Sibir
image
blogs left blogs right
Dari
Dari, 62
« sibir.bg
Узунджовската църква Написана на : 2016-11-27 13:36:18


Узунджовската църква – приказка за най-голямата селска църква
Посетете най-голямата селска църква в България и научете тайните от нейното минало.

image

От църква в джамия и от джамия в църква

Имало едно време... една църква в българското село Узунджово, която постоянно преправяли от едно нещо в друго. Издигнали я преди много години върху основите на тракийско светилище, но след това я разрушили и я превърнали в джамия. Станала част от огромен, по думите на османския пътешественик Евлия Челеби „приличен на крепост“ кервансарай, чийто централен вход е все още запазен. В началото на 20-ти век храмът върнал първоначалното си предназначение и станал най-голямата селска църква в България.

image

Посетите ли днес църквата "Успение на Пресвета Богородица" в хасковското село Узунджово, ще се убедите, че християнството и ислямът могат да съществуват напълно хармонично – в украсата на храма има елементи и от двата периода.

Запалете свещ. Поседнете. Огледайте се. Освен Божие място, църквата е и паметник на културата, чиято история си заслужава да се знае (впрочем донякъде напомня на превратната съдба на Света София в Истанбул).

image

Защо Узунджово е било сред най-прочутите села в Османската империя

В миналото селото е било известно нашир и надлъж. В него всяка година през септември се провеждал Узунджовският панаир: най-големият панаир на територията на Османската империя, който събирал търговци от близки и далечни земи. За да си представите колко важна роля е играло Узунджово, достатъчно е да знаете, че то е било със статут на кадилък (околия) и е разполагало с няколко хана, бани, джамия, павилиони, имарет (религиозно училище). Самият кервансарай, от който е била част църквата, е имал 80 огнища, 350 стаи, мраморен фонтан и хамам, славел се е със своите уютност и внушителност. В двора му е имало часовникова кула с четири циферблата с арабски цифри.

image

Иконостасът

Иконостасът на Узунджовската църква е единствения в България (а и в света), в който има надписи на глаголица. Азбуката, създадена от българите да пренесе в нови земи Божието слово, е представена като глаголичната клетва: “Аз буки веди глаголи добро ест живете дзело земли иже како люди мъйслите наш он покой ръци слово твръдо” ("Помни буквите научи се да говориш добре е да стъпваш здраво на земята защото както вие хората вярно мислите Той е нашата опора изговаряй словото с твърдост":). Иконостасът внушава уважение и с размерите си, които го нареждат сред трите най-големи в страната.

Чудотворната икона на Богородица

image

Узунджовската църква пази и една от чудотворните икони на Богородица. Тук хиляди вярващи търсят помощ от Пресветата Божия майка - особено на храмовия празник – 15 август, Успение Богородично.

Историята продължава

През 2007 г. храмът е възстановен основно. Обновени са всички икони и стенописи. На прозорците са поставени изящни витражи, изобразяващи сцени от живота на Божията майка.

При реставрацията са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които за съжаление все още не са точно датирани.

Има нещо любопитно, което можете да проверите и сами - храмът се отличава с неповторима акустика – високият и ниският говор се чуват с почти еднаква сила. В Рилския манастир това се постига с гърнета, умишлено зазидани в четирите ъгъла на храма. В Узунджовската църква акустиката се постига чрез специфичната форма на свода и стените, наподобяващи камбана, и от разпределението на прозорците
.

 

image

София Написана на : 2016-09-17 11:38:48


image


Со̀фия (от „Света София“ (на гръцки: Αγία Σοφία) "Премъдрост Божия" е столицата и най-големият град в България. Тя е 12-ят по големина град в Европейския съюз. Населението ѝ към 01.02.2011г. наброява 1 270 284 души, което представлява 17.26% от населението на страната.
Разположена е в централната част на Западна България, в Софийската котловина, заобиколена от планината Витоша на юг, планината Люлин на запад и Стара планина на север.

image

Тя е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България.

image

Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи.

image

София носи името на късноантичната катедрала на града „Света София“ (Премъдрост Божия). Това се допълва от всенародната почит към светата мъченица София, майка на трите свети мъченици – Вяра, Надежда и Любов

image

На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.Те се вписват в модерния европейски вид на града с множеството новопостроени съвременни сгради и паметници.

image

Девизът на столицата е „Расте, но не старее“.

 

image

Лом Написана на : 2016-09-17 11:28:32image

Лом е град в област Монтана, Северозападна България. Разположен е по поречието на река Дунав, при вливането в нея на река Лом.
Град Лом е разположен в близост до устието на едноименната река Лом, на левия ѝ бряг. Развитието му като голям речен пристанищен център, втори по значение за България след Русе, се определя от това, че е най-близкото пристанище до столицата.

image

Отстои на 162 км северно от София, на 56 км югоизточно от Видин, на 49 км северно от Монтана и на 42 км западно от Козлодуй. Лом е административен и стопански център на едноименната община Лом. Населението на града към края на 2009 година е 24 300 жители

image

Основан е още от траките с името Артанес. След тях римляните нарекли крепостта и града Алмус, откъдето идва името на днешния град и река Лом. Лом е бил значима крепост във владенията на Видинското деспотство и по-късно Видинското царство.

image

Родени в Лом

Симеон Пиронков (p. 1927-2000), композитор
Андрей Андреев (p. 1943), лекар
Емил Андреев (р. 1956), писател
Александър Белев (?-1944), политик
Йордан Гаврилов (р. 1904-1997), професор, основател на Детската музикална школа в Лом
Игор Дамянов (р. 1953), политик
Марион Колева (р. 1956), журналистка
Боян Смилов (1885-1947), политик
Чавдар Чакъров (1977-2005), художник
Венелин Матеев , фотограф
Александър Чирков (р. 1938), кардиохирург
Владимир Шкодров (р. 1930), астроном
Яна Язова (1912-1974), писателка
Александър Райчев , Композитор
Мариян Огнянов- 1988,футболист
Михаил Лазаров - български революционер от ВМОРО
Теди Александрова (р. 1990), фолк-певица

Image result for лом

Костинброд Написана на : 2016-09-17 11:20:01

 


Image result for костинброд снимки


Костинброд е град разположен в Западна България, софийска област в близост до градовете Сливница и Божурище. Градът е административен център.
Градът се намира на около 6 километра северозападно от гр. София в Софийската котловина. През него минават две реки — в северната част река Блато, а в южната — река Белица, притоци на река Искър.

image

Според преданията град Костинброд е основан от човек на име Коста, който много отдавна се заселил до брода през р. Белица (сега при влизането в града от посока София). Там направил крайпътна кръчма, като мястото станало любимо за много търговци, пристигащи в столицата. Хората започнали за по-кратко да го наричат Костинброд, вместо „на брода при Коста“. Постепенно е било създадено село Костинброд. Днес центърът на тогавашното селце се намира на изток от Ломски път. Съвсем на близо се намира също и Шияковският манастир, където Васил Левски е основал революционен комитет.

image

През годините на социализма идеята за Костинброд е била да се превърне в голям град. Затова селцето било обединено със съседните села Шияковци и Маслово (днес квартали на града). Хората от балканските села в района също се заселили в новия град. И до днес, тръгвайки на запад от Ломски път, отклонявайки се при кръстовище „Белица“ в посока на кварталите „Шияковци“ и „Маслово“, трябва да се изминат около 4 километра по шосе, на което от двете страни има по няколко реда къщи.

Image result for костинброд снимки

Квартал „Маслово“ заема северозападната част на града, между квартал „Шияковци“ и с. Петърч. Има стадион и язовир.
Костинброд е известен с минералните си води още от римско време. Южно от него в покрайнините му е минавал древен римски път за Константинопол. В местността Изворо, срещу днешния завод на Кока-Кола, е имало римска баня, чиито останки личат и до днес

image

Личности родени в Костинброд

Георги Гълов - журналист и писател, председател на Бирената Партия на България
Дани Милев - композитор и музикант
Людмил Мирков - журналист и собственик на Рекламна Агенция "Очи"
Христо Попов - български театрален актьор и режисьор
Виолета Гюлмезова - естрадна певица, съпруга на Красимир Гюлмезов, с когото пее заедно в дует "Шик" и групите Стил и Домино.
Илияна Малинова Йотова - евродепутат от квотата на БСП.
Емил Младенов - спортист
Азис -фолкпевец
Михаил Дюзев - радиоводещ в "Дарик Радио"
Бонка Найденова-"детето чудо",естрадна певица,позната с песните "Робинзон Крузо" и "Ринги ринги рае"
Павел Павлов - Състезател по борба,
Росен Крумов - футболист - ПФК Левски (София), ПФК Славия (София) и др.
Йордан Цветанов - инженер, създател на първият български трактор

image

 

ПОЗНАВАТЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ? Написана на : 2016-07-03 18:51:41Маршрут из най-живописните родопски селаimageЛещен, Ковачевица и Долен са архитектурни резервати. А щом държавата се е погрижила да ги съхрани във вида им отпреди сто години, си заслужава да ги посетите. И наистина, в мига, в който стъпите по наклонените им улички и видите разхвърляните по стръмното къщи, ще забравите за всичко останало. Всичко, наистина.imageВ Лещен, Ковачевица и Долен времето сякаш е прекарало в сън последните 100 години. Тук ще опитате истинска храна - сиренето има вкус на сирене, доматът - на домат, а ракията се произвежда ако не в съседната къща, то в някое от близките села.imageАко идвате от София, минете през Благоевград и Гоце Делчев и продължете към Лещен, Ковачевица и накрая Долен. Ако идвате от Пловдив, редът е обратен. И в трите села има къщи за гости в традиционен стил, където ще ви посрещнат с усмивка и ще ви изпратят като приятели.


imageНа закуска ще ви приготвят пържени филийки или палачинки с домашно сладко от ягоди и можете да се насладите на чаша родопски мурсалски чай, докато утрото се разбужда с жужене на пчели и звън от чановете на излизащите на паша стада.

В Лещен се разходете по тесните улици, край старите каменни огради и поръбени със саксии первази на прозорците. За панорама на селото се качете нависоко. Седнете и в кръчмата за вкусен обяд.


image


В Ковачевица не пропускайте да видите реставрираното килийно училище и да слезете в ниското, където улиците се вият като конец.


imageПреди да влезете в Долен пък, спрете, за да се полюбувате на гледката от зашеметяваща височина и криволичещия път, по който сте дошли дотукimage. Разходете из частта на селото със старите къщи, като непременно се отбиете в църквата, където ще видите изящни стенописи (вдясно от входа ще видите дявола и негови сподвижници), както и цветен дървен таван.image

Страница 1 от 4
 1-5 от 17  |   1  2  3  4  >>