субъектом С. э. явля­етсяоб-вов целом или классы, участву­ющие в духовном производстве. С. э. как форма общественного С. объективиру­ется в ценностных отношениях. Однако реализуются эти отношения, обогащаясь одновременно новыми значениями, только через С. конкретных индивидов и вне индивидуального С. существовать не могут. В свою очередь, персонифици­рованные формы С.—чувства, созерца­ние, восприятие, представления —при­обретают эстетический смысл только в соотнесении с ценностями в сложившей­ся системе эстетических отношений. Так,красотасреднерус.пейзажа, открытая И. И. Левитаном, может быть понята как объективация в его творчестве на­зревших воб-веэстетических потреб­ностей(Потребность эстетическая)и представлений. Значение же эстетиче­ской ценности она приобрела только через С. индивидов,к-рыевосприняли и обогатили ее своим жизненным опы­том. Худож.ценности, не пережитые в эстетических чувствах индивидов, теряют свой смысл. Понятие «С. э.» соотносительно с понятием эстетической деятельности(Деятельность эстетиче­ская),представляя ее духовный, иде­альный план. Сама же деятельность выступает как технологический способ производства и реализации С. э. Фор­мой, наиболее адекватно воспроизводя­щей специфику С. э.,являетсяискус­ство.Виск-веС.художника (замысел, идея),опредмечйваясьв худож.про- изв.,обретает формувнеличностного существования и всеобщую значи­мость. Но как духовное образованиеиск-воможет функционировать (т. е. быть задумано, реализовано и по­нятно) лишь через С. э. Вместе с тем С. э. обладает известной самостоятельностью по отношению к эстетической деятель­ности ииск-ву,спецификой, выделяю­щей его среди др. форм общественного С. Прежде всего С. э. никогда полностью не порывает с обыденным С. (у человека может быть неразвитый, но хороший вкус, опирающийся на его жизненный опыт). Однако от обыденного С.,огра­ниченного практическим интересом, С.э.отличается незаинтересованностью и широтой охвата действительности, включая явления, еще не затронутые общественной практикой, способностью целостного, «завершенного» отражения мира. Обладая высокой степенью обоб­щения, С. э. всегда выступает в кон­кретно-чувственной форме образа, объ­единяющей представления об объекте, дополненные и преобразованные вооб­ражением, его оценку с позиций эстети­ческого идеала и чувство высокого духовного наслаждения. С. э.,будучи формой общественного С.,не только отражает общественное бытие, но и ока­зывает обратное воздействие на его развитие. С. э. способно давать не только правдиво-ценностный образ мира, желаемого или нежелаемого, но и образ-модель «потребного будущего»(Пред­восхищение в искусстве),формирую­щий эмоционально волевую установку индивидов на преобразование действи­тельности.

Словарь эстетики Беляева, 1989

СОЗЕРЦАНИЕ ЭСТЕТИЧЕСКОЕ Написана на : 2017-01-25 13:31:52

СОЗЕРЦАНИЕ ЭСТЕТИЧЕСКОЕ — непосредственно-целостное видение яв­лений действительности под углом зре­ния эстетической установки субъекта(Установка эстетическая).Эта непо­средственность проявляется в том, что субъект сам находит предмет своего С., открывает для себя его эстетическую ценность и получает наслаждение не только от предмета С.,но и от самого процесса, актуализируя в нем свои по­тенциальные эстетические способности(Способность эстетическая).Проблема С.,в т. ч. С.э.,издавна привлекала внимание философии. В идеалистичес­кой философии С. понимается как не­посредственное сверхчувственное усмо­трение истины, добра,красоты(линияПлатона)либо как чувственнаяинтуи­ция,зависящая только от способнос­ти субъекта(Кант).Безусловно, момент интуиции имеет смысл в С. э.,как и в др. Сознание эстетическое Соловьев формах сознания и творческой деятель­ности, но не выявляет полностью его специфики. В домарксистской материа­листической философии С. рассматри­валось как пассивный процесс зеркаль­ного отражения внешних качеств объ­екта. Ограниченность подобного толко­вания вскрыл Маркс,подчеркнув, что предмет берется здесь только в форме объекта, «а не какчеловеческая чув­ственная деятельность, практика,не субъективно» (т. 42,с. 264).Поэтому правомерно трактовать С.э.как специ­фический вид духовной эстетической деятельности, т.е.как активный твор­ческий процесс, когда предмет С. изби­рается субъектом свободно. Хотя он и может быть уже оценен эстетически «чужим» сознанием. Художник В. А.Фаворскийутверждает: «Цветок в сво­ем высшем проявлении—это роза», и мы соглашаемся с этим, вновь и вновь любуясь розой. Но это может быть и совсем незаметный предмет или при­мелькавшееся и потому стершееся явле­ние. И всякий раз субъект С. э. как бы заново открывает для себя их эстетичес­кую ценность. В отличие от направлен­ности изадакностинаучного наблюдения С. э. имеет свободный ассоциативный характер(Ассоциация в искусстве). Оно как бы скользит по поверхности явлений. Но и у него, по выражениюГёте,есть своя глубина и сила. С. э. спо­собно фиксировать высочайшие моменты этих явлений, усматривая в нихсовер­шенствоцелесообразныхпропорций, игру жизненных сил, вершину красоты, предел напряжения страстей, едва уло­вимый миг зарождения нового. Но подобное видение мира требует от субъ­екта большой мыслительной работы. Гёте подчеркивал:«...само мое созерца­ние является мышлением, мое мышле­ние —созерцанием». Активность С. э. проявляется и в том, что субъекту при­ходится каждый раз преодолевать шоры стандартных представлений, религиоз­ных табу и идеологических штампов, мешающих увидеть самобытную сущ­ность предмета, удивиться богатству его проявлений и возможных преобра­зований. В С. э. наш взгляд (слух) не опознает привычные приметы вещей или удобные в обращении замещающие их бирки, а отыскивает неожиданные ра­курсы, в к-рыхприоткрывается потай­ной смысл предмета, его универсальные, хотя, может быть, и хрупкие связи с ми­ром. В процессе С. э. происходит не только познание мира, но и самопозна­ние и самосовершенствование человека,к-рый,вступая с ним в интимные, сугубо личностные отношения, научается вос­принимать вещи и явления действитель­ности не только в силу нужды в них, но также и по мере их собственного вида, т. е. «по законам красоты». С. э. входит в структуру эстетического сознания(Сознание эстетическое)как его базис­ная основа. Оно выступает как необхо­димый исходный уровеньхудож.твор­чества, благодаряк-ромудостигается богатство и соотнесенность худож. образа с действительностью. «Для художника творчество начинается с видения. Видеть —это уже творческий акт, требующий напряжения»,—писалфр.живописец А. Матисс. Но С. э. сох­раняет значение и как самостоятельный вид духовной эстетической деятельности, получивший особое развитие в эстети­ческой культуре ряда стран Востока (Китай, Япония). Формирование спо­собности к С. э.—одна из важнейших задачэстетического воспитания,осо­бенно актуальная в условияхсовр.эко­логической ситуации. На значение С. э. в развитии гармонического человека обращали вниманиеРуссо,Гёте,Ломо­носов,в наше время —М.М.Пришвин, К. Г. Паустовский и др.

Словарь эстетики Беляева, 1989

СОДЕРЖАНИЕ И ФОРМА Написана на : 2017-01-25 13:29:18

СОДЕРЖАНИЕ И ФОРМА в искус­стве.—Один из важнейших законов худож. творчества, необходимое условиехудожественностипроизв. иск-ва —ор­ганическая связьф.худож. произв. с его С. и обусловленность им. Существу­ет и обратная закономерность: С. прояв­ляется только в определенной Ф. Совр. идеалистическая эстетика, отрицающая связь иск-ва с действительностью, тол­кует Ф. как нечто бессодержательное, лишенное реальной основы, сводя тем самымиск-вок области «чистых форм». Марксистско-ленинская эстетика исхо­дит из того, что худож. Ф. есть выраже­ние определенного С.,что С. и ф. неот­делимы друг от друга как в творческом процессе, так и в завершенном произв. Еще раньше эту мысль точно выразилБелинский:«Когда форма есть выраже­ние содержания, она связана с ним так тесно, что отделить ее от содержания, значит уничтожить самое содержание; и наоборот: отделить содержание от формы, значит уничтожить форму». Иными словами, становление худож. Ф., выборизобразительно-выразительных средстви технических приемов зависит от особенностей жизненного материала, положенного в основу произв. иск-ва, и от характера идейно-эстетического осмысления этого материала, т. е.от С. произв. Поиски совершенной худож. Ф. в творческом процессе только тогда ока­зываются плодотворными, когда они связаны со стремлением художника глу­боко, правдиво и впечатляюще отобра­зить определенное жизненное С.Замы­селможет остаться нереализованным, если художник не найдет для него выра­зительной Ф.,и наоборот: интересные находки авторавобласти ф. окажутся бессмысленными, малозначащими, если они носят самоцельный характер. Пре­вращение Ф. худож. произв. в самоцель ведет к разрушению худож. образа, по­тереиск-вомпознавательного и воспи­тательного значения. Единство С. и ф. обусловливает органическую целост­ность, эстетическую ценность худож. произв.,ибопрекрасноев иск-ве есть правда жизни, выраженная в совершен­ной худож. Ф. Единство С. и ф. выра­жается в том, что данному, конкретному С. соответствует данная, конкретная Ф., вк-ройоно выражен^(напр., написан­ные на одну и ту же тему «Поднятая целина»М.А.Шолохова,«Бруски» Ф. И. Панферова, «СтранаМуравия» А. Т. Твардовского —произв. глубоко оригинальные, разные и по С. и по ф.). ^Органическая слитность С. и ф. являет­сянеобходимым условием эстетического наслаждения, получаемого от произв. иск-ва. Однако единство С. и ф. худож. произв. означает не абсолютное тожде­ство, а лишь определенную степень взаимного соответствия. Выяснение и оценка идейного С. произв. иск-ва'и одновременно установление соответ­ствия или несоответствия ему худож. Ф. достигаются путем их идейно-эстетичес­кого анализа. Степень соответствия Ф. и С. в иск-ве зависит от верности идеипризв.,мировоззрения, одаренности и мастерства художника. В творческой практике несоответствие, разрыв Ф. и С. произв. выступает в двух планах. Во-первых, когда общественно значимое С.,актуальная тема и идея не получают в произв. яркого худож. воплощения. Это ведет к иллюстративности и схематизму, снижению воздействующейсилы иск-ва, а иногда и к дискредитации темы и идеипроизжПо меткому наблюдению А.Н.Толстого, «понять, освоить поли­тически еще не значит освоить художни­чески. Очень часто художническое осво­ение отстает от современности или охва­тывает ее по поверхности, внешне и да­же в том случае, когда художник поли­тическиутоиткак будто на должной высоте»^"Во-вторых, когда неполноцен­ное С. выражается в интересной ф. Не всегда идейная ущербность сочетается с худож. беспомощностью и серостью. Нередки случаи, когда талантливые художники, воплощая в произв. оши­бочные и даже реакционные идеи, смогли наделить эти произв. худож. достоин­ствами и тем самым привлечь внимание определенного круга читателей,зрите-лей^напр.,произв.Д.С. Мережков­ского) .(Умение раскрыть достоинства и недостатки произв. иск-ва с т.зр.един­ства его С. и ф.—важнейшее требова­ние, предъявляемоемарксистско-лрнин-скойэстетикой к худож. критике./Выс­тупая против проявлений мировоззрен­ческой всеядности и эстетической серости, Коммунистическая партия ориентирует мастеров советского иск-ва илит-рына высокохудожественное отображение действительности в единстве С. и ф.

 

Словарь эстетики Беляева, 1989

СИНЕСТЕЗИЯ Написана на : 2017-01-25 13:25:06

СИНЕСТЕЗИЯ(от греч.synaisthe-sis —соощущение) —термин, обозна­чающий в психологии межчувственную связь; в лингвистике —языковые уни­версалии, фиксирующие эту связь сло­весно (напр.,«блестящий звук», «теп­лый цвет»);в поэтике —тропы и фигу­ры, основанные на межчувственных пе­реносах (напр., поэтический образ К. Бальмонта: «флейты звукзорево-голубой,звук литавр торжествующе-алый»);в музыковедении —зрительные образы при восприятии звуков (такие образы рождаются, напр., при восприя­тии произв. К. Дебюсси,Н.А.Римского-Корсакова,А. Н. Скрябина, О.Мессиа-на).При расширительной трактовке С. иногда называют взаимовлияние зри­тельных и слуховыхиск-в,полагая при этом существование своего родасине-стезическихих жанров и видов (про­граммная музыка,светомузыка,творче­ствоМ.К.Чюрлёниса,Кандинского). В гносеологическом плане, будучи меж­чувственной ассоциацией, т. е. систем­ным признаком человеческой чувствен­ности, С. отражает целостные свойства самой действительности. Способность к С. относится к проявлениям«сущност-ныхсил» человека, культивируемым в сфере его социальной практики, прежде всего в иск-ве. Способствуя освоению в конкретно-чувственной форме закоди­рованного в объекте восприятия значе­ния, С. представляет собой неотъемле­мый компонент худож. (образного, не­вербального) мышления(Мышление художественное).С. участвует в фор­мировании худож. образа, в процессах взаимовлияния исинтеза искусств.Ее действием объясняется универсальность худож. пространства-времени(Прост­ранство и время в искусстве),возмож- ностьсохранения родовых функций иск-ва при видовой его дифференциации. Развитие способностей(синестезическо-гофонда культуры) к С. в каждую эпо­ху отвечает глубине межвидовых связей иск-ва и, соответственно, уровню слож­ности синтеза вслухозрительныхиск-вах,являя собой один из показателейпрогресса в искусстве,в повышении степени целостности чувственного осво­ения мира. Наиболее активен интерес к С. при становлении новыхвидов ис­кусства,использующих технические средства аудиовизуальной коммуника­ции(киноискусство, телевидениеи, очевиднее всего, светомузыка).

Словарь эстетики Беляева, 1989

СИМВОЛИЗМ Написана на : 2017-01-25 13:22:59

СИМВОЛИЗМ(фр.symbolisme.от греч.symbolon —знак, символ) —худож. течение и философско-эстетиче­ская концепция конца XIXв.—нач.XXв. Зародившись как литературное направление во Франции 60—70-х гг.(Ш.Бодлер, П.Верлен,А.Рембо, С.Маллармеи др.), позднее перерос вобщеевроп.культурное явление, захва­тивтеатр, живопись, музыку(писатели и драматургиМ.Метерлинк,С. Георге, Г.Гауптман,Г.Гофмансталь.О.Уайльд, художники П.ПювидеШаванн,А.Бё-клин,Э.Мунк,М. К.Чюрлёнис,ком­позитор А.Н.Скрябин и др.). В Рос­сии С. возник в 90-е гг. (Н. М. Минский,Д.С. Мережковский, В. Я.Брю-сов,К. Д. Бальмонт,Ф.К. Сологуб,3.Н.Гиппиус),в нач. века получил воплощение в творчествеБлока, Белого, Вяч.И. Иванова, И. Ф.Анненского, Ю.Балтрушайтиса и др. Символисты своеобразно выразили мироощущение эпохи кризиса буржуазногооб-ва,кри­зиса жизни, культуры, мысли, слова, как говорил Белый.Натурализмуиреализ­мувиск-ве,позитивизму и материализму в философии они противопоставили свою поэтику иэстетику,вк-рыхакцентируется дуализм реального и идеально­го (таинственного),противополагание социального и личностного (индивиду­ального). Непомерно сближая духовно-нравственное в человеке с религиозным, считая гл. в худож. творчестве бессоз­нательное, интуитивное, С. чаще всего обращается к идеям романтиков(Романтизм), прерафаэлитови мистиков, к учениямПлатона, Канта, Шопенгауэ-ра, Ницше,Э.Гартмана,Соловьева. Исходя из постулата, что всякоеиск-во символично, осн. проблемой эстетики символисты считают проблемусимвола, т.е.того, что, по их мнению, связывает эмпирическое, земное, с мирами иными, с глубинами души и духа, с вечным. Фр. поэт Ж.Мореас,к-рый ввел термин «С.»,в«Манифесте символизма» (1886) утверждал, что символическая поэзия выражает прежде всего «изначальные идеи», она —враг «объективного описа­ния». Символический образмногосмыс-лен,неопределенен,он знаменует суще­ствование «области тайного» (Малларме), «невидимых и роковых сил» (Ме­терлинк) .Посколькумузыкалучше др.иск-впередает оттенки и полутона, не­посредственно говорит о запредельном, худож. символ музыкален по. своему характеру. Вот почему С. требует от поэ­зии «музыки прежде всего» (Верлен). Взгляд на символ как на образ, способ­ный не только выражать различные соответствия объектов и явлений, но пре­жде всего передавать «переживаемое содержание сознания» (Белый), вел к тому, что впроизв.символистов пред­метно-реальная символика тесно пере­плеталась с импрессионистическими приемами. Творческий метод С. с его ассоциативностью, иносказанием, осо­бой ролью контекста вомн.способство­вал обновлению и расширению худож. сознания. Ведущую роль в познании и худож. творчестве С. отводилинтуиции, отождествляемой с мистическим прозре­нием, откровением, экстазом. Хотя С. присущи черты мироощущениядекадентства(индивидуализм и пессимизм, аристократическийэзотеризм,мисти­цизм иэсхатологизм),он в то же время жаждет новизны, предчувствует переме­ны, активно неприемлетбуржуазную действительность, враждебнуюиск-ву, духовно-нравственным идеалам. Поэтому мн. символисты отстаивали идею самоценностииск-ва,его независимости и ухода от социальных задач, понимали его как чисто худож. явление: «Искусство ничего не выражает, кроме самого себя», оно выше и первичнее жизни, к-рая сама подражает ему(Уайльд); С.«хотел быть чвсегдабыл только искусством»(Брюсов).Однако не все представители С. разделялиподобную т.зр.Мн. видели в иск-ве вообще, в С. особенно, нечто большее: средство морального воздействия на людей, магическую силу преображения жизни (Г. Ибсен, Сологуб, Рембо) и даже цельное миросозерцание, жизнедеятельность, призванную обновитьоб-во(Бе­лый, Вяч. Иванов, Блок, Г.Чулкови др.). Отсюда новый взгляд на личностьхудожника,дляк-роготворчество,иск-вои собственная жизнь —едино суть. В обосновании С. как миропонимания и деятельности рус. символисты опира­лись на философско-эстетические идеиДостоевскогои Соловьева. Вслед за последним они говорят, напр., о соединениииск-ваи религии, о теургии (религиозном делании), о преображенииоб-вана религиозных началах: свой идеал видят в преодолении распада коллективных форм общения, в создании коллективной символики, «обновленно­го соборного духа», т.е.какой-то разновидности религиозного сообщества. Эстетика ихудож.практика С. оказали значительное влияние на развитие иск-ва XXв.,более всего насюрреализмиэкспрессионизм.Творчество таких крупнейших представителей С.,как Бодлер,Верлен,Рембо,Э.Верхарн,Брюсов, Блок, выходит за пределы собственно символистской эстетики (его именуют иногда гуманистическим С.).Заключая в себе реалистические и демократические тенденции, оно несомненно является достижением худож. культуры концаXIX —нач. XXв.

 

Словарь эстетики Беляева, 1989

СЕНТИМЕНТАЛИЗМ Написана на : 2017-01-25 13:20:23

СЕНТИМЕНТАЛИЗМ(отфр.senti­ment —чувство) —худож. течение взападноевроп.,амер. и рус.лит-ре,изо­бразительном искусствеимузыке,сло- жившеесяв конце эпохи Просвещения(Просвещения эстетика).Идейные предпосылки С.—разочарование в по­зитивной роли цивилизации, сомнения в самой возможности «царства разума», декларируемого идеологами Просвеще­ния. В Англии, в связи с опережающим развитием буржуазных отношений, черты С. обнаруживаются уже в 30— 40-х гг. XVIIIв. (С.Ричардсон, Л. Стерн, О.Голдсмит,Т. Дж.Смол-летт,Дж.Рейнольдс,Т.Гейнсборо); во Франции —в период подготовки и особенно после поражения буржуазной революции(Руссо, Дидро,Ж. Б. Грез, Ж. О.Фрагонар).Рус. С. опосредство­ванно отразил наступление внутрипо­литической реакции и разочарованность в результатах фр. буржуазной револю­ции. С. противопоставил разуму культ чувства, отводя ему главенствующую роль в познании и творчестве. В этом смысле кредо С. точно передают слова Руссо: «Разум может ошибаться, чувст­во—никогда». Эстетические принципы С. не нашли законченного и целостного выражения в теории; не выработал он и собственного творческого метода, про­являясь в иск-ве как особое умонастрое­ние: меланхолическая мечтательность, склонность к уединенным размышле­ниям, чувствительность. Обращаясь к картинам природы и «естественной» жизни поселян, художники обнаружи­вают тамгармонию,простоту и чистоту нравов, противопоставляя эти качества испорченности цивилизованного об-ва. Будучи одним из течений в рамках позд­него Просвещения, С.,в сущности, не противоречит др. худож. направлениям той эпохи:классицизму,просветитель­скомуреализму,раннемуромантизму. С классицизмом С. сближает утвержде­ние должного как существующего, ра­ционализм худож. мышления, хотя ха­рактер утверждаемого С. эстетического идеала —антитеза действенной, герои­ческой, ориентированной на антич­ность образности классицизма. Стилис­тика С. тяготеет к динамичным формамбарокко.С просветительским реализмом его сближает интерес к «простой» нату­ре, искренность переживаний, стремле­ние к естественности выражения. Рус. С. родствен просветительскому реализ­му в обращении к темам народной жиз­ни и национальной истории (Карамзин). В исторической перспективе С.—пред­шественник романтизма, его первая ис­торическая фаза. Родство с романтиз­мом проявляется в перенесении внима­ния на индивидуальное состояние духа, интерес к сложным характерам, измен­чивым переживаниям. Истоки иск-ва приверженцы С.,как и романтики, ищут не в культуре и разуме, а в стихий­но-творческих силах природы, носите­лемк-рыхвыступает поэт-художник.

Словарь эстетики Беляева, 1989

Шах и мат, компютърче!!! Написана на : 2017-01-22 18:23:52

1

 

2

 

3

 

5

 

5

 

6

 

7

Данте Алигиери Написана на : 2017-01-22 02:05:21

Следвай своя път, а хората нека говорят каквото им е угодно. ДАНТЕ

Страница 1 от 22
 1-50 от 1061  |   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>