Sibir
image
blogs left blogs right
Dari
Dari, 62
« sibir.bg
ЛЮБОПИТНО Написана на : 2017-06-21 19:43:05Кратка история на червилото
От Древността до днес

image

Червилото е един от най-древните козметични помощници на жените. Оцветяването на устните крие своето начало далеч в историята, а ние ви предлагаме една бърза разходка от тогава до наши дни.

Първите данни за ползване на червило датират от епохата на шумерите. Твърди се, че царица Шубад е ползвала смес, в която са се съдържали богати на желязо и олово скали, за да оцветява устните си.

Прехвърляме се към Древен Египет, където е било съвсем нормално всички да носят грим, включително и мъжете. Египтяните са имали култ към бялата кожа и красиво нарисуваното лице.

За червило са ползвани различни смеси от червена охра, кармин и други багрила, а очите също са били задължително очертавани в издължена дебела и черна линия.

Една от теориите е, че тази черна линия около очите е служила като своеобразен вид слънчеви очила (тъй като черното привлича слънцето) и е пазила очите на хората от силните лъчи.

Друг интересен факт относно червилото в Египет е, че то е било в най-разнообразни нюанси – от червено и розово през какви ли не багри, та дори и черно.

В древна Елада червените устни са били отличителна черта на платените жрици на любовта. За оцветяване те са ползвали всичко от червено вино до черници и други подходящи храни.

image

В Рим добрият външен вид е бил толкова важен, че знатните дами понякога са имали хора, които са се грижели единствено за красотата и дрехите им (нещо като персонален гримьор, коафьор и стилист). На мода обаче е било пурпурният цвят за червило и също като в Египет, мъжете не са се свенили да боядисват устните си.

Твърди се, че първото твърдо червило – първообраз на познатото ни сега, се е появило в Близкия изток. Там дамите особено са държали на червените устни, а и мъжете са харесвали това подчертаване на женствеността.

image

Ацтеките също са имали култ към кървавочервените устни, затова и са ползвали кохинил (карминова киселина), за да постигат желания ефект.

Кралица Елизабет Първа е обожавала червилата и в нейния двор те са били на мода. Тя също така е насърчавала откриването на по-качествена и дълготрайна субстанция за оцветяване на устните в хубав червен цвят.

В началото на 1900 година червилото е било израз на еманципацията на жените в Америка.

През 1940 и Втората световна война пък червилото става задължителен аксесоар както за работничките, така и за по-видни дами. Учудващо за недоимъка тогава, пари за червило всички са намирали, продажбите на този козметичен продукт бележат разцвет, както и самото производство.

През 2007 година изследване за безопасността на козметиката показва, че в една трета от най-популярните марки червила се съдържа повече олово, отколкото е допустимо. Компаниите отричат, спорът продължава и до днес.

image

В наше време на пазара се предлага наистина невероятно разнообразие от червила, балсами, гланцове, моливи и какво ли не. Червилото отдавна не е символ на еманципация или женственост, а просто аксесоар, който може и да имаш, може и да нямаш в дамската си чанта.

Определена мода в цветовете или типа на червилото също няма, всичко е позволено, стига да ви харесва

 

image

ЛЮБОПИТНО Написана на : 2017-05-12 20:08:33

Image result for чистачки на коли снимки

Едно сравнително просто приспособление върху предното стъкло спасява шофьорите в най-големите дъждове и снегове. Чистачките са неизменен атрибут върху предното стъкло на всеки автомобил. Кой обаче ги е измислил?

Независимо от вродената подозрителност към жените шофьори, изобретателят на първите чистачки е именно една дама. Това е американската домакиня Мери Андерсън. На нея й хрумнала идеята за великото откритие, докато пътувала с влак от Алабама за Ню Йорк в зимата на 1903г. Тя се изнервила, защото машинистът спирал често-често, за да чисти предното стъкло от снега. Според друга версия същото се случило, докато обикаляла с кола из Ню Йорк, но първопричината не е толкова важна.


Image result for чистачки на коли снимки

 

Още същия ден обаче Мери нахвърлила чертежа на бъдещите автомобилни чистачки. Кръстила ги “устройство за миене на прозорци”. Решила, че стават не само за коли, но и за други превозни средства. Андерсън продължила да усъвършенства своята идея и през 1904г. патентовала “извиваща се ръка с гумен ръб”. Само за десетилетие механичните чистачки станали задължителен атрибут за всички американски автомобили, които излизали от заводите по онова време.

С приспособлението, измислено от Мери, шофьорът директно от купето на колата си контролирал гумените “ръце”. Това ставало с помощта на специален лост. Извитата механична ръка от своя страна избърсвала снега навън. Така се пестяло не само време, но и на хората не се налагало да спират автомобила си от движение и да излизат навън в студа. Когато през лятото нямало нужда от чистачната система, тя можела да се свали напълно.

Горе-долу по същото време неин “колега” изобретател – ирландецът Джеймс Хенри, пък сложил върху предното стъкло на колата си две четки, които се местели нагоре-надолу и така изхвърляли натрупалия се сняг. Той патентовал своето изобретение във Великобритания.

Съществуват сведения и за “намесата” на пианист на територията на чистачките. Неговото име е Йозеф Хофман. За основа на изобретението си музикантът използвал движението на метронома. Първият патент обаче принадлежи на споменатата Мери Андерсън.

През 1917г. още един дамски ум заработил над скиците с автомобилни чистачки. Американката Шарлот Бриджууд успяла да патентова първите автоматични чистачки. Те се задвижвали с помощта на двигателя на колата. Снегът се свалял от стъклото при движението на гумени ролки.

През 50-те години на миналия век се появили и по-модерни варианти на устройството за почистване. При тях чистачките се местели 2-3 пъти чрез натискането на бутон.

Съвременните чистачки обаче се появили чак през 1963г. благодарение на Роберт Кърнс, инженер от Мичиган, САЩ. Всичко започнало 10 години по-рано съвсем случайно – след сватбения му ден. На празненството след бракосъчетанието неуправляема коркова тапа, изстреляна от бутилка шампанско, улучила окото му и то почти ослепяло. Когато Кърнс карал колата си по време на съвсем лек дъжд, постоянното движение на чистачките на предното стъкло дразнело здравото му око. Той се замислил как може да облекчи напрежението си. И така инженерът направил първата електронна система за управление на чистачки, с помощта на която има интервал при всяко следващо движение. Идеята му хрумнала заради способността на човек да примигва през няколко секунди.

През 1970г. се появили и светещи чистачки, които са управлявани чрез хоризонтален механизъм.

Българите също имат своя принос в историята на чистачките – заради една знаменита песен на Тодор Колев – “Да ми откраднат чистачките от моята скромна кола”. Истината е, че през социализма, а и по-късно, през 90-те години на миналия век, гумените приспособления върху предното стъкло бяха сред най-честите обекти на престъпления. Вероятно защото бяха вносни.

Заради това, след като се сдобиеше с мечтания автомобил “Москвич” или“ Жигули”, българинът вземаше сериозни предпазни мерки. И когато паркираше колата си пред блока, сваляше чистачките, за да ги предпази от гаменските набези. А за да не се надраска стъклото, на тяхно място слагаше цветни пластмасови тапи, разрязани на ивици в края. Самите чистачки вадеше едва след като излезе на улицата. И гледката на спрели коли в дъжда на пътя съвсем не беше изключение.

Image result for коли анимашки

 

 

ЦВЕТНА РОЗА Написана на : 2017-05-01 20:10:18image

Нещо, което на пръв поглед изглежда напълно изкуствено, но всъщност не е толкова изкуствено създадено колкото изглежда.

image

Изглежда ви нетипично цветна за Роза? Е, да такава си е, но пък за сметка на това е напълно естествена. Може би не напълно, но всъщност не много по-малко естествена отколкото обикновенната Роза. В създаването и не са използвани никакви генно-инженерни приумици, а най-обикновенни екстракти от други цветя се вкарват в стъблата на самите Рози, а от там нататък цветовете и стават толкова неописуеми.

image

В момента можете да си закупите една такава Роза по улиците на Лондон, където обаче тази една Роза би ви излезнала около 30 долара.

 

 

Имате ли време да експериментирате? Ще ви трябват...

Направи си сам: Цветни рози

Имате ли време да експериментирате? Ще ви трябват няколко бели рози, нож и боя за яйца. Само за няколко дни белите рози ще са сменили цветовете си. Опитайте и споделете резултата.

Пригответе 2-3 стъклени чаши, в които да разтворите...

Пригответе 2-3 стъклени чаши, в които да разтворите боите.

Разрежете стъблата на розите на 3.

Разрежете стъблата на розите на 3

Разрежете стъблата на розите на 3.

Сипете по няколко капки боя за яйца в различни чаши.

Сипете по няколко капки боя за яйца в различни чаши.


Потопете разцепените стъбла на розите.

Image result for Цветната Роза

 

Уверете се, че розата е стабилна, защото трябва да остае в това положени 2-3 дни


Уверете се, че розата е стабилна, защото трябва да...

Ще забележите първата промяна в цвета само след 30 минути.

 

 Ще забележите първата промяна в цвета само след 30...

Ще трябват няколко дни, за да се получат цветовете по-наситени.


image

Дървото с полилеите Написана на : 2017-03-12 12:37:50image

Преди  години американският фотограф, аерограф и дизайнер Адам Тененбаум си купил комплект от няколко витидж полилея. Разбира се, веднага тръгнал да им търси място в дома си в Лос Анджелис, но... в крайна сметка решил, че са прекалено големи за жилището му.

Тогава му хрумнала гениална идея – защо да не ги постави на гигантското дърво пред къщата? Речено, сторено. Отнело му доста време да се справи със задачата, но резултатът си заслужил всички усилия.

Така се появило дървото с полилеите. Днес хора от близко и далече минават покрай интересната инсталация и сядат отстрани, за да я погледат. Или просто реалксират под клоните.

Макар и малко авангарден, това също е начин за създаване на релакс обстановка. Пробвайте го, ако имате желание. Може вместо полилеи, да ползвате и фенери .
Потопете се и във видеото долу, за да разберете как е постъпил Адам, за да измайстори готиното си кътче.

:)
http://vimeo.com/69527636

 

Красимира Динева

 


image


Каква е любовната ви съвместимост според имената ви

Публикувано от Полина Ангелова

Според нумеролозите съществува пряка връзка между числата и любовната съвместимост. Всичко, включително и любовта, може да бъде представено във вид на числа.

Dama.bg ви предлага един изключително интересен начин да проверите доколко сте съвместими с половинката си. И ние, като Питагор, смятаме, че нищо в любовта не е случайно. Любовната съвместимост се определя от не един и два фактора, включително и от сбора на числата на имената ви. Може да разберете дали сте съвместими и дали сте намерили сродната си душа с помощта на тази таблица. За целта трябва да проверите в таблицата на кои числа отговарят собственото ви име и това на любимия човек. Калкулирайте сбора на числата, докато получите едноцифрено число.

image

Пример: Петя + Стоян = (16(П)+6(Е)+19(Т)+30(Я)) + (18(С)+19(Т)+15(О)+30(Я)+Н(14)) = (71) + (96) = 167 = 1+6+7 = 14 = 1+4 = 5

Както виждате от примера, трябва да съберете числата, които отговарят на всяка буква от първото ви име: П+Е+Т+Я. Към тях прибавяте числата от първото име на любимия човек. Събирате двата резултата и редуцирате до едноцифрeно число. Сега вече можете да потърсите крайния сбор по-долу и да видите каква е любовната ви съвместимост.

 

image

Сбор 1
Комбинацията от числа, която води до този сбор, показва силно приятелство и добри отношения. Общите ви интереси и цели в живота ви сближават и често мислите еднакво. Това, обаче, сякаш отнема страстта в отношенията ви и прави сексът скучен и еднообразен. С времето е възможно да се отчуждите, ако не вземете мерки.

Сбор 2
Рядко се карате и влизате в конфронтация. Разбирате се идеално и лесно отгатвате желанията на другия. Понякога си мислите, че ви липсва страст, но това не е толкова страшно. В отношенията ви има силно доверие, затова ревността и скандалите стоят далеч от вас.

Сбор 3
Силните чувства и емоции често водят до горещи скандали. Връзката ви се крепи на дива страст и химия помежду ви. Ако не откриете и други неща, освен секса, които да ви свързват, ще имате проблеми в дългосрочен план. Открийте повече общи интереси и правете повече неща заедно, за да се сближите емоционално.

Сбор 4
Твърде различни сте в много отношения и това поставя връзката ви на изпитание ежедневно. Нужна не е не само силна любов, но и много компромиси и мъдрост, за да останете заедно. Готови ли сте на жертви и търпение обаче, ще постигнете хармонична връзка.

Сбор 5
Сякаш сте родени един за друг! Разбирате се само от един поглед, включително и в леглото. Радвате се на хубава и емоционална връзка и то без да полагате много усилия. Всичко при вас се нарежда от само себе си плавно и с лекота. Само не обръщайте внимание на завистниците, които се опитват да повлияят на връзката ви.

Сбор 6
На моменти се съмнявате дали сте подходящи един за друг. Причината за съмненията ви са рутината и скуката. Във важните моменти, обаче, си давате сметка, че чувствата ви са изключително силни и можете да разчитате един на друг. Имате силна хармония, с която малко двойки могат да се похвалят.

Сбор 7
И двамата сте силни характери с желание за надмощие. Всеки от вас иска да наложи мнението си и да стане на неговото. В началото това е интересно и завладяващо, но с времето ви уморява. Необходимо е да работите над отношенията си, за да можете да живеете заедно. Егото и гордостта често ви пречат да бъдеще щастливи.

Сбор 8
Егоизмът заплашва връзката ви, но може да бъде преодолян. Поставяйте се по-често на мястото на другия и се опитайте да разберете какво го тревожи, какво мисли и какво иска. Няма смисъл да показвате надмощие в отношенията ви. Липсва и достатъчна комуникация, което вече е проблем за една връзка. Говорете за важните неща и най-важното – изслушвайте се!

Сбор 9
Страст, любов, секс – имате буквално всичко в големи дози! Връзката ви е емоционална, изпепеляваща и наситена със събития. Понякога ви се струва, че не можете да обичате по-силно. За съжаление ревността често поставя любовта ви на изпитание и води до конфликти и скандали. Нужно ви е повече доверие и вяра!

 

image

Страница 1 от 21
 1-5 от 104  |   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>