Sibir
image
blogs left blogs right
Dari
Dari, 61
« sibir.bg
Честит празник-Благовещение ! Написана на : 2017-03-25 02:31:10


ДОБРО УТРО!!!!
ДНЕС ВИ ЖЕЛАЯ УСМИВКИ,ТОПЛИНА,ЛЮБОВ!!!!!
Нека винаги благи вести достигат до ВАШИЯ дом!


image

На 25 март се празнува Благовещение
Честит празник на всички!
Нека днес във всеки един дом влезе
най - малко една блага вест,
която да направи денят ви хубав и необикновен!


image


Честито Благовещение,  приятели! :) Само благи вести да ви стигат! :)Благовещение

image

Старите хора казват, че пролетта идва на Благовец, когато долитат лястовиците и закукат кукувиците.
Преданието разказва как небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел-вестител Гавраил и и съобщил, че ще роди Божи син.
“Радвай се благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Свети ще ...слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.”
Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, от където се поставя началото на нашето спасение. Празникът е известен още като “половин Великден”. Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват “Радвай се благодатна, Господ е с тебе!”. Облича се нова дреха и на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник. Бабите казват, че дойде ли Благовец, хората се хващат за зелено. Приготвя се супа от прясна коприва и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини.
Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.

 

image
На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните. На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, зъми и гущери, днеска е Благовец”.
25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.


image

Честит празник на всички!

image


Днес е Благовещение! На този ден празнуват  Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела, Гавраила

image


Хванете се за зелено, Благовец е

imageКолкото променливо и непостоянно да е времето през месец март, пролетта е вече тук, и всички мисли и надежди на дедите ни са били под знака на очакваното пробуждане на природата. Същото е и с нас в днешни дни.

На този ден всички християни величаят паметното събитие: ангелът Господен възвестява на Дева Мария, че именно тя е отредена да стане майка на Спасителя.

В календара на православната църква Благовещение е утвърден като празник през VII век.

В нашия народен календар го наричат Благовец. Българинът вярва, че събудената природа се приготвя да посрещне лятото. Започват да се връщат прелетните птици, и първи от тях са лястовичките – завръщат се те от юдейските земи и с радостно чуруликане съобщават „благата вест“ за предстоящото зачатие на Спасителя.

Днес за нас обредните практики на Благовец са преди всичко богат извор на знания за митични вярвания, поверия и притчи, обогатили традиционната българска култура. Но за дедите ни Благовец бил
голям празник, „половин Великден“

на който „дори и птичката гнездо не вие“.


image

Това обаче не им пречело да почистят основно домовете и дворовете, а събраният боклук да запалят – с вярата в пречистващата сила на огъня. Затова и разрешавали на децата и младежите да го прескачат, за здраве.

Според народното поверие на Благовец кукувицата, също като лястовицата, разнасяла „благата вест“. И било добра поличба човек да има в себе си желязна пара. И щом чуе кукувицата, здраво да я стисне в ръка. Тогава ще се радва на „желязно здраве и джобът му ще се пълни през годината“.

Още един обичай се спазвал на Благовец: завързвало се възелче на забрадка, коланче или връвчица, която трябвало да се носи през цялата година, та да предпазва от уроки и „лоши очи“.

image

От корена на името Благовец (благо – сладко) произлязъл и обичаят да се посади дърво на този ден, защото плодовете му ще бъдат много сладки. А пчеларите да отворят кошерите и пуснат пчелите, да събират сладък мед.

Много характерно за празника е обредното
гонене на влечугите

защото според поверието и змиите, и гущерите се събуждат от този ден. След като свършели с почистването, жените тропали с тенджери и капаци, викайки: „Бягайте, змии и гущери, че Благовец ще ви затисне.“

Вярвало се още, че на този ден и най-силната отрова губи силата си и дори главата на убитата змия можела да се превърне в омайно биле. Затова на Благовец знахарките правели капани и в тях ловели подгонените змии. Убивали ги и в главите им слагали семена от босилек. После ги заравяли в земята и когато босилекът избуел и цъфнел, събирали малките бледовиолетови цветчета и с тях правели магии за „омайна любов“. Кожата на влечугото одирали, изсушавали и стривали, а след това я ползвали при направата на лековити „благи“ мехлеми.

На Благовец бабите пробивали ушите на внучките си, за да ги окичат с обеци и вярвали, че не ги боли, защото около тях кръжат невидимите небесни сили от свитата на архангел Гавраил.

Благовещение обикновено съвпада с
Великите пости

На него обаче, наред с постните храни, православният канон разрешава да се сложи на трапезата риба, зехтин и да се пие вино.

И на този ден, както на всички тачени празници, се събира родът. Слагала се богата, макар и постна трапеза. Задължителна била обредната питка и рибата, защото се вярвало, че за здраве „поне с кокал от риба трябва да си почешеш зъбите“. Стопанките месели и лучник, а на трапезата не липсвали и кашата от прясна коприва, салата от лук и вече набол джоджен и магданоз.

image

От незапомнено време е останала и приказката „дойде ли Благовец, хващаме се за зелено“. Поникнали са първите ядливи растения и ще има храна за семейството. Преди да седнат на софрата, домакинята отчупвала голям крайщник от питата и го оставяла пред прага, за домашния дух – покровителя на къщата.

Иманярите пък, водени от значението на „благо" в смисъл на „богатство“ и „имане“, се впускали
в търсене на заровени съкровища

Вярвало се, че в нощта срещу Благовещение от небитието идват духовете на умрели, които приживе са укрили голямо съкровище. При това точно на мястото, където са го заровили.

Духовете се появявали във вид на светла струя или мержелеещ се дим. И в същата нощ иманярите, които знаели землищата със заровени ценности, но не били сигурни за точното място, обикаляли района и чакали знак. За да предразположат духа, те носели прясна пита и шарена сол, а в лявата ръка – сребърна пара.

image

На Благовещение според народните вярвания се завръщат и самодивите. Дедите ни им приписват свръхестествени качества: те били невидими, чувал се само гласът им и живеели на край света. По нашите земи
самодивите идвали, когато всичко се раззеленява

Заселвали се във високите планини, край „неначенати“ езера, извори и реки, в клоните на високи дървета. Ако някой отсечел такова дърво, то не горяло, а колата, която го превозвала – до три дни се чупела.

На Благовещение самодивите играели хоро на росна поляна, а утъпканата трева там повече не растяла. Който ги зърнел, се разболявал от самодивска болест – толкова красиви и грациозни били. Болните можели да се надяват на лек, ако преспят на самодивска поляна, край самодивски извор и се измият с „мълчана вода“ от самодивския кладенец.

Тези приказни митични същества са възпети в приказки, легенди и в много народни песни.


imageМлад Стоян пасъл телците си

на самодивското хорище:
Самодивите издебна
та им роклите открадна.

И трите му се молели

да им върне дрехите.

Третата, Марийка, го попитала:
Ти да не сакаш, Стояне,
самодива жена да водиш;
самодива дом не бере,
нито ти деца отглежда.

Но Стоят останал глух

за предупреждението ѝ.
Че я у тях си заведе,
с други я дрехи облече
и за нея се ожени.

След три години Марийка

„мъжка му рожба добила“.

 

https://img-fotki.yandex.ru/get/3809/65387414.907/0_15567b_1432cb27_orig

На кръщенето на бебето

измолила Стоян да ѝ върне

самодивските дрехи.

Той ѝ се доверил.
Сам се Стоян излъга,
кат му е рожба добила,
не ще за назад помисли;
че ѝ роклята извади,
извади, та ѝ подаде.

 

 


И Марийка се развъртя,
че из куминя изхвръкна,
че на къщата кацнала,
самодивски си засвири,
че на Стояна думаше:

Нали те реках, Стояне
самодива дом не домува!

Плеснала ръце, плеснала
и е високо хвръкнала,
и е далеко отишла
у пусти гори зелени,
на самодивски селища,
при моминския кладенец.

Там се Марийка окъпа,
моминството си повърна,
че у мамини си отиде...

От Благовец до 29 август, когато според църковния календар се чества отсичането на главата на Йоан Предтеча, а народът ни го нарича Секновение, самодивите вилнеят на земята, след което се прибират на край света до следващата пролет.


зз55.png

Преди да си тръгнат, пускат отвлечените от тях овчари. Знайно е, че тези свръхестествени същества много обичали музиката, затова напролет, като си харесали някой пастир, който свири хубаво на кавал, го омагьосвали и го водели със себе си до Секновение.

Дора Ангелова

35 (450x102, 53Kb)


 

ДНЕС - БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ ! Написана на : 2017-03-20 13:20:55

 

 


Днес цял свят празнуваме Международния ден на щастието

 

 

image


ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието


image

 

 

Топ 10 на нещата, които правят хората щастливи според настоящото проучване:

0_3f811_d7b8a3af_S (11x11, 1Kb)

1. Намирането на забравена дребна банкнота (57 процента)
2. Полагането на морно тяло в подредено легло (51 процента)
3. Времето, прекарано с близките (51 процента)
4. Прегръдката от любим човек (50 процента)
5. Получаването на онлайн поръчка (44 процента)
6. Страхотният секс (42 процента)
7. Гледането на хубав филм (41 процента)
8. Разходката в парка (37 процента)
9. Четенето на хубава книга (33 процента)
10. Произнасянето от децата на думичките "Обичам те" (30 процента).

 

 

image

 

Румънските деца са най-щастливи в Европа


image


10 простички неща, които щастливите хора винаги правят


0_3f811_d7b8a3af_S (11x11, 1Kb)

1. Щастливите хора не се опитват да се харесат на всички – основно защото не им пука дали са харесвани или не

2. Те правят нещата, защото искат, а не защото вярват, че така трябва

3. Обичат приятелите си, но не разчитат на тях

4. Когато ги попитате какво правят, те не ви казват своята работна титла

5. Когато ги попитате къде живеят, те ще ви отговорят „В момента...“

6. Те имат свои собствени философии, своя религия, която са създали и според която живеят

7. Те приемат своята собсвена преходност

8. Светът е тяхна игрална площадка, а те са диригентите

9. Живеят в настоящето, но мечтаят за бъдещето

10. Те не се опитват да променят останалите. Вместо това се научават как да се справят с тях адекватно

 

image

image

ЧЕСТИТА ПЪРВА ПРОЛЕТ ! Написана на : 2017-03-20 12:14:31

 

 image

ДОБЪР ♥ ДЕН

https://img-fotki.yandex.ru/get/26292/37009792.2bf/0_c57f1_fff3483b_orig

ЖЕЛАЯ ВИ ♥ ПРЕКРАСЕН ДЕН

0_a12c2_113e6837_GIForig.gif

Да го посрещнем с усмивка и малко пролетно настроение!imageВъпреки че Баба Марта упорито продължава да се мръщи и фучи навън, въпреки плахите й опити да се усмихне, непостоянният й характер хич няма да попречи на пролетното настроение да разцъфти в сърцата ни в пълния си блясък и феерия. Пролет е...http://li-web.ru/

 Една птичка подсказа ми...това....image

Птица на дървото чурулика...
Орачът нивата оре...
семена засява...и се надява...
Слънце топлина раздава...
Облак после ще се спре...
надежда ще даде...

 

https://img-fotki.yandex.ru/get/38431/185674849.5c/0_140130_4e3b9552_orig

реката песента запява...
зеленее горската дъбрава...
поляната ухае на трева...
и красота дарява от безбройни семена...

imageДошла е просто...Пролетта.
Отминала е вече зимата студена...
вълнение превзема...човешката вселена...
Любов сърцето и обзема...
любов и доброта...

https://img-fotki.yandex.ru/get/26352/37009792.2bf/0_c57fc_15859fa6_orig

https://img-fotki.yandex.ru/get/6603/23869276.68/0_90ecd_72a3cfa3_orig

 

 

 

 


да я споделя иска със света.
Та тъй природата със нази прави...
студена белота...
живот и тупкащи сърца...

 

http://li-web.ru/


летен благодат и топлина...
есен пълна с плодове.
Картини постоянно ни рисува...
детето кара да бодува.
А децата мирни не стоят...


image

сетивата включват иии почват да творят.
Един писеца хваща и листа...
друг пък бялото платно...

 

22.png28.png


други просто си посяда...
под някое дърво...
на всеки що минава...
пожелава му добро.

image


Та тъй природата добра...
се грижи безрезервно за своите деца...
а те забързани на нейде...
все препускат по света.image

Пламен Ботев

 

http://li-web.ru/Пролетта дойде!

Навсякъде на нарциси ухае,
зюмбюли галят с нежния си цвят,
а птички чуруликат до безкрай
във този нежен кръговрат.


image


Навън е пролет топла и красива,
обагря тя света със шарки
и чувства се природата щастлива,
а птичките са нейните другарки.imageСлавейчета сладко чуруликат,
навсякъде се носи аромат
и щастие на бързи струи блика
във приказния пролетен свят.imageПоля от нарциси и зюмбюли
красиво стелят се навред, тъй дивни,
и щъркелите веч сте чули
да тракат весело във хор, красиви.

 

animashki-pticy-424.gifimage

Ева Димитрова


image

 


Добре дошла

Излез и погледни
какви прекрасни дни!
Сред клони разцъфтели
са птиците запели.

 

image

 


                      И всеки млад листец,

и всеки бял цветец
към слънцето нагоре
е чашчица разтворил!

0_6d56c_1f54727e_S.gif

 

https://img-fotki.yandex.ru/get/69681/37009792.2c0/0_c5824_86f8c81d_orig

По градове, села
добре си ин дошла,
зелена, свежа, росна,
ти, пролет цветоносна!

0_6d56c_1f54727e_S.gifЕлисавета Багряна

https://img-fotki.yandex.ru/get/26292/37009792.2bf/0_c57f1_fff3483b_orig


Пролетта... Тя е зовът на природата за живот, тя е надеждата за едно ново начало...


http://img1.imagehousing.com/1/a1661a444987226bb7ecca306eabc7b3.gifТя идва да ти каже "усмихни се"
Пепи Урдова

Тя идва да ти каже “усмихни се”
и подканя те за нов живот.
Смело заявява “промени се”,
че щастието ти не е порок.
Но не със думи ти го казва,
а с магичните си сили
най-открито ти показва
радостта къде се крие.


 

Тя изпълва ти сърцето
с любов най-чиста, съкровена
и възвръща по лицето
красотата от забвение.

 

23.png

 

 

imageimageimageimageimageimage


Тя изпълва ти душата
с аромата на цветя
и забравяш за краката,
че поникват ти крила.


Нарциссы


Тя света разхубавява –
разпръсква багри най-различни
и на облаците забранява
да са мрачни, безлични.

 

image


Тя идва, казвайки ти: “Усмихни се,
аз съм пролет, нося ти надежда.
За мечтите истински бори се
и главата си недей да свеждаш!”Пролет!

Надежди в полет!
Усмивки по лицата,
доброта в сърцата.
Мир, любов и светлина!


https://img-fotki.yandex.ru/get/39073/259275559.a74/0_1688b8_5feb91cf_orig

animashki-pticy-380.gif

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК МИЛИ ДАМИ !!! Написана на : 2017-03-08 03:06:23


8 март
Честит 8 март, дами!
Бъдете нежни, красиви,
вдъхновени и прекрасни - бъдете себе си!
Нека имате много слънце,
усмивки, споделени мигове
и красива магия във всеки следващ ден!


цветя

89066172_0_82cf4_84396040_XS.gifЛъчезарни, позитивни, обичани и даващи обич.

Такива са прекрасните жени.

Бъдете все такива за да бъдем горди, че сме покрай вас.image
Бъдете обичани и дарявайте любов.

Бъдете истински жени, майки и съпруги.

Честит 8 март и дано всеки разбере

колко красиво нещо е да бъдеш истинска жена.

Да можеш да дариш живот,

да бъдеш смисъл на живота, да закриляш живот.

Всичко това може да даде само една жена.

Лъч светлина и усмивка в сивото ежедневие, което ни

заобикаля.

hv18.gifimage
Честит празник с пожелания да бъдете все така красиви и дарявайте с обаяние. Бъдете обичани и давайте любов. Бъдете вдъхновени и подарявайте вдъхновение. Нека сте точно оценени и оценявайте точно мъжките грешки. Прощавайте с гордост и величие. Бъдете истински жени.

0_9c74e_529f74ac_XS.gifimageИ всичките пожелания за 8 март няма да могат да отразят твоята доброта и твоята стойност като човек, и най-вече като жена. Честит празник и бъди все така искрена и прекрасна личност.imageЧестит празник и пожеланието на 8 март може да бъде само едно. Никога не забравяйте колко много сте специални. Не забравяйте, че вие сте онези, които даряват живот и вие сте онези, които дават смисъл на живота. Не забравяйте, че красотата ви е онова, което ни кара да треперим, а ръката ви е тази, която ни държи. Не забравяйте, че няма нищо по-красиво от наистина силната и горда жена. Не забравяйте!image

0_9c7cb_f745173b_XS.gifКогато Бог създавал е жената,
душата си откъснал за модел,

шест дни я ваял от дъгата,
косите ù от звезден лъч изплел.

девушка

 
Намислил си, че трябва да обича,
в сърцето капнал дозата любов,
орисал я на цвете да прилича,
със ангелската хубост бил готов.
Останало очи да изрисува,
от слънцето взел шепа топлина,
от пътя млечен с трепет образувал
зеници от неонова луна.
Изпратил я - богиня, на земята
и устните нашарил ги със грях,
облякъл я с усмивка на зората,
загърнал я със слънчевия смях.
Заръчал ù да пламва като огън,
сълзите ù да бъдат топъл дъжд,
да бъде жаждата... и всеки поглед
пожара да разпалва отведнъж...foto45.gif
Жената

44.gifimage


Жената е чувствителна и силна
понякога е слаба - но не се предава.
Жената е нежна стихия
от сърцето си любов подарява.

Жената е любяща майка
грижовна и добра.
Жената е съпруга мила
най-чаровна на света.

Жената най-силно обича
и очаква със същото да я дарят.
Тя е цвете и се усмихва
щом усмивка и подарят.

В жената цари чувства,
когато е влюбена тя е мечта.
Жената има небесна сила
тя е красива като любовта.

автор: ognena71

295899101.jpgЧЕСТИТ 8-МИ МАРТ НА ВСИЧКИ

ЛЮБЯЩИ СЪПРУГИ, ГРИЖОВНИ МАЙКИ И ПРЕКРАСНИ ДЪЩЕРИ!


анимашки


0_9c785_bd9e58fe_XS.gif
МОЛИТВА ЗА ВСЯКА ЖЕНАimage

Аз съм жена, аз съм вода,

без форма, цвят, но напоявам!

Аз съм жена, аз съм нощта

и с тъмното успокоявам!

Аз съм жената, аз съм дом

и топля, храня, приютявам.

Аз съм жената, аз съм стон

и в слабостта си побеждавам!

Аз съм жената, извор съм –

грехът, измиващ греховете.

Аз съм жената, аз съм сън

и моста между световете!

Аз съм жена, чувствеността –

врата и път съм към душата.

Аз съм жена - и мъдростта,

и лудостите на Съдбата!

Аз съм жена, аз съм начало

и бъдещето на света.

Чрез мен Земята оцелява,
защото аз съм Любовта!

Мадлен Алгафари


090509060533948625.gif090509060533948625.gif

090509060533948625.gif
image

fd437ccf9007.gif


foto5e7095df4e89.gif8 Mарт! Ден най- обикновен ще каже някой- Да!

Аз ще кажа - Не!Необикновен е този Ден!

Той със много обич, нежност, топлина и светлина е озарен!

Той на Тайнството - Жена е подарен, със Любов голяма той е споделен!

Букет Огромен със Цветя поднасям аз сега , на Тайнството наречено- Жена!

Поднасям го и казвам аз - Благодаря!

Към нейното сърце отправям искрена Молба!

Към него Вратата отвори и Любовта през нея ти пусни,

Грешките ми ти прости- със Усмивка нежна, с Обич ме Дари!

Честит празник Мили Дами!

Пламен Ботевfoto

0e12d4dc611f.gifАЗ ОЩЕ СЪМ ЖЕНА

image


Аз още съм жена

и още търся нежността,

и още сякаш съм суетна,

забравила за възрастта.

Аз още искам ти да ме ухажваш,

да ме целуваш, макар и уморен да си.

Аз още искам звездите да ми сваляш

и за танц да ме поканиш, както и преди.

Аз още искам да съм пъргава и мила,

живот макар жестоко да ме мачка.

Да нося още женственост и сила,

въпреки годините с бързата им крачка.

Във бръчките ми ти не се заглеждай!

Помилвай оределите коси!

За годините не ми намеквай,

пламъче да свети в твоите очи.

Фани Русева                  


                                                                      
                                                                                0_58d81_61141d95_M.giffoto

Photo 381.gifimageУморих се

Уморих се да бъда сериозна,

да ме вземат за силна жена.

Уморих се да бъда самотна

и да бродя сама по света.

Уморих се да бъда различна,

чувства силни да скривам от свян.

Уморих се да не наранявам,

да потъвам във болка от срам.

Уморих се да бъда покорна,

да съм тиха, спокойна до край.

Уморих се все аз да обичам,

все мираж да е нежният рай...

Уморих се все аз да се вричам

и да търся любовния плам,

от предателствата уморих се,

до кога ще преглъщам не знам...

Да ме мислят, че все съм наивна

и че вярвам на всяка лъжа,

да потъпкват най-милите чувства,

да погубват ранена душа.

Май е време да стана различна,

да се впиша в всеобщия план -

лицемерна, до болка себична,

в този свят тъй на криво разбран...

Да съм мила, добра и послушна,

вироглава, но с мярка и такт...

Може би чак тогава радушно

ще ме грабне и най-злия враг!

Диляна Пенчеваfoto

floaties44.gif

Честит и усмихнат празник, мили дами.Бъдете щастливи!!!

 

foto

floaties90.gif


                  ОСМИ   МАРТ

       ОСМИ   МАРТ  Е  ДЕН  НА  МАМА!
ОСМИ  МАРТ  Е  ДЕН  ЩАСТЛИВ!
ТОЙ  СЪС  РАДОСТ  МЕ  ДАРЯВА,
ПРАВИ  МОЯ  СВЯТ  КРАСИВ!

       С  КИТКА  ПЪСТРА  ЩЕ  ПОСИПЯ
НЕЖНИ  МАЙЧИНИ  РЪЦЕ
И  С  МИЛУВКИ  ЩЕ  ОБСИПЯ
СКЪПОТО  ЗА  МЕН  ЛИЦЕ!

       ВСИЧКИТЕ  ЗВЕЗДИ  НЕБЕСНИ
ИСКАМ  ДА  Й  ПОДАРЯ!
В  ТЯХ  ЩЕ  ГРЕЕ  МОЙТО  ДЕТСКО
СЛЪНЧЕВО:  „БЛАГОДАРЯ"!

Мила  Миланова  Касабова


foto

Какво е празник без музика ,a_s_01_4045_01_00[1].gif


http://priroda.inc.ru/prazdnik/8/mart51

image


И без танци !


a_s_01_3557_01_00[1].gif0032.gif

                                   8c54532130e47c8e377b9bf29e82c436_we.gif             00g-053AcSs.gif1ac1cef1.gif                                 a_s_01_3557_01_00[1].gif3ec1ab8cf097.gif

3ce53ceac876.gif


a_s_01_3557_01_00[1].gif

1223223027_gifs_personnages.gif

34427ffd5fcaccc9c09b855 (1).gifa_s_01_3557_01_00[1].gif6dffb999aac1.gif


https://img-fotki.yandex.ru/get/9298/65387414.1de/0_d2566_a35ef9f1_orig

Днес е Тодоровден. Написана на : 2017-03-04 09:50:19
image

 


Днес е Тодоровден. 

 

Именници са Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея

 

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ПРАЗНУВАЩИ!!!

 

https://img-fotki.yandex.ru/get/6429/42830165.167/0_98626_603b080d_orig

 

image        image

 

http://img1.picmix.com/output/pic/original/3/7/7/6/3506773_d4244.gif

 

балони

Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Датата на честването му, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. 

imageimage


Почитането на християнският светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.


Анимация Зверики Лошади

Чества се главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.


imageНай-интересният обичай за празника е надбягването с коне - кушията,- в която участва цялото село. Мъжете се обличат с нови ризи, почистват конете, накичват ги и ги извеждат за надбягването.

imageimageimage                                                                 imageimage


Победителите се награждават - конят получава юзда, а стопанинът му - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.


                       image                                   image

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща, супа от гъби.


0_e33b4_132fdff4_XL.png

Страница 1 от 12
 1-5 от 56  |   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>