Sibir
image
blogs left blogs right
Dari
Dari, 62
« sibir.bg
Дървото с полилеите Написана на : 2017-03-12 12:37:50image

Преди  години американският фотограф, аерограф и дизайнер Адам Тененбаум си купил комплект от няколко витидж полилея. Разбира се, веднага тръгнал да им търси място в дома си в Лос Анджелис, но... в крайна сметка решил, че са прекалено големи за жилището му.

Тогава му хрумнала гениална идея – защо да не ги постави на гигантското дърво пред къщата? Речено, сторено. Отнело му доста време да се справи със задачата, но резултатът си заслужил всички усилия.

Така се появило дървото с полилеите. Днес хора от близко и далече минават покрай интересната инсталация и сядат отстрани, за да я погледат. Или просто реалксират под клоните.

Макар и малко авангарден, това също е начин за създаване на релакс обстановка. Пробвайте го, ако имате желание. Може вместо полилеи, да ползвате и фенери .
Потопете се и във видеото долу, за да разберете как е постъпил Адам, за да измайстори готиното си кътче.

:)
http://vimeo.com/69527636

 

Красимира Динева

 


image


Каква е любовната ви съвместимост според имената ви

Публикувано от Полина Ангелова

Според нумеролозите съществува пряка връзка между числата и любовната съвместимост. Всичко, включително и любовта, може да бъде представено във вид на числа.

Dama.bg ви предлага един изключително интересен начин да проверите доколко сте съвместими с половинката си. И ние, като Питагор, смятаме, че нищо в любовта не е случайно. Любовната съвместимост се определя от не един и два фактора, включително и от сбора на числата на имената ви. Може да разберете дали сте съвместими и дали сте намерили сродната си душа с помощта на тази таблица. За целта трябва да проверите в таблицата на кои числа отговарят собственото ви име и това на любимия човек. Калкулирайте сбора на числата, докато получите едноцифрено число.

image

Пример: Петя + Стоян = (16(П)+6(Е)+19(Т)+30(Я)) + (18(С)+19(Т)+15(О)+30(Я)+Н(14)) = (71) + (96) = 167 = 1+6+7 = 14 = 1+4 = 5

Както виждате от примера, трябва да съберете числата, които отговарят на всяка буква от първото ви име: П+Е+Т+Я. Към тях прибавяте числата от първото име на любимия човек. Събирате двата резултата и редуцирате до едноцифрeно число. Сега вече можете да потърсите крайния сбор по-долу и да видите каква е любовната ви съвместимост.

 

image

Сбор 1
Комбинацията от числа, която води до този сбор, показва силно приятелство и добри отношения. Общите ви интереси и цели в живота ви сближават и често мислите еднакво. Това, обаче, сякаш отнема страстта в отношенията ви и прави сексът скучен и еднообразен. С времето е възможно да се отчуждите, ако не вземете мерки.

Сбор 2
Рядко се карате и влизате в конфронтация. Разбирате се идеално и лесно отгатвате желанията на другия. Понякога си мислите, че ви липсва страст, но това не е толкова страшно. В отношенията ви има силно доверие, затова ревността и скандалите стоят далеч от вас.

Сбор 3
Силните чувства и емоции често водят до горещи скандали. Връзката ви се крепи на дива страст и химия помежду ви. Ако не откриете и други неща, освен секса, които да ви свързват, ще имате проблеми в дългосрочен план. Открийте повече общи интереси и правете повече неща заедно, за да се сближите емоционално.

Сбор 4
Твърде различни сте в много отношения и това поставя връзката ви на изпитание ежедневно. Нужна не е не само силна любов, но и много компромиси и мъдрост, за да останете заедно. Готови ли сте на жертви и търпение обаче, ще постигнете хармонична връзка.

Сбор 5
Сякаш сте родени един за друг! Разбирате се само от един поглед, включително и в леглото. Радвате се на хубава и емоционална връзка и то без да полагате много усилия. Всичко при вас се нарежда от само себе си плавно и с лекота. Само не обръщайте внимание на завистниците, които се опитват да повлияят на връзката ви.

Сбор 6
На моменти се съмнявате дали сте подходящи един за друг. Причината за съмненията ви са рутината и скуката. Във важните моменти, обаче, си давате сметка, че чувствата ви са изключително силни и можете да разчитате един на друг. Имате силна хармония, с която малко двойки могат да се похвалят.

Сбор 7
И двамата сте силни характери с желание за надмощие. Всеки от вас иска да наложи мнението си и да стане на неговото. В началото това е интересно и завладяващо, но с времето ви уморява. Необходимо е да работите над отношенията си, за да можете да живеете заедно. Егото и гордостта често ви пречат да бъдеще щастливи.

Сбор 8
Егоизмът заплашва връзката ви, но може да бъде преодолян. Поставяйте се по-често на мястото на другия и се опитайте да разберете какво го тревожи, какво мисли и какво иска. Няма смисъл да показвате надмощие в отношенията ви. Липсва и достатъчна комуникация, което вече е проблем за една връзка. Говорете за важните неща и най-важното – изслушвайте се!

Сбор 9
Страст, любов, секс – имате буквално всичко в големи дози! Връзката ви е емоционална, изпепеляваща и наситена със събития. Понякога ви се струва, че не можете да обичате по-силно. За съжаление ревността често поставя любовта ви на изпитание и води до конфликти и скандали. Нужно ви е повече доверие и вяра!

 

image

 
Перфектният за вас град според зодията

Рим, Венеция, а може би Ню Йорк? Вижте кой е най-подходящият град за вас

Неведнъж сме си говорили колко голямо влияние оказва зодиакалният знак върху характера на даден човек, върху нещата, които той харесва, та дори и върху цялостното му възприятие за света.

В днешния материал ще пътуваме до далечни дестинации, за да ви запознаем с най-подходящите градове за всяка зодия. Вижте списъка по-долу и разберете в кой град бихте се чувствали най-комфортно. Ако не се преместите там, то поне ще знаете на коя приказна дестинация да заложите по време на следващата отпуска. И така, започваме нашето околосветско пътешествие…

Овен
Нетърпеливият и вечно мислещ Овен се нуждае от космополитен град, който да е в унисон с вечно търсещия му дух. Затова представителките на тази зодия могат да са сигурни, че Ню Йорк ще отговори на всичките им очаквания.


image

Телец
Рогатите телчета се славят със своите чревоугоднически навици и желанието си за финансово благополучие. Въпреки това, тази зодия е истински любител на изкуството и цени високо красотата. Несъмнено Рим е градът, който може да съчетае всичко това: от вкусна кухня до културни забележителности.


image

Близнаци
Активните и любопитни Близнаци имат нужда от град, който постоянно се променя и е в състояние да ги изненадва ежедневно. Лондон със своето забързано ежедневие ще създаде на комуникативните Близнаци идеалната обстановка, в която те няма да скучаят.


image

Рак
Невероятно чувствителната природа на Раците винаги ще ги кара да търсят някой емоционален град. Париж със своето излъчване ще се окаже перфектното решение за ранимата натура на този знак.


image

Лъв
Енергичните и силни лъвове имат нужда от място, на което да се чувстват спокойни. Ако е и слънчево, значи това е лъвският рай. Барселона съчетава всичко, което е важно за тази стабилна зодия.


image

Дева
Този изключително подреден зодиакален знак има нужда от практично местенце, на което всичко да е добре организирано. Затова Сидни ще успее да откъсне Девата от леко меланхоличния й свят.


image


Везни
Аристократичната и вечно вежлива Везна си пада по всичко друго, но не и по шума на големия град. Венеция ще пасне идеално на романтичната й душевност.


image

Скорпион
Въпреки решителността и силата, която притежават представителките на тази зодия, нека не забравяме, че тя също спада към Водните знаци, прочути със своята ранима душевност. Скорпионите имат нужда от добре уреден, но и интересен град, затова Копенхаген със своето съвършено пъстроцветие е тяхното място.


image

Стрелец
Авантюристичните Стрелци като цяло биха били най-доволни, ако не се застояват дълго на едно място. Но въпреки това, бъбривите представителки на тази зодия ще останат впечатлени от развитието и слънчевото настроение в Лисабон.


image

Козирог
Козирозите се нуждаят от град, който е пълен с музеи, галерии и всякакви други забележителности, където жадната им за изкуство душа да може дълго да се наслаждава. Точно затова, Санкт Петербург е перфектен за тях!image

Водолей
Вятърничавите Водолеи обичат да грабят от живота с пълни шепи и трудно биха се задържали в малък и спокоен град. Ветровитият Чикаго може да се окаже тяхното място.image

Риби
Добродушните и артистични Рибки могат да са в хармония със заобикалящия ги свят, само ако се намират в близост до течаща река или друг водоем. Ако има начин това да се комбинира и с малко романтика, със сигурност няма да се колебаят дълго преди да стегнат куфарите за Амстердам.image

 

 


Митовете на стихията ЗЕМЯ


image

Можем да си представим митологията като символ на онази историческа епоха, когато е бил роден в съзнанието на човека образът, отразяващ житейските реалии. Какво може да ни даде днес познанието за древните митове? Астрологията използва принципа на свиване на редица образи в един, за да могат после те да бъдат разгърнати в нов ракурс, в друга реалност на живота. Митологията разкрива философското виждане за света. А образите от митологияга обръщат човека към корените на неговото съзнание.
Например в периода, когато народите усвоявали територии, в тях се е формирал образът на бога-покровител, който помага в процеса на самоосъзнаване, позволява им да получат плодовете от своя труд, управлява съдбата на потомците им.

 

Анимашки Зодиаки

Митовете позволяват да се види системата от астрологични представи, които в съвременния живота са стихийни. Образите на боговете, традиционно взети от митологията, лягат върху онзи модел, върху който се гради астрологията (отношенията в Зодиака), изясняват признаците, идеите на знаците и планетите.

Митовете на стихията ЗЕМЯ
Всички зодиакални знаци от тази стихия, са женски.

Телец – митът за вечната любов

Анимашки Зодиаки

Прелитайки над Сидон, Зевс видял как в пролетната ливада младите момичета се веселят и плетат венци от ярки цветя. Най-прекрасната от всички девойки била Европа – дъщерята на местния цар Агенор.
Зевс се спуснал на земята и се появил в образа на бял бик, чието руно преливало в златисто, на челото му имало петно с форма на сребърен полумесец. Девойките започнали да го галят и хранят. Но бикът избрал Европа, започнал да й ближе ръцете, легнал на тревата в краката й. Развълнуваната Европа го прегърнала за шията, целунала го по челото и приседнала на широкия му гръб. В същия миг бикът скочил, хвърлил се в морето и заплувал, разсичайки вълните със скоростта и сръчността на огромна риба. Европа се изплашила, но виждайки, че вълните отстъпват пред нейния бик, а до него плуват нереидите – дъщерите на морския бог Нерей, делфини и други безкрайно красиви морски същества, се успокоила, доверявайки се на волята на божествения си покровител. Скоро на хоризонта се появил Крит, родната земя на Зевс. Там Европа станала жена на Зевс и му родила трима синове – Минос, Радамант и Саридон. С времето тя станала царица на Крит, омъжила се за критския цар, а по-късно наследник на престола станал Минос.
А Зевс поставил образа на божествения бик на небето. Съзвездието Телец (или Бик) напомня за неговата велика любов към Европа. И името на нашия континент е свързано с този мит.

Анимашки Зодиаки
Дева – митът за майчината любов

Анимашки Зодиаки

В гръцката митология Персефона е дъщеря на Зевс и богинята на плодородието и земеделието Деметра. Персефона, която майка й много обичала, се наслаждавала на прекрасните цветя по полята на Елада, полета на водните кончета и пеперудите, песните на пойните птички, зелените поляни, пищните дървета, реките и езерата, по чиято повърхност играели хиляди слънчеви зайчета.
Младата богиня обожавала светлия свят на Хелиос – бога на Слънцето, който бил брат на майка й.
Но нито тя, нито нейната майка или чичо знаели, че Зевс е обещал да даде Персефона за жена на бога на подземното царство, неговия брат Аид (Хадес).

Анимашки Зодиаки


Веднъж Персефона лудувала с приятелките си, опиянена от красотата на обикновените полски цветя. Неочаквано в тревата момичетата намерили цвете с невиждана дотогава красота и омайващ аромат. Гея, богинята на земята, го била отгледала по молба на Аид.
Щом Персефона докоснала това странно цвете, земята се отворила и се появила странна колесница с впрегната четворка черни коне, която управлявал Аид. Той вдигнал замаяната, полусънена Персефона и я отнесъл в своя дворец в подземното царство. Убитата от мъка Деметра се облякла в черни дрехи и тръгнала да търси дъщеря си. Това се случило в края на август.
Мрачни времена настъпили за всичко живо, природата тъгувала. Животът замрял. Градините не раждали плодове, ливадите повехнали, полето на дало зърно. Настъпил глад. Гибел заплашвал всичко живо. Боговете започнали да молят Зевс да каже на Деметра истината за Персефона. Но научавайки истината, богинята още повече затъгувала по дъщеря си. Тогава Зевс изпратил Хермес при Аид с молба да пусне жена си на земята, за да се види Персефона с майка си. Аид не посмял да не се вслуша в по-големия си брат Зевс. Но преди да пусне жена си, й дал да глътне зърна от нар – символ на здрави брачни окови.

Персефона се върнала за известно време при майка си. Като видяла дъщеря си, Деметра толкова се развълнувала, че се разплакала от радост. Тази влага напоила земята и нежна трева покрила полето, дърветата се раззеленили. Скоро се люшнали житните ниви. Природата се събудила за нов живот.
Така се появил годишният цикъл в живота на растителната природа. Оттогава по заповед на Зевс Персефона можела да прекарва две трети от годината с майка си и една трета - с мъжа си. Когато Персефона е в царството на Аид, унинието напада Деметра, природата замира, а на земята настъпва зима. Но всяко връщане на дъщерята при майката в света на Слънцето - Хелиос изпълва всичко живо с енергия, с жизнени сокове и води след себе си пролетта. Така е възникнала смяната на годишните времена.

 

Анимашки Зодиаки
Ето защо изобразяват Персефона като млада красавица с наръч цъфнали класове и я смятат за богиня на пролетта, сестра на богинята на царството на цветята и растенията Флора. На нея е посветено забележителното съзвездие на небето – Дева. А най-ярката звезда в съзвездието Дева се нарича Спика, което означава „житен клас”.


Козирог - същество митично – наполовина козел, наполовина - риба

Анимашки Зодиаки

Богът на виното и празниците Дионис покорявал всички с веселие и щедър нрав, жизнелюбие и обаяние. Той учил хората да отглеждат грозде и да правят от него сгряваща душата и сърцето напитка – искрящо вино. Под звуците на флейтите и свирките на весела свита той пътешествал по горите, полята и планините на Елада. Заобикаляли го красиви девойки, украсени с венци – менади, умеещи да развеселят Дионис с танци, харити – нимфите на женския чар и женственост, Ефросиния – богинята на радостта, както и козлоноги, рогати сатири, състезаващи се във весели игри и кръшни ритми, и предвождащият ги бог Пан.
Веднъж с шумната си весела свирня Пан събудил чудовищния дракон, наречен Питон. От страх Пан се хвърлил в дълбокия ручей. И Дионис, за да го скрие от Питон, превърнал Пан в козел с голяма рибя опашка вместо крака. Но трагичните обстоятелства трансформират личността. И страхът се преродил в смелост. Козелът започнал да участва в битките на боговете. Той се появявал на бойното поле във вид на същество полукозел-полуриба, с което хвърлял в панически ужас околните. Така се появил Козирогът, който по-късно боговете поставили на небето като съзвездие със същото име.

Анимашки Зодиаки
Развитието на способностите и прераждането – ето какво символизра Козирогът. Неговата планета Сатурн е доста мрачна и оцветява в черно много неща. Но от гледна точка на химията въгленът и диамантът са едно и също нещо, и Козирогът е в състояние да накара въглена да сияе и искри на слънцето като диамант.

Еволюцията на знаците от стихията Земя

Смайлы Цветы Телецът е акуратен педант и естет, любител на битовия комфорт, стремящ се към хармония във всичко, което го обкръжава.
Смайлы Цветы Девата е акуратен педант на „духовно” ниво, грижи се повече за хармонията на вътрешния мир, отколкото за решаването на битовите задачи. Стремежът към душевно равновесие формира неговия начин на мислене и понякога поражда известни странности в навиците; за мнозина представители на знака това се превръща в религия.
Смайлы Цветы Козирогът е реалист, който знае какво иска и как да го постигне. Отличава се с целеустременост и трудолюбие. Козирозите не чакат подаръци от съдбата и полагат усилия, за да получат това, което искат.

Какво обединява земните знаци:
Смайлы Цветы опитите да скрият своята слабост под затвореност, твърдост, агресивност;
Смайлы Цветы съчетанието на сила и откритост.

Техните достойнства:
Смайлы Цветы надеждност, практичност;
Смайлы Цветы умение разумно да се разпореждат с парите;
Смайлы Цветы справедливост, последователност.

И недостатъци:
Смайлы Цветы скучен характер, песимистичен поглед върху действителността;
Смайлы Цветы скъперничество, бездушие, твърдост (безкомпромисност) спрямо себе си и околните.

Митовете за боговете могат да ни дадат много за разбирането на онези първични качества, които са формирали образите на планетите и зодиакалните знаци. И на онези, които се интересуват от тази най-древна наука, могат да им помогнат да разширят и преразгледат битовите представи за планетите и знаците.

 

image

Кой и кога е изобретил нещата, които използваме най-често?

Автор: Ивайло Иванов

Обикновено приемаме повечето неща около нас за даденост. Но замисляли ли сте се откъде са дошли? Кой ги е изобретил?

 

1. Тоалетната хартия


Image result for Тоалетната хартия snimki

 

Тоалетната хартия води своето начало от 6-ти век. Тя била широко разпространена в Китай и околните провинции по онова време. През Средновековието, по-точно през 14-ти век, в Китай започва масовото производство на тоалетна хартия. Но изобретяването на модерната комерсиална тоалетна хартия се приписва на Доузеф Гайети, американски изобретател. Неговата хартия била изключително популярна от 1860 до 1890г.


2. Четката за зъби

 

 

Image result for Четката за зъби

Хората се тревожат за своята хигиена от незапомнени времена. Птичи пера, клечки и бодили от бодливо прасе били използвани за чистене на зъбите в древното минало. Но четката за зъби, подобна на тази, която използвате днес, е изобретена в Китай по време на династията Танг (7-10 век). През 17-ти век тя била пренесена от Китай в Европа, където я подобрили и започнали да използват конски косъм.


3. Кабърчето

Image result for Кабърче снимка

 

    Колко пъти кабърчетата са ви влизали в употреба?

Първото такова е изобретено през 1903г от Едуин Мур, който основава компанията Moore Push Pin Company. На следващата година, Йохан Кирстен, часовникар от Германия, разработил дизайна за кабърчето: той го направил с широка плоска шапка, за да е по-удобно.


4. Химикалката

 

 

Image result for Химикалка

Днес е невъзможно да си представим живота без химикалката. Тя е изобретена през 1888г от Джон Лауд. Той бил кожар и имал нужда от нещо, с което да пише върху кожата, защото тогавашните писалки не ставали. Дали си е представял, че след стотина години ще се продават милиони от неговите химикалки всеки ден?


5. Мобилния телефон

 

 

Image result for Мобилния телефон снимка

 

Мобилният телефон се е превърнал в толкова важна част от живота ни, че сме забравили колко младо изобретение е . Първият мобилен телефон е тежал 1кг и е демонстриран през 1973г от инженерите на Motorolla Джон Ф. Мичъл и д-р Мартин Купър. 10 години по-късно той влиза в масова употреба.


6. Електрическата кана

 

 

Image result for Електрическата кана снимка

 

Историята на електрическата кана започва от казаните, които са били използвани навсякъде в древността. Тогава хората измислили чайника, а накрая, в последните години на 19-ти век, електрическата кана се появила като еквивалент на чайника. За влизането й в масова употреба обаче трябвало много време. Моделът от неръждаема стомана на Russel Hobbs от 1955г дава началото на ерата на автоматичните електрически кани.


7. Будилника

 

 

Image result for Будилник

 

Може да ненавиждате звъненето му, но няма как да отречете, че не беше ли будилника, вероятно никога нямаше да ставате навреме. Първите часовници с будилник се появяват през 15-ти век в Европа, но те били много различни от модерните. През 1787г Леви Хъчинс изобретява механичния будилник, а 60 години по-късно е патентован от Антоа Редиел.


8. USB паметта

 

 

Image result for USB памет снимка

 

Първата USB флашка е патентована през 1999г и представена през 2000г. Изобретението, което радикално промени света на компютрите е дело на Амир Бан, Дов Моран и Оран Огдон от израелската компания M-Systems. Първата флашка е била едва 8mb и е струвала $50.


9.Найлоновата торбичка

 

 

 

Image result for Найлоновата торбичка снимки

 

Найлоновата торбичка е синоним на „удобно“. Патентът за нея е обект на дълги спорове между различни компании като Celloplast и Mobil. Първият опит за създаването на нещо, което прилича на модерната найлонова торбичка са направени в началото на 50-те години, но днешната торбичка е създадена от Стен Густаф Тулин от Швеция през 60-те.


10. Ръчния часовник

 

 

Image result for Ръчния часовник снимки

 

Прототипи на ръчен часовник се появили през 16-ти век. Това били джобни часовници, адаптирани да се носят като гривни. През 1571г, кралица Елизабет I получила такъв ръчен часовник от Робърт Дъдли, неин близък приятел. Книгата с рекордите на Гинес обаче посочва 1868 като годината, в която Патек Филипе от Швеция е изобретил модерния ръчен часовник.


11. Фотоапарата

 

 

image

 

Днес снимаме всичко около нас и то само с едно натискане на копчето, но нещата били различни през 19-ти век. Първият фотоапарат е създаден през 1826г от Жозеф Ниепс, а още същата година е направена и първата снимка. Били направени много промени в технологията на фотоапарата, но през 1839г все още били нужни от 5 до 30 минути за правенето на една снимка.

 

12. Маркера

 

 

Image result for Маркер снимки

 

Може да не вярвате, но маркерът датира още от 1910г. Тогава е патентован от Лий Нюман. 20 години по-късно, маркерите станали популярни. В края на 50-те, маркерите били масово използвани в Европа, а през 1962г Юкио Хорие изобретява модерния маркер с поресто връхче.


13. Телевизията

 

 

Image result for телевизор снимки

 

Историята на телевизията е дълга и оплетена: хората започнали да мислят как да създадат нещо като днешната телевизия още през 1885г. Но били нужни 40 години и много учени, за да се осъществят тези идеи. Създаването на телевизията обаче се приписва на шотландеца Джон Лоуджи Беърд през 1926г. Телевизорите пък стават комерсиален продукт през 30-те.


14. Велосипеда

 

 

Image result for Велосипед снимки

 

Един от най-здравословните начини за придвижване днес е било първото превозно средство с две колела, използвано за транспорт. Създадено е през 1817г от барон Карл фон Драйс, германски изобретател. Разбира се, първите велосипеди били много по-различни от леките и бързи, които караме днес. Благодарение на иновациите в края на 19-ти век, велосипедът станал по-удобен и доста по-популярен.


15. Картонените чаши

 

 

Image result for . Картонените чаши

 

Чаши от хартия се използвали още през 2-ри век пр.н.е. в Китай, но те стават масово разпространени през 20-ти век. Навикът да се споделят чаши в училищата предизвикал загриженост за здравето на децата. През 1908г, чашата Dixie Cup е разработена от Лорън

Страница 1 от 21
 1-5 от 101  |   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>