Sibir
image
blogs left blogs right
Dari
Dari, 62
« sibir.bg
Защото синьото е повече от всичко Написана на : 2017-06-22 11:08:17


 image

И само тези думи за любов.
И вятърните стаи на четвъртък.
Усещането за невидим брод.
И за камбани, но без църкви.

Ако морето е наистина без край.
А имам сто причини да се върна.
Ако забравя, че ме има в този град.
Дали ще се научиш да ме търсиш?

Следобедът така прилича на лале.
Че мога ей така да те обичам.
Защото синьото е повод за криле.
Защото синьото е повече от всичко.

И само тези думи за любов.
Като камбани, но без църква.
Безкраят днес е толкова дълбок.
Че мога ей сега да те прегърна.

Селвер

 

image

ЛЮБОПИТНО Написана на : 2017-06-21 19:43:05Кратка история на червилото
От Древността до днес

image

Червилото е един от най-древните козметични помощници на жените. Оцветяването на устните крие своето начало далеч в историята, а ние ви предлагаме една бърза разходка от тогава до наши дни.

Първите данни за ползване на червило датират от епохата на шумерите. Твърди се, че царица Шубад е ползвала смес, в която са се съдържали богати на желязо и олово скали, за да оцветява устните си.

Прехвърляме се към Древен Египет, където е било съвсем нормално всички да носят грим, включително и мъжете. Египтяните са имали култ към бялата кожа и красиво нарисуваното лице.

За червило са ползвани различни смеси от червена охра, кармин и други багрила, а очите също са били задължително очертавани в издължена дебела и черна линия.

Една от теориите е, че тази черна линия около очите е служила като своеобразен вид слънчеви очила (тъй като черното привлича слънцето) и е пазила очите на хората от силните лъчи.

Друг интересен факт относно червилото в Египет е, че то е било в най-разнообразни нюанси – от червено и розово през какви ли не багри, та дори и черно.

В древна Елада червените устни са били отличителна черта на платените жрици на любовта. За оцветяване те са ползвали всичко от червено вино до черници и други подходящи храни.

image

В Рим добрият външен вид е бил толкова важен, че знатните дами понякога са имали хора, които са се грижели единствено за красотата и дрехите им (нещо като персонален гримьор, коафьор и стилист). На мода обаче е било пурпурният цвят за червило и също като в Египет, мъжете не са се свенили да боядисват устните си.

Твърди се, че първото твърдо червило – първообраз на познатото ни сега, се е появило в Близкия изток. Там дамите особено са държали на червените устни, а и мъжете са харесвали това подчертаване на женствеността.

image

Ацтеките също са имали култ към кървавочервените устни, затова и са ползвали кохинил (карминова киселина), за да постигат желания ефект.

Кралица Елизабет Първа е обожавала червилата и в нейния двор те са били на мода. Тя също така е насърчавала откриването на по-качествена и дълготрайна субстанция за оцветяване на устните в хубав червен цвят.

В началото на 1900 година червилото е било израз на еманципацията на жените в Америка.

През 1940 и Втората световна война пък червилото става задължителен аксесоар както за работничките, така и за по-видни дами. Учудващо за недоимъка тогава, пари за червило всички са намирали, продажбите на този козметичен продукт бележат разцвет, както и самото производство.

През 2007 година изследване за безопасността на козметиката показва, че в една трета от най-популярните марки червила се съдържа повече олово, отколкото е допустимо. Компаниите отричат, спорът продължава и до днес.

image

В наше време на пазара се предлага наистина невероятно разнообразие от червила, балсами, гланцове, моливи и какво ли не. Червилото отдавна не е символ на еманципация или женственост, а просто аксесоар, който може и да имаш, може и да нямаш в дамската си чанта.

Определена мода в цветовете или типа на червилото също няма, всичко е позволено, стига да ви харесва

 

image

Здравей, мое лято Написана на : 2017-06-21 13:09:02
image

 

Здравей, мое лято _

с горещия дъх на пшеница!

Здравей, мое лято,

с препускащи буйни реки!

Аз днес те посрещам

и пърха в сърцето ми птица,

И пак се роят из сърцето ми

бели мечти.

От твоето слънце

по-топла се плиска кръвта ми.

И всяка частица у мене

кипи от живот.

След толкова много лета,

ти за мене си първо. –

под твоето слънце

узрявам и аз .

За любов.

Елица Ангелова

image

 

image


Златната рибка Написана на : 2017-06-19 18:41:08

image

Животът ми - наниз от истини,

мечтите ми - небеса.

Как искам да бъдат преплетени,

да бъдат в едно.

Ще седна на брега на морето,

ще викна на рибка една:

„Ела, златоперке,

върни ми на детството мое крилата!"

И тя ще изплува от синьото

на моите детски мечти

и с перлички сребърни

като с огърлица ще закичи

пак мойта душа.

Весела ЙОСИФОВА

image

 

 

Посмяхте ли се днес ? Написана на : 2017-06-18 14:13:12


image


Тийнейджърът Иванчо влязъл в аптеката и поискал книгата за похвали и оплаквания. Започнал да пише оплакване: "Презервативите, които се продават в тази аптека, са абсолютно негодни - всичките се късат!". В това време Иванчо усетил, че някой го потупва по рамото. Обърнал се и вижда един старец. Дядото му казал: "Пиши, синко, пиши - не само се късат, ами се и огъват".


image

 

Срещат се двама пенсионери, бивши шофьори.
- Как си? - пита единият.
- Като "Москвич-407" в движение - отговаря другият.
- ?!?!
- Ами, ходовата ми част - раздрънкана, боята - олющена, на места избива ръжда, фаровете едва светят, карбураторът закъсва, хидравликата протича, ауспухът гърми, повечето пари отиват за гориво и ремонти, но съм в движение и клаксонът работи!


image

Старец седял на пейка в парка и горчиво плачел. Наблизо минавал млад мъж, спял се при стареца и попитал какво се е случило. Старецът отговорил:
- Аз съм мултимилионер, имам огромна къща, най-бързата кола в света и наскоро се ожених за красива блондинка, която ме задоволява всяка нощ!
Младият мъж казал:
- Човече, ти имаш всичко, за което някога съм мечтал! Какъв ти е проблемът, че си в парка, вместо в къщи и плачеш, вместо да си щастлив?
Старецът отговорил:
- Не мога да си спомня къде живея.


image

Седят си баба и дядо на една спирка и чакат автобус. Дядото решил да заговори бабата:
- Бабче, ти на колко си години?
- На 72!
- Ммм, хващаш окото още!
Бабата се наперила и:
- А ти дядо, на колко си години?
- Ами на 80!
- Еее, има още хляб в тебе.
- Хмм, ами то хляб има ама салама свърши!!!


image


 

Страница 1 от 247
 1-5 от 1235  |   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >>