Sibir
image
blogs left blogs right
Dari
Dari, 62
« sibir.bg

 

 

Селекция от невероятни снимки, заснети от въздуха

Берн, Швейцария

image

Следващия път, когато си помислите, че живеете в сив и скучен град, опитайте да се качите на самолет. Или просто - нависоко. Това със сигурност ще ви помогне за пореден път да затаите дъх пред света, който обитавате.

И все пак, погледнати отгоре, някои градове изглеждат по-внушително от други. Не можем да отречем. А едва ли и вие ще можете, след като разгледате селекцията от невероятни гледки, която сме ви предложили.

Ще добиете представа какво виждат птиците, ангелите, боговете и Google Earth, щом погледнат над тези населени места от различни континенти.

Дубай, Обединените арабски емирства

image

Барселона, Испания

image

Париж, Франция

image

Мексико

image

Ню Йорк, САЩ

image

Москва, Русия

image

Планината Рейнебринген, Норвегия

image

Чикаго, САЩ

image

Сан Франциско, САЩ

image

 

 

Анимашки Линии

Интересни факти за Аржентина Написана на : 2016-10-19 13:31:29

 

Ето няколко интересни факта за втората по големина държава в Южна Америка след Бразилия – Аржентина – страната с богата култура и история.image


Аржентина, чието наименование в буквален превод означава ''Сребърна земя'', е обширна държава, която разполага с богати и интересни култура, история и география. Столицата на Аржентина е Буенос Айрес

Географски факти за Аржентина

Площ: Общата площ на Аржентина е около 2,766,891кв. километра, от които 30,200кв. километра са покрити с вода. Разстоянието между най-северната и най-южната точка на страната е 3,900 километра, а между най-източната и най-западната - 1,400 километра. Според последното преброяване, населението на Аржентина наброява приблизително 40,412,376 души.imageКлимат: В по-голямата част от страната климатът е умерен. Въпреки това се наблюдават известни климатични вариации.


imageРастителен и животински свят: Биоразнообразието, което е характерно за тази страна, не е присъщо за никоя друга. Тук можете да видите субтропични растения, както и пасища, характерни за ширините на саваната. В мочурливите райони се срещат множество водни растения.imageСубтропичните северни райони на Аржентина се обитават от многообразие от животни като пума, оцелот, ягуари, както и различни видове маймуни, кучета, разнообразие от влечуги - крокодили, морски и сухоземни костенурки. Можете да срещнете и вълци, мравояди, котки, лисици и елени. Западната част на страната е дом на животни като лама, лисици и гуанако , а южната – пуми, диви мечки, морски слонове, морски лъвове, пингвини и други. В Аржентина е богато и разнообразието на птици – колибри, фламинго, лястовици, ястреби, соколи и чапли.


image

Културата на Аржентина


imageОфициалният език в Аржентина е испанският. Други езици, които се говорят от части от населението, са италиански, френски, английски и немски.

Повечето от жителите на страната са римокатолици, населението с различна от тази религиозна ориентация е 2 % ( протестанти, евреи и др.). До 1994 година е съществувал закон, според който хората, заемащи високи ръководни постове, е трябвала да са задължително римокатолици. Но този закон е отменен.


imageТанцът танго е въплъщение на аржентинския народ. Фестивалът на тангото се чества от 1999 година насам и се провежда в столицата – Буенос Айрес.imageАржентина е прочута с високата консумация на населението на говеждо месо, наричано от местните '' bife de chorizo''. Известно ястие за кухнята на Аржентина са пирожките, пълни с късове пилешко месо, може и говеждо, царевица или други зеленчуци. В този район се произвежда вино от 16-ти век и страната се нарежда сред най-големите винопроизводители в света – с над 1800 винарски изби.imageНационалният спорт на Аржентина е нарича ''пато'' и представлява комбинация от поло и баскетбол. Най-широко разпространената игра е футболът.imageАржентинският лекар, автор на философски творби, един от ръководителите на кубинската революция – Ернесто Че Гевара става символ с международна слава през 1960-те.

Аржентина е мястото, където са били направени някои от най-старите разкопки на динозаври.

Аржентина се гордее с няколко носителя на Нобелови награди: Карлос Саведра Ламас( 1936) и Адолфо Перес Ескивел – Нобелова награда за мир, Луи Федерико Лелоар – Нобелова награда за химия (1970), Бернардо Усай ( 1947) и Сесар Милстейн ( 1984) – Нобелова награда за медицина.

Аржентина е първата страна в Латинска Америка, в която са били узаконени еднополовите бракове (през 2010 година).

Грамотността на населението държи високи нива – 97%.

 

image

Най-красивите фонтани в света Написана на : 2016-09-09 01:53:30Бликащa вода, ослепителни светлини и авангардни проекти - това, което някога е било с чисто функционално предназначение за къпане и миене днес е сложен пример на архитектура и вълнуващ израз на творчеството. Всеки един град трябва да притежава поне един атрактивен фонтан, за да привлича туристи, а колкото той е по-цветен, по-голям и хвърля вода на високо, толкова по-добре. По целия свят има невероятно красиви фонтани, но тук сме отсели някой от най-впечатляващите.Фонтана Дубай - Дубай, ОАЕimageУмопомрачителният фонтан в Дубай е цяло произведение на изкуството. Проектиран е в изкуствено езеро с площ от 30 акра в близост до най-високата сграда в света Бурж Халифа. Дело е на калифорнийската компания WET Design, която и изградила и фонтаните на Беладжио в Лас Вегас. Над 6600 светлини и 25 цветни проектора генерират хипнотизиращ визуален спектър от над 1000 абстрактни композиции, превръщайки го в най-яркото място в Близкия Изток, а вероятно и в целия свят.


image


Фонтана е открит официално на 8 май 2009 година и е дълъг 275 метра. Първоначално изтласкваната вода е била на височина 150 метра, но на 2 януари 2010 г. тя е била коригирана на 275 метра. Това е най-скъпата водна конструкция в целия свят - за построяването му са изхарчени близо 218 милиона долара, но пък резултата е възхитителен. Водните струи се движат в такт с музиката, която е предимно класическа до съвременна арабска и световна.


image


Овалния Фонтан - Тиволи, Италия


image


Защитените от ЮНЕСКО градини на Вила д'Есте в Тиволи крият удивителни водни каскади. Един от шедьоврите е Овалния фонтан, който има яйцевидна форма, а водите му се изливат в голям басейн заобиколен от растителност.


image


Мястото е предпочитана дестинация за еднодневна екскурзия от Рим. Разходката из градините е невероятно изживяване, а фонтаните внасят допълнително романтика и не на последно място прохлада в летните жеги.

 


image


Фонтана на моста Банпо - Сеул, Южна Корея


image


С близо 10 000 LED дюзи, разположени от двата края на 1140-метровия мост Банпо, фонтана е записан в Книгата на Гинес като най-дългия в света и придава една неподправена романтика на космополитния динамичен град. От откриването си до днес той е истинска атракция, както за местните, така и за туристите.


image


На всяка минута 190 тона вода, която се изпомпва от река Хан се излива отново в нея от 20 метра височина. През нощта моста-фонтан се превръща в сцена на светлинно и музикално шоу, което има 100 различни конфигурации.image

7 чудеса с позорна слава Написана на : 2016-09-08 19:16:37Ето списък със 7 от чудесата на света, които са с позорна слава, спечелена главно от бездействието на хората или поради тяхното безразличие и липса на отговорност към околната среда и вредите, които й нанасят.Смогът над Лос Анджелис


imageМасивният облак от мръсотия е символ на тоталното безхаберие на хората за околната среда, които не е в състояние да преценят какви ще са последствията от замърсяването. Смогът над града е до голяма степен продукт от вредните емисии от превозните средства и промишленото замърсяване. Няма нужда да се споменава, че смогът е вреден за озона и като цяло за човешкото здраве, освен това превръща града в част от сценария на '' Ловци на духове 2''.АлкатразimageВ този затвор, намиращ се остров край Сан Франциско, са били държани едни от най-известните престъпници като Ал Капоне и Робърт Страуд ( наричан още ''човекът птица от Алкатраз). Няколко от затворниците са се опитали да избягат , но по-голяма част от опитите са били неуспешни, тъй като престъпниците или са били залавяни, или са намирали смъртта си в морето. Тук са били затваряни едни от най-свирепите престъпници - контрабандисти, убийци, гангстери, осъдени за въоръжени и банкови грабежи.ГуантанамоimageМежду кубинския град Гуантанамо и едноименния залив е разположена голяма военна база на САЩ, в която се намира силно охраняван военен затвор, прочут с жестоките си и необичайни практики на изтезания. Затворът е смятан за позорно петно в историята на САЩ, тъй като на задържаните нямат право на правна помощ, а разпитите се осъществяват чрез прилагането на ужасяващи техники като физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода.Пътеката на сълзитеimageТова историческо място, известно като ''Пътеката на сълзите'', се намира на територията на щата Оклахома. Името си получава заради голямата дължина на пътя, който индианците е трябвало да изминат, принудени от правителството да се заселят в определен участък. Много от тях починали, повалени от болести и изнемощели от глад. Това е една тъмна глава от американската история, която свидетелства за грубото отношение към човешките същества и третирането им като добитък.Пепелта на ПомпейimageДревният римски град е бил почти заличен, вследствие от мощния взрив на вулканична пепел, която го заляла. След като отломките били премахнати, са открити много обгорели трупове на местни жители, които са били покoсени от опустошителното изригване на Везувий. По-рано се е смятало, че тези хора, превърнати в живи скулптури, са починали вследствие на задушаване от пепелта, отделяща се от спускащата се лавина, съвременните изследвания подкрепят друго становище, а именно че смъртта е настъпила поради излагането на висока топлина.Сянката на Малчугана


imageЛош ден в историята на военното време - безброй невинни намират смъртта си след избухването на първата атомна бомба над Хирошима. Това явление, което е причинило масова разруха, е известно под названието – ''Сянката на малчугана''.АушвицimageАко желаете да се върнете назад във времето, можете да посетите историческия музей в Аушвиц. Най-големият от всички нацистки лагери на смъртта по време на Холокоста, Аушвиц е ''отговорен'' за смъртта на над един милион евреи. Аушвиц е ''огледалото на Ада'' – мястото, където са били разположени душове с отровен газ и крематориуми, заличили всяка следа и доказателство за случващото се тук. Въпреки всички хладнокръвни злини, извършени на това място, то е реставрирано и превърнато в музей, така че бъдещите поколения да могат да научат на какво е била способна човешката раса.

автор: morgan

5 от чудесата на Ледения континент Написана на : 2016-09-08 17:53:40Открит едва през 1820год,континентът Антарктида представлява огромна ледена пустиня.Това е най-високият континент на Земята-половината от площта му се извисява на над 2000м.Това е най-сухото(по-сухо дори от Сахара),най-студеното(тук през 1983г.е измерена най-ниската рекордна температура в света-89,2'С)и най-ветровитото(ветровете достигат рекорна стойност-над 320км/ч)място в света.И въпреки всичко това,Антарктида притежава магнетична красота.Ето и 5 от тях.


image


1.ОСТРОВ ЗАВАДОВСКИ.Открит е от руснаци през 1819г.,островът е сред най-гъсто населените с пингвини места в света.Всяка пролет 14мил.двойки пингвини идват тук,за да гнездят,тъй като крилът-основната им храна е в изобилие.Намира се на 1800км.източно от Антактида и е 6км.в диаметър


image


.2.СУХИТЕ ДОЛИНИ НА АНТАРКТИДА.Това са три масивни стръмни падини-ТЕЙЛЪР,РАЙТ и ВИКТОРИЯ,където средната норма на валежите е едва 25мм.и снежна покривка не се задържа поради сухите ветрове,които я отвяват.Във всяка долина има по няколко солени езера.Най-голямото е Ванда.Дълбоко е над 60м.с 4м.ледена покривка.Въпреки това температурата на дъното е 25'С,тъй като ледът действа като парниково стъкло и затопля водата.


image

image


3.ПЛАТОТО С ПРОСТОТО ИМЕ ХРЕБЕТ А.То е с височина 4053м.и се води най-сухото място на земята.Съдържанието на вода в атмосферата е с дебелина на човешки косъм


image


.4.ШЕЛФОВ ЛЕДНИК РОС.Изпълва огромния залив,който се врязва в Антарктида.Простира се от изток на запад на около 800км. и навлиза на 970км.навътре в сушата.надвисналите откум морето ледове на места се издигат на 60м.,а ледът в южната част стига до 750м.дълбочина.Ледникът се движи постоянно към морето със скорост 1,5-3м.на ден


image

image


.5.ВЪРХЪТ-ВУЛКАН ЕРЕБУС.Извисен на 3794м.над ледените полета,той е един от трите вулкани в света с постоянна лава.Тук си дават среща едновременно огънят и леда.Вулканични водни пари,изобилстват от вътрешността на земята и щом пробият леда,парата замръзва и образува няколкометрови димящи комини,наречени фумароли(понякога достигащи до 20м.)Активният кратер на върха е дълбок 275м.и бълва облаци серен дим и изхвърля лава високо във въздуха.image

image

автор: pollin_bg


1 (774) (450x126, 24Kb)

Страница 1 от 18
 1-5 от 90  |   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>